:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

До Балканската война българите в Солун се увеличават взривообразно

България, Гърция и Сърбия имат еднакви по сила стремежи към беломорското крайбрежие
Солун с неговата Бяла кула и с част от крайбрежието му югоизточно от пристанището (долу) и улица в Горния град през 1900 г. Снимки на Д. А. Крайнев за книгата на Н. П. Кондаков "Македония. Археологическо пътешествие", СПб, 1909 г. Хирургическа обработка на огнестрелна рана на ранен български войник, вероятно от 7 Рилска дивизия (вдясно).
(Продължение от миналия четвъртък)

Всеки старателен преглед на балканските събития от пролетта на 1913 г. ще ни върне назад във времето поне до есента на предната 1912 г., а в повечето случаи - и много по-далеч, за да огледаме издълбоко причините за случилото се. Нищо не е просто и лесно, нищо не се разбира от само себе си, когато стане дума за Македония, тая историческа област се превръща в главната балканска награда след отслабването на средновековната българска държава в края на ХIII в. Точно така е, областта не буди никакви спорове, докато България защитава с лекота населението и земите си. Точно с трайното омаломощаване на българската държава трябва да свържем възбуждането на силните стремления на балканските страни откъсване на части от тая земя. Чак през ХIХ в. ще трябва да отнесем първите целенасочени усилия за етническото прочистване и обезбългаряването на по-голямата част от тая обширна област.

Болно ни е, когато се сетим за пропуснатите възможности в Балканската и в Междусъюзническата война заради безмерната всеотдаденост, заради героизма и заради трагичното величие на българския воин. На тоя патриотичен подем българската политическа класа отговори с очевидната си неспособност да задържи отвоюваното. Няма да сме справедливи, ако твърдим, че тия твърде неопитни тогава политически деятели не са дали, в повечето случаи, всичко според силите си, поне в това бих искал да вярвам. Всеки от тях е имал своето основание да отпразнува голямата победа - кой за да влезе като римски император в Цариград, кой заради гешефтите с вносно оръжие, някои и от искрен патриотизъм.

Тъжното е, че ако българската политическа класа през 1913 г. е все още твърде неопитна, то странно защо, също и днес, вече 135 години не можем да излъчим политически деятели, които да искат, но също и да могат да управляват за благото на България и на целокупния народ. Даже напротив, рязко влошаване е налице в тая сфера. Особено през последните години сме свидетели на безумно управление, чието невежество и зложелателност трудно ще се открие в цялата ни история. Да не би пък политическият ни модел да е нещо сбъркан?!



* * *

Вероятно ще трябва да се съгласим, че Солун сам по себе си и през цялото си историческо развитие не притежава самостоятелен характер, тази "безличност" на града е особено забележима в неговия византийски период (Н. П. Кондаков, 1909). Така е и днес. Макар неофициално градът да е смятан за столица на областта Македония, неговото владеене и днес е въпрос само на престиж без някаква съществена полза да произтича от това, значението му е като на всеки по-голям пристанищен град, нищо повече.

От Средните векове насетне особено е мястото на Солун като военно средище предимно и същевременно като средоточие на важни търговски връзки. Градът има, в по-малка степен обаче, също производствена функция, от местните работилници тръгва модата на някои типове средновековни накити, например, които добиват значително разпространение по целите Балкани. Монетосеченето и производството на луксозни керамични съдове допълват стопанската картина на градските функции. Но не е само това, християнските реликви в града го превръщат в особено важен религиозен център, което е изключително важно чак до началото на ХХ в.

Във всички случаи обаче Солун остава вечният "втори" чак до наши дни. Провинциален по своята природа, откъснат в значителна степен от околните земи поради различния им етнически състав, във времената на османското владичество градът съхранява двете си основни градски функции, позагубва малко от производствения си характер, без да добави нова религиозна слава.

От времето на големите славянски нападения над града та чак до началото на ХХ в. Солун противостои на предимно българската си по етнически състав околност, българските семейства в града до началото на последното десетилетие на ХIХ в. са едва 250 (според G. Weigand, 1924). В самото начало на ХХ в. Солун е средище на гръцката търговия за действащите като своеобразни фактории обединения на гръцките търговци в Сяр, Драма и Костур. В същото време връзките на Солун с "чисто българските градове" от вътрешносттта на Македония като Охрид, Куманово, Скопие, Воден, Битоля могат да се определят като пренебрежими (Н. П. Кондаков, 1909). Тук ще е нужна забележката, че това състояние на връзките на българските градове със Солун остава такова, но само до откриването на Българската солунска мъжка гимназия и на Българската солунска девическа гимназия през 1880 г., с разрастването на българското образователно дело в града, връзките му с българите във вътрешността на Македония несъмнено се засилват. Въпреки всичко няма да можем да пренебрегнем търговското значение на Солун за цялата област, главно заради огромния търг, който се провежда тук веднъж годишно, по Димитровден, през втората половина на октомври. За това важно стопанско събитие се готвят в цяла Македония.

Ако съвсем бързо погледнем към статистиките за броя и народностния облик на населението в Солун и в неговата околност без съмнение ще установим, че в края на ХIХ-началото на ХХ в. настъпват съществени промени. Преобладаването на българския етнически елемент в околността на Солун, както и в цяла Македония е, разбира се, безспорно. Значителни изменения на броя на българите в чертите на града настъпва в края на ХIХ в., когато се наблюдава почти взривообразното им нарастване - от 250 семейства през 1890 г. солунските българи през 1913 г са вече поне 10 хиляди (Н. Иванов, 1924). Изглежда обаче, че и тоя брой може би е занижен, понеже пак толкова са българите и през 1900 г. (според В. Кънчов, 1900). Вероятно разликите идват главно пресмятането на броя на българите-патриаршисти, в отличие от българите-екзархисти.

Във всеки случай трябва да е ясно, че българската общност в началото на ХХ в. е в подем, тя се увеличава многократно до Балканската война. Към всичко това трябва да се прибави и рязкото преобладаване на българите в Солунска кааза, тогава ще е много по-ясен българският стремеж към Солунското беломорско крайбрежие.

Като стана думи за стремежи, ще трябва да се отбележи, че Гърция много преди Балканската война подготвя своето разрастване в съответствие със създадената още в началото на ХIХ в. национална идея за съвременната гръцка държава като продължителка на Древна Гърция и на средновековна Византия. Покрай всичко друго непосредствено преди началото на войната атинското правителство свиква на оръжие 250 бивши четнически водачи, които да организират въстание на гърците в Османската империя в непосредствена близост с тогавашната гръцко-турска граница извън големите населени места и така да улеснят напредването на гръцката войска именно към Солун (D. Dakin, 1972[=2005]). Същите тия четници имат всъщност и грижата по сплашването на негръцкото население в Тесалия и Македония, а при възможност - и за етническото прочистване на предвидените за завладяване земи.

Колкото и да е странно, през втората половина на 1912 г. към Бяло море се опитват да насочат и Сърбия. За да си освободят достатъчно място но крайбрежието на Синьо море, Австро-Унгария и Италия сътворяват смайващо предложение - Сърбия да бъде овъзмездена с "една ивица място на Бяло море". Тая идея трябваше да се осъществи за сметка на България, естествено, и в пълно противоречие с предварителните българо-сръбски договорености. Но освен това такова развитие на събитията би било съвсем нагло пренебрегване и на етническите дадености в Македония, което предизвиква острата българска реакция, поднесена от министър-председателя Ив. Ев. Гешов.

Естествено, към закрепването си по бреговете на Бяло море се стреми и Османската империя. Макар българските победи в Тракия да обезсилват в значителна степен военната й мощ, нейната историческа роля, както ще стане ясно скоро, никак няма да е незначителна. С по-сетнешните действия и бездействия на турските войски в Македония и по Беломорското крайбрежие на практика се решава в голяма степен въпросът за османското наследство по тия земи.



* * *

В историческите съчинения обичайно не е добре прието словотворчество от вида "какво би станало, ако . . .", гадаенето трябва да оставим на циганките по Женския пазар. Горе-долу така може да се представи и отговорът на въпроса "Чие е правото?". В цялото човешко развитие тоя въпрос има само един отговор. Правото е на силния. Милозливите, любезните, загрижените, хрисимите, добросърдечните, нежните, обичливите не печелят, или поне аз не се сещам за подобен случай. Та затова няма полза да се суетим, като стане дума за пропуснатите възможности по време на войните през ХХ в. Наистина важното е да извадим поуката от тия събития. Да, знам, че не го можем много-много, но все някога ще трябва да се научим.

(следва)


Свързани текстове:
http://www.segabg.com/article.php?id=585566
http://www.segabg.com/article.php?id=586451
http://www.segabg.com/article.php?id=600899
http://www.segabg.com/article.php?id=618508
http://www.segabg.com/article.php?id=619375
56
20472
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
17 Април 2013 20:26
"До Балканската война българите в Солун се увеличават взривообразно
България, Гърция и Сърбия имат еднакви по сила стремежи към беломорското крайбрежие"
***
Взривообразно увеличаване.
Еднакви по сила стремежи.

Нейсе ... Петрински,
17 Април 2013 20:35
Че Солун не е ли включен административно в провинция Македония по византииско, те на са ли си преначертали окръзите по някое време?
17 Април 2013 20:39
Петрински я сега разкажи за Св. Димитър кой е що е, че там е интерсно като що този велик солунски войн е станал светия!
17 Април 2013 20:44
"атинското правителство свиква на оръжие 250 бивши четнически водачи, които да организират въстание на гърците в Османската империя и така да улеснят напредването на гръцката войска именно към Солун" - Това е една от причините да губим! Гръцките андарти винаги съгласуват действията си с тяхното правителство. За разлика от ВМРО, което доста често дори влиза в конфликт с българските правителства поради несъобразяване с международната обстановка и българскиите интереси към дадения момент!? И обърква още повече сложната ситуация в Македония....
17 Април 2013 21:43
Петрински

Олимп - без никакво обяснение на гръцки език.
мп е българското Б.

Четено от дясно на ляво се появява истинското българско наименование на планината - Било.
17 Април 2013 21:49
Четено от дясно на ляво се появява истинското българско наименование на планината - Било

Затва сигурно Буда е избрал тва "Имаме воля" ... кой има акъл - да го чите отзад напред.
17 Април 2013 22:07
Петрински, имам предложение за field trip за студентите ти. Жълтия блок до пазара в Мусагеница, питай за баба Василка, дядо Илия почина преди бая време но тя си е жива и здрава. Ако я намериш нека ти разкаже от първа ръка как са изколвани българи в Солунска Македония през 40-те. Тя е била дете, пред нея са избили семейството и. Избягала е при гръцки комунисти - дълга история, най-добре я запиши от първа ръка.
С две думи, на гърците не може да се вярва, не искам да обидя никой, но те на са били и няма да ни бъдат приятели - никога!

18 Април 2013 00:01
Че Солун не е ли включен административно в провинция Македония по византииско, те на са ли си преначертали окръзите по някое време?

Не.
18 Април 2013 00:22
Олимп - без никакво обяснение на гръцки език.
мп е българското Б.

За кой период в гръцкия?
Как според теб се произнася λαμπάς, което дава нашата ... "лампа"?
И какво според теб е обяснението на гръцки език на Σπάρτα/Σπάρτη ?
===
Прочее, напоследък Петрински е поизоставил фантазмите.
18 Април 2013 01:53
Авторът е подхванал бележката ми от миналия път за броя на българите в Солун към началото на 1913 г. На основата на данните в предишната му статия за Трикери пресметнах, че българите в града не са били повече от 7 хил. Сега Петрински изнася данни за 10 хил. или повече (екзархисти, разбира се - патриаршистите са предимно материал за елинизма). За съжаление отдавна нямам време за research и пиша по памет, но дори и така е ясно, че българите са били малцинство (примерно 7-9%) в Солун, който тогава броял сигурно към 140 хил., от които поне половината - сефарадски евреи и още 15-тина % - ислямизирани евреи (дьонме), а сред останалите имало и доста турци и "турци" (като родителите на Мустафа Кемал), гърци и "гърци", както и много европейци (да си спомним описанията на Солунските атентати в кафенетата). И голямата част от тия малко българи в Солун са били съвсем новодошли от вътрешността, която безспорно е била 50% етнически българска в цяла географска Македония и 63% българска в Санстефанските граници - изключително висока етническа хомогенност за мерките на османския девлет.

Една от най-тежките напасти на османското е лишаването ни от градски живот, и то към края му вече, както и от лишаването ни от морски живот. Градски живот има във Второто царство вече много активен, има и морски живот - четохме преди години у Петрински за латинските извори за обсадата на Варна в 1367 г. (а това е точно след Черната смърт и застудяването) за оживения морски стопански живот на българите в града в пределите на Българското царство. И дори до края на 16 в. според Е. Грозданова във Варна кипи морски стопански живот от общоосмански имперски мащаб и в него участват и много етнически българи.

И отново във Варна след Кримската война се заражда пак български градски морски живот. Българските житари, опирайки се на мрежата си от връзки в българското задземие на града, постепенно избутват гърците от бизнеса и стъпват направо в Европа. След Освобождението българската победа настъпва бързо и безпелационно - наистина в града се запазва многоезичие чак до 20-те години, но още в 1881-2 г. с построяването (главно с техни лични пари) на Катедралата и Девическата гимназия, тогава най-големите сгради в Княжеството, Катедралата - най-голямата църква чак до откриването на Ал. Невски, а Девическата - и най-голямата училищна сграда на полуострова, вкл. Цариград, българите възрожденци показват на гърците кой кара влака. Постепенно и българите (новите) стават морски.

Това положение, разбира се, не можа да бъде променено и от най-антиварненския, антиморски, а също антибългарски, вредителски и разбойнически, както и с коренно погрешна прокризисна идеология, приматски режим. Преди дни чухме във Варна каканиженето на гербераското ръководство - какво били предлагали герберасите за Варна.

Мутрите са на път да оттекат, но и досега България гледа не натам, накъдето трябва, хаби се за безполезната Македония, строи пътища за турците, въздиша за Солунската митница, неща, за които сме говорили стотици пъти.
18 Април 2013 02:38
Една от най-тежките напасти на османското е лишаването ни от градски живот, и то към края му вече, както и от лишаването ни от морски живот.

Не само от градски и морски животи,ами и от голф-игрища и кумпютърни зали ни лишиха тия жестоки поробители.
Фичка, ...
18 Април 2013 08:00
Мдааа... И тогава Stadtluft macht frei nach Jahr und Tag... За Солун, София и Варна .... мн пришълец, мн нещо. Стъпил крак на калдъръм. Агалар! Но са и допринасяли нявга с делата си значими неща - църкви, гимназии, занаятчийски гилдии и др.п. , не като СЕГА - всичко наготово.....
18 Април 2013 09:29
Лопатар

Петрински, имам предложение за field trip за студентите ти. Жълтия блок до пазара в Мусагеница, питай за баба Василка, дядо Илия почина преди бая време но тя си е жива и здрава. Ако я намериш нека ти разкаже от първа ръка как са изколвани българи в Солунска Македония през 40-те. Тя е била дете, пред нея са избили семейството и. Избягала е при гръцки комунисти - дълга история, най-добре я запиши от първа ръка.
С две думи, на гърците не може да се вярва, не искам да обидя никой, но те на са били и няма да ни бъдат приятели - никога!


Прав си, през цялата ни съвместна история на Балканите нищо хубаво от гърци не сме видели. И няма да видим!
18 Април 2013 09:56
България, Гърция и Сърбия имат еднакви по сила стремежи към беломорското крайбрежие

Па ли ще делиме изконата столица на макетата. Аман вече
18 Април 2013 10:05
Българските житари, опирайки се на мрежата си от връзки в българското задземие на града, постепенно избутват гърците от бизнеса и стъпват направо в Европа

От Варна ли бе Фичка? Туй през Черно море, Грузия, Китай и океана или прегазват шопи, румьнци и сьрби по пьтя .
Гьрци в Варна няма и не е имало имало е "гьрци" и гьркомани.
18 Април 2013 10:19
И откачалки.
18 Април 2013 10:26
значението му е като на всеки по-голям пристанищен град, нищо повече.

Фичка тука мисля че гн Петрински обяви война на Варна и персонално на ваша светлост
18 Април 2013 12:28
Ето една част от списъка с българските топоними в Гърция, отпреди повече от 3000 години, на Макс Фасмер и анализа на техните имена:

Проблемът със "славянските" топоними в Гърция се състои в това, че те изобщо не са нови, а принадлежат на езикът на най-старото население на Балканите – траките, които според наши и чужди учени са били романизирано малцинство през VI-ти и VII-ми век. Типични елементи от тракийските топонимия са вис-село, бал, бел-бял, тсиер-чер ( черен), вода-вода, берг-бряг, гара, гора-гора ( планина), бурд-брод, берза-бреза, темен-тъмен, кал-кал и т.н. Тракийските топоними не само, че не изчезват през Ранното Средновековие ( когато траките уж са “забравили” езика си), но и дори се засилват. Намираме ги в Дунавска България, но също и между Епир и остров Крит, от Закинтос до Енос...точно в пределите на завладените от славяните през VI-ти и VII-ми век земи.
Трябва да се спомене, че цялата територия на Стара Гърция е осеяна с топоними съдържащи елемента бал, бел ( бял, бел). Бала, Бела, Белла, Белиа, Белитсос, Белосиа, Беле, Бели долос, Белогости, Белискос ( Μπαλα, Мπαλλα, Вελα, Вελλα, Вελιτσος, Вελοσια, Вελη, Вελιδολος, Вελογοστι ).
Друг интересен елемент е Орла с варианти Арлиска, Арла, Орлиакон ( Оρλα, Аρλιςκα, Аρλα, Оρλιακον ). Обяснение дава тракийската дума орол, която всъщност е по-старият вариант на българската дума орел.
Един от най-често срещаните топоними е Гардики, сроден на Гарди, Гардикон, Гардикион, Гардине, Гардена, Гардиста ( Гαρδικι, Γαρδκον, Γαρικιον, Гαρδινη, Гαρδι, Гαρδιστα ). Те са успоредици на нашите думи град, градец, градина, градища и разбира се древните им тракийски варианти гордо, гортина ( град, градина).
Друг широко разпространен топоним съдържа елемент ГАР, КАР, ГОР, отговарящи на тракийската дума ГАР, КОР – гора, планина. Като такива могат да бъдат посочени Гаритса, Каритса, Гарас, Горитса, Гориску, Гориане, Подгора, Суагора ( Γαριτσα, Καριτσα, Γαρας, Γορτσα, Γκορισκου, Γοριανη, Пοδγορα, Σουαγορα ).
От Птолемей и Ариан знаем за тракийския топоним Загора, чието име не се нуждае от коментар, но пък нашите траколози все “забравят” да го споменат.
Може би, за да не им се налага да обясняват защо в Гърция “славяните” оставят имена на населени места като Загора, Загори, Загара, Загорион, Загориане, Загориаке (Ζαγορα, Ζαγορι, Ζαγαρα, Ζααγοριον, Ζαγοριανα, Ζαγοριαη )
В Илиада е споменат мизийският град Зелиа, чието име е обяснимо със старобългарската дума зелие – зеленина. На територията на Гърция намираме Зели, Зелина, Зелица, Зелово, Зелиана (Ζέλι, Ζελινα, Ζελιτσα, Ζελοβο, Ζελιανα )
Тракийската дума за кал е ...кал. В гръцка територия намираме “славянски” населени места като Каленци, Калица, Калияни, Калиане, Калевица, Калеци ( Καλεντσι, Καλιτσα, Καλιανα, Καλιανη, Καλεβιτσα, Καλετσι ).
Сургаст е древно тракийско божество от чието име получаваме тракийската дума за гост, а именно гаст. Тя се среща и в имената на “славянските” владетели Ардагаст и Пирогаст, които път са титулувани с тракийската титла регас ( цар, владетел)...
В земите на Гърция пък намираме селищата Гастури, Белогости, Гастица, Гостими (Γαστουρι, Γαστιτσα, Вελογοστι, Γοστιμι )...




18 Април 2013 12:42
Една от най-тежките напасти на османското е лишаването ни от градски живот, и то към края му вече, както и от лишаването ни от морски живот. Градски живот има във Второто царство вече много активен, има и морски живот - четохме преди години у Петрински за латинските извори за обсадата на Варна в 1367 г. (а това е точно след Черната смърт и застудяването) за оживения морски стопански живот на българите в града в пределите на Българското царство. И дори до края на 16 в. според Е. Грозданова във Варна кипи морски стопански живот от общоосмански имперски мащаб и в него участват и много етнически българи.


Всъщност е точно обратното. През османското владичество се забелязва не само съживяване на градовете, но и интензивното възникване на нови градски центрове (като Пазарджик) след първноначалното (често многократно) разрушаване на старите градски центрове като София, Ниш, Видин, Силистра, в хода на завоеванието и последвалите размирици и гражданска война. Процесът на разруха се преустановява с управлението на Мехмед Фатих (1444–1446; 1451–1481). През първата половина на 16 в., в същите градове се забелязва забележителен растеж, но в същото време и забележителна промяна на облика им. Антон Вранчич описва София в средата на 16 в. като "... град, разположен в полето без крепостни стени, разпрострял се надлъж и шир, гъсто населен с многобройни къщи, оргомно тържище на българите, известен с големия си приток на търговци. " Вранчич отбелязва също, че докато къщите в града били масово строени от дърво и непечени тухли, в същото време османските власти полагали старателни грижи за строежа и поддръжката на джамии, бани, мостове, кервансараи. Изглежда, че към края на 15 в. започва подем на занаятчийството в българските градове. Житието на Св. Георги Нови Софийски/Кратовски, споменава, че мъченикът бил златар. През 16 в. Самоков забележително се издига като център на рударство и свързаните с него занаяти и дори става център на епархия.
Проблемите около "балканския" (според нашата историография - виж Н. Тодоров, известен на повечето като "Кольо Ватмана" или "османския" (както е в турската историография) град са, че той се развива различно от градовете в западна Европа още преди османското завоевание. Тук съм посочил отликите: Още през 12 в. в Западна Европа градовете извоюват самостоятелност и самоуправление, организират си сами гилдии, които имат както занаятчийско-търговски, така и политически, административни и съдебни функции. Балканският град остава просто голямо населено място, с неговите махали скупчени около храмовете, пряко ръководено и контролирано от абсолютната централна власт. Едва след кърджалийството, градове, но преди всичко малките градчета и паланки получават възможността за ограничено самоуправление и тръгват по пътя, по който западноевропейските градове са вървели вече половин хилядолетие.

18 Април 2013 12:46
Сургаст е древно тракийско божество от чието име получаваме тракийската дума за гост, а именно гаст. Тя се среща и в имената на “славянските” владетели Ардагаст и Пирогаст, които път са титулувани с тракийската титла регас ( цар, владетел)...

А думата педераст се сьстой от тракийските раст дето е близо до храст и "славянската" педе - дето е близо до днешното перде
18 Април 2013 12:55
Ето една част от списъка с българските топоними в Гърция, отпреди повече от 3000 години, на Макс Фасмер и анализа на техните имена:
...
Трябва да се спомене, че цялата територия на Стара Гърция е осеяна с топоними съдържащи елемента бал, бел ( бял, бел). Бала, Бела, Белла, Белиа, Белитсос, Белосиа, Беле, Бели долос, Белогости, Белискос ( Μπαλα, Мπαλλα, Вελα, Вελλα, Вελιτσος, Вελοσια, Вελη, Вελιδολος, Вελογοστι ).


Е няма как да стане тази работа преди 3000 години. μπ придобива звученето на нашенското "б" във византийския гръцки успоредно с промяната на звъченето на "β" от "б" във "в", т.е. когато византийските овце, за разлика от гръцките през античния период, започнали да казват "вии" вместо "бее"(βη ). Т.е. в периода когато Μπαλα започва да се чете като "Бала", то "Вελα" ще да се е четяло като "вела".
Другият проблем е, можеш ли да посочиш едно единствено споменаване на този вид "тракийски" топоними преди славянското нашествие на Балканите.
18 Април 2013 12:58
щурчо,
добре, в гръцкия комбинацията "μπ" се чете като "б", но ако тръгнеш да четеш "Όλυμπ" от дясно на ляво не се ли получава "πμυλо", а не "μπυλо"?
Дали четеш от дясно на ляво и останалите части от текстовете, където се среща тази дума?
А как ще си обясниш, че в оригинал се пише "Όλυμπος" и от различното й спрежение се получават разни чудесии като Όλυμπο и Ολύμπου?
Има ли и други думи, които четеш наопаки? Как си обясняваш тяхното запазване в обърнат вид сред текстове, които се четат нормално?

Освен това ти препоръчвам да хвърлиш един поглед в етимологичния речник и да видиш информацията за "било", където се казва, че значението на планински гребен е късна производна, следващат схемата инструмент за удряне -> прът, върлина -> греда за покрив -> било на сграда -> планински гребен. При другите славянски народи са се запазили ранните значения.
18 Април 2013 13:11
...славянското нашествие на Балканите...

Ква е тази измислица? Кви са тези нашественици и откъде са се пръкнали?
18 Април 2013 14:19
По-важно е как е изглеждала София, преди завладяването й:

Описание на гр. София в един доклад на османския пълководец Лала Шахин:
“Аз, сердар на османските победоносни войски, които воюват с кюфарските войски в Централна Румелия, няколко пъти опитвам щастието си да превзема и присъединя към ислямската държава обширната, равна и богата равнина на Софийското поле, както и самата крепост София. Но за жалост крепостта не можа по никой начин да се превземе с атаки и щурм отвън. Тая крепост е силна и много яка, та всички наши налитания и атакувания остават безполезни и дори вредни. Големи жертви паднаха от ислямските храбри войници, които се самопожертвуваха като курбан. Аз като румелийски бейлербей сам лично водих храбрите войски на атака, но нищо не се сполучи: връщах се надире без успех. Убедих се, че тази яка и много силна крепост със сила и юначество не ще може да се превземе скоро, ако не се употребят в случая някои хитрости и изкусни военни планове. Да се дават направо безполезни жертви от хора, да се хабят материални средства и да се губи време е доста рисковано и гибелно за нашето завоевателно дело. Преди всичко осмелявам се да ви опиша, според както имах възможност отблизо да узная и да се осведомя, положението и големината на софийската крепост. Последната още от старо време е била добре укрепена отвътре с всички приспособления на военното изкуство. Тя е била столица на кюфирските хакимтекфури и постоянно е била главна резиденция на всички кюфарски [невернишки] военачалници, велможи-сановници и главнокомандуващи. Вътре в крепостта има многобройна кюфарска отбрана армия, войниците на която са едри, мустакати и на вид добре калени в боеве, само че са навикнали да употребяват вино и ракия – с една дума, хора веселяци. Откъм продоволствие крепостта има в себе си изобилно храна: жито, брашно и жива стока – едър и дребен добитък. Софийската котловина е много изобилна в земеделско и скотовъдно отношение, тя може да храни за дълго време огромна армия. Военни провизии, припаси и военно железарски работилници има в крепостта предостатъчно и оттам може да се набавя всичко, що е потребно за войската им. Индустриални заведения, занаятчийници и работилници в София има доста, там се обработват тънки и дебели вълнени и памучни материи, с които се обличат както кюфарските войници, тъй и многобройното население, което живее там. София, заобиколена от близки гори и планини, има преизобилно студени балкански води за пиене на населението и за поене на многобройните стада, с които тъй много се слави тази страна. Климатът е добър, умерен и много здравословен. Овощия от всякакъв род и лозя там има в изобилие. Търговията в града е доста развита, защото на всяка страна се съглеждат като пиявици наредени пътища, по които сноват насам-натам пътници търговци, търговски кервани с разни стоки и изделия, които се работят в София и се разпространяват по всяка посока на Румелия и за по-нататък. Пътищата и друмовете са много големи. Полето и горите са пълни с изобилни треви и дървета, има големи балкански дървета за градежи. По Софийската котловина се забелязват много диви животни, като чакали, вълци, сърни и др. Така че София и Софийското поле представляват истинска райска ябълкова градина. При това вътре в София има и минерални горещи води, що служат за нуждите на населението, което е доста красиво, едро и стройно наглед, с весело настроение.”
18 Април 2013 14:27
Една от най-тежките напасти на османското е лишаването ни от градски живот, и то към края му вече, както и от лишаването ни от морски живот.

Някакво обяснение за причините на този факт?
Ако само османската власт е виновна да няма българи в градовете ни, то как гърците се наместват там?
18 Април 2013 15:23
българските семейства в града до началото на последното десетилетие на ХIХ в. са едва 250
-обаче са си построили две коскоджа-мити гимназии. Като как са ги напълнили с учители и ученици, даже да са раждали близнаци всяка година
18 Април 2013 15:27
.славянското нашествие на Балканите...

Ква е тази измислица? Кви са тези нашественици и откъде са се пръкнали?


Любимият на автохтонците Йораданес:
"Това са бедите, които понесла римската държава, освен всекидневните нашествия на българи, анти и славини".
Пак Йорданес:
"Славините обитават от Новиодунум (Исакча) и т.н. Мурсианско езеро (Балатон) чак до Данастър (Днестър) и на север до Вистула; блатата и горите им служат за поселища. А антите, които са най-грабри от тях, живеят от данастър чак до Данапър (Днепър), където се извива Понтийското море. ... Отвъд тях, се простират земите обитавани от българите, които станаха твърде известни заради лошите последици от нашите грехове."
Прокопий "За войните":
"Тези народи - славини и анти - не се управляват от един човек, а от старо време живеят декоратично и затова винаги общо разглеждат полезните и трудни работи"
Прокопий "Тайна история":
"Хуни, славини и анти почти всяка година, откак Юстиниан поел властта над ромеите, нападали Илирик и цяла Тракия, сиреч от Йпнийския залив чак до предградията на Византион, а също Гърция и Херсонес (иде реч за т.нар. тракийски Херсонес) - и извършвали непоправили злини на местното население. "
Менандър:
"Когато Елада била опустошавана от славяните и опасностите една след друга я заплашвали отвсякъде, император Тиберий нямал достатъчно силна войска да се бори нито с част от противниците, а още по-малко със всичките ..."
18 Април 2013 15:37
Тия дето верват на измислиците на Златарски е арно добре да четат, без да мижат:

Потвърждение, че склавините са тракийски народ получаваме от старият историк Теофилакт Симоката, който казва: "Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия... Склавини или гети защото така бяха наричани в древността."
Че склавините са гети, тракийски народ се вижда и от археологическите данни. Склавинската и гетската домашна керамика са идентични.
Страбон - владенията на гетите се простират далеч на запад до Германия. Този огромен тракийски народ е населявал дори и черноморските степи.
Самото название гети е сборно, съществували са много, родствени едно на друго племена, които са влизали в гетската общност. Даките и сарматите са едни от най-известните представители на голямото гетско семейство, към което принадлежат и българите.
Страбон - гетите са от същия род както и мизите, двете племена говорят езика на траките. Мизите са отъждествявани с българите в продължение на хиляда години. Т.е. склавини-гети и мизи-българи принадлежат на един и същи етнос.

Никакви "славянски" артефекти не са намерени, нито селища нито нищо. Всичко е тракийско. Те това е положението.

18 Април 2013 16:14
Щурчо всички са траки даже и китайците но се правят на нещо друго.
Бонгич кво се мьчи с източници - щурчо е на друго ниво не разбра ли оше.
18 Април 2013 16:19
обаче са си построили две коскоджа-мити гимназии. Като как са ги напълнили с учители и ученици, даже да са раждали близнаци всяка годин

Нямам представа колко са били бьлгарите в Солун в края на 19 век но що се отнася до гимназията ето ти снимка с един от класовете 1888. Пише и кой от кьде е
Натисни тук.
Няма ни един от Солун.
18 Април 2013 16:24
Тимбу, я кажи колко елински гимназии е имало по него време в Солун?
18 Април 2013 16:26
Потвърждение, че склавините са тракийски народ получаваме от старият историк Теофилакт Симоката, който казва: "Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия... Склавини или гети защото така бяха наричани в древността."


Е и? Това архаизиращо отношение към народите е обсъдено още от Нидерле през 19 в.
Цялата логика на автохтонците траки=гети=славяни=българи впрочем се оборва и от самия Симоката, който въпреки, че извежда произхода на славяните от гетите разграничава славяни от българи в експедициите на Александър и Петър.
18 Април 2013 16:30
Аз, да попитам. Като сме толкова сербез и пострадали от гърци, сърби и турци, ние що сме изселили сумати и понтийски гърци от Анхиало и 2/3 от града е бил опожарен, пък и 100 гърци са дали жертви. И то още 1906 г. преди балкански и други войни. Не, че нещо, националист съм, но истината ми е по свидна.
18 Април 2013 16:36
царство: Animalia
тип: Arthropoda
подтип: Hexapoda
клас: Insecta
подклас: Pterygota
разред: Orthoptera
подразред: Ensifera
семейство: Gryllidae
род: Gryllus

Ако ми изброиш тракийските думи, които има тука, ще те назовавм вече, PROFESSOR GRYLLUS!
18 Април 2013 16:42
Има си уикипедиа и гоогле за това щурчо. По мойте скромни познания е имало 2 - мьжка и девическа. Постнал сьм и снимка по горе.
18 Април 2013 16:42
С поред Йордан:

(Supra mare Ponticum Bulgarum sedes distendunt. Getica V, 37)

И за да поясни по-добре къде са живели българите, Йордан казал на Равенския козмограф, че в Долна Мизия, Тракия или Македония само българи живеят.
(Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant… ut testatur mihi multotiens dictus Iordanis cosmographus. – Ravennat. Cosmogr, IV, 6)

Инак, Златарски като проводник на руските имперски интереси, може да лансирара колкото си иска любимите "славяни". Само дето този термин е въведен чак през 17в.

18 Април 2013 16:57
щурчо

"Историята на балканските народи показва едно „закъснение” на българите, в сравнение с гърците и сърбите, с около половин век. Става дума за зъкъснение в развитието на българското национално освободително движение, което се дължи не на особено закъснение в материалната сфера, в производството, в силата или слабостта на буржоазията, а на по-труден достъп до Европа, и на закъснение в проникването на просвещенските идеи на времето, в това число на закъснение в развитието на националната идея, сиреч закъснение в духовната сфера.
Ако по този показател сравним България с Гърция и Сърбия, веднага ще открием разликата, обусловила закъснението. Като средиземноморска страна Гърция има преки връзки с Европа, там по-рано започва духовното възраждане, следователно по-рано възникват и предпоставките за национално движение и политическа свобода. Същото може да се каже и за Сърбия- ......................................................
Закъснението, разбирасе, с нищо не накърнява и не може да накърни достойнствата на българската нация."

Сега, ако искаш да ти кажа, как и от къде достигат до България, тези идеи? Попитай.
18 Април 2013 17:19
ТИМБО, блг - значи Х!Х век в Солун са живели 250 БГ семейства и къде 500 гимназистки и гимназисти /разделно/ и са пребивавали по пазарите стотици селяни и занаятчии. Докарахме ги докъм 2000 барем.
18 Април 2013 17:31
Азь няма проблем - просто четох за гимназията и попаднах на снимката.
18 Април 2013 17:31
Азь няма проблем - просто четох за гимназията и попаднах на снимката.
18 Април 2013 17:44
timbuktu
18 Апр 2013 16:42
Мнения: 3,117
От: Greece
Скрий: Име,IP
Има си уикипедиа и гоогле за това щурчо. По мойте скромни познания е имало 2 - мьжка и девическа. Постнал сьм и снимка по горе.


През 1904г. се учредява и една търговска школа.
18 Април 2013 17:46
щурчо


Сега, ако искаш да ти кажа, как и от къде достигат до България, тези идеи? Попитай. Пак ти напомням.
П.П. timbuktu, познаниятати по щуротракийски ме впечатлиха!
18 Април 2013 18:16
И за да поясни по-добре къде са живели българите, Йордан казал на Равенския козмограф, че в Долна Мизия, Тракия или Македония само българи живеят.
(Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant… ut testatur mihi multotiens dictus Iordanis cosmographus. – Ravennat. Cosmogr, IV, 6)


Хубаво е да се цитират целите изречения, за да не се подвеждат читателите. Избирателното цитиране на части от изречения, за да се скрие смисъла им е непочтено:
Пълното изречение е:
Inter Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferioro modo bulgari habitant qui ex supra scrypta maiore Scythia egressi sunt. Quia Marcianopolis ex Mysia inferiore pertinet, ut testatur mihi multotiens dictus Iordanis cosmographus
Превод:
Но между Македония и Тракия и Долна Мизия живеят СЕГА българите, които са дошли от описаната по-горе (по-)Голяма Скития. Че Марцианополис се намира в Долна Мизия, свидетелства Йорданес, както многократно казах.
Датировката на Равенския хронограф е последната четвърт на 7ми в.
===
Справка за употребата на modo:
Натисни тук
modo adv. [modus]
1) только что, совсем недавно (milites m. conscripti L; m. egens, repente dives C): de tot m. milibus O из стольких недавно ещё (живых) тысяч; et m., m. quid fuit? Pt а совсем ещё недавно кем она была?; quid dico «nuper»? — immo verora C да что я говорю «недавно»? — только что;
2) прежде, некогда (m. hoc malum in rem publicam invasit C);
3) вскоре, сейчас, тотчас (domum m. ibo Ter);
4): modo... modo (вместо 2-го modo тж. interdum, saepius, tum, deinde etc.) то... то (m. ait, m. negat Ter; sol m. accedens, tum etiam recedens C);
5) только, лишь (una m. aqua Sl; res delectationem m. habet, non salutem C): si m. C etc. если только, если вообще; m. или m. ut (ne) Ter, C etc. исходя из того, что (не); m. non чуть ли не, почти: m. non montes auri pollicens Ter обещая чуть ли не золотые горы; non m..., sed (verum) etiam не только..., но и (не то, что..., но хотя бы): non m. consilio, vero etiam casu C не то, чтобы умышленно, а просто случайно; decerne, m. recte C решай, но (только) правильно; m. (ne) только (лишь) бы (не): vivat m. O только бы дожить ему;
6) хотя бы, пусть: redeas m. serus O пусть с опозданием, но вернись;
7) даже: impetum m. ferre non posse Cs не быть в состоянии вынести даже (одного) натиска.
===
Истина е, че "modo" може да бъде използван в значението на "само, единствено", както предпочитат да го превеждат автохтонците. Но съгласуването на "habitant" с "egressi sunt" го прави малко вероятно.
Пълни фантазии ...
18 Април 2013 18:41
С поред Йордан:

(Supra mare Ponticum Bulgarum sedes distendunt. Getica V, 37)

И за да поясни по-добре къде са живели българите, Йордан казал на Равенския козмограф, че в Долна Мизия, Тракия или Македония само българи живеят.


Надали Йорданес е пояснявал на Равенския космограф, който живял век след него, каквото и да е, както вече написах. Самият Йорданес обяснява в собственото собственото си съчитение и то в параграфа, който цитирах:
Натисни тук
"Славините обитават от Новиодунум (Исакча) и т.н. Мурсианско езеро (Балатон) чак до Данастър (Днестър) и на север до Вистула; блатата и горите им служат за поселища. А антите, които са най-храбри от тях, живеят от Данастър чак до Данапър (Днепър), където се извива Понтийското море.
След това изброява видиварии на изток от устието на Вистула - в. дн. Латвия,
"зад тях (видивариите) са естите" (предците на днешните естонци)
На юг от тях (естите) са акацирите.
и едва тогава идат българите:
" Отвъд тях(акацирите), се простират земите обитавани от българите, които станаха твърде известни заради лошите последици от нашите грехове."
18 Април 2013 20:29
Некой угандийски бонго, дето е застанал воглаве на фанариотската и хасановска дружинка, ще ли прочете правилно това:

"Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега."

Та, кои са тези прадеди на Исперих, дето 5 века преди него са управлявали земите северно от р.Дунав? И не започва ли точно тогава Именника с Авитохол и отстъплението на римляните от Дакия?
18 Април 2013 20:42
"Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега."

Ами дори и Именникът потвърждава онова, което написах по повод Равенския космограф, писан по времето на Аспарух:
"Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant, qui ex super scripta maiore Scythia egressi sunt. " (Превод:
Но между Македония и Тракия и Долна Мизия живеят СЕГА българите, които са дошли от описаната по-горе (по-)Голяма Скития).
Ако случайно не ти е ясно, Голяма Скития е "от другата страна на Дунава", спрямо Тракия, Македония и Долна Мизия. Що се отнася до 515те години - ми приеми ги, но ще трябва да приемеш също , че 300 от тях се падат на управлението на Авитохол, един от посочените петима, а други 150 на Ирник:"
Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем
Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем.
Гостун, наместникът бидейки, 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
Курт 60 години държа. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Безмер 3 години. А родът на този Дуло, а годината му шегор вечем.
"

18 Април 2013 20:43
Питам, DAN IDE GREEK защо осквернихте паметника на капитан Петко войвода, сражавал се за независимостта на о. Крит, заедно с Гарибалди?
Защо създавате, "помашка нация" в Южните Родопи от българите-мохамедани?
Защо няма пътища от Родопите към Беломорието?
Защо има бойкот в Беломорието срещу евтините български стоки?
Защо се малтретират български работници в Гърция?
Защо Гърция и Кипър трябва непрекъснато да получават милиардни субсидии от Европа, включително и от България?
Защо лъгахте с виртуалните маслинови горички?
...



18 Април 2013 20:53
...Но между Македония и Тракия и Долна Мизия живеят СЕГА българите, които са дошли от описаната по-горе (по-)Голяма Скития).
Ако случайно не ти е ясно, Голяма Скития е "от другата страна на Дунава"...


Ами там са гетите и даките. И е от ясно по-ясно. И нема никакви "славяни" в "Древна и Велика България"! Нито пък некакави си "прабългари", незнайно откъде си дошли.
18 Април 2013 22:06
...Но между Македония и Тракия и Долна Мизия живеят СЕГА българите, които са дошли от описаната по-горе (по-)Голяма Скития).
Ако случайно не ти е ясно, Голяма Скития е "от другата страна на Дунава"...

Ами там са гетите и даките. И е от ясно по-ясно. И нема никакви "славяни" в "Древна и Велика България"! Нито пък некакави си "прабългари", незнайно откъде си дошли.

Аз не зная защо очакваш именникът на българските ханове да споменава непременно за славяните. И кой твърди за славяни в Голямата и стара България?
18 Април 2013 22:10
... Голямата и стара България...


Става въпрос за Древна и Велика България.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД