:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По-евтин ток за най-харчещите

От 1 октомври 2006 г. ще има различни цени на електроенергията
От 1 октомври догодина в България ще се въведат диференцирани цени на електроенергията. Основният принцип ще е колкото по-голяма консумация има един потребител, толкова по-евтина да е тарифата му, съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Искането за тези тарифи е направено от самите електроразпределителни предприятия и по всяка вероятност ще бъде удовлетворено, каза Шушулов. От същата дата по споразумението с МВФ ще отпаднат евтините 75 кВтч ток, които битовите потребители плащат по по-ниски цени, и ще се въведе единна цена за цялата консумация.

"Ако бяхме приели всички искания на електроразпределителните дружества (ЕРП), трябваше да вдигнем с 25% тарифите за бита и за промишлеността", заяви зам.-председателят на ДКЕВР Игнат Томанов. Вместо това комисията разреши от днес поскъпване с 16% на тока за фирмите и само 1,8% поскъпване за бита.

Шефовете на немската E.ON, която притежава електроразпределенията в Североизточна България, вече се заканиха, че ще дадат на ВАС решението на комисията за вдигането на цените, защото не ги удовлетворява. Мотивът им е, че с тези цени те няма да могат да направят инвестициите, които са поели като ангажимент по приватизационния договор.



КРАЖБИ

Специално проучване на ЕРП-тата в Североизточна България е показало, че те имат най-големи загуби на ток във вилните селища по Черноморието на север от Варна, а най-малки - в панелните блокове в тези населени места. Това съобщи шефът на УС на ЕРП в Горна Оряховица и Варна Райнхард Ашендорф.

Преди приватизацията от Е.ОN са се интересували защо в България загубите надвишават 20%, при положение че е нормално те да са не повече от 5-6%. "Обикновено обясненията бяха, че българите са неплатежоспособни и че кражбите на ток са нещо като национален спорт", обясни Ашендорф.

Наблюдението обаче показало обратното - във вилните селища не се плаща или изобщо не може да се отчетат до 35% от тока. В панелните блокове във Варна, Разград, Горна Оряховица и другаде се губят най-много до 13% от електроенергията. "Сами си направете извода какви вили и хотелчета има по тия места заради бума на туризма и кои живеят в панелни блокове", заключи Ашендорф.
21
1081
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
01 Октомври 2005 00:09
А у Факултето вече всички си плащат... баничките!
01 Октомври 2005 00:36
Демек крадат ония, които окрадоха държавата , сега крадат и тока.
И обвиняват нас, че сме били разсипници.
Когато търтеите в кошера станат повече от пчелите кошера загива.
01 Октомври 2005 00:47
Като толкова са недоволни новите собственици-елразпределители, да си ходят у дома - там ще печелят повече...
01 Октомври 2005 02:06
От 1 октомври догодина в България ще се въведат диференцирани цени на електроенергията. Основният принцип ще е колкото по-голяма консумация има един потребител, толкова по-евтина да е тарифата му, съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране!!!Тези диференцирани цени на електроенергията МОГАТ ДА СЕ ОСПОРЯТ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ НА КОНКУРЕНЦИЯТА!!!И най вероятно така ще стане и България отново ще се окаже на подсъдимата скамейка на потърпевшите и то по вина на някой Български чиновници които донасят много вреда с непознаването и неизпълнението на Еропейскете норми и закони!!!Ето още веднъж този факт потвърждава че България не е подготвена за членството си в ЕС на 1 януари 2007година!!!Значи на 1 октомври 2006година ще слагаш едни цени на тока а после на 1 януари 2007година ше трябва да премахнеш тези цени на тока!!!Това е реалноста в България която реално се управлява от некъдърни чиновници и бюрократи!!!
01 Октомври 2005 02:25
75 kВт на месец прави 2, 5 кВт дневно ако месеца е30 дни или 2.42 кВт дневно при 32 дни месечно! А сега сметнете само колко крушки и по колко вата са и разделете даденото число да видите, че само за осветление не стигат. Айде махнете ги, да не ни лазите по нервите, че много ни давате! Ама взимайте от всички дето харчат, а не ни стоварвайте цени, дето само ви покриват загубите ит некоректните клиенти! Пичове от енергетиката, или се оправяйте със столипиновци и подобни или отивайте при тях! ПИСНА МИ КURА ОТ ЦИГАНСКИ НОМЕРА!
01 Октомври 2005 02:28
Извинявам се за грешката - техническа е става дума за 31 дни и тогава е по 2, 42 кВт дневно
01 Октомври 2005 07:46
Значи държиш ел. крушките нон-стоп да светят и плащаш малко. Има-нема некой и друг бон. Е убаво!
01 Октомври 2005 08:32
Веселяк, с тези 2, 42 КВт четиридесет крушки с мощност 60 Вт могат да горят 1 час. А иначе са достатъчни за светло ( 1 крушка), за едно готвене дневно, пране и къпане 1 - 2 пъти седмично и може би за малко телевизия. Т.е покрива минимума! Елементарна форма на социална защита.
Но не е там въпроса. Идеята, който харчи повече да плаща по-евтин ток е дивотия на квадрат! Така отива по дяволите всеки стимул за енергийна ефективност, особенно в производството. Каква ми е далаверата да пестя ток, нали ще платя горе долу толкова колкото плаща и "балъка", инвестирал в икономични машини и уреди. Или не много повече. И без това у нас ел. енергия се изразходва крайно неефективно. Казах
01 Октомври 2005 08:56
Точно така, “отива по дяволите всеки стимул за енергийна ефективност”. Затова пък оборотът и печалбите на компаниите набъбват, набъбват... Пазарна икономика с държавни подпорки – пазарна хармоника.
01 Октомври 2005 09:30
Вие не съзряхте ли идеята каква е? Ще сложат всички цигани на един електромер и така катунът ще плаща малко
01 Октомври 2005 11:44
По-евтин ток за най-грачещите
01 Октомври 2005 11:50
Иска ми се да видя как ще се реши проблема с циганите дето винаги са най - големите гяволи и не знаят как изглеждат касите за плащане на сметките за ел. енергия.
01 Октомври 2005 12:05
Chicho Dr,
Моля, пиши как е в САЩ - колко струва 1 квч, каква е системата на отчитане, може ли да избираш доставчика, има ли различни цени и какви са доходите...
Въобще, нека пишат всички от чужбина... Тук вече ни правят на маймуни...
01 Октомври 2005 13:54
тия в тая комися малоумници ли са това да не са чушки и домати на пазара дето колкото повече купуваш по малко плащаш това е енергия и има инсталации които подлежат на няккакъв лимит на мошноста които не може да се се надвишава за да може всички в даден блок да могат да задоволяват потреблението си от електроенергия
ако некои от даден блок скапе инсталацията на блока за да консумира ток да му е по евтино другите какво ще стоят на тъмно ли
01 Октомври 2005 14:59
Това май е някакво наказание заради енергоспестяващите електрически уреди. Много трогателно ...
01 Октомври 2005 18:23
Казвал съм го и друг път - в България токът е ПО-СКЪП от половината държави в ЕС! Сега, в момента!!! А НЕК изнася ток на 3.5 ЦЕНТА! Правете си сметка КАК ВИ ДЕРАТ, бе хора!
01 Октомври 2005 19:38
Абе и аз се досещам като Пешо Мастиката че кроят нещо с това предложение.Дали по примера на Топлофикациите.Един блок на общ електромер и става голям потребител.Електроразпределителното дружество си взема своето като се намества фирмичка за разпределение на дяловото потребление.Демек още една маймунка на клончето.Естествено пак ще се лицензират фирми на наши хора които ще се уредят със сигурен бизнес на наш гръб.Явно въпросните ел.разпределителни дружества не им се разправя с крайни потребители.А ако сложат един електромер на цяла ромска махала трябва някой да плаща общата сметка.Сигурно Евророма

Редактирано от - ОвенЕдинак на 01/10/2005 г/ 19:42:30

01 Октомври 2005 21:21
Редник, няма да ти бъда много полезен с информацията брат. От три години грам цент за ток не съм плащал. Такъв ми е договорът със собственика на комплекса в който живея. Плащам само водата (и телефона, разбира се) от режийните. Водата ми излиза някъде около $ 30-40 на месец. Пералните постоянно бръмчат и жената поне не работи (за сега не сме имали нужда) по цял ден пере на тези перални. Банята с душовете все е заета от някой. Така, че не сме по икономиите. Преди като живеех на друго място си спомням, че плащахме ток в рамките на $ 60, 80-100 на месец в най-якия сезон - лятото. Климатиците не спират, защото слънцето в Хюстън пече ли, пече... През зимата сме харчили по-малко, защото климатиците на топло не се пускат в пълна сила в Хюстън поради същата причина - климата. Не можах брат да намеря стара сметка да ти я скенирам за да видиш колко е на киловат час. Но здраве да е! Друго освен здраве, което ти желая е да получаваш такъв доход, който да ти дава възможност да си плащаш сметките с небрежна усмивка. Чул ме Господ!
01 Октомври 2005 22:34
А защо не погледнете нещата и от другата страна?
Колко пъти едно семейство да кажем с две малки деца включва седмично пералнята, колко пъти на ден се ползва ток за готвене заради децата, колко пъти се ползва топла вода, сложете и отгоре отоплението през зимата на ток заради децата. Защо трябва заради повишеното си потребление да е наказано с по-скъп ток в сравнение с едно еднолично домакинство, което по обективни причини потребява по-малко.
02 Октомври 2005 01:59
Капитализмът, строен от диваци, е див...

Редактирано от - Т_Живков на 02/10/2005 г/ 02:00:01

02 Октомври 2005 04:50
Т_Живков, този път си оцелил десетката. Точно така, капитализма в България беше спуснат отгоре - БКП-ДС организацията. Но къде питам Ви Д-ю Председател, комунистите не са диваци и варвари?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД