:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Волейболистите почват срещу Аржентина на финалите

След двете победи над Полша селекционерът Камило Плачи взе дебютант за турнира в Мар дел Плата
СНИМКА: БГНЕС
Цветан Соколов (вдясно) забива през тройната полска блокада по време на втората среща между двата отбора в Двореца на културата и спорта във Варна.
Националният отбор по волейбол ще започне участието си във финалите на Световната лига срещу домакина Аржентина. Българският тим се класира втори в предварителна група А и това го изпрати в поток с "гаучосите" и Италия на турнира в Мар дел Плата. Нашите почват срещу домакините, които победиха два пъти в София в групата, на 18 юли (четвъртък) от 3 ч. българско време, а двубоят със "скуадра адзура" е на следващия ден в същия час. В другия поток са Бразилия, Русия и Канада. По регламент заелите първи две места в двата потока ще играят "на кръст" в полуфиналите, като победителите ще спорят в неделя за трофея в Световната лига.

Мястото на българския тим на финалите бе известно още в събота, преди мач №2 срещу отбора на Полша във Варна. То бе следствие от резултатите в първите срещи от последния кръг - нашите биха поляците с 3:0 гейма, а Бразилия надделя като домакин над САЩ с 3:1. Това направи световните шампиони победител в групата и бетонира селекцията на треньора Камило Плачи на втората позиция, независимо от изхода на последния двубой.

Този факт като че отпусна българските волейболисти и те не приличаха на себе си в първите два гейма срещу Полша в съботната вечер. След като се видяха изоставащи с 0:2 гейма обаче, те се мобилизираха и показаха стойностен волейбол, като обърнаха мача и в крайна сметка ликуваха пред 5000 зрители във варненския ДКС с 3:2 (-20, -23, 21, 21, 17). Най-резултатен с 31 т. бе Цветан Соколов, който в четвъртия гейм стъпи накриво и изкълчи десния си глезен, хвърляйки в ужас и зрители, и треньорски щаб. Звездата на тима ни обаче се изправи и продължи мача без видими поражения. А след двубоя наставникът Камило Плачи обясни: "Соколов е добре. Той ми каза, че не е нищо особено, затова остана на игрището".

С 19 т. се отчете капитанът Тодор Алексиев, а върналият се в тима посрещач Валентин Братоев добави 12, включително две директни от сервис. За "дружина полска" звездата Бартош Курек направи 27, а с поредица от 4 точки от начален удар докара поляците до 14:14 в решителната пета част, заличавайки 4-те поредни български мачбола.

"Отборът показа всичко, което ни беше останало в резерв. Това беше една битка с нас самите. В никакъв случай не е лесно да изоставаш с 0:2 и да спечелиш с 3:2. Изключително съм доволен от това", каза Плачи.

Вчера италианецът обяви и състава си за финалите в Мар дел Плата. В списъка с 14 играчи, освен 12-те от двубоя с Полша са 208-сантиметровият дебютант Борислав Апостолов (център на "Марек Юнион Ивкони"), както и посрещачът Мирослав Градинаров.

Отборът замина още вчера на две групи към Буенос Айрес - с полети през Лондон и през Мадрид. В аржентинската столица тимът ще се събере и ще лети към Мар дел Плата. Българската федерация пък направи жест към Плачи и му осигури билети в бизнес класа. Причината е проблемът, който италианският специалист има с оперирания си десен крак. При дългите презокеански полети за мачовете от груповата фаза на Лигата Плачи получи усложнения. В бизнес класата той ще може да седне по-комфортно и ще си спести болките.



СЪСТАВЪТ ЗА ФИНАЛИТЕ

Разпределители: Георги Братоев и Добромир Димитров; диагонали: Цветан Соколов и Данаил Милушев; посрещачи: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев и Мирослав Градинаров; центрове: Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Стоян Самунев и Борислав Апостолов; либеро: Теодор Салпаров.
1009
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД