:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Птици долитат, да не им е уроки

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Всеки бърза да бодне фиданка...
Завърнаха се и свраките.

Напролет навсякъде се завръщат прелетните птици. А при мене? Забелязах моите гости в деня, когато от Трявна ми се обадиха, че в гнездото върху комина на старата баня, днес музей на източните изкуства, се е "прибрал" градският щъркел. "Прибират" се също патиците и жеравите, лястовиците и чучулигите, всичките там гургулици, пъдпъдъци и гривяци, авлигите и стърчиопашките. А пред моя прозорец се завръщат свраките. Не мога да се подпиша, че всяка пролет, нито, че са същите, "нашите" свраки, но този път се появиха и доста чевръсто си струпаха гнездото. На същото дърво и на същия клон. Сякаш клечките в човките им бяха номерирани и ги полагаха на точно определено място. Навремето разказваха, че така американците пренасят откупени старини от Европа - номерират им камъните и ги възстановяват "точ в точ". Та и моите свраки така. Не че си пренасят гнездата в Америка, тук си седят свраките, ама се местят. По някакъв свой си план. Или просто не ги свърта.

Историята, както се разбира, не е съвсем прясна, писал съм вече за това (всъщност, дали наистина за същото това?) пернато семейство, може би не точно в "Нерви и утехи", но някъде си спомням, че писах, само не си спомням преди колко години е било. Не съм знаел, че трябва да го запомня, защото от това, кога са дошли свраките за първи път, произтичат много въпроси.

Навремето, когато се заселихме в "Младост 2", наоколо нямаше никакви дървета, освен редки, пощадени от булдозерите овошки и огромната върба, щастливо оцеляла и до днес в зелената "площ", от която вече десетилетия си вземам клончета за Цветница. Неуютна, изровена околност, която потискаше сърцето. Съседът ми П.П., царство му небесно, беше на служба в общината и уреди един камион с фиданки, които ние разграбихме като невидели и засадихме безразборно под прозорците на блока. Всеки си избираше дръвче и го настаняваше за вечни времена под балкона си. Аз боднах една липа, но по-далече, в края на празното място - свободно да прави корона, да "бухне", както съм чувал от дядо ми Павел. И тя наистина израсна, разгърна се - богато, величествено дърво, което лете ни буди с аромата си. Избрал съм й мястото щастливо, защото, от лакомия ли, от невежество ли, усърдната ни бригада стовари от камиона и насади толкова фиданки, че сега от прозорците на половината етажи слънцето и пейзажът се виждат само след листопада.

В този гъсталак някак е оцеляло и тънкото иглолистно дърво, където свраките периодично се настаняват. По навик му казваме "борчето", но силно се съмнявам, че това е точно бор. Трябва да намеря някой да го идентифицира, защото ако този сюжет със свраките продължи да се развива, истината трябва да се уплътни. Притиснато отвсякъде, то е расло нависоко, за да докопа малко слънце. В ниската си част и в средата дървото няма клони, има само една китка на върха, вероятно достатъчна, за да го тегли нагоре. (Сега е на нивото на четвъртия етаж.) Стъблото му е голо като тояга, но гъвкаво. Дори най-слабият полъх го люлее като махало сред мрежата от унило застинали клони наоколо. Това е ясно - нямаш ли листа, няма и вятър. Не е ясно защо двете пилета избират този разлюлян ствол, който не предлага нищо друго освен сигурна морска болест, за да снесат яйца и да измътят потомство. Най-вероятно онези, които летят, нямат страх от клатушкане. По нищо не личи птиците да си падат по твърдата земя. Може би точно обратното.

Свраките пребивават на "борчето" по някаква своя си програма. Появяват се през март и почват да пикират към клонището на дървото - всяка с внушителна клечка в клюна. Подреждат ги като греди на своето жилище, после се затаяват, не мога да ги разглеждам, въпреки че са на нивото на прозореца - всичко се разиграва от обратната страна на ствола. Ясно е, общо взето, какво правят, защото след време откъм гнездото рано сутрин ще се носи все по-усилваща се глъчка, в която пиукането на малки пиленца недвусмислено ще пояснява, че продължението на рода и тази пролет се е състояло. След време големите извеждат потомството си по околните клони, предполагам, че нещо ги обучават или наставляват, докато един ден преставам да ги различавам - кои бяха старите и кои новите. Имало е години, когато сме ги засичали как една по една отнасят клечките от своя дом някъде в дълбочината на комплекса. Измъкват се заедно с целия си строителен материал и се изгубват за известно време. Напролет (но не всяка пролет) се завръщат - те или тяхното потомство, кой да ти каже. Започва строителство, размножаване и т.н. Сякаш някоя театрална трупа строи своя декор и изиграва безхитростния си репертоар, за да се вдигне след това в търсене на друга публика. Пиша това и очаквам някой да ме поправи: не театрална, по-скоро циркова трупа е доброто сравнение. Ден ли, два ли, колкото трябва дни строят своето шапито и после си изиграват представлението. Защото каквото да правят върху разлюления ствол на "борчето", то си е жив цирков номер. Не ти трябва трапец, не ти трябва баланс на бутилка, не ти трябва ходене по тел.

Казвам това и, разбира се, си спомням кога предишния път писах за тези шумни и безцеремонни съседи. Било е преди седем-осем години, когато Томата за кратко управляваше един всекидневник. Тогава заран се отегчавах (или нервирах?) от втръсналите политически лица, които нахълтваха през всеядните програми на сутрешните блокове, и отивах пред прозореца - да погледам пернатите строители на фона на разсънващата се "Младост 2". В телевизора, впрочем, се разиграваше същото: баланс върху какво ли не, предизборни салтоморталета и други циркови номера.

Разбрах, че действителността пак ме хвана на любимия си номер - "дежа вю". В любимите си два аспекта: единият продължава живота, другият го съсипва. Всичко се повтаря - и птиците, и говорещите глави на екрана. Само че птиците, дори ако са същите, прелитат и си отиват. Имат мисия и я изпълняват. А онези от екрана все там осъмват и ако прелитат, то е от телевизия в телевизия и от партия в партия. Идва ми да обърна телевизора към прозореца - да гледат и да се засрамят. Но ме е страх, че ще урочасат пилетата...

 А онези от екрана все там осъмват и ако прелитат, то е от телевизия в телевизия и от партия в партия.
22
6989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
18 Април 2013 20:09
.
18 Април 2013 20:17
Ей, хора от редакцията! Намерили сте на хубавото есе на Калин Донков да забодете това гнусно чучело Янка Партизанка! Недейте така, бе! Имайте милост към словото, миазмите от това същество са заразни, съсипват всичко!
Донков,
18 Април 2013 20:25
Г-н Донков,
18 Април 2013 20:34
И аз
18 Април 2013 20:37
.
18 Април 2013 20:46
Г-н Донков, благодаря Ви!

От разказа Ви се сетих и за щъркела, свил гнездо на изхода/входа на София /едно, по мое мнение, нелицеприятно място/. И той се връща всяка година, там сред колите и безумието. Може би имат някакво послание живинките?
18 Април 2013 20:46
Това е Яне Янев.
Малко инфо извън гуглето - често го дават в сутрешните блокове - подобрява перисталтиката на червата, когато кафето с цигара не помогне.
18 Април 2013 20:48
.
18 Април 2013 22:47
... силно се съмнявам, че това е точно бор. Трябва да намеря някой да го идентифицира, защото ако този сюжет със свраките продължи да се развива, истината трябва да се уплътни. Притиснато отвсякъде, то е расло нависоко, за да докопа малко слънце...

Идентифицирам го като...България. Нали познах?
18 Април 2013 22:56
Калин Донков
Натисни тук
18 Април 2013 23:20
Aвторът,

19 Април 2013 02:05
Моля ви, не обръщайте телевизора си към сврачоците... Какво разбира телевизор от вечност Благодаря, че разказахте за моето сврачешко семейство. Беше много тъжно, когато харесаха храната на котарака Гълъбаров на двора... И миналата година овдовяхме, бурите отнесоха гнездото - след повече от 10 години, през които си живяхме като добри съседи От около месец си имаме ново гнездо и нова булка. Избраха си по-люлеещо се чаталче на същото дърво, което лятото поливахме, заради страховитата суша. Не събираха от изпадалите клонки на тротоара, а прелитаха до отсрещно дърво и си чупеха свежи. До 12.05 ще се измътят следващите майстори строители П.П Свраките не са прелетен вид. С тяхната поява в градовете изчезнаха врабчетата и гугутките, за да дойде голямата напаст-гъсениците А какво ще роди телевизорът на 12.05 - не вярвам да е нещо повече от "пременил се Илия - пак в тия"
19 Април 2013 07:17
"Всичко се повтаря - и птиците, и говорещите глави на екрана. Само че птиците, дори ако са същите, прелитат и си отиват. Имат мисия и я изпълняват. А онези от екрана все там осъмват и ако прелитат, то е от телевизия в телевизия и от партия в партия. Идва ми да обърна телевизора към прозореца - да гледат и да се засрамят. Но ме е страх, че ще урочасат пилетата..."
***
Калине,за мене беше истинско удоволствие да прочета тази история.
Не знам защо,но твоят разказ ми напомня за "Черното пиле" на Хайтов:
"Стигнахме гробищата и там въз гроба на Гогоша погребахме черното пиле.Алито пусна първата шепа с пръст,а пък Саздо пукна с пищов и се провикна:
-Тая година с пищов,догодина - с топ!Тая година в небето,догодина - дай си,Боже, в Кекето !...
Пищовът пукна,музиката - свири ли,свири!
Тая музика няма да я забравя:
Мъртва ме в гроба положи,
и тогаз ме целуни!...
Кларинето жули нависоко,флигорните подпират отляво и отдясно,дебелата бурия като жива:"ъкъта-мъка,ъкъта-мъка!" - дере ти сърцето парче по парче."

Още веднъж ...аферим сана,Калине !

19 Април 2013 08:18
Защо под хубвия разказ са изкиприли тоя ....гей?!!!! Бай Хасане, преди много лета един човек ,ми разправаше,че разказа е по действителен случай от Станимака.
19 Април 2013 08:39
Аааа, не такааааа.... Тоз на снимката не е гей, а ГЕЙзер...
19 Април 2013 10:06
За написаното
За снимката - по-добре да бяха показали свраките ...
19 Април 2013 10:10
За автора
Грачи прилетели
19 Април 2013 11:14
Много хубаво и истинско! Благодаря Ви г-н Донков!

Врабчетата обитават подкеремидието на отсрещния покрив. Приютили са се три семейства там. Тази зима врабчетата изчезнаха нанякъде. В другите години ги храня когато земята е повита в снежна премяна, но тази ги нямаше. После, преди няколко седмици пак се появиха. Заеха си старите гнезда и дори ми се стриха много познати - дали са прежните обитатели?

Обичам ги, защото са слънчеви птици. Те винаги посрещат светилото ни сутрин и го изпращат преди да се стъмни и да се скрият в гнездата си за през нощта. По време на тези техни ритуали чирикат с все сили. Понякога ги имитирам и те ми отговарят, може би имат някакъв код с бройките изчириквания - не знам, но отговарят със същият брой последователни звуци. Понякога идват дори когато храната им е подсигурена от сезона. Проверяват дали съм ги забравил? Кацат на парапета на малкото балконче и сякаш надничат в стаята. Ако мръдна и стана - бягат. Но инак, когато се гледаме ви-за-ви, те стоят или подскачат, но винаги въртят главички така, че да ме държат в зрителното си поле...

Били са наречени от прастарите, забравени вече предтечи, "Слънчеви птици". Може би има някакъв отглас, през оттеклите се от канавата на времето еони, останал в името им с това на Бога-слънце Ра - вРАбчета. А може би не. Но ритуалната им връзка със слънцето, останала и до сега, я има и при нас - рядко осъзната. Нишката и залога на човешкото съществувание...

Впрочем - не само на "нашето" - на всичко.
19 Април 2013 13:37
Красотата на българската природа (земя, ако трябва да се използват по-патетични думи) е обратно пропорционална на (не)кадърността на българската политическа прослойка.
19 Април 2013 13:45
Донков
Птиците и дърветата събуждат човешкото у нас - телевизионните човеци. Да не ги забравяме. И Радичков има гениални мисли за свраките и хората...
22 Април 2013 17:56
Пенчо бре,

Valeri Borusko Преди 9 месеца
У Александра Розенбаума есть мин. 5 песен, с которыми он вошёл в историю российской авторской песни. И никто не исполнит эти песни как он. И понимать А.Розенбаума начинаешь очень ВЗРОСЛЫМ человеком, накопивши жизенный опыт, сформировав терпимость и интллек. Элитарная эта музыка. И Спасибо, что она есть.

22 Април 2013 22:57
Александр Розенбаум - Утки
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД