:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,661
Активни 64
Страници 1,949
За един ден 1,302,066
Седмицата

Класика. Хляб и зрелища

Димитър Денков
Сред всички приказки около оставката на правителството най-забележителна е тая на Вежди Рашидов: "Аз вече съм свободен артист. Не ми се коментира". Тя изразява класическа, направо нероновска безотговорност пред трагичното състояние на държавата, и най-вече на гражданите й. Най-гражданите от тях, тръгнали първоначално от непосилните сметки за ток, стигнаха до не по-малко класическо решение на политическите въпроси. То е познато също от древността: един по един до един - и да се махат. А ако не искат - да ги изчистим. Най-напред със съд и конфискация, а ако много се опъват - със затвор, че и смърт. Звучало е и в гръцките полиси, и в Рим, и при всички къде по-кръвожадни, къде по-милозливи народни бунтове и революции. Тъй като понякога се е и изпълнявало докрай, естествената реакция на ония, които предчувстват опасно за живота и собствеността им сваляне от властовите пиедестали, е да се махнат сами.Обикновено за известно време, докато утихне бурята.Най-хитрите се изнасят още преди нея, подготвили предварително пребиваването си в по-уютни от Родината места. Оттам и класическото ubi bene, ibi patria, чийто първоизточник изглежда е в Аристофановата комедия "Богатството": "Родината е там, където на човек му е добре"...

Е, това става тук и сега, предрешено в приказки за демократичност, конституционност, политическа отговорност, представителство на гражданите - всичко това полято с каканиженията на родните Касандри покрай истерични телевизионни включвания, предимно от центъра на София. И за да потвърди сякаш не по-малко класическото правило за преминаването на трагедията във фарс, се направи всичко възможно фарсът у нас да стане буфонада. Ще рече, да се превърне в тъпо зрелище, по чиято сцена падат-стават-пак падат и пак стават напомпани герои сред бутафорни декори.

В политическите буфонади това има не толкова развлекателна, колкото отвлекателна цел: да не се види задкулисието. И не случайно в стила на тая буфонада взеха да изскачат сведения на приятелски служби за "поръчан" от Доган Борисов, щото пречел на едрата международна престъпност, за внезапно забогатели членове на разни бордове, че даже и кални интервюта с биологическия баща на Дянков за комунистическото му възпитание от майка му и втория баща и прочее гръмотевични разкрития за съзнателно крити тайни зад гърба на народа.Но тия уж изобличаващи тайни не изместват масовия усет за провал,който не е само на това правителство, а и на т. нар. общество, докарало се до състояние на безизходица. Затова все по-настойчиво се чуват възгласи, напомнящи позабравеното "незабавна смяна на системата", с присъщите институционални финтифлюшки - кръгла маса, Велико народно събрание, нова конституция, граждански квоти и избори до дупка и т.н. до исландски модел на писане на обществен договор в състояние на криза.

Не зная -никой не знае - какво ще се случи, но опитът с класиката учи, че обикновено става едно и също. Не бързайте, не е това, че революциите изяждат децата си и скоро водят до състояние, доста по-лошо и значително по-лицемерно от предишното. Едното и същото е познато твърде добре у нас именно в годините на прехода, но също така и почти през цялото съществуване на Третата българска държава. Каквото и да стане, което и правителство да дойде, то има да решава винаги един и същ въпрос: какъв заем да вземе, за да удовлетвори все пак непосредствени и справедливи искания. Без значение е дали е отказ от плащания, директно вкарващ страната в още по-кошмарен дълг. Без значение е дали ще е деноминация на лева и зарязан суверенитет с последващ валутен борд, разпродажба на държавна собственост, ликвидиране на социални системи и прехвърляне на издръжката им върху самите граждани чрез преки и косвени данъци. Без значение е разпространяваната заблуда, че парите идват едва ли не даром от митичния Европейски съюз, а държавата забогатява с плосък данък, въведен при управление и на уж лява партия. От значение е само едно: този заем се представя като кредит на доверие към всяко ново правителство, което и поради това храни илюзията, че може да залага държавата като обезпечение за последващи вземания. Разбира се, обикновено от други държави, дори тогава, когато държавните им фирми участват в раздържавяване, а наднационалните фирми и банки - във винаги спасителни инвестиции и финансирания на поредното правителство с все по-високи лихви заради рискованата среда.Правителството на Борисов бе поредното в тоя класически редТо успя да създаде илюзия за стабилност предимно с медийно-полицейски акции и облагодетелстване на групите, които можеха да се видят и на бутафорния митинг за подкрепата му: от жители на Банско през средни държавни и общински служители до животновъди, барабар с прасетата, и бизнесмени, чиито наемници се въртят край пазарите с неизменното "цигари, цигари". Истински облагодетелстваните обаче не бяха на тоя митинг, като някои се задоволиха било с благодарствени писма за доброто управление, било с неблагодарно посочване на възпитателния български опит.

Падането на правителството както заради протестите, така и заради това, което Дянков Му причини със земеделците, е достатъчно ясно. И също класическо: хазната е празна; задлъжнялостта на държавата, фирмите, гражданите един към друг и към банките, естествено чужди, е огромна; всички социални сфери - сред тях особено здравеопазването - са в клинична смърт; полицията и армията са безсилни; сметките обаче, сметките са непосилни. Буквално непосилен за все повече хора става и хлябът, а не само целият набор от полезни и безсмислени неща, които принадлежат към представата за "достойно съществуване в Европа към началото на ХХI век".

Какви тук грижи за това кой щял да спечели изборите? Който е да е, ще трябва да направи само едно: да отлага плащания и да взима заеми, за да удовлетвори нуждата за хляб, далеч по-остри от зрелищата, които бездруго си имаме предостатъчно. И както личи, са ни осигурени задълго.Снимка: Борислав Николов
Проправителственият митинг в четвъртък пред парламента.
72
13428
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
22 Февруари 2013 20:31
Да, факти, живата истина, но дайте да гледаме напред, какво ще правим от тук нататък.
Имаме два варианта да седнем да се самосъжаляваме или да драпаме напред, нима духът на народа може да се убие от шепа крадци!
22 Февруари 2013 20:44
Какви тук грижи за това кой щял да спечели изборите? Който е да е, ще трябва да направи само едно: да отлага плащания и да взима заеми, за да удовлетвори нуждата за хляб, далеч по-остри от зрелищата, които бездруго си имаме предостатъчно.


Не става въпрос за хляб и зрелища. Българите искаме работеща и справедлива държава.
22 Февруари 2013 21:54
Много е важно, да се наспокоим.
Ако не до три дни, то поне и постепенно, до три седмици. Чакат ни, нови 20 години, в оздравителен сън. Мерси...
22 Февруари 2013 22:15
Де да бяха шепа крадци, 1 милион комунисти бяха 1989 а сега с техните отрочета не ми се и мисли колко са, докато не бъде приет лустрационен закон, който да не дава възможност на комунистите (бивши леки момичета няма) да заемат държавни и общински длъжности, ще сме си в тази кочина.
22 Февруари 2013 22:31
къде го видяха хляба?
22 Февруари 2013 22:38
Хляб няма. А зрелището е... чалга.
22 Февруари 2013 22:47
. Доц. Денков на висота както винаги. Анализът разрязва действителността в нагледен прочит. Обречени оставаме след този прочит. Обречено битийно сме и крайни по дефиниция - човеци. Сизифовски извиваме вопъл и после пак хомот. Обречен е езикът ни - "Ботевски" - на революция с печален край. Героите ни или кралимарковски пияни или висят "на него със страшна сила". Тук там шут с хамлетов привкус. Но все пак изправяйки взор виждаме сътвореното макар и доста олющено и кърпено. Паметници, училища, филми, бит и останки от култура. Значи все пак шепа наивисти се повярвали в България? Тази сегашна шепа хора обречени от историческата схема имат само една надежда - да сътворят идея, която да ги надживее. Идея, че дори мощта на днешните социални великани е безсилна срещу искриците на малката разумност - на малкото виждащи. Под плакатната героизация на тези великани лъхна илюзорната без-човеко-същност. Проблемът разчертан на монопола е като проблема на свръх-злодея - когато всички други врагове изчезнат остава само един враг - самият ти. Енергийният и политически монопол се заеха със самите себе си. Те са кауза пердута и каквато и бутафория да се сътвори СЕГА началото на края е предизвестено. Творете - това е пътя... и малкото олющено останало след нас ще е по дълговечно...
22 Февруари 2013 23:15
E, види се, че журналистите са по-загрижени за зрелищата. И от писанията им става ясно, че колкото по-гладен е народът, толкова по-щастливи са за успеха на зрелищата си...
22 Февруари 2013 23:49
В краят на краищата, ако няма разум за единение около някаква национална визия, то рано или малко по-късно ще се стигне до:

- Продава се или се подарява държава! Кой иска да я вземе?
22 Февруари 2013 23:57
Слаба статия!

Бившият ми асистент по "Класическа буржоазна философия" не е надскочил някогашното хленченето на редовия преподавател в СУ (сега нямам понятие как е). Без значение какво става в държавата ни, мнозина преподаватели бяха винаги дълбоко недоволни от света и себе си (в тази последователност, никога обратното). Предполагам сместа на немската гимназия с немската философия за професия предполага екзистенциална неудовлетвореност. Искам да напомня, че уличната народна неудовлетвореност, която наблюдавахме в последните седмици, е нещо истинско и реално. Нещо в тази държава се пропука - медийния балон Боко се спука, хората масово заявиха, че "царят е гол". Изобщо стават неща различни от блатната лизаческа атмосфера на последните почти 4 години. Разбира се, често се говорят безумия (нещо от рода на "вся власть советам", "само мажоритарни представители в Народното събрание" и т.н. ), но хората станаха реални, от плът и кръв, а не зомбирани и безволеви, начело с Боко-Цецо-Федосова-Цецка и легиона "калинки".

За това не мога да не отбележа, че г-н Денков изразява мисли и чувства противоположни на мислите и чувствата на онези, които сме се занимавали с "гнусен позитивизъм".
23 Февруари 2013 00:04
"иби патриа" си е отвсякъде.
23 Февруари 2013 00:06
Бившият ми асистент по "Класическа буржоазна философия" не е надскочил хленченето на редовия преподавател в СУГ-жо, моля не обобщавайте в квалификации вашите мнения. Споделяйте си ги без крайни изводи. Не оплювайте още една институция.
23 Февруари 2013 00:15
. Мхъммм... Нели, аз поне търся вината си /за сега червените/, но Вие да говорите за позитивизъм в 23:57ч. си е малко меко казано странно, пък и кое в екзистенциализмът не е позитивно? Освен лични нападки срещу доц. Денков друго не Ви разбрах...
23 Февруари 2013 00:37
O не, в постинга ми няма никакви лични нападки, просто обяснявам, че нямаме нужда от страдания, пози, тип "хляб и зрелища" обяснения за доведения ни до просешка тояга народ. Днес нямаме време да страдаме, страдахме до вчера, докато неграмотната мутра ББ се водеше МП на България и ни срамеше пред света. Днес е време за работа, за воля и надежда за нещо по-добро от пълчища чалгарски калинки, масово подслушване на народа (да не забравяме, че ББ даваше за подслушване повече пари отколкото за наука), държавно и европейско спонсориране на "Пайнер", замразяване на всички проекти, които реиндустрализират страната ни и стотици подобни решения довели България до икономически, социален и културен колапс по време на управлението ББ и "Герб".

23 Февруари 2013 00:50
. Нели... Не ли?...
23 Февруари 2013 01:48
Това, което беше най-добър избор за България, е съставяне на експертно правителство за около 3 месеца и действащ парламент, който да работи през следващите два месеца. През това време президентът, който има право да предлага промени в конституцията, трябваше да се фокусира върху това. Но Плевню няма нито визия, нито желание да го направи. Това трябваше да искат и гражданските организации - незабавни промени в конституцията. А какво трябва да се промени е очевидно:

1. По-малък парламент ( макс. 180 или 1/4 по-малко от сегашния) . В края на краищата населението на България намаля чувствително през последните 22 години, а имаме и участие в ЕП и 18 депутати в него, т.е. част от парламента вече работи в Брюксел. Депутатите да могат да се отзовават след подписка за отзоваване и гласуване на избирателите на избори за отзоваване. Премахване в Конституцията на имунитета на народните представители.
2.По-малък КС ( конституционен съд) – макс. 9 човека. Твърде е голям за малка България, в една Франция КС е 9 човека!!! Въвеждане на отчетност в работата на КС. Разширяване на кръга от групи, които могат да сезират КС. Възможност да се отзовават членове на КС при определение условия и при решение на 2/3 от народните представители, подкрепено от президента.

3. Възможност избирателите да отзовават президента след искане на НС ( 2/3 от гласовете), решение на КС и накрая гласуване на избирателите. Премахване на длъжността Вицепрезидент, която е излишна.

4. По-малък ВСС, напр. макс. 15, като 12 са избирани пряко от съдиите и прокурорите, а 3 да са от неправителствения сектор ( граждански сдружения, преподаватели), назначавани от президента; 15-те сами си избират председател на ВСС помежду си; механизми за отзоваване на членове на ВСС след искане на НС ( 2/3) и решение на КС при неизпълнение на конституционните им задължения, дефинирани в новата конституция. Да се избира от НС с мнозинство 2/3 по-малоброен Съдебен инспекторат ( СИ да бъде 5-7 човека вместо досегашните 11). НС да отзовава членове на СИ с мнозонство 2/3.

5. Председателите на ВКС и ВАС, както и гл. прокурор да не са членове по право на ВСС, защото това е постоянно действащ орган, а те си имат други задължения, описани в конституцията и закона за съдебната власт. Техният мандат да бъде редуциран до 5 г. ( от сегашните 7). Да има конституционни механизми за отзоваване на председателите на ВКС и ВАС, както и гл. прокурор чрез искане на ВСС ( 2/3 от членовете му) и решение на КС или НС, когато те не си изпълняват конституционните задължения, дефинирани в конституцията за длъжностите им.

6. Съдебната система да се преименува в конституцията на Правосъдна ( или магистратска) система, състояща се от Съд и Прокуратура, а към Прокуратурата да се намират и известен брой следователи без статут на магистрати, като повечето от сега бездействащите следователи да се прехвърлят към изпълнителната власт, където им е мястото. Следствените органи към Прокуратурата да участват само в разследвания, свързани с хора от висшата държавна власт – депутати, министри, висши магистрати, председатели на агенции и т.н. Да отпадне имунитета на магистратите.При груби юридически грешки да може да се търси наказателно преследване прокурорите и съдиите. Нагледахме се на груби юридически пропуски и грешки, повечето от които вероятно допуснати от прокурорите и съдиите умишлено, заради които се провалят дела и се оневиняват подсъдими.

7. Забрана за „трите власти”- народните представители, членовете на правителството и членовете на ВСС, да упражняват консултантски и адвокатски услуги, да преподават или да правят каквото и да е допълнително към основната си работа – депутати и управляващи магистрати. Единствено да се занимават с дейността, за която са избрани и положили клетва. Ако те намират време за преподавателска, адвокатска и консултантска дейност, значи не си вършат работата като депутати, министри и членове на ВСС.

8. При вариант „Служебно правителство, назначавано от президента”, до 3 месеца да се проведат парламентарни избори, а парламента да продължи да работи до месец преди изборите. Така, при остра политическа криза, ще може да се подготвят избори за ВНС, което става само с решение на парламента. Могат да се приемат и спешни законопроекти или дори при нужда да се направят някакви конституционни промени.

9. Възможност за електронно гласуване при парламентарни и президентски избори, както и при избори за ЕП ( европейски парламет) и при референдуми. Право на хората, родени в България, но притежаващи и допълнително гражданство освен българското, да могат да се избират за депутати и министри, каквито изкуствени ограничения в момента конституцията създава.

10. В Конституцията ясно да се поясни в отделна глава, наречена „Форма на управление”, кои членове на конституцията определят формата на държаваното управление, и за промяната на които да се исика ВНС. Така ще се отнеме възможността на КС да прави пристрастни и фриволни тълкувания на тема „форма на управление” в зависимост на конюнктурата, както вече е ставало до сега.
23 Февруари 2013 02:02
Денков интелигентно пише. Само че класическите зрелища ги нема. (Слава, Богу!)

Кво видяхме? Хлапетии от фейсбук и най-отпред - футболни фенове.

Някой да чу реч, призив, идея за занапред? Аз - нито една, камо ли по същество и смислена.

Айде Водач не ща, рано е, - поне Оратор?
23 Февруари 2013 02:13
Митко просто няма какво да ни каже*, не е на висотата на тази рубрика. Оценям, че почна да пише всяка седмица, а не веднъж на три месеца като доскоро. А че пише грамотно, спор няма - все пак е защитил дисертация за Хайдегер.

_____________

* Oставете човека, който няма какво да ви каже
да брадясва щастливо край своята чаша с пелин...
23 Февруари 2013 02:52
Какво може би казва Денков?

Неотдавна мой познат сподели:
Ограбена ли е България окончателно - НЕ?
Има още много за грабене. Все още хората имат жилища и земята е тяхна.
От това банкерското племе масово недоволства. Толкова ипотеки и заеми пропадат и не могат да се "нахлузят" на стадото.

Имаше такъв план "Ран-Ът", от 90-те години (Луканово време) - за шоково преминаване на България към капитализъм. В този план е имало непубликуван раздел - за съпътстващите тежки социални последствия, които се очакват след 10 години (около 2000-та година), а именно - масово обедняване на хората и разпродаване на земя и жилища за "насъщния хляб".
Но българският народ някак си оцеля и прескочи този момент.
И сега идва втората част - нов опит на банкерите да ни докарат до това състояние. Назначеното министърче от Световната банка и "неговото правителство" с подходящи
думи, пози и действия ловко ни лишават от доходи, вкарват в разходи и ни докарват до "предкредитно състояние" - рай за банкерите.
И сега ще започнат да се чуват предложения от разни банки-благодетели, които са готови да ни "помогнат" . . . срещу залагане и разпродаване на земи, жилища и всичко останало ценно.
И за да бъде циничен до край си представям следната ситуация от по-далечното бъдеще. Идва поредният "благодетел/инвеститор" и Ви казва: О какви хубави деца (дъщери) имате (какъв ценен ресурс). Аз ще им помогна да се "изучат", защото тук съм инвестирал в туризма (един публичен дом) и няма кой да работи в него.

Мъка, мъка . . . и плаха надежда . . . за след две три поколения (така казват някои други философи).23 Февруари 2013 03:14
А ето и "първоизточника", който съм преразказал по-горе:
Коментар към статията http://www.segabg.com/article.php?id=637408
на
Maximus II 20 Февруари 2013 20:18
Не, но аз говоря за нещо по-страшно, което не забелязвате, за изпълнената мисия на Дянков, като агент на Световната Банка.
Ето какво разказва Джоузеф Стиглиц, разкаял се финансов сатрап: Нека да погледнем, например секретния документ „Предварителна стратегия за подпомагане” отнасящ се за Еквадор. В него банката с безчувствена прецизност твърди, че очаква нейните планове да подпалят „обществени вълнения” – техния бюрократичен израз за народните бунтове.
Бунтовете не са изненада, като се има в предвид свиването на икономиката. Секретен доклад отбелязва, че планът американския долар да стане валута на Еквадор е натикал 51% от населението под линията на бедността. Стиглиц нарича този план – „притискай докато експлодират”. Когато народа „експлодира” програмата за „подпомагане” на Световната банка е готова.
Е, ние експлодирахме, това е била крайната цел на Дянков през цялото време. Не съм яновидец, но се обзалагам че скоро ще дойдат МВФ и СБ да ни предлагат спасение, Бойко Борисов и Дянков а и други малки риби се изнесоха с окрадените милиарди от нас. Също се обзалагам че на Дянков предстои израстване в кариерата в СБ.
Следете кой ще заговори пръв за нуждата да ни спасява СБ и МВФ, този е техният платен агент тук!
След горните ми страхове, цената на тока ще ни се види бял кахър.
. . .
Обяснил е технологията как да принудиш една страна да вземе заробващи заеми от тях, много стар лихварски нагъл номер. Никой взел заем от СБ не е прокопсал.

23 Февруари 2013 03:49
Бившият ми асистент по "Класическа буржоазна философия" не е надскочил хленченето на редовия преподавател в СУ


И на мен беше асистент по същото. И като такъв през 1986 много пълно и коректно ни представяше философията на Хусерл, Хайдегер и Гадамер в контекста на Кантовата философия, които по онова време бяха гнусни и вредни. Така не преподаваше, че на упражненията му, започващи в 7,30 сутринта, извахме цялата група, въпреки че още в началото ни заяви, че няма да брои отсъствия и ще завери на всички. Точното му изказване беше "Идвам в 7,30, изпивам си кафето с вестника и ако за това време не дойдат 2-3 души, си отивам. А ще заверя семестъра на всички, защото разбирам, че за повеичето това се вероятно странни идеи без практическо значение." Даже някои странни хора (по неговата класификация) ходехме и на упражненията н другите групи. Защото той не четеше от готови записки, а всеки път бе различен като подход и изказ. Ако и днес имам много прилична и адекватна представа за немската философия след Кант, в частност за немския екзистенциализъм (което ми е ненужно от тясно професионална глредна точка) го дължа на Митко Денков. Защото за моя изненада се оказа, че философията не е самоцелно преливане от пусто в празно, а задава въпросите за основите на битието и предлага възможни отговори. Тъй че точно Митко Денков може само да се гордее с преподавателската си дейност.
23 Февруари 2013 04:17
Не става въпрос за хляб и зрелища. Българите искаме работеща и справедлива държава.


Само дето, тези които сега правят зрелища по улиците, не искат да работят...
23 Февруари 2013 05:14
Само дето, тези които сега правят зрелища по улиците, не искат да работят...


Да. Те са мързеливи. И душевно болни, щото се палят. Понеже въпросът за самозапалването отдавна ме интересува, от едно клипче, което направип преди много години за един такъв "неуравновесен", влязъл впоследствие в историята. З а част от форумците, чиято памет и чието разбиране не се свеждат до последните години, ще спомена, че песента към клипа е на Галич:
Натисни тук

23 Февруари 2013 05:26
О да, аз също не отричам, че авторът на статията е интелигентен. Но в писането, както и в политика (а и в много други неща), характерът е всичко. BTW, не мисля, че на улиците имаше само хлапета от фейсбук и футболни фенове. В бунтовете във Варна участваха 30 000 човека от всички слоеве на обществото, мнозина изглеждаха интелигентно и на възраст извън футболните страсти. Разбира се, след като мнозина изляха гнева си сдържан с години, се прибраха в къщи. Онези, които казаха, че ще стоят до дупка и взеха да кроят планове как ще управляват мажоритарно, и се изпокараха дали били нечии легитимни представители, са вечните тъпи натегачи, жадни за власт, които всеки по-нормален човек вътрешно презира.

Балаганофф, на нас (на Фичо и на мен) Денков беше асистент в 1984-1985. Ако на теб е преподавал в 1986 значи, ти си от курса след нас, на Вихрен Бузов (понастоящем в Търновския университет) и Валери Личев (мой колега от секцията "Философски изследвания на човека" в ФИ на БАН). И друг път съм писала, ролята на Денков в обучението ми по философия беше минимално (както между впрочем и обучението на проф. Елка Панова, чийто асистент Денков беше): часовете ни минаваха главно в мълчаливо гледане на тавана (Елка пък така и не стигна до преподаване на Кант, макар да го обещаваше всеки час, защото все разказваше преживелици - най-вече свързани с алтернативна сексуална ориентация на нейни колеги - от универистетите в САЩ). Денков беше априорно уверен, че ние не се интересуваме от предмета му и посочваше напосоки някой да си прочете домашната си и всеки път не скриваше учудването, ако си я написал. Помня, че веднъж бях посочена да прочета домашна на тема за "мястото" у Декарт. След като свърших да чета последва няколко минути мълчание, т.е. явно не успя да смели онова, което беше чул. Като цяло той научи повече за студентите от нас, отколкото ние от него (ако изключим разсъжденията на тема "къде пишкат звездичките" подадена от тогава малката му дъщеря). Предполагам след опита с нашия курс е бил много по-внимателен с вашия .

azsxdc, инстиктивно не харесвам заговорните теории. И ще ти кажа защо: те са ирационални и често несвързани с реалността в света. А реалността е, че в 90% от случаите дори да има заговорнически план той пропада заради мързела (напълно човешко качество) на изпълнителите му. Да печем, Дянков, поне мен, не е ничий агент, той е една тъпа калинка доставена на тепсия от леля му Кристалина на неграмотния Бойко. Бедата на ББ е, че той никога не се е движел сред грамотни и можещи хора и за това намираше министрите си по кръстопътищата на България или просто му се привиждаше, че някой знае повече от него английски (Желева, да кажем), нещо не особено трудно в неговия случай.

Нещата са толкова примитивни и жалки, че наистина могат да заприличат някому на заговор. Присъствах, напълно случайно при това, на опита да се зариби преди две години моя близка приятелка в София за бъдещ министър на здравеопазването (тези, ако си спомняте, ги сменяха като носни кърпички). Повтарям, министър, не зам.министър. Не казвам, че щеше да изпълнява длъжността по-зле от всички останали Бойкови избраници (макар тя категорично да отказа и веднага се мотивира защо). Тя е невероятна жена, но е със средно образование и способностите й са в съвсем друго направление. Как и защо калинките на Борисов бяха решили, че може да бъде министър не разбирам и досега. Познаваше ББ от времето му на кмет на София и продължи да му звъни и говори с него (често я питах как може да издържа психически подобно изпитание - 20 минутен разговор с ББ, дори веднъж съвсем сериозно й се разсърдих) по работа и в битието му на МП. Това е истината за напълно некомпетентното и мутренско правителство на ББ. Всяка заговорна теория ми звучи мнооого смешно. Нещата са далеч по-прозрачни - 3 години и половина България беше управлявана от мутренски гибон, който имаше нищожна интелектуална разлика с побратимите си от зоопарка. И този го избраха поне 40% от настоящите списуватели на този форум. Отговорът, че било наказателен вот срещу "тригъ..та" е незадоволителен за всеки разумен човек.

23 Февруари 2013 05:59
Господин Денков, .
И... да не ти пука от нарцисизъмо на фичонелките.
Они "Огледалце,огледалце,я кажи сега..." си знаят и това си баят.
Иначе ... понеже съм сигурен,че кат се съвземат от първоначалнийо нокаут,бахурените манерки ще подкарат мантри от сорта на "Нали не щяхте Буда - на ви сега нови управници",ми се ще да помоля нормалните зле прикрити форумци-Будаджии /кат моя добър приятел Сократ-май/да си турят у златна рамка следното :

"Падането на правителството както заради протестите, така и заради това, което Дянков Му причини със земеделците, е достатъчно ясно. И също класическо: хазната е празна; задлъжнялостта на държавата, фирмите, гражданите един към друг и към банките, естествено чужди, е огромна; всички социални сфери - сред тях особено здравеопазването - са в клинична смърт; полицията и армията са безсилни; сметките обаче, сметките са непосилни. Буквално непосилен за все повече хора става и хлябът, а не само целият набор от полезни и безсмислени неща, които принадлежат към представата за "достойно съществуване в Европа към началото на ХХI век". "

и всеки път,кат им доде на ум да се чудят на унилостта /вместо да се радва,че Тирана е паднал и,че дренките са узрели/ на народа,по десет-петнайсет пъти прочетат горните редове.
Десет-петнайсет пъти.
Не,че не може да се вдене и от веднъж,ама не е за всеки.

23 Февруари 2013 07:55
Слаба статия
ниво клюкарска хроника.
23 Февруари 2013 08:21
часовете ни минаваха главно в мълчаливо гледане на тавана (Елка пък така и не стигна до преподаване на Кант, макар да го обещаваше всеки час, защото все разказваше преживелици
Съжалявам, че сте разбрали от Кант и следщата му иутиция на Хусерл саяо "преживелиците", и то разбирани в най-битовия смисъл. С голямо закъснение да ви вметна, че Кантовата революция във философоията може да се обобобщи като полагане на активното, творящо човешкото съзнание като творящо света като такъв. Хусерл, хайдегер и Гадамер разработват творчески тая философска интуиция. Съвършено неразбираемо за вулгарните марксистисти даже да не сте чували за тях.
23 Февруари 2013 08:31
веднъж бях посочена да прочета домашна на тема за "мястото" у Декарт.


Топикът "място" у Декарт не е лесна тема. Ззащото е базиран не непереодилимо със собствените за декартовата философия противоречие. Именно: топикът се фундинра от една страна на Cogito ergo sum, сиреч примата на човешкия разум; но абсолютния му фундамент е транцседнтната реалност Бог.
Нормално е Митко да е изпитал човешко съжаление да обяснява а и бе на илитерати, добрали се до трети курс.
23 Февруари 2013 09:38
За собствено удоволствие ще си припомня една мветафора на Митко Денков за априорните форми на Кант. От "Магьосникът от Оз" В неговата държава всички поданици трябваше да носят зелени очила. Затова тя бе Изумрудена държава. Очилата като априорна форма. Тази интуицияq атакуваха деконструктивистите - Лакан, Дерида и крайно левият Славой Славой Жижек. Според мен основателно. Но от гледна точка на наличното у нас примитивно левичаярство, вкамененено някъде към началото на миналия век, е нелепо да се позовавате на деконструктивизма.
Dixit!
23 Февруари 2013 09:51
Не плачете ! Ето идват избори. И когато застанете пред урната си задайте въпроса : Как живях сега? Добре или зле? Кой може да ми направи живота по-добър, и да изпълни поне 50% от това което е обещал? И тогава пуснете съответната бюлетина.
Не да ревете сега , когато няма правителство. Когато само спомагате нещата да се влошават повече. На кого викате и протестирате?
23 Февруари 2013 10:09
Силно, стилно, точно...каро реквием над обречените... без да посочва изход! Безпътица бол...
23 Февруари 2013 11:13
azchdc 23.03. 02.02-02.13 - Напълно сте прав и споделям опасенията ви! Има нещо гнило в" скандала" Дянков- Борисов и последвалата оставка, явно нещо се крие зад това, не е както се опитват да представят нещата! Първо елементарно ясно е че отчитането на ел. енергията за по дълъг зимен период, ще "нажежи'' до червено обстановката-освен ако някой не се опитва да проследи "границата на търпимост(по плана Ран - Ът, секретната част).Явно балонът на " Финансовата стабилност" се спука и излезе на яве че напразно "ручахме жабетата 3.г. и 8 м.!На "някой" е нужен 3-4 месеца застой( което е пагубно сега), нови проблеми, разчитайки на провал на служебният кабинет( най вероятно инсценирайки го с помоща на президента) с последващо появяване на спасителя на бял кон, с договор(спасителен за държавата) за финансова помощ от СБ и МВФ! Латино американски сценарий по учебник!.....А "преторианеца" са го окопали в президентство, и вчера каканижеше за "енергийната ефективност", а от преди бе застъпник за един спешен заем от 2.5 милярда $ от СБ и МВФ за " спасяване на закъсалите В и К дружества и решаване на неотложните проблеми с водата......За съжаление вероятно си абсолютно прав, още повече, всички партии управлявали до сега, неотклонно следват плана(Ран - Ът) , други явно не желаят да допуснат до управлението!...Явно приключи перйода на "галенето с перце" от страна на СБ и МВФ!
23 Февруари 2013 11:19
Хубаво написано, с лежерен тон и лек хумор, една моментна снимка на действителността. Като тук сериозните неща също не са оставени в храсталака, но са поднесени на читатели с извън мисловен обхват от този на плебса. От фактологичният храсталак, както винаги, се изсулват празнодумците с кокоши капацитет между ушите и започват кипрене пред кривото огледало на непомерното им самомнение. А то, как иначе, трябва да се въздигне върху стъпкания с кални калеври, Автор...

Тук съвсем справедливо се акцентира, макар малко завоалирано, върху механизмите за унищожаването на цели държави и народи, в крайна сметка. Сценарият обаче върви по по-лека завоалирана крива. Като в краен резултата, отместен във времето, така или иначе, ще има една отлична за живеене територия изчистена от законните 'и притежатели. Залисани и обсебени от ежедневен куклен театър, жертвите не разбират как касапина им се труди. Неуморно при това. Изригването на протестите не се дължи само на сметките за ток, парно и вода. Не е иницирано само от растящите цени, стагнацията поради некадърното, колониално управление и липсата на надежда за промяна. Не!

Подобно усета на преследван от глутница дивеч, мнозинството от населението тук усеща обречеността си. Това, че с всякакви врътки, хватки и извивания на ръце то все повече бива избутвано към пропастта въздейства на сензориката. Вижда и разбира, че зад отделните епизоди на разиграваната бурлеска се крият чужди, престъпни интереси. Съзира и разпознава в политическата "класа" и този, самонарекъл се "елит" своите гончии и палачи. От тук произлиза призива - "без политическите партии"! Без тези, довели страната до катастрофа само за двайсетина години. Причините за разгрома на държавата не са само "вътрешни", нито само - "външни". Те са същите като тези докарали планетата отново до ръба на световна война. Третата. Пак и пак подготвяна, предизвикана и привеждана в действие от едни и същи паразити както другите две...

На този фон никак не е чудно, че Паразитите ще направят всичко възможно - само и само да не се объркат плановете им дори за тази малка страна, България. На народното движението за истинска промяна са нужни сега: - огромно постоянство и упорство, смелост и гъвкавост, целенасоченост и концентрация, масовост и подкрепа!

Подкрепа от където и както може, защото исканията за надпартийно управление изваждат извън действие най-важното оръжие на Банкеро-сатанинският кокминтерн - т.нар. "демократични" партии с кохортата помагачи, агенти и слуги на НСР. Освен всичко друго, такава една тенденция дава много "лош" пример на другите народи, обекти на хищническите щения на Паразитите и не може да бъде оставена да успее без отчаяна съпротива!

Г-н Денков, благодаря!

23 Февруари 2013 12:25
Eisblock 23 Февруари 2013 11:19 -

Г-н Денков - безпощадно точен както обикновено, с мъдро предупреждение. Както навремето Някой срина лева и после държвката ни, така и днес то е много близо до случване.


Нужна е национализация не просто и не само в тесния смисъл - първо на политиката /да стане българска, т.е. да си върнем държавата/, после и в икономиката /на съществени за сигурноста ни ресурси, отрасли или техни компоненти/. Трябва политиката ни да започне да прави неща, разпознаваеми като общополезни, консолидиращи държавноста и обществото. Трябва икономиката "ни" да спре да храни и подпомага чужди пенсионери,корпорации и търговски вериги и да започне да прави това за нас, да е добра за хората поне толкова колкото и за пазарите.

За целта е необходим минимален стандарт за национално-отговорна политика /а чрез нея - и за социално-отговорна икономика/, под който никой политически представител /партия, депутат, министър/ да не може да "слезе" нито в говоренето, нито в действията си. Този стандарт трябва да действа неограничено във времето, по отношение на всяка власт - дясна, лява, националистка и пр. и да е неизменим. Последното е възможно единствено по силата на акт от ранга на конституция, но все пак различен от нея /и тя може да се изменя/, приет на максимално широка основа с референдум. Този акт аз наричам Харта на българските ценности. Защото съхраняването на една нация и по-важно благополучието на един народ /а не на 1% от него/ е възможно единствено чрез консенсус върху общи ценности. Не може патриотизма и национално-отговорната политика /схващани като минимален стандарт за национално благополучие/ да бъдат предмет на временни партийни определения и програми, на този или онзи вожд - обратно: те трябва да бъдат за тези вождове и партии необходимия и достатъчен минимум, под който политиката им като думи и дела не може да слиза.

Не партийната програма да определя националния интерес, а той - програмата! Защото националния интерес е минималния стандарт по Хартата, над и повече от него - може, под него - не!

Конкретно по съдържанието на Хартата, неизчерпателни предложения:

- не оцеляването, а благополучието на обществото и нацията ни (съответсващо по количествени и качествени параметри на света към който ни казват, че принадлежим) да бъде издигнато в обективен измерител за национално-отговорна политика и съответно критерий за преждевременно отзоваване и санкции на политическите представители; опростено казано “благополучие” означава: при растящи цени в условия на дерегулирани пазари /каквито имаме/ – политика на изпреварващи ги доходи, а в условия на регулирани пазари /към каквито е добре да вървим/ - интервенции за удържане на ценовия ръст в обществено-поносими граници. Всичко това, разбира се, означава раздяла с т.нар. неолиберален модел и възгледа, че растежа на икономиката е това което може да осигури ръст на доходите, обратно – фокусът на внимание трябва да се насочи не към растежа, а към начина на разпределение на обществения продукт, защото при сегашната рамка на разпределение – икономическият ръст ще продължи да оставя в ръцете на 1% от нас 90% от този продукт.

- институционализиране на постоянен граждански контрол във всички области на обществения живот, които са определящи за благополучието на нацията и обществото /в.т.ч. но не само - в държавните и местни органи управляващи или надзираващи енергетика, финанси, управление на публична собственост, сигурност и вътрешен ред, отбрана, приоритетни икономически отрасли, съдебна власт/;

- мажоритарност /основана на публично доказан професионален и обществен авторитет/ и предсрочна отзоваемост на народните представители, които да влизат във власта след одобрена от граждански контролен апарат писмена план-програма с конкретни ясни цели и срокове за изпълнение и да се отзовават при неизпълнение на 3 от тях;

- кратка мандатност без повече от едно преизбиране за ръководствата на политическите организации, в съдилищата, в държавните и местни органи управляващи, регулиращи, надзираващи енергетика, финанси, управление на публична собственост, сигурност и вътрешен ред, отбрана, приоритетни икономически отрасли;

- стандарт за принадлежност към българската нация и общество - езиков /ниво за добиване на избирателен ценз/, образователен /ниво на познания по родинознание, история/, културен /ниво на познаване на родните културни традиции, литература/;

- стандарт за защита на българската икономика, малък и среден бизнес - тук има много конкретика, но основното е: отмяна и забрана на днешния неолиберален корпоратистки модел /на чист капитализъм/ и поставяне на икономиката на кейнсиански начала - равнопоставеност на формите на собственост без робуване на догми от типа "държавата - лош стопанин" /иначе няма диверсификация, а щом признават, че е здравословна в енергетиката - следва да се въведе и в другите отрасли/, печелещото в родни, най-добре, публични ръце, другото - да се пробва който мисли, че може по-добре /от Янко Петров!/, държавен сектор като балансьор на тендиращите към кризи на алчността пазари, прогресивно данъчно облагане с необлагаем минимум, протекция на родното /колкото и утопично да изглежда то в днешната ни евроинтегрирана битност/, отраслова диверсификация – т.е. отказ от колонизиращия модел “туризъм – селско стопанство” и възстановяване на промишлеността.

Какво гарантира, че горното няма да остане само къс хартия. Предвиждането в Хартата, че всяка партийна програма или такава на мажоритарен участник трябва да вкючва без изключение всички конретни параметри на стандарта, легитимиращ я като национално-отговорна, като предлага само специфични механизми за изпълнението им. Т.е. примерно: дясната програма /светло- или тъмно-синя/ не може да предлага управление основаващо се на икономии и дерегулации, а трябва като минимум да осигури доходи, изпреварващи ръста на цените; националистическата - не може предефинира какво е национален интерес, освен да предлага повече от това, което вече дефинираният такъв изисква; лявата – не може да въвежда регулации освен за постигане на дефинираното обществено благополучие.


23 Февруари 2013 12:32
Г-н Денков, благодаря!

Благодаря, разберам. А наясно ли сте какно следва? Ако имате представа от философията на Митко Денков?
23 Февруари 2013 12:37
Само внимавайте да не попаднете отново на политици, които могат да ви предскажат какво ще стане утре, след седмица, след година...
А после да ви обяснят защо това не е било възможно да стане.
23 Февруари 2013 13:03
Нели 22 Февруари 2013 23:57

Вашето вече е АНАЛИЗ!

Абстрахирам се от "анализа" на аФтора.
23 Февруари 2013 13:27
Не знаех, че г-н Денков е философ, но от начина му на изказ и писане не е изненада.

В първата част на статията му се усеща известно пренебрежение към напълно легитимните протести на хората, коиот са от всякакви социални групи, с различен образователен ценз и ценностна система, искащи обаче едно – смяна на мафиотската система, по която всякакви политически и икономически сатрапи де-факто докараха България до 3-та национална катастрофа (1989 – 2013). Протестите и исканията на хората у нас заслужават повече уважение от негова страна. Втората част е по-балансирана в този смисъл, но освен констатациите и разсъжденията, би било много по-полезно да посочи някакви конкретни мерки, действия, пътища за излизане от блатото и преодоляване на тази криза, до която ни докараха престъпната политическата класа и нейните задкулисни спонсори. Хората като г-н Денков и с неговата позиция в обществото не могат да бъдат само странични наблюдатели, констатиращи определени факти, те трябва (според мен) да са сред най-активната му част, призвана да поеме справедливите искания на обикновените хора като своя мисия и им помогне да се решат натрупалите се с десетилетия проблеми по най-добрия (ефективен и безкръвен ) за стрната начин. Всичко друго е само едно бла-бла-бла, от което полза има единствено авторът, но и в това последното не съм особено убеден.
23 Февруари 2013 13:39
zosimax -

Едно нелошо начало, добре звучи.

Но: дали тези, които (би трябвало ) да го реализират на практика, искат да го направят, и как бихме ги принудили да се придържат към всичко посочено от Вас ? От теорията до практиката пътят често е много дълъг, осеяан с тръни и съблазни, на които много хора се поддават („Приказка за стълбата“ ). Т.е., към всичко това трябва да има действащи механизми на контрол и прозрачност на 100%. Иначе си остава само на хартия.
23 Февруари 2013 13:51
В първата част на статията му се усеща известно пренебрежение към напълно легитимните протести на хората, коиот са от всякакви социални групи, с различен образователен ценз и ценностна система,

Съвършено конссистентно с философшията, която Митко Денков изпавядва повоче от последните 23 години. Която в частност обяснява защо не може и не бива да се има доверие на тълпата. Без значение тая тълпа с какви прекрасни лозунги се кичи.
Тъй че и по тоя пункт Митко Денков е консистенен.
23 Февруари 2013 13:52
... Т.е., към всичко това трябва да има действащи механизми на контрол и прозрачност на 100%. Иначе си остава само на хартия...


Само да допълня. Всичко това нещо трябва да бъде точно описано и гарантирано в една нова конституция, както и в последващите закони.

23 Февруари 2013 13:58
би било много по-полезно да посочи някакви конкретни мерки, действия, пътища за излизане от блатото и преодоляване на тази криза

За по-младите пояснявавам, че това бе марксистко-ленинската школа. Дето единствена казвала как да се променят нещата. Да ви е честита!
23 Февруари 2013 16:19
Балаганофф,

Нормално е да браните асистента си от СУ, от когото сте доволен и възхитен, срещу всякаква критика, разбирам Ви напълно, но Вашата симпатия не прави написаното от него абсолютна истина и неподлежащо на критика и забележки мнение. Критиката му към протестите и протестиращите без никакви конструктивни предложения не е марксизъм, без тях написаното се превръща просто в критикарство. А определнието Ви за протестиращите като "тълпа" е направо обидно към масата хора, излезли на улицата за правата си.

Ролята на интелиненцията, чиято представител е авторът, не е само да прави "философки снимки" на случващото се в момента, а да помогне на народа си в борбата му срещу робското статукво, в което го натириха за тия 23 години. Иначе интелигентът се превръща в кабинетен плъх и действията му не са нищо друго, освен една ментална мастурбация на собственото му "Аз".
23 Февруари 2013 16:34
Балаганофф, само на кратко, защото темата на статията е за България след примата ББ: домашната ми за "мястото" у Декарт беше чудесна като за студент и Денков оцени това. Учудването му дойде предполагам не само от написаното, а и от това, че бе прочетена от момиче с треперлив, тънък, детски глас. . Относно Кант: напълно съм съгласна, че беше загуба на време (нашето!) да не научим нищо за него от Елка Панова и Денков, но имахме втори шанс, защото поне при Исак Паси Кант се учеше солидно (макар и, естествено, в определени рамки). Да ти се падне Кант на изпита при И. Паси беше едно от най-ужасните неща за студента по философия. С този пуст мой късмет изтеглих точно този въпрос. Паси обичаше студентите му да пишат подробно онова за което ще говорят, записките се оценяваха също. Моите записки бяха 4 плътно и прегледно, по точки, изписани листа, които Исак прегледа внимателно (той преглеждаше внимателно записките на всеки един студент, не бях изключение), остави ме да говоря 7-8 минути и ми писа 6. Да имаш 6 при проф. Паси на Кант се равняваше на това да имаш 6 при Димитър Гоцев по българска история на въпроса за мекедонското движение 1903-1912 (аз и там изтеглих джакпота). С което завършвам спомените си кой на какво ни учеше в СУ, защото темата на статията е много по-важна: какво ще правим след бездарното и катастрофално управление на ББ. BTW, една препоръка на врял и кипял форумец: не бъркайте форума на "Сега" със седенките в Яйцето и възпалени разговори на тема "виж какво знам" от студентските години. Какво всеки от нас е научил се вижда от начина му на мислене по всяка една тема за която сяда да пише тук.

valko55 казва: "каро реквием над обречените... без да посочва изход!". Ето, точно това е нещото, което никога не съм харесвала като мислене. Няма такова нещо като обреченост, поне за мен няма, за това написах, че мисленето, живеенето, писането е преди всичко характер. От една година насам, често ми се случваше късно вечер на файсбук да ми се появи Пламен Павлов, отличен историк от Великотърносвкия университет, и да да ми каже: "Нели, Тиранът все още не е паднал! :-)". И се започваше, Пламен има заразително чувство за хумор. Нещата, които днес много журналисти се опитват тепърва да измислят отдавна са обговорени и казани от по-събудената част на българската интелигенция. Не е вярно, че сме обречени, че няма изход. Тиквоний I много се надяваше в тъпанарското си простодушие да е така, да сме безалтернативни и той да единственият наш бащичко. Нещо от Пламен:

Натисни тук

Не съм съгласна с някои неща, но това поне е опит за търсене на изход, в това поне няма обреченост:

Натисни тук

Много ми се ще народът ни да излезе от състоянието си на многогодишната масова психоза да си търси "спасител" и да започне да мисли с главата си кое е добре за него и децата му. В момента у нас нищо не е наред, ерго всяка позитивна стъпка за каквото и да е възстановяване е добре дошла: дали ще е доверието в институциите, дали ще е възстановяване на някогашната ни добра образователна система, дали ще е социален проект за гладуващи и студуващи български пенсионери няма значение. Трябва да започне да се прави нещо днес и сега.23 Февруари 2013 18:30
BTW, една препоръка на врял и кипял форумец: не бъркайте форума на "Сега" със седенките в Яйцето и възпалени разговори на тема "виж какво знам" от студентските години.

Съвършено съм съгласен. Само отбелязвам, че вие захванахте тоя дискурс.
23 Февруари 2013 20:24
Нели
22 Февруари 2013 23:57
Слаба статия!

Бившият ми асистент по "Класическа буржоазна философия" не е надскочил някогашното хленченето на редовия преподавател в СУ (сега нямам понятие как е). Без значение какво става в държавата ни, мнозина преподаватели бяха винаги дълбоко недоволни от света и себе си (в тази последователност, никога обратното).
***
Нели, нели пак задръсти форума с нарцистичната си мания на отрядна ръководителка. Поне от кумова срама не се ли усещаш, че нямаш право да съдиш автора заседнал в низините български от манхатънските си висоти? Ти поне нямаш основания да бъдеш недоволна - кралят е мъртъв, да живее кралят! А името е без значение (освен ако не е роднинско).
24 Февруари 2013 01:18
Маньхатън, Сентръл парк, Център на Вселената.
Некои си имат таквиз визитки, завиждате, А?
Нема за кво.
Изтръпнали са да не би Тиранът пак да победи на изборите на другия крайна света.
24 Февруари 2013 02:09
Не зная -никой не знае - какво ще се случи, но опитът с класиката учи, че обикновено става едно и също.

Да - левовете в марки евро, както отбеляза един уважаван от мен форумец!
Иначе, Денков пише добе и е доста последователен във възгледите , за което - моите уважения.
24 Февруари 2013 03:01
Балаганов,

Извинявам се, ама ти завърши ли философията или си остана с втория курс (Митко беше във втори, не в трети)?
24 Февруари 2013 03:30
А деканът Димитър Денков, "левият", който гласува на Академическия съвет за вдигане на студентските такси, няма ли да побегне и той преди да са го линчували студентите?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД