:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търси се... опозиция

Лява опозиция на ГЕРБ винаги е имало за разлика от дясната, която сама, без принуда и без нужда се отказа от тази роля
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
БСП и Станишев винаги са били припознавани за опозиция на ГЕРБ, за разлика от ДСБ на Иван Костов, които дълго време подкрепяха и най-безумните изпълнения на Бойко Борисов.
Единствената опозиция, която ГЕРБ има в момента, е тази на левицата в лицето на БСП.

В България се търси и опозиция, а не само правителство. Въпросът може и да не изглежда на дневен ред, но всъщност отдавна е в него.

Единствената опозиция, която ГЕРБ има в момента, е тази на левицата в лицето на БСП. Десница или поне група, която да се определя като такава, няма. Тази, която съществуваше, сама се асимилира с ГЕРБ, без при това да бъде принудена да го прави. Рекордът принадлежи на СДС от "Раковски" 134 - партия, която жертва собствените си депутати и разпознаваеми лица, за да опази партньорството с ГЕРБ. Но това беше едва в края на този мандат. Преди това СДС системно пропускаше да реагира на драматичните посегателства на Борисов към разделението на властите, собственическия тон и комичната липса на последователност по какъвто и да било въпрос. Единственото бъдеще на СДС оттук нататък е заедно с ГЕРБ или с по-големите му отломки - независимо дали това ще е скрита или явна коалиция.



Вторият рекордьор по асимилиране с ГЕРБ



ДСБ близо четири години подкрепяше кабинета на Борисов, включително и в най-незащитимите ситуации. Нищо не каза, когато премиерът обясняваше, че главният прокурор и вътрешният министър "му носят папки" срещу неработещите министри; премълча съобщението на Борисов, че няма нищо лошо министрите да се подслушват, подмина десетките случаи, в които изпълнителната власт се разпореждаше с приемането на закони или контролирането на магистрати и дори гласува доверие на кабинета, след като се оказа, че премиерът закриля от закона свой приятел бизмесмен. Едва когато правителството падна, ДСБ забеляза, че е недопустимо премиерът "да се разпорежда с депутатите, сякаш те са стотинки в джоба му". Ами че този премиер четири години правеше това, той не си е изтървал случайно нервите миналия четвъртък.



Кривото огледало на "Синята коалиция"



В парламента има още една политическа сила, която се определя като дясна или по-точно като "дясно-консервативна" в устава си. Това е РЗС, на която социолозите предричат под един процент, освен ако формацията не влезе в предизборна коалиция. РЗС е своеобразното криво огледало на "Синята коалиция" - вместо да подкрепя открито ГЕРБ, тя през цялото време твърди, че го атакува, и постоянно постига обратния резултат.



Издишащата "Атака"



За друга опозиционна партия се смята националистическата "Атака", която също няма шансове да влезе сама в следващия парламент. Всъщност въпросът е не какво ще стане с издишащата "Атака", а коя националистическа формация ще заеме мястото й.

Много анализатори твърдят, че за създаването на такава партия няма време до изборите, но този аргумент не е докрай верен. "Атака" беше създадена в края на април 2005 г., без този незначителен за времето си факт да е отразен в популярните медии. Два месеца по-късно, на 25 юни 2005 г. "Атака" стана третата парламентарна сила, след като получи близо 300 хиляди гласа. Оттогава формацията само губи подкрепа, но безпризорните гласове на симпатизантите й надали ще си останат вкъщи в деня на предстоящите избори.



Левият коридор

На този фон опозиционните усилия на социалистите изглеждат по-внушителни, отколкото реално са. Но БСП просто живя без конкуренция в опозиционния коридор. Четири години партията поддържаше свои говорители по определени политически теми и реагираше на част от безобразията на ГЕРБ. На част от тях, но все пак реагираше. Лява опозиция на ГЕРБ никога не се е налагало да се търси за разлика от дясната, която сама, без принуда и без нужда се отказа от тази роля.

24
3471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
04 Март 2013 19:48
А евро-етно-либералната партия?
04 Март 2013 20:43
Много вярна статия! За съжаление БСП е едниствената що годее нормална партия в България в момента! И в това и е проблема тъй като липсата на конкуренция и пречи да се отърси от корумпирани и непопулярни лидери и да издигне нови лица с добра репутация! Това Костововаците наричащи се от приличие ДСБ плюс отрепките около Маринчо, да не говорим за РЗС и Атака са просто издънки на демокрацията и ако съществуват би трябвало да са в периферията на парламента при нормална демократична среда!
04 Март 2013 21:14
"Всъщност въпросът е не какво ще стане с издишащата "Атака", а коя националистическа формация ще заеме мястото й."


"Наш дом България"
04 Март 2013 21:37
БСП не е партия, а корпорация.
04 Март 2013 21:46
Добре казано !
Автора -
05 Март 2013 01:39
/:/ "...За друга опозиционна партия се смята националистическата "Атака", която също няма шансове да влезе сама в следващия парламент..."
.............................................................................
Татянче, това го чувахме и четохме преди Избори 2009- но "Атака" влезе в тогава в Парламента! Дори влезе през 2009 г. с повече чисто депутати(21) на "Атака", отколкото такива(11) влязоха на Избори 2005(в които "ПП "Атака" НЕ е участвала официално- поради липса на съдебна регистрация) с листата на Коалиция НО "Атака"( в която Коалиция "Атака" НЕ е участвала- участваха, и с техни кандидат-депутати , партиите БНПП на П. Манолов, НДЗО на Ил. Киров, "Нова зора" на М. Минчев и "Сдружение на воините и офицерите от запаса"- на П. Берон)!
Впрочем, последните социологически изседвания отпреди 3-4 дни(вкл. и на държавната НЦИОМ) сочат 3-5 пъти НАРАСТВАНЕ на рейтинга на ПП "Атака" и 5.8-6% от гласовете на Избирателите при Избори сега(преди 3 дни)!
Татянче, сверявай си часовника, преди да коментираш и пишеш за ПП"Атака"!
05 Март 2013 01:52
Татянче, сверявай си часовника,

Тя няма нужда от това, защото нейния часовник е сверен от работодателя.
05 Март 2013 02:23
ДСБ близо четири години подкрепяше кабинета на Борисов, включително и в най-незащитимите ситуации. Нищо не каза, когато премиерът обясняваше, че главният прокурор и вътрешният министър "му носят папки" срещу неработещите министри; премълча съобщението на Борисов, че няма нищо лошо министрите да се подслушват, подмина десетките случаи, в които изпълнителната власт се разпореждаше с приемането на закони или контролирането на магистрати и дори гласува доверие на кабинета, след като се оказа, че премиерът закриля от закона свой приятел бизмесмен. Едва когато правителството падна, ДСБ забеляза, че е недопустимо премиерът "да се разпорежда с депутатите, сякаш те са стотинки в джоба му". Ами че този премиер четири години правеше това, той не си е изтървал случайно нервите миналия четвъртък.


Сложна е тая на Таня Ваксберг.
12 юни 2011, БТВ, "Опасно Близо":


.....
Ив. Костов: .... Но на какво разчита премиерът?
Водеща: За вота ли?
Ив. Костов: На чии гласове разчита?
Водеща: Ами, ако трябва да цитирам включително не само него, но и председателя на парламентарната им група - на здравия разум у всички политически сили.
Ив. Костов: Здравият разум знаете ли в какво се състои? В напусналите депутати и в "Атака". "Атака", ако е здрав разум, извинявам се...
Водеща: "Атака" не.
Ив. Костов: ...спирам веднага темата за...
Водеща: "Атака" казаха, че няма да подкрепят правителството.
Ив. Костов: Да, темата за... добре, но... значи те не са здравият разум. Защото бяха доскоро здравият разум, нали? Но това си остава за сметка на тези, които разсъждават с тези термини. Здравият разум се концентрира в една група депутати, които подкрепят ГЕРБ и за които аз съвсем скоро ще поискам сметка за парите, които им се превеждат, защото тези депутати по силата на Закона за политическите партии са занесли своята част от бюджетната субсидия в ГЕРБ.
Водещ: В ГЕРБ. Сигурно ли е това наистина?
Ив. Костов: Сигурно е.
Водеща: Аз го чух от представители на "Атака".
Ив. Костов: Сигурно е. И вие вече, и вие с вашите пари, с вашите пари като данъкоплатец финансирате мнозинството на здравия разум. Лошо звучи, нали?
05 Март 2013 07:07
БСП не е лява партия. В това Народно Събрание нямаше лява опозиция. В България няма лява партия и това се вижда най-вече сега при тези протести. Народа е силно олевял но липсата на лява политическа организация ще се окаже пагобна, няма да може да се концентрира протестната сила и ще бъде разпиляна.
05 Март 2013 09:49
БСП - лява партия? Че членовете и са по-богати от ГЕРБ и от десните партии.

Някой може ли да направи една сметка на богатството на членовете на партиите като сума? Интересно ще се получи.

БСП - средно богатство на един член на партията, отделно на ръководството, на парламентарната група, отделно на симпатизантите. Не говоря за доходите, а за богатството
05 Март 2013 10:07
05 Март 2013 10:52
ДСБ на Иван Костов, които дълго време подкрепяха и най-безумните изпълнения на Бойко Борисов.
Глупости.Подкрепяли са само разумното.
А вие евреите,защо потопихте Титаник?Ваксберг,Айсберг - все тая.
05 Март 2013 11:05
Няма честни и национално отговорни политици в БСП.Ако има такива ,то те трябва да се търсят сред слепите и глухонемите.Ако пък са истински патриоти с очи и уши, трябва да са много прости да не осъзнават случващото се и причините за това.Да,ама за какво са ни такива прости политици.Най-добре е да си отворите сетивата ,вие от избирателите на БСП,и да чуете какво ви говори Т.Дончева.Думите ми са към обикновенните и отрудени избиратели на БСП.Другите са ясни и опасни за България!
05 Март 2013 11:26
***
05 Март 2013 13:34
За пореден път се убеждавам , че "Дойче веле" лежаат на стари лаври , а всъщност са гола вода. кой ли глупак харчи пари да ги финансира тези некадърници?
05 Март 2013 15:54
Наистина журналистиката в тези стари медии изостава от събитията. Далече са от истината.
За какво харчите пари за некадърни и защитаващи Системата статии ?
05 Март 2013 17:00
Слаба статия!
Първо кои партии са опозицията в България - ами всички, които не подкрепяха управлението на ГЕРБ са опозиция, а това бяха БСП и ДПС. Защо нищо не пише за ДПС в статията? Останалите партии не бяха опозиция на ГЕРБ, а ги подкрепяха - АТАКА, РЗС, СДС/ДСБ не бяха в опозиция.
Второ, за лявото и дясното в статията - пак се повтаря старата лъжа, че БСП били леви. Не са леви, десни са, а даже и БСП са най-дясната партия в България от значимите партии, а леви и центристки партии в България няма от 23 години.
На базата на тези две точки анализа е съвсем друг - дясната опозиция на дясното управление, дясната подкрепа на дясното управление, фалита на дясното управление, ....
И какво се търси?
Търси се не опозиция, търсят се леви и центристки партии, за да има конкуренция в политиката.
05 Март 2013 20:02
БСП били единствена опозиция?! Някои хора живеят извън реалността, може би в някакъв паралелен свят на илюзиите. Та БСП е шлама на демокрацията, т.е. отпадните води и отдавна трябваше да изтече в канализацията, а ако още не е - какво чакат?! Свежата струя е Атака и ако народът още не е разбрал това, това значи, че още 4 години ще имаме комуноидна власт, което е по-лошо от природно бедствие. Специално пенсионерите са длъжни да гласуват за Атака, ако им се живее, разбира се. Всички трябва да си получат своите 500 лева пенсия, вместо убийствените 140 лева, включително и червените пенсионери, защото и те са хора, макар че партията им не е човешка, а комуноидна, но за това всички трябва да гласуват за Атака, а после тези, които не могат да живеят без омраза, пак да си мразят Волен и Атака, никой не ги спира. Пенсионери, вие сте над 2 000 000, голяма сила сте. Дори само с вашите гласове може да дойге Атака на власт, да си получавате една по-човешка пенсия от 500 лева и да се радвате на децата и внуците си, които ще се завърнат от чужбина. Ако допуснете нова комуноидна власт, десетки хиляди от вас ще умрат в мизерия, други десетки хиляди ще загубят децата в чужбина, а и тези които останат живи ще се чудят какво да праавят с мизерните 140 лева пенсия. Съвсем друго си е 500 лева, затова добре си помислете. Това се отнася и за младите, защото и те не живеят добре с мизерните заплати, а 1 000 минимална заплата е друго. Волен което е обещал, ще го даде, той е решителен човек. Дори да му пречат комуноидите и техните ментори от САЩ по всички възможни начини, пак ще даде много повече от комуноидите, а не въшливи 10-20%. Волен е решителен мъж и ще го направи, дори това да е последното нещо в живота му, аз му вярвам.
05 Март 2013 23:34
eiviejo,забравил си да споменеш за 500-те лева пенсия.
06 Март 2013 00:15
кунева , кунева е на ред..-резерва мадритския идиот.

отбора на дебилите е нагазен от отбора на идиотите..
06 Март 2013 07:51
eiviejo,забравил си да споменеш за 500-те лева пенсия.
Не, забравил съм да спомена защо до сега няма 500 лева минимална пенсия и съответно 1 000 лева заплата. Няма ги, защото са подарени от комуноидите на чужди фирми под формата на концесии, които изнасят милиарди от България, а комуноидите слагат милиони в собствения си джоб за благодарност от чуждите фирми, а хората мрат като мухи в мизерия, пак за благодарност, че са избрали комуноидите на власт. Единствени Волен и Атака искат да дадат на хората човешки, а не кучешки живот, но за тях е съчинена лъжата, че това било популизъм. А защо да е популизъм да се върнат на България ограбените богатства, поне тези които още не са изнесени, никой не казва. Какво пречи да се развалят грабителските концесии и лицензите на ЕРД-тата, освен безмерната алчност на другарите, за които това е средство да се изживяват като аристократи, тези долни парвенюта, които не са заслужили с нищо луксозния живот, който водят, за сметка на смъртта на десетки хиляди свои сънародници годишно, а общата цифра на жертвите на комуноидния геноцид вече надхвърля 2 000 000 невинни българи за 23 години и още толкова прокудени в чужбина да се скитат немили-недраги. Това съм пропуснал да спомена.
08 Март 2013 16:17
Хората без собственост на средства за производство по принцип са ЗА лява партия и политика. Понеже БСП КАТЕГОРИЧНО не е лява партия, а корпорация на олигархията под маската на социалното, трябва НОВА лява партия. Да се прави нова няма време. А участието в предстоящите избори може да стане само чрез политическо представителство. Не познавам партиите в България. Но сигурно има малка партия, с лява, социална ориентация, която може да бъде припозната за център на новото ляво. Тогава остава там да бъдат насочени честни, млади, професионалисти, които да представляват политически новата вълна в България. Хайде ФОРУМА! Размърдайте си мозъците и давайте конкретни полезни идеи. Дайте имена, които да се обсъждат. Но май в този форум има само "агенти", които мътят водата за да не се намери ясна и силна алтернатива на старите муцуни в политиката.
08 Март 2013 16:22
Има и една голяма опасност. Всяка подобна нова партия ще е обект на внедряване на чужди "къртици", стремящи се да я разрушат от вътре. Това означава много силна помощ от целия народ. Трябват много екипи - за икономика, за енергетика, за образование, медицина.... и най-вече за ВЪТРЕШНА сигурност - първо на самата партия, после и за управление сигурността на държавата. Е тук ще е голям проблем, защото старите "кримки", шлифовани в Симеоново, по принцип са обвързани със статуквото. А трябва някой много информиран и обигран, от калибъра на Райдовски (за съжаление и той е от някои стари кръгове....)
08 Март 2013 16:25
То може и да има лява партия, ама е минала в нелегалност. Ни се чува, ни се види. Особено на фона на Партията на легитимния бизнес.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД