:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ ще раздаде милиони на радиа и телевизии в изборната 2013 г.

Рекордните над 14 млн. лв. за популяризиране на европрограми ще бъдат разпределени между електронни медии, избрани от властта без конкурс
Рекордните 13 млн. 964 хил. лв. ще бъдат разпределени между избрани електронни медии тази година за популяризиране на седем от оперативните програми (ОП) на ЕС. Това става ясно от писмения отговор на министъра по европейските въпроси Томислав Дончев до депутата от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Сумата ще набъбне, тъй като в справката не са включени парите за реклама на най-щедрата програма - за развитие на селските райони, подопечна на земеделското министерство.

Това е най-крупната сума, раздадена в рамките на една година от 2009 г., показва сравнението на данните. През 2012 г. за този род дейност са похарчени 8.5 млн. лв. Щедрото финансиране на медиите рискува да ги постави в деликатно положение спрямо управляващите от ГЕРБ в година, когато се провеждат оспорвани парламентарни избори.

Т.нар. комуникационен план за информация и публичност е задължителен за всяка европейска програма и представлява 0.6% от общата й стойност. От 2009 г. до ноември 2012 г. медиите са получили 25 млн. 730 хил. лв. по 9 оперативни програми на ЕС, сочи справката от ведомството на Томислав Дончев.

Най-много пари тази година ще бъдат разпределени по ОП "Техническа помощ" и "Околна среда" - съответно 3.4 млн. лв. и 3 млн. лв. Програмата за развитие на човешките ресурси към социалното министерство ще даде на медиите 2.3 млн. лв. За 2013 г. разходите за информационни кампании по ОП "Конкурентоспособност" са в размер на 1.9 млн. лв. С милион и 400 хил. лв. за тази година разполага и ведомството на Лиляна Павлова по програма "Регионално развитие". Още милион лева ще бъдат дадени на медиите по програма "Административен капацитет", става ясно от справката на министерството по европейските въпроси.

Най-подробен разчет за предвидените харчове по ОП "Развитие на човешките ресурси" за т. г. е предоставил социалният министър Тотю Младенов. Тази година ведомството ще разпредели близо 2 млн. лв. за популяризирането на програмата. От справката е видно, че лъвският пай ще отиде към Нова тв и Би Ти Ви, които ще получат съответно 449 и 448 хил. лв. 172 000 лв.ще бъдат дадени на Дарик радио, а ТВ7 и ТВ "Европа" ще бъдат захранени съответно със 115 000 и 142 000 лв.

В отделна справка, поискана от Ваньо Шарков, от ведомството на Мирослав Найденов обясняват, че дейностите и средствата по програмата за развитие на селските райони тепърва ще бъдат разписани. Раздадените от 2009 г. досега средства за популяризиране на програмата за развитие на селските райони възлизат на 11 млн. лв. От ведомството обаче упорито отказват да съобщят имената на избраните медии. Почти навсякъде обаче фаворитите са едни и същи - БНТ, Би Ти Ви, Нова тв, ТВ7, ТВ "Европа", Дарик радио, БНР и "Фокус".

От ведомството на Томислав Дончев уверяват, че изборът на медии и комуникационни агенции се прави чрез спазване на закона за обществените поръчки, а основните критерии за избор на медии е способността им да стигат до специфични целеви групи, които са приоритет за съответната програма. На практика обаче парите се разпределят по личното усмотрение на всеки министър без конкурс. Това е така, защото за разлика от всички проекти, свързани с външна реклама, интернет реклама, публикации в печатните медии и много други, които са длъжни да минат по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), електронните медии са облагодетелствани от чл.4, ал.2, който гласи, че не са обект на обществени поръчки "придобиването, създаването, продуцирането и копродуцирането на програми от радио- и телевизионни оператори и предоставянето на програмно време". Преди време от Агенцията за обществени поръчки обясниха, че са получили питания по този текст и становището им е, че договорите за предоставяне на програмно време са извън обхвата на ЗОП, независимо от възложителя. Така държавните ведомства напълно законно закупуват без конкурс и без ясни критерии от телевизии и радиа програмно време за излъчване на консултантски и специализирани рубрики, дискусионни студиа или видеоклипове. Тъй като договорите не са публични, не може да се проконтролира и до колко ефективно са изхарчени парите и дали предоставянето им не е съпроводено с допълнителни уговорки - за положителен пиар на определен министър например.

От години Съюзът на издателите в България поставя въпроса за равнопоставеното третиране на електронните и печатните медии, но управляващите не са съгласни положението да бъде променено и всички средства да се разпределят след публичен конкурс с ясни правила и критерии. Аргументът им е европейска директива в този смисъл. Позицията на Европейската комисия по въпроса обаче е точно обратната - тя е категорична, че никога не е препоръчвала правителствата да бъдат освободени от обществени поръчки, когато купуват време или площи в медиите по какъвто и да е повод. Цитираният от министрите текст от евродирективата визира нещо съвсем различно - че обществените електронни медии могат да не прилагат процедурите за обществена поръчка, когато възлагат производството на предавания с културна или социална насоченост. Нещо повече - действията на българското правителство могат да се тълкуват като опит за прикрито държавно субсидиране на определени медии, което противоречи на политическите принципи и критерии на ЕС, тъй като е в разрез с идеята за независимостта на медиите.

47
6341
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
13 Януари 2013 18:33
Пазарна демокрация...
---------------------------------
Блогът на Генек
13 Януари 2013 18:36
Това е най-крупната сума, раздадена в рамките на една година от 2009 г., показва сравнението на данните.

Т.нар. комуникационен план за информация и публичност е задължителен за всяка европейска програма и представлява 0.6% от общата й стойност.

Ще рече, през 2013 ще усвоим най-много средства по европейски програми
електронните медии са облагодетелствани от чл.4, ал.2

В сила от 01.10.2004 г.

Обн. ДВ. бр.28 от 6 Април 2004г.
13 Януари 2013 18:52
Не знам какво е рекордно, но изскочи нещо много интересно при Кеворк. Другарката Йосифова била купила по схемата Цецо-Кумецо 140 декара земя на морето... За същите пари...
Натисни тук
Е, това е цоциализъм - подмамваш егенетата да се подпишат за евтин ток, а евтиния пясък си го заменяш с благословията на червения вожд.
13 Януари 2013 19:06
ГЕРБ == ЕС

Според заглавието и статията
13 Януари 2013 19:22
alin
Няма да го прочетеш като новина тук....тва Хохегер, тва Моника не са актуална тема за газетата. Добре, че беше случая Несебър за да почнат да изръчкат всичко от 2003 насам. На това се казва политическа воля. Миро Найденов пусна димка само - представям си кви бомби ще гръмнат до изборите.
И така трябва...дренките са див плод - да се изкореняват
13 Януари 2013 19:24
Нахранете журналистите...за който е забравил.
13 Януари 2013 19:26
генек
13 Януари 2013 18:33

Пазарна демокрация...
Позорна партокрация http://philosophy.evgenidinev.com/pars_tis_kratos/
13 Януари 2013 19:35
ГЕРБ ще раздаде милиони на радиа и телевизии в изборната 2013 г.

И милиони милиони милиарди да раздаде ГЕРБ, все тая.
Сбогом ...
13 Януари 2013 19:38
Сбогом ...

Вашите пишат Збогом.
13 Януари 2013 19:44
Вашите пишат Збогом.


Тенорче, живо се интересувам, дали съм направил семейния баланс както трябва, според описаните от теб правила?

А иначе, кои са неговите, как се пише "Збогом" и защо е Хитлер, оставям обясненията на теб, защото си по-умен и по-начетен, а дори и на опера у Беч одиш
13 Януари 2013 19:48
изскочи нещо много интересно при Кеворк. Другарката Йосифова била купила по схемата Цецо-Кумецо 140 декара земя на морето... За същите пари...

Това кой го разкри, Миро Мършата ли? Той нали е проверен източник
13 Януари 2013 20:01
Медиите атакували Найденов, а им подарил 25 млн. лв. Земеделският министър отрича да плаща на социологическите агенции за високия си рейтинг
Натисни тук
13 Януари 2013 20:31
Сбогом ...

Вашите пишат Збогом.


Вашите въобще не могат да пишат, освен докторски дисертации и доноси. За целта си назначават ловки дебилни тенори с ясно изразен интерес към розови слонове, зелени банкноти, опери и оперети и две-три малки водки.
13 Януари 2013 20:35
А иначе, кои са неговите, как се пише "Збогом" и защо е Хитлер


Он му е по-лесно да извлянчи къде е ланския сняг отпреди 3 години, да изфалцети как от дюни се прави бетон с най-високия възможен тон.
13 Януари 2013 21:27
Заделяните средства са законни и чисти пари. Ще трябва да се разходват в полза на Обществото и е напълно нормално, да бъдат предоставени в "обществената" ниша на открояващите се по своя рейтинг, "национални медии". Темата за целокупната "общественост" на всяка от тях поотделно, е само на пръв поглед "друга бира" и Правителството следва и "текущо" да се съобразява с нея. Нужен е и Граждански одит над разходването на тези субсидии, който да бъде подкрепен със средства от общата...
13 Януари 2013 21:31
"...над 14 млн. лв...."

...за допълнително рекламно време за партия ГЕРБ.
13 Януари 2013 21:32
генек, 13 Януари 2013 18:33, Пазарна демокрация...


ПазарЕна демокрация....
13 Януари 2013 21:40
Мириньо ми напомня не само външно, но и поведенчески на добрият войник Швейк: със своите некоординирани действия Швейк създава хаос в австро-унгарската армия, а Миро в българското земеделие.
13 Януари 2013 22:15

ГЕРБ откродна милиарди от хладилника на народа, а сега повръща някой и друг милион в телевизора.

13 Януари 2013 22:18
Он му е по-лесно да извлянчи къде е ланския сняг отпреди 3 години, да изфалцети как от дюни се прави бетон с най-високия възможен тон.


13 Януари 2013 22:30
Ще раздават милиони, милиони, милиарди - а ако не помогне : пожарникарчето ще извика ОЛАФ.
13 Януари 2013 23:47
Това е най-крупната сума, раздадена в рамките на една година от 2009 г., показва сравнението на данните. През 2012 г. за този род дейност са похарчени 8.5 млн. лв. Щедрото финансиране на медиите рискува да ги постави в деликатно положение спрямо управляващите от ГЕРБ в година, когато се провеждат оспорвани парламентарни избори.


Ще раздават, разбира се, на своите ще раздават, не на "(про)клетите пенсионери, дето са поддържали комунистите и са строили комунистическа България" както се изцепи рапоня по едно време. Не е лошо да препрочитаме отвреме навреме Алеко - избори наближават.

"Бай Ганьо прави избори"
14 Януари 2013 00:33
Не знам какво е рекордно, но изскочи нещо много интересно при Кеворк. Другарката Йосифова била купила по схемата Цецо-Кумецо 140 декара земя на морето... За същите пари...

Алин,
За такива приказки се полага
Натисни тук
14 Януари 2013 01:51
ТВ - дурень, мой кумец.
Холодильник - молодец.
14 Януари 2013 03:25
Официален подкуп!Те рекламират цифровизацията,която не съществува!Както и магистрала Тракия...?!После се чудим защо медиите са беззъби,защо свалят предавания и защо управляващите се канят всеки ден?!
14 Януари 2013 05:59
защо свалят предавания и защо управляващите се канят всеки ден?!

Довечера станишев в ьТВ, "Лице в лице". Сигур затова са свалили ьТВ от Булсатком, за да не може Словото Му да се чуе от всички...
14 Януари 2013 07:30
Не знам какво е рекордно, но изскочи нещо много интересно при Кеворк. Другарката Йосифова била купила по схемата Цецо-Кумецо 140 декара земя на морето... За същите пари...

Алин,
За такива приказки се полага
Натисни тук

А ти Натисни тук
Прочети форума отдолу.
Виж какви въпроси и констатации има.
Нещо ще кажеш ли по тях?
14 Януари 2013 08:24
Айде да помогнем:
1. Защо чак сега излиза този факт - ако е "насрещен удар", то сделката на кумецо смърди.
2. Въпросните 140 декара (на Моника) били ли са включени в "Натура" или друго нещо от сорта?
3. Защо ПР фирмата на Моника (която е компрометирана) е получавала (даже и сега) държавни поръчки при управлението на Герп?
4. 140 декара 17 лв. кв. м. = 29 декара на 28 лв. кв. м. ???? (и двете препродадени за 4 милиона)
5. Братът на СС ина или няма декари по морето?
6. Кеворкян беше ли спуснат в Нова за да лъска имиджа на Боко? (продуцентите му отидоха в ТВ7, а той остана - ми там си имат Бареков)
7. Ето какво е написал един форумец за фирмата в която е била Моника и която е закупила въпросните 140 декара:
Пак лъжем. Колко е лесно да влезеш в търговския регистър и да забележиш, че в ръководството на тая фирма няма Моника. ЕКСПАТ БЕТА
13.12.2012 09:41:36
Данни от Търговски регистър
ЕИК: 200059488Фирма, правна форма: ЕКСПАТ БЕТА Акционерно дружество със специална инвестиционна цел
Транслитерация: EXPAT BETA REIT
Дата на основаване: 18.03.2008 г.

Седалище и адрес на управление: Област София (столица), общ. Столична, гр. София, район Средец, п.код 1000, БУЛ. Г.С. РАКОВСКИ 96АИстория на промените в адреса:
22.07.2008 16:59:07 Област София (столица), общ. Столична, гр. София, район Средец, п.код 1000, БУЛ. Г.С. РАКОВСКИ 96А
18.03.2008 11:56:45 Област София (столица), общ. Столична, гр. София, район Средец, п.код 1000, БУЛ. Г.С. РАКОВСКИ 96А

Тел.: +35929801881 / 9808514, Факс: +35929807472, Електронна поща: office@expat.bg
Статус: Действащ
Управители:
Име: АНДРЕЙ ЛЮДМИЛОВ БРЕШКОВ, ЕГН: ***, Съвет на директорите
Име: МАРИНА ПЛАМЕНОВА ТОДОРОВА, БЪЛГАРИЯ, ЕГН: ***, Съвет на директорите
Име: МАРИЯ ЙОРДАНОВА ДИВИЗИЕВА, БЪЛГАРИЯ, ЕГН: ***, Съвет на директорите
14 Януари 2013 08:37
Благодаря, Е6.
По случая не съм коментирал, но ти си коментирай.
14 Януари 2013 08:52
Аз само задавам въпроси - за мен коментарът е излишен.
Ето още един:
Станишев със спрени Еврофондове прави същия брой магистрали, както Боко с пуснати Еврофондове.
14 Януари 2013 09:03
Станишев със спрени Еврофондове прави същия брой магистрали, както Боко с пуснати Еврофондове.

Ми бравос.
Значи народът ще си го поиска пак.
14 Януари 2013 09:10
14 000 000лв. За реклама, на „правилните медии”! Я да сметнем колко телета може да купи държавата: По 1ооолв. Едното да е 14 000 телета.И колко „компютърни спеца(по Боко) са нужни да ги пасат,хран[т и поят,а след време и да ги доят, да им ринат и чистят!А и колко 14 000 000лв. За рекллама, на „правилните медии”! Я да сметнем колко телета може да купи държавата: По 1ооолв. Едното да е 14 000 телета.И колко „компютърни спеца(по Боко) са „калинки”, ръководен герберски кадър ще са нужни!....Очертава се явена липса на ресурс ... на кадри(не че мераклии черпаци липсvат на Герб ,и калинки бол).Но ще кажете :тезе пари са за реклама, и правилно!Само че какво пречи за „РЕКЛАМА”, да се направи i ДЗС-държавно земеделско стопанство, още повече, че дори и по „царско време”е имало ДЗС- „Климентина”, Кабиюк(ако не бъркам името)и др.Та какво пречи на Държавата(по точно кой и защо) да направят образцови краве,овце,свине,птици, ако щете и куче-ферни!Още повече за „Земеделие” получаваме и „харчем”1 300 000 000 евро! Пердставете се само за 1 година какво може да се построи и закупи , съответно колко стотин хиляди работни места, толкова стотин хиляди емигранти по малко, няколко десетки хиляде деца повече, по евтина и здравословна храна и зеленчуци, вместо вноса!...Да някой ще каже пак:’Това ще е държавна помощ! Е и! Едва ли в скандинавските страни и Фенландия, където собствеността е 60-65%, страните членки не „подпомагат’ държавните фирми!Проблемът, на проблемите е г:Планът(РАН-ЪТ) е друг, не да се строят(не дай Боже) нови държавни фирми, а да се разрушат, разграбят и унищожат всички държавни предприятия, държавата да е на колене, да взема заеми, да ги харчи „целесъобразно”, да строи магистрали и зали, само не и държавни фирми, само не и да създава работни места!...”Щото държавата е лош стопанин!-казва Костов,и за да го докаже, разпродане де що можа за жълти стотинки, друго подари за 1лв,ограби пенсионният фонд,съсипа икономиката, подписа за „Марица’1 и3,прибра 120 000 000лв. Комисйонна,плащаме прескъп ток,разграбиха и разрушиха всичко до което се докопаха!..Резултатът....Костов се обиди и не говореше дори със собственият си електорат „кажи речи” 2 мандата!Сега, явно успокоил се, че затвора му се размина, пак е наперил гребена, мислейки че и собствения му мат’рал е забравил!ДА, ама НЕ! Както казваше един негов „гъзолизец”!...Твърдо против евтиният ток от АЕЦ(ако бе скъп, па той да е подписъл....2 АЕЦ щеше да постои), против нова АЕЦ!... Но на „амбразурата” е наредено да върти латерната:Комунистите,са виновни, те сасипаха икономиката, те ограбиха Държавата, Станишев,Боко, мръсни комунисти, цара и него комунистите го докараха,съсипаха държавата! ....Само той черния „ангел” останал, ...да го вземат дяволите „во век и веков! Барабар с „гъзолизците му!....А Боко си кара "планово- пазарно" по "Ран-Ът!
14 Януари 2013 09:40
Oil the palm! Мазни журналистически тефтери
14 Януари 2013 10:20
Айде да помогнем:
1. Защо чак сега излиза този факт - ако е "насрещен удар", то сделката на кумецо смърди.

Фактът е излязъл още през 2010, ама кой да ти се занимава с такива дреболии. Тогаз имаше разни флашки и патрашки, далеч по-интересно четиво.
Аз се хващам на бас, че по тази сделка всичко е законно. Законът за конфликт на интереси е приет по-късно (знаем колко се бавеше приемането му и от кого), а ако има някакъв пропуск, законът за амнистията ще се погрижи за него.
14 Януари 2013 10:21
Интелектуалната самозащита (от манипулация и контрол) е просто да тренираш себе си да задаваш очевидните въпроси. Понякога отговорите ще станат очевидни веднага; понякога ще трябва да се потрудим, за да ги открием. Когато видиш коментар, който на сто процента е съгласен с нещо, каквото и да е било то, ти трябва незабавно да станеш скептичен. Нищо не толкова сигурно дори и при ядрената физика... (Ноам Чомски, „Необходими Илюзии“ Натисни тук
14 Януари 2013 10:28
Как трябва да се отнасяш към електората и изборите, че да наричаш кутиите за бюлетините урни?
още смях на: http://daniivanov.blogspot.com/
14 Януари 2013 10:32
Фактът е излязъл още през 2010, ама кой да ти се занимава с такива дреболии. Тогаз имаше разни флашки и патрашки, далеч по-интересно четиво.
Аз се хващам на бас, че по тази сделка всичко е законно. Законът за конфликт на интереси е приет по-късно (знаем колко се бавеше приемането му и от кого), а ако има някакъв пропуск, законът за амнистията ще се погрижи за него.


Не е хубаво да се лъже! Натисни тук
14 Януари 2013 11:48
Парите са “брюкселски“.
Да не ревне некой пак, че са
от джоба на българският данъкоплатец?
Друг пък ще каже - Ами що не ги даде Правителството
за здравеопазване, например?
Защото ЕС ги дава с рекламна цел и ако не се
употребят в това направление, ще трябва
да се връщат + глоба.
Това го обясних за красните фенери.

14 Януари 2013 12:21
Станишев със спрени Еврофондове прави същия брой магистрали, както Боко с пуснати Еврофондове.

Амбразурчик,слабо са те инструктирали днеска ама ти продължавай де - поне ще ти се посмеем
14 Януари 2013 12:34
...действията на българското правителство могат да се тълкуват като опит за прикрито държавно субсидиране на определени медии, което противоречи на политическите принципи и критерии на ЕС, тъй като е в разрез с идеята за независимостта на медиите


Става дума за официални 14 милиона.
Реалните финансови стимули за верноподаничество един само Господ ги знае.
Всъщност, от 23 години насам.Тези съвсем не са първите, които си плащат за сФирки.
14 Януари 2013 13:41
Цитираният от министрите текст от евродирективата визира нещо съвсем различно - че обществените електронни медии могат да не прилагат процедурите за обществена поръчка, когато възлагат производството на предавания с културна или социална насоченост.

Това, че са европейски парите, означава, че трябва да се разходват по европейските правила. Вкарали са в ЗОП правило с невярно основание.
ПП Интересно ТВ ЕВРОПА какви целеви групи и по коя оперативна програма има в своята аудитория?
14 Януари 2013 14:38
А колко ли милиона се хвърлят за малоумната реклама на цифровата телевизия в момента? По няколко пъти на ден се излъчва кретенията, която не дава информация, че повечето народ със стари телевизори ще трябва да дадат по 60-100 лв за тунер!!! Едва ли пенсионерите са си купили плазма, едва ли повечето пенсионери вземат социални помощи, за да им се полага безплатен тунер. Само циганите ще са на далаверка пак и ще могат да го препродадат после. И вместо тая тъпа реклама могат да вложат парите в намаляне цената на цифровите приемници. Ама няма далавера....
14 Януари 2013 15:41
Парите са “брюкселски“.
Да не ревне некой пак, че са
от джоба на българският данъкоплатец?

А той, Брюксел, откъде ги копае? Мина за пари ли има и така ги "раздава"?
Друг пък ще каже - Ами що не ги даде Правителството
за здравеопазване, например?
Защото ЕС ги дава с рекламна цел и ако не се
употребят в това направление, ще трябва
да се връщат + глоба.

Значи хора може да не останат, но е важно постигането на "рекламната цел"? Дано и на теб да ти помагат така!
14 Януари 2013 16:32
Колкото и да си раздадат, няма да променят мнението на разумните и мислещи хора, че черното виж ти станало бяло! Виж, цигани, малограмотни, заблудени ще се "съгласят" със соц.подвизи на Генерала и шайката бандити около него, че всичко е цветя и рози, докато влязат да речем в болница, отидат в общината за нещо или си потрошат колата и претрепят в така добре асфалтираната от ГЕРБ дупка. Никакви пари не могат да покрият провала, резила и най-вече геноцида над този нещастне от политиците си народ.
14 Януари 2013 16:51
Споко - така е , така и ще бъде.
14 Януари 2013 16:58
Ние , читателите , не бива да се лъжем по между си. Глоба ли ? Няма глоба - лъжа и заплаха. Вземаето на тези пари не е задължително.Взема ги трето поредно правителство и ги употребява по един и същи начин - подкупва пиарите и медиите.Те това чакат , горките продажници.Вземат.От всеки. Колкото им харижат.Достойнство ли ? Няма !
14 Януари 2013 19:39
Още малко за цифровизацията - http://www.sofiapost.net/kakvo-ne-ni-kazvat-za-cifrovizaciata/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД