:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Енергийният регулатор взима лиценза на ЧЕЗ, ама друг път

В ДКЕВР не знаят ще поевтинее ли електроенергията от март
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Около 4 часа продължи закритото заседание на ДКЕВР във вторник вечерта, на което комисарите трябваше да решат дали да стартират процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. На следващия ден се оказа, че нарушенията все пак са поправими и дружеството може би ще запази разрешението си.
Ден след като премиерът Бойко Борисов нареди да се отнеме лицензът на ЧЕЗ и обеща цената на тока да падне с 8% още от март се оказа, че това няма как да бъде изпълнено. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ЗКЕВР) взе решение да открие процедура за отнемане на лиценза късно вечерта във вторник. Вчера обаче от комисията обясниха, че прегрешенията на дружеството са поправими, а процедурата може да бъде спряна.

Според Андон Роков, който доскоро бе изпълняващ длъжността председател на ДКЕВР, основните провинения на ЧЕЗ са, че токът не бил отчитан на 30 дни. Засечката за декември е направена за значително по-дълъг срок, надхвърлящ и 40 дни. Освен това ЕРП-то не е давало протоколи при смяната на електромери. Нарушенията са констатирани от проверката на енергийния регулатор, който дава 7-дневен срок на дружеството да се поправи и след това тръгва на проверки да види дали действително е така. На ЧЕЗ са съставени 21 акта, като 17 от тях са за "ЧЕЗ-Разпределение", а останалите 4 - за "ЧЕЗ-Електро".

Нередности са открити и при провеждането на обществени поръчки, но от думите на Роков не стана ясно дали те също са сред основанията за стартирането на процедурата. Въпреки това обаче от комисията са се съобразили с препоръката на прокуратурата, която ден по-рано настоя за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Комисарите обаче явно са чели през ред констатациите на магистратите, тъй като се оказа, че не са наясно за критиките, отправени към тяхната работа в ДКЕВР. Според един от проверяващите прокурори - Веселин Найденов, комисията не е следила за изпълнението на своите решения и така е позволила на ЕРП-тата да погазват изискванията. ДКЕВР не е следила и дали дружествата изпълняват инвестиционните си намерения, а разходите са отчитани само документално.

Шефката на ДКЕВР Юлиана Иванова не успя да каже категорично и дали е възможно цената на тока да падне от началото на март с 8%, както обяви премиерът Борисов. Бившият кадър на RWE изглеждаше объркана и неадекватна по темата и остави обясненията на друг член на комисията - Анжела Тонева. Според нея цените могат да се променят само на 1 юли, както е по закон. Все пак тя поясни, че има възможност за междинни цени. За тяхното въвеждане би трябвало Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да подадат заявление в комисията и да се промени така нареченият енергиен микс - квотите на различните централи на регулирания пазар на електроенергия. Към момента обаче подобно заявление нямало. Юлиана Иванова единствено уточни, че не е разговаряла с Борисов за поевтиняването на тока от март.

Ден по-рано ресорният министър Делян Добрев обясни, че намаляване на цената може да се постигне, като скъпите въглищни централи се изведат от микса за бита и като се намалят разходите на НЕК и на Електроенергийния системен оператор (ECO). По неофициална информация на Медиапул след това изявление е последвала незабавна реакция от кредиторите. Националната електрическа компания дължи на банки 500 млн. евро. В момента се водят преговори за преструктурирането им. Причина е изискваното от Брюксел разделяне на ЕСО и НЕК, а преносната мрежа, собственост на системния оператор, е залог по заемите. Кредиторите са уведомили НЕК и енергийния холдинг, под чиято шапка се намира дружеството, че ако се намалят приходите на двете компании, преговорите по предоговарянето на кредитите ще бъдат спрени.

След като във вторник министрите на външните работи и промишлеността на Чехия обещаха пълна подкрепа на преобладаващо държавната чешка компания, вчера темата коментира и чешкият премиер Петър Нечас. Според него стъпката на България да отнеме лиценза е изключително политизирана и той иска да чуе причините за подобно действие. "Приемам, че целият проблем е изключително политизиран заради предстоящите парламентарни избори. Ще говоря с генералния директор на ЧЕЗ за настоящата ситуация. Искам да чуя от българските представители причините, които са довели до тази безпрецедентна стъпка", заяви Нечас. Чешки медии пък нападнаха правителството си, че се държи меко и оставя кроните на хората на "някакви балкански разбойници". В тези коментари се има предвид и отнемането на лиценза на ЧЕЗ в Албания, заради което компанията е завела иск за 200 милиона евро.



СКРИТО-ПОКРИТО

Подробностите около процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ и аргументите на комисията за нейното започване се оказаха апокрифни. Въпреки че част от тях бяха маркирани още вчера сутринта от ДКЕВР, оттам качиха решението си почти в 18 часа вечерта.



СТОЖЕР

Новината за стартирането на процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ бе съобщена във вторник късно вечерта най-напред от депутата Яне Янев, който изненадващо се оказа, че е бил в ДКЕВР по времето, когато решението е било гласувано. "В последните 10-15 минути от заседанието на ДКЕВР влязох лично, за да се убедя, че решението ще бъде взето без въздействие на когото и да било", заяви Янев пред Агенция "Фокус". Според шефката на ДКЕВР Юлиана Иванова обаче Янев само чакал пред сградата, за да се убеди, че не е имало политически натиск при вземането на решение. На реплика, че Янев също е политик, Иванова не отговори. От комисията отново отрекоха да са взели решението си под нечие влияние.

НЕЯСНОТИ



Шефът на Сметната палата Валери Димитров сравни наредбите, свързани с парното, с ребус и шпионска шифрограма. По думите му палатата ще е готова и с трите одитни доклада за регулирането и контрола на цените в сектора до 15 септември, т.е. след изборите. През този период ще бъдат ревизирани икономическото министерство, столичната "Топлофикация" и ДКЕВР. Целта е одитите да са готови преди началото на новия отоплителен сезон.
8
2640
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
20 Февруари 2013 20:00
Енергийният регулатор Борисов взима лиценза на ЧЕЗ, ама друг път.
...цените (на тока) могат да се променят само на 1 юли, както е по закон.

Ей, пенсионерите, тези дни ще се сетят, че и пенсиите се индексират само на 1 юли, както е по закон. А на 1 април...е деня на шегата.
20 Февруари 2013 20:37
***
20 Февруари 2013 23:17
че токът не бил отчитан на 30 дни. Засечката за декември е направена за значително по-дълъг срок, надхвърлящ и 40 дни.

Токът въобще не е бил отчитан, да не кажа че показанията са тип свободни съчинения писани на коляно.
И като поевтинее ел.енергията с 8 %, ще плеснем с ръце и ще се прегърнем, защото вместо 100 лв, ще плащаме 92 лв например, които също не са точни.
21 Февруари 2013 04:38
Па при мене само веднаж на два месеца проверяват електромера.Едната сметка е груба в повечето случаи по висока а за следващия месец е балансирана.Ако проверяват всеки месец електромера означава по скъп ток.Само за проверката и закачен електромер е $70 +консумацията.Около $200 на месец=една надница.
21 Февруари 2013 08:40
profesionalist 21 Февруари 2013 04:38 - те хората си мислят, че електромерите сами се отчитат и то безплатно. Не виждам голямо значение, дали сметките ще се отчитат на 1, 2,3 месеца, че и на 6 - по-малко отчитания, по-малко разходи, по-евтина електроенергия. В края на периода всичко се изравнява.
Ама като човек не може сам да си прави сметката.. все някой друг му е виновен.
21 Февруари 2013 11:46
Бившият кадър на RWE изглеждаше объркана и неадекватна

като ще бъркаме родове и числа, то тогава що се смеем на някои цигани и чужденци, дето също ги бъркат?
21 Февруари 2013 14:19
значи ЧЕЗ са били по-бързи с подкупите до съответните хора, отколкото съответните хора са успели да действат уж по закон
21 Февруари 2013 15:45
мандрите са електрифицирани
не е като преди 9 ти септември 1944
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД