:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прогноза

Накъде са се запътили гърците?

Улицата може да надзирава властта, но ще е зле, ако започне да управлява държавата
Снимк: Авторът
Изпочупена преди почти две години мраморна ограда на вход към метростанция. Следите от безредиците все по-бавно се заличават поради липса на пари, особено трудно е възстановяването на свръхскъпите мраморни украси по централните улици; Атина, пред сградата на Националната библиотека, 2013 г.
По всичко личи, че гръцкият експеримент със строителството на капитализъм с човешко лице на заем завърши. При все това напоследък гръцкият министър-председател Андонис Самарас имаше ведър и оптимистичен изглед, той си знае защо. През първите три седмици на тоя месец чухме няколко жизнерадостни негови изявления докато накрая кипърската криза не го угрижи изцяло. На 8 март на вътрешнопартийно мероприятие Самарас не само обяви край на рестриктивните мерки в Гърция, но даже провъзгласи началото на епоха на растеж и възстановяване на стопанството. Хубаво беше да се чуе нещо толкова вдъхновяващо, сигурно и за гърците е било така.



Десетина дни по-късно в общата китна картина бе включен и Кипър,





а бъдещето стана още по-светло. "Благоденствие и възход очакват Гърция и Кипър скоро", беше категоричен министър-председателят. Като знаем какво точно се случва особено на Кипър в тоя момент, подобен оптимизъм звучи по-скоро нелепо.

Вероятно е от значение да видим дали гръцкият министър-председател е уверен наистина в близостта на светлото бъдеще или тоя му оптимизъм трябваше да поуспокои малко гърците, които вече са твърде уморени от дълговата криза. В добавка са и толкова уплашени за сетнините си, че отново се заоглеждаха за благоденстващи места, засега предимно в ЕС, където биха ги приютили. Емиграцията впрочем е големият бич за Гърция още от края на ХIХ в., когато 10 % от населението на страната я напуска, за да се спаси от последиците от първия държавен фалит през 1893 г. Огромната част от днешните си заеми Гърция взе през 80-те и 90-те години на миналия век точно, за да направи доходите в страната съизмерими с тези в Западна Европа и така да спре пълноводния поток от гърци, които се устремяваха навън, понякога цели села накуп, в търсене на по-богат живот. Гърция впрочем май за известно време таеше надежди да компенсира тези огромни човешки загуби, като интегрира и "погърчи" имигрантите, които я заляха в началото на нашия век. Разбира се, такива надежди бяха напълно безпочвени. Точно тези имигранти не са нищо друго освен професионални международни просяци и категорично не подлежат нито на интеграция, нито на етническо претопяване, те вече заляха впрочем и централните части на София.

И двете си ведри изявления Самарас направи преди постигането на споразумението за отпускане на поредните милиарди, на които Гърция разчита, за да плати пенсиите и заплатите. Единственото основание за жизнерадостната картина, според министър-председателя, е в поуките от миналото - "гърците са имали много трудни моменти в историята си, но винаги са показвали способността си да се справят". Като изключим подозрението, че горната мисъл може да се отнесе към всеки народ без изключения, ще трябва да признаем правотата на председателя на Нова демокрация - за последните точно 120 години Гърция преживява пет диктатури и три държавни фалита (1893 г., 1932 г. и в наши дни) , което си е забележимо постижение в категорията "криволичещо стопанско развитие" за цялата световна история.



Няма да е възможно да се пропусне още нещо.



В началото на 1893 г. министър-председателят Харилаос Трикупис се обръща към народните представители като кратко и театрално заявява: "Господа, ние фалирахме". От първия си държавен фалит, който е резултат от пладнешко разграбване на по-голямата част от получаваните предимно от Великобритания, Франция и Германия заеми, Гърция се възстановява напълно след точно 76 години. Тогава, чак през 1969 г., след поне две преструктурирания на дълга, става възможно пълното издължаване на взетите пари. Ако трябва да се облягаме само на поуките от най-новата история, ще трябва предварително и категорично да посочим оптимизма на гръцкия министър-председател, като явно безпочвен и предназначен единствено за вътрешна употреба.

Същия извод ще сме принудени да направим и след споменаването на някои обобщени стопански данни. Няма как стотиците милиарди дълг да се стопят, след като и сега всяко десето евро, похарчено за държавни нужди, е взето пак назаем, съкращенията на държавните разходи не вървят много добре, за последните години БВП е намалял с повече от една четвърт и продължава да се срива неотклонно с по 5-6 % годишно, реалната безработица в края на миналата година надхвърли 26 % по официални данни, а в училищата започва раздаването на безплатни закуски. Очевидно е, рестриктивните мерки със сигурност ще трябва да бъдат продължени, докато стопанският срив не бъде овладян и не се появи някакъв, поне съвсем мъничък растеж. Всички знаем, че пари лесно се взимат, но пък колко трудно се връщат . . . Това важи и за държавите.



* * *



За наблюдателните гръцката дългова криза и трудното излизане от фактическия фалит е видимо дори само по улиците на Атина. Централните части на града, някога лъснати до блясък за олимпиадата през 2004 г., изглеждат все по-запуснати в резултат на безкрайните улични стълкновения и в условията на засилващо се безпаричие. И докато трите свръхскъпи хотели на пл."Синтагма" успяват сравнително бързо да сменят мраморната облицовка на външните си стълбища, вандалски изкъртени от анархисти, за да има с какво да обстрелват полицейските части, то общината вече две години в условията на непрекъснати размирици не е в състояние да се справи с разрушенията. Непрекъснато се увеличават изоставените жилищни и търговски сгради, което придава на места призрачен вид на старите части на градския център дори в ясен слънчев ден.

Точно същият изглед имат и бедните западни квартали и предградия. Макар имигрантите видимо да намаляха през последните месеци след поне две мащабни полицейски акции, следите от присъствието им, съчетани с безпаричието на общините, явно ще личат дълго още.

Точно наобратно в кварталите и предградията на средната класа на север, на изток или по крайбрежието, както и в богаташките убежища, кризата не личи никак - няма разрушения, няма изоставени сгради, магазините са работещи и пълни, но и не се строи нищо ново. Макар при внимателно вглеждане и там да се откриват обезпокоителни признаци, дори само в угрижените лица на местните.

В условията на дълговата криза значителен брой гърци изгубиха жилищата си, и това може да се забележи понякога. Само преди половин година общинските жилища в предградието Кесариани, което е само на километър от президентския дворец впрочем, изглеждаха като пред премахване. На практика там не бе останал почти никой от настанените по съответния ред - в по-голямата част от апартаментчетата беше спряно електричеството, само находчиви имигранти тайно се настаняваха в опустелите жилища, но само по тъмно и късно вечер, за да не ги усетят. Днес унижението да се обитават микроскопичните общински жилища, с не повече от двайсетина квадрата жилищна площ, изглежда преодоляно - вечер свети навсякъде, прозорците са чисти и с цветя, външните врати се заключват, емигрантите почти са изчезнали.

Сигурно е някаква национална особеност, но в Скопие, Белград или Атина чуждестранните стоки в повечето случаи събират прах в магазините за хранителни стоки. В кварталите на средната класа в Гърция чуждите вериги супермаркети се избягват старателно. Колкото и привлекателни да са цените там, въпрос на престиж и патриотизъм е да се купува нужното за всекидневието от гръцките вериги. Тази оптимистична картина започна да се променя някъде от година време. В същите тия квартали на средната класа пак е така, но заради много ниските цени (със съответното ниско качество, естествено) рязко обедняващите гърци вече пазаруват и в чуждите вериги макар че ходят в супермаркетите им през три квартала, за да не бъдат видени от съседите си.



* * *



Задължителното ограничаване на външните влияния върху българското стопанство и безусловната подкрепа на родното производство са двата фактора, които биха ни позволили да избегнем някога участта на южните ни съседи. Примерите от средновековната балканска история също са от полза. Във Византия задушаването на местното, някога процъфтяващо производство, и сриването на устойчивата финансова система от италианските банкери, търговци и занаятчии, и техните стоки, предшества завладяването на някогашната могъща империя от османските турци. В средновековна България може да се наблюдава подобен развой на стопанството особено след женитбата на цар Иван Александър за новопокръстената Теодора през 1349 г. Това събитие отваря изглежда широко вратите за неограниченото, но разорително скъпо, финансиране на държавните разходи.

Станаха ясни и факти от ново време. Гърция била приета в Европейската икономическа общност заради "приноса й към европейската цивилизация" (Жискар д'Естен, 1981 г.), както впрочем и в Латинския валутен съюз през 1868 г. България и Румъния пък били приети в Европейския съюз по политически причини (Вивиан Рединг, 2013 г.). За балтийските републики това също е сигурно, както май и за Кипър, Испания и Португалия. Остана ли впрочем някой да е приеман по реда?! И защо тогава изобщо в ЕС са си правили труд да разработват някакви критерии?! Все питания, на които отговорите са притеснителни, защото не е ясно защо ние, балканците, сме все в най-гъстата каша. И защо потъваме така глупаво понякога в нея.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=642639

http://www.segabg.com/article.php?id=641708

http://www.segabg.com/article.php?id=603404

http://www.segabg.com/article.php?id=595038
 Имигранти от Пакистан придвижват самоделна количка с гръцки национални знамена, след като са се опитали да ги продадат на протестиращи на площад "Синтагма". Малко по-късно семейството ще се прибере в изоставени общински жилища в предградието Кесариани; Атина, до стария олимпийски стадион, 2013 г.
 Сградата на хотел Sans rival е само една от хилядите безнадеждно изоставени сгради, предимно от ХIХ в. и началото на ХХ в., чието възстановяване е прекалено скъпо за собствениците им. Млади художници често използват такива призрачни сгради за своите арт инсталации. Преди началото на активния туристически сезон общината покрива фасадите на някои от рушащите се сгради с плътна зелена мрежа в опит да създаде впечатление за ремонтна дейност; Атина, недалеч от пл. "Омония", 2013 г.
55
19820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
31 Март 2013 19:18
Петрински
31 Март 2013 19:42
Улицата може да надзирава властта, но ще е зле, ако започне да управлява държавата

Още не съм прочел статията, но с горното съм напълно съгласен !
31 Март 2013 20:23
Опитът на гърчолята да се преструват, че правят пазарна икономика, докато всъщност градят социализъм, шумно се провали .
31 Март 2013 20:27
Гърците са се запътили към управление на Сириза, пък после - изхвъряне на бунището на историята клановете Караманлис и Папандреу.
Засега -това.
Руското и китайско икономическо присъствие се засилва.
От гърците зависи дали ще си изиграят в тази обстановка правилно картите.
31 Март 2013 20:35
Накъде са се запътили гърците?

Накъдето и да се запътили са взели и кипърците с тях...
31 Март 2013 20:42
През 18-19 в. на Запад се заражда идеята за пресъздаване на древна Елада - че територията й трябва да бъде освободена от Отоманската власт и да се пресъздаде държавата по класическия модел.
За крал е избран германецът Ото Вителсбах, католик, принц на Бавария, който пристигна във временната столица Нафплион през 1833 г. на борда на британски военен кораб.
Съвременното гръцко знаме е създадено на базата на знамето на Бавария.
През османската епоха хората живеещи южно от Олимп наричали себе си римляни (ромеи, Romeos). На територията на новосъздадената държава са живели големи групи от албанци, власи, българи и турци, които са асимилирани напълно.
До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от арванити (арнаути). Те традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) - диалект на албанския език. Те се заселват през късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци.
Името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили.
Няма древни карти или препратки с думата "Гърция".
Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави - древна гръцка държава никога не е съществувала.
Ритуалът с пренасянето на олимпийския огън не произлиза от древна Елада. Той е създаден от един германец на име д-р Карл Дийм, който е организирал Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
В книгата си "Нещастието да си грък" Nikos Dimou пише, че желанието на Запада да проектира (представата за) древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.
"Ние говорехме на албански диалект и се наричахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ".
В Средновековието гърците започват да се смятат за римляни (ромеи), а елин започва да означава езичник. Едва по време на Гръцкото възраждане отново се появява самоназванието „елини“, но и "ромеи" се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 година.
Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, а гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век.
Албанската кръв е доминираща и е най-широко разпространена сред по-ниските слоеве на гръцкото население. Днес Атина е по-албанска, отколкото е била по време на гръцкото въстание, защото след изгонването на османците, албанското население от околните села се заселва в града.
Германският крал Ото имал за цел бързо да премести столицата в Атина, защото бил запленен от славното минало на този древен град-държава.
В началото Атина е била по-скоро едно село с 4-5 хиляди обитатели. След въстанието нараства многократно. В града е имало специален съд на албански език, за да раздават правосъдие на негръцки говорещи граждани на Атина.
В самото си основаване Гърция е била с малобройно население - по-малко от един милион души, повечето от които албанци, българи и власи. Когато Гърция завладява Епир и Тесалия, населението й нараства три пъти. След договора от Лозана през 1923 г. и след обмен на населението с Турция, Гърция се обявява за хомогенна странна, състояща се от 100% чисти гърци.

31 Март 2013 20:43
Котка
Работливо и некрадливо племе са грците!
31 Март 2013 20:45
Мноо скромно Петрински.
Целиат експеримент "капитализъм" приключва

Накъдето и да се запътили са взели и кипърците с тях...

Се пак ирландците беха първи

-------------------
Което ме присеца за любимите ОО/ИПИ.
Земат ли да фалат некого, пиши го бегал.
Преди беха ирландски тигри, кипър беше образец с ниски данъци.
Сега драпат мъдете на "балтийските тигри".
Скоро моем чекаме новини от прибалтика.
31 Март 2013 21:04
Накъде са се запътили гърците ?
В комплект са с Кипър, а накъде се е запътил Кипър, казва техният духовен водач Христозом :" Смятам ,че Кипър трябва да напусне ЕС във връзка с разпада му в близко бъдеще.Хората управляващи ЕС и Тройката не разбират много неща и това води до развал на ЕС. По-добре да напуснем преди това да се случи. Икономиката на Испания,Португалия и Италия е в опасност.Ако италианската икономика бъде разрушена, както се случи с нашата, ЕС просто няма да издържи."
31 Март 2013 21:09
Хризостом II - духовен водач на Кипърската православна църква .
31 Март 2013 21:17
Накъде са се запътили гърците ?


Гърция просто е екстремния случай. А гърците са се запътили там където отива целия Запад - към упадък.
31 Март 2013 21:19
Се пак ирландците беха първи

Се пак у ирландците има самокритичност, докато у гърците и кипърците такава отсъства напълно.
Някой им съсипал икономиката. Някой им понижил стандарта. Някой вземал заеми от тяхно име. Някой им докарал банките до фалит. Кой бре?
31 Март 2013 21:23
Мда, жалби по изпотрошената мраморна ограда... А съсипаните човешки съдби и животи (единствени), самоубийствата, емиграцията, безработните млади мъже и жени... Тях да бяхте пожалили, г-н Петрински. Щото оградите могат да се поправят все пак
31 Март 2013 21:29
Начинът, по който, оплаквайки гърците, се борите със собствената си фрустрация е ... умилителен. В това Петрински е на нивото на клиничен терапевт.

Истината е, че гърците, емигрирайки, създават чрез мощната си и добре организирана диаспора едни от най-успешните бизнес мрежи, които Светът познава. Включително и при емиграцията си в края на ХIX и началото на XX век. Христоматийни са в тази насока търговията със зърно и последвалия успеха и възход на гръцките корабособственици. Начинът им да правят бизнес и днес се изучава в университетите на Европа и САЩ, а организациите им са сред най-влиятелните корпоративни мрежи в Света и в момента.
31 Март 2013 21:34
...Истината е, че гърците, емигрирайки, създават чрез мощната си и добре организирана диаспора едни от най-успешните бизнес мрежи, които Светът познава...


Ами те, през последните 3000 години, нищо друго не правят.
31 Март 2013 21:41
Начинът, по който, оплаквайки гърците, се борите със собствената си фрустрация е ... умилителен.

Търси възможностите, колега! Искат съзнателно или подсъзнателно и у нас да се намери някой политик с международно внимание, например шефът на ПЕС, който да излъже Запада, да вземе едни пари и да ги раздаде на хората, а после да намери начин парите да не се връщат или поне да не ги връщат тези, които са ги изяли! Възможностите, рекох, търси, възможностите! Аз понеже не се занимавам с политика, ти давам идеята безплатно. Ти ако се се сетиш нещо за ИТ, ще ми върнеш жеста!
31 Март 2013 21:41
Прав е вероятна Фирмин (относително ). Всъщност тези крокодилски сълзи и лицемерни плачове за гърци, за кипърци... са неадекватни. Или отклоняващи вниманието. Плачете за България, дами и господа. Интровертирайте се, с една дума .
П.П. Синът ми снощи се върна от национален кръг на олимпиада, който се проведе в Ловеч. В единственото прилично кафене, където отишли да закусят, се намерил... само един комплект прибори за хранене. Но бил излишен всъщност, понеже единственото, което могли да им предложат, били "принцеси". С неясна годност на каймата. България си отива, умира, отвърнете за малко очички от жълтите павета, ако не искате скоро да останете сами в град-държава... сред пустош и тъмнозеленикави гета. Ще ви се наложи да изнасяте ИПИ- и ОО-специалисти, за да се изхранвате. Стига някой да ви ги иска впрочем.
31 Март 2013 21:47
Zande РИА Новости,31.03.2013 : "Председателят на Кипърската православна църква - Хризистом заяви, че Кипър трябва да напусне ЕС във връзка с разпада му в близко бъдеще. Според Хризостом , хората управляващи ЕС и Тройката не разбират много неща и това води до развал на ЕС. По-добре да напуснем ЕС , преди това да се случи ." Хризостом значи Златоуст. Златни му уста....Сега Къпър, скоро и други страни.
31 Март 2013 21:52
Да не забравя.
Котка

Иначе не се стърпя да не замесиш и евреите във световната конспирация срещу България.
В средновековна България може да се наблюдава подобен развой на стопанството особено след женитбата на цар Иван Александър за новопокръстената Теодора през 1349 г.
31 Март 2013 22:06
Негово светейшество Хризостом е посочил отправната точка за гърци и кипърци, още от времето на Марк Твен:

"Древна Гърция и съвременна Гърция представляват най-яркия контраст който може да се намери в историята. Цялата нация наброява само осемстотин хиляди души, а сред тях има предостатъчно бедност, мизерия и лъжливост за четиридесет милиона. Флотата се състои от няколко сиромашки риболовни корита. Под властта на крал Отон приходите на държавата са пет милиона долара - получени от данък в размер на една десета от всички земеделски продукти и от екстравагантни данъци върху търговията.
От тези пет милиона малкият тиранин се опита да поддържа армия от десет хиляди мъже и да даде заплати на стотици безполезни придворни лакеи и служители по подобие на големите монархии, които тази жалка държава се опитва да имитира."
31 Март 2013 22:12
***


1.5 Желателно е постингите да бъдат във вид на чист текст, и то не разноцветен, като се избягва обилната пунктуация (!!??!, ????? и .....), многото емотикони и ползването на главни букви, което се възприема като викане - повишен тон.

31 Март 2013 22:13
Щурчо, Firmin,

Не зная за къде са се запътили гърците,
Тия дни казаха че доста парици от кипърските са се преместили в Гърция.
Да не чуе дявола, някоя сутрин , да не осъмнем със затворени гръцки банки в България.
31 Март 2013 22:29
От гърците зависи дали ще си изиграят в тази обстановка правилно картите.


Те да почнат да работят, вместо да играят карти....


А попа Хризостом, като всички попове, е склонен да се изказва, като авторитет от последна инстанция за всички неща, които значително не разбрира...
31 Март 2013 22:49
То, тези , дето много разбираха - видя се докъде ги докараха....
А попа се изказва, защото за разлика от нашия Тапетко Пловдивски, е разгърнал цяла дивизион с кухни и помощи и предостави имотите на църквата на държавата , за да намери тя някакъв изход .
В тези държави православната църква има авторитет, в трудни моменти застава зад народа си. Защитава суверенитета му.
Затова хората го слушат.
31 Март 2013 23:19
Очевидно е, рестриктивните мерки със сигурност ще трябва да бъдат продължени, докато стопанският срив не бъде овладян и не се появи някакъв, поне съвсем мъничък растеж.




Ето, щом и Петрински заряза археологията и започна да дава съвети за икономиката, работата наистина е рунтава. Да се появял отнякъде поне мъничък растеж! Да падне от небето. Или някой нещо да направи. Да стане чудо. Петрински не знае, че мъничък растеж може да се появи и от разболяване на населението и увеличаване на разходите за лечение на по-болната нация. Или от увеличаване разходите за потушаване щетите от екологични бедствия. Дори от заеми. Вместо да седи и да чака появата отнякъде на мъничкия растеж, по-добре Петрински да грабва кирката и лопатата, а ние да се надяваме че ще изкопае някакъква плоча с изписана рецепта за излизане от кризата!
31 Март 2013 23:38
Работливо и некрадливо племе са грците!

Ама случиха цоциалисти да ги управлят. Па и ако беа комунист-социалисти като нашите..
31 Март 2013 23:40
Да се появял отнякъде поне мъничък растеж!

Бе има, не е като да няма,
ма е свързан с неща като държавен финансов сектор и планова икономика.
А тея неща предизвикват световрът и пристъпи на амок от родните талибанчета и атланти(д)чета, през компрадорчетата ОО/ИРИ и секва "елитарна" сволоч през Берлин/Брюксел/Париж та до Лондон и Вашингтон
01 Април 2013 00:24
На автора на подзагавието искам само да припомня какво точно означава преводът на думата с гръцки корен ДЕМОКРАЦИЯ.
Искате или не искате, господа, ще се върнете до извода, че цялата власт произтича от народа, и принадлежи на него.
Не съм нито ляв, нито десен, аз съм просто нормално мислещ и знам, че не може да играеш хоро на ничий гроб. Всеки е толкова човек, колкото и теб и има точно токлова право да живее, колкото и ти. Освен ако не се казваш ББ.
01 Април 2013 06:01
Въпроса не е за къде са се запътили гърците! Въпроса е : Накъде се е запътил света?! Останаха ли държави без дългове и колко са на ръба на фалита? Като се почне от САЩ, та се стигне до Кипър всички вървят стремглаво към пропастта! Всички кръпки и шашми водят до още по-големи дългове и проблеми. Модела на икономика е сбъркан! Количествените натрупвания са предизвикали качествени изменения и това, което някога е било ефект, отдавна се е превърнало в дефект, който не може да бъде отстранен. Икономиката на пазара/ хаоса доведе държавите и хората до катастрофа. Колкото и да не е приятно на някои трябва да се разбере, че алчността няма граници и правила. Че в крайна сметка превърнаха света в една огромна джунгла, в която силните изяждат слабите съвсем законно. Печалбата е новия БОГ! Но той има повече общо с Дявола и за това се намираме в ада, не в рая.
01 Април 2013 07:16
Как накъде? Към пазарите за нелегални работници в България естествено.
01 Април 2013 08:57
три държавни фалита (1893 г., 1932 г. и в наши дни)
От предишните два фалита Гърция излезе с войни, които се оказаха печеливши за нея. Дали същият изход не се очертава и сега - многобройните и добре оборудвани гръцки части дали ще бъдат запокитени в Сиря и Иран, наред с коалиционните партньори от другата страна на Егейско море?
01 Април 2013 09:04
Сега да не кажеш че И към Лъвов мост са се запътили.
Петрински, тоя път мноо интересен, да му се не надява човек
01 Април 2013 09:11
***
01 Април 2013 09:37
Остана ли впрочем някой да е приеман по реда?! И защо тогава изобщо в ЕС са си правили труд да разработват някакви критерии?!
Така си е. ЕС е политически проект все пак. Също както създаването на модерна Гърция от великите сили. Впрочем Гърците успешно показват, как може да се живее продължително време с непосилни дългове и държавата да се развива. Африканците дето все се оплакват от високите си дългове да се учат от гърците (и италианците). Ние пък нагледно показваме какво е да живееш без дългове и без природни ресурси.
01 Април 2013 10:18
Ето коментар на Ивайло Дичев (защо този човек изчезна от страниците на вестника?):
Защо получаващият помощи и дарения често се обижда и става агресивен? ЕС спасява Кипър от фалит, а хората там протестират.
Щурец и мравка
В контескта на ЕС това е направо шокиращо. Еврозоната, персонализирана в образа на най-ангажираната финансово държава, Германия, спасява икономиката на безгрижна и безотговорна страна като Кипър в жанра „щурец и мравка”. Какво следва? Наместо благодарност, по улиците се размахват плакати с Меркел в нацистка униформа и пречупен кръст, направен от европейските звезди.

Ако това се случваше за първи път можехме да го отдадем на някакъв странен, офшорен манталитет в тази бивша британска колония. Но съвсем същото се случи и в Гърция, току-под носа ни. И Испания, и Португалия. Хитлерови мустачки за евро-деятелите, призиви за бунт и освобождение, вайкане за обиденото национално достойнство. Аз поне не забелязах скандиране от типа „оставете ни да фалираме и загинем”. Напротив, нагласата в закъсалата част на Европа, озовала се в ролята на просител, беше, че някой е длъжен да им помага, без да поставя условия. Представете си просяк на улицата, който, наместо да подлага смирено ръка и да показва жално недъгавите части на тялото си, ви хване за ревера и каже „давай парите, ти си виновен, че съм беден”. Това вече не би било просия, а обир, нали?

Натисни тук
01 Април 2013 10:39
Повечето оплаквачи на ЕС си представят еврото като валута неподлежаща на девалвиране. Грешни представи. Заменете разпад на ЕС с девалвация на еврото за да ви олекне. Ако има разпад все пак , то той ще е след девалвация , инфлация и други капиталистически тулчета.
01 Април 2013 10:46
Абе Петрински навий сега да ти отпусне малко повече режийни. Това да те бутат в евтини западнали хотелчета, ти подтиска перото за Византия . Щурчо чети си собственитв постинги бе тракиец. През ред ти противоречи логиката с по горния от собствения ти постинг.
01 Април 2013 10:53
Тимбу, на вас с Хасан, все траките са ви трън в очите.
01 Април 2013 11:26
Защо получаващият помощи и дарения често се обижда и става агресивен? ЕС спасява Кипър от фалит, а хората там протестират.
Гърците и кипърците си искат предишния стандарт, а не някаква си милостиня. И си мислят, че ЕС им отнема високия стандарт, без да си дават сметка, че 30 години са живели назаем.
01 Април 2013 13:55
Можем да предположим, че справедливият антикредитен патос на Петринский е обусловен от вътрешния му гняв (съвсем справедлив, естествено) към злите кредитори - било те западните кръволоци, давали кинти на Византия стара, Гърция нова и най-новий Кипър, било те неназованите, държали пари на разположение на Иван Александър след "оня" брак.

Но не щеш ли - греда!
От цялата епохална като замисъл статия се е получил един посредствен апотеоз на бюджетния консерватизъм и фискалната дисциплина, все едно злият гений на самия Симеон Д. лично е движил рука Петринская...
01 Април 2013 15:05
било те неназованите, държали пари на разположение на Иван Александър след "оня" брак.

Но не щеш ли - греда!
От цялата епохална като замисъл статия се е получил един посредствен апотеоз на бюджетния консерватизъм и фискалната дисциплина, все едно злият гений на самия Симеон Д. лично е движил рука Петринская...




Само малка поправка, след първоначалното обогатяване чрез "оня брак", Иван Александър взема парите на "неназованите" и ги изгонва от царството си. Но поради самата същност на мръсната му тактика, тогавашните писатели (до един свързани с царския дров и семейство) са достатъчно неясни в писанията си
01 Април 2013 15:13
Но поради самата същност на мръсната му тактика, тогавашните писатели (до един свързани с царския дров и семейство) са достатъчно неясни в писанията си
А ти лично си присъствал и знаеш как стоят нещата по-добре от тях самите, нали?
01 Април 2013 16:22
А ти лично си присъствал и знаеш как стоят нещата по-добре от тях самите, нали?


По същество гонението на евреите в България от 1359/60 г. малко се различава от онова в другите европейски страни през периода. Те са набедени за виновници за чумата. Съдбата им в България е аналогична на тази в другите европейски страни.

Отец Павел Стефанов, блажена му памет, беше един от онези, които изследваха проблема. За жалост, преждевременната му смърт бе причина да не продължи изследванията си, а много от ръкописите му да не видят бял свят. Ето една статия от П. Стефанов Натисни тук, която докосва проблема.

01 Април 2013 16:42
Днес празнуват, политиците, адвокатите, Вандерлюбовците и журналистите. Честит ви празник.
Един поздрав и от мен!
Натисни тук
01 Април 2013 17:45
Въпроса е : Накъде се е запътил света?! Останаха ли държави без дългове и колко са на ръба на фалита? Като се почне от САЩ, та се стигне до Кипър всички вървят стремглаво към пропастта!





Добър въпрос. Наистина, след като всички държави толкова задлъжняват, на кого задлъжняват и къде са парите? Някой ще каже, парите са изядени, но парите не могат да се изядат. Те са отишли в нечий джоб. Ако се направи ревизия в офшорните банки, парите ще бъдат намерени там, на името на частни лица. Държавите колкото са податливи на източване на държавните бюджети от частници с ортаци държавни чиновници, толкова са неспособни да съберат парите от данъци. В офшорни банки в наднационалното пространство се държат трилиони долари, далеч от погледа на която и да е държава. И най-трудни за улавяне са парите на най-богатите. Един от съществените елементи на упадъка на обществото е концентрацията на богатствата в малко ръце, т.нар. олигархия и невъзможността на държавата да я облага с данъци поради придобити привилегии. Точно това се случва днес. Уорън Бъфет заявява, че плащал по-малко данъци от секретарката си и после се чудим къде са парите.
02 Април 2013 13:54
Наистина, след като всички държави толкова задлъжняват, на кого задлъжняват и къде са парите

Гозамбич още ли не разбра кьде са парите. В момента банките раздават заеми няколко пьти това което имат в наличност. Т.е виртуални пари даже не книжни.
Настьпи в момента в който тези виртуални пари трябва да се вьрнат + лихви.‌ Да ама как да се вьрне нещо дето никога не го е имало?
02 Април 2013 14:53
В момента банките раздават заеми няколко пьти това което имат в наличност. Т.е виртуални пари даже не книжни.
Настьпи в момента в който тези виртуални пари трябва да се вьрнат лихви.‌ Да ама как да се вьрне нещо дето никога не го е имало?


05 Април 2013 00:02
Направо невероятно. В Атина съм ходил еди -единствен път - на финала на Шампионска лига 2007. Спахме две вечери в хотела на последната снимка. Не искам да си спомням колко струваше и какъв късмет беше, че въобще имаше свободна стая. Това е насред най- гъзарския квартал на столицата, в непосредствена близост до стария Олимпийски стадион. Нищо не предвещаваше подобен колапс само 5г. по-късно. И не мога да си кривя душата - гърците ми направиха много добро впечатление. Дори и обикновените куки говориха английски, какъвто не мога да си представя, че някой ден ще говори наш мин. на вътрешните работи.
05 Април 2013 00:27
Щурчо
Респект!!!
05 Април 2013 02:02
Защо, защо? Лихварите, когато дават заем на корумпирано балканско правителство, много добре знаят парите ще бъдат ограбени, но са убедени че нямат вина. А не е така, според нашата християнска, а и пред християнска цивилизационна култура, лихварят е съучастник с правителствения крадец.
Обаче не е така според Талмуда, многотомна свещена книга , писана векове от равините, там се казва че убийстеото е грях, но моижеш да убиеш не-евреин без да прегрешиш по следния начин: буташ го в яма и той не умира от това, защото си оставил стълба, обаче перди да се е съвзел изтегляш стълбата, това също не е убийство, той да се е възползвал от нея, имал е възможност. Това пследното звучи много познато, така ни обясняват защо сме бедни, имали сме възможност,. да сме се възползвали, богатите са се възползвали, защото са по-интелигентни.
Морална пропаст ни разделя с ТЯХ, "интелигентните и успелите" и всичко няма как да свърши добре.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД