:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разместване

Добрият Борисов жертва лошата Фидосова, но дали това ще е достатъчно

Дървото на ГЕРБ се раздруса – клонове се чупят, листенца хвърчат. Нормално, все пак партията не е на власт
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Искра Фидосова бе основен стожер на волята на Бойко Борисов в парламента, а сега излиза, че той дори не подозирал тя какви ги е вършила.
"За да се разцепи ГЕРБ, трябва да се разцепя аз", заяви на 8 юни 2013 г. Бойко Борисов. Невероятно изглеждаше допреди година, но е факт - ГЕРБ наистина се цепи. Искра Фидосова напуска парламента натирена, сами тръгват бивши депутати и координатори, които недоволстват срещу нея и Цветан Цветанов. А колко розов бе светът през декември 2006 г. - Борисов основаваше партията сияещ като краля слънце, махаше пръст към своите: "Вие ще мълчите, само аз ще говоря... Сред вас има предатели, знам". Те му ръкопляскаха.

Периодът сега е труден за ГЕРБ и това е нормално, като се има предвид кратката история на партията. Борисов е силен на избори, доказано е. Но когато няма такива,



настава брауново движение



на послания, действия и политически съдби. В момента България върви към предсрочни избори, но никак не е ясно, че ще бъдат скоро. ГЕРБ е в ролята на парламентарна опозиция, но на практика не опозиционерства - не стои в пленарната зала и през ден измисля причини защо. Борисов, естествено, се готви за предсрочните избори, но ситуацията е коренно различна от двата парламентарни вота, в които досега е участвал - за да управлява пак, със сигурност са нужни бъдещи партньори.

Натирянето на Фидосова много прилича на разжалването на други фигури от ГЕРБ. Появява се гаф (тефтерчето на Филип Златанов), Борисов, естествено, за първи път чува за корупцията и далаверите ("нещата са се случвали без мое знание") и заел позата на благороден самодържец, разговаря с провинения, който доброволно напуска. Следват приказки от рода на "тази власт не ни е дадена от хората за такива работи, дори и при съмнение сваляме от пост". Така в миналото по сходен начин бяха погнати близкият до Борисов Лъчезар Иванов, здравният министър Божидар Нанев (хвърлен на прокуратурата и напълно оправдан от съда), както и други фигури. Ефектът бе многообразен - зрелище за електората, водещо до рейтинг, удовлетворяване на лобита, разчистване на личния терен край Борисов.

Сцената с Фидосова сега носи няколко особености. Тя е част от продължаващия сюжет "аз съм добър, другите са лоши, махам ги", но има за цел и да пренареди къщата в ГЕРБ. Партията е лидерска, вътре в нея обаче съжителстват различни кланове и интереси. Клонът на Цветанов със



срасналата се с него вейка на монтанската правистка



стана най-значимата част от родословното дърво на ГЕРБ. Но това не се харесва на доста среди в партията, не са само на напускащите Емил Димитров, Павел Димитров и т.н. В този смисъл отстраняването й е вътрешно послание за единство. От друга страна, без Фидосова, притежаваща изключително лош обществен имидж, файтонът на ГЕРБ ще се движи по-леко из политическия друм. От тук нататък са интересни няколко въпроса, на които времето ще даде отговор - ще раздруса ли Борисов дървото из основи, посягайки на Цветанов (по-скоро не, ако да, ще е в далечното бъдеще); колцина избиратели ще се хванат отново на въдицата "добрия Борисов, зад гърба на когото стават безобразия" (наистина е любопитно колко ще бъдат); трето, доколко ГЕРБ без Фидосова е поносим коалиционен партньор (вдясно, а защо не и вляво).

Няколко думи трябва да бъдат казани и за отцепниците, които ще правят нова партия. Засега като такива се афишираха хасковлията Иван Петров, варненецът Павел Димитров, добре познатият Емил Димитров, благоевградчанинът Константин Хаджигаев, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и още няколко. Ако си припомним НДСВ, ще видим, че историята се повтаря като фарс. Към края на мандата на НДСВ и ДПС от царската партия се отцепи "Новото време". Хората на Емил Кошлуков недоволстваха от "панайотките", т.е. юридическото лоби. После, към края на управлението на тройната коалиция, самите "панайотки" напуснаха НДСВ, несъгласни със загубените си позиции. Въпреки разликите в нюанса (разпадът на НДСВ се състоя, докато партията е на власт, а при ГЕРБ - след като падна), то приликите са очевидни: до един момент отцепниците не атакуват лидера;



недоволни са от "сив кардинал" под него",



мнозина от тях преди разкола са били в свитата на владетеля, имат лични заслуги за славата му, преди да изпаднат в немилост (част от "панайотките", юристите, защитаваха яростно в парламента царската реституция; Мирослав Найденов се оцапа доста, за да свети Борисов). В крайна сметка тези хора накрая разбират, че нищо вече не ги свързва с партията майка, искат отново власт и това ги обединява. Пишат устав, послания, все едно създаването на политическа сила е обикновена манифактура. Тъй скоро ще се появи и партията на отломките от ГЕРБ. Нищо кой знае какво ново няма в крайна сметка, освен настина фарса. "Отцепниците подготвят нова партия, която е със същите идеали", каза наскоро Мирослав Найденов. Моля? ГЕРБ и идеали? Найденов и идеали? Емил Димитров? А Фидосова няма ли си?

Дълго време изглеждаше, че ГЕРБ ще е хегемон вдясно. Но времето е размирно, възможно е Реформаторският блок, групиран около ДСБ, да набере скорост. Ще има и нови десни формации, които по малко ще чупят от електорална пита на ГЕРБ. Съвсем логично е партия, създадена заради властта, да се тресе кадрово и организационно, когато не е на власт. Голямото питане е колко точно се е свила личната харизма на Борисов. От този въпрос зависи ГЕРБ.

42
4264
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
24 Юли 2013 20:55
Г-н Божидаров, не е сега времето Вие да пишете, пък ние да четем за ГЕРБ. ГЕРБ си има мъдър ръководител-професионалист, и ще преодолее временните затруднения.
Сега трябва да се пише как неадекватната власт провокира кървави сблъсъци, как неадекватната власт прави депутатите заложници, как неадекватната власт се простреля в крака и в слабините!
24 Юли 2013 21:21
Късно писание...Курсът е сменен...
---------------------------------------------------
Блогът на Генек
24 Юли 2013 21:47
"Отцепниците подготвят нова партия, която е със същите идеали", каза наскоро Мирослав Найденов. Моля? ГЕРБ и идеали? Найденов и идеали? Емил Димитров? А Фидосова няма ли си?

Отцепниците са си прави умрели, откъдето и да ги погледнеш - мъртвородена формация....
Боко може да не е цвете за мирисане, но на фона на цялата българска политическа сбирщина си е чисто злато и няма алтернатива.
А глупаците, които си мислят , че в момента са на власт, просто не са се замислили какво ги чака съвсем скоро.....
24 Юли 2013 21:50
колко е хубаво, че живееш в Германия, защо не бяха повече като теб?!?!
24 Юли 2013 22:08
колко е хубаво, че живееш в Германия, защо не бяха повече като теб?!?!

Ти пък откога е меракландиса за Германия?
Тук такива хубави кафета като твоето любимо рядко се срещат, пък няма да търчиш до София за всяко кафе, я.....
24 Юли 2013 23:16
колцина избиратели ще се хванат отново на въдицата "добрия Борисов, зад гърба на когото стават безобразия" (наистина е любопитно колко ще бъдат);

Пак ще повторя: да се хванеш на хорото на Борисов, ако нямаш компромат срещу него, си е диагноза...
24 Юли 2013 23:18
Германецът е само красив, Геновева.
24 Юли 2013 23:19
Толкоз германец, колкото и аз белгиец...
24 Юли 2013 23:22
Ти пък откога е меракландиса за Германия?
Тук такива хубави кафета като твоето любимо рядко се срещат, пък няма да търчиш до София за всяко кафе, я.....

умен, красив, интелигентен...
24 Юли 2013 23:30
ъ, ама той не разбрал на какво се радвам, какво пък, в българската фразеология има само "изпаднал германец",
интересно, че за "немец" няма фрази, поне сега не се сещам.
24 Юли 2013 23:39
Да, умни изказвания, че и все на място...
Изказалите се стават за членове на жури за конкурса "Мис България"
Аз пък защо се сещам само един общ знаменател за всички изказали се: нещастни?
А, и още един: червен амбразуриат?

А какво ще стане, ако слеем двете определения в едно?
24 Юли 2013 23:40
А, и още един: червен амбразуриат?


Геновева, утре да връщаш парите на Позитано 20.
Разкрита си!!!
24 Юли 2013 23:44
Понякога съм гаден, да ме прощават засегнатите от другата страна....
24 Юли 2013 23:46
Споки, бе.
На германците не са присъщи добрите обноски към дамите. Това го знае всяко хлапе.
24 Юли 2013 23:54
Мдаааа, нищо ново под слънцето- врагът с партиен билет.
Е, историята се повтаря като фарс...
24 Юли 2013 23:56
Хич не е вярно, че няма хубави кафета тук! Каквото се сетите, все се намира. Даже и турско кафе в джезвенце могат да ви сварят, стига да знаете къде да потърсите. Това се отнася за Геновева, ако някога реши да посети страната на дойчовците (отново?!) Имат и хубав сладолед, ама все от италианци е правен Сладкишите им никакви ги няма. Неописуемо просто! Но аз и без това не си падам по Kuchen-ните им и с удоволствие хапвам тирамису при "сладоледаджиите", ммм

А имам един въпрос към Геновева. Чувала съм израза "изпаднал германец", ама в смисъл за някой, който е лошо, неподходящо облечен, а не с алтернативни политически убеждения. Правилно ли съм разбрала?

Колкото до коментара на колегата за Бочко и златото, мисля да си се посмея насаме. Човекът си е сериозен в убежденията, пък и живее в Германия като мен и не искам да го засегна. Мир!!!
25 Юли 2013 00:02
25 Юли 2013 00:07
Сладкишите им никакви ги няма

Въпрос на вкус!
Ако си свикнала само на баклавички .....

"На вкус и на цвет товарищей нет" - правда, да?
Мир!
25 Юли 2013 00:12
Хич не е вярно, че няма хубави кафета тук!

Хубаво, де, моето беше майтап, няма да се караме за някакви си кафета.....
Макар че моето любимо кафе не е в Германия, а във Франция - в центъра на Колмар.
Ще му пусна снимки, като го посетя отново....честна пионерска!
25 Юли 2013 00:17
Не обичам "баклавички", приятелю! Ама никак! Сбъркахте адреса , макар че се подведохте заради "турското" кафенце.

А вие кой немски сладкиш толкова славословите, кажете ми, за да го опитам? Въпросът ми е сериозен и не се майтапя с вас. Едиственото, за което се сещам са берлинерите, ама това са си понички по нашенски и не мога да ги зачисля към сладкишите. Да, те са вкусни, съгласявам се, но... сладкиш?!?! Ще помогнете ли, моля?

Та за вкуса, дето нямал приятели, ами не се съгласявам с мнението ви за ББ. Не само, че той има алтернатива, но дори считам, че почти всичко, което върви на два крака му е алтернатива, дори само да диша, отделя и опложда. Извинете за изказа!
25 Юли 2013 00:25
За Фидосова си имам лично пристрастно мнение, което е малко далеч от политиката, но смятам, че е недалновидно да коментирам това, защото бих замесила трети човек и нарушила желанието му за конфиденциалност. Намирам особата за некомпетентна юридически не поради произхода на дипломата толкова, колкото поради липсващите знания и умения. Политически се оказа пробивна до наглост, за съжаление. Освобождаването на Бочко от нея е добър ход, макар да не виждам до какви съществени промени би довело това, освен до " мижи да те лажем"
25 Юли 2013 00:52
А вие кой немски сладкиш толкова славословите, кажете ми, за да го опитам?

Не славословя никой от тях, макар да съм ги опитвал много от тях - и не съм открил такъв, който не става за ядене.
Все пак тортата от Шварцвалд много ми допада, както и Биненщих. От по-простите сладкишчета ми е любима шведската торта - много подобна на разпространения в Бг вариант на торта Гараш.
И трите вида са много разпространени, обикновено качествени и достъпни, но за харесването им гаранции не давам - виж забележката за вкуса по-горе
А за харесването на ББ - няма такова - просто реалистичен избор на най-малкото зло.
Тук вкусът е не при чём.
25 Юли 2013 05:14
ГЕРБ си има мъдър ръководител-професионалист

Брависимо, двоен бонус
25 Юли 2013 05:59
Дрогаря Божидаров с тия претоплени манджи кого мисли, че забавлява? От подобни тъпни ушите ни хванаха мазоли последните 4 годин.
Днес и СЕГА, за сведение на др. Божидаров, нас ни интересува едно: КОГА СГАНТА ЩЕ ПОДАВА ОСТАВКАТА, останалото е бошлаф, както казват коалиционните (следизборно) партньори на каманяките - читаците и юруш.
25 Юли 2013 07:19
Отцепниците са си прави умрели, откъдето и да ги погледнеш - мъртвородена формация....
Боко може да не е цвете за мирисане, но на фона на цялата българска политическа сбирщина си е чисто злато и няма алтернатива.
А глупаците, които си мислят , че в момента са на власт, просто не са се замислили какво ги чака съвсем скоро.....
[/qu

Германец, след подобен "бисер", стигам до извода, че мозъкът ти е гладък като полиран диамант и няма шанс да се появи дори и една гънка в него. Боко бил нямал алтернатива!!! Ти чуваш ли се бе, или чуваш гласове "отгоре"! Дори и кирлив циганин от Факултета е по-добра алтернатива на Банкянския примат - наглец, простак, бандит, мутра, хомофоб, лъжец, крадец, пожарникар, комунист... мога да продължавам до където ми стигне мястото. Ай сиктир, ще ми внушават разни хюмнета, че Бабуина не бил цвете за мирисане, но нямал алтернатива...тая гадина...
Боже, слез на земята и се прибери вересиите...
25 Юли 2013 07:24
Харесвайте си го ББ, а пък може и да му посвирите на кавала като "независимата" журналистка от Босфор ТеВе К?ролюба Бенатова! Пък може да ви купи лачена чантичка от 30 000 лв., като на любимото МУ Лили! Дерзайте...юнаци
25 Юли 2013 07:27
Колкото до коментара на колегата за Бочко и златото, мисля да си се посмея насаме. Човекът си е сериозен в убежденията, пък и живее в Германия като мен и не искам да го засегна. Мир!!!


25 Юли 2013 07:37
Боко може да не е цвете за мирисане, но на фона на цялата българска политическа сбирщина си е чисто злато и няма алтернатива.

---
Да? Сигурно в учебниците по история, през 2040 г., ще пише за В.Путин, Обама, Меркел, Ив.Костов, С.Станишев, С. Кобурготта и други: Дребни политически интриганти от епохата на БОЙКО БОРИСОВ.
25 Юли 2013 07:49
Изпаднал германец на Източния фронт...
Лаф от 1943 година още...
---------------------------------------
Блогът на Генек

25 Юли 2013 08:02
Дълго време изглеждаше, че ГЕРБ ще е хегемон вдясно. Но времето е размирно, възможно е Реформаторският блок, групиран около ДСБ, да набере скорост. Ще има и нови десни формации, които по малко ще чупят от електорална пита на ГЕРБ. Съвсем логично е партия, създадена заради властта, да се тресе кадрово и организационно, когато не е на власт. Голямото питане е колко точно се е свила личната харизма на Борисов. От този въпрос зависи ГЕРБ





25 Юли 2013 08:02
Добър анализ, но е трябвало да добави, че това си е напълно нормално и закономерно, защото НДСВ и ГЕРБ не са партии, а квазисдружения без програма и идеология. В такива сбирщини така става. Тях ги държи един лидер и софрата.
25 Юли 2013 08:06
Дълго време изглеждаше, че ГЕРБ ще е хегемон вдясно. Но времето е размирно, възможно е Реформаторският блок, групиран около ДСБ, да набере скорост. Ще има и нови десни формации, които по малко ще чупят от електорална пита на ГЕРБ. Съвсем логично е партия, създадена заради властта, да се тресе кадрово и организационно, когато не е на власт. Голямото питане е колко точно се е свила личната харизма на Борисов. От този въпрос зависи ГЕРБ

Кой ще отчупва от ГЕРБ?!?!? Реформаторския Блок ли?Тези в следващия парламент ако случайно влязат ги виждам яко разцепени,а ГЕРБ автора да не ги мисли защото явно личи нездравото загрижване за други партии които не представляват журналиста написал статията!
25 Юли 2013 08:17
Който посъветва/ нареди на Борисов да не прави коалиция и д не ходи на работа го прекара яко. Борисов вече е политически труп.
25 Юли 2013 08:24
Tazmanetsdiv
25 Юли 2013 07:19


Я, ти все пак не си се удавил в Бяло море?!?
Аз не ти ли казах, че няма къде да избягаш и пак ще се върнеш в България?

Tazmanetsdiv
16 Юли 2013 08:10
И, както разбирам, вече ти е запукало за протестите....
25 Юли 2013 08:26
Харесвайте си го ББ, а пък може и да му посвирите на кавала

Това цитат от баш кавалджията ли е?
25 Юли 2013 08:34
Който посъветва/ нареди на Борисов да не прави коалиция и д не ходи на работа го прекара яко. Борисов вече е политически труп.

И с какво ГЕРБ попречи на работата на парламента досега?
Те бяха ИЗВЪН парламента и не решаваха НИЩО - не можеха дори да разтакават заседанията процедурно!
Всички глупости от съставянето на "правителството" до сега са си лично техни!
Или някой смята да ги припише на ГЕРБ?!?!?

ГЕРБ оставиха новата троегъза да се удави в собствените си екскременти - и последните наистина на на финалната права да го направят, Бога ми!
25 Юли 2013 08:58
Аз пък защо се сещам само един общ знаменател за всички изказали се: нещастни?

Щото си само красив, да...
25 Юли 2013 09:01
Всъщност като прегледах мненията е по-скоро "красив-дежурен"...
25 Юли 2013 09:37
Ма явно смяната му е свършила...
25 Юли 2013 10:17
Борисов просто сменя приближените си, сега наред са Павлова, Дончев, Московски, Горанов. Утре ще дойдат други, вдругиден съвсем други и т. н., мераклии бол. Фидосова и останалите сменени просто си свършиха работата, изчерпаха се и е време да бъдат отсвирени.
25 Юли 2013 11:28
колцина избиратели ще се хванат отново на въдицата "добрия Борисов, зад гърба на когото стават безобразия"


толкова, колкото и на въдицата "добрата партия БСП" зад гърба на която някой безобразно назначава бандюги или недоразумения като Пеевски, Емил Иванов, Иван Иванов, Чавдар Георгиев, Бюрхан Абазов, Бейхан Дуранза
26 Юли 2013 14:35
Рано е да се отписва Борисов. Няма в момента друг инструмент за отстраняване на комунистите. Може да не е цвете, ама погледнете колко струват другите. Който се смята за по-добър, да не губи време, а да се захваща за работа. Но от малките партийки не можем да очакваме нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД