:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,241,768
Активни 129
Страници 24,995
За един ден 1,302,066

И победителят на референдума е... Джокович!

Плебисцитът зададе един порочен модел на пряка демокрация, който преглътнахме с престъпно снизхождение
Галя Горанова
Имаше ли смисъл референдумът за ядрената енергетика? Категорично да. И то смисъл, много по-дълбок от дебата за бъдещето на атома. Референдумът бе поучителен с това, че ни разкри неприязънта на политическата класа към пряката демокрация - като се почне от порочните законови правила, та се стигне до култовата фраза на премиера след приключването на вота: "Поздравявам Джокович с победата!" Оказа се, че в йерархията на ценностите, които изповядва Борисов, тенисът стои много по-високо от пряката демокрация. А 20 милиона лева му се струват скъп харч за някаква си там "социология". Стигна се дотам в абсурда, че подгласникът му Цветан Цветанов благодари на българите за тяхната гражданска пасивност! Не че не го знаехме, но след референдума вече сме напълно сигурни -управляват ни хора, които хал хабер си нямат от демокрацияи пет пари не дават за нея. А това може да бъде опасно.

Плебисцитът бе важен и с това, че зададе модела, по който занапред ще функционира пряката демокрация у нас. Един изключително извратен модел, който ние, гражданите, преглътнахме с престъпно снизхождение. В българския си вариант плебисцитът се явява продължение на представителната демокрация с други средства. Допуснахме политиците да инициират подписки, политиците да формулират въпросите, политиците да водят кампанията и пак политиците да тълкуват резултатите. Свободното волеизявление на гражданите бе притиснато втежкото менгеме на строго партийния интересЛипсата на гражданска съпротива срещу тази партийна окупация на пряката демокрация насърчи порочния модел. Занапред референдумите в България, ако изобщо се провеждат, ще следват тази матрица. И в това е зловредният принос на допитването. Веднъж приели този модел, ние винаги ще сме губещи. Защото харизваме на "политическите интерпретатори" версията за нашите намерения. А те вече се доказаха като вещи алхимици, способни да превърнат "да"-то в "не" и ниската активност в електорално доверие.

Примерите за това не закъсняха. Веднага след допитването Цветанов разтълкува пасивността на българите като подкрепа за ГЕРБ. По метод, който може да бъде наречен "социологията на Цецоу". Той следва перверзната логика, че щом 78% от гражданите не са си направили труда да отидат до урните, значи не искат "Белене", ерго подкрепят властта. Ха сега де! Иди доказвай, че въздържалите се всъщност биха шута на целокупната политическа каста и бойкотираха тъпия герберски въпрос! Но така е, когато си позволил на друг да разчита мислите ти.Пасивността на вота не е активна гражданска позицияНе и в случая. Активната гражданска позиция изискваше незабавна реакция срещу изопачаването на въпроса за допитването. Не биваше да се позволява на ГЕРБ да изземе инициативата от гражданите. Още на този завой се предадохме. Редактираният въпрос хвана гражданите в капан. Както и да бяхме отговорили, от ГЕРБ щяха да го изтълкуват като картбланш за 7-и и 8-и реактор в "Козлодуй", понеже това, изглежда, е вече договорено. Ниската активност само ги улесни. Тя ще легитимира повторното решение на мнозинството в парламента за спиране на проекта "Белене". Но и висока да беше, отговорът "да" отново щеше да намери повратна интерпретация - "ето, хората искат да се развива ядрената енергетика, затова правим 7-и и 8-и блок на "Козлодуй". Няма мърдане!

Същевременно кампанията бе фокусирана само върху дефектите на "Белене", но не и върху предимствата на новото предложение. Ще бъдат ли блоковете в Козлодуй по-евтини, кой ще ги строи, колко ще струва токът, какво ще е участието на държавата? Гражданите се задоволиха само с половината от истината.

Референдумът увреди тежко, ако не и непоправимо, пряката демокрация още при прохождането й. Заслугата за това не е само на ГЕРБ, но основно тяхна. Вярно, че нескопосаният закон за прякото участие на гражданите в управлението бе приет от тройната коалиция, но нищо не пречеше да бъде променен. Освен нежеланието. Пороците му обслужиха конюнктурния интерес на властта.

Иначе зад референдума протече тежко икономическо и геополитическо противоборство, което ГЕРБ разреши в ущърб на Русия и проекта "Белене". В тази битка на лобита българите можеха да видят и защитят своя национален интерес, ако бяха достатъчно прозорливи, но се страхувам, че пропиляха шанса.Сега тече някакъв радиоактивен пехливанлъкза политическата интерпретация на вота. И нали сме нация от юначаги, всяка партия се закичи с успеха. Всъщност всички загубиха, с изключение на ДПС. Инициаторът на плебисцита БСП така и не успя да подобри резултата от подписката и влезе в съмнително сътрудничество с пишман националистите, което би дало формално основание на ДПС да си потърси нов партньор. Макар и стратегически да спечели, ГЕРБ загуби от повратливата си позиция и от разминаването между неговото "не" и народното "да". Сините са направо комични в опита да си присвоят всичките 550 000 гласа "не". След Джокович другият голям победител на референдума е Доган, който бутна приятелско рамо на Борисов с тихия си "пас", като едновременно обслужи и турския ядрен интерес. Все активи, които може да осребри следизборно.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
"Социологията на Цецоу" е нов алхимичен метод, който превръща негласувалите в привърженици на ГЕРБ.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
В икономическото противоборство между великите сили българите можеха да провидят своя национален интерес, но пропуснаха този шанс.
96
10011
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
96
 Видими 
28 Януари 2013 20:19
28 Януари 2013 20:41
Доколкото виждам, в този случай коварството на Доган се изразява в това, че се е въздържал да изрази позиция и да насърчи избирателите на ДПС да гласуват по един или друг начин. Единият проблем е, че със сигурност неговата изразена позиция също щеше да се изтълкува като коварство и византийски номера (само една целувка, аз разпределям порциите и т.н.). Много по-големият проблем е, че ако пасуването на Доган (като оставим настрана въпроса за неговото председателство) трябва да се тълкува като приятелско рамо за Борисов, тогава цялата останала статия, тоест всичко изговорено преди това, се обезсмисля. Ако избирателите на ДПС не са били инструктирани да гласуват на референдума от партийния си лидер, тогава важи ли за тях твърдението "Свободното волеизявление на гражданите бе притиснато в тежкото менгеме на строго партийния интерес"? Нали цялата статия пледира точно за това - референдумът да бъде на гражданите, не на партиите? В действителност ДПС дори не е инструктирало публично избирателите си да не гласуват, както направи Кунева. Мисля, че пасажът за Доган беше излишен и плаща данък на инерцията.
28 Януари 2013 20:42
Т.н. "пишман националисти" гласуваха "за" поради убеждението си, че е в интерес на държавата, без задни мисли и политически мотиви. Пишмани са тия дето правят уйдурми с турската глутница - видя се на последните избори, ще се потвърди и на следващите.
28 Януари 2013 21:35
малко отгоре-отгоре са нещата.
28 Януари 2013 22:02
Ха сега де! Иди доказвай, че въздържалите се всъщност биха шута на целокупната политическа каста и бойкотираха тъпия герберски въпрос!

По-скоро бойкотираха референдум по въпрос, който би трябвало да бъде решен от политиците на базата на експертни оценки, а не от гражданите.
28 Януари 2013 22:07
Галя, браво!
28 Януари 2013 22:44
...Вярно, че нескопосаният закон за прякото участие на гражданите в управлението бе приет от тройната коалиция, но нищо не пречеше да бъде променен...

От кого да бъде променен? Бесепарите поискаха ли такова нещо?
28 Януари 2013 22:55
От управляващите вече почти 4 години бре щурчо, нали затова дойдоха на власт, да оправят всичко лошо от предишните и да ги пъхнат в зандана. Защо трябва да те святкам, толкова ли си недосетлив
28 Януари 2013 22:57
Стигна се дотам в абсурда, че подгласникът му Цветан Цветанов благодари на българите за тяхната гражданска пасивност!
ЦвЦв беше много по-красноречив: "На всички ни беше известно какво е общественото мнение на обществото - за не."
28 Януари 2013 23:04
Те управляващите са ясни. Ами червените аристократи и стратези, да беха мъцнали нещо по въпроса. Ама явно им е било все тая. Та затуй си кютаха като мишки в трици.
28 Януари 2013 23:10
Ами червените аристократи и стратези, да беха мъцнали нещо по въпроса. Ама явно им е било все тая. Та затуй си кютаха като мишки в трици.


Е като са гузни, че са приели такъв закон, ще си кютат. А ако мъцнат, веднага биха срещнали горещо разбиране от вещите юристи Цацка и Фидоошу, нали
28 Януари 2013 23:13
Абе хвани едните, па удари другите...
28 Януари 2013 23:24
Горанова.вероятно си права в много от тезите си, но си пропуснала най-важната!А я е ,че българинът нехае, той е непукист и без капка гражданска позиция.Той е обезверен,обезсърчен и не върва на никой и нищо.Примирил се е с мизерията си и с управляващите го.Живее ден за ден.Без надежда..Такива сме вече..
29 Януари 2013 02:05
/:/ " ...Веднага след допитването Цветанов разтълкува пасивността на българите като подкрепа за ГЕРБ..."
............................................................................
Първо, НЕгласуването си е, просто, НЕЖЕЛАНИЕ или НЕВЪЗМОЖНОСТ за гласуване- и нищо повече!
Второ, призивът на Бат` Бойко и ГЕРБ беше Избирателите да гласуват- с "НЕ!"!- на референдума, а НЕ да не гласуват! Сиреч, Избирателите НЕ са подкрепили ГЕРБ(призива на ГЕРБ)!
29 Януари 2013 02:13
Стигна се дотам в абсурда, че подгласникът му Цветан Цветанов благодари на българите за тяхната гражданска пасивност!

Ами има за какво да благодари. Герб загуби, но правителството спечели, защото разбра, че ръцете му са развързани. Не само относно Белене, но за всичко. Каква по-ясна илюстрация за липсата на политическа култура в 70% от гласоподавателите, а значи и за пълна неспособност не само да защитят, но дори и да формулират сами интересите си на политически език, т.е. на езика на това, което се прави или не се прави в държавата.
-
Ясно се видя, че масовата неспособност на гражданите да артикулират проблемите, а значи и да изискват решенията, се е компенсирала от рецитиране на авторитети на повърхностно ниво, без способност за вникване в дълбочина. Оказа се достатъчно авторитетите да заявяват резки и категорични противоположни позиции, често чисти груби лъжи, или да правят хаотични салта в позициите, за да може масовият избирател тотално да се шаштиса, да се обърка, да загуби всякакви ориентири и се отдръпне от участие.
-
От тук нататък, след тази подозирана преди, но доказано очевидно показана сега особеност можем да очакваме струпването на всякакви гадории върху гражданите. Защото за разлика от тях лобитата и чуждите посолства си знаят и отстояват интересите. А на тези интереси се видя, че няма кой да противостои.
29 Януари 2013 02:18
/:/ "...Както и да бяхме отговорили, от ГЕРБ щяха да го изтълкуват като картбланш за 7-и и 8-и реактор в "Козлодуй"...Ниската активност само ги улесни. Тя ще легитимира повторното решение на мнозинството в парламента за спиране на проекта "Белене". Но и висока да беше, отговорът "да" отново щеше да намери повратна интерпретация - "ето, хората искат да се развива ядрената енергетика, затова правим 7-и и 8-и блок на "Козлодуй"..."
............................................................................
НЕ може построяване(евентуално?!) на един-два нови реактора да сесчита за "РАЗВИТИЕ на ядрената енергетика в Република България", при условия, че тези един-два нови реактори ще са само някаква символична КОМПЕНСАЦИЯ на затворените 4 и предстоящите за затваряне още 2 реактора(в АЕЦ "Козлудуй"! Сиреч, НЕ може да се тълкува и НЯМА как един-два нови реактора на мястото на 4-6 затворени стари, да се счита за РАЗВИТИЕ на ядрената енергетика в Република България"!
А въпросът(преиначен и прередактиран от ГЕРБ!) на референдума беше: "Да се развива ли ядрената енергия в Република България чрез изгражданена нови ядрени мощности?"!
Друг въпрос щеше да е, ако въпросът на референдума беше: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България, чрез изграждане на на нови 7(седем) ядрени реактора- на мястото на затворените и предстоящи за затваряне общо 6 реактора?"! В такъв случай щеше да е налице "развитие"- защото щеше да е налице един реактор вповече от съществувалите преди "развитието"!
29 Януари 2013 02:28
Волен Сидеров: Радвам се, че българският народ удари един шамар на управлението с това гласуване
28 Януари 2013г.
Пресконференция на ПП "АТАКА" 28.01.2013г.
Резултатите от референдума са отговорът на българите против манипулациите, демагогията и непоследователното поведение на ГЕРБ и премиера Борисов. Това каза лидерът на АТАКА Волен Сидеров на редовната пресконференция на националистите...- Натисни тук
ПЛАНЪТ "СИДЕРОВ"- НОВ ПЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ- Натисни тук
29 Януари 2013 02:31
Ядреният референдум приключи с фалстарт


Имаше ли смисъл референдумът за ядрената енергетика? Категорично да.


?!
29 Януари 2013 03:01
И какъв е смисълът ?
29 Януари 2013 03:24
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
"Социологията на Цецоу" е нов алхимичен метод, който превръща негласувалите в привърженици на ГЕРБ.


Снимката е убедителна илюстрация на теорията на Чарлз Дарвин.
29 Януари 2013 05:11
Защо няма ограничения за валидност на парламентарни изобори, ако на тях НЕ са участвали толкова Гласоподаватели, колкото на предните парламентарни Избори, а има такова ограничение за валидност на Референдум?!
Или, поне-ПРЕДЛАГАМ!-да има спадане(от общо 240) на броя на депутатите в Парламента в зависимост от спада на Избирателната активност на съответните парламентарни избори
Много просто защо- защото депутатите си пишат и си гласуват законите!
29 Януари 2013 05:27
Всяка партия се изкарва победител от референдума.
А истината е, че той показа статуквото в България.
Едни 25% от хората, които по принцип си гласуват.
10% привърженици на Доган, които бяха пас.
Още 10%, даващи вота си срещу кюфтета и бира/за кеш също/, останали гладни в случая.
Сборът прави процентите, гласували на последните избори/приблизително/.
Положение, от което всички губим!

Така виждат положението у нас на Острова
Натисни тук
29 Януари 2013 08:33
"Иначе зад референдума протече тежко икономическо и геополитическо противоборство, което ГЕРБ разреши в ущърб на Русия и проекта "Белене". В тази битка на лобита българите можеха да видят и защитят своя национален интерес, ако бяха достатъчно прозорливи, но се страхувам, че пропиляха шанса."

ЕТО ТОВА е същината на написаното от Автора и е добре хванато като ОСНОВЕН проблем! Нащите форумски заяждания са безпредметни ...
29 Януари 2013 08:39
Да,бе,да... И аз съм българин, и аз ЗАТОВА приемам тази оценка - "българите можеха да видят и защитят своя национален интерес, ако бяха достатъчно прозорливи"! (Може би ми е от зодията - Дева според астролозите отпреди 2000 години).
29 Януари 2013 08:49
Я! Младата дама започва да мисли! Добре! Грешките стават все по-малко. В порядъка на една доброжелателна критика: не беше пасивност. Беше граждански израз на отвращение. Хората отказаха да им обърнат внимание. И на едните, и на другите, и на присламчилите се. Протестирайки срещу злоупотребите на "политическата класа", ние всъщност я конституираме като такава. Класа на "висшата порода", която има право да си прави каквото си иска с нас. Струва ми се, че пътят е съвсем друг - да престанем да бъдем основно оправдание за съществуването им. И нещо, с което да си бършат **** след всяка поредна гадост. Трябва да стане очевидно, че те не представляват нищо и никого. И че никой не ги е избирал, освен "кюфтетата в ромските махали".
.............................
Ама пък колко трудна работа е това! И няма да мине без медиите, а медиите ги няма никакви. Те правят минети срещу минимално заплащане.
.......................
"Примоция! Два лева свирката!"
29 Януари 2013 09:16
"...управляват ни хора, които хал хабер си нямат от демокрация и пет пари не дават за нея..."

Първо, какво да се очаква от управляващи, излъчени от стадо, което хал хабер си няма от демокрация и пет пари не дава за нея.
Второ, въпросът е кога питекантропите, които ни "управляват" ще започнат открито да бият.
29 Януари 2013 09:32
излъчени от стадо, което

тука виждаме фундаментално разминаване с истината, народът (ако това имаш пред вид под "стадо"
не е излъчвал никого. В България изборите са фалшиви от край време, и като процедура, и като подборка на кандидати за избора.
Но ако ти е кеф да плюеш срещу народа и това ти дава увереност, че се реализираш пълноценно, давай
но имай пред вид, че "същото" пада отгоре ти, щото Народът е НАД тебе.
Винаги.
29 Януари 2013 09:32
Първо, какво да се очаква от управляващи, излъчени от стадо, което хал хабер си няма от демокрация и пет пари не дава за нея.


Най-лесното е да си закачим една снимка от абитюрентските години и да врътнем сатия за лошотията на управниците, сякаш са извънземни, изпратени от Дарт Вейдър. Проблемите са сериозни и не бива да се хонорарничи върху тях.
29 Януари 2013 09:33
И правилно не отидоха да гласуват! Защо? За да стават изтривалки на БСП ли? Тия некадърници за тия четири години дето висяха на власт, трябваше да докарат нащата до пред завършване. А сега какво? За да си решават проблеми на болната си партия поставиха на карта цял стратегически отрасъл. И защо - за да се изцепиш , че това била лична загуба на Борисов. Олигофрени !Може ли ти да искаш от чичаците и леляците да ти оправят управленското ти бездарие. Типично в Станишевски стил. Дори не е ясно дали въобще Станишев -БСП са искали да строят централа или просто елегантно изиграха мръсния номер за пред електората и европейските им господари.
29 Януари 2013 09:34
Госпожо Горанова,
Преди 10.11.89 г. имаше друго определение за пряка и представителна демокрация.В новия закон не виждам да има пряка демокрация при референдумите.След като има куп ограничения на права, то всяко опосредявене на волята на хората изключва пряката им намеса.А пък този процент за валидност на избора, изиведен от предишните избори само ми говори, че подписката, организирана от БСП има съвсем друга цел, и тя е да подготви почвата за прокарване на закон, с който в България се въвежда безплатен ток.И дано това е така. Макар и да съм върл противник на БКП/БСП според тяхното им верую, ще гласувам за тях...
29 Януари 2013 09:53
Много слабо и поръчково написана статия За всички трезвомислещи българи е ясно, че този референдум бе изцяло политическо мероприятие на червената мафия с няколко цели - индулгенция за неспасяемо конструирания от тях проект Белене, мобилизиране на електорат и подготовка за изборите през лятото и натиск срещу ГЕРБ на принципа "Зайо, ти защо си с шапка/ без шапка?". И за сведение имаше и друг опит за референдум ама точно здравите сили стоящи зад този нещо го препънаха. Първо трябва да има честна и професионална журналистика, обективни и лишени от корпоративни и политически влияния анализи, неправителствени организации уважаващи демокрацията и закона и от всичко това да се формира будно и активно гражданско общество. Точно с така едностранчиво написани статии няма как да стане.
29 Януари 2013 10:11
Галя, подкрепям пизицията Ви!

Но! Първо, 20-те милиона разходи са типично ГЕРБ-ерска лъжа!

Второ, Нима сте имали съмнения относно истинската нравственост на двете главни мутри - БоБо и ЦвЦв!?
Това за, което пишете и мерзкият циркаджилък, който разигра вездесъщия Мутрафон в Сопот изключват всяка нормаалност у такива управляващи.
29 Януари 2013 10:23
Галя
Управляват ни хора, които хал хабер си нямат не само от демокрация, но и от нищо!
29 Януари 2013 11:27
"Сметката на Дянков за оскъпения с 11 млн. лв. референдум нещо не излиза"... Лично за мен няма нужда от разследване, НО ЕТО ПРЕДПОЛАГАЕМО ОТКЪДЕ "се избива" сумата от 4 млн. за ВМЗ - Сопот (+още за "нещо", ама да не сме дребнави!).
29 Януари 2013 11:40
Разбира се законът за референдумите е лош. А по-добре ли е изобщо без закон?
Да припомня - преди няколко години имаше подписка с искане за референдум за малките блокове. Председателят на НС получи подписката и.....нищо.
По-добре лош закон. А още по-добре корегран закон. Имат думата "нашите" избраници!
29 Януари 2013 11:40
не беше пасивност. Беше граждански израз на отвращение.

Отвращение от какво ? Че ти искат мнението пък ти го нямаш и не си способен да си го създадеш, а и не искаш да го имаш, защото не вярваш на себе си. Не вярваш, защото се мислиш за тъп и прост, страх те е от грешка, а и от отговорност ? Предпочиташ просто да рецитираш авторитети без да ги разбираш и дори нямаш желание, знание и потенциал да откриеш, какво се крие зад външната форма, дори, когато е откровенна и очевидна лъжа ?
-
И кво стана ? Като авторитетите застъпват различни мнения ти се объркваш, губиш ориентир и викаш - пряката демокрация не е за мене ?
29 Януари 2013 11:46
Българинът тотално се провали в опита си да се покаже като европеец, човек с чувство за гражданска отговорност и мислене. щом не става дума за плюскане, най-много до терличките на чавето, щом някой не те ръга с остеня и няма да има глоба - кво ти чувство за общност, ква ти гражданска позиция, къде ти стратегическо мислене?! естествено и калпавия закон изигра роля за ниската активност, обаче не мисля, че резултатът щеше да е по-различен като активност, ако правилата бяха логични т.е. признаване на референдума без значение от активността, тъй като логично щом не гласуваш значи не те интересува резултата и съответно имагинерния ти нереализиран глас не значи нищо и няма логика да знами квото и да било като не си го подал. така че да му е честито на стадото и да продължава да пъшка при всяко вдигане на цените, да си смята там вносчиците по лизингите и да не се пъчи много къв ми се бил навъдил европеец! затва много полезно би било както имаше в зелените паспорти графа гласувал и сега да има подобен изборен паспорт та като се изтъпани някой "гражданин" да се види реално колко му стига "гражданствеността" с 4-5 пасувания от 7-8 вота!
29 Януари 2013 11:50
Разбира се законът за референдумите е лош.

Законът е едно на ръка. Той обаче даде възможност на гражданите да кажат мнението си. И се оказа, че 70% нямат такова. И при това по един ясен политически въпрос отговорът на който от всеки зависи от отношението му към 7 ясни и известни параметъра.
-
70% от избирателите не могат да отговорят само на един въпрос, а как очакваме да могат да отговорят на десетки и стотици въпроси съдържими в цели политически програми ?
-
Вероятно, ако искаме да спасим демокрацията, като идея, ще трябва да се насочим към образователен ценз и профилиране на вземането на решенията спрямо вида образование.
29 Януари 2013 12:09
не 70 процента, а 80 процента.
29 Януари 2013 12:17
Галя днес малко е изпуснала нервите, да се чуди човек защо се сърди на хората че не гласуваха. Да всеки ще тълкува резултата в своя полза - по същата логика може да се каже че всички които са отказали да гласуват с НЕ , всъщност са За белене - което би било още по-тъпо.
Не са виновни политиците че хората са апатични, по скоро е обратното - нацията е апатична, вяла и смотана, а политиците с които разполага са най-д0брото, каймака на нацията. С такава нация е нормално политиците с които разполагаме да не са особено читави - но това е положението.
Къде са младите, образовани и некорумпирани политици с мисия и визия за развитието на България през следващите 100 години - хайде покажете ми някой такъв политик?
Ние не разполагаме с такива. Това е положението, пичове.
29 Януари 2013 12:25
Статията е много добра... но какво следва от нея? Плебсът е виновен за опороченият референдум? Не е. И не е защото нищо не се е променило на 10.11.1989 по същество. Какво всъщност се случи- една върхушка събрала много пари и власт трябваше да я узакони и открито да се легитимира като демократично забогатял елит, ръководещ нацията? Как стана- аналогично на всички останали "спонтанни и демократични" революции до днес. Къде стана- около кръгла маса. Кой я узакони- подскачащият омаймунен плебс. Това е вината му- че всеки го манипулира както и когато си поиска! А референдумът е само една от проявите на омаймуняването му. От внушеното му малодушие, ниско самочувствие и примирение, че от него нищо не зависи... Все толкова удобни "пороци" за новите демократи.
29 Януари 2013 12:34
Съдбата на един бизнес-проект се решава от специалисти и експерти, а не от референдум. Който има желание да вади пари от джоба си и да ходи да копа в гьола.
29 Януари 2013 12:37
Кой я узакони- подскачащият омаймунен плебс.

ТУК сбърка.
Същата забогатяла върхушка посочи кой да седне от другата страна на кръглата маса, че даже подаваше и репликите.
Плебсът никога нищо не е решавал. Никой не му даде възсможност за това.
29 Януари 2013 12:40
дъртреалист
29 Яну 2013 12:37

правилно!
29 Януари 2013 12:49
не 70 процента, а 80 процента.

70%, защото няма как избирателите да са повече от цялото население. Фантомите в избирателните списъци са най-малко 10%, а вероятно доста повече.
Реално на референдума гласуваха 30-35% от избирателите.
29 Януари 2013 12:51
***
29 Януари 2013 12:51
Brightman
29 Яну 2013 12:4

еее, риба не остана, остави малко от динамита и за парламентарните избори , че и водолазната група излезе вече!
29 Януари 2013 13:00
Който има желание да вади пари от джоба си и да ходи да копа в гьола.

Дори и ти ли не си разбрал, че за Белене няма да се вадят никакви държавни пари. Руснаците признаваха вече построеното и даваха заради него 51% собственост върху централата, дострояваха я изцяло за тяхна сметка за което вземаха 49%, които после от печалбата България можеше да откупи.
-
И въпросът не изискваше специална компетентност. За да решиш дали да си купиш кола не е задължително да си автоинженер. Достатъчно е да решиш искаш ли да имаш кола на разположение и ти да возиш комшията, а той да ти плаща, или да нямаш кола, той да те вози с неговата, а ти да му плащаш.
29 Януари 2013 13:03
vizual,
за риби си говори с шараните. При население под 7 милиона, реалният брой на избирателите е около 5 и половина милиона. Гласували са около милион и половина. Смятай процентите.
29 Януари 2013 13:06
Най-добрата новина от този референдум е, че 60% от студентите са гласували.И който не се съобрази с този факт, ще яде още шамари.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД