:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

EС ще има орязан бюджет за първи път в историята си

България е най-печеливша от споразумението, обяви премиерът Борисов
Снимка: ЕПА/БГНEС
Лидерите на страните членки на ЕС преговаряха в Брюксел 19 часа за бюджета, докато постигнат съгласие.
Бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г. ще бъде орязан за първи път в историята на общността, предадоха агенциите. Това решение взеха лидерите на страните членки по време на Европейския съвет в Брюксел след преговори, продължили 19 часа. Бюджетът на ЕС за следващия програмен период ще бъде с 40 млрд. евро по-малко в сравнение с парите за 2007-2013 г. Средствата ще бъдат намалени до 960 млрд. евро, решиха държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС. Великобритания, Германия, Холандия и скандинавските страни настояваха за намаляване на бюджета на ЕС заради строгите икономии, които налагат в националните си финанси. Държавите от Южна и Източна Европа бяха против орязването на парите. Свиването на бюджета е най-вече за сметка на новия инструмент "Свързана Европа", по който трябва да се финансират трансграничните транспортни, енергийни и информационни магистрали. Първоначалният му бюджет беше 50 млрд. евро, а сега е свит до 29 млрд. евро. Орязано е и заплащането на висшите длъжностни лица на ЕС, а заплатите на администрацията ще бъдат замразени през следващите 2 години. Освен това са планирани съкращения от 5% на чиновниците през 7-годишния програмен период.

Лидерите решиха да бъде запазена системата на отстъпките за държавите нетни донори - Германия, Австрия, Великобритания, Холандия и Швеция. Към тях се включва и Дания, която ще получи годишна отстъпка от 139 млн. евро. Разходите за селско стопанство няма да бъдат съкращавани, дори се предвижда ръст на финансирането за селските райони с 1.5 млрд. евро, което удовлетвори исканията на Франция и Италия. Увеличени са и средствата за мерки, стимулиращи икономическия растеж, както и за научните изследвания. Договорени са и финанси за "зелени" инвестиции, както и за борба с младежката безработица.

Българският премиер Бойко Борисов, който участва на срещата в Брюксел, обяви, че страната ни е доволна от постигнатите резултати. "Това, което сега и канцлерът Меркел ми каза, и Ромпой, е, че България е страната, която получава най-много. Иначе напрежението е голямо, защото всички знаят, че този бюджет е орязан бюджет, и когато има орязани пари и отвсякъде се реже, всички държави са недоволни", заяви той, цитиран от БНР. В проектобюджета са запазени предвидените 260 млн. евро за извеждането на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" до 2020 г., както и допълнително над 2 млрд. евро за земеделие.

Проектобюджетът трябва да мине за одобрение и през ЕП, който заплаши да не го приеме, ако разходите бъдат прекомерно намалени.
23
3422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Февруари 2013 19:11
Малко ще се посъкрати бюрократичната машина.
08 Февруари 2013 20:04
Прави впечатление, че доколкото си спомням това е първият неподписан материал на Първа страница.
При това по изключително важен за България въпрос.
Ако трябва да сравня важността му с помиите на бивола, на които бяха посветени много ярки творби, бих казал, че за всеки българин без изключение, еврофинассирането е Еверест, а биволското творчество - обикновени купчинки трета употреба.

Така или иначе, въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС спрямо периода 2007-2013 г. от 1,33 млрд. евро на 960 млрд. евро за 2014-2020 г., България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на Общността. България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от Брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента.

При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период, България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри. Нашата страна получава около 7 млрд. евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). Това увеличение с над 1,5 милиарда означава, че селските стопани у нас занапред ще могат да получават по-големи плащания на площ.
В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

260 милиона лева ще получим и за спрените четири реактора на АЕЦ "Козлодуй" - увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия. Отделно от това България ще има възможност да се възползва от новия фонд за преодоляване на младежката безработица.
Изключително важно е, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна / България - б.м. /, е договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро.
08 Февруари 2013 20:15
Много пък ви вади очите този Бивол... (както и всичко, което не ви хвали)
08 Февруари 2013 20:48
Много пък ви вади очите този Бивол... (както и всичко, което не ви хвали)

Трябва да те разочаровам, Е6, ако имаш предвид мен.
Биволът не влиза в нещата, които ме интересуват.

За мен лично обществените явления, в низходящ ред са :

1/ Обединение / съюз, сдружение, екип... / на индивиди
2/ Общество, в смисъл на хора с общозначими цели и нтереси
3/ Индивид
4/ Професионална група
5/ Обществена организация
6/ Политическа партия и политици изобщо
7/ Политикани
.........
биволи и прочия флора и фауна

08 Февруари 2013 21:11
България е най-печеливша от споразумението, обяви премиерът Борисов

България е страната, която получава най-много

Язък, Той се пребори с Меркелката за парите, друг ще Му ги харчи, цъ-цъ-цъ...
08 Февруари 2013 21:49
Язък, Той се пребори с Меркелката за парите, друг ще Му ги харчи, цъ-цъ-цъ...

Кога пък се е борил с Меркелката? И защо трябва да се бори точно с нея

Неговата борба... ама как звучи само
е да стане първият политик след Тато, създал нещо за България и за българския народ.

Шибаният маймуняк изобщо не може да разбере, колко некултурни и дивашки са щенията му

08 Февруари 2013 22:01
"Итого", другаре

Като отчитам, че трябва време да ви съчинят "мненията" по най- важната тема за България,
ви желая най- лека и приятна.

Ако е рекъл Господ, утре ще намина да ви опровергая
08 Февруари 2013 22:23
Договори ли повече пари за България Борисов? Друг път! Дадоха му ги!
08 Февруари 2013 22:54
"Това, което сега и канцлерът Меркел ми каза, и Ромпой, е, че България е страната, която получава най-много."
Ругатни, забравил е да допълни Той.
*
По телевизора показаха как Буда разговаря с Дейвид, в резултат на което Дейвид се завтече след някакъв келенер, за да се отърве.
08 Февруари 2013 23:08
внимателния, наамбразурничил си се до състояние да пишеш лакардии , поръсени с цифри, като мислиш , че така впечетляваш някого.
Я иди в съседната "Горещи новини" и там форумецът демокрад ти е обяснил с калкулатора , че трънската ти аритметика е само за консумация на гербавия матриал .
09 Февруари 2013 00:56
внимателния, наамбразурничил си се до състояние да пишеш лакардии , поръсени с цифри, като мислиш , че така впечетляваш някого.
Я иди в съседната "Горещи новини" и там форумецът демокрад ти е обяснил с калкулатора , че трънската ти аритметика е само за консумация на гербавия матриал .

Дико,
В "Горещи новини" влизам рядко и само за развлечение.
"Форумецът демокрад с калкулатора" може да заповяда тук или където му е удобно да изяде боя

09 Февруари 2013 02:07
"Грубата" истина е, че

Негово превъзходителство,
генерал- лейтенант д- р инж. Бойко Методиев Борисов,

постигна за пореден път
епохална придобивка за България!
09 Февруари 2013 03:23
Биволът не влиза в нещата

Добре, че теб те извадиха (макар и за малко, за съжаление) от 'нещата', че щеше да ни умориш от смях с твоя генерал, инженер на човешката душа, че и доктор (?!).
09 Февруари 2013 07:42
България за пореден път има шанс да се възползва от голям по обем фондове на ЕС.
Това са средства, от които може да се възползва, не са вече дадени пари.
За целта хората и структурите, от които зависи това, трябва да подготвят конкретни проекти, книжа, процедури и т.н. бюрокракия.
09 Февруари 2013 08:33
Най-хубавата новина, която напоследък съм чел.:Натисни тук
Дано вестника не я алайняни!
09 Февруари 2013 08:35
Бойко Б. им показа как се впряга Биволь
09 Февруари 2013 11:19
Чичото, Вашият оптимизъм и позитивни чувства са наистина трогателни ... Само дето подобен позитивизъм лъхаше от Царедворците и от Тройната, когато договориха "нам-колко-си-милиарда" от предишния бюджет на ЕС, а като погледна действителноста около себе си от последните години /не виртуалната, а реалната, тази с краденето като за световно по всички фронтове, с развалящи се нови магистрали, с окапало старо здравеопазване и т.н. и т.н./, не виждам повод за радост - е, освен радостта от "дору Боко", "долу Станишко" и пр. "позитивни" емоции, но те някак не ме кефят.
09 Февруари 2013 12:27
България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от Брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента.


Внимателний, трябва да се чете и между редовете.
09 Февруари 2013 12:46
Прочетох документа и не успях да разбера какъв е приносът на правителството за епохалния успех. Има допълнително договорени суми за много страни, но за България нищо не видях. Може ли някой да ми обясни какво точно е успял да постигне Борисов и неговото правителство.
Натисни тук
09 Февруари 2013 13:43
"България е най-печеливша от споразумението, обяви премиерът Борисов"
Явно "тертипът" на политическите сили у нас се копира и в ЕС... обучаваме ги. Как може за пръв път в историята на ЕС бюджета да е орязан, а всички да са печеливши и доволни? Има 2 възможности, или орязването е в рамките на кражбите и се надяват чрез засилен контрол да ги намалят, или откровено си лъжат за да си лъскат имиджа... Кой може да бъде доволен от орязан бюджет- само който не е засегнат...
09 Февруари 2013 15:52
Най-нисък БВП сред страните от ЕС през 2011 г. има България. Най-високото ниво на БВП в ЕС е регистрирано в Люксембург. В тази малка страна БВП на глава от населението е почти 2,5 пъти повече от средния БВП в ЕС. Холандският БВП е превишил средния за ЕС с 30% , а в Германия, Швеция, Ирландия и Австрия – с 25-30%.
Read more: http://30dumi.eu/2012/06/iznenada-ba-lgariya-s-naj-nisa-k-bruten-va-treshen-produkt-v-evropa/#ixzz2KPNarf2U



Галя, в това именно се състои епохалното постижение на ГЕРБ. Бетонирайки България на последно място по този показател, тя естествено ще получи най много пари от ЕС на база БВП. Представи си, колкото и невероятно да е, че ако правителството на ББ беше успяло за 4 години да повиши БВП с 10%, парите от ЕС щяха да са с 10% по малко, сметнати по този показател и едва ли щяхме да сме на първо място. Не току така ББ често споменава, че бълграският народ е изстрадал тези пари. Сега следват хвалбите предназначени за хора с доминираща първа сигнална ситема, които в тази държава като нищо могат да стигнат за 2-ри мандат.

09 Февруари 2013 19:44
@внимателният
Така или иначе, въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС спрямо периода 2007-2013 г. от 1,33 млрд. евро на 960 млрд. евро за 2014-2020 г., България получава повече средства за новия програмен период.

Бихте ли се коригирали сам, че от много лянчене и амбразурлене сте допуснал errata keyboardata (надявам се)
10 Февруари 2013 10:58
***


1.2 Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка".

1.7 Кое е спам, вулгарно, непристойно и др. е по преценка на модераторите, а не на потребителите. С модератор не се спори!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД