:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Закриването на ГДБОП подрива и специализираната прокуратура

Смесването на контраразузнаване и полиция в ДАНС очертава профила на една тоталитарна служба, казва бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Веселин Вучков
Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков е роден през 1968 г. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Кариерата си започва като стажант-съдия в Софийския окръжен съд през 1994 г. Бил е и следовател. От 1996 г. преподава в катедра "Наказателноправни науки" на Академията на МВР. Автор е на научни публикации.

---------------------

- Г-н Вучков, парламентът прие окончателно законопроекта за ДАНС, който развързва ръцете на агенцията да арестува и разследва. Нарекохте тази реформа "институционален миш-маш" с опасни последици. Къде съзирате най-големите опасности от преформатирането на МВР и спецслужбите?

- Опасностите са няколко. Първата идва от смесването на функции между контраразузнаване и полиция. Това е недопустимо в една демократична държава. Очертава се профилът на една тоталитарна служба, което не бива да се допуска през 21-ви век. Втората опасност идва от това, че всъщност няма да има автоматично преназначаване и преместване на структурата ГДБОП към ДАНС, както твърдят управляващите и медиите. Никъде в текстовете няма такива разпоредби. В общата разпоредба на закона за ДАНС са включени само функции и общи задачи на ГДБОП, но по отношение на служителите ще се приложат някои допълнителни филтри като задължителното минаване през полиграф. Затова по-правилният термин, според мен, е "закриване на ГДБОП". Третата голяма опасност, която не се забелязва много, е по отношение работата на прокуратурата. При обсъждането на закона самите вносители не можаха да опишат как точно новите агенти на ДАНС ще разследват престъпления. Абсолютно недопустимо е в законопроекта да не се изброяват престъпленията, които те ще могат да разследват по правилата на НПК. Такава практика не е имало нито в стария НПК от 1974 г., нито в новия от 2005 г. Това вещае пълно обръкване в прокурорската гилдия. Още в началото на едни разследвания, когато се докладват предварителни проверки, няма да е ясно кой разследващ орган трябва да заведе досъдебно производство - дали следовател, дали разследващ полицай от МВР, или пък разследващ агент от ДАНС, а това право имат и митнически служители. А иначе принципната опасност идва от новите функции, които се вменяват на ДАНС. Агенцията никога досега не е имала правомощия да разследва. Агентите можеха да извършват само т.нар. предварителни проверки, които обаче са извънпроцесуални и при тях не се събират доказателства по смисъла на НПК. Ако погледнете годишните доклади на главния прокурор за всички години, откакто съществува ДАНС, ще видите колко скромни постижения има точно в частта "предварителни проверки". Обобщено казано, ДАНС няма административния капацитет да провежда качествени досъдебни производства. Това, естествено, ще доведе до слаби обвинителни тези пред съда. Изобщо борбата с тежката и организираната престъпност със средствата на НК и НПК е поставена под сериозна угроза.

- Не е ли тази т.нар. реформа просто опит за овладяване на спецслужбите от новата власт?

- Аз още не мога да си обясня какви са дълбоките вътрешни мотиви да се прави това, и то по този начин. Защо законопроектът не беше внесен от Министерския съвет? Може би защото тогава трябваше по-силно да чуем становището на правосъдния и на вътрешния министър. Защо трябваше да се скъсява периодът между първо и второ четене на три дни и реформата да се претупа набързо за една седмица? Защо нямаше никакви предварителни обществени обсъждания, за което специално искам да обърна внимание? Вероятно има някакви дълбоко скрити вътрешни мотиви. Управляващите трябва да обяснят какво целят с тази реформа. Ако в крайна сметка всичко това е решено още преди месец, да се каже открито пред публиката. Или ако конкретно целта е да се назначи някой нов ръководител на ДАНС или специално да се разформирова ГДБОП, това трябва да се каже много ясно, вместо да се изтъкват разни псевдомотиви, които не са в полза нито на гражданите, нито на бизнеса.

- Как се отнасяте към бъдещите планове на новата власт да премести Гранична полиция към митниците, а пожарната да бъде изведена извън системата на МВР?

- Откъде го разбирате това?

- От средите на БСП.

- Точно така. Както и ние - или от внезапно внесени законопроекти от депутати, или от медиите, или от случайно изпуснати реплики. Затова призовавам партиите от новата тройна коалиция другата седмица, или когато щат, да направят едно обществено обсъждане и да кажат каква програма предлагат в сферата на сигурността. Защото всичко това, което правят, буди дълбоко недоверие дори у служителите в системата. Ето, сега от МВР ще се изважда една от специализираните дирекции за подслушване, но другата, която е в ДАНС - не. Защо и тя да не се окрупни и чак тогава да се създава някаква нова агенция, ако изобщо ще има такава. След това разбираме, че Гранична полиция отива към митниците, че вероятно пожарната ще се обособи в нова агенция. Трябва да има много дълбока обосновка за това разместване. Включително и финансова. Има опасност да превърнат МВР в министерство на охранителната полиция. Извинявайте, но ако това е целта, за мен ще е много тъжно. Експонира се много през последните години, да, вярно, може би и ние допуснахме много грешки, тезата, че МВР се е превърнало в мегаминистерство и харчи много пари. Нека погледнат как е в държавите от ЕС. В някои от тях МВР концентрира и държавната администрация освен вътрешната сигурност. В германската провинция Бавария, например, вътрешното министерство отговаря и за инфраструктурата. Всяка държава по свой начин решава как да изглежда вътрешното министерство. Но да го сведеш само до охранителна полиция, според мен е абсолютно безотговорна постъпка. Има и още нещо. Новият премиер е добър финансист. Много внимателно ще следим дали това роене на МВР няма да породи като гъби след дъжд нови администрации, нови началници и харчене на много повече пари. Защото е много вероятно съвкупният разход след всички тези реформи да достигне 1.3 или 1.5 милиарда лева вместо сегашния един милиард, който харчи годишно вътрешното министерство.

- Целта на тази реформа, формулирана от БСП и ДПС, е да се сложи край на незаконните подслушвания и да се пресече досегашната практика ГДБОП да се използва за "мокри поръчки". Ще бъде ли постигната тази цел и нямате ли вие също вина за концентрирането на много власт в МВР?

- Това е политическо говорене, залегнало и в мотивите на законопроекта за ДАНС. Вносителите му трябва да се предпазват от своята вътрешна омраза към конкретен човек или конкретна институция, защото така не се гради държавност. С тези мотиви те няма как да постигнат положителен резултат, защото ГДБОП не е това, което те обясняват в медиите. В ГДБОП има оперативни работници като във всяка полицейска структура, има разследващи полицаи, които със своите доказателства изправиха пред правосъдието през последните няколко години знакови представители на организираната престъпност. И нещо много важно - в ГДБОП е ситуирано звеното от разследващи полицаи, подбрани след специални конкурси, за които и аз отговарях, които събират доказателства за новата специализирана прокуратура. Има опасност тази реформа да доведе до подриване дейността и на новата специализирана прокуратура. Политически аргументи вероятно винаги могат да се извадят, но все ми се струва, че ГДБОП има място в системата на МВР, защото там трябва да има звено, което с доказателства да се бори срещу организираната престъпност. Тя не е толкова специална служба, колкото се опитват някои да я представят. Нейните допирни точки с ДАНС са много малко, а органически е свързана с националната полиция, с институциите на МВР, с експертизите, които прави МВР. Така че "преливането" й към ДАНС е като да смесиш олио и вода, както казва бившият премиер.

- Как ще коментирате случая с незаконните бюлетини, задържани в Костинброд, и поведението на прокуратурата по казуса?

- Аз имам само един-единствен въпрос, на който никой досега не е дал смислен отговор: по какъв начин тези бюлетини могат да се окажат в избирателните урни? Никой досега не ми е отговорил и ми се струва, че няма и как да отговори. Всичко останало е в сферата на интерпретациите.

- Каква е вашата версия за изтеклите в медиите записи, станали известни като "Борисов, Кокинов, Найденов"?

- Не бих могъл да коментирам. Но съм дълбоко убеден, че нашите закони, организационната практика и в МВР, и в ДАНС, и в МО, което също има право да прилага СРС, не позволяват незаконни подслушвания. Което не значи, че по темата СРС не трябва да се прави реформа. Напротив. Но не с механичното вадене на една служба от МВР и пришиването й към премиера.

- Упражнявало ли е МВР по ваше време шантаж и принуда над бизнеса, както твърдят вашите политически опоненти?

- Никога не съм имал информация за подобни практики и според мен всичко това е плод на огромна политическа спекулация.

- Изненадан ли сте от умението на политическите ви противници, с което ви изградиха публичен образ на злодеи и престъпници?

- Да, малко ме изненада. И това ми е най-тъжно за деветте ми работни дни в парламента. От парламентарната трибуна миналата седмица чух две неща, които не би трябвало да се произнасят дори само от уважение към народа. Изправи се един депутат от БСП, обърна се към нас и каза: "Вие сте канализацията на историята". Малко след това друг, доста по-млад ,негов колега от БСП се обърна към нас и каза "Вие сте неинтелигентната част от залата, а ние сме интелигентната". Аз съм човек с чувство за хумор, но все пак не мога да го приема като протегната ръка.
15
6020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
10 Юни 2013 20:01
Галя,
Дбре си направила интервюто с бившия заместник-министър, но защо не си потърсила и контрапункт на мнението му по тези въпроси?
Може би защото мнението ти съвпада с неговото и, смяташ , че друга гледна точка е излишна? ...И вредна ?
10 Юни 2013 20:02
Глупости!
Не е за хъша.
10 Юни 2013 20:03
Доста вярно наблюдение на този депутат. В Герб са се събрали отходните води на целия преход. Фандъкова все я избива на колектора.
10 Юни 2013 22:10
А престъпниците доволно потриват ръце...
10 Юни 2013 22:20
Аз съм човек с чувство за хумор, но все пак не мога да го приема като протегната ръка.

А защо си въобразявате, че някой ви протяга ръка ? Вие да не би да сте го правили ?
10 Юни 2013 22:22
Галя,
Дбре си направила интервюто с бившия заместник-министър, но защо не си потърсила и контрапункт на мнението му по тези въпроси?
Може би защото мнението ти съвпада с неговото и, смяташ , че друга гледна точка е излишна? ...И вредна ?

Авторката за пореден път разочарова с тенденциозна публикация.
10 Юни 2013 22:25
Лицето и бивш зам. министър, а сега депутат - Веселин Вучков е копие на ЦвъЦвъ
10 Юни 2013 23:49
Да си дойдем на думата. Борбата е за цецовото наследство: слушалките, флашките, бръмбарите и отвертката.
11 Юни 2013 05:19
Вучков е роден през 1968 г. ... От 1996 г. преподава в катедра "Наказателноправни науки" на Академията на МВР.
28 годишен преподавател. Типично дете на наши хора.
11 Юни 2013 10:14
Няма нищо трагично, че БОП отива в ДАНС. По-трагичното и жалкото беше досега, когато МВР го превърнаха в колос на глинени крака, при развихрила се всякаква престъпност - организирана и индивидуална, крупна или дребна! МВР да си остане Министерство на полицията - охранителна, криминална, икономическа и пътна! Това му е предостатъчно, при положение, че оставят полицията да си върши работата, без да й се намесват!!
11 Юни 2013 10:43
Смесването на контраразузнаване и полиция в ДАНС очертава профила на една тоталитарна служба, казва бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков
Не съм съгласен. Превръщането на ДАНС в чисто аналинична служба, а на работещите в нея - в обикновени чиновници, просто скопи нашето контраразузнаване. Писал съм по този повод и преди:
ГДБОП се влива в ДАНС
Rakita
31 Май 2013 15:44
ГДБОП се влива в ДАНС
Добър ход, тъй като ДАНС има нужда от звено с чисто полицейски функции, след като Борисов я превърна в аналитична служба, което беше голяма грешка. Всичко това обаче се прави все със същата цел, с която ГЕРБ разбиха ДАНС - да се отстранят едни нежелани началници и др. служители в съответната служба.

Прокуратурата: Разнасяни са бюлетини и след 8 май, разкрити са коли с двойно дъно Мнения: 317
Rakita
15 Май 2013 13:04
Сашо Диков: Защо по случая не работихте с ГДБОП?
Цацаров: Защото работихме с ДАНС.

Ясно е, че се цели изолиране на структурите на МВР, за да няма теч на информация. ДАНС обаче беше превърната от разследваща в аналитична служба (кардинална грешка на Борисов, но той тогава не намери друг начин, по който да разкара шефовете в тази служба, които бяха назначени от Тройната), поради което те нито имат възможност, нито имат опит в разследването на престъпления. Българските прокурори също нямат навика и опита да работят „на терен” (ето тук ДАНС можеше да бъде свързващото и методологичното звено между полицията и прокуратурата, както е ФБР в САЩ), поради което им куца оперативната работа, конкретното изземване и събиране на доказателства, вкл. работата с вещи лица и както се вижда, тук прокуратурата има доста пропуски и никак не е напреднала.
11 Юни 2013 10:51
Ей, писна ми да слушам проблемите на ченгета във всякакви форми и агрегатни състояния. То не са ЦСБОП, НСБОП, ГДБОП, СмилянскиБОБ, ДАНС, МАНС,БОРКОР, Специализирана прокуратура, Специализиран Съд и т.н. Все нищонеправещи хрантутници с хиляди левове заплати, пенсиониращи се на 45 години с 20 заплати накуп и макс.пенсия. 50000 души МВР, 1 милиярд и кусур бюджет, 100 милиона лева са слухтене и какво е положението: страх те да пратиш детето си до магазина под блока за хляб, за върастните хора по селата да не говорим. Така, че хората въобще не ги вълнува ГДБОП дали ще е открита, закрита, преместена и т.н. Те искат престъпниците да са в затвора, а не по улиците.
11 Юни 2013 12:11
Къде беше и какви ги вършеше този мастит борец срещу тоталитаризма!? Ще си изкълчи езика от участия по медиите, за да ни убеди, че управлението на Мутрафон Велики е най-демократичното и най-ефекктивното в борбата с всички видове престъпности.
Омерзителен е този плач по ГДБОП, това свърталище на легализирани мутри, деградирали полицаи, опричници на Цв.Цв. и ББ, станали символ на насилие и жестокост - не на правосъдие!
11 Юни 2013 12:57
Изказаните тези в интервюто са изключително смислени и обосновани. Писанията срещу подобни смислени изказвания са само и единствено "политическо" говорене, или простичко казано - манипулации.
11 Юни 2013 14:30
28 годишен преподавател. Типично дете на наши хора.

Нормално, даже късно. Завършваш СОУ на 18 г., 2 г. казарма, право се учи 4 години и една година стаж - ето ти 25-годишен висшист. Аспирантура и - хоп, таман на 28 си младши асистент. В СУ така се правеше научна кариера, предполагам и сега е така. Що да не е и в МВР института. Това да му е кусурът на Вучков...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД