:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,395,329
Активни 57
Страници 10,732
За един ден 1,302,066
Челен опит

Исландците показаха що е то пряка демокрация - написаха конституцията си онлайн

Гражданите взеха законотворчеството в свои ръце, след като се почувстваха предадени от всички социални, политически и финансови институции, на които бяха вярвали
Исландците протестираха мощно през зимата на 2008 г.
Исландия пострада силно от глобалната финансова криза, но борбата на исландците да преодолеят катастрофата стигна исторически измерения, които са важни и засягат и останалите страни по света, писа преди дни Андрю Съливан в "Каунтърпънч". Когато икономическият срив започна през есента на 2008 г., множество шокирани и разярени исландци, сред които е и поетесата и активистка Биргита Йонсдотир, започнаха да се събират на спонтанни протести и форуми. Протестите започнаха в столицата, но постепенно ставаха все по-мащабни и по-координирани с многото групи в цялата страна. 3 г. преди революциите в арабския свят и масовите протести по света Биргита Йонсдотир и съгражданите й сложиха начало на кампанията "Окупирай Исландия".Демонстрациите бяха наречени Революцията на кухненските съдове,защото хората в столицата удряха по тенджери и тигани в подкрепа на протестиращите около сградата на парламента. Всяко опозиционно движение би било щастливо с резултатите от масовата мобилизация - протестите успяха да блокират откриването на парламента през януари 2009 г., премиерът подаде оставка, правителството му падна, създаденото ново коалиционно правителство бързо обяви намерението си да свика Конституционен парламент за промяна на конституцията. Но всички тези драматични събития се оказаха само върхът на айсберга. Те задвижиха цялостна демократична реформа в Исландия.

Съпротивата срещу некомпетентно правителство и корумпирания финансов сектор скоро еволюираха до едно доста по-широко политическо пробуждане. От началото на срива гражданите се чувстваха предадени от всички социални, политически и финансови институции, на които бяха вярвали дотогава. Безработицата изведнъж скочи до 10%. И макар масовите демонстрации да позатихнаха след падането на старото правителство, дисидентите продължиха натиска върху новото да извърши дълбоки промени. Предходното правителство създаде Специална разследваща комисия (СРК), която да установи причините за финансовия колапс. Новото правителство подкрепи СРК в разследването на високопоставени лица, а резултатите доведоха до официално обвинение и съд за множество хора, сред които и бившият премиер. По-важното обаче е, че новото правителство прие исканията на обществото за създаване на изцяло нова конституция. И за да придвижат още напред идеите, активистите решиха да дадат съвсем реална тежест на гласа на народа.

С минимален бюджет протестиращите организираха кампания, за да изберат активисти, които да бъдат представители на различните движения в националния парламент. 4-ма кандидати бяха избрани през пролетта на 2009 г., те се нарекоха "Движение на гражданите". 3-ма други активисти, сред които и Биргита Йонсдотир, се отделиха в друга група "Движение". Активистите политици веднага заявиха, че групата им няма да функционира като конвенционална политическа партия, а по-скоро като безпартийна парламентарна група. Те решиха още, че политическото им участие ще продължи само докато постигнат предварително заявените си цели, след което ще се разпуснат. Ако пък стане ясно, че няма да бъде възможно да постигнат законодателните си цели, "Движението" също ще спре да действа. Оттогава минаха почти 4 г. и изборите тази пролет ще бележат края на мандата на активистите.

Пътят към конституционната реформа бе дълъг и пълен с бариери, поставяни от дясната Партия на независимостта, която оглавяваше предходното правителство. В едно интервю за "Каунтърпънч" неотдавна депутатката Биргита Йонсдотир каза, чесъздаването на нова конституция "за народа и от народа"на Исландия е едно от четирите основни искания на "меката революция". Тя и колегите й от "Движение" обещаваха да са гаранти, че процесът на пренаписване на конституцията ще е легитимен, демократичен и на принципа на включването на гражданите. "Една от основните причини да съм в парламента е да дам на народа инструменти, с които те да имат повече отговорности в нашата демокрация", обясни тя. И е доволна от резултата.

В края на октомври в Исландия успешно завърши експериментът, нареченпървото в света колективно писане на конституция.Той разби тезата на управляващите елити, че народът не трябва да бъде допускан до управлението на държавата, защото не е достатъчно дорасъл, за да решава сложните проблеми, с които само те могат да се справят.

Новата конституция бе написана със средствата на XXI век - онлайн. Решението е създаването на основния закон да стане при максимална откритост и с неговото написване да се ангажират не професионалните политици, доверието към които е само 6%, а обикновените хора. На лотариен принцип през 2010 г. са избрани 950 човека от средите на обикновените исландци. Те съставят "суровия", състоящ се от 700 страници, вариант на новата конституция. Този прототип на основния закон е доработен от по-компактния съвет, състоящ се от 25 души. Съставът на съвета отново е избран измежду обикновените граждани. За 25-те места в конституционния съвет се състезават 522 души, избирателната активност е 35.9 %. В резултат в съвета влизат хора с неюридически професии: лекари, художник, рибари, домакини, инженер, пенсионери и др. Трябва да се отбележи, че никой в Исландия не демонстрира възмущение, че е невъзможно да се прочетат биографиите на 522 човека и техните политически програми, както и че е трудно и объркващо да се гласува с бюлетина, в която са записани фамилиите на толкова голям брой хора.

Съветът осигурява достъп на всички граждани до дейността му. Предложенията се събират чрез "Фейсбук", "Туитър" и даже "Ютюб". От гражданите постъпват общо 3600 коментара относно работата на съвета и 370 предложения за поправки в проекта на конституция. Всяка седмица съветът публикува на своята страница новите текстове, за да се проведе общественото им обсъждане, а две-три седмици по-късно след преглед на предложенията на обществеността и експертите се публикува и окончателната версия на съответната разпоредба, която отново се излага за обсъждане. Веднъж в седмицатачленовете на съвета се отчитат в клип за работата си,който качват в "Ютюб". Заседанията на съвета могат да бъдат гледани директно и в Интернет. В края на дейността си всички 25 членове на съвета гласуват за приключването на работата върху новия основен закон. "Ние, хората на Исландия, желаем да създадем справедливо общество, в което всеки от нас да има своето достойно място" - с тези думи започва новата конституция.

На 27 октомври 2012 г. е проведен референдум и новата конституция е одобрена от 67% от гласувалите при избирателна активност 49%. На пръв поглед активността не изглежда висока, но както отбелязва професорът по икономика в Университета на Исландия Тровалдо Гулфасон , "в Швейцария например средната избирателна активност на проведените повече от сто референдума от 2000 г. до сега е 45%".

Освен това на референдума исландците се произнасят и по други въпроси: 83% гласуват всички природни ресурси да са достояние на нацията, а не на частни лица; 57% гласуват Евангелистко-лютеранската църква да получи статут на държавна религия.

След като безпрецедентната демократична процедура по съставяне на конституцията приключи, основният закон отново попадна в ръцете на политиците в парламента. Той бе подложен на анализ и обсъждане, потърсено бе мнението и на Венецианската комисия. Преди дни конституционната комисия обсъди мнението на експертите. "Сега всички академични представители и президентът просто се опитват да съсипят целия процес", коментира пред "Каунтърпънч" Йонсдотир. Ако новата конституция бъде блокирана въпреки одобрението на националния референдум, депутатката е убедена, че ще има нова революция.

Конституционният съвет заседава в Рейкявик

 Конституционният съвет заседава в Рейкявик


69
15013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
21 Февруари 2013 19:49
Мдаа. Требе да ставаме исландците на Балканите.
21 Февруари 2013 20:18
Натисни тук
21 Февруари 2013 20:21
Чувстваш ли се готов за това?
21 Февруари 2013 20:22
Позитивизъм. Това е рецептата.
21 Февруари 2013 20:34
Е, не е само до позитивизма. Исландците са най-четящата нация в света. Като за начало...
21 Февруари 2013 20:38
Чувстваш ли се готов за това?

Абе криво-лево. Ама нема как. Това е пътят. Ако не за мене, за тези след мене.
21 Февруари 2013 20:39
Това го четох съвсем наскоро в мрежата.

Интересно, има ли някой, който може да резюмира на сравнително прост език съществените разлики между старата и новата Конституция на Исландия ? Щото това е интересното - какви са промените. Иначе идеята е още от времето на Владимир Илич.
21 Февруари 2013 20:53
Ако новата конституция бъде блокирана въпреки одобрението на националния референдум, депутатката е убедена, че ще има нова революция.


Може, ама не ми се вярва. Историята е пълна с примери за пропуснати моменти и изчерпани движения.
21 Февруари 2013 20:56
Хм, позитивизъм??

Кой точно позитивизъм? Защото според един правозащитен урод позитивизъм е да не критикуваш, да не си пъхаме носа в чужди манджи и т.н. - Do Not Judge Others! / и религиозно обеспечено също /. Натисни тук
21 Февруари 2013 21:02
Наистина това е пътят.
Някой може ли да даде линк към нашата подобна инициатива, PLS? TNK U!
21 Февруари 2013 21:04
Не ,че и тия ,които поднасят информацията не манипулират...,но това не извинява незнанието.Населението на тази държава е приблизително колкото населението на Варна - малко над 350 хил ... Ако трябва да пренесем Исландският модел като пропорционална величина,ще ни трябва федерална структура или двукамерен парламент с представителство на регионите и законодателна камара...Накратко казано - неприложимо!
21 Февруари 2013 21:07
Благодаря на Редакцията за статията. Много поучителна!

Би било добре ако се помести още една статия за отказа на Исландия да плаща на Лихварите-сатанисти! Има един международен закон позволяващ именно такъв ход!
21 Февруари 2013 21:19
Новата конституция е хубаво нещо. Но трябва и да се прилага. За Исландия не се съмнявам - а при нас? Май ще трябва да се проявим като новатори в сферата на прилагане на законите. Сегашните "инструменти на власта" не работят... е бият чат-пат. Но само това.
21 Февруари 2013 21:27
бихне ли цитирали източника от "чуждия печат"? хахаха... това е нов вариант на интервюто с Умберто Еко... но чукча не читател, а писател... 21-ви век сме. пък попитайте чичко гугъл, пък прочетете нещо...
"много точно описа фактите (а и те са общодостъпни в ерата на интернет): Ще внеса няколко корекции: Исландия преживя троен фалит на банките и арестува премиерът - това е така. След което взе 2,5 МИЛИАРДА евро заем от МВФ. Дългът, който се полага на всеки отделен исландец в момента е близо 15 000 евро. Хората там масово имат по две, три и дори четири работни места, за да връзват двата края. Страната започна да разпродава богатите си на природни богатства земи на международни конецрни, които правят най-вече стомана. Язък за девствената им природа. Ако някой продължава да вярва, че съществува страна на света, в която парите те удрят по главата, на никого не му се налага да работи, а животът е безкрайна макарена, то той е ИДИОТ
21 Февруари 2013 21:29
... Май ще трябва да се проявим като новатори в сферата на прилагане на законите...

Защо не? Всички протестиращи трябва да искат от президентсвото и НС, нова работеща конституция.
21 Февруари 2013 21:30
Новата Конституция на РБългария трябва да има обем на джобна брошура !!!...
21 Февруари 2013 21:32
Именно тези пари не се изплащат обратното...

Хубаво е в ерата на интернет да се чете по-подробно и изчерпателно!
21 Февруари 2013 21:33
ще ни трябва федерална структура или двукамерен парламент с представителство на регионите и законодателна камара...Накратко казано - неприложимо!

Защо, бе, Майсторе????
Какво е неприложимо в двукамерния парламент? И без товасега сме разделени в няколко икщономически зони за развитие, с по няколко области и общини. Ето ти го! Няма нужда от федеративно разделение.
Личнвото ми мнение е, че устройството на България трябва да е Президентска република с двукамерен парламент, правителство назначавано от премиера на експертен принцип. По този начин ще се сведе до нула партизанщината, царяща днес. И мажоритарни избори за централна и местна власт на всеки 4 години. Разделението на властите остава.Това да залегне в новата конституция.
21 Февруари 2013 21:39
С право само на два мандата за депутат.
21 Февруари 2013 21:40
ПП. Ако изборите за централни и местни властни са наведнъж, ще се пресече корупцията в местната власт, когато кметовете не са от управляващата партия.
Имам предвид ситуацията в община София в момента, където от утре учительницата вече ще е от опозицията и сега няма да я е страх ни от Бога, ни от Боко! Ще се гепи като за световно година и половина още?
21 Февруари 2013 21:41
Хммм... В България нова Конституция добре. Ако се намери и кой да я спазва...
21 Февруари 2013 21:46
Исландия спира да плаща, защото не може да си го позволи. След краха на всички банки държавата поема контрола за да не се срине икономиката, а не за да строи социализъм. Задълженията се оказват колосани - в пъти БВП на страната. Проблемът е, че правителството поема частни задължения и това вбесява исландците, наред с рязкото им обедняване. Почти цялото население си е играло на казино с валута и акции.

И още нещо. Политиката винаги е локална. Това тънко правило убягва на нашата конституция. Без него няма търсене на отговорност на избраниците. За държава като Исландия правилото е валидно поради малкото хора в общността. За България просто е нужно да се преразгледа отговорността пред избирателите и да се децентрализира управлението. Някой спомена Бургас и кмета. Пример, че лидерите се изграждат локално, затова и политиката и отговорността на партиите трябва да е локална. Не може никой си от София да се намества в Парламента с листата от Видин и когато се ос*ре да влезне отново, но с листата от Варна. Когато централите спрат да редят листите, тогава ще кажем сбогом на лидерските партии.
21 Февруари 2013 21:48
Исландците всички се познават. Колкото един средно голям град са. Всеки на всеки е роднина сигурно.
21 Февруари 2013 21:48
Щурчо,
Ако ме питат мене, само един мандат. Надявам се, че ако не се избират по листа на партиен принцип, депутатите ще са къде-къде по цвете от тези на Герб до сега. А партийните междуособици ще се смъкнат на областно и местно ниво. Което няма да окаже влияние на законодателната камара. А сега тия гьонове от партийните лизачи на задници творят законите. Бесен съм като се сетя за Фидоска, Мента, Дуловската Гаубица, Лъчо - двете глави и един мозък, банкянският пън-хотелиер и др. Баси изметта!
21 Февруари 2013 22:00
Фанта,
И още нещо. Политиката винаги е локална. Това тънко правило убягва на нашата конституция. Без него няма търсене на отговорност на избраниците.

Съгласен! с целият ти постинг. Политиката трябва да се води долу, щото касае всеки от нас, а не някаква си дето дала 10 кг. кашкавал за учредяването на партията да се бара нормотворец, хеле пък ония психиатричен случай от Харвард Пицко Лелин.
Та покрай другото да питам - неговата тукашна фльорца, като беби-ситър ли ще я помъкне с него си за Америка?
21 Февруари 2013 22:08
Ирландия е бутиково общество - 300 000
Всеки трети е братовчед
ДОВЕРИЕТО много лесно се крепи и усилва.
България е съвсем друг мащаб и структура.
Обществото е разпарчатосано - на непримирими сини и червени, мафия и граждани, българи и цигани...и още 100-тина парчета
21 Февруари 2013 22:15
...Политиката винаги е локална. Това тънко правило убягва на нашата конституция...


Както и финансирането. Пряк избор на областните управители, вместо да се назначават от МС ще доближи гражданите до властта.
21 Февруари 2013 22:39
Щурчо
Както и финансирането. Пряк избор на областните управители, вместо да се назначават от МС ще доближи гражданите до властта.

...
Като време така го виждам:
Натиск в/у сегашния парламент да обяви ВНС и да се саморазпусне.
Служебно правителство до април да подготви изборите за ВНС
През това време - инициативни комитети по места, регистрация, концентриране на комитетите в Народен блок (примерно) и регистрирането му като партия за участие във ВНС.
ВНС със срок 1 година да подготви нова конституция с посочените над мене принципи и приемането й.
Април май догодина - избори за ново народно събрание, президент по новата конституция, кметове и общински съвети.
Само така ще се оправят нещата.
Забележка: Сега трябва да внимаваме много какво служебно правителство ще ни предложи политическата паплач!
Никакви лица партийни лица! И никакво присламчване на разни извънпарламентарни шушумиги били или гравитиращи около управлението!
21 Февруари 2013 23:04
Абсолютно! Финансирането е основата на децентрализацията на общините. Да излизат на дълговия пазар и собствени данъци. Дълговият пазар дисциплинира изперкал електорат и конюнктурни политици.

Бих отишъл и по-далеч на ниво селища и кметове, ама може да е много прогресивно...
21 Февруари 2013 23:08
Естествено, че ще ти предложат "експерти" на прикритие в съответните партии на криминалния преход. Така ще се забълбука народа и ще се даде глътка въздух на нокаутирания ГЕРБ, който с другите партии ще се бори да не допусне Велико Народно Събрание и Нова Конституция, защото това означава демонтаж на съдебната система , а някой може да поиска разследване на тези 23 години и отваряне на икономическите досиета на прехода. При нова съдебна система- пряко избрана от народа ,пряко избрани шефове на МВР и областни управители , а не назначена съдебна система от парламента и президента, нали се сещате какъв ужас ги избива играчите на криминалния преход с техните демократични ценности при едно разследване ......
Затова е това ослушване и тупане на топката . И всички- сорофци и днешните политици, са против ВНС и Нова Конституция.
Защото това е краят на Статуквото и Системата.
21 Февруари 2013 23:11
Зимата на 1990 в Южния парк се събираха новите партии.
Имаше и една - "Партия на безпартийните".
Организаторът обясняваше, че това ще е най-голямата партия в България и тя трябва да управлява.
"Долу партиите" - това беше неговият основен лозунг.
Събираше доста слушатели.
21 Февруари 2013 23:28
Брей, Diko . Първом се скарахме за фуражките.
Ноо, за важното и основното гледаме в една посока.
21 Февруари 2013 23:29
Основната цел на новата конституция е да позволи втори официален език в някои общини. След това лека-полека към разпарчетосване. Местния парламент решава за подземните си богатства и т.н.
21 Февруари 2013 23:35
...Основната цел на новата конституция е да позволи втори официален език в някои общини. След това лека-полека към разпарчетосване...

Тия работи ги слушаме вече 22 години. И то при сегашната конституция. Лошото е, че заради това нещо българите нищо не разбраха от самоуправлението по европейски образец.
21 Февруари 2013 23:38
Основната цел на ВНС и Нова Конститиция е демонтаж на Системата и Статуквото.
Втори език и сега го има - неофициален или не , има го. Иди и виж, щото от жълтите павета не се вижда и чува.
А дали е официален или не - зависи от рефлексите на обществото ни .
21 Февруари 2013 23:43
Тоя път ги слушаш без армия, без оръжие, без служби за сигурност, без промишленост, без братушки, но с много старци, неграмотни младежи, цигани и турци и овълчили се съседи.
22 Февруари 2013 00:15
И безправни, безработни хора. Щото такава е наложенато ни феодална система. Без възможност да гъкнат срещу господарите си.
22 Февруари 2013 00:45
Veritas,

От материала срещу Наоми Клайн, в посочената от тебе "Рейкявикска асма /лоза/" става ясно, че исландците НЕ са си написали конституцията онлайн, а 25-те писача на ПРОЕКТ за конституция (назначени, интересно от кого, за т.нар. Конституционален съвет) са получавали on-line САМО бележки и коментари от кибиците (стоящи отстрани на процеса на съставяне на draft-а)! И този проект, в окончателния му вид, ще минава /или пък вече е минал, не ми стана ясно/ за одобрение в техния ПАРЛАМЕНТ! А не е бил одобряван от/и на техния Орлов мост! А като гледам как вчера във Варня якобинците и жирондистите от тамошната Улица не можаха за елементарни неща да се разберат, хич не съм оптимист, че хора като тях могат онлайн да напишат не проект, а най-елементар коментар или бележка по проект, особено пък предоставен им в/по Интернет! Абсурд! Изобщо, на българската т.нар. Улица, дето се опитва да наложи тотално нова система, истински ORDINE NUOVO, бих й препоръчл това, което в подобни случаи руснаците препоръчват: Прежде НОТ-а, надо НЕП-а! В превод: Преди Научна Организация на Труда, трябва да се въведе (=Навести) Елементарен Порядък! Или, в нашия конкретен случай, преди да излезеш на улицата за протест, трябва предварително поне елементарна организираност да се постигне - кой ще представлява протеста пред Кмета/институциите, кой ще му е говорител, кой ще записва (и редактира) исканията, щото VERBA VOLENT, SCRIPTA MANENT! Щом на едно елементарно уж организационно събрание тези пичове не могат най-елементарна задачка ЗАЕДНО да решат, каква НОВА СИСТЕМА да очакваме да конструират, да задействат, и тя да даде резултат! Очевидно е, че т.нар. лица (водачи) на протеста не могат елементарен TEAMWORK да осъществят - това пролича още при случката с оная в кожената тужурка, Даниелата ПЕЛОВСКАТА, а с вчерашната кавга във Варна, в залата на кметството, тенденцията окончателно се утвърди!! Жалко, нищо няма да се получи от такава Улица, неспособна да се самоорганизира именно като Улица искаща Властта да чуе исканията й!
22 Февруари 2013 01:20
Относно бг гражданско общество:
Един "секретен доклад", който трябва да ви разтърси и пренареди приоритетите ви, но дали ще се случи!?
.....
Относно опасенията ви, че случващото се в Гърция, би могло да повлияе върху мисленето и действията на българското общество, то бързам да ви успокоя, че това е изключено. Независимо от непосредствената близост на двете държави, българите възприемат случващото се в Гърция преимуществено през очите на масмедиите, които са контролирани и направлявани в желаната от нас посока. В българското медийно пространство информацията за гръцките протести е оскъдна, а доколкото все пак я има се представя изцяло едностранчиво, като се набляга на кадри с насилие и безредици и се втълпява, че гърците протестират понеже не искат да работят.

Българите не подозират, че на улицата в Гърция протестира целият гръцки народ, от ученици до пенсионери, включително и инвалиди. По никакъв начин не се забелязват признаци на пренасяне на гръцките протести в България, въпреки, че българите са в много по-тежко икономическо положение отколкото редовия грък. Докато в България минималната заплата е 135 евро, в Гърция тя дори и след орязването и е 586 евро, но това някак си не стига до умовете на българите. Те дори изпитват злорадство и едва ли не щастие от случващото се в Гърция. Българите са убедени, че редовите гърци са виновни за натрупването на въпросният неизплатим дълг и ще трябва да си понесат последствията. Те не виждат в случващото се опит за заробване на цяла една нация, а просто получаване на заслуженото. Българите никога не биха проумели, че протестите в Гърция са една адекватна обществена реакция, на едно общество образовано в ценностите на истинската демокрация, защото както споменах по-горе българите са идейно неграмотни.


Натисни тук
22 Февруари 2013 01:23
Относно бг гражданско общество:
Българите не осъзнават, че те самите са част от държавата и като такива биха могли да я принудят да действа в защита на техните интереси, а не въпреки тях. За неспособността им да се организират като общество, спомага и абсолютната им дезориентация относно случващото се в държавата, едно поради хаотичността в политиката на управляващите, друго поради тоталната медийна бомбандировка с различни проблеми, отвличащи вниманието им от цялостната картина на ставащото. Активните българи, доколкото ги има, са отдадени на различни каузи и тъкмо когато решат, че са спечелили някоя, се оказва, че тя е заменена от друга, или че уж отстранената заплаха се е върнала, но под друга форма. Това разбира се е политика, която ние водим по целия свят, но която с особен успех се провежда и в България. Така докато разпиляват усилията си върху различните проявления на едно и също нещо, те губят увереност, че някога ще успеят да контролират живота си. Те не могат да проумеят, че всяка една битка която водят, е битка между интересите на парите и интересите на човека, като разумно същество. Че за да спечелят, трябва да променят ценностната си система и да ограничат ролята на парите в управлението на държавата и обществото. За да спечелят, те трябва само да поискат народа да притежава властта, а не тя да бъде в ръцете на олигарсите и партийните им слуги.
22 Февруари 2013 01:25
Относно бг гражданско общество:
И последно, българите не представляват проблем за осъществяването на нашите интереси, докато са готови да предоставят бъдещето си и управлението на държавата в ръцете на позорни партийци, а не на идеи. Българите търсят лидер, на когото да поверят отговорността за собственият им живот, като го избират по обещанията които им дава. Те никога не си задават въпроса,какви идеи този лидер изповядва и въобще има ли такива? Те не осъзнават, че не им трябват лидери, а учители. Че трябва да търсят не лидери които сляпо да следват, а учители от които да се учат и чрез наученото и осмисленото да променят и ръководят живота си и бъдещето на държавата.

ПП
Възможно е написаното да е от бг гражданин.
22 Февруари 2013 01:28
Относно Апостола
Един от малкото образи, който ги обединява, е на техния, както го наричат – Апостол на Свободата, Васил Левски, но те и него не познават достатъчно. За наше щастие те са съсредоточили вниманието си върху въпроси от рода, кой е виновен за залавянето му и къде е погребан, а не върху идеите и ценностите които е изповядвал и пътя който е извървял. Дори и посланието му – “Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи само от нашите собствени задружни сили.”- не успява да отвори очите им.
22 Февруари 2013 05:30
Не се възторгвайте толкова - Русия наля едни много пари в Исландия, та затова могат да си позволят каквото си позволиха. Без много пари нищо не става, скъпи мои, дори и нова конституция. Важното е кой и защо ги налива.
22 Февруари 2013 05:53
Исландците показали - дрън дрън.
Можеше да го нарекат.
Исландия новата Джамахирия

Сега го прочетох. Много слабо. Вчера някой беше дал линк към български материал където описваха какво все пак се случва.
22 Февруари 2013 06:11
Не се възторгвайте толкова - Русия наля едни много пари в Исландия,

Не само това. Имаше серия от девалвации, беше наложен фактически мораториум на вноса и най-вече се касае за страна с населението на Варна. Само циганите в България са колкото е населението на Исландия.
22 Февруари 2013 06:13
Мислите ли????
На какво легитимно основание някакви, анонимни, неясно от кого издигнати и чии интереси защитаващи, "представители на инициативни комитети" ще преговарят от мое име. Демокрацията, пряка или представителна, предполага един-единствен начин: всеки, повтарям - всеки!, гражданин чрез легитимен, таен и свободен вот да каже кои хора иска да го представляват. Г-жа Пеловска не им ли е обица на ухото на всички, дето сега ги подмамват с подобно "представителство"?
Освен това:
1) Безогледното и безкритично внасяне на чужди модели на българска почва (в случая - исландския) бастиса абсолютно всички обществени сфери в България - за образованието се подписвам с две ръце, а там имам целоживотен опит.
2) Колкото и да не си харесваме разклоненията на едната партия, която ни представят за многопартийна система, България вече веднъж си направи експеримент със забрана на партиите. Докъде това доведе? Нежелаещите да гледат паметника на Червената армия насред София да отговорят първи, моля.
3) За да се направи истинска промяна, се тръгва от основанията, фундамента, корените - а те са в дивия, олигархичен капитализъм, в самата същност на следваната от всички управляващи партии до момента идеология - неолибералната, фундаменталистко пазарната. Докато това не се промени, промяна не е възможна.
4) Не искам да си представя сбирщината от аматьори, платени от същата тази олигархия срещу която протестираме, която би представлявал следващият български парламент по предлагания модел.
22 Февруари 2013 08:47
В началото на Демокрацията в един български филм (Мадам Бовари от Сливен) се пееше по стихове на Киплинг "Ще видя ли Бразилия преди да остарея".
Сега мечтата е Исландия.
Струва ми се, че от всички коментирали темата, само аз съм бил в Исландия.
Поради което нямам такава мечта.
22 Февруари 2013 08:59
Щом на едно елементарно уж организационно събрание тези пичове не могат най-елементарна задачка ЗАЕДНО да решат, каква НОВА СИСТЕМА да очакваме да конструират, да задействат, и тя да даде резултат!

Това истински ме разсмя

Значи, измислянето на нова система е "най-елементарна" задачка, а ?
22 Февруари 2013 09:13
Калки,

прочети поста ми пак - елементарната им задачка беше да се разберат помежду си кой или кои измежду СЪБРАНИТЕ в залата на кметството да отиде до СОФИЯ и от тяхно име - варненците в тази конкретна зала, да участва заедно с представителите на софийските протестиращи в съгласуването на всички по-нататъшни действия относно ГИГАНТСКАТА задача - СМЯНА на системата!
22 Февруари 2013 09:22
в-к СЕГА
Дали ще се осмели друга медия да спомене Исландия?
Ужасно се дразня от всички останали(медии), дето постоянно обясняват, че харода не знае какво иска.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД