:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,380,233
Активни 127
Страници 24,001
За един ден 1,302,066

Митниците взеха ключов лиценз на "ЛУКойл" за половин България

Компанията трябва да замрази доставките на едро на бензин и дизел и да плати акциз за милиони левове
Агенция "Митници" отне ключов лиценз на един от основните играчи на пазара на горива - търговеца "ЛУКойл България". Заради нарушения на акцизното законодателство и липсата на измервателни уреди компанията губи лиценза за данъчен склад за основния тръбопровод, доставящ горива от рафинерията в Бургас до София. Статута си на данъчен склад губят и свързаните с магистралната тръба 6 петролни бази - в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци. Компанията трябва да замрази доставките и търговията с горива в тях, а митниците започват пълна ревизия на наличностите. Замразяването на базите заради отнетия лиценз може да доведе до затруднения с доставките на горива от "ЛУКойл България".

Ситуацията силно напомня на събитията от по-миналата година, когато заради немонтирани датчици Агенция "Митници" взе лиценза на производителя "ЛУКойл Нефтохим" за пристанище Росенец.

Монтирането на измервателни уреди по основния продуктопровод от Бургас до база "Илиянци" и по разклоненията му към нефтохранилищата бе предвидено миналата година в допълнение към наредбата за специфичните изисквания за контрола върху акцизните стоки. Наредбата визира точките на контрол, в които трябва да бъдат поставени датчици, които в реално време да подават данни в митниците за постъпващите и излизащите горива. Срокът изтече на 31 март, а митнически проверки, извършени в складовите бази в периода 9 -12 април, установили, че изискванията не са изпълнени.

Според официалното прессъобщение на митниците част от монтираните уреди за измерване на количествата изобщо не работят, а други са включени, но не изпълняват това, за което са сложени - да предават информация към митниците. Изцяло неработещи са се оказали нивомерите в две от проверените петролни бази. В една от тях са установени и отклонения от тръбата, даващи възможности за заобикаляне на сензорите. В други две от базите уредите работят, без да предават данни към митниците. И при тях са открити тръбни "деривации". Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите установила, че монтираните уреди не отговарят на нормативните изисквания, и отново открила тръбни отклонения. Заради всички тези разкрития Агенция "Митници" е решила да отнеме лиценза на "ЛУКойл България" за продуктопровода и свързаните с него петролни бази.

Санкцията засяга сериозна част от складовата мрежа на "ЛУКойл България". От митниците разясниха, че след отнемането на лиценза фирмата на практика няма право да въвежда или да извежда горива от тези бази, докато нарушенията не бъдат прекратени. Предстои описване на съхраняваните горива, а компанията съответно трябва да плати акциза на всички количества - тъй като отнемането на лиценза означава, че се губи режимът на данъчен склад. Акцизните задължения вероятно са за милиони левове.

Временното затваряне на базите може да доведе до затруднения с доставките в цялата страна, защото извън тези 6 стратегически пункта "ЛУКойл България" разполага само с още 7 алтернативни петролни склада. От друга страна, тръбопроводът не е единствен път за доставка и за пренос на горивата може да се ползват авто- и жп цистерни.

Вчера от "ЛУКойл" обвиниха митниците в административен произвол. В официално прессъобщение компанията признава, че не е изпълнила изискванията на наредбата, но причината е, че се налагат "сериозни по обем капиталовложения и почти невъзможни срокове за въвеждане в експлоатация на исканите допълнителни устройства".

Решението на митниците за отнемане на лиценза вече е връчено на компанията и се изпълнява, но то подлежи на обжалване. Възможно е компанията да поиска спиране на изпълнението - както вече се случи с подобно решение от 2011 г., когато заради немонтирани датчици Агенция "Митници" взе лиценза на "ЛУКойл Нефтохим" за нефтопристанище Росенец. Тогава съдът прецени, че отнемането на лиценза ще навреди сериозно на компанията и на обществения интерес. Делото за Росенец в крайна сметка приключи със споразумение за 18-месечна отсрочка за "ЛУКойл Нефтохим" за монтажа на уредите. Срокът изтича на 1 юни, но миналата седмица избухна скандал, след като се оказа, че по искане на компанията бургаски митничари са свалили пломбите на монтирани вече датчици и е имало неотчетено движение на нефтопродукти. Шефът на агенцията Ваньо Танов уволни виновните митничари, а заради установените нарушения ще бъде преразгледан издаденият на 11 април акт за съответствие на пристанището с акцизното законодателство. От "ЛУКойл България" обявиха, че Танов води "кръстоносен поход" срещу фирмата. Според пресслужбата на компанията милионите, вложени в електронната връзка, не давали резултат, а Агенция "Митници" е "безпомощна да се възползва от скъпата техника". Всъщност благодарение на модерната си система централното управление на митниците в София засече, че някой вади от строя датчици в Бургас.РЕАКЦИИ

Търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов обясни пред "Сега", че "бензин има, колкото е нужно. Ние не се притесняваме от отнетия лиценз, тъй като не доставяме от "ЛУКойл". Той посочи, че компанията му разчита на внос от Испания, Италия, Румъния, Турция и Гърция.

"Шел" също снабдява мрежата си от различни доставчици и затова директорката Камелия Славейкова не вижда проблеми в краткосрочен план заради затварянето на хранилища на "ЛУКойл". От ОМВ не дадоха становище по въпроса в рамките на работния ден.

35
5894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
22 Април 2013 19:21
С теб съм Генерал ТАНОВ! Так держать!
22 Април 2013 19:30
за кое го държиш генерала че не разбрах...
22 Април 2013 19:33
Няма да се учудя сега Лукойл да намалят рязко доставките на бензин, да се стигне до дефицит и това да доведе до рязко вдигане на цената точно за началото на летния сезон. И тогаваот Лукойл да пуснат скатаните количества.
22 Април 2013 20:05
По-интересна иде реакцията на НАП и Прокуратурата. Кълбото е яко...
22 Април 2013 20:57
Държавата е частна, айде движение молим!
22 Април 2013 20:59
ПлесNick
С теб съм Генерал ТАНОВ

Чакай бе, нали името му беше Ваньо Танов? Кога се прекръсти на Генерал?
22 Април 2013 21:03
"Шел" също снабдява мрежата

А, да не би пък кучето да е заровено тук някъде, а "ловецът" - с един куршум 2 заека. Впрочем, когато /геополитическите/ атове се ритат и на нефтопетролните, нефтопреработвателните и нефтопазарните полета, знае се кой страда накрая. Мъ що пък България да е точно таз поляна
22 Април 2013 22:54
Комай Станишев ще да е в дъното на нещата ?
22 Април 2013 23:03
светице що не протестираха за монопола Нефнохим, а сега отнемат лиценза? Не платиха нещо по изборите...
22 Април 2013 23:16
Станишев е виновен! Да се линчува! Бойко - в бяло и на бял кон!
23 Април 2013 04:19
Не платиха нещо по изборите...

Не е изборите.
Има много прост критерий. Практически навсякъде цената на дизеле е малко под бензина. Това е щото петролните компании не отчетоха, че потребителите ще се ориентират към по ефективните и икономични дизелови автомобили и по европа са набутали много милиарди в инсталации за преработка в бензив, което е и по-скъпо, понеже е по-дълбочинна преработка. В резултат има относителен излишън на бензин и недостиг на дизел.
Да ама в българия дизела е по-скър. Това е когато се реализира картелно споразумение на вносителите. Което е почти винаги налично.
Последната година след протестите за високите цени, пазара явно беше поне частично нормализиран. Дизела беше около и малко над цената на бензина.
От вчера след тановите простотии разликата пак надхвърли пет стотинки и явно ще расте. Така че около многото почивни дни "веригите" ще направят пачки.

Всеки туземец да приготви 10-15 лева по празниците дан за евроценностите ни

А Танов .....
Имаше още една отрепка па от русе и па от тоя период.
Бивша кметица, набутана на ясла с боркор-а
23 Април 2013 05:22
Ривете, деца! Баща ви е невинен!Мноого пиленца, отраснали под крилото луканово, се опериха и литнаха във висините. Е, време е някой да им подреже крилцата. Не, че този , който подрязва в момента няма да отгледа свои пиленца, пък и да ги понасочи... И за какво ривете, нещастници? Бензин ще има изобилно, а цената няма да падне, само че друг ще прибира марфата.
23 Април 2013 07:14
Става въпрос за Акциз, а НЕ за Производство!
Става въпрос за ПРИВИЛЕГИРОВАНО право на отложено плащане на Акциз, ако е налице легитимен "данъчен склад" и легитимен "лицензиран складодържател"!
Иначе Акцизът се дължи още в момента на приключило произвеждане или внасяне в страната на акцизната стока(петролопродуктите са такава стока)!
Но за да има легитимно отлагане на плащането на Акциз, трябва да са изпълнени редица ЗАДЪЛЖИТЕЛН условия и изисквния към "данъчния склад" и "складодържателя"!
Сиреч, сега в случая с Лукойл-Нефтохим" НЕ става въпрос за спиране на вноса на суров петрол и производство на нефтопродукти, а за спиране на отложено плащане на Акциз върху тях!!! Т.е., "Лукойл-Нефтоким", щом НЕ е изпълнил изискването на Закона, ще дължи и плаща Акциз, като всички вносители и производители на акцизни стоки, които НЕ са "лицензирани складодържатели"!
Справка:
Закон за акцизите и данъчните складове - Натисни тук
23 Април 2013 07:29
Рафинерията винаги е била "дойна крава" за Държавата (снимка: натиснете тук)
23 Април 2013 07:31
Всъщност, сега "Лукойл" рИве, че ще трябва да дължи и ПЛАЩА, като всички други, акциз върху внесения петрол и произведените от него нефтопродукти, но ПРЕДИ да ги е продал (на цена с включен в нея акциз)! Т.е., "Лукойл" няма да има Привилегията да плаща Акциза чак след като го събере от крайните потребители(чрез извършени продажби)! Значи, става въпрос за "едни пари", а НЕ за Производство!
Ерго, ЛЪЖА е, че сегашната акция на Агенция "Митници" води до спиране на производството на "Лукойл"!!! Отделно, че "Лукойл" е трябвало да извърши нужното, за да получи Привилегията на "лицензиран складодържател", още преди години, според Закона, а и до днес НЕ го е извършил(те си знаят защо!)!
23 Април 2013 08:41
като всички други,

Още един със сержантско училище.
И кой голям вносител не ползва данъчен "склад"


Де факто наблюдаваме административна намеса на пазара на горива с цел да бъде изхвърлен от него един от участницине.
И като се има предвид, че става дума за единствения разположен на територията на страната производител, нещата като нищо отиват към държавна измяна.
Е не и тук, защото рязалите масово предприятия на скраб трябваше да висят по лампите
Всеки данъчен скрад е под контрола .... на Танов и подчинените му.
В тази връзка, акцията е меко казано смешна при положение, че няма повдигнати обвинения срещу митнически служители и оставка на Танов.
А резултата .... всеки да подготви 10-15 лева допълнително по празвиците
23 Април 2013 09:01
Още един със сержантско училище.
И кой голям вносител не ползва данъчен "склад"


ВЕрно си със сержантско училище.....
А кой ДРУГ (освен Златев), голям търговец с данъчен склад, не си е монтирал уредите, направил си е "байпаси", постоянно рекетира държавата и получава отсрочки за изпълнение на законовите си задължения? Кой друг е получавал такава държавна закрила и помощ? Кажи бе, сержант?
23 Април 2013 09:19
Да ама в българия дизела е по-скър. Това е когато се реализира картелно споразумение на вносителите.

Преди облагане с акцизи, ДДС и пр. дизелът в цяла Европа (ЕС и присъдружни) е по-скъп. И в България е така. Просто у нас акцизите на дизела са малко по-високи от тези на бензина а в повечето от другите страни е обратното. Това с "картелното споразумение" освен другото някак не се вързва с почти най-ниските цени в Европа из бензиностанциите. Също както и най-ниската цена на тока не се вързва с някаква тотална мафия в енергетиката, но нали плебса трябва да кълве на нещо. Очевидно има доста матр'иял дето не може да натисне два пъти мишката.
P.S. Това колко данъчни склада има в БГ и колко от тях са на Лукойл даже и за сержантско училище е лесен въпрос, но нали трябва да се търкаля мантрата с "монополите"...
23 Април 2013 09:58
МВ,
/:/ "Още един със сержантско училище.
И кой голям вносител не ползва данъчен "склад""
............................................................................
Да те светна :
Ползването на Данъчен склад НЕ е задължително по Закон!
Но който пожелае да ползва Данъчен склад и ПРИВИЛЕГИИТЕ от това, трябва да отговаря на посочените в Закона условия(едно от които са измервателните уреди)!
Схвана ли?!
23 Април 2013 11:27
MB, престани да говориш врели-некипели (то ти си знаеш защо, де!). Глупостите не са аргумент в спор, само заяждане (платено?).

За акцизите през 2013 на бензине и дизела:

Акциз на безоловен бензин лв./1000л. - 710 лв.
Акциз на газьол лв./1000л. - 645 лв.
23 Април 2013 11:43
PEDANTKA,
Налага се да те поправя:
Дизел и газьол са различен вид нефтопродукти(горива)!
Справка:
Дизеловото гориво с минерален произход е продукт от дестилацията на нефт при температура между 200 °C и 360 °C при атмосферно налягане. Химическият му състав са въглеродни вериги, които обикновено съдържат между 8 и 21 въглеродни атома във всяка молекула. Предназначен е за изгаряне в дизелови двигатели с вътрешно горене, задвижващи самоходни транспортни средства. Съдържанието на сяра не може да бъде повече от 10 мг/кг.
Газьолът е течно гориво от нефтен произход. Характеризира се с това, че най-малко 65 процента от обема му дестилират до 250°С и съответно най-малко 85 % дестилират до 350°С. Предназначен е за изгаряне в стационарни горивни инсталации за промишлени и комунални цели съгласно приложение. Съдържанието на сяра не може да бъде повече от 1000 мг/кг. Газьоли се изполазват и за задвижване на извънпътна техника, кораби, плаващи по вътрешните водни пътища, трактори и плавателни съдове за отдих, като съдържанието на сяра не може да бъде повече от 10 мг/кг
23 Април 2013 11:54
Преди ББ уреди нещата между Танов и Златев с отлагане на срока за поставяне на измервателните уреди. Сега ББ е и трябва да бъде бита карта и Танов отвръща на удара, респ. забива поредния пирон в ковчега, връща си за Мишо Бирата и доказва тезата си за Лукойл.
23 Април 2013 12:06
Руснаците не мърдат. ("Не бихме говорили за административен произвол. Аз бих нарекъл това недоразумение" - говорителят на "Лукойл" Долгов. ) Чакат. Обяснено им е, че това е просто ... предизборна активност.
23 Април 2013 13:19
Преди време някой тук беше 'гепил' от складовете толкова гориво, че големият руски бос изчака да се установи дали са работниците (и при тях се прави редовно) или тукашната фирмена администрация (наказва се жестоко). Ако си спомняте имаше едно такова ходене на правешкият приятел на Б.Б.
Руснаците нямат нищо против измервателите (в цяла европа им ги слагат и никъде не се оплакват). Че то тази техника не е срещу тях, а срещу местните им офиси да не крадат, а да го представят за загуби.
23 Април 2013 13:49
Виновна е тройната коалиция.
В една от тях са установени и отклонения от тръбата, даващи възможности за заобикаляне на сензорите

Едно време на Б. Б. хората от "Ипон" обикаляха цялото трасе на нефтопровода да търст подобни "шорткъти". Сега да издирят онези, които са ги правили, за да ги светнат как става, без да те хванат
23 Април 2013 15:17
Натисни тук
23 Април 2013 15:26
Просто у нас акцизите на дизела са малко по-високи от тези на бензина а в повечето от другите страни е обратното.


По горе са написали стойностите от ануари тази године.
Откогато дизела е 15 лева по-висок акциз. Само че, ако човек погледне внимателно ще види, че за гориво с 4% биодизел акциза е под 600 лева.
за газьол, използван в транспорта, с кодове по КН от 2710 19 41 до 2710 19 49, в който съдържанието на биодизел с код по КН 3824 90 99 и съответстващ на изискванията на чл. 37, ал. 1 и 4 и чл. 51, ал. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници е 4 или повече процента обемни - 596 лв.

А само такъв човек може да си купи тук, защото по бензиностанциите няма отделни колонки.
Просто по този начин преди акциза на биодизела беше нулев сега е отрицателен.
/за 4% вместо 20 и малко се дължат 50 лева по малко акциз / Познато нали

Та може много да се сравнява, анализира, спекулира на тема проценти от цена или абс. стойност на акциза в различните страни.
Същественото е друго. В "съюза" има относителен "излищък" на бензин и дефицит на дизел. Съответно нетен износ на бензин и внос на дизел.
При сартелно споразумение е очевадно коя цена ще се вдигне
23 Април 2013 15:57
Като стана дума за биодизел, защото етанола за бензина все още е екзотика най-голямата инсталация за производство е .... край Русе.
Приектираха я май за 60-100 хиляди метрични тона биодизел с виждания за удвояване на капацитета .....
Говореше се че технологията е индийска, но кои ли са собственици и свързани лица

Както и един от най-големите "данъчни складове" за петролни продукти.
23 Април 2013 15:59
Апостола 22 Април 2013 23:16
Станишев е виновен


Прав си. Станишев прие стогодишната история на партията барабар с това, че неговите предшественици избиха много хора след 9- ти 44-а. След това в Белене даваха хората да ги ядат свинете. След това Луканов и Виденов фалираха държавата, а на самия СерГей спряха еврофондовете. Така, че винаги Станишеф и неговата партия ще са виновни.
23 Април 2013 18:09
Станишев е виновен за съвсем друго - крие капитализъм в обвивка на социализъм (даже не социалдемокрация). За другото - ами може и да е виновен, но ако е така излиза, че всички на тази земя сме виновни за деянията на предшествениците ни.
Станишев също е виновен и за това, че не си отвори устата за СДС и Иван Костов когато беше м.п. - виновен е, защото го достраша да не си отвори по този начин устата за него някой след години.
23 Април 2013 18:36
Станишев не направи две неща.
Първо продържи и доведе до абсурд неолибералната политика на рестрикции и преса върху доходите и потребланието.
Второ не разчисти наследената още от Костов администрация.
В тази връзка, ако се гледа какво подготвят да правят, в частност кадрово ......
А и един по задълбочен процит на идеите им за след изборите
Борисов продължи да прави същото.
23 Април 2013 20:46
По горе са написали стойностите от януари тази година.

За акцизите не съм прав, друго имах предвид но се получи грешно изказване.
Преди акцизи дизелът е по-скъп без изключения. Разликата в акцизите е около 8 ст на литър, разликата в цената преди акцизи пак там някъде, по колонките разликата е 1-2 ст в полза на дизела. Чак картелно споразумение .... не че е невъзможно, но търсене на дизел и бензин също е обяснение. Другаде държат дизела по-евтин, защото веригата му е дълга, докато при бензина е са основно автомобилите. При нас с минималните акцизи няма как да стане. Е могат да ударят още малко с акциза на бензина, но точно в сегашната ситуация очевидно не смеят. Времето на евтината енергия обаче отдавна свърши.
24 Април 2013 09:20
Румен Петков: Ваньо Танов е моя кадрова грешка и аз съм го казал в деня, в който обявих мотивите за моята оставка
24 април 2013
Ваньо Танов е моя кадрова грешка и аз съм го казал в деня, в който обявих мотивите за моята оставка. Това каза Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи. Когато подавах оставката си посочих няколко мои грешки, едната беше свързана с грешните кадрови решения, които съм взимал, обясни Петков... „Не може едно нищожество, несъстояло се в Държавна сигурност, да ръководи българските митници, това е едната страна на нещата. Но когато за четвърти път това нищожество се катери по гърба на българския гражданин, защото когато удря „Лукойл”, той създава предпоставки за увеличаване на цените на горивата, създава предпоставки за възпиране инвестиционните намерения на „Лукойл” в България, а не са толкова много инвеститорите днес, когато той се катери по гърба на „Лукойл”, той плаши всички, защото „Лукойл” не е кой да е. Коя компания ще дойде да инвестира в България когато знае, че имаме доносник за шеф на Митниците, който за да излезе от собственото си нищожество се катери по гърба на „Лукойл”, посочи Петков... И Марин Райков го търпи на работа. Това затвърждава убеждението ми, че самият Марин Райков е имал определени обязаности към службите на България, който е може би единственият период в живота му, който заслужава уважение”, каза още Румен Петков.


24 Април 2013 09:30
но търсене на дизел и бензин също е обяснение

Така е при това за България поради относително високите акцизи спрямо доходите, а това е реалния фактор значителен процент от бензиновите автомобили са на "двойно гориво", т.е. и на газ.
Все пак горивата са стока което добре се съхранява и лесно се транспортира. В този смисъл трябва да се гледа пазара в целия съюз.
А понеже са акцизна стока водеща роля играе държавата. При всеки опит за картелиране.
Не става дума за 1-2 стотинки разлика.
Преди протестите от миналата/по-миналата године разликата в цените беше 8-10 стотинки и нагоре. Продължително.
Сега веднага след изцепката на Танов скочи до 5-6 стотинки ......
Според мен разликата е ясен и недвусмислен показател за картелиране.

При дизела има още един фактор. "био добавката". Или биодизела.
При настоящите нива акциза за биодизела стана съществено отрицателен.
Казано по друг начин държавата отряза по голямо парче баница за "предлагащите го".
И това е поне четвърти "фактор".
Преди липсваше якциз, допълнително добавки за то сериозни за отглуждане на "енергийни култари", данъчни облекчения и стимули за производството на биодизел ....
Сега въведоха и "отрицателен акциз". "Пазара" е любезно гарантиран разбира се.
Е докога и колко.
Ножът явно още не е "опрял в кокъла" като при ВЕИ еврошашкънъците, но усилено вървим натам

А тука гледам разни ...... ръсят лакърдии на килограм /не визирам теб/.
В митниците положението предполагам е още по-плачевно
24 Април 2013 10:15
Картел между големите търговци седи в основата на скъпото гориво
...в България има един производител, това е „Лукойл“. „Лукойл“ като почти всички руски фирми не може да си позволи да не се съобразява с международните котировки на гориво. Те могат да държат много висока цена, но когато започне голям внос на ниски цени от съседни страни, правят дъмпинг на цената за около месец, за да може всички вносители да се откажат от внос, след което пак започва вдигане на цените.
- Започвате да се съобразявате с „Лукойл“, заради дъмпинга, който ви прилага?
Ако „Лукойл“ държи дълго време 200 лв. разлика от някаква международна котировка, в мой интерес е като търговец, да отида да подпиша договор с „Лукойл“. Само че подписвайки договора , трябва да поема ангажимент за количества, независимо за какъв вид гориво става въпрос. Ако примерно им кажа, че за тази година календарна ще купя от тях 2000 тона дизел, а купя 1500, за останалите 500 плащам неустойка. По принцип всички рафинерии работят така, само че другите рафинерии не правят такъв дъмпинг на цените...
Освен това допълнително натиск върху дребните и средните фирми в този сегмент от пазара е законът за акцизните складове. Мога да имам добра цена от някъде, но трябва да ползвам акцизен склад. Той обаче струва много пари, а аз нямам такъв ресурс. Само големите играчи имат. И поради тази причина ако аз докарам това гориво, трябва да го вкарам в акцизния склад с големия играч. Вкарам ли го не мога да го продавам на цена, която искам.
Ако искам да продам много евтино гориво, трябва да не ползвам акцизен склад, което обаче законът не ми го позволява.
- Чрез акцизните складове ли „Лукойл“ унищожава конкуренцията?
- Да. „Лукойл“ взеха дейно участие в изработката на закона за акцизните складове, под егидата на Симеон Дянков.
...............................
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД