:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 445
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС удари бинго с оставката на Паскалев

Може да е странно, но печели не БСП, а партията на Доган, която най-после ще овладее така мечтаното Министерство на регионалното развитие
Оставката на вицепремиера Паскалев е и очаквана, и изненадваща. Преди месец той обяви, че това ще се случи, ако правителството бламира концепцията му за финансова децентрализация на общините. С внасянето на бюджет 2003 това стана факт. Министър Велчев наложи волята си, общините останаха с вързани ръце. Поводът е налице. Но това е последната капка, която преля чашата. Публична тайна е, че търпението на Паскалев отдавна бе на изчерпване - почти всичките му инициативи бяха стопирани, бяха му орязани правомощията в разпределението на еврофондовете, бе пренебрегвано несъгласието му по ключови въпроси като сделките за "Булгартабак" и БТК... "Има тотално недоверие на целия кабинет към моята работа", обобщава в мотивите си Паскалев.

Оставката е и неочаквана, защото в България има единодушие поне по един въпрос - че не трябва да има индикации за политическа нестабилност преди срещата на НАТО в Прага на 22 ноември. А и Паскалев прави изричната уговорка, че е съгласен оттеглянето му да бъде огласено след сакралната дата.

Затова ключовият въпрос е не защо Паскалев подаде оставка, а

кой има интерес тя да стане публично достояние точно сега



Първото обяснение, лансирано най-вече от СДС, е, че БСП поема курс към властта и че оставката е част от премислен сценарий, писан на "Позитано" 20. То обаче е първосигнално и малко вероятно. БСП трудно ще извлече дивиденти от ситуацията. Първо, социалистите автоматично ще бъдат обвинени, че клатят правителството преди Прага. И второ, БСП изобщо не желае да взема властта сега. Причините за това са най-различни - няма смисъл да се взема властта, когато социалното напрежение расте неудържимо, когато се точат скандал след скандал заради приватизацията, когато перспективите да получим дата за членство в ЕС съвсем не са оптимистични... И не на последно място - БСП не е готова още за властта, няма организиран ляв управленски екип.

НДСВ също няма интерес от оставката на Паскалев, защото трупа само негативи от първия сериозен трус във властта.

Съвсем различно е положението с другия партньор в управляващата коалиция - ДПС. Официално хората на Доган подкрепиха мотивите за оставката на Паскалев и отрекоха да готвят свой човек за неговото място.

Но истината е малко по-различна. ДПС иска да разшири позициите си във властта. И отдавна има апетит към Министерството на регионалното развитие, в което са съсредоточени



ключови за ДПС интереси, за които Паскалев беше спирачка



Само два примера - петролопроводът Бургас-Александруполис и проектът "Горна Арда".

Въпросът кой да участва от българска страна в изграждането на петролопровода бе основният конфликт между Паскалев и заместника му Хасан Хасан. Представителят на ДПС упорито се опитва да пробута в проекта "Мултигруп" и свързани с нея фирми за сметка на държавата. Паскалев пък настояваше държавата да си запази контрола върху стратегическия проект, а частните фирми в него да се подбират след конкурс с ясни правила. Ако Хасан или някой друг представител от ДПС наследи министерския пост, апетитите на "Мулти" може и да бъдат задоволени. Не са тайна близките отношения между Илия Павлов и Доган.

Същото е положението и с "Горна Арда". Именно ДПС лансира за инвеститор скандалния "Джейлан холдинг". Този проект трябваше да отвори нови работни места в Кърджалийско и да укрепи позициите на Доган в Турция. Но холдингът не вложи нито лев, а шефът му попадна в затвора. За да отблокира проекта, в началото на годината Паскалев договори италианската "Енел пауър" да заеме мястото на "Джейлан". На това яростно се противопоставиха и ДПС, и Турция, които лобират за друга турска фирма.

Накъде ли ще тръгне този проект, ако се смени властта

в министерството?

Има е един специфичен момент. Новината за оставката на Паскалев бе разпространена от депутата от НДСВ Борислав Ралчев. Той пък не крие топлите си връзки и с ДПС, и с "Мултигруп".



Защо Ралчев избърза да разгласи новината?



Трябва да се припомни един малко известен факт. Преди няколко месеца Паскалев за първи път бе написал оставка - заради скандала около петролопровода. Тогава бе разубеден. Явно целта е вицето да не омекне и този път. Паскалев има славата, че държи на думата си, и ако веднъж публично е обявил, че е хвърлил оставка, трудно ще се отметне.

Сега на ход е премиерът. Ако Симеон я приеме и даде министерството на ДПС, а Доган подкрепи проектобюджета, с който обяви, че не е съгласен, схемата ще е кристално ясна. От подобни сделки обаче печелят партиите, но не и държавата.
4
800
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Ноември 2002 09:33
Всичко е ясно.Ако се даде финансова самостоятелност на общините, това значи че София сама ще трябва да се издържа и затова няма да стане защото целта е все по пълно садоволяване на софианци а другите да духат.Поради тази политика паднаха СДС, БСП, а сега на дневен ред е Царя.А що се касае до господин Ралчев искам да питам каре са виновните за разрухата на"Варненска корабостроителница" и колко от тях , ти г-н Ралчев вкара в затвора.Много силна предизборна реч дръпна , А?
02 Ноември 2002 11:37
abe i ot tova bingo hair najma vse na naroda mu go vkarvat
E, s tri hoda mat --------------dobur shah .
e sa da ima mir ne e li po dobre SOFIANZI da go duhat sega , da gi vidim obstinite kalko ste isdurjat puk im e red .
02 Ноември 2002 14:26
Още един повод за размисъл на тема "Предателите из Българско".
02 Ноември 2002 19:14
A sega poznajte zashto porednata statija, posvetena na ostavkata na Kalchev, e v razdel "4uzhbina".!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД