:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалът в научния фонд ще струва още 15 млн. лв.

Раздадените на близки до управата и бившия министър колективи пари няма да се връщат
СНИМКА: БГНЕС
Шефът на акредитационната агенция проф. Боян Биолчев, акад. Стефан Воденичаров и ректорите на СУ и Медицинския университет проф. Иван Илчев и проф. Ваньо Митев след срещата.
Държавата в лицето на просветното министерство ще търси нови 15 млн. лв. за проектите, отхвърлени при последната сесия на Фонд "Научни изследвания". Вместо да анулира конкурса, който коства поста на Сергей Игнатов, просветното министерство ще назначи ново ръководство на фонда и рецензенти и ще преразгледа 628-те отхвърлени проекта. Това се разбра от изказване на министъра на образованието акад. Стефан Воденичаров след среща с ректори на висшите училища и БАН. Така излиза, че раздадените за проекти със съмнителна научна стойност и на близки до управата и бившия министър колективи пари ще си останат за тяхно ползване.

Имам надежда, че може да се формира сума, измерима с тази, която беше за тази конкурсна сесия и с новите журита, с новото ръководство с преработения правилник да се направи ново класиране, обясни министърът. Той не уточни откъде ще се вземат парите. Новият министър заяви, че не може да се намесва в работата на фонда. Докато съществува този правилник, са ми вързани ръцете, призна акад. Воденичаров. Според закона за насърчаване на научните изследвания обаче министърът на образованието контролира дейността на фонда. Юристи от парламента препоръчаха МОМН да поиска чрез съда запор на сметките на класираните колективи като обезпечение на бъдещ иск.

По-рано вчера по време на парламентарния контрол и вицепремиерът Симеон Дянков оправда липсата на контрол с несъвършенствата на нормативната уредба. "Правителството има определена вина, тя лежи най-вече в МОМН и видяхме, че това стана причината Сергей Игнатов вече да не е министър. И аз, и вие носим някаква отговорност оттук нататък заедно с новия министър да променим закона и да не се повтарят нарушенията от последните 10 години", обърна се Дянков към Валентина Богданова от БСП и Огнян Стоичков от "Атака", на чиито въпроси за фонда отговаряше финансовият министър. Дянков даде да се разбере, че не се отказва от идеята фондът да стане дирекция към министерството. Когато финансирането е 100% от държавата, както е в случая с фонда, той трябва да се управлява от министерство или агенция, така ще има административен контрол, аргументира се вицепремиерът. Идеята на Дянков обаче не бе посрещната радушно от просветния министъра, ректорите и БАН. Аз трябва да се съобразя с научната общност, а тя е против това фондът да стане дирекция, коментира Воденичаров. Той посочи, че ще разговаря по този въпрос с Дянков.

От думите на министъра на образованието се разбра още, че уволненият управител Христо Петров остава, за да изготви отчета на фонда. Докладваха ми, че сградата е заключена, не са плащани сметките за ток, водата е спряна, разказа акад. Воденичаров. Министърът и ректорите са единодушни, че сегашният състав на Изпълнителния съвет трябва да подаде оставка. Кандидатурата за нов управител, около която вчера се обединиха акад. Воденичаров, ректорите и БАН, е на бившия ректор на ХТМУ доц. Борис Стефанов.

ИСКАНИЯ

Университетите да приемат студенти целогодишно, да се увеличи възрастта за пенсионирането на професорите и доцентите и да се разреши на вузовете да държат извънбюджетните си постъпления в търговски банки - това са част от исканията на Съвета на ректорите към новия министър. Те повдигнаха и въпроса за платения прием на студенти от ЕС. "12 млн. лв. годишно печеля само от приема на студенти от ЕС", призна ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Ако университетът получи право да държи тези пари в търговски банки, може да печели 3 млн. лв. годишно, изчисли той.
52
4314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
08 Февруари 2013 19:07
Екстра. Справедливостта възтържествува! Все пак те са направили своите отчисления към розов Сергейчо, пияницата Гюров и малоумника Петров.
08 Февруари 2013 19:12
"Университетите да приемат студенти целогодишно, да се увеличи възрастта за пенсионирането на професорите и доцентите..."
Тези искания много правилно се насочиха именно към сегашният министър. Човекът идва от БАН, където "научните" сътрудници биват пенсионирани към 75-80 годишна възраст или пък умират на работните си места. Кой, ако не Воденичаров, може да разбере тревогите на ректорите?
08 Февруари 2013 19:18
Не е вярно това за научните сътрудници! Академиците и дописните членове (член-кореспондент) имат само тази привилегия. НАучните сътрудници нямат такова право.
08 Февруари 2013 19:40
Имаше тук един товарищ, "генетика", пък и други БАНяджии, които от висотата на грандоманщината си ме обиждаха, когато им казах че тези проекти (с нулево научно ниво), които са взели парите, няма да ги връщат. Просто от йуридическа гледна точка е много трудно. Бития - бит, еб**ия - еб**. Край.
Къде сте СЕГА, драги БАНяджии, генетици и т.н. ?
08 Февруари 2013 19:41
И чуйте какво казва Воденичаров: "И аз, и вие носим някаква отговорност оттук нататък заедно с новия министър да променим закона и да не се повтарят нарушенията от последните 10 години". Та вината не е само на Боко, и троегъзата ламя и тя в кйупа.
08 Февруари 2013 19:52
Така си и знаех. Крадците и измамниците у нас винаги са на печалба...
08 Февруари 2013 19:53
Натисни тук
"Бърза проверка показва, че научния принос на тоя Стефанов се състои от:

1. Една публикация в канадско научно списание, като трети автор.
2. Две публикации в руско научно списание, втори автор.
3. Една публикация във ведомственото списанието на ХТИ.
4. Няколко статийки в сборници от конференции.

Така наречения доцент никога не публикувал в що годе читаво международно списание като първи автор. Никъде по света не биха го взели и за постдок с такъв мижав принос, какво остава да получи някакво финансиране. Наш'те го направиха шеф на научния фонд. Шокиран"

Истина ли е това?
08 Февруари 2013 19:53
След масовото пенсиониране на близо 500 души на възраст над 65 години от БАН, в истерията около феодалните старци, нито един научен сътрудник не е пенсиониран заради навършени години повече. Поне в близките ми няколко института, за които имам сведения. Е, с изключение на някои специални случаи с подчертано кадрови съображения, в тарапаната на общата чистка - в този период. Броят на институтите се намали чрез сливането им, някаква нищожна част от помощен и технически персонал също беше съкратена. В общи линии, това бе реформата.
08 Февруари 2013 20:37
Констатация.

Шекспир пишел е сонети,
а Паси плете куплети:
за кръчмарски мурафети,
с авионски пируети,
за несебърските дюни
шитнати за лев през юни,
фонд за клъстери-източен
глас научен, но "безпочвен”.

Днес властта се подиграва
комитети назначава,
ситуации комични
все за хора безразлични
08 Февруари 2013 20:42
Те така и в правосъдието - откраднатото си остава за крадеца, жертвата...ако има отде...и какво....ще я компенсират...евентуално...
Абе, какво стана с лянчите, манерките и другите припевчици на Мумията?
-------------------------------------
Блогът на Генек
08 Февруари 2013 20:46
Добър ход на Тиквата, показа отдавна доказаното "Добрият комунист е мъртвият комунист".
08 Февруари 2013 21:08
Ванина се е пообъркала малко, сигурно защото не е прочела подробно доклада на инспектората, пък и само в СЕГА информацията е поднесена по този начин. Да се финансират САМО отхвърлените за административно несъответствие е абсурдно - 99% от тях наистина имат такова (несъответствие). Какво правим тогава с преминалите съответствието, но оценени формално от рецензенти, които не разбират какво са чели? А с тези, които имат точки за класиране, но са преварени от по-ниско оценени, защото ИС така преценили? А с постъпилите възражения?
Струва си човек да отдели време за 99-те страници доклад, особено ако има да пише статия по въпроса.
Между другото, 15-те милиона си ги има - игнатов и група бяха намислили втора конкурсна сесия преди изборите, че да жабнат още... ама им се размина.
А и още: докладът на инспектората, макар и подробен и безпристрастен, не обхваща всички аспекти - например как са съставени критериите за оценяване и дали те съвпадат с насоките, дадени на кандидатите, качество на рецензентите, съотв., на рецензиите (обективност, безпристрастност, компетентност) и др.
08 Февруари 2013 21:17
И чуйте какво казва Воденичаров: "И аз, и вие носим някаква отговорност оттук нататък заедно с новия министър да променим закона и да не се повтарят нарушенията от последните 10 години". Та вината не е само на Боко, и троегъзата ламя и тя в кйупа.
Лукова главо, чети хубаво. Това не го казва Воденичаров, а Дянков. А и той предлага глупостта Научния фонд да мине към министерството му. Тогава всичкото учен ще станат чиновници.
Разбира се винаги е имало едни по-предпочетени от другите - това ще го има винаги, а и го има навсякъде по света. Разликата, обаче преди това правителството беше, че и предпочетените и не-класираните проекти бяха от лаборатории, които бяха общо взето на едно ниво. При сегашната сесия, обаче, имаше драстични граничещи с безумия нарушения. Даване на огромни пари за малоумни проекти на университети, като библиотекарския и НБУ, както и фирмата в Правец. Много малко са спечелилите проекти, които отговарят на приоритетите заявени от фонда (като моя, например).
В Западна Европа не винаги най-силните групи печелят проектите.
В САЩ познавам един индиец ли беше пакистанец ли, нисък 1.40. Като говориш с него капе мед от устата му и те изследва за какво може да те използва. Знае се, капацитетът му на учен е много нисък, обаче винаги смъква милионни проекти. За него един руски академик (на времето беше най-младия съветски академик- ще му спестя името) ми разказва, че когато бил в неговата лаборатория, на компютрите работят двама световно известни учени от Източна Европа, а пакистанецът се разхожда важно, важно, като работодател.
Много западни учени намазаха от падането на Желязната завеса.
08 Февруари 2013 21:27
Не подценявам Ванина, дори я адмирирам, но ето цитат от друга, съизмеримо силна в темите за наука журналистка:
По думите му в момента се правят юридически консултации каква ще е съдбата на опорочения конкурс. Акад. Воденичаров е поискал от всички научни организации писмени предложения за членовете на новите журита във фонда. Те ще прегледат отстранените "административно" над 600 проекта и тези, които не са класирани.
08 Февруари 2013 21:32
Марксе, прав си, не съм чел добре.
А за научните качества на доц. Стефанов - това верно ли е? Амче той анголският "професор" имаше повече статии.
08 Февруари 2013 21:34
Така наречения доцент никога не публикувал в що годе читаво международно списание като първи автор.

1. знае се че научното ниво на ХТИ и другите Технически университети е ниско. Може човекът да има внедрявания - в техническите университети се набляга повече на тях.
2. Последният автор обикновено е ръководителят.
3. А и за Воденичаров не чувам кой знае колко ласкави оценки от БАН, той е минал в Общото събрание само с 1 глас.
Все пак ръководството е по-добро от трагико - комичния случай Гюров.
08 Февруари 2013 21:36
А за научните качества на доц. Стефанов - това верно ли е? Амче той анголският "професор" имаше повече статии.
Анголският професор имаше 0 статии. 0 от нищо не е повече. Аз му гледах автореферата, нямаше ни една статия.
08 Февруари 2013 21:37
А по повод това дали фондът да стане дирекция - нашите среди все още псуват под мустак, като им се спомене една персона от министерството, която навремето колеше и бесеше в ресора 'Наука'... Вуцова ли беше, що ли?
Езикът на админстрацията е съшит от заучени, шаблонни, често зле преведени от английски фрази, взети от този или онзи документ на ЕС. Тези фрази/понятия не се осъзнават добре от чиновниците/чките, поради което няма кой разбираемо да ги обясни и на учените. Поинтересувайте се от изискванията за съставяне на проекти към министерствата и ще разберете за какво става въпрос.
08 Февруари 2013 21:38
генетик, като внисаш от великия вестник "Дума" , поне да беше продължил:
"Това означава, че източените пари може и да не се върнат. (Ах-ах, генетик!!!)Преди ден от фонда пуснаха призив проектите да се изпълняват по план (????)."
08 Февруари 2013 21:41
Ах-ах, Марксе, допуснал съм голяма грешка. Единият имал 0, а другият имал цяла 1 (в канадското списание, другото боклук не се брои). Разликата е огромна!
08 Февруари 2013 21:44
Лукчо чети тук:
Спектърът на научните интереси и педагогическата дейност на доц. Стефанов обхващат тематики от областта на: екологични технологии в металургията; енергийна и екологична оптимизация на горивни процеси; екстрактивна металургия; топене на сулфидни концентрати в летящо състояние; математическо моделиране на пещни процеси; преносни процеси; оползотворяване на вторични енергийни и суровинни ресурси. Резултатите от научната дейност са обобщени в 147 статии и доклади на научни конференции и има издадени 15 патента, от тях 4 са в чужбина. Научният колектив на доц. Стефанов е разработил над 100 проекта, свързани с металургични и химични заводи. Реализираният икономически ефект от проектите е над 3 милиона лв. Доц. Стефанов е автор на 6 учебни помагала и под негово ръководство са защитили трима докторанти. Основните постижения на ХТМУ през последните 8 години, през които доц. Стефанов е бил зам.
Натисни тук
08 Февруари 2013 21:48
Ако е така, просто този който е писал това в News.bg е излъгал.
08 Февруари 2013 21:49
Навремето имаше публикации със секретност... и до сега няма никакъв достъп до тях. Познавам една колежка, която имаше проблем да защити късната си докторска, заради такива работи. Оправи се някак.
08 Февруари 2013 21:53
А разликата между анголеца и новия шеф е наистина огромна. Дано този шеф да сложи малко ред във ФНИ. Има малко време, но все пак някои работи могат да се направят. На добър час!
09 Февруари 2013 00:07
Стиве, Стиве, що ти трябваше на баир лозе, та да ставаш министър за няколко месеца. Добре си беше в Академията. Като те гледам на снимката как кахърно гледаш...
Както и да е, като бивш близък колега ти желая успех.
09 Февруари 2013 08:11
Сега ще погледам истинския сеир на протестиращите пред МОМН в края на миналата година и на техните "диригенти": те и пресата (и най-вече в-к "Сега" създадоха погрешно впечатление у хората извън науката, че всички - освен нарочените от тях - са невинни като деца от църковен хор. И какво да правим сега, когато новият министър започна да повтаря едно към едно думите на предишния?!? Прочетете и внимателно доклада на Инспектората на МС - най-често споменаваната организация в него е една фондация "Тракия", като първото име в нея е ... Васил Божков, повече известен в публичното пространство като "Черепа", който е в компанията на Иван Маразов! Ало, Ванина, във Вашите публикации по въпроса нямаше и дума за това!
Едно от предложенията на Симеон Дянков ми се струва най-доброто решение на казуса: фонд "Научни изследвания" да се трансформира в Държавна агенция "Научни изследвания".
09 Февруари 2013 08:47
Между другото, ето линк към доклада на Главния инспекторат към МС за Фонда: http://phys.uni-sofia.bg/~vatanaso/DOKLAD_FNI.pdf. Молбата ми е да се чете внимателно.
09 Февруари 2013 08:51
И какво да правим сега, когато новият министър започна да повтаря едно към едно думите на предишния?!?


Ами да признаете,че и сегашният е като предишният-маша и пачавра на боко...
09 Февруари 2013 09:10
и кой плаща патентната такса за тези патенти?
09 Февруари 2013 10:10
bogeo
09 Февруари 2013 08:11
Ало, Ванина, във Вашите публикации по въпроса нямаше и дума за това!


имаше, разбира се - статията от 22 ноември

http://www.segabg.com/article.php?id=625034

- Фондация "Тракия", с управляващи Васил Божков, Кирил Христосков, Светлин Русев, Веселина Инкова, Иван Маразов, Радосвет Радев и др., получава 220 000 лв. от фонда за проект, който ще изследва древните техники за обработка на археологически находки от метал.
09 Февруари 2013 10:14
Системата Scopus дава 5 статии и един цитат за академика. Който има достъп до Scopus може да провери.
09 Февруари 2013 10:31
в интерес на истината, от изброените "управляващи" фондация Тракия, единствено реставраторката Веселина Инкова фигурира в списъка на участниците в класирания проект; тя е и ръководител
09 Февруари 2013 10:37
"12 млн. лв. годишно печеля само от приема на студенти от ЕС", призна ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Ако университетът получи право да държи тези пари в търговски банки, може да печели 3 млн. лв. годишно, изчисли той.

Ваньо Митев е за Нобелова награда, щом е открил как от ''държане'' на пари в търговска банка ще си докара 25% годишна доходност Ще се окаже по-добър инвестиционен консултант и от мен, ето това откритие си струва да се финансира незабавно от Научния фонд
09 Февруари 2013 10:42
Scopus не върши работа, академикът е приложник, с множество патенти и т.н. Ставаше за шеф на ведомствен институт към военната индустрия, но изборът му за шеф на академията е приемлив само за дянков и пробуталите го видни академици от старото поколение, свикнали да ухажват властта, с надеждата, че ще отпусне пари. Воденичаров дойде с голяма кошница обещано допълнително финансиране, но засега дянков го върти на пръстта си, както беше и със Съботинов.
09 Февруари 2013 11:01
а пък гугле сколар и сайънс директ са още по-скъперници-3 статии.
и такъв става академик! боже пази българия
09 Февруари 2013 11:02
Ваньо Митев е поредния агент на ДС, ректор на МУ. Разбира само от писане на доноси и десефтарски номерца. Искането за увеличаване на годините за пенсия на доценти и професори е безумно ретроградно. Боцата е сложил тоя бански старец да доразруши всичко което е останало читаво в науката. Тази схема вече е изпитана в здравеопазването и работи. }
09 Февруари 2013 11:13
та къде са му патентите на този академик? в мадагаскар или кеип верде? защото на гугле сколар нищо не излиза.
09 Февруари 2013 11:20
3 статии в елсевиер като последната е от 1999г. с такъв научен актив и в мадагаскар няма да го вземат за асистент.
09 Февруари 2013 19:08
Subject: Appeal
Sender: llazarov
Reply-To: bulgarianscienceproblems@yahoogroups.com
Date: Today 15:13

Уважаеми честни и европейски мислещи български учени!

Първите действия на новия министър показаха обидно пренебрежение и игнориране на учените, протестиращи срещу корупцията във Фонда за научни изследвания и настояващи за неговото преустройство съгласно световните стандарти. Вместо да потърси тяхното мнение и експертното мнение на авторитетни учени с опит в международни научни проекти, той потърси помощта на консервативни овластени пазители на статуквото за да лансира забавени, козметични кадрови промени и да не позволи скандалът да разкрие недъзите на системата.

Новият министър не желае да приложи правомощията си да освободи незабавно Изпълнителния съвет на основата на чл.11 на Правилника на Фонда и да уволни бившия управител Христо Петров от всякакви длъжности. Той не желае да анулира скандалната конкурсна сесия.

Драги протестиращи учени, скандалът придобива по-широко, принципно значение. Заплашени са здравите корени на българската наука, игнорирани са здравите сили, бранещи международно утвърдените организациони и етични норми. Събитията доведоха до кръстопът, на който е от изключително значение да се хване правилната посока. Няма път за компромис, единственият изход е: ПРОТЕСТ, ПРОТЕСТ, ПРОТЕСТ!

Смелите, здравомислещи протестиращи учени може да сме малко на брой, но нашата кауза е силна! Да излезем наново с плакати на улицата и да отстояваме нашите искания докрай:

Незабавно анулиране на конкурсната сесия, незабавно освобождаване на Изпълнителния съвет и изгонване на Р. Гюров и Х. Петров от структурите на Фонда и Министерството;
Незабавно назначаване на проф. Хорозов или учен с чуждестранен опит (напр. акад. Б. Тенчов или чуждестранен учен-администратор) за нов директор на Фонда! Новият директор да подготви новата нормативна база за статута и дейността на Фонда, основана на рецензиране от европейски учени!

bulgarianscienceproblems
09 Февруари 2013 19:10
Америката, в България во време оно - някъде до около 70 - 75 година, имаше доста професори които нямаха никаква дисертация. Просто такова е било времето. Явно това време продължава за академиците до СЕГА.
09 Февруари 2013 19:12
Ето затова в България се краде често и много, защото който крал, крал.Парите за наука дето оня "... къде играе тенис..." с Боко е раздавал на шофьири и бръснари хала да са им.Не очаквах от "фелдфебел" Стиве да заеме такава мижитурска позиция. Много жалко.
09 Февруари 2013 19:17
Помните ли какво ви каза дядо ви лукчо: Назначаването на гъ**близеца Воденичаров за министър е брилянтен ход на Боко. Разделяй и владей! Ето
(RPGfatmak 09 Февруари 2013 19:08) БАНяджиите започнаха да се карат помежду си.

09 Февруари 2013 19:21
Савов, и как така виждаш да им ги вземат парите, след като са раздадени? Аз обясних преди нашироко защо от йуридическа точка е: 1. много трудно; 2. много дълго време се иска, за да им се вземат парите. Но явно "чукча не читатель, чукча писатель".
09 Февруари 2013 22:14
ето казва пък гугле сколар за други двама академици: кирил боянов и ангел ангелов. статии : нула. все пак началникът на академиците е по-добре от обикновените академици. има 3 статии. е тези и за хигиенисти няма да ги вземат в западен университет.
още има ли някой който да се съмнява че БАН трябва да се закрие веднага?
09 Февруари 2013 22:25
lukcho2, защо си останал с впечатлението, че се надявам новият министър да изземе парите по проктите от шофьирите и бръснарите? Сигурен съм, че това няма да стане и затова писах, който крал, крал.Така е вече 23 години. Обобщаващо по въпроса се изказа неотдавна Виктор Вълков. Беше много доволен, че никой от управниците през последните 23 г. не е потърсил сметка за мискинлъците на предшествениците си. Но све пак се надявах на по-адекватни действия ит страна на новия министър.Но явно тези му действия са вкарани в тесния коловоз от предварителните му лични ангажименти. Това е поредното продължение на установените управленски практики на висшия ешелон.
09 Февруари 2013 22:45
america 1332002, опитваш се да подкрепиш теза с предубеденост в примерите.Академиците, които цитираш не са "в оборот". По писанията си ми напомняш на бившия ст.н.с.II ст.к.х.н. Лазарин Лазаров, опитващ се да продава сирене в САЩ.Доколко си успял никъде не е публикувано.Може би това е фирмена тайна.Това, че званията "академик" и "чл.-кор." е обществена тайна как се раздаваха.Така продължи и при онзи сатрап Юхновски, който беше позорно изхвърлен от председателското мяато от министър Вълчев. Би трябвало да знаеш,че БАН не са само академиците и чл.кореспондентите, а са предимно младите и не съвсем учени до професор, които носят тази научна организация на гърба си.Е, може да има двама-трима от преди споменатите титли, но не повече.Но това е друга тема.
09 Февруари 2013 23:04
не съм никакъв лазарин.
какво значи не са в оборот? вземат ли 2000 лв пенсия? да, вземат. и председателят с 3 статии ли не е в оборот? ами като не са достойни да им отнемат званието и да ги пратят в глуха линия, да излезат начело гениалните. само че ме съмнява дали има такива.
09 Февруари 2013 23:28
америка, не си прав. Има в БАН свестни учени и от старите, и от младите. Може би не са голям процент, но ги има. Особено в точните науки. И те, младите и кадърните, заслужават нашите адмирации и учудване: адмирации - понеже работят в непоносими условия; учудване - какво правят в тази страна?!
А относно трябва ли да се закрие БАН - да, по две причини. Понеже в България не е целесъобразно да се развива фундаментална наука (това сме го дъвкали), и понеже властта в БАН е окупирана от незнаещите и неможещите, но нахалните.
Колкото и да ти е чудно, Воденичаров е правил точно това което трябва да прави един учен в БГ : приложения.
09 Февруари 2013 23:31
нали и аз това казвам, да се закрие. по същите причини.
главатар на академия на науките с 3 статии е направо нямам думи.
09 Февруари 2013 23:33
Има в БАН свестни учени и от старите, и от младите
аз познавам само един такъв но той се качи на самолет и отлетя в западна посока. и няма да се върне.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД