:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Десет разлики между "Таксим" и "Орлов мост"

В Истанбул изживяват пик на обществена солидарност, у нас народът се кротна пред телевизорите и зяпа "Клиника на жълтите павета"
Иво Христов
Турската пролет пукна баш когато взехме да забравяме зимата на нашето недоволство. Телевизиите редуват репортажи от вдъхновените протести край Босфора с истерики от новия ни парламент. Угнетяващ контраст. И повод да сравним двете събития.

На "Таксим" излязоха за ценности. По повод няколко дървета. Оказа се - по повод свободата. У нас зор-заман излязохме подгонени от сметките. Повикахме, поскачахме, пък се прибрахме.

В Турция сме свидетели на трогателни примери за солидарност. Барикади от павета с усмихнати емотикони, лекари доброволци. Ятаци бележат вратите си, за да знаят къде да се крият уличните партизани. У нас - мнителност. Достатъчно бе политтехнолозите да подметнат, че протестите обслужвали някого, и народът се разотиде.

В Истанбул млади и стари играят хора, свирят, бистрят филми и четат книги из парковете. У нас повечето трибуни на протеста и кандидат-лидери са прочели по-малко книги, отколкото са дали интервюта. Досущ като казионните плямпала. Оттам и тъпоречието.

На "Таксим" агитките на местните футболни грандове носят заедно националния флаг. На "Орлов мост" феновете бяха наети да опорочат протеста. И срещу някой лев свършиха мръсната работа. Повандалстваха с бира в ръка. Впрочем и бирата у нас е платежно средство за главяване на хулигани, а в Турция визитка за свободолюбие, но това са детайли.

В Истанбул оставят храна и напитки на партерните первази. За да нахранят воините на демокрацията. Социалните мрежи ги подкрепят. Полицията арестува трийсетина блогъри. У нас половината "Фейсбук" стори мило и драго да изкара демонстрантите комунисти, чегеваристи, наемници или просто глупаци.

На "Таксим" рамо до рамо са всякакви радикали: националисти и кюрди, сексуални малцинства и мустакати традиционалисти, комунисти и кемалисти. У нас на всеки протест се озъртаме за чужди тела. Защо ли? Защото всяка кауза се приема като поименна акция за получаване на политически дивидент. Но поне тази ревност взе да отминава.

Край Босфора артистите излязоха с хората. Чухме Памук, Недим Гюрсел, Пинар Селек. От години филмите на Йешим Устаоглу подготвят почвата. Дори актьорите от турските сериали, икони на Турция от епохата на Ердоган, открито подкрепиха протеста. У нас артистите захлебиха с поредната предизборна кампания. А множеството дреме пред въпросните турски сериали. Струва си да отбележим едно достойно изключение: документалния филм "Витоша" на реж. Любомир Младенов.

В Турция властта плаши, бие, лукави, но стои на поста си. У нас офейка. От ден за други. Стана традиция. Навремето Софиянски заряза София в смет до колене.

А сега внимание: какъв е резултатът? "Таксим" е сериал с неясен край, но вече стана ясно, че молът пропадна. Паркът "Гези" бе спасен. Властта се видя принудена да надмогне своето високомерие и търси да се погоди с улицата. У нас - пълен триумф на статуквото. Проблемът с монополите виси, а политическата класа, която бе отхвърляна ан блок от февруарските шествия, се трудоустрои в новия парламент без нито един пробив в системата. Народът се кротна пред телевизорите. Зяпа "Клиника на жълтите павета".

На "Таксим" се имат за европейци. Според мен се подценяват. В Истанбул изживяват пик на обществена солидарност, безкористност и политическа поезия - все неща, залинели в Европа, която страда от сковаващ егоизъм. "Файненшъл таймс" сравни събитията в Турция с френския май 1968-а. Уместно. У нас флаговете на ЕС се веят над всяко кметство. И какво от това?! Българи всякакви. Едни европейци, други ориенталци, но общият знаменател са фатализмът и примирението. Малцина убягват на тези две чуми.

У нас с думите и делата стана също като с валутата. Нея за стабилност я вързахме към еврото. При курс две към едно. Така и с думите. Стандартът не струва пукната пара пред звънкия евростандарт. Дори помислихме, че еврокрацията може да опекунства и замести атрофиращата ни демокрация. Просветените турци нямат тази илюзия и сами излязоха за правата си.

Американската соул джаз легенда Гил Скот Херон пееше The Revolution Will Not Be Televised ("Революцията няма да бъде излъчена по телевизията"). И не само революцията, но и всяка значима промяна. Там най-много да видите как в Монтана замерят един водещ с екскременти. Слаба утеха, ще признаете.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На "Таксим" излязоха за ценности. У нас зор-заман излязохме, подгонени от сметките. Повикахме, поскачахме, пък се прибрахме.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
--------------
93
12429
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
10 Юни 2013 19:28
За последните 23-4 години най-после разбрах защо османлиите са ни наричали "калп миллиет"!!!
10 Юни 2013 19:39
добро сравнение. просто в турция, както и във всички съседни нам държави, има поне няколко души интелектуален елит. истински. а тук и георги мамалев минава за култур трегер. и само ще ме извинява автора, но "националисти" на таским, нито в анкара, нито в измир няма или почти няма. един от сериозните глупотевини на нашите "протести" е именно този смешен шовинизъм, развяване на българските знамена с викове "българи юнаци". лично мен това ме отказа. именно защото ценностите не бива да зависят от етническата принадлежност. двете снимки са много показателни. пребройте флаговете.
10 Юни 2013 19:41
Иво Христов, повечето Ви сравнения са основателни, с някои не съм толкова съгласна. Но не обяснявате етимологията на процесите. Българското общество 45 години живя в благо политическо безвремие и невъзможност да изкаже позициите си, продължи да бъде приучавано към нагаждане към “началството”. В Турция социалните сътресения започнаха от края на 50-те години заедно с драматичните промени в социалната структура в резултат на егоистично в полза единствено на олигархията осъществявана модернизация и индустриализация. Знаете ли, че само в Истанбул от края на 60-те до към 2000-та година по статистиески данни всеки божи ден се заселваха по 500 души от неразвитите провинции, а същото ставаше в малко по-малки размери, и в Анкара, и в Измир, впоследствие, в Анталия, Коня и др. градове. През това време от края на 60-те до сега в борбата си за човешки живот и права там са загинали повече от 100 хил. души. Борбата на обществото в Турция, тук включвам, разбира се, и кюрдите, за социални, национални и човешки права е епохална и кървава. Защото властта над човека в тази страна е абсолютна и това е продължение от имперската власт там. За висшите прослойки там все още валидна вековната максима за “държавния резон”. Но все пак определена демократизация в обществото от 60-те години насам раждаше млади образовани хора от народа, които знаят какво е държавата да е твоя, а не да служиш ти на нея и на нейния “резон”. И все пак, и сега изходът, прав сте, не е напълно ясен и аз смятам, че, за жалост има още кръв да се лее. Но, за разлика от нас, с дълбоко съжаление трябва да го кажа, в Турция хората имат достойство.
10 Юни 2013 19:45
Иво
Част от нещата ги каза в Панорама последния петък, но ми достави удоволствие да ги прочета и тук
10 Юни 2013 19:50
Обожавам да чета псевдо-моралистични коментари-анализи като този. Неизменното им послание е колко са добри другите и колко калпави сме ние българите. Едно постоянно натриване на муцуните на българите даже и при плахи опити за гражданство от така наречените интелектуалци и елити. Едно постоянно нищоправене и клецане от страни с тайната надежда да има сеир, че да може да почеткат кухото си самочувствие с послания от този тип: е казах ви, че нищо няма да направите щот за нищо не ставате.

Какво да се прави, някои хора с това си изкарват хляба. Никога няма да дадат една добра идея, но ако някой се пристраши да бъде оптимист или борбен ще се молят да се провали, за да могат да запеят изтърканата си песен и да се правят на анализатори. А можеше да използват главиците си и мастилото за да култивират духа на свободата пред този на отчаянитео и себебичуването. Жалка картинка.
10 Юни 2013 19:55
10 Юни 2013 20:03
Неприятно за нас, но близко до истината.
10 Юни 2013 20:16
Гадно, ама верно.... Разлика има и тя не е в наша полза...
10 Юни 2013 20:29
България все още има едно голямо предимство пред Турция и това е, че 90% от населението не са мюсюлмани!
Тия дет протестират в Турция именно срещу това протестират. Срещу "политическия ислям". Ама са малцинство!
Който му аресва Турция да заминава. Чемодан, вокзал, Истанбул. Но аз за себе си съм решил никога повече да не посещавам мюсюлмански държави.
Турция тепърва я чака "гърч" откъм Сирия и десетките хиляди салафити които ще навлезнат на турска територия след като Асад ги изтласка.
Затова Бълагрия да си опича акъла и да си благоустроява границата - вишки, бодлива тел, овчарки, минни полета и так далее.
Защото Турция не е Франция на Де гол. От дълбините на турския протест такива мракобесни сили може да излезнат, че свят ще ни се завие ако немаме сигурна граница!
10 Юни 2013 20:47
В България хората свалиха правителството, г-н Христов, а в Турция все още не. Разбира се, и Борисов дори не може да се сравнява с Ердоган, по начина, по който се опитвате да направите разлика, но ако Ердоган бе тук, а Борисов там, вероятно и качествата на протестите щяха да са обърнати
10 Юни 2013 21:56
А сега внимание: какъв е резултатът?

Е, какъв е резултата? Аркадашите имат ли ясна програма и лидери? Ша бутнат Ердоган някога си и после?
10 Юни 2013 22:09
Таквизи кухи наблюдатели, дето се правят на анализатори са ми най-смешни. Гледат сеир и нищо не разбират.
10 Юни 2013 22:11
Ако сравнението се правеше с оригиналния Орлов мост от юли 2012 (онзи, за който се отнася цитираният филм) - нещата щяха да изглеждат съвсем инак. Тогава и артисти имаше и интелектуалци (Иво и Галка не ги видях впрочем), и много широка подкрепа сред всичко що може да мисли, и целите се постигнаха (Законът за горите не мина). Но Иво Христов иска да пробута шаячната боза от февруари март 2013 и за това прави сравнението с нея - нали трябва да се възпяват Че-недовареностите левичарски....
10 Юни 2013 22:29
в булгаристан протести има , рехави но ако се плати стават "гигантски"
и според някой джурналя те били свалили тиквата.. протести те бяха с не повече от 5-6 хиляди предимно лумпени.
тиквата си хвърли оставката с надежда да се измъкне и засега успява..
и той и цецко са с охрана по над 20 човека..сложиха си удобен сламен президент и още по сламен гл. прокурор.
няма по сигурен начин да запазиш "патрона си" от това сам да му водиш обвиненията..

И в турция и в булгаристан става онова ,което е наредено и одобрено от usa.
какви разлики какви 5 лв ?
нищо освен здрав лобут в турция не се случва
никой няма да допусне разрушаване на статуквото
10 Юни 2013 22:57
Абулафията, Иво и Галя са на всички протести от години. На Орлов мост бяха те, Дайнов, Волгин и много други. за автора.
10 Юни 2013 23:01
Възможно е просто аз да не съм се натъкнал на тях, но това не променя смисъла на бележката ми. Таксим= Орлов мост 2012. Протестите от март 2013 НЕ СА "Орлов мост"!
10 Юни 2013 23:30
Не разбрах. Какво се очакваше и не се случи след нашите, както разбрахме - калпави, протести? Да има обесени по стълбовете, Йоло Денев да стане премиер, а Кольо Босия - президент? Цената на тока да падне, минималната пенсия да стане 500, а МРЗ - 1000 лв.? Народът да се вдигне като един, да измете всичкия политически боклук и да въздаде справедливост, диктатура на пролетариата (пази Боже!), що ли? В Турция протестират за права, не за пари. У нас протестите бяха срещу бедността. Кви монополи, кви 5 лева, може ли до всяко домакинство пет ЕРП-та да прокарат жици, та да си избира от кого да купува ток? И понеже бедност с протести не се бори, пак да питам - какво се очакваше?
10 Юни 2013 23:32
Възможно е просто аз да не съм се натъкнал на тях, но това не променя смисъла на бележката ми. Таксим= Орлов мост 2012. Протестите от март 2013 НЕ СА "Орлов мост"!


и 2012 орлов мост не беше наистина за ценности, а на приятелки начала. оня казал айде да викаме за природата и двамата тръгнали. специално се разправяше как "не се интересуват от политика" и как "не е срещу правителството". който не е срещу правителството на борисов определено няма ценности. иначе в цяата работа с протестите, още от шистовия газ, едно свястно момче имаше, ангел славчев и него не харесахте. щото има човекът ценности и си ги следва.
10 Юни 2013 23:56
Чувствам се гневен и омерзен от таквизи като тоя "автор". За тия са думите на мъдреца "Оо, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречен болгарин?" Професия *айномет. Изпитващ перверзно удоволствие да храчи братята и отечеството си. Братолюбие, съпричастност, насърчение към по-добро, родолюбие, състрадание - надежда всака тука оставете! Недостоен, прост бил народа, сал той един провидял верния път - да омърсява всичко родно. Топнал перото в мръсотията па я разнесъл по белия лист ... Предателско, просташко, миризливо, гнусно. Ниското чело иска да принизи всички. Калния шопар не търпи да гледа бели ризи. ДА - българския народ се събуди и НЕ - няма да простим на тези що опитват да смажат порива душите ни. Да живее Православна България!
11 Юни 2013 00:11
Авторът,
доста злобни сравнения на народи от две несравними държави - България, малка страна, загуби в Студената война и от четвърт век е 'под иго', което не може да смъкне без намеса отвън, дори във формата на нова световна конюктура. А Турция преживява икономическия си бум, има огромно количество млади хора (за разлика от 'очистената' ни от към младежи Родина) и съвсем друга позиция в поддържане на световния ред. Спирам до тук. Да сравняваш рак и щука може само ако искаш нещо много конкретно да внушиш на читателите
11 Юни 2013 00:32
Доста глупава статия! Признак на крещяща неграмотност е оприличаването на символа "Орлов мост" с протестите от зимата на 2013 г. "Орлов мост" е съвсем друг символ, Иво Христов - там бе спрян Законът за горите през 2012, там бе спасена Странджа през 2007. Очаквам да се извиниш за тази статия на участниците в тези протести, ако имаш журналистическа и човешка доблест.
11 Юни 2013 00:53
11 Юни 2013 02:04
cymen,
Да, дори протестът за шистовия газ би могъл да бъде добър български пример за сравнението което се прави тук - но той си остава един успешен протест и толкова. Работата е там, обаче, че на Орлов мост 2012 се случи (отново казвам - в БГ мащаб) това, което сега става в Турция - показва се едно друго лице на гражданите, създава се усещането не, че просто може да се наложи едно или друго решение (шистов газ, АКТА, Закон за горите, Мола в Цариград и пр), а че обществения живот може да изглежда съвсем иначе. Това на Орлов мост 2012 и само там се случи.
-
Простестите от февруари -март 2013 не само не произведоха такова впечатление, а напротив - оставиха потискащото усещане за ескалираща безпътица и срамни глупости. Ангел, който буташ напред, носи своята отговорност за това. Може за Шистовия газ - когато е имало ясна цел - да е бил ефективен организатор (нямам наблюдения), но февруари март беше част от цялата безотговорна безидейност и желание да се казва на "хората" това, което "искат да чуят" - т.е. нереалистични алабализми, което и самите "хора" в мнозинството си бързо разбраха и всичко се спихна и останаха палатките зад худ академия и две три групи във ФБ. Той просто няма капацитета да формулира платформа. (и мисля че самият той го усеща, поради което почва да избутва някакви сурогати ала тази дългокраката мома, дето щеше да става депутатка). Хората, които стояха зад Орлов мост 2012 г обаче имат този капацитет. Тогава процесът на политическо осъзнаване на гражданите едва започваше и беше рано онзи протест да се товари с по-големи цели, които витаеха във въздуха и всички се разотидохме с посланието "фалит на мутрокрацията" от плаката. Въпросът беше да се продължи от там и в същия дух - вместо това, на сцената излезе Янаки Ганчев, Слабаков и пр.
-
Понеже борбата за нов обществен договор (отношения между управляващи и управлявани) тепърва започва, ще има да се чудим как да се върнем към оптимизма, който Орлов мост 2012 роди и февруари-март 2013 доста разклати. Подобни статии, които дърпат чергата към "солидарна българия" и няколкото мохито-левичари, които гравитират там, не само че не помагат, а и пречат.( Впрочем, част от тези среди почнаха да ерозират Орлов мост още 2012 г.) По простата причина, че Орлов мост и надеждата за по-добро управление в БГ не минават през Венецуелски сценарий - нямаме нефт, а руснаците своят няма да го делят с почитатели на Монд Дипломатик...
11 Юни 2013 02:25
благодаря за разяснението. искам да отговаря подобаващо, но умирам за сън. иначе съм съгласен с почти всичко. само дето такива циркаджии слабаковци и прочие могат да яхнат нещото само когато няма една критична маса хора, които наистина разбират защо и срещу какво протестират. не защото им е приятел някой друг от протеста и не защото после имат среща за бира в градинката и за малко минават през пилешкия мост. и може би най-важното - не го правят само събота-неделя или в извънработно време. а ангел славчев го харесвам много, без да го познавам грам. до преди месец си мислех, че се казва явор славчев. харесвам го защото помня как като селския идиот седмици наред се дереше В РАБОТНО ВРЕМЕ де факто сам пред министерския съвет срещу шистовия газ. тълпите се събраха после, когато шествията почнаха вечер и в събота. мога да ти кажа, че тези големите протести бяха по-малко истински. именно липсата на идея защо аджеба се протестира провалиха нещата. и според мен ангел славчев сбърка покрай последните протести, но ми се струва, че не е от лошо, а просто не знаеше какво и как точно се прави. но то кой знае.
11 Юни 2013 02:31
Много си заслужава сега да се върне човек към записа от срещата между президента и протестиращите, която трябваше да стартира гражданските квоти, съвети и летящи чинии. Не само, че не последва нищо подобно, а за това престана да се говори. А много добре помня колко настръхнало беше всичко преди тази среща. Имаше хора, които направо се уплашиха да идат там. Изглеждаше, че протестиращите диктуват положението. Дойдоха на срещата с президента, направиха едностранно волеизявление (Ангел избута дългокраката мома да го изчете) и си тръгнаха (след като подариха мартеничка на Плевню). И всичко приключи. Това е пример за разминаване с историята, върху който, ако аз бях на мястото на Ангел, много щях да мисля.
11 Юни 2013 02:35
Да, и аз благодаря за разговора - има доста да се осмисля по тези теми. На първо място, защото трябва да продължим!
-
За Ангел - имам някакви преки наблюдения, без да го познавам лично, само от последните протести. Това, което описваш за шистовите е наистина впечатляващо. И аз не мисля, че при него е въпрос на злонамереност. Просто лидер не се става лесно и трябва бая ресурс (и баба знае като ББ да върти на оная си работа медиите и това да му е лидерството ). Лека
11 Юни 2013 02:58
В Истанбул оставят храна и напитки на партерните первази. За да нахранят воините на демокрацията. Социалните мрежи ги подкрепят. Полицията арестува трийсетина блогъри. У нас половината "Фейсбук" стори мило и драго да изкара демонстрантите комунисти, чегеваристи, наемници или просто глупаци.

Ами хайде да си припомним политическите искания, които нашите протестиращи поставиха, преди да се пишат глупости, дамо и само да се докара числото "десет".
11 Юни 2013 06:17
"На "Таксим" се имат за европейци. Според мен се подценяват. В Истанбул изживяват пик на обществена солидарност, безкористност и политическа поезия - все неща, залинели в Европа, която страда от сковаващ егоизъм. "Файненшъл таймс" сравни събитията в Турция с френския май 1968-а. Уместно. У нас флаговете на ЕС се веят над всяко кметство. И какво от това?! Българи всякакви. Едни европейци, други ориенталци, но общият знаменател са фатализмът и примирението. Малцина убягват на тези две чуми. "

11 Юни 2013 07:02
Брей, тва гяурите едни протести не могат да избарат като хората! Вместо да носят хълвъ и бузъ на демонстрантите, те или се палят, или киснат пред телевизора.
Нещастен, извратен опит за съпоставка на несравними събития. Изглежда, че облъчването от турските сериали е по-токсично от това на Чернобил.
11 Юни 2013 07:41
У нас на всеки протест се озъртаме за чужди тела. Защо ли? Защото всяка кауза се приема като поименна акция за получаване на политически дивидент.


Ми като гледам форума, така си е. Орлов мост бил запазена марка от 2012! А защо да не е седесарска марка от 1990г.? Най-големият митинг! Орлов мост е символ на нашите протести и те са точно това, което казва статията: мнителни, кратки, половинчати. У нас червените ги гледат накриво, ако дойдат на зелените миниги, а зелените с топ не можеш да ги изкараш на социалните протести. Затова на властта не й пука.
Няма кво да се обиждаме на сравненията. То се вижда и с невъоръжено око.
11 Юни 2013 07:42
Отново писмена от рода на << другите са голяма работа, пък ний ... >>
И естествено, чуждите достойнства са силно преувеличени и нашите недостатъци са силно преувеличени
Някакво садистично самодоволство да самобичуваме себе си и да величаем чуждите ...
Всеки народ и всеки човек си има добродетели и недостатъци. Ако се съсредоточиш у недостатъците на един човек, може да го изкараш гад, ако се съсредоточиш върху добродетелите му, можеш да го изкараш дори светец ...

Има едно просто и велико знание наречено << обратна връзка >> Ползва се навсякъде. Знайно е, например, че каквото е отвътре се проявява отвън. И че с обратното въздейсвие от вън можеш да поправиш това отвътре. Явлението обратна връзка се ползва от източната медицина -- чрез т.н. точков натиск, иглолечение, се въздейства на това което е отвътре ....
Писмена от рода на << другите са голяма работа, пък ний ... >> имат обратно въздействие върху общественото и личностното съзнание. Това се знае от обработчиците на общественото съзнание ....

Иво Христов не е обработчик, той не знае. Не знае какво прави както и много други у нас, които пробиват дупки всякакви. Пробиват дупки всякакви без да си изясняват смисъла и идеята заложена в нещата и последиците от делата ... важно е да върви шоуто и да се изпъчим на площада със своите си проблясъци ..
Както казваше в една приказка един от площада: "Аз пред толкова хора ако не си покажа магариите ..."
11 Юни 2013 07:53

Абе адаш,това не бяха протести,а”хлебни бунтове”. От тях нищо не се получи,защото апостолите на будната съвест на гражданското общество бяха ангажирани с изготвянето на кървавата ре-петиция до ЕП.Също така ,не се намери някоя достойна булка,която да се превъплъти в ролята на Райна Княгиня,па да извезе знамето на бунтовете.

****
Прав ще да е Талейран: Agiter le peuple avant de s'en server.
11 Юни 2013 08:30
Bay Hasan 11 Юни 2013 06:17
"На "Таксим" се имат за европейци.
Не се имат за никакви. Имат се за такива каквито са. Самобитни са. И не се пъчат да се правят на никой. И са си самодостатъчни. А това е голяма сила, най-голямата.
Причина за това е, че от десетилетия в Турция имаше цензура върху проявите на интелигенцията им. Цензурата проявява здравата интелигенция. Здравата интелигенция укрепва общественото съзнание със здрави идеи и ценности. У Европа и у нас цензура върху делата на интелигенцията няма. В такава среда превес взема гнилата интелигенция. Тя си служи с дяволъци -- шоута, зрелища, и всякакви магарии плод на развинтеното и гнило въображение. Използва се заложеното у човека любопитство. А когато гнилата интелигенция се развихри ... не ми гавари ... сравни например турски филм и филм от по старите български със български филми последните десетилетия. Последните ни филми -- от десет има един нормален. У другите 9, някаква склонност към оригиналничене, показност, подражателство, изсилени сцени, лигавини и тъпотии. Какъвто е умът на интелигента създал филма -- такъв е и филма -- гнил -- такова е и въздействието на филма върху общественото съзнание.
Така е и с другите прояви на интелигенцията в обществото, в общество където за интелигенцията няма цензура, т.е. няма закони за духовните престъпления, престъпления срещу съзнанието.

Затова древните владетели от време на време са заколвали част от интелигенцията -- гнилата, а старите общества са държали строго на нравите. Затова и Ердоган правилно държи изкъсо за нравите и не позволява да се плямпа всичко из обществото, защото се разваля съзнанието на отделния човек и съзнанието на обществото.
11 Юни 2013 08:46
Един момент, статията е писана, на коляно от поредния случаен "журналист".
1. В Турция преди 20 години имаха ли Протести? Какви бяха и са протестите тук от 23 години, къде му е анализа?
Пишещия колко пъти е бил на протест от 1991 година, защо не споменава лични преживявания от българските събития?
2. Тук хората са единни по най-фамозен начин и можещи - за чудо и приказ. Протестите въобще не са затихнали. Те са от 2 групи хора: младежи и пенсионери. Първите са без жизнен опит и палят бързо - боравят с комуникации, а в торите са с прекалено голям житейски опит и взимат трудно решения - нямат комуникации. Третата генерация хора за в чужбина, по гурбет. Точно тези хора са гръбнака на икономиката, обаче. И са в чужбина заради най-ниския възможен жизнен стандарт в Европа, брлагодарение на "самоубиващата" държавност, престъпно високи режийни и ненаказуемата клептокрация, банкокрация и бюрокрация. Ние сме изчезващ народ, геноцида тук е тих и смазващ - нещо, което т. н. "журналист" пропуска случайно.
3. Добрата новина е, че Трите генерации хора са за промяна, не само заради 4 пъти по-високите режийни от тези в Европа. Не само заради случайниците, изпълзяли през последните 23 години, като пиявици - отгледали децата си за наша сметка - считащи, че са ненаказуеми, а ние сме късопаметни. А, за това, че корените ни са хилядолетно дълбоки - мощни, кървави от борба за свобода на най- тачените герои в човешката история! Въпреки "самоубитите" сме единни и по - мощни от всякога - и жаждата за справедривост: съд, присъда, конфискация на имущество до 5 коляно и наказание на престъпниците - устойчивост и прогрес за децата ни е светлина! Същата, която ще видите скоро.
Всяко мнение в Интернет, насаждащо: страх, съмнения, паника и ужас не е писано от българин, нито от човек с достойнство и чест.
11 Юни 2013 09:13
Един момент, статията е писана, на коляно от поредния случаен "журналист".

О, не гледай снимката с десет годишна давност. Иво Христов не е случаен "журналист.
11 Юни 2013 09:25
Авторе, ще отдадем личните ти пристрастия към Турция на това, че си роден в тази страна. Не смяташ ли обаче, че трябва да сме благодарни на провидението и на самите себе си, че НЕ ни се налага да протестираме за неща, за които СЕГА протестират турците: как да се обличат и държат на обществено място, дали да пият бира след 22 ч., дали да се целуват по парковете, дали да носят забрадки (а вероятно по-натам и фесове) - забележете забулените от глава до пети жени в центъра на Истамбул - Натисни тук? Възхищаваш се от гражданската позиция на турското общество, но не виждаш, че това което се случва там е не просто граждански и социален протест, а цивилизационен сблъсък, който е способен да унищожи всяка една страна, ако се стигне до крайности. Отбелязваш солидарността сред самите протестиращи, но не съзираш, че между тях и по-голямата част от турското общество зее тектоничен разлом на ценностите, чието съществуване тлее от 90 години насам и чийто проявления периодично излизат на повърхността под формата на военни преврати и подобни протести. В такова общество ли искаш да живеем - Натисни тук? Не, благодаря!
11 Юни 2013 09:33
Rakita,


Няма какво да добавя!

Иво Христов е левичар което няма нищо лошо. Но проблема на европейскикте левичари е , че те не схващат духа на времето в което живеем. Те не виждат заплахата.
България която живее на място където се трият две тотално противоположни цивилизации трябва да направи всичко което зависи от нея да се обезопаси!
За нас събитията в Турция са дар божии защото след тях пътя на Турция към ЕС е окончателно затворен!
11 Юни 2013 09:55
Не ми е ясно какви ценности отстояват турските протестиращи, но ми е ясно че българските не защитават никакви. Е, не съвсем. Турците защитават бирата защото не желаят намеса в личния живот, а българските протестиращи спорят дали ЕС забранява пушенето или димът е благоприятен за бизнеса.Протестите искат забрана. Усещате ли разликата в ценностите?
11 Юни 2013 10:00
Турците защитават бирата защото не желаят намеса в личния живот, а българските протестиращи спорят дали ЕС забранява пушенето или димът е благоприятен за бизнеса.Протестите искат забрана. Усещате ли разликата в ценностите?
Да, понякога е удобно да се плъзгаме по повърхността на проблемите и на приликите и разликите, за да обосновем тезата си. Нещата в Турция са много по-дълбоки от забраната за пиене на бира след 22 ч.
11 Юни 2013 10:31

Подобни АНАЛизатори са част от мъглата на прехода. И са толкова вредни, колкото и провокаторите по митингите...
11 Юни 2013 11:00
Ама има десет прилики с палатковия лагер на нашенските 39 седесарчета от онова време...
11 Юни 2013 11:09
Нещата в Турция са много по-дълбоки от забраната за пиене на бира след 22 ч.

Разбира се!
Въпросът не е в бирата, а в ПРАВОТО, в СВОБОДАТА за избор. Или в правото на властта да забранява.
11 Юни 2013 11:30
Аз пък мисля, че въпреки всичко българите все още имат морални критерии. Нямат обединяваща кауза. И, за съжаление, няма достойни духовни водачи с морален авторите, които да следват.
11 Юни 2013 11:46
"Журналистът Иво Христов е роден през 1970 г. в Истанбул. Средното си образование е завършил в Брюксел, а висшето си юридическо - в СУ.
Преводач на френска литература, фотограф, автор в сп. L'EUROPEO l Създател е на ФБ групата “Солидарна България”.
11 Юни 2013 11:50
Това на Орлов мост 2012 и само там се случи.

Не е ли прекалена фиксацията върху един-единствен протест? В темата на Mercury има материали за десетки други, някои от тях по-продуктивни.
11 Юни 2013 11:51
има десет прилики с палатковия лагер на нашенските 39 седесарчета от онова време...

Можем ли да научим поне някои от тях?
11 Юни 2013 11:56
Трахеотомия. Изглежда като клане. Ама не е. Вместо радикално да приключи, дава му нужната глътка въздух, за да продължи. Добре е да се знае. Добре е да се различава. Едно от друго.
11 Юни 2013 12:15
Реликтус,
Не става дума за фиксация - и аз отбелязвам, че Шистовият протест е добър пример за ефективност. Въпросът е, че ако се опитваме да ускорим процеса на обществено развитие чрез някакво осъзнаване - важно е обозначаване на някакви жалони и осъзнаване от коя страна им се намираме - отминали ли сме ги, предстоят ли ни, връщаме ли се зад тях и пр. Това се опитвах да формулирам - не твърдя, че е правилно.
11 Юни 2013 12:18
Така, както го формулирате, става ясно. Но по-горе хич не беше.
11 Юни 2013 12:24
абулафия

... ни сочи, ако не пътя, то правилната посока из шубраците. Нещата са очевадно прости - ефективни са тези протести, които са ... фокусирани. Ясни тези, ясни цели, ясни средства, ясен обществен (пък и експертен) ангажимент. Когато хората излязат като знаят какво и защо, а още по-добре - как, трябва да постигнат, те успяват. Другото е ... Другото е трахеотомия, писах по-горе. Вместо да се отреже главата на проблема, дава му се глътка въздух.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД