:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Бойко Борисов така и не разбра, че бюджетът е закон, а не му е бащиния

Проблемът е, че финансовата политика на правителството беше хаотична и неефективна, твърди проф. Христина Вучева, бивш служебен вицепремиер
Снимка: "Сега"
Христина Вучева
- Проф. Вучева, според опозицията бюджетът е в окаяно състояние, а фискалният резерв е "изяден"? И вие ли смятате така?

- Състоянието към момента не бива да се драматизира. Обичайно е в първите три месеца приходите да са слаби, а тази година неравномерността се засилва и заради променените срокове на авансовите вноски по някои данъци. Основания за притеснение обаче има - за изпълнението на бюджета и до изборите, и след това. Няма гаранция, че приходите ще бъдат стабилизирани, а разходите ще са целенасочени и ефективни. Много е важно - освен развитието на икономиката, разбира се - каква програма ще има новото правителство, кой ще е финансовият министър, кой ще оглави комисията по бюджета към Народното събрание. Мисля, че ролята на фискалния резерв като измерител на финансовото здраве се надценява. Не е трагично, че фискалният резерв е паднал временно под 4.5 млрд. лева, важно е колко ще е в края годината.

- Тези дни всички критикуват вицепремиера Дянков, включително и негови колеги министри. Той ли е виновен за провала на икономическата политика?

- А имаше ли изобщо икономическа политика? Министър-председателят така и не разбра, че бюджетът е закон, който трябва да се изпълнява, че парите не излизат от бюджета по неговата воля. Трябва да призная, че това не е първото правителство, пренебрегващо правно-политическата същност на държавния бюджет. Стигнахме дотам министърът на финансите да определя колко могат да харчат ежедневно дори организации, които по закон са относително самостоятелни - като ДОО, НЗОК, националната телевизия, БАН. Не бяха пожалени и органите на съдебната власт.

Неразбирането, че бюджетът е закон, доведе до всеизвестните грешки - неплащане на доказани задължения към бизнеса, присвояване на резерва на здравната каса, невнасяне на дължимите вноски за здравно осигуряване за тези групи, за които по закон отговаря държавата, неизвършване на обещаната реформа в държавната администрация и здравеопазването.

При този сбъркан подход и при отсъствието на ясна програма за управление Бойко Борисов си повярва, че той дава, той плаща. Така че икономическа политика нямаше. А грешката на г-н Дянков беше, че вместо да издигне равнището на министрите, така че да разбират същността на публичните финанси, слезе до нивото на премиера, който не спря да се хвали как оня ден платил пенсиите, вчера метрото, утре - друго. Най-лошото е, че приетият наскоро закон за публичните финанси, който ще се прилага от 2014 г., в немалка степен превръща този подход в норма. А опозицията - и отляво, и отдясно, не обърна внимание на това.

- Критиците отляво упрекват кабинета "Борисов", че е водил прекалено рестриктивна фискална политика и в същото време го атакуват, че е похарчил 8 млрд. лв. от фискалния резерв. Намирате ли логика?

- Това само показва, че и опозицията пренебрегва професионалните критерии в своите оценки. Помните ли, че в средата на 2009 г. фискалният резерв беше към 8 млрд. лв., а преди това бе достигнал 12 млрд.? По онова време тогавашният министър на финансите беше критикуван, че трупа излишъци в резерва, вместо да увеличава разходите. А благодарение на тези спестени пари страната ни през 2010 -2012 г. имаше ресурс за финансиране на дефицита. И тези 8 млрд. лв. се стопиха до днешните 4 млрд. лв.

Убедена съм, че можеше разходите да се намалят, приходите да нараснат и натрупаните излишъци да се вложат в нещо, създаващо нови възможности. Но обществото ни не беше готово за такава дискусия. За съжаление и в момента не е. По важни икономически проблеми от години у нас се чуват гласовете единствено на работодателските организации, на синдикатите и на анализатори от две финансирани отвън неправителствени организации. Къде са икономистите и финансистите от университетите, къде са анализаторите на БНБ, на банките?

- Синдикатите настояват държавата да изтегли спешно 2 млрд. лева вътрешен заем и да ги раздаде за заплати пенсии, помощи...

- Подобни идеи дават и експерти на МВФ. Наскоро гостувалият у нас Нуриел Рубини предложи нещо подобно, но го насочи към публично-частно партньорство - което по моя оценка никак не е подходящо за нашите условия. Да приемем, че се привлекат два милиарда чрез емисия на вътрешния пазар. Това може да го направи и служебният министър на финансите. Банки, пенсионни и други фондове ще се включат и без да бъдат убеждавани, защото това е относително безрисково влагане при гарантиран добър доход. Да, новото правителство би могло да увеличи по този начин доходите. Но ефектите ще са разнопосочни и краткосрочни - ръст на потреблението и вероятно на вноса, което означава повишаване на дефицита по текущата сметка, намаляване на взаимната задлъжнялост на бизнеса, повече постъпления от ДДС и акцизи, но и по-висока цена на бъдещи емисии на ценни книжа.

Темата за доходите трябва да се обмисли, но на много високо експертно ниво, не в тристранния съвет или в съвети на граждани. Бих препоръчала експертите да са от БНБ, от анализаторските звена на МФ, главни икономисти на големите търговски банки.

- Какво може и какво трябва да свърши служебният кабинет до изборите?

- Президентът ще определи задачите му, като го назначи. Със сигурност трябва да се подготвят изборите, а държавната администрация трябва да продължи да работи нормално. Вероятно ще завалят искания за пари - от синдикати, от граждански организации, от протестиращите, и ще трябва много внимателно да се оценяват ползите и възможностите за финансиране.

- Има ли бързи мерки срещу монополите и високите цени?

- България е член на ЕС вече 6 години, което означава, че има правна рамка за работата на т.нар. монополни структури и че просто трябва да се приложат законите. От друга страна, у нас от години съществуват критики към съдържанието на договорите, с които бяха предоставени на различни фирми водоснабдяването на София, концесиите за добив на злато и др. Сегашни и предишни управляващи спорят кой е виновен за проблемите с еленергията от слънце и вятър. Непрекъснато чуваме обвинения кой как е продал българския интерес при продажбата на тецове и електроразпределителните дружества. Ето защо днес всички смятаме, че сме ограбени и че някой непрекъснато ни лъже. И това усещане се засилва от растящата безработица и бедност. Все пак може да се подобрят наредбите, с които работи ДКЕВР, да се реализира обещаното намаление на цената на тока. Ако служебните министри на икономиката и на финансите успеят да активират своите администрации, могат да надникнат в делата на НЕК и БЕХ и да се опитат да предотвратят нови загуби и нови проблеми, засягащи всички нас.

- Как щеше да изглежда България днес, ако кабинетът "Борисов" не наблягаше на фискалната дисциплина?

- Оценката за строга финансова политика се внушаваше непрекъснато от самите управляващи и с нея се оправдаваше отказът да се осъвременяват пенсиите. Тази оценка можеше да е вярна, ако през 2010, 2011 и 2012 г. не бяха допуснати бюджетни дефицити - 4.66 млрд. лева за трите години. Сам по себе си дефицитът не е доказателство, че политиката е била лоша или неподходяща. Проблемът е, че финансовата политика беше хаотична и неефективна. И всички усещаме резултата. Тъжното е, че днес отново никой не прави необходимите изводи, никой не предлага програма, никой не изисква от партиите програми. Вместо това се вдигат лозунги за смяна на системата. Говори се за намаляване на прага за влизане в парламента от 4 на 2% и на лимита за регистриране на партия от записани 7000 души на 500. Това би довело само до повече бюджетни разходи.
20
6617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
04 Март 2013 19:50
Ех, професор Вучева, защо Ви трябваше да вземате думата
04 Март 2013 20:21
А сега де, май някой здравата е загазил със спазването на закона
04 Март 2013 21:18
Оценката за строга финансова политика се внушаваше непрекъснато от самите управляващи и с нея се оправдаваше отказът да се осъвременяват пенсиите. Тази оценка можеше да е вярна, ако през 2010, 2011 и 2012 г. не бяха допуснати бюджетни дефицити - 4.66 млрд. лева за трите години.


Ами (про)клетите пенсионери не само бяха будалкани и държани на "оздравителна" диета. Бухалкаджията активно насаждаше неуважение и омраза към тях у младото поколение. И беше готов да "шамароса" Сребърния фонд, щото за тия нищо не им трябва... Наистина да управляваш държава е много лесно, както твърдеше Оногова. Особено като я имаш за брашнян чувал.
04 Март 2013 22:17
Управлението на ГЕРБ се оказа Битка в условията на вражеско обкръжение, Професор Вучева. Дано сещате, какво е да правиш Политика, в такива... Нищо друго и Не дай Боже, Кръвно ще ви се случи.
Хайде холан, че и аман от Управленци...
04 Март 2013 23:04
Ами, така е Вучева. Трябва да свикваш. Хората не само говорят за смяна на Системата, но и след бунта днес , чрез отчитане на грешките и последваща революция -ще я постигнат. Мизерията е по-силна от тока и всеки бюджет.
Апропо -и ти беше част от Системата. Поне не си капо. Я се огледай и виж случайно някой близък от семейството ти- не е ли и днес с до Статуквото ?
Щото, а ?.....
04 Март 2013 23:09
Куче, мили, ти съвсем я подкара през просото. Кво преобърна живота ти последните седмици
04 Март 2013 23:24
Оценката за строга финансова политика се внушаваше непрекъснато от самите управляващи и с нея се оправдаваше отказът да се осъвременяват пенсиите. Тази оценка можеше да е вярна, ако през 2010, 2011 и 2012 г. не бяха допуснати бюджетни дефицити - 4.66 млрд. лева за трите години. Сам по себе си дефицитът не е доказателство, че политиката е била лоша или неподходяща. Проблемът е, че финансовата политика беше хаотична и неефективна. И всички усещаме резултата. Тъжното е, че днес отново никой не прави необходимите изводи, никой не предлага програма, никой не изисква от партиите програми. Вместо това се вдигат лозунги за смяна на системата. Говори се за намаляване на прага за влизане в парламента от 4 на 2% и на лимита за регистриране на партия от записани 7000 души на 500. Това би довело само до повече бюджетни разходи.


Ако можехте да мислите, нямаше да гъкнете...ноооооо, пак сте се изказали
04 Март 2013 23:46
... никой не изисква от партиите програми...

Ами те партиите си имат програми. Само, че системата не дава възможност да бъдат контролирани от техните избиратели. Това е големият проблем.
05 Март 2013 00:38
Атанас Димитров мили, от 04 Март 2013 23:09, ,
Не се притеснявай, Кучето е същото, като преди няколко години. Тогава четяхте тезата му "за хей тъй, че и приумица", а днес и най-сръчно хабите, ключовите й понятия.
Кучето е доста напред в материала. То е все тъй морално и не позира с едната си "умност". Силата му е, че "познава" и не му пука, че на Андрешко му не требе да знае...
05 Март 2013 02:15
Убедена съм, че можеше разходите да се намалят, приходите да нараснат

И как ще стане тази магия, при положение, че бюджетът се захранва основно от косвени данъци, а значи и приходите зависят основно от вътрешното потребление ?
-
Понеже сме отворена икономика, понеже съм шокиран от некомпетентността из българските фирми, понеже капиталистите са назначени, а едрият бизнес не е нищо повече от изпълнение на неясно как (всъщност много ясно как) спечелени държавни поръчки - с други думи лежи почти изцяло на бюджета - то отделни мерки не могат да дадат положителен ефект.
-
Трябва едновременно прилагане на поне 5 неща:
-
1. Премахване на лицензионните и другите разрешителни режими на конкурентните пазари и обръщане на контрола от предварителен и по документи на текущ и фактически. Това ще освободи честната инициатива и ще я направи способна да реагира бързо на промени в пазарната конюнктура. Когато пазара иска нещо без да питаш никого почваш и го правиш, а ако нарушаваш някакви същностни изисквания, то това може да се установи и отстрани в процеса на работата.
-
2.Наливане на парична маса на пазара през най-отдалечените до концентрацията на паричният поток точки. Такива са пенсиите и бюджетните заплати. И не е нужно това да се финансира от дългови емисии. Може да стане, чрез прости банкови мултиплициращи операции, ако бюджетът се обслужва изцяло от държавната Българска банка за развитие и тя оперира по закон с него безлихвено.
-
3. Преки държавни инвестиции в реални производства и обслужващи ги търговски мрежи. Това може да се съчетае с програма за ликвидиране на мизерията и безработицата условно наречена "Безработните произвеждат за гладните", т.е. за себе си. Тук, като свързваме производствени с потребителни възможности имаме едновременно пет ефекта - ликвидираме безработицата, премахваме мизерията, облекчаваме бюджетните разходи, получаваме бюджетни приходи, повишаваме БВП.
-
4. Консолидиране на българският бизнес за глобална търговска експанзия и развитие. Това означава създаване на няколко холдинга с 51 % държавно участие. Нещо, като държавен скелет обрасъл с частни фирми. Само така българският бизнес може да е конкурентен на глобалните корпорации. По отделно и без помощта на държавният скелет, който да го държи изправен е обречен само да лъска обувките на батковците.
-
5. Преки държавни инвестиции насочени към овладяването на създаващи се пазарни ниши на глобалният пазар, като например производство на електромобили и всичко свързано с тях.
05 Март 2013 06:16
Съгласна съм,че правителството нямаше икономическа политика,освен,ако не се сложат усилията на Дянков да обере и бизнеса,и хората, за да си пълни бюджета! Обаче пък да заколиш кокошката едва ли е добро решение!Пълно безумие е да се дават пари за вампири,вместо за децата! И вместо да се построят падналите мостове и разрушените пътища,да се добавят няколко километра магистрали! Този батак с тока е заложен също при това "управление". Първо министър,който е замесен с далаверите,после някакво момченце,дето сега се учи?! Няма как да ме убедят,че повече от три години нищо не направиха нито за ЕРП-тата,нито за ВЕИ и за това са виновни тоз и онзи и дори извънземните.Правителствата идват на власт да управляват,не да се оправдават!Ако сме били доволни от предните,нямаше да ги сменим,нали?Замразяването на доходите,за да има пари за магистрали също е грешка. За който не знае,те се плащат първо,а след това се възстановяват парите,а и държавата участва със съфинансиране.От поне 2 години ЕС настоява да се откриват работни места,за да се намали безработицата и ни пита за какво искаме пари.Но тази тема въобще не се обсъжда в НС.Правителството няма стратегия и отива на преговори без мандат.Но аз мисля,че и опозицията е виновна! Тя беше прекалено беззъба и слабо аргументирана.
05 Март 2013 06:56
За да се спазват Законите, трябва да имаме качественно правосъдие.
Де го?
05 Март 2013 09:14
Така че икономическа политика нямаше. А грешката на г-н Дянков беше, че вместо да издигне равнището на министрите, така че да разбират същността на публичните финанси, слезе до нивото на премиера, който не спря да се хвали как оня ден платил пенсиите, вчера метрото, утре - друго.
Този субект Дянков се оказа изключително нагло копеле. Назначил любовницата си на голяма заплата, говорят3за 3000 лв., след като се завърна жена му също, назначил и майка си и приятелките и все на високи заплати.
05 Март 2013 09:26
За интервюто
05 Март 2013 09:32
Абсолютно съгласен съм с OLDMAD:
05 Март 2013 06:56
За да се спазват Законите, трябва да имаме качественно правосъдие.
Де го?



Именно! }
05 Март 2013 09:32
За да се спазват Законите, трябва да имаме качественно правосъдие.
Де го?


Тука е заровено кучето.. вече 23 години.
05 Март 2013 10:03
Герберската клика похарчи всички възможности които имаше. Те доведахо кризата в страна със спирането на плащанията към реалния сектор и дълги безкрайни преговори с фирмите за редукция на вземанията им. Това е престъпление спрямо целия крехък икономически баланс между производство и потребление,печалби данъци и доходи от периода преди 2009г. Волунтаризъм в действие,посягане на парите на Здравната каса, частните фондове, и пълен разгром на фискалния резерв. ДориБНБ и Европейската банка едва спряха волунтаризма на това правителство. Тук не става дума за никакъв подход изразяващ се в някакъв нео либерализъм или нещо подобно. Просто държавните средства бяха насочени към сектори с най-лесна кражба- спортни -зали- магистрали.Бюджетен вандализъм,грубо,безпардонно със пряко погазване на закони и принципи. Вън калинките необразовани.
05 Март 2013 10:06
Професор Вучева имам удоволствието да познавам лично,да съм работил с нея.Всичко което казва споделям и аз,и всички мои познати икономисти.
05 Март 2013 10:08
По важни икономически проблеми от години у нас се чуват гласовете единствено на работодателските организации, на синдикатите и на анализатори от две финансирани отвън неправителствени организации. Къде са икономистите и финансистите от университетите, къде са анализаторите на БНБ, на банките?

И що не се посочат поименно ?
Работодателски организации - БСК, КРИБ, ССГ, все "национално-отговорен" капитал;
Синдикати - КТ "Подкрепа", КНСБ. Преди време имаше и един "Промяна", ама нещо позачезна;
Две финансирани отвън неправителствени организаци - ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика" и ФОНДАЦИЯ "Отворено общество".
Фондации, фондации, ама най-вредни от всички.
05 Март 2013 11:32
Икономическата политика е понятие доста по широко от финансовата такава. Това правителство имаше ясна икономическа политика. Проведе я безмълвно, в нарушение на предизборните си обещания. Ние всички бяхме обект на тази политика и обедняхме. Субектите - забогатяха. Какво да обсъждаме повече. Единственото, което трябва да отстояваме като принцип на управление на икономиката е: ЖЕСТОКИ РЕГУЛАЦИИ ЗА ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИ И КОМПАНИИТЕ С НАД 35% ПАЗАРЕН ДЯЛ (ГОСПОДСТВАЩО ПАЗАРНО ПОЛОЖЕНИЕ) + ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА ИМ (ЗА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ - ЛУКОЙЛ ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ Е ПЛАТИЛ НИТО ЛЕВ КОРПОРАТИВЕН ДАНЪК) И
ДЕРЕГУЛАЦИЯ НА МАЛКИЯ БИЗНЕС!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД