:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,554,592
Активни 64
Страници 18,128
За един ден 1,302,066
Челен опит

Рекламата в ЕС: цигарите - не, алкохолът - да

България има преходен период, в който ще намаляваме съдържанието на катран в папиросите. Домашни ракии също няма да бъдат забранени
Снимка: Ройтерс
Наскоро стана ясно, че все още държавният холдинг "Булгартабак", който я има, я няма пари да плати на тютюнопроизводителите, е заделил тази година цели 4 милиона лева за реклама. Обикновено такива новини предизвикват възмущение най-вече заради съмненията за източване на държавно предприятие. Но въпросът има и друг аспект - доколко е морално да се рекламират продукти, увреждащи здравето? За да намерим отговора, нека погледнем как стоят нещата в Европейския съюз, с който непрекъснато се сравняваме.

Там нещата са ясни: 15-те са на път напълно да забранят рекламата на тютюневи изделия. Неотдавна Европейската комисия внесе проектодиректива за пълната забрана на рекламата на цигари в печатните медии, по радиото и в Интернет. Предвижда се също спонсорството на събития (например спортни) от страна на фирми-производителки на цигари да бъде забранено на цялата територия на ЕС.

Хармонизирането на европейските политики в рекламата на цигари и тютюневи изделия е наложително поради съществените различия, които съществуват до този момент.-------Каре - Разрешено и забраненоРеклама в кината - забранена е в Белгия, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция. Разрешена е в Австрия, Германия, Испания и Великобритания, ако е придружена с предупреждението, че пушенето е опасно за вашето здраве.Реклама в билбордове - забранена е в Дания, Финландия, Франция, Португалия и Швеция. Разрешена е (ако е придружена с предупреждение) в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Люксембург, Холандия и Великобритания.Реклама в печата - забранена е във Финландия, Франция, Португалия и Швеция. Разрешена е (ако е придружена с предупреждение) в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Холандия, Испания и Великобритания.Реклама в радиото - забранена е навсякъде освен в Испания и Великобритания, където трябва да бъде придружена с предупреждение.Спонсорството е забранено в Белгия, Финландия, Франция и Германия.

----------Трябва да се припомни, че още от 1998 г. в ЕС е в сила забраната за рекламата на цигари и тютюневи изделия по телевизията, както и спонсорството на телевизионни програми от фирми-производителки на цигари. Опитът от прилагането на тази директива показа, че загубите за рекламния сектор в областта на цигарите бяха компенсирани от увеличена реклама в други области, особено новите технологии.

ЕС въведе и други ограничения на тютюневия бизнес. Най-важното е намаляването от 12 до 10 милиграма за цигара на съдържанието на катран, въвеждането на таван от 1 мг никотин и 10 мг въглероден окис на цигара. Това трябва да стане задължително от януари 2004 г.

Производителите са задължени да увеличат размера на предупредителните надписи на кутиите цигари, а търговски надписи като "меки, с ниско съдържание на катран" ("Mild", "Low tar"), могат да бъдат използвани само на основата на строги експертизи. Казано с други думи,известната марка "Marlboro Lights" става незаконна в ЕвропаИ за капак на всичко, правителствата на страните от ЕС получават правото да принуждават производителите на цигари да поставят върху опаковките графични изображения за последиците от тютюнопушенето - снимки на увредени човешки бели дробове и прочие ужасии.

Доста по-различни изглеждат европейските политики в областта на рекламата на алкохол. Всички официални декларации напоследък са еднозначни - не, Европейският съюз не възнамерява да въвежда забрани на рекламата на алкохол. Впрочем, всеки път, когато се обсъждат евентуалните ограничения на рекламата на алкохол, едновременно с това се обсъжда и рекламата на бързите коли. (В някои страни от ЕС има национални забрани в рекламите за коли да се акцентира върху това, че са "бързи". За да се заобиколи тази забрана рекламите акцентират върху "мощността" на автомобилите или върху това, че са "пъргави". В ЕС има твърдо становище, че обща забрана за рекламата на бързи коли не се предвижда.)

Заключението на Европейската комисия винаги едно и също - докато цигарите и тютюневите продукти са отговорни за смъртта на 500 000 граждани на страни от ЕС всяка година, броят на жертвите на алкохола и на бързите коли е много по-малък.

Нещо повече. Смята се, чеумерената консумация на алкохол е част от здравословния начин на животи че алкохолните напитки са имали положително въздействие върху културата на европейския континент в продължение на хилядолетия.

Така че се стига до парадокси. Когато една държава от ЕС въведе някакви забрани в областта на рекламата на алкохол, други страни-членки не само протестират, но понякога довеждат нещата до Европейския съд в Люксембург. Най-често те тълкуват забраната като протекционизъм и нарушаване на правилото за свободното движение на стоки. Класически пример е френският закон "Евен", който забранява рекламата на алкохол на билбордове и спонсорството от страна на производители на алкохол. Той е атакуван от редица държави, които виждат в него особено подъл начин, измислен от французите, за да предпазят своя пазар от конкуренция.

Смята се, че френският консуматор е свикнал с френските вина, които купува без нужда от особена реклама. Изправен пред мощната конкуренция на качествените и евтини вина от новия свят, със закона "Евен" Париж лишава конкуренцията от едно силно оръжие, от възможност да пробие на френския пазар. Особено критично настроени към закона "Евен" са големите европейски производители на бира, които акцентират върху това, че лишеният от взаимноизгодното спонсорство свят на спорта понася загуби. За да спечелят на своя страна френското общественото мнение, те редовно се позовават на футболните мачове и други прояви, които телевизиите не са могли да излъчат, поради забраната биреният бизнес да спонсорира предаването.

Трябва да се отбележи, че колкото и да изглежда спорен, законът "Евен" издържа на атаките години наред. Той остана непроменен при няколко френски правителства. Европейската комисия даде становище, че той не противоречи на европейските общи политики и че грижата за здравето на консуматорите има преимущество пред възможността да бъдат предоставени допълнителни услуги чрез спонсорство. Но така или иначе, законът си остава вътрешна работа на Франция.

В областта на рекламата на Европейската комисия разглежда възможностите за въвеждане на някои правила, предпазващи децата и подрастващите от натрапчива реклама за алкохолни напитки. Но това няма да доведе до скорошни директиви. С не по-малка сила прозвучават мнения, че децата не трябва да бъдат държани "на тъмно", а напротив - те трябва да получават балансирана и обективна информация за добрите и лошите страни на консумацията и злоупотребата с алкохол.

На отделните държави от ЕСне е забранено да въвеждат и развиват свои рестриктивни политики,насочени към ограничаването на консумацията на алкохол. Швеция например запази своя държавен монопол върху продажбите на алкохол, който се изразява в поддържането на изкуствено високи цени с цел намаляване на консумацията му. За нас това е добре, защото шведите идват у нас, привлечени не само от нашите плажове, но и от капанчетата край тях.

Очевидно е, че българите, дори и като членове на ЕС, ще продължим да гледаме по телевизията реклами на "Пещерска гроздова" и на бира "Загорка", стига сами да не си въведем вътрешно законодателство, което да ги забрани или ограничи. А понеже у нас много се говори за това, че когато влезем в ЕС, ще трябва да се откажем от домашните ракии, нека кажем няколко думи и по този въпрос. Това, разбира се, не е така. Темата за българските цигари и ракии се разгледа в преговорите в главата "Данъчна политика", която вече е затворена. Правителството отчете като успех отложеното въвеждане на минималното ниво на акциза за цигари до края на 2009 г. (както е известно, цигарите у нас остават удивително евтини в сравнение с цените в която и да било страна от ЕС).

Освен това България договори9-годишен преходен период, за да намали катрана в папироситеВ резултат от преговорите (още при предишното правителство) страната ни се ангажира да намалява с по 1 милиграм на всеки 3 години съдържанието на катран в тютюните, докато се съобрази с европейските изисквания. Средното съдържание на цигара сега е 15 милиграма. На практика ние ще се съобразим с европейската директива чак през 2016 г. Тя изисква не само отделни марки цигари да имат малко катран, а и да не се отглеждат сортове с високо съдържание. Освен това трябва да променим технологиите в тютюнопроизводството. Как ще стане всичко това, как ще се отрази на сектора и на цените не е особено ясно.

В резултат от преговорите ЕС прие също така да има "специален режим на акциз" за производителите на плодове, които произвеждат от тях алкохолни напитки за лична употреба. Какво означава това чиновниците тепърва ще трябва да ни разтълкуват. Но така или иначе, домашни вина и ракии ще продължават да ни топлят и когато станем официално европейци.
2254
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД