:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Станойчо и правителството

Бойко Ламбовски
Дали ако имаше ток по селата на границата между XIX и XX век, селяните щяха да роптаят срещу цената на тока, а не, примерно, срещу данъците? Дали Андрешко днес щеше да остави в блатото бирник, или - примерно - топлинен счетоводител, дистрибутор на кабелни телевизии, някой костюмиран служител за събиране на просрочени кредитни задължения?

Преди стотина и кусур години Елин Пелин пише разказа "Андрешко", който десетилетия наред учехме като пример за народна взаимопомощ, насочена срещу държавническия произвол и непосилните данъци, стоварени върху бедните селяни. Учехме разказа като прогресивен и човеколюбив, такъв заряд беше вложил в него и класикът. Едва в началото на 90-те някои икономисти и политолози на прехода взеха да ревизират четивото и мястото му в читанките - било непедагогично. Учело хората на "андрешковщина", тоест на анархистично сиромахомилство и институционален саботаж. Същото било, като да си даваш билетчето в рейса на някой безбилетен, после той на други и така. Защото неплащането на данъци е престъпление, то подкопава бюджета, значи подкопава правителството, значи подкопава държавната власт, образованието, науката, армията - тоест отслабва родината.

Обаче гледай ти,



Андрешко и днес е на улицата



Като слушам призивите на протестиращите да се прекрати съдопроизводството срещу длъжници - в това число към топлофикации, електроразпределителни дружества, банки и прочее, не мога да видя качествена разлика между днешните облъскани граждани и оня млад шоп в блатото преди сто и десет години. Напълно съм сигурен също така, че днешните призиви не са отправяни от алчни хора, желаещи да скатаят няколко сметки, а от нямащи люде, доведени до икономическо отчаяние от бездарни управления и лоши стечения на историческите обстоятелства - всъщност хиляди съвременни станойчовци*.

Само че има голяма и тъжна разлика между онзи Станойчо и днешния градски такъв. Онзи Станойчо безусловно по абсолютни стойности е по-беден от днешния Станойчо, това е вярно. Онзи няма ни телевизор, ни пералня, ни хладилник, ни мобилен телефон, дори собствен часовник си няма!

Има обаче нещо, което днешният градски Станойчо не притежава. Онзи Станойчо има парче земя или дори две-три парчета, има хамбар, зимник и яхър, има къщурка, има една-две градинки и най-важното - притежава важното умение да прехранва себе си и семейството си със собствените си ръце, без да чака нищо от никого. Да, трудно, да - оскъдно, да - блъскайки от сутрин до вечер в жега и студ, но - възможно. Онзи Станойчо е в състояние да задоволява нуждите си изцяло. Вярно, скромни нужди, главно прехрана - ни висоти на образованието, ни театър, ни последен писък на медицината, - но ги задоволява. Онзи Станойчо не чака нищо - ни европари за земеделие, ни за животновъдство, ни целева субсидия за бубарство или за закупуване на нова вършачка. Никой не му и дава. Напротив, държавата протяга към Станойчо ръка, и то ръка здрава и яка, и дърпа Станойча за данъци, брои му овчиците и козите, бърка му в кошерите с меда, мери му виното и ракията, иска му десятък от произведеното жито... А той, понеже едвам си изхранва многобройната челяд,



скатава и крие, крие и скатава



Днешният градски Станойчо е пролетарий. И да има работа, пак едвам бута поради европейските цени, българските заплати и превърналото се в мръсна дума словосъчетание "финансова стабилност". Ако няма работа, то няма какво да яде, щото ни градинка, ни нива, ни нищо - само боклукчийски кофи. И да има парче земя някъде, не знае как да се оправи с нея, не са онези времена. При днешния градски Станойчо изобщо не става дума за изхранване на многобройна челяд - той нея я спестява главно поради сиромашия.

Онази държава лежеше на милиони станойчовци, затова може би тя води войни с размах и самочувствие, повечето загуби, така докара станойчовците до градски зяпльовци, класово осъзнати бачкатори и конспиратори. Следващата държава мобилизира останалите станойчовци по ТКЗС-та и АПК-та, образова децата им, направи от тях промишлена и хуманитарна интелигенция и пролетариат. По ред причини обаче, преди всичко свързани с производителността и конкурентност, също рухна. По-следващата държава стана институционализирана завера за индивидуално обогатяване зад политически параван. По почина "Кой взел, взел".

Дойде време днешните станойчовци да викат към нея: "Дай си ми живота, дай си ми съдбата!" А държавата да фъфли под сурдинка: "Това на мене не ми е работа, аз се грижа за макрорамката и финансовата стабилност,



производителността и прираста си го правите вие."



"Е, как ние, като няма къде, като няма какво, ти защо тогава ми се правиш на началство?" - отвръщат те отчаяни. А държавата гледа настрани и си мисли: "Че аз не се правя, аз съм си началство - на едната заплатка и на по някое рушветче от време на време живея; то и без държава хич не бива, биля. Вие се оправяйте сами, мойто се не губи."

Хич не съм оптимист за тези взаимоотношения, хич. И у нас, и по света.

----

Станойчо се нарича селянинът в разказа на Елин Пелин, комуто съдия-изпълнителят е тръгнал да секвестира житото заради неплатени данъци.
64
6478
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
04 Март 2013 20:08
А защо ли "днешните станойчовци" хич не умират от желание да се върнат на село и да си осигуряват сами всичко? Разправяха ми наскоро за един старец, живял над 100 години, който цял живот бил овчар, спял в кошарата, пиел от водата на овцете, живеел си като тях и сиурно е бил щастлив. Ето, авторът живее като човек и не е оптимист... Впрочем, кошарата на стареца е още свободна.
04 Март 2013 20:16
Станойчо пак е имал земя, дядо ми примерно и това не е имал. Предимно просеник /царевичен хляб/ е ял преди 9ти, щото като ратайче е работел фактически само за храна. Така си го помня, дребосък малко над метър и половина да го духнеш ше падне, недохранван от дете явно. Тааа сега нещата просто се връщат където са били, като гледам.
04 Март 2013 20:36
И отде дойде откритието, че Станойчо имал 2-3 парчета земя /по 50 квадрата, по декар, по хиляда декара всяко?/ и каквото там е изброил авторът? Моля конкретно - цитат от разказа...
— Има един — Станойчо го казват — нисък такъв… с дебел врат…

— Знам го. Нему ще секвестирате житото, а? Сиромах е той, господин съдия, не закачайте го.

— Сиромах човек — жив дявол!

Андрешко мислеше за бедния Станоя, комуто съдията утре е секвестира житото, съдията, когото той сега караше.

„Ти ми докара тая беля, Андрешко.“ — ще му каже Станоя, като се научи, и ще го изпсува. После ще се разтъжи, ще го почерпи, ще се напие и ще плаче.

„Трябва да му се помогне на човека, трябва да му се помогне… — мисли Андрешко. — Трябва да му се каже да скрие житцето през нощта и да омете хамбара, инак цяла година ще опъва уши от глад… Трябва да му се помогне — не може инак!“

Това са двете споменавания на Станой. Какви
Онзи Станойчо има парче земя или дори две-три парчета, има хамбар, зимник и яхър, има къщурка, има една-две градинки и най-важното - притежава важното умение да прехранва себе си и семейството си със собствените си ръце, без да чака нищо от никого.

И още нещо -
Да, трудно, да - оскъдно, да - блъскайки от сутрин до вечер в жега и студ, но - възможно. Онзи Станойчо е в състояние да задоволява нуждите си изцяло. Вярно, скромни нужди, главно прехрана - ни висоти на образованието, ни театър, ни последен писък на медицината, - но ги задоволява. Онзи Станойчо не чака нищо - ни европари за земеделие, ни за животновъдство, ни целева субсидия за бубарство или за закупуване на нова вършачка. Никой не му и дава. Напротив, държавата протяга към Станойчо ръка, и то ръка здрава и яка, и дърпа Станойча за данъци, брои му овчиците и козите, бърка му в кошерите с меда, мери му виното и ракията, иска му десятък от произведеното жито... А той, понеже едвам си изхранва многобройната челяд,скатава и крие, крие и скатава

"Скатава" - тоест, отделя, прибира някъде, има резерв...Резерв? Къде има подобно нещо в разказа? Станой има житце или за прехрана на децата, или за данък. НЯМА ЗА СКАТАВАНЕ!
Крие, за да оцелеят децата.
Мисля, че коментарът в тази част е откровено манипулативен и с огромен дефицит на истина...
----------------------------------
Блогът на Генек

04 Март 2013 20:49
...Онзи Станойчо има парче земя или дори две-три парчета, има хамбар, зимник и яхър, има къщурка, има една-две градинки и най-важното - притежава важното умение да прехранва себе си и семейството си със собствените си ръце, без да чака нищо от никого...

На това му се казва средства за производство. Комунистите през 46-48г. точно тях отнеха от хората и ги направиха пролетарии. Оттам вече започна главоломното морално пропадане на народа, понеже беше превърнат в роб на неграмотната номенклатура.
04 Март 2013 20:51
Браво,Бойко!
Ти все повече и повече се утвърждаваш като "мозъкът и съвестта на вестника" и да се надяваме, че хората си вадят поуки от текстовете ти!
Открил си къде е заровено кучето, но за съжаление, тези които трябва да открият за себе си "лобното място на първия приятел на човека" се правят на утрепани и се заяждат на дребно...не знам защо не усещат, че ако не тръгнат те самите да оправят дереджето си вместо да очакват някой друг да им го оправи ще духат супата ( ако изобщо има такава).
Ей, аланкоолу, вместо да се тътриш по улиците с трибагреници и да скандираш "Българи-юнаци", вземи и направи нещо което да те направи теб - юнак, защото най-лесно е така да се шмугнеш в тълпата и да викаш: Много сме - силни сме...ама за какво сте силни, бе другари?‌‌ За да обръщате кофи с боклук и да скандирате? Ами, то за това кой знае колко сила не се ще...друго си е да тръгнеш и да си изкарваш прехраната при извънредно тежки икономически условия...е, ако тръгнете това да правите, да кажа: Много сте - силни сте!...ама ако нещата се оправяха със скандиране то досега в цял свят икономиката щеше да се движи от "агитки"...нъл тъй?
04 Март 2013 21:20
...друго си е да тръгнеш и да си изкарваш прехраната при извънредно тежки икономически условия...


Добре - след като аз съм "тръгнал" и си "изкарвам" прехраната - следва ли да се изолирам в "в личната си работа, оставяйки обществените дела да се развиват със страшни исторически производствени разноски"?

Текстът е добър, но за съжаление не всички го разбират. Или не им се ще да го разберат! Или пък го разбират, но не им е удобно...
04 Март 2013 21:41
Г-н Ламбовски, точно е! Пак!

Vatamov
2013-03-04 21:20:16

От тези, които не разбират съм, но не разбирам Вас. Какво искате да кажете? Цитирате Грациан, но словосъчетанията му са във Вашата теза.


Грациан
2013-03-04 20:51:33

04 Март 2013 21:58
АФторът,

Днешният българин все чакал.... да му дадат Сигурно затова по чуждите форуми описват БГ като страна, в която няма никаква социална система за подпомагане. И казват "Като са били толкова глупави да разрушат това, което са имали при социализма...."
04 Март 2013 21:58
но словосъчетанията му са във Вашата теза.


Наистина - не разбирате? Не съм съгласен с казаното и задавам въпрос. Не е теза, а въпрос /питане/ . . . изречението ми завършва с "?"
04 Март 2013 22:05
Разбрах. Помислих, че е риторичен въпрос. А защо има кавички преди въпросителната?
04 Март 2013 22:14
С риск да стана смешен... за последно по темата. Видно е - съм запитал крайно неясно... Затова:

Добре - след като аз съм "тръгнал"/Грациан/ и си "изкарвам"/Грациан/ прехраната - следва ли да се изолирам в "в личната си работа, оставяйки обществените дела да се развиват със страшни исторически производствени разноски"/Иван Хаджийски/? Всичко друго - извън кавичките и скобите си е от мен - и питанката също!
04 Март 2013 22:21
Добре.
04 Март 2013 22:26
Онази държава лежеше на милиони станойчовци, затова може би тя води войни с размах и самочувствие, повечето загуби
Каква е идеята? - Държавата да има повече "станойчовци" за да загуби и следващите войни с размах и "усвояване"!? Или управлението на държавата, де било просто по думите на премиера в оставка, се нуждае от още по-прости граждани за да ги управлява ... и да размахва яхти, хеликоптери, самолети за поредния ритни топковец, опс стико-удрящ топковец?
ако не тръгнат те самите да оправят дереджето си вместо да очакват някой друг да им го оправи ще духат супата
Е, едни мургави "предприемчиви бизнесмени" тръгнаха към Франция да оправят дереджето си... След като духаха супата от Франция, сега духат супата и от Германия. И цял живот духат супата. От предприемчивост си скъсяват живота.
04 Март 2013 22:31
Под това заглавие си доста "градски", Литераторе.
В тази посока, Бате Калинчо е "унидистанционно"...
Пропускаш съобраза и дебело да подчертаеш, че днешният Станойчо не е вчерашния, оня с цукалото по таваните и мазетата на Града.
Днешният Станойчо е Виладжия...
В Политиката ??? Там не го търси, но го брой отчетливо, за какавида на Прадедо Ганя в общия ни живот като "модерно" Общество, ако днес е гъсеница, когато си реши и пеперуда би станал, само и само, да се размине с буранията, а по можност и от баницата й да хапне...
Нашият герой си е Дедо Андрешко, най-предимно Сетивен и не се мъчи да му търсиш нюанси в хлитературната хабстракция...
Най-добре ще го "сетиш" на Изборите...
04 Март 2013 22:33
следва ли да се изолирам в "в личната си работа, оставяйки обществените дела да се развиват със страшни исторически производствени разноски
Не!
Не, от либерално-пазарни позиции изпускаш да реализираш частна печалба от обществените разноски.
Не, от обществено-солидарна позиция общите "страшни" разноски все някога ще ги плащаш.
Не, от капиталистическа принаденостойностна позиция затварянето в личната работа не води до нова работна ръка. Като умре наличната, оставаш на улицата.
Бъди отворен за всеки и за всичко!
04 Март 2013 22:48
Гн. Ламбовски, този път се и опитал да седи на два стола привидно, но всъщност ''набива канчетата" на мързеливите Андрешковци, удобно забравяики (випреки че еспоменато) , че същите създадоха за 45 г. от следвоенна България,развита индустриална държава, която бе Тотално разграбена и унищожена като индустрия, икономика!Мантрата за 'мързеливият българин", който не иска да работи като Станоя, за насъщният и упорито не искат до ги върнат на село(да не им се пречкат в градъ)," дуднена" 23 г.от същите които Ги ограбиха,излъгаха, създадоха си закони които да Ги бранят и защитават от напъните на Андрешковци и Станойчовци да потърсят справедливост и реванш!На тези същите гн. Ламбовски става глашатай и застъпник! ....А на него и подобните форумци които пращат Станойчовци обратно на село(с неприкрито желание Станойчовците да се заорат' в замята и да не им гледат в канчетата), явно нямащи си ''хал хабер" от действителното положение в селата!!! Защото Станойчовите дядови ниви си имат по 15-20 наследници и на болшенството се падат по няколко декара!....Те нямат кравите и палата на дядовдите си, нямат кравата, овцете, инвентара- всичко е отишло ТКЗСТ-та, ликвидирани и ограбени от,Ликвидационни съвети(много удобно забравено от афтора и останалите глашатаи)!Знае ли някой от тези 'глашатаи" колко струва да изиреш,дисковаш, фрезоваш, засееш, наториш, ожънеш и прибереш зърното за 1 декар?И какво ще ''искарат" Станойчовците от 10-на, 20-на 50- на декара и дали ще им стигне пак да засеят-ожънат и колко месеца биха се само- изхранили?...Те ли са виновните че останаха без работа, доходи, елементарни човчшки права и свободи през 21 век!...Идете в селата и ще видите че земята е изорана, засята както при Социализма,но от няколко ''арендатора",нямащи договори дори и за половината ползвани площи, вижте каква рента дават на декар, какво получават Те от държавата, вижте цените в магазините, вижте от къде е стоката им, вижте къде отиват тези 1 300 000 000 евра субсидии, в ръцете на колко "арендатори" и нови вече собственици на закупени на безценица земи!!!....И тогавА дуднете,в противен случай не сте по добре от тях!... Отврат слугинажен!
04 Март 2013 23:05
на болшенството се падат по няколко декара!
Какви декари! Ние, 78 наследника, пръснати по цял свят, делим една нива от 50 дка. Продажната стойност на нивата не покри всички разноски по наториални заверки, пълномощни, удостоверения, актове за гражданско състояние и т.н. Другата нива, от 13 дка със 58 наследника, направо я зарязахме. Простата сметка показва, че докато се съберат всички пълномощни, все някой от упълномощителите е починал и процедурата стартира пак от удостоверение за наследници. Третата, за която се съдихме, съдебните разноски надхвърлика три пъти пазарната й цена.
04 Март 2013 23:19
Днешният градски Станойчо е пролетарий.

Тцъ, днешният градски Станойчо е лумпен пролетария, създаден от славната Българска Комунистическа Партия, чрез насилственото отнемане на земята, добитъка и средствата му за производством чрез така наречената колективизация.
Единствената цел на въпросното упражнение е била да лиши Станойчо от възможността да изхранва сам семейството си, и да го постави в пълна икономическа зависимост от народната власт.
Това е причината днешният лумпенизиран Станойчо да чака държавата, цар, пъдар и други спасители да му обяснят как трябва да живее.
04 Март 2013 23:26
Поредният материал на Б. Ламбовски, който изненадва крайно положително!

04 Март 2013 23:33
Защо хората станаха мързеливи? Защо не се навеждат за изпусната хартийка. Защо се блъскат и не уважават личното пространство? Защо си позволяват да говорят на ти? Защо мислят, че глагол в минало време е да сложиш ударението на последната сричка? Защо...?
04 Март 2013 23:34
Е, трябва да се съгласим, че част от Андрешковците мутира и в Станойчовци, с по-нататъшните им мутации в АРайчевия и сие, пишман ни преход...
бонго-бонго от 04 Март 2013 23:26, не отивай към "крайности", Мили...
04 Март 2013 23:38
генек,
това не е съчинение-разсъждение на седмокласник върху разказа, а авторско есе в което той е само повод за илюстрация на теза. И става въпрос за нещо елементарно - собствеността върху средствата за производство, икономическата независимост, която позволява сигурност и национална сила, срещу пълната зависимост от околната политическа и икономическа среда на пролетария, неговата несигурност и безпомощност. Става дума и за ценностна система - традиционализма и хуманизма срещу безсърдечността на капиталистическата държава.
04 Март 2013 23:50
Защо, когато минеш Хърватска, мирише на тор! Защо, когато се връщаш към България, от Сърбия насам мирише само на сгурия? Защо?
04 Март 2013 23:53
Защо...?

Защото лумпен пролетарията не върши тези неща. За да ги върши, човек трябва да има самоуважение, чувство за собствено достойнство. Лумпен пролетарията черпи собственото си чувство за пълноценност от лозунги от рода на Българи-юнаци и Много сме силни сме, не от делата си, защото такива няма.
05 Март 2013 00:01
пълната зависимост от околната политическа и икономическа среда на пролетария

Айде, айде, това може и да важи за пролетария от завода на Рено, който според вица бил изключително квалифициран, защото 27 години завивал гайка номер 9.
Обаче в днешно време да се оставиш на такава квалификация си е просто въпрос на мързел. Що не съм чул пролетарии водопроводчици, електротехници или автомонтъори да са станали напълно зависими от икономическата среда.
05 Март 2013 00:05
Според мен не става дума за достойнство /то е нещо, с което човек е роден - или го има, или не/. Мързелът е проблема. Мързелът, на който сме научени. Да чакаме някой да ни свърши работата. Дали ще е снегът пред блока, дали да потърсиш макар и по-отдалечено място за паркиране, дали да си измиеш колата /поне на теб да ти е приятно/, дали да си сложиш цветенца някакви, дали да отидеш на профилактичен преглед дори? Ние сме над тези неща, нали?
05 Март 2013 00:47
дали да си сложиш цветенца някакви, дали да отидеш на профилактичен преглед дори?

Кви цветенца, кви профилактични прегледи. Стотина семейства заграбиха за без пари цялата собственост градена, като общонародна от предното поколение и доведоха останалите до под границата на физическото оцеляване. 30% от българите са здравнонеосигурени и нямат достъп до здравна помощ, а за останалите зависи от възможността да си доплатят. И т.н. очевадни неща.
-
Всеки счетоводител ще ти каже, че приходите за едни са разходи за други. Всеки макроикономист би продължил, че БВП може да бъде измерен и като сбор на приходи и като сбор на разходи, защото тези числа са равни.
-
В България имаш цени, равни и дори по-високи от западноевропейските. В България месечните заплати са на нивото на дневните надници в Западна Европа. В кого е разликата ?
-
В България имаш над 35 милиарда спестявания на граждани и още толкова на фирми. В България спестявания имат само 7 % от хората, като при под 1% са над 5 000 лв.. В кого е разликата ?
-
Мислиш ли, че такава социална поляризация не е убийствена за каквото и да е ?
05 Март 2013 01:00
Ха сега си редуцирай сметките и към всякак Хдемографския процес...
05 Март 2013 01:12
Всичко без първото тиренце съм съгласна /за първото тиренце - има българи, които работят в чужбина и си плащат данците тук, и дано стават повече*/, за другото - II тире - Трябваше да купим антибиотик за дете /Аугментин/ - струва в Австрия под 6Е. Ако някой ми каже по-ниска цена в Родината, ще си посипя косата с пепел. III - да, мисля, че такава ситуация е пагубна за градското население. Мисля, че това е и идеята на г-н Ламбовски.

*работим по въпроса
05 Март 2013 02:08
Забелязал съм, че когато се стигне до най-елементарни истини, диалозите винаги се отплескват към "ама, вие защо биете негрите". Ти му говориш, че за да се оправи и за да се чувствува реализиран той трябва самият да хване там кирката ли, лопата ли, отвертката ли...изобщо онова което може да му донесе необходимия екзестенц минимум поне, той тръгва да ти обяснява, че ето там циганите, значи, това ги сполетяло, а пък понеже той е много над тия работи, най-лесното е да намери там някакво извинение, че виждате ли, значи, от мен нищо не зависи, аз съм жертва на заговори, олигарси, мръсни мангасари, евреи, американци, руснаци, енергоснабдители и шарлатани. Той,'начи, нашият е много голяма работа, интелигентен, образован, класово осъзнат, честен и порядъчен, ама онези гадове го ебават та чак дрънчи, а той за жълти стотинки няма да им работи на тия кучи синове, защото е за достоен живот и си знае цената! Е, как така някои хора успяват тихо и кротичко да си изкарват препитанието и при тези шибани условия, как така онзи си строи къща, онзи пък си купува кола, трети даже по два пъти в годината на почивка ходи? Явно всички са бандити,а? Всеки който е успял го е направил на твоя сиротен гръб и всеки който е по-добре от теб, е такъв просто защото е "пе'ерас" или изобщо кофти човек.
Именно онази "безпочвена гордост" и чувството за възвишеност върши най-лоша услуга на практикуващият я.
Аз вика съм (примерно) педагог и е под достойнството ми да ходя и да гледам животни, та аз съм интелектуалец при това...ти за какъв ме мислиш....
а бе, разкошно е да си интелектуалец и педагог в общество което има дефицит от такива като теб, но когато интелектуалците и педагозите (пак примерно) са в пъти повече от необходимите, ами човек трябва да осъзнае, че или трябва гордо да бърка по кофите или скромно да се преквалифицира и да си намери някаква ниша в икономическия пейзаж, където да бъде полезен както за обществото, така най-вече за себе си и семейството си. Унизителна работа няма. Унизително е да просиш, да крадеш и да убиваш.

Брех,мама му стара....айде че ми почва хокея....заключението можете да си го направите и сами.
(или пък да изкилиферчите посланието ми до ниво "да, ама ти защо биеш негрите"
05 Март 2013 02:27
Най ми хареса последното изречение, под чертата. То е написано за сведение на разни потомци на Станойчо, които от цялата работа са назубрили само думата "андрешковщина" и на път и под път повтарят, че дядо им Станойчо е гледал кокошки и домати именно в дворчето близо до жълтите павета, а не че е гледал кокошки и домати. Очакваме да задрънчи на кухи манерки и да замирише на драни далматинци.
05 Март 2013 02:44
Противоестествено е щурецът да учи мравката как да събира храна за зимата.
05 Март 2013 02:54
Грациан,
да си представим един млад, образован, красив, пъргав и квото се сетиш най-хубаво българин в България. Има прекрасни полезни идеи за продукти, които може да предложи на пазара. Решава да ги произвежда.
-
Първи вариант - няма как да го направи, защото няма пари, а и никой банка няма да му отпусне кредит, защото няма имущество. Провал, хубавите идеи остават неосъществени.
-
Втори вариант - намира някоя мутра с пари за съдружник, почват да го правят заедно. Първо мутрата ако още в началото не му вземе идеята (щото примерно му трябва и техническа грамотност), то ще му пусне трохи, които в един момент и те ще почнат да му се свидят. Нашият човек отново е на улицата без пари и вече и без идея. Отново провал.
-
Трети вариант - печели джакпота от тотото, почва да го произвежда, ама първо и още някой вече го произвежда, а второ понеже не всички са като него, то нямат пари дори да си платят тока, та камо ли да му купуват продукта. Опитва се да изнася, ама там техните държави с хитри ходове си пазят пазара за своите фирми и той отново не може да продава. Опукал е парите от джекпота и отново на улицата без пари.
---
Да продължавам ли с вариантите, след като всички еднозначно показват само едно - обществото и икономиката е взаимосвързана система в която всеки зависи от всеки, а всички от цялото което образуват наречено общество, неговата държава и нейната политика. Не можеш ти да си богат, ако останалите в обществото и в пазара на който си са бедни. Всъщност можеш, но само по един единствен начин - грабеж. Докато ограбваните те линчуват.
-
Това, че личното ти добруване е само твое дело, независимо от обществото в което живееш не е нищо повече от гола пропагандна лъжа от Чикаго за промиване на наивни мозъци. По скоро е обратното - добруването ти зависи в много по-голяма степен от обществото в което живееш, отколкото от самият теб. Защото, колкото и да не признаваш се явяваш негова функция.
05 Март 2013 03:13
а той за жълти стотинки няма да им работи

Вероятно знаеш, че определението на цената на работната сила, според трудовата теория е сумата необходима за осигуряване съществуването на работника, семейството му и децата му. За тяхната прехрана, жилище, отопление, образование, медицинска помощ, почивка.
-
Да оставим, обаче всякакви теории и възпроизводство на работната сила и да видим само минималната сума под която е невъзможно да се работи, защото надницата не покрива само транспорта до работата и увеличеното хранене, вследствие на умората от работата. В България минималната заплата не покрива дори само транспорта и увеличеното хранене. При това положение чисто математически е по-изгодно да си стоиш в къщи и да не правиш нищо, щото иначе трябва да дотираш ходенето на работа, а нямаш от къде.
05 Март 2013 06:05
Брайтмане,
а защо есето звучи като съчинение-разсъждение на седмокласник?
И как се получават добри резултати, верни изводи и точни оценки при положение, че изходящия материал /използваните "аргументи"/ е изначално неверен?
Ах, колко истинско...Но истина, построена върху лъжа, какво е?
А ти седни, прочети разказа и сам помисли...Не е трудно - макар да не е като да сипеш полит шаблони или препостваш от уикито...
-----------------------------------------
Блогът на Генек

05 Март 2013 06:08
Ти му говориш, че за да се оправи и за да се чувствува реализиран той трябва самия

И защо ТОЙ трябва да те слуша? И да приема приказките ти като истина от последна инстанция?
А за видимото разделение - Ти и Той, няма смисъл да говорим. Предполагам, че сам го виждаш. И нарочно налагаш.
--------------------------------------
Блогът на Генек

05 Март 2013 07:19
Brightman 05 Март 2013 02:54
обществото и икономиката е взаимосвързана система в която всеки зависи от всеки, а всички от цялото което образуват наречено общество, неговата държава и нейната политика.
05 Март 2013 07:52
Brightman от 05 Март 2013 02:54, ,
Дано те чете Тръбарчето, та да му светнат пространството и границите на Политиката, онуй, що отличава социалното от "естественото", човека от животните...
05 Март 2013 07:59
Мирния преход върза и плодовете започват да наедряват !!!!
Даааааа !!
05 Март 2013 09:04
Блазе му на Станойчо с десятъка!
Ако беше днес, щеше да му иде поне 30% за държавата.
05 Март 2013 09:14
...Грациане,..(от нощният ти постинг)... Всъщност, няма нищо унизително да "просиш, крадеш и убиваш"...Това е принципа на управление...Само така можеш да компенсираш...м-м-м разни теории...Целта винаги е била това да е тайната "етика" на управлението...Ако всички го могат, по-скоро,не се боят(не ги е страх от бой /пердах/), тогава ???... Няма почивка за "идеите" в този свят на "сенките"...И-и-и, защо ли е промяната???!...
05 Март 2013 09:23
Много хитро! Всички да си ходят на село и да копат! Някой да е чувал за модерно земеделие, монокултури и тн. От колко народ има нужда1 голяма житна нива?1 тракторист- комбайнер, няма място за Станойчо. Освен това чувам че на село вече никой нищо не гледа, щото циганите крадат всичко. Т.е. на село се живее по- скъпо и по- опасно. Стига с рустикалните идилии от време на прадядо, идете в истинско село и вижте как се живее! Аман от хора дето през живота си не могат да отгледат 1 цвете в саксия да съветват другите за селския живот!
05 Март 2013 10:16
Защо все за младежа, карал колата се говори, че е селски хитрец? Аз мисля, че съдия - изпълнителят също си е един Андрешко, но във вълчи кожух. Той свежда нещата на личностна основа - "ей тоя ме разиграва, върти, лъже ме, ама ще му дам да разбере!" - и за да се оправдае пред себе си, дрънка високопарни фрази, че защитава държавата, чийто служител е. Господинът във вълчия кожух явно много е набрал на селяните, защото малко преди това ги упреква, че лъжат гражданите и им продават негодни хранителни продукти - развалени яйца и граниво масло. Трупал служителят в душата си яд срещу селяците, които блъскат от тъмно до тъмно, трупал и накрая всичкият този яд изкристализирал в законовата възможност да секвестира житцето на Станоя, да му го върне тъпкано. И пак в текста избиват мечти за власт и сурова дисциплина, бой и ред, наложен с бой - "руски камшик за вас!" (цитирам по памет). Така че за мен съдията си е същински Андрешко, но с обратен знак - да не се мине, да не го прекарат, да налага своето право с бой към по слабите от него.
Андрешко, коларят, поне мисли доброто на ближния си, както той го разбира. Защото няма възможност да направи нещо повече.
Генек,
Брайти,
05 Март 2013 10:58
Къде отидоха паричките от последния заем на Пицко? Ето къде:

ЗАЕМ

Страх тресе Бюлюк Баши,
заем търси да сломи,
земеделските протести
дето го заплашват често.

Малък Пицко- Де Це Ка,
бърза,сякаш е игра!
Заеми ще набълбука
и след туй ще ги профука!

Нищо,че от тез пари,
няма да се подобри
земеделието в страната.
Олигарсите - богати!

Октопод до октопод,
със "Ферари"- нов живот!
Хапва сладко октопода,
баничката на народа!

Къшей хляб за пенсионера,
там дали ще се намери?!
А за майките с децата?
Памперси-извън играта!

Кой ще връща този заем,
и защо е тъй потаен?!
На народната гърбинка
щего пльоснат ей сегинка!

Ний потим се ден и нощ
за да може този Вожд,
все начело да стърчи.
Време е да си върви!!!
05 Март 2013 11:35
Бойко, !
05 Март 2013 13:33
Интересно, защо Елин Пелин е бил така настроен срещу държавата, която според някои тук, тогава е била истинска капиталистическа държава? , т.е. държава на благоденствието, пък пълна с едва оцеляващи Станойчовци.

И стига с това земеделие и връщането на село. Според пазарните фундаменталисти, пазарът не търпи празно пространство - ако има печалба в нещо, то тя ще бъде реализирана от някого. Е, ако имаше печалба в производството на земеделска продукция у нас, нямаше да е пълно с вносна такава. Какво значи в България да си "конкурентоспособен", стоките да са "качествени" като тези от прехваления Запад... ами това значи ГМО, безброй нитрати и други отрови, сортове, устойчиви на всичко, но без всякакъв вкус и полезни свойства, имитация на продукти, палмови масла, безброй Е-та, тумблиране, стимуланти на растежа с неизвестно влияние върху човешкия организъм и пр. и пр. Ако е обратното - кой в България, пък и в чужбина би могъл да плати истинското качество?


И защо, Господ да ни убие, трябваше да си разградим държавата до основи и да правим от нея гето за сиромаси, вместо да й пооправим кривиците и да продължим градежа? Кой и как ни даде в ръцете на разбойници и предатели? Кой се опитва да ни върне във времената на Андрешко - да ровим парчето земя и да сме доволни, ако можем да изхраним семейството си, кой иска това от нас през 21 век? Да се мислим за богати, ако имаме телевизор и телефон...

Г-н Ламбовски, разочарован съм. Каквото сте искали да кажете, е трябвало да го направите директно, а не да карате част от форума да се ласкае от мисълта, че е проникнал в "дълбоко" скрития смисъл на написаното от Вас.

05 Март 2013 13:57
Той,'начи, нашият е много голяма работа, интелигентен, образован, класово осъзнат, честен и порядъчен
Не ве, прост съм. Толкова, че дори не зная що е туй "класово осъзнат". Но не толкова, че да не мога да сменя кирката, лопата или отвертката с хилти, тракторче и да спретна една оранжерия. Ама идват едни гадове и ми казват, че били "инвеститори". Били инвестирали в голф-игрища, във Бански къщурки, във вятърничава енергия и идеи. И видите ли, щото били инвеститори, златни (грам злато не произвели в живота си), трябвало да вземат от данъците, де ги плащам за образование, здраве, отбрана и сигурност за всички ни, що трябвало да бъдат на печалба и трябвало незнам си колко пъти да ходят на почивка. А най се дразня от едни патоци, емигрантски, и патки сороски, клакьори на пишман-инвеститорите, когато почнат да ми спрягат "отрицателна доходност", "цена на пари" и "бюджетен дефицит" в комплект с "държавен дълг" вместо известните от Станойчово време "кражба" и "печатане на пари".
05 Март 2013 14:02
Както и очаквах вълната на сиромахомилството и водопадът на "кучето ми изяде тетрадката" последва. Не могат да свикнат хората с мисълта, че вината е в самите тях и се търсят всички възможни "външни атрибути" които са модифицирали техният живот.
Не може, вика, аз да се виня себе си...виж колко съм начетен и разумен, изучил съм се в престижна институция с реноме и мога да направя аналитичен разбор и да намеря корените на злото, което ме е стиснало за гушата и не ми дава да вирея. Как така, аз да съм виновен, след като не съм направил нищо лошо никому?
Как така, значи, аз да мизерствувам след като съм за мир и напълно подържам справедливите искания на народа за достоен живот. И всичките тези, праведни души, всичките тези които се чувствуват извозени и прецакани не могат да проумеят защо именно те са наказани да живеят този живот с лишения и мизерствуване.
Ами да ви кажа ли защо? Защото такива са правилата на играта:‌ Нещата струват пари. Пари се получават за извършен труд, крадат се, печатат се и изобщо могат да се и фалшифицират, могат и да бъдат реални, но могат и да са "виртуални", важното в случая е че финикийците са ги измислили и въвели като символистичен жетон за оценката на стока или услуга. Искам бира, да речем...давам там два долара (лева, евра, денари...), примерно и я получавам. Искам да си купя сирене...бам, там на тезгяха пет долара‌( лева, донги, тугрици...). Пазарните закони са определили, че това струва толкова и толкова и толкоз...ако го намирам скъпо - просто не го купувам, ако реша, че цената ме задоволява и мога да си го позволя - воала...ето ги мангизите. Никакви магии, никакви загадъчности. Никой не ме пита крал ли съм ги тия пари, от тотото ли съм ги спечелил или съм ги изработил с кръв и пот. На пазара няма сантименталности...виж може да ти смъкнат там някоя стотинка от цената, ако се попазариш, но в общи линии няма да ти го датат без пари, само защото си учил да речем в СССР...тц...няма такъв филм...така, че именно тия ми ти пусти пари са в дъното и на икономическите отношения.
Аз, вика съм инжинер и съм завършил това и това...да де, мой човек, но тук става дума за разнасяне на пици и мога да ти платя само толкова и толкова за това, а ти може и академик да си и герой на социалистическия труд...за съжаление, мой човек, толкова мога да ти дам. Ако искаш - разнасяш, ако не щеш - ами ей го онзи там, дето вика че бил социолог ще се навие да ги разнася, защото плаща издръжка на две деца и има млада любовница, която не би го търпяла само заради сините му очи. Те това е...гадно и мръсно. Търсене и предлагане. Ако ти не щеш, онзи иска, защото е по-гладен от теб...а ти ми говори за достойнство, какви били екзистенц минимумите за битуване, какви били правата на човека според стокхолмските договорености, какво било това или онова...ъхъ, ъхъ...ще ти каже оня...ама айде следващия. СПАСЯВАНЕТО НА ДАВЕЩИТЕ Е ПРОБЛЕМ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ.
Ако пък, вие сте над тези материални глупости (‌пари, вещи, дрънкулки) и можете да фотосинтезирате (‌примерно), извинявам ви се от дъното на душата си и да ви кажа, честно и аз споделям вашето мнение, че идеалните неща са далече по-важни от материалните.

05 Март 2013 14:29
Право говориш, ГРАЦИАНЕ, ама изпускаш някои подробности. Сигурно има много хора които биха печелили да гледат домати, ама кой знае защо македонските домати са по-евтини от българските. Македонците са по-работливи от българите? По-умни? Или може би условията са други? Топло, топло! А кой определя условията? Кой унищожи поливното земеделие? Кой ликвидира торовите заводи и направи торенето златно? Кой не прави нищо срещу кражбите на продукцията - има много хора (не само цигани) които с това се препитават? Кой направи излишни агрономите (кой ще държи агроном за 50декара нива?)? Правилно, държавата. От тази държава хората искат подкрепа за да се спасят с труда си.
(Дадох за пример земеделието. Във всички отрасли е аналогично.)
05 Март 2013 14:40
Която и да е държава, само взима! Държавата дето "била давала" е фикция. ( тя просто живее на твой гръб...колкото повече "държава" толкова повече данъци от твоя джоб...освен, разбира се, ако ти не си част от нейния апарат, който вегитира на гърба на данъкоплатеца, за да измиля закони които да го преебват )
Ти трябва да живееш въпреки държавата, а не благодарение на държавата.
ДЪРЖАВАТА‌ НЕ‌ ПРОИЗВЕЖДА, ТЯ‌ САМО‌ ВЗИМА ДАНЪЦИ. ЗАПОМНЕТЕ‌ ГО‌ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ!


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД