:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,544,183
Активни 93
Страници 7,719
За един ден 1,302,066
Hi-tech

Компютърна система ще открива крадени коли от догодина

МВР изготвя каталог със снимки и данни за идентификационните номера по рамите на всички марки и модели
Снимка: Николай Дойчинов
Компютърен каталог с идентификационните номера на всички марки и модели автомобили, чрез който ще могат по-лесно да бъдат разпознавани крадените коли, изработват експерти на МВР. Софтуерът е готов, остава само данните да бъдат въведени. Очаква се системата да заработи в началото на следващата година.

В каталога ще бъдат заложени снимки на автомобила и на оригиналния му идентификационен номер.

"Не, че номерът автоматично ще каже: тази кола е крадена. Но е достатъчно полицаят да напише цифрите и моментално на екрана ще се появят всички данни за този тип автомобил, и той ще вижда как изглежда истинският номер. Така може да го сравни с този на проверяваната кола", разказа пред "Сега" Радослав Петров, един от двамата експерти в сектор "Физико-химия" на Института по криминалистика и криминология на МВР, които работят по програмата. Те са специалисти по най-сложните химически и трасологични изследвания на идентификационните номера. Двамата дават идеята за електронен каталог.

Системата е направена така, чевсяка цифричка от номера се дешифрираи обяснява каква информация се крие зад него. Номерът винаги е съставен от 17 букви или цифри, като различните производители залагат в тези знаци различни данни - географската зона, в която е направена колата и конкретния производител, годината на направа, серийния номер, вида двигател - бензинов или дизелов, ляв или десен волан, 2 врати, 4 врати.

Компютърният каталогняма да бъде достъпен за всички служби на МВРЩе го ползват най-вече експертите в научно-техническите лаборатории в София и към всяко РДВР в страната, където се правят експертизи, оперативните работници в секторите за кражби на коли и служителите на ГКПП-та.

Така, ако при влизане или излизане на границата, полицаят се усъмни, че дадена кола е крадена, може директно да "бръкне" в компютъра и да засече на място разминавания в номерата. По този начин ще бъдат засичани и возила, които още не са обявени за издирване, или са обявени с други номера.

Това може да стане например при разминаване на един от знаците в номера, който означава годината на производство. Ако буквата S посочва, че колата е изработена през 1999 г., а вместо това е записано L, което значи - 97 г., със сигурност номерата се пренабити.

"Разбира се изпечените крадци също знаят много от тези детайли, но в много случаи, слава Богу, грешат все в нещо. Въпреки че в последно време са много изкусни и е трудно от пръв поглед да се различи, че върху номерата е имало интервенция. Затова се опитваме да разширяваме нашите изследвания", признава Радослав Петров.

Странното е, четакава система няма в много европейски държави,например Германия и Испания. Те едва ли не са можели да си направят, но при тях проблемът не стои с такава сила, коментират служители на нашето МВР. В Германия, където са произведени много голям процент от автомобилите в Европа, полицията може да поиска директно информация от заводите. Ако се наложи, колите дори могат да бъдат предоставени на производителите да ги идентифицират. Има и онлайн връзка с тяхната база данни.

"Ние също поддържаме някакви контакти с представителствата на различните марки коли в страната, но много пъти те не могат или не искат да помогнат", казва специалистът по пренабити номера.

Сега МВР разполага с книжни каталози с характеристиките на различните автомобили, в които е указано как може да се разшифроват отличителните номера на рамите и двигателя. Работата с тези каталози обаче е много по-бавна, защото информацията не е систематизирана. В момента почти ежедневно двамата експерти от Института трябва да дават информация на колегите си от провинцията по телефона, това бави и усложнява разследването на автокражбите.

"Ясно е, че когато една кола е открадната и номерата й са пренабити, колкото и съвършена и да е издирвателната система, просто няма как да бъде открита. Така че ниетрябва първо да разберем кои са оригиналните номераи тогава да се търси от кого е откраднат автомобилът", казва експертът.

Много често обаче се оказва, че данните в каталозите са оскъдни заради непрекъснатото излизане на нови модели коли. А докато каталозите за тях станат готови, минава доста време. Напоследък, благодарение на отварянето ни към Европа и работата по общи проекти, МВР успява да се снабди с по-нови. Но това все пак е информация, която производителите пазят доста и не я предоставят на всеки, казва експертът.

В деня, когато говорим с него, в гаража на Института по криминалистика "чакат" за експертиза 3 крадени коли. Капацитетът му е толкова, а и двама души трудно могат да се справят с повече. Понякога експертизите, които се налага да правят, са много сложни. Ако номерът на рамата е толкова изкусно подправен, че не е достатъчен визуален преглед с лупа, се забъркват специални химически разтвори за проявяване.

Друг път се проверяват номера на скоростна кутия, скрити производствени номера, контролната цифра. При някои автомобили, задължително при американските, се поставя такава цифра. Тя се изчислява по определена формула като се вземат предвид всички 17 знака от номера. Ако сметките не излязат, значи колата със сигурност е крадена. МВР разполага с тези формули и сега, но с новата компютърна система полицаите няма да изчисляват на ръка, това ще става автоматично.

В института вече е оборудван кабинет с компютри, в който ще се провежда обучение на полицаи от цялата страна как да боравят с новата система.

Програмата за идентификация на колите е част от големия проект "Институционално укрепване на българската полиция", който се разработва от 2 г. и изтича този месец. Финансирането е почти изцяло по програмата ФАР. Софтуерът е изработен от Института по компютърна техника на МВР с помощта на испански експерти.скорост

Информацията за задигнато возило - за 5 мин. до всяко ГКПП5 минути, след като подадете жалба, че колата ви е била открадната, тази "новина" стига до всички ГКПП в страната, до всяко РДВР и РПУ. Така е от около две седмици, откакто експериментално действа новата компютърна информационна система за крадени автомобили на МВР. До дни тя ще задейства с пълна пара. И досега данните за всяко задигнато возило се разпространяваха до всички гранични пунктове и поделения на полицията, но доста по-бавно. Така шансът една крадена кола да бъде открита, значително се увеличава, убедени са в МВР.
 
Така полицаите ще виждат оригиналния идентификационен номер на автомобила
2826
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД