:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На 12 май битката е за нашите 50 лв.!

По закон политиката е най-сладкият бизнес - срещу 40 000 бюлетини на изборите получаваш гарантирани 500 000 лв. годишно! И няма никакво значение дали и как работиш и за какво харчиш тези пари
Петьо Цеков
Демокрацията е скъпо удоволствие, което в България е докарано до извратеност. Тази година 12 май е ден за плащане. Харесваме си партия, гласуваме за нея и така доброволно й даваме 50 лева за следващите 4 години. Пълна заблуда е, че те, политическите партии, ни подкупвали, за да гласуваме. Всъщност ние отиваме и сами си плащаме. Хем се отказваме от властта, която "произтича от народа", хем си плащаме, за да могат другите да управляват от наше име. Всяко пускане на бюлетина е акт на съгласие, че партийците могат директно да ни бръкнат в джоба и да вземат нашия дял в тяхното благоденствие. Нали сте забелязали, че след като гласуваме, се подписваме - това всъщност е нашето уверение, че чекът е валиден и трансакцията може да се осъществи.

Така че т.нар. държавна субсидия на политическите партии всъщност не е нищо друго освен



законно пробиване на още една дупка в джоба ни



Каква е целта на българския политически лидер? Да спечели изборите и да реализира ред политики в полза на обществото? Да краде нагло? Да управлява мъдро и да води към благоденствие себе си и организираната група около него? По-амбициозните имат и такива цели. По-скромните обаче се стремят единствено да накарат около 40 000 души да гласуват за тях на парламентарни избори. Това е долу-горе 1% от парламентарния вот. Тези гласове, този 1 процент, автоматично дават право на съответната партия да сложи ръка на 500 000 лева бюджетни пари. На година. Това са чисти пари, законови. Те се полагат на всяка партия, която мине 1%, независимо дали е влязла в парламента или не.



Тези пари са добър стартов капитал



Те водят до автоматично присъствие в медиите и нова популярност, която пък отваря вратите към знайни и незнайни спонсори... След новото финансиране следват нов растеж, възможност за ново инвестиране във феновете, нови държавни пари и ново участие в медиите. Политически кръговрат? Както искате го наричайте. От моя гледна точка това е порочен кръг. Но пък напълно законен. Както много други неща в тази страна.

Е? Струва ли си усилието един път на четири години политиците ритуално да слизат при народа и да водят т.нар. предизборна кампания? Да харчат пари за плакати и бензин, да пишат стратегии и програми...? Отстрани ситуацията изглежда малко комично - СДС прави митинг пред сградата си, БСП си бае на Перперикон, "Атака" дарява старци с лекарства, ДПС събира костюмирани хора в читалище, ГЕРБ съсредоточава цялата си мощ по оста Ихтиман, Костенец, Долна баня, Самоков... Но всъщност всичко това е добре планирана инвестиция. Това са присъщи разходи на "фирмата", на организираната група наречена "партия". Струва си дори да си купиш тези 40 000 гласа. Защото на гарантираната, печалба могат да завидят и най-проспериращите компании от реалния бизнес. Парите по никакъв начин не зависят от това какво прави една партия впоследствие - може да развива бурна дейност, а може и да се прави на умряла лисица до следващите избори. Вие да сте чували "Лидер" да са извършили нещо съществено през изминалите 4 години? Аз не се сещам. Но са си прибрали държавната субсидия.

И от всичко това важното е едно - ние пак плащаме. Плащаме на монополистите във властта. Плащаме 200 милиона лева за един мандат. И колкото повече гласуваме, толкова повече плащаме. И не можем да врътнем кранчето, ако не сме доволни от партията, която сме спонсорирали. Защото законодателите услужливо са пропуснали този момент.

Вероятно сме дискутирали казуса десетки пъти - тази държавна субсидия бе въведена, за да е ясно и открито партийното финансиране. Партиите да не изнудват фирмите. Да не лъжат. Да не крадат. Да е ясно какви пари имат и за какво ги харчат. Тази система е действаща на Запад, принципно тя е добра.



Родните политически тарикати обаче бързо откриха колая



и така я омаскариха, че вече тази система си е чиста кражба. Първо, сумата, която всяка партия получава за 1 глас, започна да расте бясно нагоре. В началото бе по немския модел 1 глас = 1 марка. Сега всеки глас=12 лева. По едно време спряха индексирането на тази сума, но вече бе късно. После се оказа, че на изборите може да си взел 100 гласа, но да получиш финансиране за 120. Така вече нямаше никакво значение дали искате вашите 50 лева да отидат в партия Х - на края на мандата те се оказват в съвсем друга партия. Примерно ГЕРБ намериха начин да откраднат пари на "Атака". Между другото един депутат от РЗС сега ще стане депутат от БСП, защото прехвърли вашите пари към "Вито Позитано". Трето, по никакъв начин не може да се разбере за какво си харчат партиите тия пари - 80% от описаните разходи са в графата "Други"! Четвърто, нито далаверите спряха, нито изнудването на фирми. За подобряване качеството на управление въобще няма да отваряме дума.

200 милиона лева! Това са много пари. Това са няколко северни дъги и една зала "красавица". Поне. Служебният кабинет едва събра 41 млн. лв. за подпомагане на социално слабите.

Очевидно тези пари са много и за партиите, щом държат голяма част от тях на влог в банка. Оказа се, че партиите са едни от най-големите клиенти на банките. От финансовите им отчети черно на бяло се вижда, че държавната субсидия стои в трезорите, за да трупа лихви. Е това вече е нагло... Точно преди година, когато калкулаторът Симеон Дянков все още търсеше начин да секвестира спестяванията на хората, началникът му Бойко Борисов описа нашенеца като мързелив лихвар, спомняте ли си? Българинът имал доверие на банковата система, затова държал парите си в трезорите и живеел само от лихвите, вместо да инвестира в икономиката. Сега се оказва, че



ПП ГЕРБ е един от най-големите лихвари в България



- само от лихви тази партия е получила за 2011 г. 500 000 лева. Хора нямат - от членски внос събират 64 хил, но от лихви - 500 хил. лв. Българинът, по думите на Борисов, купувал с лихвите си LCD, DVD, PC и сменял дограмата. А какво прави ГЕРБ? Взима от хазната и трупа в срочен влог. От време на време се фука с дарения, и то за неща, които са следствие от некадърността на ГЕРБ да управлява. За 4 години ГЕРБ взима от нас 100 милиона, а после дарява на нас 1 милион. И Бойко Борисов се сърди, че не му казваме "мерси"! Ето това е нагло.

Кражбата, наречена "държавна субсидия за политическите партии", трябва да спре. Обществото отдавна плаща своя дан на кризата - заплатите бяха орязани, щатовете бяха подкастрени... Само партиите продължават да живеят така, все едно страната е цъфнала и вързала. Да се разчита на оторизираните държавни органи да контролират партийните финанси се оказа нонсенс. Те нямат желание да проверяват каквото и да било, нито сили да санкционират. И се назначават от същите тия партии, дето се издържат от нашите пари. Така че спасението е само едно - да спрат да ни бъркат по джобовете и да се оправят сами. Кой както може.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бойко сече пари. И после сигурно ги прибира на влог в банката?
34
8648
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
17 Април 2013 20:24
А да не говорим и за издръжката на 240-те депутата, които "работят" всеотдайно за избирателите. Пропорционално на някои други Парламенти май трябва да са около 40 за България, а не 240. Издръжката, която им плащаме е висока, за да не се поддават на корумпиране. И те не се поддават!
17 Април 2013 20:47
За 4 години ГЕРБ взима от нас 100 милиона, а после дарява на нас 1 милион. И Бойко Борисов се сърди, че не му казваме "мерси"! Ето това е нагло.
17 Април 2013 20:49
Ще цитирам един колега тук.
Гласуваш за някоя партия и изведнъж се оказваш неин член. Плащаш по 12 лева годишно вноски - 4 години.
Защо?
Партиите били съвкупност от хора с еднакви интереси.
Че по тая логика трябва да плащаме на филателисти, нумизмати, риболовци...
И то поне имат по-благородни занятия.
А не организирана група, която по всякакъв начин /най-често превстъпен/ се добира до защита на интересите си.
Партия - ОПГ!
Ще посрещнем с радост 19 май. Коя година?
-----------------------------------
Блогът на Генек

17 Април 2013 21:13
Ами да викнем на Конституционния съд. Какви са тез закони, значи, дето си ги измислят за себе ??? Само тях ли са научили от Европата ???
Като гледам, май да, ама още не е обнародван Закона за борба с разбойничеството към днешна дата...
17 Април 2013 21:27
Петьо Цеков, , това е палажението !!!...
17 Април 2013 21:46
1- 2- 3-
17 Април 2013 22:00
Значи идиотите си плащат да ги онаждат следващите 4 години.
17 Април 2013 23:43
...Така че т.нар. държавна субсидия на политическите партии всъщност не е нищо друго освен
законно пробиване на още една дупка в джоба ни...


Еее, байно и ти ли вече го разбра туй нещо, дето го хортуваме от месеци насам и искаме промяна в конституцията.
18 Април 2013 00:38
Прокуратурата привиква и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров за онези над 10 милиона лева за купуване на избори обещавани в присъствие на шеф ГЕРБ младежи.
Пловдивската прокуратура също обяви, че е образувала предварителна проверка по сигнал за купуване на гласове.
Натисни тук
18 Април 2013 02:47
И какво предлага Петьо Цеков?!
Аз НЕ разбрах! А вие?!
Може би предлага партиите да НЕ бъдат субсидирани от държавата, а сами да се самоиздържат- от членски внос ли, от търговска или друга доходоносна дейност ли?!
Хубуууу, ама тогава ще има само партии на Богатите, бе, Петьо! А Бедните да "духат супата"?! Т`ва ли искаш(или ти наредиха, Богатите?!) да ни кажеш?
18 Април 2013 04:16
Петьо ЦЕКОВ
Кражбата, наречена "държавна субсидия за политическите партии", трябва да спре. Обществото отдавна плаща своя дан на кризата - заплатите бяха орязани, щатовете бяха подкастрени... Само партиите продължават да живеят така, все едно страната е цъфнала и вързала

Много, ама много е прав авторът, защото това разхищение в такава криза, в страна с такива мизерни доходи няма друго определение освен ЦИНИЗЪМ. До изборите остават дни, а нито една партия не предложи тези субсидии да се редуцират до разумни граници, нито една партия. Изобщо свидетели сме на едно АМОРАЛНО общество, в което всеки краде според възможностите си , без да го е грижа за ближния.
18 Април 2013 04:27
Партиите трябва да се издържат от членски внос, за да зависят от своите членове! Те точно могат да им отрежат парите като са недоволни и да умрат от глад като са ги лъгали! Явно през НС няма как да стане, защото 4 години ще лапат, независимо какви ги вършат! И за капак едно провалило се управление не само посмя да опапа милиони, ами сега и с тях ни облъчва колко е добро! По-голям ужас не мога да си представя! Те не само вземат пари от бизнеса под масата преди избори, ами и после го изнудват, защото той не може да работи, ако не плаща на управляващите. Ако не слушка, ще му пратят проверки, ще променят законите и ще го унищожат. Тъпите тарикати, които им плащат, също са виновни! Но поне бедния гражданин да бъде освободен от тази тегоба, защото той плаща без да е съгласен. И нищо не печели, за разлика от спонсорите.
18 Април 2013 07:35
Хубуууу, ама тогава ще има само партии на Богатите, бе, Петьо! А Бедните да "духат супата"?! Т`ва ли искаш(или ти наредиха, Богатите?!) да ни кажеш?
Параграфе, я кажи 2-3 партии на бедните
18 Април 2013 09:29
"Атака"...Аааа, то питаш за партии на бедните, а не на нищите духом...
А за "АСтака" имам обосновано предположение, че е партия на тарикатите - босове, и баламите - ерзац прависти...
---------------------
Блогът на Генек
18 Април 2013 10:08
...и да води към благоденствие себе си и организираната група около него...


Нали има някакъв член в НК за "организирана престъпна група"? Само питам.
18 Април 2013 10:12
Че кой ви кара да гласувате ?
Партиите отдавна са хванали комисиите /рик, мик, цик, црък/, гласоподаватели не им трябват.
18 Април 2013 10:17
Написаното от автора е вярно, но искам да му обърна внимание какъв извод ще си прави средностатистическия мат'рял като прочете статията: ще стигне до извода, че малките партии съществуват само за да получават субсидии, и следователно не заслужават подкрепата му, дори да предлагат някаква политическа алтернатива. Затова средностатистическия матр'ял решава, че най-добре да гласува за БСП, ГЕРБ или ДПС, които не разчитат само на субсидия, а крадат и по много други начини, което мат'ряла е склонен да приеме за въвсем нормално - "защото всички така правят".

Надявам се този страничен ефект от тази отлична статия да е случаен, а не преднамерен.
18 Април 2013 10:21
... малките партии съществуват само за да получават субсидии...

Идеята е да не плащаме субсидии на нито една партия. Това са доброволни граждански сдружения. Да се издържат сами.
18 Април 2013 11:26
малките партии съществуват само за да получават субсидии...



Разбира се, че голяма част от тях съществуват само поради субсидиите. От 23 г. у нас политиката, по-точно псевдополитиката си е бизнес, начин да се осигури прехраната на няколко души в ръководството на измислени партийки. Докато има баламурници, които да им осигуряват подкрепа с гласовете си, такива партийки ще се роят. Някои изсъхват на клона още при създаването си или малко след това, но има тарикати, които успяват да заблудят с послания и да си живуркат на гърба на данъкоплатците. Спомнете си Кире Либерало, БКП на Владимир Спасов, Български орел, Йоло Денев и още и още запомнени и незапомнени... Май Йоло Денев го съдиха за връщане на субсидия след едни избори...

А политиката като голям бизнес, ама много голям бизнес, а не бизнес за прехрана, е привилегия на големите партии и при тях отдавна бизнесът е победил политиката.
18 Април 2013 11:49
Петьо Цеков Много добра работа. А пък ние да си мислим и действаме. Лошото е, че не се сещам как. Законите, както и този за партиите и тяхното хранене, ги приемат самите партии, чрез Парламента, в койта гласуват те. Нещо като "Удавянето на удавящите ни - дело на самите удавящи!".
18 Април 2013 12:08
Това са доброволни граждански сдружения. Да се издържат сами.


"Зелените" (номер 26 на изборите) са точно такава партия. Заповядайте при нас, за да се уверите сами - всичко правим със свои средства и доброволчески труд, в сътрудничество с граждански сдружения и НПО-та. Няма чичко-паричко, който да плаща за медийна реклама, материали, и да спуска свои лични тези и задачки. На щандовете ни за събиране на подписи за регистрация за изборите дълго време нямаше 2 еднакви химикалки, защото всичко беше донесено или купено от някой активист.

Очаквам на изборите българина да пусне бюлетината си според изповяданите тук принципи - не при лапачите на държавни пари, а при тези, които думите съвпадат с делата, и правят всичко въпреки липсата на средства, а не благодарение на нечие спонсорство и менторство.
18 Април 2013 12:15
Петьо, бе що не кажеш че тоя един лев на глас на месец - от кой е гласувана такава сума? И да не би ЕБСЕПЕТУ да даряват обратно на гражданите субсидията и да живеят на членски Фнос?
Ако искате можеда прбваме следната тактика: Просто да не отидем да гласуваме. Никой от нас, стотици хиляди не отиват да гласуват. Колкот по малко гласовве, толкова по малко пари за разпределение?
А стиска ли ви? И да се организираме на мощен милинен протест - върнете парите и намалете субсидията на лев за глас на година? Айде ...
18 Април 2013 12:15
"Вито Позитано" - , добре, авторе !

Партиите у нас са мафиотски кланови образувания, и в този им вид трябва да бъдат немедленно разпуснати. При Мафията, която си има държава, както е у нас, изборите са винаги менте, а демокрацията - фарс ! Затова - жална й майка на България, докато е такава ситуацията... Ще се затрие, като нация и като държава.
18 Април 2013 12:20
Спомнете си Кире Либерало, БКП на Владимир Спасов, Български орел, Йоло Денев и още и още запомнени и незапомнени... Май Йоло Денев го съдиха за връщане на субсидия след едни избори...

Аааа, моля,, недей да посягаш с мръсни пръсти към Йоло. Той е една светла личност и възвишена душа. И е единственият абсолютно честен политик у нас - само той лежа в затвора за невърнати предизборни кредити !
18 Април 2013 12:43
KOMAR1,
/:/ "Хубуууу, ама тогава ще има само партии на Богатите, бе, Петьо! А Бедните да "духат супата"?! Т`ва ли искаш(или ти наредиха, Богатите?!) да ни кажеш?
----------------------
Параграфе, я кажи 2-3 партии на бедните
............................................................................
НЕ мога да ти кажа за такива партии- защото такива партии(на Бедните) НЯМА!
При Демокрацията, партии се правят с пари- а Бедните нямат "излишни" пари за партии! Затова има само партии на Богатите и партии на келепирджиите!
И медии има само на Богатите- защото медиите струват пари! Я кажи ти 2-3 медии на Бедните!?
И социологически и политологически агенции на Бедните няма- защото и те струват пари! Я кажи ти 2-3 такива агенции на Бедните?!
А "При Демокрацията, Властта се взема законно с Избори! А Изборите при Демокрацията се печелят с пари- с много пари! За още повече пари!"/§39/
Схвана ли?!
18 Април 2013 12:52
Ако една партия на два последователни или на три НЕпоследователни парламентарни Избори НЕ получи повече от 1% от гласовате на гласувалите Избиратели, тя трябва да загуби право да получава държавна субсидия, или държавната субсидия за такава партия трябва да бъде намаляна стъпаловидно!
Но в никакъв случай НЕ трябва да отпада принципа на държавна субсидия за партиите! Иначе има риск да няма партии на Бедните- а те са огромна част от Населението и имат демократично право, като това на Богатите, да се стремят към управлението на държавата, в техен интерес!!!
18 Април 2013 13:01
Петьо Цеков – нова силна статия. Мандат от 4 г. х 12 лв на глас прави 48 лв "дарение" и ако дадена партия „изкара” 1 млн гласа взема 12 млн годишно или 48 за мандата. Да но това е нетната сума, защото избирателят плаща и изборите(поне 3 пъти избори за 4 г.). Дали това грабене ше го наречем кражба или просия е само литератуърна подробност.
ПРЕДЛАГАМ: Оставяме си служебното правителство за следващите 4 години, неплатен отпуск за парламента през това време, граждански доброволни комисии поемат контролът над изпълнителната власт и изработват план за най-неотложните проблеми в държавата и подготвя за национално обсъждане приоритети за следващите 10 г. .
18 Април 2013 13:04
Калки,

защо така "с мръсни пръсти"?

Това е само пример, припомни си Кире Либерало как търгуваше с бюлетина № 1? Владимир Спасовата БКП се състоеше от него и жена му, Атака не започна ли като семейна партия? Йоло Денев е едно недоразумение в гмежа от партии и точно затова си изпати - нито една партия не беше санкционирана нито за преотдаването на клубовете си за бизнес, нито за недеклариране и неотчитане на разходи и т.н.

П.П. Ако е имало само ирония в думите ти, тогава прощавай за реакцията
18 Април 2013 13:15
HAMER,
/:/ "...Атака не започна ли като семейна партия?"
.............................................................................
"Атака" започна като законна, конституциосъобразна и уставосъобразна партия, призната и регистрирана от и в Съда!
Никой досега НЕ е оспорил в Съд "семейността" на партия "Атака"!
НЯМА лошо в семейството всички да са политико-партийни Единомишленици и Еднопартийци, и да са уставосъобразно избрани в ръководните органи на една партия!
И монархиите са семейни- ама са конституциосъобразни и законни там, където са такива!
Апропо, "Атака", май, укрепна след като я напуснаха двама от общо тримата членове на семейството, както и "отцепниците" и "предателите"?!
18 Април 2013 13:35
Параграфе, не се засягай. Това е само пример. Както казах, някои партии формулират послания, които привличат привърженици и членска маса и оцеляват. Примерът за семейственост беше в контекста на твърдението, че политиката е начин на изхранване за някои, а не че е незаконно.
18 Април 2013 13:47
Статията е отлична. Факти и точни наблюдения.
Затова атакувана от комунистите. Те мразят логиката, ако не им изнася, а то отдавна е реалност.
18 Април 2013 14:03
Вече няма логика. Цуг-цванг в цайтнот - Натисни тук
18 Април 2013 18:59
От снимката на доктора се вижда какво трябва да се прави. Именно, партиите да се отбият от чуждото мляко(държавния ресурс) на който се изживяват като собственици, а не като готвачки и сервитьорки за каквито действително са назначени. Това е най-големият проблем – откъсването на партиите от консумацията на събраното от данъкоплатците. Кристално ясно е, че те нямат и грам такова желания ако не бъдат принудени. Второто е, да им се отнеме статута на самосиновили се и самоосигурили се пак за чужда сметка, а да им се плаща класически за свършена работа, когато/ако най-после почнат и това да правят.
18 Април 2013 22:06
Тя статията отлична , ама какво от това?
Как ще се спре източване на бюджета за партии , които ни докараха до този хал ?
Със статии не става.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД