:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Това управление е обречено

Ако с назначението на Делян Пеевски властта се простреля в крака, с насилието срещу протестиращите се нацели в слабините, казва експертът по национална сигурност проф. Николай Слатински
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Николай Слатински
Николай Слатински е роден през 1956 г. Доктор е по математика и професор по национална и международна сигурност, експерт по проблемите на сигурността, отбраната и управлението на рисковете. Преподава във ВА "Г.С. Раковски", УНСС, СУ "Св. Климент Охридски" и НБУ. Бил е депутат във ВНС и 36-ото НС. Работил е като секретар по националната сигурност при президента Георги Първанов.

--------

- Г-н Слатински, вие сте сред най-активните коментатори на политическата действителност във "Фейсбук". Как ще коментирате сблъсъците между полицията и протестиращите на 40-ия ден от началото на протеста?

- Тези сблъсъци, а по-скоро нахвърлянето на част от полицаите и жандармерията върху протестиращите бе логично и донякъде очаквано. Властта прояви удивителна политическа слепота, немота и глухота и в продължение на 40 дни игнорираше протестиращите, вместо да влезе в диалог с тях. Демокрацията е диалог. Не два, дори 100 монолога не правят диалог. Диалогът е друг тип политическа култура. Когато ти игнорираш протестиращите, когато игнорираш опитите на гражданското общество да ти каже своите болки и притеснения, ти неизбежно радикализираш протестите. Протестите и протестиращите при демокрацията са като система за ранно сигнализиране, те са симптоми и синдроми на болестта, чиито коренни, дълбоки причини са политиката и управляващите. Когато не лекуваш дълбоките причини, когато запускаш болестта, симптомите и синдромите се изострят, стават нетърпимо болезнени, предизвикват опасни изменения във външния облик на организма. Но да се сърдиш на неестетичния обрив, на разранената кожа, е нелепо - обривите, раните, екземите са резултат на напредващата болест вътре в организма.

- В състояние ли са правителството и парламентът да продължат да работят в тази ситуация?

- Не, това управление е обречено, то е управление на инат, което при демокрацията е невъзможно, а откакто започна да разчита главно на силата и насилието срещу несъгласните с него, това управление от невъзможно започва да става недопустимо и нетърпимо. Силата и насилието при демокрацията - това е безумие.

Още с първата си стъпка с Делян Пеевски новата власт се простреля в крака и стана неспособна да извърви своя път докрай. Днес тя се нацели в слабините и с това се разписа в собственото си безсилие. Какво й остава - да вземе да смете безпощадно протестите и така да се гръмне в главата, за да се превърне в безмозъчно отрицание на демокрацията?

В края на краищата има нещо по-важно от власт с цената на всичко и на всяка цена. Жалко е, че управляващите не го разбират. С палки и щитове можеш да смажеш всеки един протест, но не можеш да смажеш всички протести! С палки и щитове можеш да спасиш временно властта си, но не можеш задълго да останеш на власт. Именно затова тази власт е пътник. Тя вече пътува - към собствения си позор. Иска ли властта напук на нормалния разум с крайни мерки да стигне до тази крайна спирка?

- Основателни ли са сравненията на това, което се случва днес по улиците на София, със събитията от януари 1997 г.?

- Аналогията за мен е повърхностна, твърде частична и не може да служи като пълен и непротиворечив обяснителен модел. Тогава протестите бяха срещу БСП като партия и срещу начина, по който тази партия иска да управлява, като открадне прехода - в интерес на върхушката на БКП и ДС. Сега протестите са срещу политическия модел на вече откраднатия преход, срещу наложеното статукво, срещу властта на плутократите (1% от населението), които задкулисно употребяват партиите като свои марионетки. Тогава протестите бяха преходът да продължи, сега преходът свърши и протестите са за ревизия на прехода. Обществото тогава допусна да бъде излъгано, сега вече отказва да остане вечно излъгано, то си иска демокрацията обратно, държавата обратно, свободата обратно, сигурността обратно.

- Споделяте ли подозрението, че зад протестите стоят заинтересовани кръгове и лица, които търсят да извлекат политически ползи?

- Много се дразня и силно се възмущавам, когато се говори и пише, че някой дърпал конците, че две олигархии се надцаквали, че се плащало на протестиращите (това обижда лично и мен, защото едното от децата ми е на площадите), че ГЕРБ организирал протестите. Турското гражданско общество и най-вече турският интелектуален елит показаха, че са с нива над българските. Там няма изкуфели професори, мрънкотещи социалномрежести пророци и заслепени от идеологизиран гняв анализатори, които през час да дават воля на лишените от грам вътрешно съмнение гласове и да внушават колко купени били протестиращите и какви чеда на висшата номенклатура били лицата на протестите...

За ГЕРБ какво да кажа... Когато един организъм е отслабен от дълго боледуване, всякакви напасти и прокази искат да се възползват от това. Да се твърди, че е по-добре да остане сегашното правителство, за да не дойде отново ГЕРБ, е все едно да казваме, че е по-добре да се умре от холера, отколкото от чума! Ние трябва да се опитваме да помогнем на организма да оздравее! Много важно, че ГЕРБ искали да се греят на този огън на протеста! Този протест ги е свалял и пак ще ги свали, ако трябва. ГЕРБ са като едрата шарка - оцеляхме от тях без летален изход, но хубавото е, че едрата шарка не повтаря!

Да, в ГЕРБ е пълно с милиционери, доносници и ченгета, имаше и бандити, контрабандисти, както и голям брой некадърници. Сегашната власт може да е по-естетична външно, даже да е по-образована. Но тя трябва да подаде оставка не защото е по-лоша от ГЕРБ, а защото тя продължи да обслужва олигархията, продължи да циментира статуквото, продължи да управлява непрозрачно, в интерес на групировки и лобистки кръгове и в разрез с демократичните норми и ценности.

За разлика от редица протестиращи, аз нямам партия, на които със сляпа лоялност да стискам пръсти. За мен е важно не толкова кой управлява, а как управлява. Който и да дойде на власт след изборите, той вече няма да управлява така, както предната или тази власт. Направи ли го, ще се изправи лице в лице с многократно по-силни протести.

- Ще се роди ли ново дясно от напъните на протеста и нужна ли е дясна алтернатива на продължаващото 24 години дясно управление на страната?

- Четири неща ми се ще да кажа набързо като отговор на този въпрос. Първо, след неудачния си престой в политиката и с натрупването на години, знания, т.е. и на печал, вече не се определям нито като десен, нито като центрист, приключил съм с политиката. Второ, мен слабо ме вълнува БСП. Вълнува ме само дотолкова, доколкото, ако БСП бе нормална лява партия, с младо и интелигентно, а не разядено от корупционно мислене и проолигархично обслужване ръководство, тогава и вдясно щеше да има аналогична силна дясна партия, а не мутант като ГЕРБ. Алтернативата на модерна партия е модерна партия, а алтернативата на партия мутант е партия мутант. Трето, десните избиратели не са представени в този парламент и заради това този парламент е обречен - той е като самолет с едно крило. Четвърто, преди месеци изложих своите виждания за новия десен проект. За да бъде успешен той, е нужно да се изпълнят няколко условия - отказ от досегашните десни лидери, отказ от сектантските ултралиберални и хиперпазарни догми, отказ от фундаменталистката русофобия, отказ от фанатичната и епилептична реторика, в която е заложена остарялата алтернатива "комунизъм или антикомунизъм".

- Приемната на еврокомисаря Вивиан Рединг у нас се превърна в нещо като изповедалня на угнетеното и безпомощно гражданство. С какви чувства наблюдавахте този публичен диалог?

- Обществото ни няма диалог с нашите политици, затова изнася диалога на европейско равнище. То така бе възпитано и отчасти дресирано - че когато се дърлят политиците ни, арбитър им е Европата. Освен това българинът от векове има силно недоверие към собствената държава и той, загубил възможността да я остави в блатото, търси начини да я наковлади пред контролиращата я империя (съюз, алианс, освободител, по-голям брат и т.н.).

Някой ми предложи и аз да отида като публика във Военния клуб. Не отидох, защото Европа самата е в криза и тази криза е резултат и от липсата на кауза, на мисия. Когато няма кауза и мисия, Европа лансира средна ръка политици. Аз имам слабост не към Вивиан Рединг, а към Вивиан Лий. По-сериозно казано - решението на българските проблеми е в България. Хубаво е, че я има дисциплиниращата сила на Европа, но тук дойдоха и десни, и леви европейци, които абсолютно съзнателно подкрепиха предизборно или следизборно своите, както казваше първата желязна лейди Джийн Къркпатрик, "кучи синове".

- Като експерт по въпросите на националната сигурност смятате ли, че тя е сериозно застрашена от настоящата институционална и политическа криза?

- И на теория, и на практика без да е човек какъвто и да било пишман експерт в националната сигурност може веднага да каже, че настоящата политическа, институционална и морална криза в страната ни е пряка заплаха за националната сигурност. Когато страната се тресе, когато политиците не могат да управляват, а обществото не иска да го управляват тези, които го управляват, когато всеки ден ескалират несъгласието и нестабилността, държавата агонизира. Но вината не може да се прехвърля върху протестиращите, нито да се дели поравно между тях и властта! При демокрацията основната отговорност се носи от политиците!

Значи ако някои техни действия са успешни (макар че са направени заради обществото и по настояване на обществото), политиците проглушава ушите на всички с простия факт, че са си свършили работата и искат почести и слава за себе си и за никой друг. Но ако се провалят и срещу тях избухне недоволство, те насочват отровните си стрели само и единствено срещу недоволните. Обществото не може да бъде по-отговорно от политиците. Ако бе така, то нямаше да има нужда от политици.

В този смисъл сегашното управление и неговата безпрецедентна криза е генератор на рискове за националната сигурност. Вече даже не е важно какви решения вземали и колко били компетентни. Има непоправимо и необратимо рухване на доверието. Без доверие при демокрацията не може да се управлява.

Не мога дори да повярвам на очите си колко абсурдни грешки направиха лидерите на БСП за единица политическо време. И то като се знае отлично и печално, че БСП най-лесно поражда съпротива срещу себе си. А нейните лидери арогантно игнорираха този факт. Обществото предчувстваше, че ще започнат от началото да управляват непочтено, то беше мнително, недоверчиво. И те с първата си дилянпеевска крачка го убедиха, че тази му мнителност, тази му подозрителност са били абсолютно основателни, даже е имало известно подценяване от присъщата на българина толерантност и от вековното му схващане, че който е до кацата с мед, все някак ще си оближе пръстите.

- Адекватно ли е поведението на президента Росен Плевнелиев в тази тежка за властта ситуация? Все пак сте били и в ролята на президентски съветник по време на първия мандат на Георги Първанов?

- Към президента аз подхождам както към главния прокурор - там, където според мен се вършат добри неща за България, аз съм "за", аз ги подкрепям. Но недоверието и критичността си остават. Продължавам като гражданин и мислещо демократично същество да очаквам сериозни доказателства, че президентът може да бъде лидер на нацията и че главният прокурор поне веднъж ще действа по начин, който да разсее моите тревоги от усещането за синхронизирани действия на първите лица в БСП и първите лица в прокуратурата. Аз очаквам, все още напразно, главна прокуратура да докосне с нещо повече от перце поне един бос на организираната престъпност и да повдигне поне едно обвинение (освен, слава Богу, срещу Цветан Цветанов) срещу тези, които в нормална държава не биха се спасили от осъждане... И накрая, аз определено си въобразявам и даже започвам да мечтая - че не само могат, а и трябва да бъдат извадени на бял свят всички, ама абсолютно всички всички тефтерчета, органайзери и таблети, от които се вижда как се шири неограничено политическата корупция, как се вземат задкулисно фундаментални политически, икономически, финансови и енергийни решения, как държавни институции се използват за лични, частни и корпоративни цели, как се издигат потресаващо несъстоятелни фигури за ръководители на ключови институции.

- Като прозорлив наблюдател и човек с горчив политически опит - какви са големите ви страхове за бъдещето и съзирате ли оптимистичен вариант за нормализирането на обществените отношения в България?

- Както казва един мой приятел: аз изобщо не съм песимист, а само ме е страх от бъдещето и се плаша от това как ще я караме нататък...Главните ми страхове са свързани с ускоряващото се превръщане на България в коридорна територия с обслужващи функции, населявана от спасяващи се поединично индивиди и управлявана от национално безотговорни и тотално скарани с демократичните норми политици...

Ние нямаме общи цели и ценности, общи каузи и идеали, не знаем какъв е смисълът да сме заедно тези вчера 8, днес 7, утре 6 милиона, освен вероятно малшансът да сме се родили тук. Ние нямаме национална стратегия и не знаем за каква, образно казано, купа се борим - за купата на европейските шампиони, за купата на съветската армия или за купата на аматьорската лига.

Държавата се управлява с импровизации и симулации. Довчера стратегически решения се вземаха в зависимост от това с кой крак е станал премиерът. Сега - в зависимост от това кой кръг от интереси какви интереси има... А когато една система се управлява с импровизации и симулации, то нараства вероятността тя да вземе някой ден решение с катастрофически за самата нея последици. Именно затова с цялото си сърце подкрепям протестите и протестиращите. Те дават надежда, че не всичко е загубено, те дават шанс за промяна към по-добро. Като преподавател аз всеки ден виждам тези прекрасни български млади хора - умни, талантливи, знаещи и можещи, виждам такива патриоти сред тях - и българи, и турци, и роми, и евреи, и арменци - без всичките тях България не може! Без нито един от тях България не може. Младите българи са единственото останало конкурентно предимство на страната ни, единственият неин конвертируем капитал, единственото нейно достойнство като народ и общество, единствената нейна надежда нещата да тръгнат към по-добро.

------

*Всичко казано в това интервю е лично мнение на Николай Слатински. То не ангажира институциите, в които той работи или на които сътрудничи.

46
12979
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
24 Юли 2013 20:22
Ех, колко е лошо, след всички титли и слава, да останеш без пари. Подписваш се под каквото ти подадат.
24 Юли 2013 20:36
И следващото също, ама защо трябва да се стига до тези лутания
24 Юли 2013 20:51
Ама той наистина ли предлага никой да не пречи на вандалите да вземат заложници и да вандалстват колкото и както си искат?
24 Юли 2013 21:17
Тогава протестите бяха срещу БСП като партия и срещу начина, по който тази партия иска да управлява, като открадне прехода - в интерес на върхушката на БКП и ДС. Сега протестите са срещу политическия модел на вече откраднатия преход, срещу наложеното статукво, срещу властта на плутократите (1% от населението), които задкулисно употребяват партиите като свои марионетки. Тогава протестите бяха преходът да продължи, сега преходът свърши и протестите са за ревизия на прехода.

Много повърхностно тълкуване от страна на г-н Слатински. Протестите сега били за ревизия на прехода? А защо се скандират и се издигат лозунги от типа "Червени боклуци", "БСП в Сибир", "Еничари" и пр. от този род, напълно идентични с тези скандирани през 1997 г.? Защо има протестиращи които казват "Не искаме да ни управляват комунисти и турци"?
24 Юли 2013 21:21
"Демокрацията е диалог. 100 монолога не правят диалог"
Само че диалог се прави от две страни. Ако едната страна повтаря "Оставка" и ни приема, ни предава, в кого е вината? Когато едната страна опитва диалог с някоя част, веднага протестантите скачат "Тия не са нашите".
И още нещо. Законността, правовата държава винаги се налагат с насилие. За да се освободи заложника и да се накаже убиеца е неизбежно насилие. Оплакването "ама защо биете нарушителите" е жалко.
24 Юли 2013 21:23
При диалог има и известно приравняване на страните...Но, когато няколко хиляди искат да са равни на милион...
------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
24 Юли 2013 21:33
Не са равни, повече са.
Днес Валери Найденов каза, че хиляда души на жълтите павета са много повече от 1 млн по села и паланки.
И е много прав.
24 Юли 2013 21:34
Сегашната власт може да е по-естетична външно, даже да е по-образована. Но тя трябва да подаде оставка не защото е по-лоша от ГЕРБ, а защото тя продължи да обслужва олигархията, продължи да циментира статуквото

Какво повече трябва да се каже?
24 Юли 2013 21:44
Ти Валери Найденов ли намери да даващ за пример?
24 Юли 2013 21:45
С много резерви съм към "експерта", но с това не мога да не се съглася:
За ГЕРБ какво да кажа... Когато един организъм е отслабен от дълго боледуване, всякакви напасти и прокази искат да се възползват от това. Да се твърди, че е по-добре да остане сегашното правителство, за да не дойде отново ГЕРБ, е все едно да казваме, че е по-добре да се умре от холера, отколкото от чума! Ние трябва да се опитваме да помогнем на организма да оздравее! Много важно, че ГЕРБ искали да се греят на този огън на протеста! Този протест ги е свалял и пак ще ги свали, ако трябва. ГЕРБ са като едрата шарка - оцеляхме от тях без летален изход, но хубавото е, че едрата шарка не повтаря!
Слатински

24 Юли 2013 21:49
дъртреалист24 Юли 2013 21:33

Не са равни, повече са.
Днес Валери Найденов каза, че хиляда души на жълтите павета са много повече от 1 млн по села и паланки.
И е много прав.

Каза още и нещо от сорта, цитирам по памет - "Синя София не може да се примири да се управлява от комунисти". По същата логика и Кърджали няма да се съгласи да бъде управляван от седесари (ако сините спечелят избори). И какво правим тогава? Във всяка община, в която дадена партия печели на местно ниво, но губи на национално - ще иска оставка и предсрочни избори!
А по-цинично изказване от това на В. Найденов за превеса на 1000 софиянци над 1000 000 души от провинцията, няма!
24 Юли 2013 21:51
Слатински -
Ако можех да се изказвам така изящно и точно, сигурно и аз щях да съм професор.
И щях да кажа абсолютно същото!
24 Юли 2013 21:58
Признато за ибрикчийче се прави на Пития.Без успех.
24 Юли 2013 22:00
Да, може да се види и като цинично, но е вярно.
24 Юли 2013 22:24
И децата знаят,че в днешна България няма никаква национална сигурност защото няма кой да я поддържа. Този бил професор по национална и международна сигурност? Какви ли неща преподава професора във ВА „Г.С.Раковски” и каква е ползата от лекциите му по национална сигурност? Може би занимава слушателите там с международната сигурност и нашето военно мисионерство свързано с националната сигурност на други. Във връзка с коментара му за протестите в Турция,този измислен професор може и да е прав,че... „Там няма изкуфели професори”. Иначе България е една интересна държава. С хилава армия на равнище жандармерия,но пък с професори по нац. сигурност, ВТК, нов голям празен военен клуб в столицата и множество западнали в страната, съсипани военни имоти из цялата страна,много генерали без войска,има дори главнокомандващ. Като стана дума за главнокомандващия – той напълно съответства за длъжността предвид днешните национални условия.Професорът също.
24 Юли 2013 22:51
Харесвам.
24 Юли 2013 23:08
Още с първата си стъпка с Делян Пеевски новата власт се простреля в крака и стана неспособна да извърви своя път докрай. Днес тя се нацели в слабините и с това се разписа в собственото си безсилие. Какво й остава - да вземе да смете безпощадно протестите и така да се гръмне в главата, за да се превърне в безмозъчно отрицание на демокрацията?

Тъжен филм от България.... А младите, младите - те да са живи ! Наистина друго не остана, опустошиха всичко и всички
Благодарности за Слатински !
25 Юли 2013 00:34
Доста сме единомишлениците.
25 Юли 2013 00:52
От мен също за Слатински.
25 Юли 2013 00:53
Професоре
Всички хейтърски коментари на олигархкомунистическите ибрикчии под статията изглеждат жалки като бълхи подскачащи да ухапят слон. Пък и "аргументът" за герберолюбие си им отнел. А съюо и аргументът, че няма достойни хора които да заменят сегашната крадлива и уродлива парламентарна и управляваща сган.
Още веднъж
25 Юли 2013 01:46
Време е за референдум за Нова столица!Политическия център е добре да бъде близо до географския.
25 Юли 2013 01:48
Това управление е обречено, следващото още повече Както казах по горе, натрапва ни се украински сценарий. Сценариста го знаем.
25 Юли 2013 01:49
toronegro 25 Юли 2013 01:46
25 Юли 2013 01:53
Време е за референдум за Нова столица!Политическия център е добре да бъде близо до географския.

Ка-зан-лък! Ка-зан-лък!
25 Юли 2013 02:00
За мен е важно не толкова кой управлява, а как управлява.




Класификацията на формите на държавата е основана върху два критерия: количествен и качествен – кой управлява и как управлява. Формите на държавата биват правилни и неправилни – монархия – тирания, аристокрация – олигархия, политея – демокрация.

25 Юли 2013 02:27
Сократ беше:Ка-зан-лък!
Ако е до мен,центъра е някъде към Шипка-там горе на върха да се построи Парламента и хотел за депутатите,там ще живеят от понеделник до четвъртък,ЗАЕДНО!
Министерския съвет долу в Южната България,заради по добрата инфраструктура.
Президенството от другата страна,в Северна България
Тунел под Шипка ще ги свързва.
Върховния съд може да остане на запад,в София или защо не в Перник .
А Конституционния във Варна или Бургас...
25 Юли 2013 03:58
Умът напуска тялото. Тъжно.
25 Юли 2013 04:27
Властта прояви удивителна политическа слепота, немота и глухота и в продължение на 40 дни игнорираше протестиращите, вместо да ВЛЕЗЕ В ДИАЛОГ С ТЯХ

Ама как бе, младеж, как да стане
Ти не си ли виждал какъв е отговорът от красивите и умните при всички опити за диалог
25 Юли 2013 07:56
Х-м, ами ако преподава на офицери "Национална сигурност" сигурно ги учи колко полезни за националната сигурност са държавните преврати, и колко вредни за националната сигурност са конституцията, правителствата и народното събрание, и че истинската национална сигурност е следствие от действието на неправителствените организации, медиите, барикадите от улична настилка и общински съоръжения, и от действието на евроатлантическите структури и ценности - като в Ирак, Либия, Афганистан, Сърбия, Сирия, Сомалия, които са страните с най-голяма степен на национална сигурност.
Х-м, а защо е доктор по математика, а пък професор по международна сигурност и отбрана? Може би защото идеите за сигурността и отбраната са аритметични, нещо като (7+11-14) - (5 + 4) = -5?
(ЕАЦ /евроатлантически ценности/ + НПО + медии + президент + служебно правителство + оставка + печалба на международни корпорации + недостатъчни за физическо оцеляване доходи) Х по Сорос - минус парламент - минус конституция = ДЕМОКРАЦИЯ - минус население - минус държава
25 Юли 2013 08:18
Интересно ми е как човек, който не е служил редовна военна служба преподава на офицери!
25 Юли 2013 08:19
Кое упрВЛЕНИЕ в България не е обречно? Държавата отдавна е изтървана.
25 Юли 2013 09:02
От мен господин Слатински този път получава отличен (5.50). Абсолютно прав е за феноменалната, необяснима глупост на сегашното ръководство на БСП. Предполагам, че причината за тази "глупост" е в един-единствен човек (и най-близкото му обкръжение) и тази причина е от областта на сексуалната патология.
Бъдете здрави!
25 Юли 2013 09:23
Добро интервю и интересен събеседник.
25 Юли 2013 09:54
Аз уважавам г-н Слатински и за това съм сигурен че той не е щастлив от подкрепата от МишоК.
25 Юли 2013 09:59
Слатински,
обречено е не само това управление, обречена е България. И то заради капути и като теб, които бяха в управлението.
25 Юли 2013 10:43
найс
25 Юли 2013 10:49
Някой форумци са ме изпреварили но какво точно означава "професор по национална и международна сигурност". Т.е направил е някакво важно наъчно откритие в областа ли? Как точно се става професор? Може ли да станеш професор по да речем "национални и световни компоти и туршии" например?
25 Юли 2013 10:52
Демокрацията работи само когато в държавата има една критична маса осъзнати и политически грамотни граждани, а не само население. По закон всички гласове са равни, купения глас на неграмотния ром и на квалифицирания специалист. Само че на кого от двамата държавата разчита да се измъкне от кризата?
След 2-3 дена пенсионерите-комунисти ще отидат за пореден път на Бузлуджа да викат "БСП, БСП!" и "Победа". На много от тях децата им отдавна са в чужбина без намерение да се завръщат дори и БСП да управлява още 20 години (особено пък тогава). И тези хора с фанатично упорство подкрепят партията, която създаде и наложи този политичеси модел на управление заради който децата им са в чужбина.
Абе, безнадеждно е!
25 Юли 2013 11:31
Слатински
Не властта , а Станишев и ко. пътува към позора .
Не му пука обаче,Брюксел и Виена го очакват.
И докато е така - БГ ще се гърчи.
25 Юли 2013 11:42
а бе другари стига в тези червени кратуни, преврат та преврат, къде ви се привиждат преврати и какво ще правим без любимия ръководител съсела, мъка
25 Юли 2013 13:37
Властта прояви удивителна политическа слепота, немота и глухота и в продължение на 40 дни игнорираше протестиращите, вместо да влезе в диалог с тях
Игнориране с лоши последици имаше, но то беше друго. Влизането в диалог едва ли е било възможно, но властта не трябваше да си затваря очите пред фрапиращи нарушения на реда (като например блокирането на кръстовища от разни групички) и по този начин да породи чувство за недосегаемост в нарушителите.
25 Юли 2013 14:49
"Не отидох, защото Европа самата е в криза и тази криза е резултат и от липсата на кауза, на мисия. Когато няма кауза и мисия, Европа лансира средна ръка политици. Аз имам слабост не към Вивиан Рединг, а към Вивиан Лий. По-сериозно казано - решението на българските проблеми е в България."

От всичко написано от професора, само това хваща дикиш. Без обаче лиричното отклонение за Вивиан Лий, щото ако беше жива, щеше да е на 100 години.
Сакън да не напише нещо против протестиращите, зер едно от децата му е там. Другото може да прати при дядковците при НДК и щеше да се получи съвсем като по Дюма в "Тримата мускетари".
Между другото, главата от "Двадесет години по - късно", в която коадюторът дьо Гонди организира протести срещу кралската власт, си е направо наръчник по организация на протести.
25 Юли 2013 17:29
Този е прочетен вестник. Знате за какво се използва.
25 Юли 2013 18:25
Боже , срам ме е от себе си , че съм смятал този човек за умен и обективен. А се оказа , че той е нито едното , нито другото! Удивителна е неговата логика . Виновни са не престъпниците/лумпени, маргинали, лузери или както щете/, а тези които са техните жертви.Напълно незаконно някой хора нападат, заплашват, хвърлят бутилки , камъни , павета , правят барикади и както се изрази една от тях очакват че ще им бъдат поднесени карамфили. А това че кметицата , като слуга на Б.Б,. се прави на дръж ми шапката и приказва празни приказки от рода на спонтанните протести през малките часове на деня е единствено нейн проблем и на това че вече е завършила с политическата си кариера и няма какво да губи.Безпорен факт е и абсолютно подстрекателската , стимулираща вандалщината роля на медиите, и всичко това ако са демократичните ценостти за които се борят " хубавите, умните и интелигентните"съкратено /ХУИ/ ТО ТОГАВА ДА СЕ ПРИСЕЛИМ ДА ЖИВЕЕМ В ЕКВАТОРИАЛНА АФРИКА , КЪДЕТО ИЗГЛЕЖДА ИМА ПО ЦИВИЛИЗОВАНИ ОТНОШЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО
25 Юли 2013 20:17
Властта прояви удивителна политическа слепота, немота и глухота и в продължение на 40 дни игнорираше протестиращите, вместо да влезе в диалог с тях.

Интересно ще го потвърди ли след като научи за днешния диалог на Мая с протестиращите?
28 Юли 2013 19:42
Караул! Куда смотрит милиция?! ***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД