:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Забравихме за светостта на майката, грижата към ближния

В основата на проблема са консуматорските ценности, казва председателят на фондация “Българска памет” Милен Врабевски
Милен Врабевски
Милен Врабевски е роден във Варна през 1968 г. Завършва с отличие местния Медицински университет. Собственик е на организация за научноизследователска и развойна дейност в областта на клиничната медицина, която управлява проекти в 14 държави. През 2007 г. учредява фондация "Българска памет", която работи за реинтеграция на диаспората, популяризиране на културно-историческото наследство и борба с демографската криза. Семеен, с три деца.

- Д-р Врабевски, какви са основните проблеми на диаспората ни на Балканите, Молдова и Украйна?

- На първо място, липсата на медии, издавани на български език. Проблемите с образованието до голяма степен успяваме да покрием, с изключение на Македония. Тя не отговоря и на най-елементарните изисквания за преговори с ЕС. Как ще се решава това занапред, е въпрос на политическа воля. Липсва икономическият фактор - например коридор № 8 до Адриатическо море. Това е трансевропейски маршрут, за който имаше отделени средства, но бе спрян по политически причини, отново в Македония. България не предприема инициативи, с които да бъде продължен. Проблемите с българското гражданство остават - процедурата не е достатъчно флексибилна, налице са злоупотреби.

- Каква е дефиницията за патриотизма в XXI век?

- Патриотизмът е грижа за собствената среда - семейната, на приятелите. Това е средата, в която искаме да бъдем, да живеят децата ни. Прекланям се пред възрожденските идеали, но те носят малко противопоставяне, антагонизъм, които са били характерни за епохата. Днес интегритетът в Европа се базира на обратното - принципите на заедност, трансгранично сътрудничество, премахване езика на омразата. С тях се мъчим да възпитаваме децата, тъй като те са бъдещите управленци на държавата. Нашите виждания по отношение на българщината са по-глобални, ще ви разкажа за няколко инициативи. Аз и съпругата ми станахме миналата година членове на Глобалната инициатива на президента Клинтън. Това е най-мощната неправителствена организация в света, обединява около 790 членове, само 6 души са от Източна Европа. Решихме да участваме чрез помощ за децата от Югозападните Родопи, с които работим вече 5-6 г. В момента фондация "Българска памет" финансира кандидатстудентските курсове на 300 деца от 10 селища, също и курсове за езици, алтернативна заетост, професионална ориентация. В Якоруда имаме офис и много държим на него, тъй като в Югозападните Родопи настъпва ислямски фундаментализъм чрез мощни саудитски фондации. Поддържаме структура и в Комрад, Гагаузия, където сънародниците ни са заплашени от асимилация. Тази година със събития в Брюксел и у нас честваме 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Кирил и Методий, както и 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

- Когато говорим за диаспората, а и за смесените наши райони, чия трябва да е водещата роля за решаване на проблемите - на държавата или на благотворителите?

- Усилията трябва да са съвместни, както е на Запад. Но неправителственият сектор в Западна Европа не бе създаден от структури на Държавна сигурност. У нас бе обратното, затова "фондация" тук е мръсна дума. Много е трудно да убедиш хората, че развиваш благородна и чиста дейност. Но иначе с държавна помощ нашите действия имат мултиплициращ ефект. Ето, финансирахме 29 семейства по програмата за асистирана репродукция, до миналия месец се родиха 19 деца. След като се появи държавният фонд, обслужени бяха около 20 000 жени. Плюс това всеки предприемчив българин, който вижда, че държавата застава зад него, става два пъти по-предприемчив. Ще дам пример с Чехия, Полша и Унгария, които имат страхотни политики по отношение на младите си хора. Мъчат се да ги задържат чрез предоставяне на безлихвени заеми, осигуряване на жилище и т.н.

- Но как това да стане у нас, след като държавата е бедна?

- Нека поне един път се направи съвместно обсъждане с държави като Унгария, Полша и Чехия, да се види как се правят нещата там. Младите хора задължително трябва да бъдат приоритет, още повече че се харчат огромни средства за безполезни инициативи.

- България е в страхотна демографска криза. Можем ли да й противодействаме, или безвъзвратно сме изтървали влака?

- Не сме. България се е изправяла на крака след много по-страшни кризи. След национални катастрофи демографският бум ни е спасявал неколкократно. Отговорите са два - любов и вяра в собствените възможности.

- България е преживяла демографски бумове в миналото, но животът е бил различен - българското семейство се е нуждаело от работна ръка. Сега икономиката, начинът на производство са съвсем различни, децата не са първа необходимост. Не е ли това големият проблем?

- Основата на проблема е в потапянето в средата, която активира консуматорското общество. Рекламите, мултиплицирани чрез многобройните медии, ни казват да купуваме. Не ни карат да бъдем лоши и да не раждаме, но ни атакуват: "Купувайте, купувайте, искаме да купувате!". Искайки да купува, човек се променя, забравя за светостта на майката, за грижата към ближния. Забравя, че Господ ни дава децата, за да ни научи да живеем за другите.

- Но как в днешния свят може да се противодейства на рекламите, на консуматорството?

- Трябва да обучаваме младите хора да мислят положително, градивно, конструктивно. Да разберат, че консуматорското общество не е реализация, а следствие на някакви процеси. Реализираните хора са тези, които са се научили да живеят за другите. Успехът на едно общество зависи от инвестициите в собствената среда, а не от черпенето на нейните ресурси. Това, ако щете, е заложено и в принципите на оцеляването на планетата.

- В България има много националистически партии. Патриотични ли са те?

- Финансирани са отвън и нямат нищо общо с родолюбието. Дали си родолюбец или не, личи от крайния резултат. Знамената, лозунгарството, митингарството имат обратен ефект днес. Представете си, че отидем с два автобуса в Цариброд, счупим пет витрини, напсуваме сръбската власт, развеем български байраци, после ги свием, приберем се. Какво ще стане? Нали остават българи там, върху които ще се излее цялата злоба. Нашият ербаплък не е адекватен в балансираната европейска среда, която дава много повече възможности от силовите.

- Днес се казва, че трябва да се национализират приватизираните сектори, да се махнат чуждите фирми....

- Винаги гледайте кой кого финансира, за да си направите извод за реториката.

- Може ли българската диаспора да ни е демографски резерв? Периодично се чуват гласове да преселваме тук хора от чужбина.

- Диаспората винаги е резерв, много важен. Не е задължително някой да се преселва, хората там пак са извор на българщината. Нито Сталинското време, нито югославската УТБА, нито гърцизацията са успели да пречупят българското им самосъзнание Това е светлото, свещеното в генната памет - съхраняват се традиции, концепции, вярвания, любов към прародината. Ако все пак те трудно присъстват на Балканите, ги виждаме в Молдова и Украйна. Тези хора са на една ръка разстояние от нас. Един трансевропейски маршрут, който включва, да речем, удължаване на коридор № 8 към магистрала "Хемус", от там на север към Бесарабия, би помогнал на сънародниците ни от Македония, Сърбия, Албания, Молдова да идват през уикендите в България. Да споделят обичаи, традиции, да ходят на театър, забавления, семинари... Всичко това със сродни хора, с общ език. Нашата фондация снабди всичките училища в Молдова, преподаващи на български език, с учебни пособия, пакети сателитна телевизия. По подобен начин постъпихме и в Украйна. Но колкото да помагаме, една магистрала ще свърши несравнимо повече.

- Как днес може да бъде обичана българската държава?

- Чрез изкуството. България трябва да се обачи заради младите, народа й. Когато видите 200 чифта детски очи, вперени във вас, тяхната надежда и упование, получавате мотивация и енергия да инвестирате в тях. Любовта към родината е любовта към тези деца. Корумпираният политик не може да бъде обичан. Не може да обичаш човек, който служи на други богове, който последното, което се сеща, е да помогне на народа си и намира хиляди нелепи оправдания - светът се е глобализирал, родолюбието било демоде и т.н. Този човек го оставете, не го бийте, нека Господ е съдник. Концентрирайте се върху хубавото. Ако не харесвате чалгата, избирайте си интелигентна музика. Щом не харесвате пошлостта, работете за красивото. Конфликтът не ражда напредък, прогресът се дължи на творческото, конструктивното мислене.

- Този негативизъм, който се среща в България, само на нас ли е присъщ?

- Има го и на други места. Децата са в постоянна депресия и на Запад. В 90% от случаите те са изправени пред зверската перспектива, пораствайки, да живеят на кредит.

- Къде е проблемът? В капитализма, демокрацията?

- Не е в тях, а в несправедливото разпределение на средствата, в злоупотребите. Много държави са пред фалит, защото се харчи безразборно. Заради частни интереси средства се прегрупират по безразборни начини.

15
6053
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
14 Април 2013 20:47
Явно е, че човекът вижда добре корените на проблемите и предлага добри основи, на които да стъпи решаването им - критичност и неглижиране спрямо консуматорските "идеали" и спрямо псевдонародняшките "патриотични" партии като Атака ... Лошото е, че такива хора ,първо, са доста пацифистично настроени, което е неадекватно в нашата брутална политико-социална реалност, и второ - нямат щирока трибуна и друга медия едва ли би им предоставила възможността да изразят мнението си просто защото собствениците й са хора, които имат интерес консуматорското съзнание да бъде провокирано, захранвано и впоследствие изцеждано в джобовете им ...
14 Април 2013 20:58
Кире, мани тая псевдопартия "Атака", бегай у фондацията на Клинтън да те научи на патриотична заедност и льобоф към корана.
14 Април 2013 21:14
В България има много националистически партии. Патриотични ли са те?
- Финансирани са отвън и нямат нищо общо с родолюбието.


Не са много "националистическите партии". За съжаление наистина са финансирани отвън. Най-паче сидеровци с руски каймета.
14 Април 2013 21:18
Това не е ли "създателят" на "Диана експрес"? Уважаващият морала и законите?
Член на НИС на ГЕРБ...
Бая обективен оценител...
--------------------------------------
Блогът на Генек

15 Април 2013 00:27
Аз и съпругата ми станахме миналата година членове на Глобалната инициатива на президента Клинтън.

Моника, до гроб ще съм ти сърдита, че не стисна зъби навремето! Не после, а вместо, хайде преди и по време също ставаше!
15 Април 2013 04:23
Нямам нищо против мислите на г-н Милен Врабевски, звучи добре, правилно. Срещала съм се с него веднъж, по покана на генералния ни консул в Ню Йорк (юни 2010 година). Беше член на Герб и това наистна ме накара да не гледам сериозно на работата му. От този период имам няколко разменени писма с него, които най-добре говорят за нещата. Повтарям, става въпрос за началото на юни 2010 и няма нещо в което да съм сгрешила относно Герб и поддържниците му:

Нели:

Дори вчера ми се случи да се правя на безпристрастна като научих от гугъл, че сте от Герб:-), а за мен набора от хора Герб (забележете, това дори не е истинска политическа формация, а хванати от тук и там хора) е символ на чалга-политиката в родината ми. Не се сърдете на откровението ми, но вашият лидер е полуграмотен, при това самовлюбен, и вие, като образован човек, не може да не го разбирате.

BTW, вие знаете ли позицията на Герб (ако Герб изобщо може да има позиция за повече от 12 часа, най-много денонощие) относно българите в чужбина? Беше изказана от сегашния ни външен министър Николай Младенов, в края на април тази година, в консулството ни на 62 улица в Манхатън. На въпроса ми "г-н Младенов каква е позицията ви по повод дебата да се лишат от право на гласуване в избори за Народно събрание и Президент българите зад граница" той отговори: право на глас трябва да имат само хората живеещи в България. Бях шокирана, но успях да го попитам дали знае, че изказването му противоречи на сегашната Конституция на България и получих още по-шокиращ отговор: не знам правния аспект на въпроса. Българският външен министър, който само преди 10 минути се кълнеше как милеел за нас, твърди, че трябва да ни лиши от конституционните ни права, при това не знаеше "правната страна на въпроса". Ще се съгласите, че за тези нещастни за България 11 месеца имаме уникални министри, да? Дянков, например, води класацията далеч преди Младенов. А полуграмотната "Кен Ли" на българската дипломация и предшественичка на Младенов, г-жа Желева, ни прослави дори зад граница.


Милен:

...ще подчертая, че само с г-н Борисов хора като мен и г-н ... могат да реализират родолюбивите си възгледи. Действително ние разбираме слабостите на системата, но кой досега бе на по-добро ниво (риторичен въпрос)? Необходима ни е малко повече положителна нагласа, просто и можем да летим в Космоса.

Никой не знае какви са били като хора царете Борис и Симеон и затова не виждам смисъл да ги обсъждаме. По делата им ще ги познаете, както и в случая със сегашния Премиер, а историята ще дава оценка след време.


Нели

Относно реторичния ви въпрос: да, всички преди Борисов бяха на далеч по-добро ниво от него. Дори явният педагогически случай Кобурготски (човекът има явно познавателни проблеми, не случайно и гимназия му е било трудно да завърши) не допусна България до такова ниско равнище в икономиката, политиката, външните инвестиции, обедняването на народа, отношението към националите институции и т.н. Както вече писах, Б. Борисов е всекидневен срам за всеки грамотен и образован човек в географска България и в духовната такава. А каква са били Борис и Симеон е ясно от делата им, едва ли точно на вас трябва да го обяснявам. Във всеки случай, нищо общо с Борисов, чието правителство наскоро обсъждаше закриването на Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев (?). Ами исторiята с БАН? Правила съм си дисертацията там и също съм искала/писала за преустройство на това закостеняло свърталище на комуняги, но начина по който сегашният министър на образованието разговаряше с хората от Академията и говореше за БАН като цяло беше повече от скандален. Не трябва да се позволява на прости хора да се докосват до проблемите на науката, не сте ли съгласен? Както не трябва да се дава политическото управление на страната в ръцете на полуграмотни охранители и сенчести мутри.

Няма съсловие, което не беше обидено или разстроено от режима на Борисов и тук кризата е най-малкия проблем. Да не говорим вечното му извинение с тройната коалиция. Нещата са плачевни, включая и назначаването на ченгето Божо Димитров за министър, който се позори с действия като уволнение по донос от тетка Цецка от Народното събрание (тази жена трябва да бъде съдена, а не да ръководи Нар. събрание, заради допускането в Държавен вестник на лобистки текстове, които никога не са били гласувани в парламента) Райна Манджукова. Райна е свестен човек, върши работата си с убеждения, както може и колкото може, всички сме различни. Виж, леля Цецка е уникално явление - гърмяща смес от простащината и подхалимажа на комунистическия партиен секретар (точно така си представям някогашните комунистически партийни секретарки). И да е само тя...BTW, Божо Димитров има попадения като историк, не отричам (като "10-те лаги на македонизма", да кажем), но той няма място в който и да е уважаващ себе си кабинет на Р България, защото е комунистически доносник.

За да разберете по-добре възгледите ми знайте, че бях страстен поддръжник на лустрацията в България, която трябваше да забрани на хора като Първанов, Божидар Димитров и кой ли не още, да заемат висши държавни постове. Ако бяхме направили това преди 15 години, днес нямаше да ни "управлява" слугата на Тодор Живков и Батето.

Това по-горе не е разрез, това са мислите на човек, който всекидневно се удивлява от ниската политическа култура на българския избирател. 40-50% гласуваха за Боко Борисов, по мое мнение същите, които тръпнеха от сълзливо умиление по "царя Симеон" на 17 юни 2001. Когато мисля за това ми става мъчно и тъжно. За това предпочитам да се отвличам с по-позитивни неща:-). България има нужда от умни, дисциплинирани мисловно и всеотдайни лидери, не от полуграмотни мутри и охранители на бивши комунистически величия.

Желая ви успех с българчетата от бившия СССР и източна Европа. Убедена съм, че те заслужават и оценяват вашето време, пари и чувства. Но ще продължавам да се удивлявам как нормален мъж може да стои в една стая с г-н Борисов. Политическите сметки едва ли могат да надборят лесно хормоналните инстинкти на един мъж към такъв екземпляр от "Планетата на маймуните" :-).


Между тези неща си разменихме и лекции/мисли по история. Не знам какво смята да прави г-н Врабевски без "г-н Борисов" (за реализация на родолюбивите си възгледи). Пък и каква ли ще е историята за управлението на Борисов в неговите лекции (той преподаваше история на летни лагери на българчета от Бесарабия)? Ще трябва да премълчава този срамен период от биографията си.
15 Април 2013 05:43
Иначе г-н Врабевски е момче варненче, от английската гимназия, учил е при Мак Станчев (хамел го познава). В светлината на станалото днес във Варна, Врабевски е единствения варненец, който знам да е гербар.
15 Април 2013 05:54
*
15 Април 2013 09:47
Ех, мечти! Простолюдието да има идеали, религия, да бачка за без пари и да няма нужда да консумира, а ние от фондациите възвишено да го насочваме!( срещу добро заплащане, разбира се!) Ама балъците на, не кълват! не искат прекрасен задгробен живот и туйто! Защо ли?
15 Април 2013 10:41
Човекът изглежда свестен, а някои от коментарите само потвърждават думите му.
15 Април 2013 10:55
Рекламите, мултиплицирани чрез многобройните медии, ни казват да купуваме. Не ни карат да бъдем лоши и да не раждаме, но ни атакуват: "Купувайте, купувайте, искаме да купувате!".

Че то половината реклами са за pampersi и прахове, дето нежно изпират детски дрешки и пазят детските дупета.... Посланието е ясно....
15 Април 2013 11:33
Това е светлото, свещеното в генната памет - съхраняват се традиции, концепции, вярвания, любов към прародината. Ако все пак те трудно присъстват на Балканите, ги виждаме в Молдова и Украйна. Тези хора са на една ръка разстояние от нас. Един трансевропейски маршрут, който включва, да речем, удължаване на коридор № 8 към магистрала "Хемус", от там на север към Бесарабия, би помогнал на сънародниците ни от Македония, Сърбия, Албания, Молдова да идват през уикендите в България. Да споделят обичаи, традиции, да ходят на театър, забавления, семинари... Всичко това със сродни хора, с общ език. Нашата фондация снабди всичките училища в Молдова, преподаващи на български език, с учебни пособия, пакети сателитна телевизия. По подобен начин постъпихме и в Украйна. Но колкото да помагаме, една магистрала ще свърши несравнимо повече.


, обаче ...

Обаче това трябва да е държавна политика!
15 Април 2013 12:19
Верно изглежда свестен човека.
Това не е ли "създателят" на "Диана експрес"?

Точно същичкия е.
Д-р Врабевски, как се стигна до съвместния ви проект с "Диана Експрес"?
С групата "Диана Експрес” се познаваме от около 8 г. Смея да твърдя, че това са едни от най-добрите музиканти в България. Независимо дали са със своя създател или не, те са изключително добър състав. Инвестирах в този проект, защото от самото начало бях убеден, че ще се получи нещо много истинско.

Относно споровете за името и песните на "Диана Експрес":
Припомняме, че продуцентът Врабевски заедно с екскитариста на “Диана Експрес” Максим Горанов дълги години се мъчиха да узурпират името на култовата група и дори заведоха дела срещу нейния “баща” и срещу Илия Ангелов заради техни изяви в пресата.

“ Правдата възтържествува! И двете бяха спечелени от нас. Това са наказателни дела, в които Милен Врабевски искаше от мен и от Илия по 10 000 лева, защото в няколко интервюта защитихме правото си, че двамата представляваме група „Диана Експрес” - нещо, което беше потвърдено 24 април т. г. от Върховния административен съд без право на обжалване”, заяви гордият Щерев.

Голямото му желание било да се реализира като хирург и направил няколко опита да си намери работа в операционна зала, но те се оказали неуспешни. Насочил се към експерименталната медицина и изпитването на нови лекарствени продукти. През 1997 г. регистрирал компанията си "Комак медикал", която сега е най-голямата частна научно-изследователска организация в Югоизточна Европа.
Медицина или музика? Какво бихте избрали, ако се наложи?
Такава дилема няма. На първо място съм лекар, въпреки че се занимавам с управление и контрол на научно-изследователския процес. Навремето исках да стана хирург, но периодът беше такъв, че нямах възможност да си намеря работа с тази специалност. Все още имам някакъв сантимент в тази посока.

И последен цитат от ето тук Натисни тук
Никой от болните, върху които е бил прилаган опасният експеримент - а те са общо 97 (деветдесет и седем) души - не е бил получил полагащите му се 700 долари, които са били присвоени (откраднати) от българската фирма “Комак медикъл” (с президент д-р Милен Врабевски), която е била българският посредник на американската фирма при прилагането на медикамента. Журналистът установил, че в резултат от прилагането на този медикамент на тежко болни пациенти (при които е било забранено такова прилагане) официално са починали четирима (4) души, но фактическият брой на мъртвите е седем (7), както и че никой от близките на починалите не е бил получил въпросните 20 хиляди долари, полагащи се съгласно изискванията на американците

15 Април 2013 13:14
Да Нели

Да

http://www.youtube.com/watch?v=sGxecPnhFlo - песен от Македония

http://www.youtube.com/watch?v=PdVysOQBfzQ - песен от град Вранье , Сърбия15 Април 2013 14:37
Ще дам пример с Чехия, Полша и Унгария, които имат страхотни политики по отношение на младите си хора. Мъчат се да ги задържат чрез предоставяне на безлихвени заеми, осигуряване на жилище и т.н.


Не въвеждайте в заблуждение читателите , господине! Няма такъв филм безлихвен заем , както няма и безпаричен наем.Поне за Чехия съм сигурен.
Защо остават е друг въпрос.Но никой никак не се мъчи някого да задържа.Всеки си прави личното и на семейството си салдо доходи-качество на живота .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД