:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,408,060
Активни 86
Страници 26,538
За един ден 1,302,066
Далавера

Какво се опитва да прикрие властта в скандала с дюните в Несебър

Земеделският министър Мирослав Найденов не просто не е спрял процедурите. Той е поискал и е получил право лично да ги разрешава
Мирослав Найденов на инспекция в рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас. След протести срещу събаряне на незаконни постройки в селището земеделското министерство реши през 2011 г. да прехвърли 80 декара гори на община Бургас. Оказа се, че министерството е продало земи и на частната фирма "Фиш порт" без търг.
Премиерът Бойко Борисов осъзна навреме сериозния политически залог в скандала около продадените дюни в Несебър и предприе светкавични мерки да го обърне в своя полза. Разпоредените от него проверки на всички извършени сделки с имоти в Несебър от 2003 г. насам, заявената готовност на държавата да прекрати стотици заварени преписки за закупуване на гори без търг и предложените промени в серия от закони целят да оправят поочукания имидж на ГЕРБ. Много е вероятно мощният кризисен пиар да сработи, защото има един безспорен факт - тройната коалиция извърши истински свинщини с българските гори. А вината за презастроеното Българско Черноморие е на много повече правителства.

Замазването на скандала под мотото "Предишните са виновни" е опасно. По всичко личи, че усилията на властта ще са насочени към отвличане на вниманието около сключените без търг през 2011 и 2012 г. 4 продажби на бивши горски имоти по Черноморието и отместване на проверките назад във времето. В същото време нито едно от замесените действащи лица в скандалната сделка с дюните, от която тръгна всичко, не е невинно. Имената, изплували от нея, години наред са забърквани в не една и две имотни схеми, в крещящ конфликт на интереси. Някои от тях са разследвани от прокуратурата и индулгенцията им от пиар съображения ще бъде поредната капитулация пред идеята за върховенство на закона и справедливост. В името на парламентаризма не бива да се позволява да успее и дебелокожият опит на земеделския министър Мирослав Найденов да снеме от себе си цялата отговорност.Кой какво се опитва да прикрие в скандала около дюните?Изумително бе спокойствието, с което Найденов отрече каквато и да било отговорност около текстовете в новия закон за горите, позволили приключването на скандалните 4 сделки. Той лично е вносител на тези разпоредби, а законодателната инициатива основно се упражнява от правителството.

Оправданието, че просто трябва да се приключат стари сделки, прикрива много по-сериозни проблеми. И старият, и новият закон за горите са писани така, че да позволяват фриволно тълкуване. Заветните текстове от стария закон, на базата на които е станала продажбата на дюните в Несебър, касаят реда за изключване на имоти от горския фонд с цел промяна на предназначението им. До 2003 г. право да искат изключване на гори с цел промяна на предназначението са имали само кметовете - за разширяване на границите на населените места, и инвеститорите в строителство на важни държавни и общински обекти. През 2003 г. правото е разширено и възможност вече имат частни юридически и физически лица, които са собственици или заинтересовани лица за включени в горския фонд имоти.

Ключовото в новите текстове е тълкуването на категорията заинтересовани лица. Законодателят, който обикновено се престарава в ограничаването на кръга, за да си спести евентуални съдебни процедури, в случая е проявил престъпно нехайство. Категорията заинтересовани лица не е дефинирана в стария вариант на закона. Това е позволило на прилагащите го институции да направят възможно най-широкото тълкуване и да броят за заинтересовано лице всеки, изпитал внезапно желание да поиска изключване на гори от горския фонд. Така държавата е приравнила частните собственици, които вече притежават гори (придобити по наследство или по друг път), на тези, на които просто им е хрумнало да ги пожелаят. Първите логично получават възможност да променят при определени условия статута на имотите си. Вторите -противно на всякаква логика, получават правото да закупят земята без търгсамо защото са искали смяна на предназначението й.

Няколко съпътстващи текста в стария закон повдигат сериозни съмнения за състоятелността на това тълкуване. На първо място трябва да се изтъкне един от задължителните документи, за да бъде задвижена подобна преписка - документ за собственост или документ, удостоверяващ правото да се строи в чужд имот. Изискването за представянето им е регламентирано в чл. 14в, ал. 2, т. 2 от отменения закон за горите. За всеки, който е работил с имотни сделки, смисълът на това изречение е повече от ясен. Документ за собственост означава нотариален акт, а документ, удостоверяващ правото да се строи в чужд имот, е учредяване право на строеж. И двете неща подлежат на вписване в имотния регистър. Липсата на един от двата документа прави преписката непълна и е основание за отказ.

За земеделското министерство и Изпълнителната агенция по горите собственост и право да се строи обаче се доказва по друг път. На въпрос на "Сега" какъв документ за собственост е представен по процедурата за изключване от горски фонд на дюните в Несебър, от земеделското министерство отговориха, че заинтересованото лице Димитър Петров, тъст на шефа на БФС Борислав Михайлов, е представил документ за частна държавна собственост на имота. Т.е. копие от нотариалния акт за имота на самото земеделско министерство, издаден през август 2008 г. От земеделското министерство бяха тъй добри да разяснят, че вторият позволен вариант от закона - предоставяне на документ за право на строеж в чужд имот, на практика не бил възможен, защото в закона за горите нямало регламент как се учредява право на строеж върху гори и земи от горския фонд.

Предоставянето на чужд акт за собственост, за да се ползват права върху същата тази собственост, е, меко казано, нонсенс. При всички съмнения в качеството на законите надали на някой нормален човек би му хрумнало да вмени подобен смисъл на текстовете. Вторият сериозен аргумент срещу подобен абсурден прочит е изискването имоти частна държавна собственост да се продават само след търг. Има го и в стария закон, и в новия. Според предишния текст - чл. 15а, ал. 13 - "Когато държавата продава гори и земи по ал. 1, т. 2, председателят на Държавната агенция по горите прави мотивирано предложение пред Министерския съвет и след положително решение обявява търг с явно наддаване в два централни ежедневника. Ал. 14. В обявлението по ал. 13 се изброяват местностите, където се намират имотите, номерата им с обозначени координатни точки, времето и мястото за провеждане на търга и закупуване на тръжната документация". В новия закон за горите изискването за търг е преповторено. Той предвижда изрично правило промяна на предназначението на горите за създаване на нови строителни имоти да се допуска само след като лицето вече е придобило собственост върху имота, а не просто е пожелало да го има. И тук обаче фигурира абсурдната формулировка, че горски имоти се продават на лицето, поискало изключването им от горския фонд. Това няма как да стане, ако ще се правят търгове. Като допълнителна странност може да се посочи, че земеделският министър изтъкваше изискването за търг като голямото постижение на новия закон, въпреки че той нито го е въвел, нито пък го зачита.

Около законовите текстове и поемането на отговорносттече още една мащабна манипулацияМирослав Найденов обича да се хвали, че именно ГЕРБ е приел новия закон за горите. Той обаче пропуска някои важни подробности. Старият закон бе отменен едва през март 2011 г. От идването на ГЕРБ на власт дотогава този лош, вреден закон, наследен от тройната коалиция, е бил променян точно 7 пъти. В нито една от промените възможността за купуване на земя без търг не е премахната. Нещо повече - още в самото начало на мандата един от първите внесени в парламента законопроекти е за изменение точно на тези членове от закона. Така през октомври 2009 г. по предложение на Мирослав Найденов земеделският министър (т.е. той лично) е бил упълномощен от парламента да извършва продажбите на подобни имоти вместо шефа на агенцията по горите, какъвто е бил редът дотогава.

Късното приемане на нов закон за горите - едва през 2011 г., поставя въпроса имало ли е преписки по реда на стария закон, приемани след идването на ГЕРБ на власт. През цялото време Мирослав Найденов се кълне, че става дума само за стари заварени случаи от тройната коалиция, от които са приключени само 4. Надали някога ще се разбере дали тези твърдения са верни. Няма спор обаче, че и новият закон позволява порочната практика да продължи - в последните дни изскачат данни за поискани земи именно по него, включително и за басейна на депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

Несъстоятелно звучи и оправданието на Найденов, че през 2011 г. заварените процедури е следвало да приключат по стария ред. След скандала с дюните кабинетът обяви, че вече общественият интерес е друг и ще преустанови тези преписки, независимо от необходимостта да се връщат вече платени от инвеститори такси за изключване на земите от горски фонд. Мирослав Найденов подхвърли евентуална тежест за бюджета от 100 млн. лв. - поредното съмнително твърдение в сагата от продажбата на горските терени.

Познайници на прокуратурата изскачат от сделките в Несебър

Встрани от законовия батак четирите конкретни сделки, които отприщиха последния скандал с унищожаването на гори, са свързани с явни корупционни механизми. Земеделският министър Мирослав Найденов така и не успя да обясни на какво основание от хилядите преписки за закупуване на земи без търг държавата е решила да приключи точно тези четири сделки - всички до една, свързани с неслучайни имена. Нищо случайно няма и около чиновниците в Несебър, давали зелена светлина на различните етапи от продажбата на дюните. Част от тези хора са в явен конфликт на интереси, оплетени са във фирмени и лични взаимовръзки, а някои от тях отдавна са в полезрението на прокуратурата.

Безспорно най-скандалната фигура е архитект Калин Тихолов, подготвил подробния устройствен план за дюните и разположените в съседство терени. Сайтът "Биволь" разкри, че паралелно с изготвянето на подробния устройствен план Тихолов е решил да се възползва от него, като е заявил интерес за придобиване на свой ред на 18 декара гори в района. Пред ТВ7 Тихолов не видя нищо смущаващо в това и изтъкна, че стремежът за печалба при сделки с имоти е напълно естествен.

Наистина, случилото се в Несебър не е изключение за Тихолов. Той години наред работи по морето като автор на скандалната актуализация на общия устройствен план на Царево, на плана на Бургас, на проекти на големи строителни фирми, което не му пречи паралелно с това да е крупен купувач на собственост в района - и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми. В имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж. 6 вписвания има в партидата му в Царево. Отделно Тихолов е пазарувал имоти през фирмите "ГМ Строй" и "Кая импекс". През 2010 г. в. "Труд" публикува информация за започнало разследване на прокуратурата в Царево за разграбване на 700 декара земя с фалшиви документи за право на собственост. Тогава бе обявено, че са подправяни землячески регистри от началото на ХХ век и са издирвани фиктивни собственици из цялата страна на непотърсени от никого имоти. Земите били възстановени в съда и препродадени, като Калин Тихолов е купувал земи през двете споменати вече фирми с негово участие. Тихолов е проектант и на скандалния проект за строеж на 5 хотела върху 6 декара спорна реституция насред спортната база на НСА в Равда. Тук той се явява и съдружник в инвеститора "Империал Бул тръст" заедно с Георги Георгиев, общински съветник от Несебър.

Не по-малко съмнителни са и действията на тогавашната кметица Магдалена Мандулева, одобрила подробния устройствен план на дюните и съседните имоти през 2007 г. Мандулева би следвало да е наясно за какво става дума, защото преди да поеме кметския пост, е работила в държавната дивечовъдна станция в Несебър. Нещо повече - по информация на "Биволь" в същия ден, в който тъстът на Борислав Михайлов е подал заявление за горите, заявление за 7 декара е пуснал и Михайлов, т.е. действано е видимо координирано. Според разследване на ТВ7 върху бивши дюни с намеса на Мандулева е учредено и право на строеж върху имот от държавен горски фонд. Върху него е построена кооперацията, в която живее синът й Цветомир. Правото на строеж е дадено през 2004 г. Проверка на "Сега" установи и друг любопитен факт. При напускането на кметския пост Мандулева е декларирала пред Сметната палата, че е придобила право на строеж през 2007 г. върху имот от държавния горски фонд във вилна зона Инцараки, но имотният регистър показва, че правото е придобито на 24 януари 2005 г., когато Мандулева още е била в дивечовъдната станция. Правото на строеж е за две двуетажни вилни сгради.

Любопитна фигура е и новият шеф на държавното ловно стопанство в Несебър - Димитър Мандулев. Мандулеви са разпространена фамилия в Несебър и не е ясно дали Мандулев има родствена връзка с бившата кметица. Той е бил съсобственик с "Корал 2000" на Коста Айтов в имот в Несебър, върху който са си учредили право на строеж на триетажна жилищна сграда. Случайно или не, друга фирма на Коста Айтов - "Тони 2" - 2010, продава през февруари 2012 г. имот от 5446 кв.м на "Сле Груп", купила 29-те декара дюни от тъста на Борислав Михайлов - Димитър Петров. Както стана ясно още в началото на скандала с дюните, управителите на "Сле груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов Тодор Бояджиев във фирмата "Бийч Холидей".ЧЕТИРИТЕ СДЕЛКИ

- На 27.11.2012 г. министерството на земеделието продава 29 декара на физическото лице Димитър Петров за 581 212 лв. Ден по-късно той го препродава на фирма "Сле груп" за 4.009 млн. лв. През 2011 г. "Сле груп" са предявили интерес и към други 21 декара земи в района.

- На 19.11.2010 г. земеделското министерство продава на "Крим 2002" 8.9 декара за 316 667 лв. На 20.09.2011 г. "Крим 2002" препродава имота на "Фокс Нокс" за 900 000 лв.

- На 9.09.2011 г. земеделското министерство продава на фирма "Фиш порт" 30 декара в местността Ченгене скеле за 1.6 млн. лв.

- Земеделското министерство твърди, че 4-тата сделка е с физическо лице - Радослав Радев, за 360 кв.м в Балчик. Проверка показа, че такава сделка в Балчик няма, има продажба на 1600 кв.м на Радко Радев в Каварна.
 Наетите от "Сле груп" булдозери навлязаха дни след приключването на сделката в дюните. Оказа се, че строителното разрешение е издадено светкавично, за по-малко от месец. Регионалното министерство обяви, че отменя разрешението заради нарушения.
 Строеж на руско селище на Попския плаж край Царево. Актуализираният устройствен план на Царево, изготвен от Калин Тихолов, се обжалва.
Снимка: Велислав Николов
Земеделският министър Мирослав Найденов и екоактивистът Тома Белев дават разяснения по случая в Несебър. Найденов не видя своя вина в случая.
19
8590
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Януари 2013 21:37
?

09 Януари 2013 22:16
Горкият Миро, че и много му стана...
09 Януари 2013 22:24
Аз не виждам какво - и парите се видяха, и виновните...
09 Януари 2013 22:42
Ветеринаро изглежда абсолютно невинен.
09 Януари 2013 22:43
Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!
Що рИвете?!
09 Януари 2013 22:43
Миро Мършата и върволицата придворни мутри - в панделата.
Всичко различно ще е поощрение за следващите.Които и да са те.
09 Януари 2013 22:47
А ето как стоят нещата в комунистическата Народна Република Китай, в която има само една-единствена партия(комунистическа, при това, а НЕ "демократична", според някои):
Над 160 000 китайски чиновници са наказани поради корупция през 2012 година
09 януари 2013
Над 160 000 китайски чиновници са наказани поради корупция през 2012 година...Според доклад за работата на Централната комисия по проверка на дисциплината в комунистическата партия 160 718 души са били обвинени в корупция, като от тях 4 698 са заемали висши ръководни постове, като партийния ръководител на град Чунцин и член на Политбюро, Бо Силай.
В държавната хазна са върнати 1.3 милиарда долара.
Получените сигнали за корупция през 2012 година са 1.3 милиона.

[/b]
09 Януари 2013 23:29
има един безспорен факт - тройната коалиция извърши истински свинщини с българските гори.

Май това е нй-вярното изречение в цялата статия.
Всичко останало са свободни съчинения около темата, размисли и догадки при почти пълната липса на факти.
А, да : и при пълно мълчание за истинските виновници, забъркали тази каша.
Справка: пак първото изречение.
10 Януари 2013 02:01
Миро Мършата и върволицата придворни мутри - в панделата.
Всичко различно ще е поощрение за следващите.Които и да са те.

Докторе, ти наистина ли вярваш, че някой от управляващите НЯКОГА ще влезе в панделата?? За 23 години никой не влезе, което означава, че просто при демокрацията това е невъзможно. Една система, зачената с престъпна приватизация, никога не може да даде справедлив 'плод'. Пък ти ако искаш си чакай (Михаля, не Годо - Годо е за по-други ширини).
10 Януари 2013 04:12
Няма как да се изкъпеш без да се измокриш.
Няма честна и почтенна приватизация.
Няма ориентирано към парите общество без корупция.
Целта беше спусната отвън - да се създае малка по количество, преданна на „демокрацията” (разбирай запада) буржоазия, която да принуди народа да работи за жълти стотинки. Равенството, сигурността, профсъюзите, липсата на безработицата, медиите обслужващи народа са основната пречка на развитието на дивия капитализъм.
Най-после стигнахме САЩ – по материално неравенство на семействата в страната. Според изследване на ООН България е на първо място по неравенство сред бившите соц страни. Пей сърце! Най-после ги ударихме в земята!
Демокрацията победи – точно за това си мечтаеха хората!
10 Януари 2013 04:46
Вероятно никой няма да влезе в панделата и от предишните и от сегашните, НО винаги трябва да има някой който ще увисне на бесилката за назидание на останалите. Е, те това е проблема на шуро-баджанашката навързана като свински черва българска банда която се кичи неоснователно с името държава-мафия. Мафията има все пак някакъв кодекс, някакъв техен си закон на честта. Българското е една циганска банда и нищо повече. Как можаха хървати, румънци, словенци и кой ли не още, да вкарат някой от голямото добр'утро в панделата а това не се случва само в територията? Мъката е голяма, да видим какви ще ги измъти новия главен прокурор. Преди три години бях писал, че и ГЕРБ не може да направи кой знае какво в борбата срещу корупцията и борбата с мафията по обективни причини и най-вече защото икономиката ще рухне вкарат ли се в затвора виновните. Който и да дойде на власт ще бъде пак същата мъка и така ще бъде докато икономиката ни не достигне нивото поне на Централна Европа. Надявам се все пак да има някаква справедливост и да има осъдени поне да ни измият очите за пред Европа. Ама надежда всяка тука оставете щото всичко си е по закона. Морала отдавна е умрял в територията.
10 Януари 2013 06:33
Казусът с т. нар. "дюни" ме изпълва с отегчение. Още преди изборите в 2009 г. обясних на колегите, че едно герберско управление ще е много по-корумпирано от тройното и от всяко друго преди него, но това ще е най-малката беда му - герберското управление ще е и изключително лошо, некадърно, хаотично и на всичко отгоре и идеологически неправилно ориентирано. Прогнозите ми за съжаление се сбъднаха.

Видя се, че и т. нар. "дюни" няма да съборят предсрочно режима, както не го събориха и скандалите в правосъдието, и окупацията на Орлов мост, и Мишо Бирата, и апартаментите на тъщата, и вече не помня колко други батаци - чудеса по три дни.

Все нещо, все някога ще прелее чашата, ще почакаме да видим коя ще излезе благословената капка на tipping point-a.

Сама по себе си темата за "дюните" и въобще за "черномутрието" е много амортизирана, претоварена с истерични комплекси и далече от смисленото си третиране. Противник съм на герберите и мутрите, но също и на несмисленото "зеленичарство" и лудизма.

Община Несебър е само една от 13-те морски общини и нейните проблеми (и тези на гр. Созопол) са в голяма степен уникални и се дължат на слабата местна власт (естествено за градче с 8 хил. жители) и на господството на софийските и други "вътрешни" мутри. Община Несебър все още е "софийското море" - нали до нея води "пътят за морето".

Истина е също, че край новия гр. Несебър, както се вижда на Гугъл Ърт, Уикимапия и пр., има обширни пясъчни "пустини", но на много стотици метри от брега, които не са "морски бряг" по смисъла на закона. Определението на "дюни" (това не е правен термин), предложено от чиновниците от земеделското и регионалното министерство има известна връзка с реалността. Например и в Камчийски пясъци, както се вижда на нета, има хълмисти пясъци, широки до 400 м, обрасли терасовидно с гори, храсталаци, треви, както и по-голи (в дивото състояние гол пясък у нас не се задържа, голият пясък се оре/прекопава). И устието на варненската река, от Червения фенер (басейн "Юлиян Русев') до Карантината-Хладилника, също е било голям пясъчен нанос с ширина навътре над два км, до западния край на Острова. Голяма част от тоя пясък е била изгребана при строежа на варненските пристанища, и в старо време, и в 1906 г., и при прокопаването на каналите в 20 в., и сега от него е останал само Аспаруховският плаж (и "пясъка" под моста). Но в старо време това е било влажна зона, през която пътят минавал по пясъчен насип и на опори от тухли и хоросан (т. нар. Аспарухов вал) и в чиито мочури затънали рицарите в 1444 г. и бил съсечен кардинал Чезарини.

И Манхатън преди да стане Манхатън бил девствен остров с 63 рекички, много гори, скали, езера, сладководни блата, крайморски мочури, населени с бобри, тюлени и други зверове. Ако беше останал девствен, сега щеше да е национален парк като Йелоустоун.

Само по себе си строенето на пясък (който не е морски бряг според закона) не е такава крамола. Ако Несебър имаше ресурс да стане голям град, щеше да стане такъв още в старо време, и т. нар. "дюни", за които сега се косим, щяха да са застроени преди векове. Но тъй като Несебър няма такъв ресурс, поне не целогодишен, неумното свръхзастрояване на околностите му, уж за печалба, рано или късно ще доведе работата - не с насилие, с чисто пазарна логика - до фадромите и до rewilding, което вече става мода в западна Европа. Така че мутрите да стоят икономически несъстоятелни палати с прани или взети на кредит пари не е толкова зле, както четохме преди много време, голяма част от нечестно награбеното от самите мутри "инвеститори" или техните банкери ще се анихилира, част от него ще се върне даже на трудещите се, които ще работят по rewilding-a. Едно бъдещо интелигентно управление, може би на България, може би на източния й автономен регион, ще засели така разчистенитe пясъчни пустини край Несебър с коне на Пржевалски, антилопи и скорпиони.

По въпроса за заменките на Станишевия брат Георги - Станишев твърди, че Георги нямал лично имоти от заменки, което може да е истина. Това, което направи Георги, беше от името на офшорния инвестиционен фонд Мадара да организира проекта "Черноморски градини" на Черна река (Карадере), в община Бяла - северния съсед на община Несебър, на земи от заменки, но не защитени, по архитектурен проект на звездата арх. Норман Фостър (купола на Райхстага, Пекинското летище, ромбоидния небостъргач в Манхатън...). Това щеше да е авангарден проект не само за България - за луксозен пешеходен екокурорт ('въглеродно неутрален') в традицията на местната архитектура и вписан "органично" в природата. Това е разликата в класата между олигарсите от БСП и герберските олигарси.
10 Януари 2013 07:44
Чичо Фичо, ., най после някой смислено и компетентно, да светне в Дюнената магла
10 Януари 2013 10:42
/из цикъла”Калиниките на нашето време”/

Дюните!!!?

Миро вече прекалява,
цяла вечер бълва плява,
прави всички на маймуни
за несебърските дюни!

Също кат онуй месо,
от века на Пикасо,
дето границата мина,
а на Миро се размина!

Май ще се размине пак,
Миро хич не е ахмак!
Стрелян заек се оказа-
знае де пълзи проказа...

На мишената- гугутка,
млада, страстна властитутка.
Своя подпис тя положи,
в сделката между велможи!

Някой камък хвърли в блато,
далавера-чисто злато!
Политически комплот,
е напълнил нечий джоб!

Не плачете вий Зелени,
Сини, Морави, Червени!
Всичко вече се оттече¬...
Дюните ги няма вече!
10 Януари 2013 12:13
Таня Петрова
Добре е подредила фактитеи, които показват голите задници на ГЕРБерските алчни примати.
И за Чичо Фичо
10 Януари 2013 13:53
Точно така Дядо Заре, добре знаем, че само Станишко и ко-партньори имат право да крадат в такива грозни размери, а ГЕРБерските алчни примати нямат такива права. Велик си дяди, направо си кул, а пък ние неопитните си мислехме, че всеки разбойник трябва да е в затвора, ДОРИ и да има червени прашки.
10 Януари 2013 14:15
млади колега хххх,
пишещите тук дЪртаняни сме оперирани от илюзии.
И да ви поправя - докато във Waiting for Godot се очаква, Михаля се гони. А заченатото в грях, често се удавя в кръв.
10 Януари 2013 15:39
Bubeto_ot_Sochi, не одобрявам кражбите във всякакви размери, грозни или красиви. И все пак, има разлика между кражба в резултат на която, тревата покрай магистралите да не е толкова зелена и кражба при която магистралите се строят върху пепеляк. Иде реч за това че и да крадеш требе акъл. А тия го нямат. Въобще градацията от НДСВ, тройната, ГЕРБ е низходяща. А искаме да се развиваме
10 Януари 2013 17:36
И да ви поправя - докато във Waiting for Godot се очаква, Михаля се гони. А заченатото в грях, често се удавя в кръв.


У нас вече никой нищо не гони, ограничили сме се в чакане на Михаля, 'щото не вярваме на Годо Виж, за заченатото в грях си прав по принцип. Само че в България до такава степен е разградена социалната тъкан, че освен нашата народна кръв да се лее за нечие частно благо, друго не виждам да може да стане.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД