:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Протестира ли България?

Революцията бе гласовита. Но очевидно не толкова мащабна, че да ликвидира ГЕРБ
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Защо се учудваме? Площадният глас, отнесен към 6.8 милиона българи с право да пуснат бюлетина, е със сила на пеленаче.
Изненадата е факт - ГЕРБ падна след улични протести, но доверието в нея укрепва. Пожарът на бунта изгори хора, но партията на Бойко Борисов е най-харесвана в пепелището. Ситуацията е шокираща, тя не може да бъде обяснена нито само със слабата БСП, нито с някакъв социологически заговор (всички агенции отчитат ръст в доверието към ГЕРБ).

За да потърсим отговор, най-напред трябва да отчетем една известна, но забравяна подробност за революциите. Историята помни барикадите, но това не значи, че те олицетворяват настроенията в общността. Нито в Унгария миналата година, нито в 80-милионния Египет, нито другаде по света



бунтовете не протичат като всенародно дело



Протестира активното малцинство. То слага отпечатък върху времето, но остава самотно при проверка на количествената му тежест в обществото (на избори или при социологически сондажи).

В този смисъл въпросът колко точно българи бяха по улиците е важен. Сергей Станишев ги изчисли 100 000, но и три пъти повече да са, процентът им е малък спрямо общата маса. Всички бяхме единодушни, че България протестира, но протестира ли тя наистина? Още един факт за размисъл: почти 100 процента от демонстрантите вдигнаха лозунги срещу старите партии. Но 50% от избирателите (всички с право на глас) са готови да ги подкрепят. В момента. До вота процентът ще се увеличи. И това не е само защото няма нова формация, която да бъде припозната като алтернатива на съществуващите. Това е така, защото площадният глас, отнесен към 6.8 милиона българи с право да пуснат бюлетина, е със сила на пеленаче.

Още по-важен е мотивът на протестите. БСП еднозначно ги окачестви като демонстрации срещу ГЕРБ, управляващата партия разбираемо отвърна, че не са срещу нея, а срещу монополите. Никой не може да каже точно срещу какво бяха -



тръгнаха с яйца срещу енергийните дружества,



понесоха лозунги срещу ГЕРБ, партиите въобще, избирателната система, добавиха съдебната, високите лихви, мизерията, безредието... Но ето още данни от "Алфа рисърч": 92% от българите застават зад икономическите искания на протестите, но едва 20% подкрепят политическите. А политическите са разнородни. В този смисъл съвсем не може да се каже, че протестите са били еднозначно и категорично срещу ГЕРБ. Със сигурност много хора на площадите викаха срещу Борисов, но вероятно не малка част от тях са били опозиционни партийни агитки.

Има и още един факт, който предпоставя днешната изненада - оставката на Борисов. Летописците ще отчетат, че народният гняв го е изпъдил. Но всъщност той си тръгна, след като една националистическа агитка, примесена с футболна, наброяваща не повече от 200-300 души, влезе в конфликт с полицията. Проля се кръв. "Всяка капчица е петно за нас", каза Борисов. Но кръв се лее и след дерби мачовете в София. Лее се поне един път месечно при протести в европейските столици. 19 февруари, когато полицията извади палки край Орлов мост, въобще не бе толкова значим, че да изисква краен ход от Борисов. Не вярвам в конспирации и не мисля, че сам си организира метеж. Но мисля, че се изплаши. Започна трескаво да калкулира ползи и загуби, а



страхът да застане срещу течението



се прие от мнозинството българи за пореден път позитивно: "Ето, сам сдаде властта, кой друг би го направил?". Абдикацията го съхрани, а и създаде измамното впечатление, че в България се е надигнала помитаща революционна вълна. Днешните рейтинги сочат, че не е била чак толкова голяма, просто премиерът се е снишил.

Изследвайки психологията на Априлското въстание, Иван Хаджийски пише за решаващата роля на "закона за колебанието". За да вдигнат еснаф и земеделци на оръжие, апостолите поддържат илюзията, че всеки момент ще дойде помощ - от Русия, Сърбия. Разпространяват се легенди като прочутия надпис "Туркия ке падне". Но след като прииждат не братски полкове, а турски низами, въстаниците махат калпаците и нахлузват пак фесовете. Гонят воеводите. "Но пристига Иван Ворчо: А бе вие луди ли сте? Наши братя, 12 000 сърби и 3000 души българчета от влашката земя, с девет байрака дойдоха в Панагюрище, до довечера половината са тук в Копривщица! (....) Фесовете бяха натъпкани в джобовете и върху главите отново цъфнали народни калпаци, за да бъдат разместени след няколко часа отново."

Мисля, че партийните рейтинги на старта на кампанията са важни с оглед на



"закона за колебанието"



ГЕРБ допълнително ще привлече колебаещ се финансов, организационен и електорален ресурс. БСП ще я изпревари само ако някой някъде втълпи на хората, че тя ще спечели изборите. Но как? Борисов може да бъде свален от широка коалиция. Той обаче също е отворен за съюзи. Мачът е завързан, топката е в краката на тези, които уж народът нарита.

В края на миналата година партийните централи бяха твърде разговорливи на тема "коалиции". Меглена Кунева се зарече да не се обвързва, същото каза и Борисов. Днес Цветан Цветанов потвърждава, че ГЕРБ няма да се коалира, но разсеяно пропуска ДПС и Кунева. Дали от лятото, или есента след нови избори, България ще се управлява от коалиция - неочаквана, безпринципна, отблъскваща заради предварителните обещания. Но обещаващите ще намерят оправдание. Ще кажат, че протестите са създали безпрецедентна ситуация, която изисква безпрецедентни коалиции.
54
5985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
18 Април 2013 19:34
Мисля, че партийните рейтинги на старта на кампанията са важни с оглед на "закона за колебанието"


Бравос!!!
18 Април 2013 20:11
Изненадата е факт - ГЕРБ падна след улични протести, но доверието в нея укрепва.

Народ-мечта
18 Април 2013 20:38
Щото като видяха каква гладна паст са отворили "Коалиция за ДПС"-Евророма и нямат търпение да я забият в държавицата ни, хората хукнаха към по-малките олигофрен.
18 Април 2013 20:46
И, що требе Дияне точно ГЕРБ да бъде ликвидиран от сичкото партия у мамковината?
18 Април 2013 20:56
На фона на това намаление броят на избирателите за предсрочните парламентарни избори се увеличава с 83 300 от президентския вот през октомври 2011 г. Това разминаване и подозренията за близо 900 000 "мъртви души"

Ей тези мъртви души от първа страница ще решат изборите. Как автора ги докара 6,8 мил. избиратели? С мъртвите души ли? А в социологическите проучвания те участват ли? Май да.
18 Април 2013 21:26

...Има и още един факт, който предпоставя днешната изненада - оставката на Борисов. Летописците ще отчетат, че народният гняв го е изпъдил. Но всъщност той си тръгна, след като една националистическа агитка, примесена с футболна, наброяваща не повече от 200-300 души, влезе в конфликт с полицията...

Дрън-дрън. Добре, че не си летописец. Тръгна си след един телефонен разговор с Путин.
18 Април 2013 21:33
Каква Хреволюция, Сир, освен във Варна, къде видя бесилки ?...
18 Април 2013 21:41
Не вярвам в конспирации и не мисля, че сам си организира метеж. Но мисля, че се изплаши. Започна трескаво да калкулира ползи и загуби, а
страхът да застане срещу течението

АФторе , внимавай кво пишеш! Политиката на газетата и на форумците тук е , че Боко е тъп. И ся кво излиза според теб? Надхитри съсела?
Абе да попитам - Някой знае ли защо Брайти е във фризера?
И още един въпрос - БСП между кои конгреси е била за демокрация?
18 Април 2013 22:12
Чиче, иди го питай лично! Носи му и топли чорапи!
Боцата нещо кекав, та го жалят "Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме!" Познава си "мемлекета" Иван Хаджийски.
18 Април 2013 22:14
Политиката на газетата и на форумците тук е , че Боко е тъп. И ся кво излиза според теб? Надхитри съсела?


Не Боко, а Румяна Бъчварова надхитри Серж. Тя го изчисли това, с което подкрепи Боковия страх и Боковата интуиция. Щото по интуиция Боко се родее доста с Тато.

П.П. Присъединявам се към питането за сър Ламби.
18 Април 2013 22:45
Бенедикт, благодаря за инфото
Пенчо - чети!
Надявам се на отговори на въпросите ми - утре съм по Гърция да печеля парички за БГ. Обещавам вечерта да отговоря, освен ако и аз не съм във фризера пак
18 Април 2013 22:54
Народ-мечта
....аха-и от лятос пак ще му ни вдигнат тока.....ама-нищо нали Репата подаде оставка и ще има избори- нали това беше целта...чия обаче?
18 Април 2013 23:49
.
19 Април 2013 00:23
До сега светът не е видял революция. Може да се говори за нея, ама все още не е била никъде. Имало е преврати, узурпиране, но не и революция. У нас представяха 09.09.44 г. като повторение на главното от ВОСР.Такова повторение, ако прочетете ДВ до 1947 г., ще ви се повърне от деветосептемврийско въстание. За да не съм голословен, ще кажа, че габровският партизански отряд слиза от гората в Габрово едва на 07 .09., а в Свищов - на 11.09.44 г. Е, питам ви, каква всласт са вземали? Чакали да видят накъде ще задуха вятърът и тогава се осмелили да излезат ог гората...От 800 партизани, след 09.09. се оказаха хиляди такива. Барабар с ятаците - 60 000 . Дайте ми 60 000 и ще им гледаме сеира!Чавдарци...Та те не знаеха на кого са кръстени така... Беше ни писнало от тези чавдарци...и античавдарските им методи. За сведение, Чавдар е името на виден партиен секретар от Варна, убит от властите след 09 юни 1923 г. А думата падиз идва от Пандизев, виден антифашист, също така измъчван в полицията, но държал се абсолютно гордо, без да издаде приятелите си.
19 Април 2013 01:07
Много е просто-пред лъжливите 250 000 работни места, хората ще изберат тези, които нищо не им обещават. Защото парен каша духа
19 Април 2013 01:42
Сега всички българи се правят на калкулатори: изчисляват коя партия е най-малкото зло. Пасивна позиция, която осигурява устойчивостта на гниенето. В гниещата среда се почвяват всякакви видове червеи и гадни организми, едни ядат от гнилото (ядене, пиене и веселие, ако има с какво), други ядат по-горните (бандюги, тарикати, мошенници и органи също).
Никой не говори за икономика, национален интерес и местно самоуправление.
Народа се изживява като жури на American Idol – крещи в истерия колко фалшиво пеят политиците и се чуди кой е по-малко фалшив да го представлява сред световните таланти.
Явно много народ не може да си завие крушката на фасонката и си държи крушката в ръце и чака да светне. Бая имат да чакат. Не са по-умни и тея дето харесват „демокрацията”, но освен да гласуват на избори и да псуват телевизора нищо друго не правят. Демокрацията се гради не чрез избори, а чрез гражданско общество, което обединява усилията на ВСИЧКИ граждани в усилията да работят като съмишленици, семейство, братя ... Официалната новина е: опита да се гради демокрация и просперитет на базата на наученото от американски филми и ТВ предавания се провали с трясък. Остава последния ватиянт – да се вика „неволята” и да се обедини малкото останало добро за общественно полезни цели. Лъжата, че правилния път е „всеки да се спасява поединично” ви закопава. Това, което натискате с всички сили е спирачката , не газта. Това, което прави „запада” проспериращ е подчинението на интереса на обществото, а не индивидуализма.
19 Април 2013 02:14
"Това, което прави „запада” проспериращ е подчинението на интереса на обществото, а не индивидуализма."
Това е напълно достатъчно да разбера, че хал хабер си нямаш от Запада. Може би целия си живот си го прекарал в Карнобат и бъркаш Калофер с Калифорния.
Западът просперира, понеже знаят как да направляват именно индивидуализма на хората. Твоите напъни от типа: "Хайде всички, дайте да дадем" са типично комунистически.
19 Април 2013 02:20
Февруарските бунтове бяха гладни бунтове, като "арабската пролет". Стихийни бунтове на отчаянието, че не може да се свържат двата края. И както в Египет гладните бунтове (независимо от "демократичните" лозунги на някои протестиращи) доведоха реално до диктаторска власт на ислямистите - единствената организирана сила, така и в България засега гладните бунтове не могат да добият политическо измерение, остават извън политиката, а в последната продължават да господстват стереотипи от миналото и най-вече страх от репресиите на приматите. Необходима е системна и упорита работа от страна на прогресивната интелигенция за просвета на масите, за изцеждане на роба от сърцата на хората.
19 Април 2013 05:50
Оставката на Борисов показа на създалата го, но неволна олигархия, че може да загуби всичко, ако дойде на власт улицата. Умел ход, нали? Ако бяха минали още два месеца, тя щеше да си създаде друг проект на мястото на Кунева, която се оказа бита карта. Обаче не й остана време! И след първоначалното колебание и стрес, всички услужливи медии отново започнаха да го подкрепят. Мира Радева, която го критикуваше, изведнъж извади "изследване", че ГЕРБ има голямо мнозинство. Нова прибра и Кулезич при Кеворкян, за да си канят агенти на ДС, които да го рекламират. Собственика на Стандарт си заряза работата и стана антураж във всички блокове на телевизиите, където обяснява, че това управление не е провал, ами успех?! Улицата нямаше шанс! Умелите манипулатори, назначени на подходящи места я прецакаха. "Революция" може да се прави през медии,но само, когато определени кръгове са я поръчали. Докато революцията на гладните никога не е в почивните дни и те не се прибират без да извоюват исканията си. Този път гладните бяха излъгани заради нечии амбиции и глупост. Защото се опитаха да повярват, че при демокрацията е различно. И че ще им се приемат предложенията. Това ги вкара в капана! При демокрацията се сваля правителството от власт, а след това се събират експерти ли партии, които да предложат алтернатива. Не може всеки да пише искания, всеки да прави програми като двама българи са на три акъла. Ако бяха по-умни, щяха да искат единствено ВНС, което да промени схемата в политиката. Но не бяха! И се подлъгаха,че като няма правителство нищо не може да се случи. А то можеше, ако партиите и олигархията се уплашеха достатъчно, за да позволят това.
19 Април 2013 06:31
Вече е ясно, че следващото управление няма да зависи от броя и начина на гласувалите (както впрочем е било и винаги досега, иначе изборите щяха да са забранени, защото чрез тях до властта могат да се доберат терористи, педофили и хетеросексуални, нали така беше ...).
Ако палежите спрат, значи хората са си получили липсващия им спектакъл.
Ако не са го получили, ще продължат да се палят (в пряк или в преносен смисъл). Най-феерично, възпламеняващо и задушевно ще е под управлението на герп.
Да ги гонят ченгетата от президентството и да ги избутват да се палят към дондуков, алабин и графа.
После да си внесат бангладешци, да ги поуправляват 1-2 години, после пък бангладешците ще поуправляват герперастите, след което герперастите ще почнат да се палят, щото няма да има къде да отидат на друго място да управляват - навсякъде първо ще им вземат парите, а после ще им поискат работа, а не ловджийски подвизи в предградия и крайградски паркове.
19 Април 2013 06:41
Чичо Фичо, ,
Добре го формулира като бунтове, а не революция.
Бунтове срещу статуквото, но без посочена алтернатива.
19 Април 2013 08:10
Съюзът с ББ,ке трае от ден до пладне.. Как ще позволи на некой друг или други,да засенчват сиянието на собствената Му тиква..
19 Април 2013 08:15
"Станишев ги изчисли на 100 000 ...", тоя вероятно е броил копчетата
19 Април 2013 08:37
Какъвто мат'ряла такава е властта, такива са и протестите...

А и демокрацията ни е доста орязана - 1 път на 4 ри години се гласува и след това няма възможност за контрол, чак до следващите избори. Отделно при демокрацията 5 получаващи от бюджета могат да накарат 4-рима работещи, да речем, да им плащат за неработенето, че и накрая тия неработещите да осъдят работещите/държавата/, затова че малко пари им дават.

----
Блог
19 Април 2013 08:41
"Станишев ги изчисли на 100 000 ...", тоя вероятно е броил копчетата

Станишев го остави.Виж какво посочва НЦИОМ по отношение на броя на участващите в протестите:"15% от запитаните твърдят, че са участвали в протестите, като това са предимно мъже, хора на възраст между 40 и 49 години, жители на областните градове и
респонденти с по-нисък жизнен стандарт.."Ако искаш смятай колко са тези 15%.Наистина думичката е "твърдят".
Цялото изследване Натисни тук
19 Април 2013 08:54
Тя дори да иска да се коалира Меглена Кунева това няма как да се случи, защото никой не би се коалирал с нея. Всички вече са добре запознати с егоцентричната и личност, способна на интриги и манипулации само и само да постигне заветната си цел.
19 Април 2013 09:02
Колко точно са били протестиращите не знам ,но имах щастието да пребивавам в България през последните две седмици и видях останките от "големият" протест на Орлов мост . В градинката близо до "Аександър Невски" имаше само 4 палатки ,няколко измърляни плакати , 5-6 скучаещи младежи а единственият който привличаше вниманието беше непротестиращия гайдарджия отсреща.
19 Април 2013 09:04
Това че ГЕРБ трупа подкрепа показва само едно " гладните бунтове"(по определението на един замайко) бяха активно мероприятие по алгоритъма на "Виденовата зима". Само че тоя път не им се получи. Борисов е боец, изградил се в условията на крайно агресивна среда. БСП всички са парашутисти. Номенклатури и мамини дечица. Може ли човек който не е провел една лична борба през живота си да води партия като БСП или държава? Бройлери ! Що си мислите , че народа не го усеща това? Във времето, когато парите се търкаляха като шума единственото което успяха да постигнат бесепарите е , че им спряха парите за кражби. Що си мислите , че народа е забравил отвратителното съглашение между БСП и ДПс и , че ще им позволят второ такова управление. ГЕРБ спаси България от гръко- кипарски бариант. БСПарите щеха да ни го извертят без да им мигне окото. Между ГЕРБ или БСП прагматичния избор си е ГЕРБ!
19 Април 2013 09:07
ти и борисов сте хормонални фитнес-бойци
19 Април 2013 09:08
Попребивавал си, видял си, а сега бегай, бегай, че чиниите тебе чакат!
19 Април 2013 09:09
Съжалявам, но предпочитам дори и мутра пред комунист. Всяка мутра има дори изопачено чувство за чест, но го има. А червените гадини са плужеци( тип мазно безгръбначно, което се крие на влажни и тъмни места)
19 Април 2013 09:10
Но пък е доста изгодно да продаваш направеното от мазните безгръбначни плужеци, значи като продадем всичко ще ги оставим за известно време пак да понаправят нещо, че после пак да има какво да продаваме, нали my precious?
Ти самият нали никога не си се възползвал от нещо, направено от мазните гадни безгръбначни плужеци?
Сигурен съм че училището, в което си учил, е направено с американски инвестиции, лекарите, които са те лекували от заушка, варицела и морбили са завършили в Харвард, електричеството ти идва директно от Австрия, водопровода са ти го направили германци, а апартаментчето ти са го направили французи, а майка ти и баща ти са си платили за техникума и висшето в Канада.
19 Април 2013 09:15
Съжалявам, но предпочитам дори и мутра пред комунист. Всяка мутра има дори изопачено чувство за чест, но го има. А червените гадини са плужеци( тип мазно безгръбначно, което се крие на влажни и тъмни места)


Робът няма избор. Той е стока.
Който Ви купи, на него ще слугувате.
19 Април 2013 09:17
Пенчо бре , я не требе да мийем чиниите дека мене полякинията ми ги мие веке 35 годин .
19 Април 2013 09:20
Първанов:

"...Социологическите проучвания са само върхът на айсберга и като се погледне разрезът надолу, се вижда, че левицата стои много зле- сред младите хора на възраст между 18 и 24 години подкрепата е едва 6, 7 %"... "
19 Април 2013 10:07
Тя работата и тук ще стане като по време на Априлското въстание, както пише Божидаров.
Дор не дойдат русите с необятните си пазари и енергийни ресурси, народецът ще го яхат "инвеститори" , щото зад тях стоят еврочиновниците със стъклени очи и задокеанското им лоби. И сигур си викат: " И кво като протестирате? Пада едно колониално правителство, назначаваме друго."
19 Април 2013 10:08
Борисов е боец, изградил се в условията на крайно агресивна среда. БСП всички са парашутисти

Нищо лично.Борисов страда от аерофобия.Никога не би скочил с парашут.Ако всички от БСП бяха парашутисти всъщност нямаше да имат никакви проблеми с приспособяването в крайно агресивна среда.
19 Април 2013 10:10
OtvoriO4i
„Сега всички българи се правят на калкулатори: изчисляват коя партия е най-малкото зло.”

Нямаше никакви бунтове,а обикновени протести.Дали ще прерастнат протестите в бунтове предстои да видим.Това е трудно предвидимо защото жалките електорални наивници търсещи „по-малкото зло” в така формираната фалшива избирателна система с очевидно криминализирана партокрация в България са преобладаващо мнозинство.И в този форум е пълно с такива,които се гордеят с тази си умност.Те изобщо не могат да вдянат,че търсеното от тях е всъщност винаги част от злото.Това са наивници с широко затворени очи.В общество с такава преобладаваща маса не може да вирее нищо друго освен тоталитаризъм и престъпно държавно управление – и двете са по-опасни дори от мафията и не допускат винаги борещата се срещу закона мафия.Престъпната държава е способна да унищожи мафията защото тя си измисля удобните за нейното управление закони нямащи нищо общо с демокрация в интерес на обществото,като цяло.В България има и феноменален прецедент – тоталитаризма се оказа икономически по-хуманен от престъпно прилаганата фалшива демокрация.Какво може да направи тъкъв народ за себе си? Казал го е Scandinavian от Congo – народ мечта!
19 Април 2013 10:13
Земи купи на жената една машинка Натисни тук. Не излагай страната.
19 Април 2013 10:23
Борисов е боец, изградил се в условията на крайно агресивна среда.


Това просто не е вярно. Борисов е олицетворение на съвършения конформист. Когато трябва е син на баща си, когато трябва е син на майка си - според дядото, дето му е нужен. Когато трябва е в БКП, когато трябва - в ЕНП. Когато трябва разтрива ушите на Тато, когато трябва отваря вратата на Царя. Когато трябва е с Пашата, когато трябва - с ... машата. Когато трябва е Цветелина, когато трябва седи си в Банки самина. Когато трябва е с американците, ако трябва - и с руснаците. Затрябва ли му - при МОСАД, ако му потрябва - и с Ахмадинеджат. Веднъж с лампази от Доган, после лази под Ердоган.

Само не ми казвайте, че средата му е ... крайно агресивна. Моля ви! Той не е боец, а подлога, изградила се според профила на задниците, на които се е подложила.
19 Април 2013 10:27
250 000 работни места, хората ще изберат тези, които нищо не им обещават. Защото парен каша духа
32 млрд. евро баба ми ли ги обеща, или просто БеБе?
19 Април 2013 10:34
На всички които плюят бсп и защитават борисов искам да кажа че те са социалисти а той е мутра комунист.Напуснал е полицията, защото не е искал да се откаже от партията майка, а сега се пише за най-големия антикомунист . Срам за бЪлГАрИЯ ако пак го изберете!
19 Април 2013 10:40
Па се ЗАМИСЛИХ..... Протестите започнаха срещу цените на токАА и резултата е-- повишение на цената на токАА.....След това протеста се оБЪРНА срещу ГЕРБ...Та сега се чуДЯ какъв, ще бъде резултата след изБОРИте !!!
19 Април 2013 12:26
Нищо добро не иде нито за матриала нито за територията!
19 Април 2013 13:00
Малко окъснях, ама вече съм готов! Изтървах малко реване и тръшкане, че и съдрани червени прашки, ама ще има и още!
19 Април 2013 13:01
опита да се гради демокрация и просперитет на базата на наученото от американски филми и ТВ предавания се провали с трясък

Особенно, при лошия превод!
***
един замайко (от Манхатън):
Необходима е системна и упорита работа от страна на прогресивната интелигенция за просвета на масите, за изцеждане на роба от сърцата на хората

А на тебе е необходимо да ти забранят да пишеш във форума, ако може, заради разпространяване на комунистически идеи!
19 Април 2013 14:27
Коалиция с Меглена Кунева е изключена и по-добре, всяка една партия би загубила при една коалиция с Пръмова, жена изтъкана от фалш, лъжи и недобри намерения.
19 Април 2013 14:47
Всичко това са глупости. Просто изборите се манипулират а тези статии и соц. проучвания са за да си оправдаят резултатите после....
19 Април 2013 15:03
Ми, значи нямаме никакъв проблем: Ако не ни харесва управлението, прайме една група у Фейсо, и за няма и седмица сваляме който си поискаме от власт. Схемата е разработена вече.
19 Април 2013 15:22
Два въпроса: Как е възможно ГЕРБ да запазва нивото си на електорална подкрепа? Как е възможно БСП да НЕ увеличава своето? Даже и да са понагласени резултатите от допитванията, това са тенденциите. Мисля, че донякъде това се обяснява с факта, че двете партии ( а и повечето други) не са самостоятелни политически субекти. Това са небългарски, по същество компрадорски организации, деиствуващи в условията на колониален режим.
На първия въпрос ясен отговор нямам. При катастрофално управление, тотална мизерия, серия от скандали и гафове ( всеки един поотделно достатъчен , за да запрати в небитието която и да е партия в нормална държава) ГЕРБ са политически живи и се съвземат. Качеството на мат'рияла не ми се струва достатъчно обяснение. То с кучета ли не го сравняваха този мат"риял, то обяснения как пенсионерите били изяли фискалния резерв, то всячески демонстрирано пренебрежение и обидно отношение: но не, голяма част от хората си искат ГЕРБ. Има , разбира се, облъчване, типпинг поинт и т.н. - но по вероятно е да става дума за прослоика, или даже няколко, които гравитират около ГЕРБ и имат интерес да се запази статуквото, т.е. практическото унищожаване и на ограничения ни, по принцип, суверинитет. Скоро попаднах в една мемоарна книга на реч на Хитлер пред висши наци функционери, в която реч тои описва следвоенното устроиство ( селд нацистката победа) на земите на изток. Имаше три основни момента : унищожаване на нациналната интелигенция; редуциране броиката на населението до нужната за обслужване на окупаторите; ТРАНСПОРТА като единствен отрасъл подлежащ на развитие в окупираните територии. Нещо да ви напомня това? ГЕРБ ,на практика, следват точно такава програма. Преди тях, покраи тях и зад тях в годините на прехода се е образувала немалка група хора, които от това живеят и от това си правят парите: от ликвидирането на мат"рияла и приспособяването на остатъка от него към тази светла преспектива. Каквито и боричкания да има вътре в групата, те са бой на проституки за клиент. БСП ми се виждат част от същия контингент. Затова отговорът на втория въпрос е по-ясен. БСП НЕ искат властта, не им трябва власт, дошла от протести срещу статуквото. Допускам, че такива гаранции са дадени от Станишев на г-жа амбасъдъра на небезисвестната им среща: че няма да се допусне олевяване на страната, антиамериканизация, анти монополни настроения и т.н. Оттам - куцата кампания на БСП и номинирането на Орешарски. Няма да се допусне и появяването на истинска лява партия, това е големия страх. Протестния вот ще се разхвъря по псевдо -националистки и популистки малки партиики, които могат да бъдат лесно манипулирани. Политическата класа, начело с БСП, създаде това статукво на геноцид. Няма сега да си развалят бизнеса, я...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД