:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов нареди поевтиняване на тока и тежки наказания за ЧЕЗ

Обещанията на премиера не усмириха протестиращите, а Чехия заплаши с дипломатически скандал заради отнемането на лиценза на нейната електроразпределителна компания
Снимка: БГНЕС
Във вторник вечерта София бе залята от протестиращи срещу правителството - заради цените на тока, заради разрешението да се строи втори лифт в Банско и изобщо заради начина на управление.
В опит да овладее ескалиращите протести в страната премиерът Бойко Борисов вчера обеща редица мерки, които по закон не са в неговите правомощия и могат да доведат до дипломатически скандал между България и Чехия. Той заяви, че цената на тока ще падне с 8% от 1 март, трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) ще бъда глобени, а лицензът на ЧЕЗ, която обслужва Югозападна България, ще бъде отнет до края на деня. Обещанията бяха дадени на извънредна пресконференция в присъствието на две дами, представени като оторизирани от протестиращите да преговарят с кабинета. Зле режисираната сценка в Министерския съвет обаче не успокои, а взриви социалните мрежи. Инициативните комитети от много градове категорично се разграничиха от уж постигнатото съгласие и обещаха още по-мощни протести. В късния следобед тежки машини тип "Пустинна котка" на военната полиция се отправиха към центъра на София, където започнаха нови митинги и шествия срещу енергийните монополи и политиката на правителството. В специално изявление военните подчертаха, че са там не за да охраняват протестите, а участващите в тържествата за Васил Левски военни части.

По закон по-голямата част от обещаните от Борисов енергийни мерки са в правомощията на независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
В момента цените на тока се определят за срок от 1 г. с решение на ДКЕВР и влизат в сила от 1 юли. Само ДКЕВР, която е почти обезглавена, може да реши и за отнемане на лиценза на чешкия оператор. От неделя насам новият председател на комисията Юлиана Иванова е уволнена, макар да продължава да изпълнява функциите на и.д. до назначаването на нов титуляр.
Комисията се събра на извънредно заседание няколко часа след пресконференцията на премиера. След дълго заседание ДКЕВР откри процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ, позовавайки се на 17 съставени акта срещу компанията. Решението бе съобщено от председателя на РЗС Яне Янев, който по неизвестни причини пристигна на заседанието. "В последните 10-15 минути от заседанието на ДКЕВР влязох лично, за да се убедя, че решението ще бъде взето без въздействие на когото и да било. Решението вече е факт – ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Оттук нататък следват срокове, изисквания по закон и процедури пред Върховния административен съд", обясни пред "Фокус" Янев.
Юлиана Иванова най-вероятно ще подпише първото решение за отнемане на лиценза на ЕРП у нас. Вчера тя не беше съвсем наясно какво са установили проверките на ДКЕВР в ЕРП-тата. Останалите членове на комисията отказаха да се присъединят към брифинга за разясняване на нарушенията и демонстративно седнаха от страната на журналистите. Иванова заяви, че след ревизии ЧЕЗ и EVN са се сдобили с 4 акта за нарушения, но не можа да обясни какви са те. Тя каза, че ДКЕВР обмисля възможности за поевтиняването на тока от 1 юли, но не знаеше как ще стане това. Обеща обаче експертите на енергийния регулатор да започнат проверки на място за инвестиционните разходи на трите дружества. Идеята е да се види дали компаниите действително са влагали декларираните суми в подобряване на инфраструктурата, или те са били харчени за други цели. Същата проверка бе извършена и през 2010 г.

Икономическият министър Делян Добрев по-късно поясни, че поевтиняването на тока ще дойде от промяна на микса на енергията за регулирания пазар, като от него бъдат извадени квотите на скъпите централи, с които няма сключени договори за задължително изкупуване на енергията. Намаление ще може да се акумулира и от свалянето на признатите загуби на ЕРП-тата от 15 на 10%.

"Енергийните контракти ще бъдат предоговорени, но само там, където има възможност. Имайте предвид, че има договори, които така са направени, че развалянето им влече огромни неустойки. И тези, които са ги подписвали, да бъдат така добри да не ни дават акъл, а да излязат и да кажат защо са ги подписали - по-простичко, по-честно и по-ясно - подписахме ги, защото така и така. Не да ми дават акъл, а да излязат и да обяснят защо те са го подписали. Ние нашата отговорност си я знаем, те да си поемат тяхната", разгневи се вчера премиерът.

По-подробни разяснения за нарушенията на трите ЕРП-та даде Върховната административна прокуратура. Тя още в понеделник е предложила на ДКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ. Причините са системни нарушения от ЧЕЗ. При отчитане на декемврийските сметки ЕРП-тата са засичали електромерите не на месечна база, а за 40, 42 и дори 48 дни. Това противоречи на решение на ДКЕВР от 2008 г., според което токът трябва да се отчита на месечна база. Точно ДКЕВР обаче трябва да следи за изпълнението на собствените си решения. Едно от дружествата - "Енерго-Про", дори не е включило месечното отчитане в общите условия, на базата на които подписват договорите с абонатите си. Но въпреки това ДКЕВР е одобрила условията. "Установи се, че при подмяна на електромера не са съставяли протоколи. Ако впоследствие се установи, че е потребена по-малко енергия, гражданинът не може да си търси правата", обясни един от участвалите в проверката прокурори - Георги Камбуров.

Според прокурорите ЧЕЗ е нарушила неведнъж Закона за обществените поръчки. Конкретни примери не бяха дадени. "ДКВЕР не е следила и дали ЕРП-тата изпълняват инвестиционните си намерения", заяви другият проверяващ прокурор Веселин Найденов. И допълни, че регулаторът е приемал инвестициите само "документално", т.е. никой не е проверявал на място дали има изградени трафопостове, положени кабели и т.н. Друг голям проблем при работата на комисията е почти невъзможното придвижване на жалбите на граждани. За периода 31 януари 2012 - 31 януари 2013 г. срещу високи сметки има 2038 жалби. Разгледани са обаче едва 9% от тях. Според Найденов заради нарушенията при отчитане на тока за всяка сгрешена сметка дружествата могат да бъдат глобени с до 1 млн. лв.

Досега проверката на административните прокурори не е открила данни за извършени престъпления от страна на дружествата.

От централата на ЧЕЗ остро отхвърлиха обвиненията. "Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в ЕС. Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения за започване на такава процедура (анулирането на лиценза)", заяви говорителят на чешкия концерн Барбора Пулпанова. ЧЕЗ отрича да е извършвала нарушения и твърди, че София не разполага с правни основания за отнемане на лиценза. Според ръководството й ходът на Борисов е политически мотивиран предвид предстоящите парламентарни избори. ЧЕЗ, която е държавна компания, бе подкрепена и от двама чешки министри - на външните работи Карел Шварценберг и на промишлеността Мартин Куба. Те обещаха да използват всички дипломатически средства и предупредиха, че България е тръгнала по безпрецедентен път.

Раздялата с лиценза в България ще бъде пореден удар за ЧЕЗ, след като дружеството наскоро изгуби правата си в Албания. В отговор на това обаче чешката фирма заведе дело срещу балканската страна за близо 200 млн. евро компенсации.



ПО ЗАКОН

Според Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката само ДКЕВР има право да отнема лиценз. Това може да стане по различни причини - процедурата може да бъде открита при съставен акт за нарушение, ако дружеството е пропуснало да изпълни предписания от контролните органи, при фалшиви документи и т.н.

Отнемането на лиценза не подлежи на обжалване от страна на виновника, той може да се защити само с възражения. ДКЕВР определя срок за отстраняване на нередностите и ако дружествата го спазят, регулаторът може да спре процедурата. В случая, ако лицензът на "ЧЕЗ-България" бъде отнет, ще бъде назначен т.нар. служебен оператор, който най-вероятно ще е НЕК. Вчера от принципала на дружеството - Министерството на икономиката, не казаха дали НЕК имат готовност да поеме работата на ЧЕЗ, а от самото дружество отказаха коментар.



ПРОБА-ГРЕШКА

Според Борисов всички политически сили в парламента трябва в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР. Той пое ангажимент 50% от квотата на ГЕРБ в иначе независимата комисия да се състави от граждански организации и призова и другите партии да направят същото. Виновни за скъпия ток пък се оказаха не само ЕРП-тата, но и ексшефът на регулатора Ангел Семерджиев и редовите инкасатори, които манипулирали електромерите. "Убеден съм, че инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други", заяви Борисов.

Опозицията обаче отказа да участва в обсъждането на предложенията за състава на ДКЕВР.

Снимка: Велислав Николов
Далеч преди началото на церемонията в памет на Апостола достъпът на граждани до паметника му бе спрян. Официалните лица бяха охранявани от бронирани автомобили и много жандармерия. Протестиращите освиркаха Росен Плевнелиев, Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Аню Ангелов. Премиерът Борисов бе пратил венец, който също бе освиркан.

БСП откри акционери, близки до ГЕРБ, в ЕРП-тата

Комисията "Янев" разсекрети договори и анекси за ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго про" и "Мариците"
Близки до властта са си напазарували акции в ЕРП-тата през последната година. Това внушение направи вчера депутатката Мая Манолова на заседание на комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Освен това според социалистката скокът в сметките за ток се случил точно след като държавата продала своите 33% в електрокомпаниите. Председателят на комисията Яне Янев пък съзря връзка между високите сметки и масовите протести. Той заподозря ЕРП-тата, че са си затворили очите и са допуснали шокиращите фактури, а в организацията на бунтовете видя "ченгеджийската машина", която бързо е сработила и е канализирала напрежението. Сценарият за дестабилизация с атентата срещу Доган не минал, но високите сметки свършили работа, смята Янев.



Комисията вчера взе решение всички договори, свързани с приватизацията на трите ЕРП-та и последващия контрол, да бъдат разсекретени и публикувани. Договорите на НЕК с тецовете "AES - Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица- изток 3" за дългосрочно изкупуване на ток също ще бъдат качени в интернет - въпреки възраженията на частните инвеститори. "Щом общественият интерес го изисква, търговската тайна не важи", обясни правният експерт на антикорупционната комисия Пламен Петков. В късния следобед обещаните документи, повечето с гриф "търговска тайна", вече бяха публикувани.

По настояване на депутатите от БСП на сайта на комисията трябва да бъдат огласени и новите акционери, изкупили 33-те процента акции на държавата миналата година. Няма как да има връзка между продажбата на миноритарните дялове в ЕРП-тата и последните високи сметки за ток - най-малкото защото акциите в ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН бяха приватизирани чрез борсата и бяха изкупени от различни участници по различно време, обясни пред комисията Емил Караниколов, шеф на Агенцията за приватизация. Държавата продаде акциите си в ЕВН още в края на 2011 г., а следващите сделки бяха доста месеци по-късно.

"Има информация, че дяловете са продадени на 3 пъти по-ниска цена от тази при приватизацията през 2004 г.", настоя Мая Манолова. "Информацията за цените е публична. През 2004 г. са продадени мажоритарните пакети. Цената е била около 4500 лв. за акция. За миноритарния дял цената е била 1644 лв. за акция. Мажоритарният пакет дава право на контрол, дивиденти, затова и цената е по-висока", обясни Караниколов.

Пред "Сега" след заседанието Мая Манолова каза, че не може да посочи конкретни имена, но имало данни, че ТИМ и офшорки, зад които стоят свързани с управляващите, са сред новите акционери в ЕРП-тата.

Всъщност приватизацията чрез борсата е възможно най-прозрачната, а данните за сделки с акции на публични дружества се публикуват редовно от фондовата борса, централния депозитар и в Търговския регистър. Към 30 януари например бе известно, че след продажбата на държавните 33% новите съдружници на чешката ЧЕЗ са главно пенсионни фондове - в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" са придобили акции фондове на пенсионните компании "Доверие", "Сила", "Съгласие", както и банката ЦКБ.

Акции на дружествата на ЧЕЗ и "Енерго про", които са публични компании, се търгуват на фондовата борса и собствениците им се сменят кажи-речи всеки ден. Заради лошите новини около ЧЕЗ вчера акциите на ЧЕЗ компаните толкова се сринаха, че фондовата борса ги спря от търговия. Книжата на "Енерго про" - бившата Е.ОН, също силно се обезцениха. ЕВН се отписа от борсата, след като мажоритарният собственик - австрийската EVN, изкупи държавния дял и придоби 100% от капитала.





40
5667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
19 Февруари 2013 20:07
Надай се, булка...
--------------------------
Блогът на Генек
19 Февруари 2013 20:07
Проблемът не е в хората, а в системата!

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
19 Февруари 2013 20:13
а лицензът на ЧЕЗ, която обслужва Югозападна България, ще бъде отнет до края на деня

Пак ни прави на БУДАли. Обеща, обеща, ама пак излъга.
Лицензът нямало да бъде отнет, а щяла да почне процедура, да подготвят списък с прегрешенията на ЧЕЗ, после да чакат отговор от тях, после съд, после обжалване. И мандатът изтекъл, хората забравили за какво става дума.
Не били компютри, а компоти. По Будиски.
19 Февруари 2013 20:56
Борисов въвежда с месец по-рано лятното часово време

Спешни мерки с цел смекчаване на вълната от протести прие премиерът рано тази сутрин.
„Така най-ефективно ще намалим сметките за ток на хората”, обясни премиерът
„Не можем да принудим пролетта да дойде по-рано и така да сложим край на отоплителния сезон. Но можем да изтеглим лятното часово време с месец по-рано и с това да намалим разходите за осветление”, обяви премиерът.
„Тоест лятното време ще започне в последната неделя на февруари, а не в края на март. Мога обосновано да предположа, че това ще поуспокои хората. Ще взема и други мерки за решаване на проблема със скъпата енергия. Нито едно правителство досега не е отчело факта, че токът тече денонощно. Неслучайно има и двойнотарифни електромери – за дневна и нощна енергия. Следователно и шефовете на ДКЕВР трябва да са двама – един за деня и един за през нощта, за да може този орган да работи денонощно. Токът иска от нас ежечасни грижи, не можем да си позволим почивка през нощта, както това правиха Р.Овч. и другите нехайни енергийни министри”, разясни г-н Борисов.
„Аз съм бил пожарникар и знам какво е някой да има нужда от теб денонощно. Дори съм намерил вече подходящ човек за нощната тарифа, пардон, смяна в ДКЕВР. Това е митрополит Галактион, известен сред миряните с това, че обича нощния живот. Той е в тройката финалисти за поста патриарх, така че ще изчакаме до 24-и да видим дали ще е свободен.
Иначе за дневната смяна ще предложа Гавриил или Неофит, в зависимост от това кой ще остане под чертата на изборите за патриарх в неделя. Вярвам, че отчетата ще се справят, защото едва ли се занимават с онлайн търговия като Юлиана Иванова, а и са свикнали да слушат Началника”, заяви с широка, многозначителна усмивка Бойко Борисов.
„Това, че въвеждаме лятното време точно в нощта преди избора на нов патриарх, е случайно съвпадение. Правителството по никакъв начин не иска да се намесва в работата на църквата”, завърши изказването си Борисов.
19 Февруари 2013 21:06
19 Февруари 2013 21:14
Е как решехте че Герб са винoвни чудно ми е сякаш те разпродадоха и Кремиковци и Нефтохим и Енергото и още знайни и незнайни далаверки на предните правителства ей сега като разсекретят договорите ще ви питам пак кой ви е виновен.... и между другото повечето къде се пънат тука като петли даже не гласуват тъй че ай спрете да лаете глупости вземете почетете малко литература и се запознайте с Фактите преди да се плюнчите...
19 Февруари 2013 21:28
почетете малко литература и се запознайте с Фактите преди да се плюнчите...
Винету ?
19 Февруари 2013 21:47
Цялата огромна лъжа с нарочването на енергоразпределителните дружества за главни виновници и изкупителни жертви за скъпия ток, послужи за измиването на ръцете на най- главните виновници в лицето на политическата класа, представена като "ДЪРЖАВАТА" и нейните чиновници и храненици, закачени на входа и изхода, които яко са се облажили от въпросния скъп ток, раздавайки лицензи на производители на енергия - ТЕЦ-ове, зелени енергии, кафяви енергии, на които е осигурен пазар на високи цени за по 15 години, миксове и т.н.

Всъщност, много ясно стана, че ако вие имате сметка от 100 лв. за ток, от нея 9 процента отиват в джоба на ЧЕС и ЕОН, а 81 процента в джоба на НЕК, БЕХ + 20 процента за държавния бюджет като ДДС.

Както го обясни простичко като за неуки Владо Каролев - ако вие си направите една сладкарница и сте принудени да купувате продукти на фиксирани високи цени от едно и също, посочено от някой друг, място, който отгоре на това ви проверява и одобрява разходите, а вие сте си направили такива за обзавеждане, за транспорт, за... подсигурили си си логистиката, дето се вика, ако един ден този някой, който ви диктува изцяло условията и ви прибира 80 процента от печалбата - под претекст, че ви е намерил две счупени баки за боза и баничарка, с която сте си си превозвали баничките без той да ви е одобрил точно това превозно средство, реши да ви конфискува сладкарничката, то този някой трябва да бъде разобличен и съден. От международен съд, който да ви възстанови всички разходи за направените инвестиции и за материален и морален тормоз, поради неспазени договори.

Некадърната държава, в лицето на всичките й политици и законодатели е виновната. Но как да си принае, че е една некадърна корумпирана държава от 23 години насам?
Нали тълпата на нея чака да й пусне ток без пари?

А пък не може без пари, защото от тоя ток и парно печелят множество частни приятели на държавата, които са й платили подобаващо за този вкусен келепирец.
19 Февруари 2013 22:07
Сиби, абсолютно си права, само не разбирам защо оневиняваш мутрафонското правителство за това, което то натвори, криейки се зад мантра всички са кюпа, само те в бяло. В края на краищата кой управлява вече 4 година?
На кого трябва да се търси сметка ?
19 Февруари 2013 22:23
Е трябва ли пък сега някой да ни плаши с дипломатически скандал със швейковете? И в крайна сметка защо пък трябва да ни пука от това, като че ли малко перипетии сме преживели.
19 Февруари 2013 22:32
Dobrevaa,
слагайте по някой препинателен знак.
Или това у вашите литератури го няма
19 Февруари 2013 22:36
С едно мнение е така. Някъде към 100-ното ще усвои запетаите, към 150-тото - точките.
Ако дотогава още й плащат.
19 Февруари 2013 22:52
Популизъм и паническо търчане да се запушват дупките след години бездействие.
Но да гледаме положителното - за минути се оказва че дъжавата може да не държи в тайна договори които засягат обществения интерес. Досега все "търговска тайна"...
19 Февруари 2013 22:52
Уф, вие пък с тези запетайки, ще ме накарате и аз моите да отида да си си ги слагам, където са пропуснати в първия ми постинг.
19 Февруари 2013 22:54
Всъщност, много ясно стана, че ако вие имате сметка от 100 лв. за ток, от нея 9 процента отиват в джоба на ЧЕС и ЕОН, а 81 процента в джоба на НЕК, БЕХ + 20 процента за държавния бюджет като ДДС.


Не е точно така, вярно че по-голямата част на разхода на едно ЕРП е цената на която купуват тока от НЕК и достъпа на мрежата на НЕК.
Има обаче и други разходи, които са на наш гръб
Отчет на ЧЕЗ 2011
Разходи за персонала - заплати, осигуровки и т.н. - 52 млн. лева

Разходи за материали - ремонт, поддръжка, горива, консумативи - 10 млн. лева

Разходи за външни услуги - 65 млн. лева
в тях влизат - информационни и комуникационни технологии - 15 млн. лева !!!
управление на човешките ресурси - 2,2 млн. лева !!!
администрация и управление - 7,9 млн. лева !!!
връзки с обществеността - 1,4 млн. лева !!!
управление на финансите - 7,4 млн. лева !!!



19 Февруари 2013 22:57
Сибилке, тя държавата верно, че е нефелна. Ама пък и сладкаря дето е все на шербет и рахат-локум на наш гръб, нема що да му влизаш в положението. Айде нема нужда. Сите пасти и реванета са му с прокисната, скъпа и некачествена ел-енергия. Повръща ни се вече от пишман-реклами.
19 Февруари 2013 23:19
Такааааа. След като оправих запетайките, да продължа.

Колеги!

Ни най-малко не одобрявам поведението на безутешния популист Борисов в настоящата заплетена ситуация, избила в хайка за вълци, в която лошият вълк се оказаха енергоразпределителните дружества.

Още в началото на мандата си Борисов, за да се хареса на тълпата, организира "справедливо" нахлуване на ГДБОП в офисите на енергоразпределителите, с цел да ги хване в големи далавери. После безславно сви знамената и те си продължиха да работят. Тоест, държавата официално призна, че няма за какво толкова съществено да ги хване, та да ги изгони от многострадалната Родина, тъпкана от злия частник .

Лошото чувство обаче остана. В "народното" съзнание някак между другото се наби впечатлението, че чуждестранният грабител остана ненаказан.

Нали го знаете оня виц, за богатата стара еврейка, чието скъпо бижу било откраднато и тя заподозряла в това племенника си. После бижуто се намерило в един забравен джоб на скъпото лелино палто. Лельо Сара, изплакал племенникът, ти незаслужено ме обиди, нали намери бижуто? Да, казала леля Сара, но лошото чувство към теб остана.

Та така, в народното съзнание ЧЕС и сие си останаха виновниците. Народното съзнание го изби на бунт на площадите и чупене на прозорците на злия чорбаджия.
И сега сагата с неговото виновност се подхвана от гузните, които си търсят сухо местенце зад барикадите. Втори рунд.
Изобщо не им пука, че това ще донесе на България огромни вреди. Защото чужденците знаят, че ако се стигне до международен съд, те ще спечелят всички дела.
Измаменото камилче, българският данъкоплатец, ще плати двойно и тройно заради грозното усукване на политиците си.

Партийната класа -държава от БСП, СДС и Герб и техните хрантутници.
19 Февруари 2013 23:23
Попитали Радио „Ереван”:
- Защо по всички медии в България се излъчват интервюта на Бойко Борисов?
От Радиото отговорили:
- Думите му са вълшебни – лекуват хемороидите на Съдебната система, под чиято сянка си направи дори политическа партия.
На уточняващият въпрос:
- Толкова ли са големи хемороидите на българската Темида?
От Радиото пояснили:
- Ако вместо Закон си яхнал Октопод, може да се направи обосновано предположение, че пипалата му са хемороиди.
19 Февруари 2013 23:37
ПО ЗАКОН...
е Редакцията, няма какво да се добави... следващият абзац пък казва всичко - колеги - четете
19 Февруари 2013 23:58
...Та така, в народното съзнание ЧЕС и сие си останаха виновниците. Народното съзнание го изби на бунт на площадите и чупене на прозорците на злия чорбаджия...

Ами нормално. Твоите сметки за ток кой ги изпраща? ЧЕС или НС?
20 Февруари 2013 00:07
Комунягите пак навдигат глас.....Почнаха да показват тъпите си муцуни.Само Бойко остана да ги бие...но ще ги бие до смърт.Кожите ще им висят по стълбовете.
20 Февруари 2013 00:16
щурчо,

моите сметки за ток / пък и за парно/ също неимоверно пораснаха.

Няма много избор. Ако се откажеш от парното, трябва да включваш климатика или печката с реотани на ток. Обаче те му намериха цаката. От юли държавата увеличи цената на тока с почти 20 процента. Тоест ЧЕС също го купува с толкова по-скъпо. И, естествено, го продава с някаква печалба. Обаче минимална. Основната печеливша от тая договорена чрез държавата и законая е държавата. Тя ме граби. И ще ме граби независимо от това дали собственикът енергоразпределител е частен или държавен.

Затова няма да отида да чупя прозорците на ЧЕС.
Впрочем, ЕОН, най-голямата частна европопейска компания, предвидливо се изнесе. Никой не желае да бъде салфетка, в която некадърни корумпирани управници, които насъскват тълпите несправедливо да си бършат ръцете в нея, да бъде изкупителна жертва.

А кой си мисли, че държавата ще му продава евтино ток? Няма такъв филм, наистина.

Евтиното е скъпо.
Като здравеопазването, образованието, пенсионната система, заводът в Сопот, пощите и БДЖ - все пробойни в бездънната каца, от която безхаберно и безконтролно изтичат парите на оскубаната кокошка - данъкоплатец.
20 Февруари 2013 00:32
Проблемът на Бойко е, че през юни Добрев хвалеше Семерджиев за 13-процентното увеличение:
"Още от април месец се виждаше, от март месец дори, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата. Той е независим регулатор, въпреки че виждах, че прогнозата е грешна, никога не съм се месил в тяхната работа", каза в кулоарите на парламента Делян Добрев, дистанцирайки се от регулатора.
В същото време той защити повишението с думите: "Добре, че Семерджиев имаше куража да види реалните цифри и даде реалното увеличение, защото ако регулаторът беше оставил 10 процента увеличение, тези 3 процента отново щяха да са сметка на НЕК."
Натисни тук
Добре, сега откъде ще дойде това поевтиняване, което никой не е могъл да види преди половин година? Потребителите бяха накарани да се чувстват виновни и през лятото, защото са се отървали "само" с 13%, а пък сега са още по-виновни, защото вместо да си рита топката, Бойко трябва да се занимава с нашия ток.
20 Февруари 2013 00:40
Сибилата да прочета още веднъж амбразурските си строфи , да вземе хаповете и да ляга. Хората вече не ги е еня твоите ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН- те искат смяна на Системата.
И много като нея се усещат , че затова иде реч, ама ръгат чушките у тока и как щели да ни съдят. чуждите комопании .... Запомни, скъпа, от собствен опит - и най- силната компания е по-слаба и от най-слабата държава. Стига последната да е държава , а не Територия като БГ. Хората не искат вече Територия. Чичковците зад граница го разбират това и дават указания на местните ибрикчии да държат до край.Защото взаимно са оплескани. И налоили.
20 Февруари 2013 00:57
Дико, кога кой да си ляга, с хапове или без, ще разпореждаш на домашните. Ако понасят подобен просташки тон.

Смяна на 23 годишната система за ограбване, сътворена от политическата класа - бивша и настояща - искам и аз. Да се измитат всичките общо, кой в затвора, кой в странство, където комуто се полага.

Но ако си представяш, че смяната на системата ще се състои в малко шум и после пак биесипету, ни лук яло, ни мирисало, да се чучне да ми бърка здраво в джоба, тъй като до мен опря, след като оглозга като марокански скакалец всичко до шушка - тая няма да я бъде.

Да си омитат всичките, без да ми хвърлят прах в очите с ЧЕС, БЕС, МЕС, ГЕС и ВЕС, пък ако на теб Северна Корея като пример за здрава държава ти се вид изход - моля, терминалите са отворени - пътувай.
20 Февруари 2013 01:24
А-ТАКА! Боко да се маха! Долу! А кой се точи за властта след това? Сергей Дмитриевич Станишев и Ахмед Демир Доган. Спасителите на България с небългарски имена... Тях ли искат протестиращите? Щото не може да си срещу всички, като свалим Боко, трябва някой да сложим на негово място. Ако е тъй, казвайте, да си запазим отсега билет, че е по евтино.
Народе???? 23 години не ти ли стигнаха да вденеш, че те правят на маймуна комуноидите от ДС! И не можеш да прозреш, че и сега те използват за да си наредят далаверата с руснаците. Които от 3. 03. 1878 насам не са донесли нищо добро на България. Кога го погнаха с протести ББ? След референдума за Белене. Когато се разбра окончателно, че тая далавера умря. Ама руснаците са дали тука едни пари на едни другари, и сега ще им търсят сметка! А сметките с "братушките" се оправят с кръв! Питайте сем. Луканови дали е тъй. Та сега е впрегнат целия ресурс на комуноидните структури за сваляне на Боко. Иначе кръв ще се лее... А такива като мен, дето досега се надяваха, че има шанс за тоя народ, на стари години ще трябва да гласуваме на избирателен пункт Терминал 2. А на сий форУМ, честито! Дано ви е кеф, като останете само чекисти, турци и цигани в територията. Скоро след туй турците ще се усетят и ще си отидат в Турция, щото само те ще останат да бачкат, другите ще крадат, та накрая ще останете само чекисти и цигани. Ще е интересно да разберем коя от двете групи е по-крадлива.
20 Февруари 2013 05:49
За съжаление Сибила е права!Народът отдавна е казал:Не е луд,който яде баницата,а онзи,който му я дава!Частните компании са дошли да печелят,защото са поканени от НДСВ.Те не са дошли да ви подаряват нищо.И не знам кога ще го разберете това!Ако са нарушили правилата,трябваше държавата да си върши работата постоянно,да ги контролира,глобява и да ги плаши с отнемането на лиценза.Интересно ми е как сега Борисов нарежда каква да е цената на тока,микса и на кого да се вземе лиценза.А през последните 3 години къде беше той и министрите му?!Като са имали толкоз власт,а те са имали,защо спаха и бляха?Или са нареждали на ДКЕВР какво да прави по телефончето,но като няма СРС-та няма как да се докаже?!На мен въобще не ми е важно колко е взел Семерджиев,защото ,ако той е взел хиляди,други са взели милиони!Защо мълчи,защо не проговори?Първо няма да го осъдят,защото това са колективни решения и той го знае.Второ мълчи,защото го държат с нещо и по-вероятно е да го е страх да признае,че е знаел и ги е прикривал и да го осъдят за съучастник.
20 Февруари 2013 06:17
ЧЕЗ са подходящи да изядат боя, не са много яки, в Чехия също ги гонят, вместо да ги пазят, както правят другите с инвеститорите си навън, не са наши хора и все те го отнасят, макар че, сигурно точно затова, са най-коректни от всички ютилитари, с които ДКЕВР се занимава.
20 Февруари 2013 06:38
23 години БСП и ДПС - 23 години мизерия. Когато са на власт крадат, когато не са - бойкотират. Но целта им е винаги да сме в мизерия. Защото ако има мизерия-имат пари, ако няма- изчезват.
20 Февруари 2013 06:39
Всъщност, много ясно стана, че ако вие имате сметка от 100 лв. за ток, от нея 9 процента отиват в джоба на ЧЕС и ЕОН, а 81 процента в джоба на НЕК, БЕХ + 20 процента за държавния бюджет като ДДС.

Не повтаряй папагалски глупостите на Чехльо от телевизора. Виж си понне сметката за тока преди това.

8.571 - енергия дневна тарифа
1.110 - добавка зелена енергия
0.910 - пренос електропреносна мрежа НЕК
0.623 - достъп електропреносна мрежа НЕК

0.383 - добавка високоефективно производство (когенерации)
0.338 - невъзстановяеми разходи МИ1 и МИ3
0.503 - достъп разпределителна мрежа ЕВН
4.683 - пренос разпределителна мрежа ЕВН

17.121 - ОБЩО
3.424 - ДДС
20.545 - ОБЩО с ДДС


3.129 - енергия нощна тарифа
1.110 - добавка зелена енергия
0.910 - пренос електропреносна мрежа НЕК
0.623 - достъп електропреносна мрежа НЕК

0.383 - добавка високоефективно производство (когенерации)
0.338 - невъзстановяеми разходи МИ1 и МИ3
0.503 - достъп разпределителна мрежа ЕВН
4.683 - пренос разпределителна мрежа ЕВН

11.679 - ОБЩО
2.336 - ДДС
14.015 - ОБЩО с ДДС


Стотинки за киловатчас
20 Февруари 2013 09:17
Колеги, някой от вас може ли да ми обясни какво е това "микса на енергията"? Смес от разходи в цената ли? Щото ако г-н Добрев си дрънка на кръчмарски език в ценообразуването си има термини - себестойност, транспортни разходи, административни разходи и др. - да вземе да говори като икономист, а не като човек, клъвнал оттук - оттам по нещо и самообявил се за спец.
Съгласен съм с Дико и Щурчо. Вече се протестира против системата, не случайно никой от политиците не ще да се изтъпани най-отпред.
20 Февруари 2013 09:26
Един премиер обхванат от паника обеща поевтиняване на ел.енергията с 8% и отнемане на лиценз, без да се консултира с някой който е с акъла си. След това изпрати в регулатора едно нещо което нито е мъж, нито жена да следи за изпълнението на нареждането. Жалко и смешно управленческо решение. Решение което показва , че Той не е в час и хабер си няма ,че протестите са заради немотията и безхаберието за истинските проблеми.
4 години да имаш пълната законодателна , изпълнителна, местна власт и да я използваш сам за имидж е голяма некадърност и простотия. Особено когато се използва от един параноичен индивид който винаги в устата и в съня го гонят Станишев, Доган. А и лошо е че се обгради с хора доста по-прости от него , и тръгна този КУЛТ за непогрешимостта в генералната Му линия. Само че магистрала и зала не носи принаден продукт, не създава трайно работни места.
Сега всичко е изтървано, а ме е страх от една инфлация и обезценка на лева. Така че - по-добре да си ходят.
20 Февруари 2013 09:41
Не повтаряй папагалски глупостите на Чехльо от телевизора. Виж си понне сметката за тока преди това.


Кой повтаря глупостите от митингите, не е трудно да се провери, само за една минутка проверка с търсачката. Но понеже нашият народец няма навик да се труди, информирайки се предварително, за да разбере какво всъщност иска, се оставя на разни популисти-лъжеполитици-маргинали, които си търсят местенце на държавната софра, да му пълнят главата с разни идиотии,та да става за смях пред цял свят.

Когато аз участвам в протест /случи ми се с безумието ГМО, което пак разни политици-шарлатани като Нона Караджова се опитваха да пробутат на обществото, сигурни, че то е напълно невежо в материята/ се информирам дълго и подробно за какво иде реч. Заедно с форумците на "Сега" изчетохме литература да напълни рафтовете на цяло селско читалище. И тогава тръгнахме. И спечелихме, но защото правото беше абсолютно на наша страна.

А сега правото не е на страната на митингуващите. Просто защото адресатът е грешен. Друг е. Корумпираната, нагла държава.

Толкова ли е трудно наистина да се трудиш за истината? Не е, само дето от труд се гърбавее.


ЧЕЗ разяснява как се образува цената на тока
15 Февруари 2013 | 15:47

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ започва кампанията „Бъдете информирани" за разясняването на съдържанието на месечната фактура. В следващите месечни сметки, които ще получат битовите клиенти на ЧЕЗ, ще се съдържа брошура с подробна информация за образуването на цената на електроенергията.
„Целта на кампанията е отделните компоненти, включени в цената, както и начина на формиране на крайната сума, да станат ясни за всеки един клиент. Вярваме, че брошурата ще спомогне на потребителите да разберат всички тарифи и добавки. Ще продължим разяснителната кампания с всички средства и усилия." каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на ЧЕЗ Електро България.
От всички компоненти във фактурата на битовите потребители, за ЧЕЗ остава само цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа, но значителна част от този приход разпределителното предприятие връща към НЕК за покупка на електроенергия за технологичен разход. Другите компоненти обаче, като цена за достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през тази мрежа, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство, невъзстановяеми разходи се събират от ЧЕЗ, но се превеждат на другите участници от веригата производство-пренос. Това са производителите на електроенергия, Електроенергийния системен оператор, Националната електрическа компания. За ЧЕЗ остават едва 9% от фактурираната стойност за битовите клиенти. С тези постъпления компанията поддържа и подобрява клиентските услуги, инвестира и обновява електроразпределителна мрежа в Западна България.
В рамките на кампанията „Бъдете информирани" и за да отговорят на въпросите на своите клиенти, мениджъри на ЧЕЗ посетиха Благоевград, Гоце Делчев и Сандански. Компанията е готова да работи заедно с гражданските, потребителските организации и институциите за осигуряване на повече информация и внасяне на яснота по фактурите и други въпроси, свързани с дейността на ЧЕЗ.

Copyright © CROSS Agency Ltd.



Натисни тук
20 Февруари 2013 10:09
Мирната блокада на бул. Дондуков на 19.02.2013, в защита на Пирин
Натисни тук
20 Февруари 2013 10:18
...Толкова ли е трудно наистина да се трудиш за истината?...

Ами не е лесно. Каква беше разяснителната кампания на ЧЕЗ за засичането на сметките? Какви са тези сметки за 40 дена? Защо подават ток с ниско напрежение? Защо си преписват инвестиции, които не са правили? Защо прекъсват ток и за най-малкото зъкъснение, а от циганите не събират пари? Защо не плащат нищо за изгорелите ел.уреди по тяхна вина? Защо авариите не се отстраняват с дни, особено в селата? Защо уволниха сума ти ел.техници? и още сума ти защо...
20 Февруари 2013 10:27
Натисни тук
20 Февруари 2013 10:35
Протестиращите искат национализация на енергетиката, а той обещавал 8% отстъпка и глобички, които ЕРП-тата пак ще си избие от джобовете на рекетираните потребители.
20 Февруари 2013 10:44
Петиция
Натисни тук
20 Февруари 2013 10:57
Сибилата очевидно по-скоро се вглежда единствено и само в себе , отколкото да чете и анализира мненията, поради което и раздава самолетни билети на кестерме. И поради което, сините й чорапки прозират . Да, държава е нужна , а не Територия , в каквата я превърнаха седерасти, неуспели ОФ/БКП активисти- видни демосрати, мутри и "предприемчиви" тарикати. Държава , държава е нужна - именно с ред и законност.Другото видяхме веке 23 години.
А кой как я гради- като в САЩ, Северна Корея или където й да е -зависи от волята на народа и спецификата на страната.
Щото инвитрото в БГ - либерастката ни държава - мерси, видяхме.
20 Февруари 2013 12:16
Мажоритарният пакет дава право на контрол, дивиденти, затова и цената е по-висока", обясни Караниколов.

айде-е-е, поредната калинка! май във вселената на партия ГРОБ миноритарните акционери нямат право на дивиденти.

много е смешно как панически подскачат герберастите напоследък. приличат на водна капка върху нажежен котлон. всичките движения са безсмислени, но те продължават да скачат, защото им пари под гъза. бързо да бягат на Аруба!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД