:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Минималната работна заплата вече ще расте всяка година

Най-ниското възнаграждение ще зависи от инфлацията, производителността на труда и ръста на икономиката
Минималната работна заплата в бъдеще няма да нараства по административен път с еднолично решение на правителството, а по специална методика, която предвижда ежегодно увеличение поне с прогнозната инфлация. Тя ще зависи не само от инфлацията, но от редица фактори като средната заплата за страната, прага на бедност, параметрите на бюджета и бюджетните допускания, производителността на труда, състоянието на икономиката и пазара на труда. Това става ясно от проекта за решение на МС за определяне и актуализирането й. То трябва да бъде обсъдено от социалните партньори идната седмица в комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тъй като идеята се подкрепя и от синдикатите, най-вероятно ще бъде приета.

Предвижда се най-ниското възнаграждение за дадена година да се определя в края на предходната и да бъде между 35 и 55% от средната заплата за страната според последните статистически данни. Към момента те са за третото тримесечие на м.г., когато средната заплата е била 754 лв. Ако методиката беше в сила, това означава, че минималната заплата не трябваше да бъде под 264 лв. и повече от 415 лв. В момента тя отговаря на този критерий, тъй като е 310 лв. Друг член в методиката обаче изисква нетният й размер, т.е. сумата без данъци и осигуровки, да не пада под прага на бедност. За 2013 г. той е 241 лв., а нетната минимална заплата е 243 лв.

Методиката регламентира, че всяка година минималната заплата ще расте поне с размера на инфлацията, който е отразен в бюджетната прогноза. За 2013 г. бюджетът е смятан на базата на инфлация от 3.4%, а до края на 2012 г. най-ниското възнаграждение беше 290 лв., т.е. по новата схема то трябваше да се вдигне с около 10 лв. само заради индекса на потребителските цени.

Няма точен регламент как икономическите показатели като производителност на труда, ръст на икономиката, данни за заетост и безработица и т.н. ще участват във формулата, За тях не са разписани текстове, което означава, че те ще се използват като субективни фактори. Има обаче ред, по който тя би могла да се актуализира и през годината, ако ръстът на инфлацията мине 10%.

Методиката трябваше да е готова още през 2011 г., когато кабинетът отвърза всички плащания от минималната заплата с идеята тя да може да расте според икономическата ситуация, без това да натоварва бюджета с допълнителни социални и други разходи. Работодатели и синдикати обаче така и не намериха допирни точки и създадената работна група със задачата да измисли методика спря да работи, без да предложи документи.



СПОРОВЕ

В момента в проекта за решение на МС са взети предвид само предложенията на синдикатите. Работодателите смятат, че възнагражденията за труд не могат да служат за социални помощи, а трябва да са съобразени с производителността на труда. Според бизнеса ръстът на минималната заплата, който не е обвързан с икономически фактори, води до фалити и съкращения. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори предупреди, че не може да се говори само за увеличение на възнагражденията, когато няма какво да се произвежда, за да се плащат заплати. Синдикатите обаче твърдят, че средната заплата отразява икономическия показател и затова минималната се обвързва с нея. На същото мнение са и финансовият министър Симеон Дянков, и социалният Тотю Младенов според доклада към проекта за решение.

256
7461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
256
 Видими 
08 Февруари 2013 19:09
Самата минимална работна заплата е административна измислица.
08 Февруари 2013 19:22
Остава само да се повярва на тия лъжци.При приет закон за индексация на пенсиите,лъжеца Дянков колко пъти ги индексира за три бюджета?На Тикви и Кратуни по-вече не вярвам!
08 Февруари 2013 19:37
Oчевидно тиквочите са наясно, че няма да управляват
08 Февруари 2013 19:48
третото тримесечие на м.г., когато средната заплата е била 754 лв.

В Китай средната работна заплата е от 640 в най-бедната провинция та чак до 1085 лева.
Кога ще гистигнем китайците?....
08 Февруари 2013 19:53
Кога ще гистигнем китайците?....

Когато почнем да бачкаме като тях.
08 Февруари 2013 20:02
Да ни е честит растежът!
Тая година - всяка година,
догодина - всеки месец!
08 Февруари 2013 20:05
Не съм запознат с методиката, но има нещо нелогично. Средната работна заплата естествено е функция и на минималната. След като минималната ще се определя чрез средната би трябвало да влезнем в идиотски цикъл. Накратко: В момента, в който променим минималната - ще се промени и средната, което пък трябва да се отрази на минималната... и т.н.
08 Февруари 2013 20:32
Очаквам и съм уверен в следващото чудо на министър Дянков: ВСЯКА заплата да бъде ПО-ВИСОКА от минималната!
08 Февруари 2013 20:40
Оптимизъм - МИНИМАЛНАТА зАплата ЩЕ РАСТЕ...
------------------
Блогът на Генек
08 Февруари 2013 21:04
Когато почнем да бачкаме като тях.

Ти няма ли да увриш, че за производителността е важен мениджмънта не бачкатора, бе откъде ви изкопаха сичките неграмотни и нефелни мениджъри, а?
Кажи пиле, от кого зависи производителността, ти невиновен, а?
мениджъри пфуй
08 Февруари 2013 21:06
Когато почнем да бачкаме като тях.


Фалцет, бачкаш ли поне колкото 1/4 китаец или само устата и пръстите ти го правят
08 Февруари 2013 21:13
"Самата минимална работна заплата е административна измислица."

Това твърдение ще е вярно, но когато има защита , срещу своеволията на все още измисляните у нас, "работодатели"...
08 Февруари 2013 21:14
Представих си за момент как мениджменторите бачкат ли, бачкат, та пушек се дига, - пък заедно с него и производителността, а бачкаторите, които не са важни... Прочее, къде е противоречието с Манрико? Може би, когато мениджерите ни започнат да бачкат като техните...
08 Февруари 2013 21:31
Аз пък имам едни такива подозрения, че когато се вдига минималната заплата расте и безработицата... та колко безработица гоним? 20-30-50%? Отделно едно е минимална заплата 310 лв в София, друго е в Долно нанагорнище. Така просто малките градове и села се обричат на огромна безработица и след това на обезлюдяване.

Та според мен с вдигането на минимална заплата и определянето на една такава заплата за цялата страна.. просто се окопаваме на дъното.. грешка ще го дълбаем все по-надолу и надолу. Минималната заплата е пример, как популизмът води натам. Та вместо 2ма да взимат да речем по 250 лева, сега един ще взима 310 и ще работи като за двама. После ще търсим предприемачи под дърво и камък... щото сметките за много дейности, особено тези неквалифицираните няма да излизат.

Връзването на мин. заплата със средната за страната, без да се гледа безработицата, не мисля, че е добре. Ако 90% от хората станат безработни, а на другите средната заплата е 3000 лева.. колко трябва да стане мин. заплата? А пък връзването на мин. заплатата с прага на бедност също не е много правилно, защото заплатата не е целият доход на един човек. Има си и доход от натура. Всъщност затова и много хора не бързат да си намират работа, нищо че да речем цяла година са безработни. А и за доходите в натура данъци няма.. т.е. 1 натурален лев е равен на 3 в пари/просто няма данъци/.. а българинът обича да не дава на никого, по-добре да живее със стотинки и да не дава данъци, отколкото да живее с 1000 лева, но да даде 600 лева като някакви данъци/ддс, дод, акцизи и т.н./.

Просто сегашната данъчна система предразполага към неработене.
08 Февруари 2013 21:33
Ти няма ли да увриш, че за производителността е важен мениджмънта не бачкатора, бе откъде ви изкопаха сичките неграмотни и нефелни мениджъри, а?

Аз за себе си и за чорбаджията си съм и грамотен, и фелен - менажирам си хората и си бачкаме, така че и да произвеждаме толкова, че да е що-годе доволен чорбаджията, и клиентите да са що-годе доволни, и ние да сме що-годе доволни от бачкането и парите. В моя малък екип човек, който да бачка малко няма, човек със заплата под 2000лв - също. Аз проблем нямам, който има - или да си го решава сам, или да слуша какво му се казва, белки му помогне.
08 Февруари 2013 21:41
Kaily - Ще стигнем китайците, когато произвеждаме повече от тях С вдигане административно на заплатите нищо няма да се получи. Просто безработицата ще се увеличи - след като не можем да печатаме пари. 1 ще работи, други 5-10 ще го гледат в ръцете, че и ще му висят на шията, по един или друг начин.
08 Февруари 2013 21:59
Едно нещо не мога да разбера след като цените и услугите в България са почти като на запад то се предполага, че и фирмите и производителите в България, които предлагат тези стоки и услуги пребират почти същате печалби като тези на запад. Как става този номер, че на запад тези работодатели плащат по-големи заплати на работниците си а в България не може?
08 Февруари 2013 22:01
Кога ще гистигнем китайците?....

Когато почнем да бачкаме като тях.


Тц!

На първо време трябва да започнем да разстрелваме крупните крадци, обирджии, корумпирани политици като тях, даже усъвършенствано: На стадиона преди важен мач, с по един черпак дренки във всяка ръка...
08 Февруари 2013 22:10
Как става този номер, че на запад тези работодатели плащат по-големи заплати на работниците си а в България не може?


Образно казано, на главата на българския работник има ПОНЕ един полицай, съдия, следовател, адвокат, мениджър, мутра, инспектор и пр. паразитни елементи ПОВЕЧЕ от аналогичните в цивилизования свят. Умишлено не споменавам пенсионери и цигани.
08 Февруари 2013 22:15
Понеже говорим за производителност и китайци, аз да попитам с моя начин на мислене: ако работещите китайци губят толкова време за форуми, колкото работещите българи, то това време, умножено по един милиард, би ли се вместило в живота на Вселената?

А mick не е развил тезата си, но вероятно под "доходи в натура" за бедните и безработните има пред вид ровенето в кофите за боклук. Ама тия доходи, пусто, се облагали с данък, чувам!
08 Февруари 2013 22:32
Самата идея за "минимална работна заплата" е комунистическа /социалистическа, следователно противообществена диверсия.
Идиотите, които искат подобна тъпня я натрапват само, за да оправдаят собствените си мързел, безхаберие и омраза към хората.
08 Февруари 2013 22:47
ако работещите китайци губят толкова време за форуми, колкото работещите българи,

Световната работилница ще се премести нейде другаде, както това се е случвало десетки пъти последните 100-200 години.
08 Февруари 2013 22:52
Аз проблем нямам

имаш ти проблем, имаш, ти си от ония глави, де не им стига на тех да им е добре, требе на сека цена на околните да им е зле, че да изпитат щастие
08 Февруари 2013 22:55
Самата идея за "минимална работна заплата" е комунистическа /социалистическа, следователно противообществена диверсия.
Идиотите, които искат подобна тъпня

Т.е. цяла западна Европа.
още един умко с уста по-бърза от мисълта
08 Февруари 2013 23:01
***
08 Февруари 2013 23:04
но в кой от двата случая има по- висока "производителност на труда" :
А/ 51 копача изкопават 1 000 кубика пръст дневно
Б/ 1 багер с 1 "оператор" изкопават 1 000 кубика пръст дневно

нито едното нито другото, най-голяма производителност е в случай
В/ 1 лянча пише 1 постинг.
08 Февруари 2013 23:08
Браво, Внимателния! Убедителни сметки. У Марк Твен срещаме подобна задача: "10 души работят 5 дни по 8 часа на ден и не свършват никаква работа. Колко души, ако работят 8 дни по 6 часа на ден, биха свършили същата работа?"
08 Февруари 2013 23:12
В моя малък екип човек, който да бачка малко няма, човек със заплата под 2000лв - също.

Ех, как хубаво прихлупва ноща, топла соба, люта шкембе-чорба с празец, малко трапезен хумор, какво му трябва повече на човека!?
08 Февруари 2013 23:13
Б/ 1 багер с 1 "оператор" изкопават 1 000 кубика пръст дневно


Ц/ Цената на горивото е колкото за 2 000 кубика пръст (несреден) дневно.

Невнимателно влянчиш, ще се наказваме!
08 Февруари 2013 23:14
"Самата идея за "минимална работна заплата" е комунистическа /социалистическа, следователно противообществена диверсия.
Идиотите, които искат подобна тъпня"

Т.е. цяла западна Европа.
още един умко с уста по-бърза от мисълта

Кайли,
Не бях ли аз, който ти показа Хартата от Торино?
Не бях ли, който ти посочи, че "ликвидирането на работещата бедност" е целта, а не МРЗ или другите социзмишльотини?
Не ти ли казах още тогава, че социалната емпатия и самоорганизирането на хората са единственият път за спасяването ни?
08 Февруари 2013 23:22
В моя малък екип човек, който да бачка малко няма, човек със заплата под 2000лв - също.

Ех, как хубаво прихлупва ноща, топла соба, люта шкембе-чорба с празец, малко трапезен хумор, какво му трябва повече на човека!?


Тоа е некъф експлоататор на бели роби/ни - специалисти му щракат кодове по цел ден за в пъти, в пъти по-малко от чистачката танте Гретхен от Дюселдорф!
Немедлено го ръгай у казаня с три-четири негови служители и си глей рахатя!
08 Февруари 2013 23:39
Не съм запознат с методиката, но има нещо нелогично.

Змей,
Дълбоко нелогична / много меко казано. Според мен, думата е "извратена" /, е самата идея някой да взема решения вместо другиго
08 Февруари 2013 23:55
Я, дугарчетата комунистчета и капиталистчета,
да ви препитам нещо от основите :

Извинете,
в смисъл че и "капиталистите", и "социалистите" сте все същата безразлична, безчовечна, непроизводителна, неграмотна и алчна пасмина,

но в кой от двата случая има по- висока "производителност на труда" :
А/ 51 копача изкопават 1 000 кубика пръст дневно
Б/ 1 багер с 1 "оператор" изкопават 1 000 кубика пръст дневно


Я Влянча да те препитам нещо от основите:

Двама копача копаят дупка 2х2х2 за 80 часа
Двайсет копача според теб ще изкопаят дупката за 8 часа, а 200 за 48 минути?

Ех знайко
09 Февруари 2013 00:08
Изключително малоумно предложение ! МинРЗ не трябва да съществува кой подяволите трябва да диктува на работодателя и работника как да се договарят ? Поредното тъпанарско предложение на синдикатите и лявото правителство на ГЕРБ !
09 Февруари 2013 00:26
Браво, Внимателния! Убедителни сметки. У Марк Твен срещаме подобна задача: "10 души работят 5 дни по 8 часа на ден и не свършват никаква работа. Колко души, ако работят 8 дни по 6 часа на ден, биха свършили същата работа?"

Симплицио,
Не се заяждам, но посочи къде у Марк Твен, ако обичаш.

А "солта" на задачката е друга - на 50 копача днеска плащаш 3 000 лева, с всичко.
А колко струва 1 час наем на багер

Пишете си, момчета :
Закон на Кларк / 1930 година / - Представяйте си резултата. Сравнете разходите. Ввъвеждайте "икономиите" с мозък в главата и сметачна линийка в ръка
09 Февруари 2013 00:58
Методиката регламентира, че всяка година минималната заплата ще расте поне с размера на инфлацията, който е отразен в бюджетната прогноза. За 2013 г. бюджетът е смятан на базата на инфлация от 3.4%, а до края на 2012 г. най-ниското възнаграждение беше 290 лв.,


Това облагодетелства държавните тулуми, които си изчисляват заплатите в зависимост от МРЗ. Същото засяга и разните такси и данък осигуряване на трайно безработните. При това с обещанието тези пари за здравно осигуряване да не се смятат, когато опрете до някакво лечение. Т.е. казват ви по най-убедителен начин, че сте глупак, като си плащате осигуровките. Въобще в мошеническа държава оцеляват само мошениците. Как ли? Учете се от циганите!
09 Февруари 2013 01:23
Внимателни, задачката съм я срещал в популярна книга със задачки и хумор от науката. Американска. Допускам, че авторът на книгата не би фантазирал за своя велик сънародник. Цитата бих могъл да открия, но пък не правя публикация, та да съм толкова изряден. Известното "Слухът за моята смърт е силно преувеличен" се повтаря ката ден, ама някой знае ли от кое точно интервю е? Както и да е, майтапът си е майтап. А сериозното е, че както посочиха и други, метафоричният "багер" не е Божи дар, той струва немалко пари. За съжаление в бедните държави повече, отколкото е трудът на работниците, които той би отменил. Еле па като и той, и изкопчиите копат залудо, стигаме отново до задачката, приписвана на Марк Твен. Следиш ли ми мисълта?
09 Февруари 2013 03:54
Това означава, че всяка година нови работодатели ще съкращават служители или ще хлопват кепенци

В Китай средната работна заплата е от 640 в най-бедната провинция та чак до 1085 лева.


В България, средната заплата е доста над 640 лева. Официалната - върху която трябва да се плащат данъци и осигуровки, та да се хрантутят търтеите, разбира се е мнооого по-малка. Но в Китай хората бачкат яко за 640 лева, а в България само ходят на работа. Ако трябва и да работят - да се плаща допълнително!
09 Февруари 2013 04:01
А mick не е развил тезата си, но вероятно под "доходи в натура" за бедните и безработните има пред вид ровенето в кофите за боклук.


Simplico

За да има какво да извади някой от кофата, поне десет трябва да са оставили нещо вътре. И не си мисли, че клошарите харесват 600 лева месечно. Само цигарите им струват толкова, а трябват и за пиячка, и за ядене.

А за доходите в натура - да си чувал за селско стопанство и селски двор случайно? Или то това за теб, както за ВМЗ-ейци, е обидна дума?
09 Февруари 2013 04:05
Т.е. казват ви по най-убедителен начин, че сте глупак, като си плащате осигуровките.


Откри Америка! Аз от кога съм го казал.

ДОКАТО ИМА ОВЦЕ - ЩЕ ГИ СТРИЖАТ !
09 Февруари 2013 04:55
топла соба, люта шкембе-чорба с празец,

Такова нещо не съществува, драги мой! Няма шкембе чорба с праз. Ти или си много млад или си си глупав.Или и двете. Така, че пътувай, драги из празените полета...
09 Февруари 2013 05:18
Аз пък не съм срещу МРЗ.Защото при нашите пишман бизнесмени и при тая безработица,скоро може да се плаща и по 100 лв. месечно!На хората,които работят,трябва да се осигури поне минимума за оцеляване.А 310 лв. са общо взето толкова!И то за 1 човек,не за семейство!Ако държавата имаше развита икономика,ако имаше пазар на труда и работодателите се състезаваха за кадри,минималната заплата щеше да бъде излишна,защото всеки щеше да дава повече.Но аз забелязвам,че в кризата в обявите за работа заплатите са паднали поне със 100 лв и сега се движат около 400!На фалиралия бизнес няма как да се помогне,дори да му се работи безплатно.Има програми,в които им се подаряват безработни,за които държавата плаща.Но е важна икономическата среда и възможностите на собствениците да се ориентират в пазара.Колкото и да искат да печелят,при тази безработни и мизерстващи хора няма как да реализират обороти и печалби.Т.е. като намаляват заплатите на хората,те си режат и клона,на който седят.Има един закон:Всяко действие има равно по сила противодействие.
Колкото до гербаджийските напъни,тях сме ги виждали!Те ни хранят само с обещания и оправдания!
09 Февруари 2013 05:42
Аз пък не съм срещу МРЗ.Защото при нашите пишман бизнесмени и при тая безработица,скоро може да се плаща и по 100 лв. месечно


Ти за 30 лева надник общак не можеш да намериш, за 100 лева щял да работи някой... Да ходи да спи някъде някой пенсионер с висока пенсия назначен като пазач, та да се намира на работа - виж, това може.
09 Февруари 2013 06:21
ДОБРО решение!
Минимална работна заплата в България
трябва да има!
България не е ФРГ и НИКОГА няма да стане.
Сума ти български народ плаща данъци и осигуровки върху
фикцията "минимална работна заплата".
Затова фикцията трябва да я има и
да се индексира спрямо инфлацията.
09 Февруари 2013 06:35
Примерите на Manrico са ирелевантни в случая.
В конкретния случай става дума за български бизнес -
имаме два случая - масов и частен:
В масовия случай става дума за български управител на българска фирма, ориентирана към българския пазар.
В този случай управителят е чорбаджия и действа аналогично - проста рая и минималистичен мениджмънт.
И раята доволна че има за хлеб и
чорбаджията доволен, че нема да се напъва, а има беемве втора ръка и евтинка любовница.
За този случай фикцията минимална работна заплата е важна.
Тя разваля рахатлъка на подобни паразитни симбиози.
В частните случаи, когато става дума за чужда фирма в България или българска фирма работеща за износ
фикцията минимална работна заплата няма никакво значение...
***
P.S. Има и изключение - гръцка или турска фирма в България -
там трябва законова забрана и физически наказания за чорбаджиите.
09 Февруари 2013 08:22
Целта е ясна. По-голяма МРЗ по-големи данъци и осигуровки повече бюжетни приходи. И така всяка година!
09 Февруари 2013 08:55
Абе аз нещо не мога да схвана (ми прост човек съм). С увеличаването на минималната заплата щяла да се увеличи безработицата. Та нали си имам нет се поразтършувах да разбера как е в други страни дето са с по-голяма МРЗ. Като изключим няколко (примерно Гърция) всички са с по-ниска безработица. Гледам и Русия (някои казват, че е по-голямо копие на България) Нарастването на МРЗ се следва от намаляване на безработицата. Та като се замисля аз, като ми свършат парите (не съм единствения) спирам да си пия кафето в кафенето до нас. Мимито (сервитьорката) я пускат в неплатена като няма работа. Тя тя пък разреди посещенията (и не е единствената) при фризьорката Пепа . Та Пепа (фризьорката де) се отказа от ремонта на салона си. И така Пламен (бояджията дето щеше да го боядисва) ся няма пари за ремонта на реното и ....
09 Февруари 2013 09:21
При междуфирмена задлъжнялост надхвърляща 100 милиарда лева, за какво увеличение на заплатите изобщо може да се говори!
09 Февруари 2013 09:44
Аспиринчо,абсолютно прав си,но нали знаеш,родните бизнесмени с по две гънки за равновесие,се виждат като Крезове за има няма година. Та тъй.
09 Февруари 2013 10:55
Мимито (сервитьорката) я пускат в неплатена като няма работа. Тя тя пък разреди посещенията (и не е единствената) при фризьорката Пепа . Та Пепа (фризьорката де) се отказа от ремонта на салона си. И така Пламен (бояджията дето щеше да го боядисва) ся няма пари за ремонта на реното и ....

Затова трябва да се произвежда и да се изнася. Забогателите държави (като изключим тези с нефта и др. полезни изкопаеми) са забогатели по този начин.
И не мога да разбера защо държавата вместо да ориентира средното образование към високите технологии с повече часове по математика, физика, биология и химия и информатика единственото, което успя да направи е да въведе задължителни матури по български (?!). В университетите - същата работа. Учат се какви ли не специалности за безработни висшисти, които никога няма да работят по специалността.
Корупцията, неефективната съдебна система и безумните ограничения в законодателството са другите пречки, отказващи читавите инвеститори.
А и чуждите фирми като Манриковата биха проявили повече интерес към България ако имаше повече подготвени кадри и по-адекватна бизнес-среда. В този сектор се търсят непрекъснато специалисти с високо заплащане.
Колкото повече високоплатени специалисти, толкова повече работни места се откриват и в другите сектори. Ще има и за фризьорки, кафеджийки, бояджии...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД