:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел подготвя нови правила за ипотечните кредити

Разпоредбите целят да защитят потребителите и да предотвратят безразсъдното отпускане на заеми
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Испанци, които не могат да си плащат вноските по ипотечните кредити, протестират в Билбао срещу отнемането на жилищата им. Нови евроразпоредби защитават закъснелите длъжници и правят по-трудно отнемането на домовете им от банките кредитори.
Брюксел подготвя общи европравила за ипотечното кредитиране в рамките на ЕС, като целта е да се защитят потребителите и да се избегне създаването на т.нар. ипотечни "балони", които са сред виновниците за кризата, предадоха агенциите. Проектодирективата задължава кредиторите в ЕС да проверяват по-внимателно надеждността на потенциалните получатели на заеми, както и способността им да погасяват кредитите си. Предвижда се да бъде обявена за незаконна практиката възнагражденията на служителите, извършващи проверки в банките и други кредитори, да са обвързани с броя на ипотеките, които одобряват. Смята се, че подобна практика в миналото е стимулирала безотговорното отпускане на заеми, коментират агенциите.

Освен че целят да предотвратят безразсъдното кредитиране, правилата също така ще засилят и защитата на потребителите, като ще направят по-трудно за кредиторите да отнемат принудително жилищата на свои клиенти, които имат финансови затруднения и не могат редовно да погасяват вноските си. В регулациите има и разпоредби, целящи да стимулират трансграничната конкуренция между ипотечните кредитори - залегнало е изискване да бъде осигурена дадена информация по стандартизиран начин на потребителите във всички страни - членки на Европейски съюз. Смята се, че това ще доведе до по-добри условия за клиентите при отпускането на кредити, както и ще допринесе за икономическото възстановяване на ЕС. По този начин Брюксел се стреми да се избегне повторение на кредитните "балони", които завлякоха банките и данъкоплатците в Испания и Ирландия със стотици милиарди евро. Ипотечният пазар в ЕС е на стойност 6.5 трилиона евро.

Ирландското председателството на ЕС се похвали, че вече е на финалната права в преговорите за формулиране на общите европравила за ипотечно кредитиране. Очакваше се вчера да приключат преговорите по въпроса и с представителите на Европейския парламент. Ако бъде постигната сделка, то проектоправилата ще трябва да бъдат одобрени от Европарламента и всички правителства на страните от ЕС, преди да влязат в сила в средата на 2015 година.

17
4341
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
22 Април 2013 19:24
CAVE BANKEM! Пази се от банките, особено когато ипотечен кредит ти дават!
23 Април 2013 08:10
Тия май се скатават за най-важното. Трябва да се премахне възможността на банките да искат такса за предсрочно погасяване независимо от произхода на средствата. Както е в САЩ. Както направиха и за потребителските кредити. Само така може да има истинска конкуренция.
23 Април 2013 08:12
И задължително трябва ипотеката да покрива кредита.
Защото у нас се получава, че банките оценяват имота, а после ако се стигне до продажба го пускат на 50%, при което не се покрива заема. Нормално би било загубата да е за сметка на банката, тъй като е настъпила в следствие на нейни действия. Обаче у нас кредитополучателя продължава да дължи въпреки продадената ипотека. Остава му единствено да се хвърли от Аспарухов мост във Варна...
23 Април 2013 09:20
9101 е напълно прав.
За надуването на ипотечния балон носи отговорност преди всичко самата банка с посочения от самата нея оценител.
23 Април 2013 10:05
Банките са виновниците да даването на "лоши" кредити!
Следователно, банките трябва да носят последиците(щетите) за тях от раздаваните от самите тях "лоши" кредити!
Вдигането на лихвите по всички кредити, включително и на изрядните Кредитополучатели- с цел да покрият загубите на банките от "лоши" кредите, казват банките!- е наказване на без вина "виновни"(изрядните Кредитополучатели) и НЕнаказване на виновните(банките)
Но всичко това е възможно, защото "демократите"-ДемоКРЯКИ НЕ оставиха дори и една държавна банка, а приватизираха всички!
Същото важи и за застрахователните дружества в България!
Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!
23 Април 2013 10:14
Когато продадат ипотекиран имот на Кредитополучател и покрият Главницата с пари от продажбата, банките трябва да му върнат на Кредитополучателя лихвите, които той е платил на банката до момента на продажбата на ипотекираното му имущество- или, поне, разликата между лихвите по кредит и лихвите по депозит(защото с изплатените от Кредитополучателя пари, като лихви, банката е отпускала на други Кредитополучатели кредити срещу лихви, нали)!
23 Април 2013 10:41
Значи когато банките ви раздаваха кредитите, бяхте благодарни и банките бяха толкова добри. Сега когато трябва да ги връщате - изведнъж банките станаха лоши. Що така?

----
Блог
23 Април 2013 10:47
Защото когато сключвахме договори с банките за кредити ги сключвахме при лихва 6%, а след това ЕДНОСТРАННО я вдигнаха на 9%.
За това ако има лоши кредити банките са виновни за тях много повече отколкото гражданите.
23 Април 2013 10:54
"Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка!?"
23 Април 2013 12:24

ПлесNick, kalnik, 9101, Rattrack, paragraph39 -

Обикновеният потребител не е длъжен да знае какво е кредитен балон, кредитна експанзия и т.н. Един банкер е длъжен да знае.

23 Април 2013 13:41
В основата на т.н. имотни балони е абсурдната и злокобна идея да се плаща една минимална част от имота, ( напр. 5%), а останалите 95% да се вземат от банките на кредит. Ако минималното задължително плащане беше например 25% или дори 35%, а максималния срок на изплащане-15 години, цените на жилищата щяха да са много по-ниски и по-достъпни. Съвременната финансова олигархия е измислила, с помоща на икономиеската класа, този модерен метод за заробване. Купуваш за половин милион долара малка кутийка от 50 квадрата ( например във Ванкувър, Торонто, Сидни, Сингапур и много други места) и изплащаш милион и половина през следващите 30 години. Липсата на регулации доведе до тези заробващи схеми, като най-големите жилищни балони в момента в развитите западни страни са тези в Австралия и Канада.
23 Април 2013 14:56

Съвременната финансова олигархия е измислила...

Не е само финансовата олигархия - и много други субекти се облажват от безумно скъпите (спрямо техническите възможности) жилища. На първо място са държавата и общините - колкото по-високи цени, толкова повече данъци и такси за тях (при равни други условия). След това идва цяла кохорта от юристи, нотариуси и адвокати, които правят продажбата на едно нищо и никакво жилище да е по-сложна от продажбата на цяла фирма струваща милиони. На борсата фирми се купуват и продават с едно натискане на клавиш, а за едно жилище има безумни (от съвременна гледна точка) правни процедури. Освен това има и разни архитекти, проектанти и пр. (макар и тяхната дейност вече да има много повече реален смисъл), които също не пропускат да се възползват от високите цени. И накрая да не забравяме и брокерите, които в ерата на интернет, макар и вече да са отживелица, но все още мърдат поради ниската информационна култура на потребителите.

23 Април 2013 15:49
Има още една много гадна уловка при банките - примерно изтеглил си 20000 лв. за 10 години. Плащаш на равни вноски. Не стига, че лихвата е голяма и трябва да им върна 32000 лв., ами първо плащаш лихвата и накрая главницата. Вече минаха 5 години т.е. половината период. Вместо при вноските да ти удържат поравно от главницата и лихвата се оказа, че главницата ми е над 13000 лв. Те затуй се съгласиха да върнеш главницата без наказание, щото ти така или иначе си платил лихвата. Как е аджеба дереджето, а?
23 Април 2013 16:40

Тук не си прав miho111 - и главницата се изплаща от първата вноска, но когато изплащането е на равни вноски, по необходимост в началото лихвите са повече и с течение на времето намаляват. Респективно с главницата е обратно. Но това е поради простата причина, че колкото по-голяма главница ти остава да плащаш толкова са по-големи лихвите върху нея. Просто няма как да е иначе (и затова се получава такъв ефект). Все пак, дори и при това положение са възможни малки врътки като се "играе" с момента на начисляване на лихвите. Така аз съм имал случай при привидно еднакви параметри по кредит (лихви, срок, такси), две банки да ми искат различна крайна сума - за целия срок на кредита разликата беше значителна - 2-3 хил. лв. На въпроса ми защо така се получава не получих адекватен отговор и затова трябваше сам да разровя случая (казаха ми, какво значение имало, това било за 20 години и нямало да се усети (хе-хе, нали аз плащам)).

23 Април 2013 19:01
Няколко въпросчета за размисъл:
1) Решението да се закупи недвижим имот на чие е ?! На Банката или Ваше ?!
2) Избора на недвижим имот чий е?! На Банката или Ваше ?!
3) Договарянето на цената на недвижимият имот чие е ?! На Банката или Ваше ?!
4) Решението да се заплати недвижимият имот с кредит чие е ?! На Банката или Ваше ?!
5) Изборът на размера и условията на кредитиране чий е ?! На Банката или Ваше ?!

Някоя Банка някога поемала ли е ангажимент за:
1) Ниски и вечно намаляващи лихви!
2) Ниска инфлация или индексиране на заплатите компенсиращо инфлацията!
3) Защита от безработица или фалит!
4) Осигуряване на икономически просперитет!
23 Април 2013 19:05
Когато продадат ипотекиран имот на Кредитополучател и покрият Главницата с пари от продажбата, банките трябва да му върнат на Кредитополучателя лихвите, които той е платил на банката до момента на продажбата на ипотекираното му имущество- или, поне, разликата между лихвите по кредит и лихвите по депозит(защото с изплатените от Кредитополучателя пари, като лихви, банката е отпускала на други Кредитополучатели кредити срещу лихви, нали)!


ОК!
А не трябва ли в такъв случай Банката да му начисли и НАЕМ за ползване на жилището ?!
23 Април 2013 19:12
Момчета,
някой от Вас би ли ме спонсорирал с ефтино заемче за покупка на автомобил като поеме задължението да заплаща всички актове за нарушения които съм направил и ремонта на автомобила от претърпени ПТП ?!

Благодаря!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД