:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изходът е един и е неизбежен - предсрочни избори!

Властта търсеше провокация, защото само така можеше да компрометира протеста и да се изкара жертва на агресия
Петьо Цеков
Единственият чист изход от създалата се криза е политически консенсус по датата на предсрочните парламентарни избори, която да бъде обявена възможно най-скоро.

Не е толкова важно кога ще бъдат те. Ако на БСП и ДПС са необходими няколко месеца да осмислят отказа от власт - нека вотът да бъде слят с европейския догодина. Така кабинетът ще има достатъчно време да реализира онзи нахвърлян текст, който нарича програма, а поддържащите го партии ще влязат в кампания на собствен ход. Ако изборите са догодина, БСП може дори да си самовнуши, че е запазила някаква чест, че не всичко е загубено.

Ако има дата, хората ще се приберат, Народното събрание ще заработи криво-ляво, а телевизиите няма да показват окървавени софиянци.

Проблемът, както знаем, обаче е в това, че



политически разум по тези ширини скоро не се е появявал



Само като се сетя колко арогантна самоувереност бе демонстрирана през последните два месеца, и всякакви "чисти изходи" ми се омъгляват. Убеден съм например, че целият задълбочен анализ на ситуацията, който е текъл на "Вито Позитано" 20 през последните седмици, се ограничава с: "Да удържим фронта до август, когато тия красиви умници отидат на море." Във вторник вечерта в ход беше и друг, не по-малко безумен червен план. Тогава някой свика три парламентарни комисии в час, в който площадите се пълнят с хора. Поради каква причина бе взето решение 109 души да бъдат държани в парламента, а да не бъдат изкарани преди новините в 20 ч., когато протестиращите все още бяха малко и изразходваха сили най-вече в дислокация по изходите на Народното събрание? По тъмно пък бе направен необясним опит да се мине с автобус през най-гъстото множество. (Тази "ювелирна" операция наистина ще остане в историята.) Още по-странно бе връщането на автобуса обратно на входа на парламента, след като почти се беше измъкнал до ул. "Раковски". Накрая се появиха и провокатори, които никой не може да ме убеди, че действат безплатно заради адреналина. Като ония 200, дето викат "Бойко, оставка" (!?!) всяка вечер под прозорците на ГЕРБ. И тежковъоръжената полиция, която предишните дни бързичко неутрализираше всеки опит за вандализъм, този път остави яките момчета да се смесят с младежите, майките и децата. Накратко - убеден съм, че властта търсеше провокация. Защото само провокацията би развързала ръцете за използването на "адекватни мерки", "защита на парламента", "опазване живота и здравето" и т.н... Кой е против това? Аз не съм, разбира се. Който иска кръв, не е за този мирен протест. Та да повторя - само провокация би осмислила безсмисленото твърдение на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че "властта е жертва на агресия".



Как може властта да е жертва?



Затъналото в собствената си несъстоятелност управление смени тактиката, провокира и протестиращите се хванаха. Това се очакваше. В последните дни се случиха странни неща, които трудно могат да се впишат в духа на протеста. Бяха псувани журналистки. Младежи с качулки налитаха на бой срещу всеки с камера. Футболни агитки се появиха около "Св. Ал. Невски" и все по-отчетливо се чуваха призиви за саморазправа с депутатите. Появиха се и дървени философи, които твърдяха, че тече революция, че това е класова борба, която неминуемо ще вземе жертви. Дълго време имунната система на протеста сработваше и изхвърляше подобни екземпляри. Но накрая поддаде. На всичкото отгоре в протестите се интегрираха всякакви самозвани общественици, "смели" журналисти и най-вече - декласирани политици, които имат повече приятели във "Фейсбук", отколкото гласоподаватели пред урните. Бойко Борисов сгреши, като разреши на своите да яхнат вълната - и така генерални директори на държавни предприятия от негово време се озоваха на барикадите. Орешарски говореше, че знае кои са протестиращите, а МВР само пускаше съобщения, че очаква провокации.

Накрая се стигна до фаталното безумие - да се атакува автобус, в който не се знае кой пътува. Тази сценка ужасно напомняше думите на онзи папски легат:



"Избийте ги всички. Господ ще разпознае своите."



Съжалявам, няма как да си демократ и да се радваш, че камъни летят към някакви треперещи на пода хора. Това е ужасно. Разделителната линия не минава оттук - дали красивите и умните са мирни, а лошите провокатори хвърлят камъни. Въпросът е дали ти одобряваш агресията. Независимо кой я проявява - полицията или гражданите.

Протестът, който започна на 14 юни, няма нищо общо с това. Дни наред пред МС се събират не само революционери с разширени зеници. Събират се предимно хора, които разпознаха наглостта и осъдиха политическото задкулисие. Плиткоумният ход с Делян Пеевски - арогантното сливане на финансова, медийна, политически и силова власт, бе абсолютно достатъчен да изкара всеки трезвомислещ на улицата. Наглото обяснение на този факт - всичката онази буйна словесна плява за големия професионализъм, високата решителност и катарзиса - бе достатъчно да задържи нормалните хора на улицата. Не, не беше само това - имаше идеи да падне плоският данък, безумни призиви за "повече държава", нагъл клиентелистки опит за либерализиране на режима за пушене, за реабилитиране на посланиците от ДС, натиск за мораториум на премахването на незаконни строежи, глупави назначения на зам.-министри, последвани от още по-глупави уволнения, бомбастики за пенсия от 1500 лв. и не на последно място - твърдения, че ако го няма точно това правителство, първолаците, пенсионерите и инвалидите ще го закъсат съвсем, а цената на тока няма да падне с цеееели 5%.

И разбира се, няма как - най-голямото безумство на това управление е общата подкрепа от "Атака" и ДПС. Това вече бе обществен грях с трайни последици.



Това е агресия към нормалността.



Да галиш Волен Сидеров и да играеш с ДПС е някакво уникално изнагляване, което няма как да бъде простено. Не от народа, разбира се, а от собствените ти другари! Всичко това доведе до уникалната загуба на БСП във Варна и ако безпътицата на тези хора продължи, ще завлекат цялата партия. Ще я завлекат там, където сега е о бозе почившата десницата.

Заради тази наглост, която никой не проумява, трябва да има предсрочни избори. Не заради словоблудство на тема "окървавената революция" и "откраднатите милиони". Станишев и Местан получиха властта след избори. Имаше кампания, която те спечелиха - как, това е отделна тема. Загубиха изборите, но спечелиха мача за властта. И когато трябваше да консумират този шанс, те просто прекалиха.

Още по-странна ми е позицията на Пламен Орешарски.



Съдбата на тази власт зависи само и единствено от него



- може да наложи каквото иска решение на управляващата коалиция. Без него тази власт ще си тръгне по-бързо, отколкото под натиска на улицата. Вместо да се възползва от тази сила, той предпочете да остане в симфоничния хор на задкулисието.

Затова решението е - избори, които да спрат агонията! Няма такова нещо като "скъпи избори" и "избори, които ще повторят ситуацията"! Само избори могат да докажат несъстоятелността на тезата на Михаил Миков, че "демократичен изход от днешната криза е невъзможен". Разбира се, че е възможен. Той бе възможен дори през 1997-а, когато положението бе много, много по-трагично. Тогава хората протестираха за хляб, а днес предимно за принципи. Но пак БСП управляваше, разбира се.
Снимка: БУЛФОТО
Само насрочване на предсрочни избори може да прибере хората по домовете им и да предотврати нови сблъсъци с полицията.
182
25483
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
182
 Видими 
24 Юли 2013 20:18
СЕГАшни СОРОСчета...

"последен напън вече настана..."
24 Юли 2013 20:20
Проблемът, както знаем, обаче е в това, че политически разум по тези ширини скоро не се е появявал
, а за журналистически пък да не говорим. Много взе да ви пада нивото сЕГА,
24 Юли 2013 20:24
Ако изходът е неизбежен, няма защо да се бърза.
24 Юли 2013 21:07
Как може властта да е жертва?


Абсолютно в десятката!

Например и малките деца знаят, че ген. Пиночет е жертва на безочливия чилийски президент Алиенде, който нагло не е предал властта на десните и военните преди да започне преврата.

И едва ли някой все още се заблуждава, че Стамболийски е жертвата по време на 9то юнския преврат. Не. Жертвите са превратаджиите, предани на немецът заемащ поста цар на България, на които се е паднала тежката участ да отсекат главата на Стамболийски.
24 Юли 2013 21:12

24 Юли 2013 21:20
Много добър анализ на Петьо Цеков.
Няма какво да се добави.
24 Юли 2013 21:20
Бих искал - ей така, на инат - БСП и ДПС да обявят предсрочни избори веднага. За три месеца дали ще успеят да се организират седерастите? А Боковата разбита дружина? Дали ще даде някой време на Чехльо да краде чрез служебно правителство? И после? Същото...Но вече без протестите...Няма да има сили и пари...
Що се отнася до някои идейни врътки, тип "циганско колело"...Никога не е късно да станеш за кашмер...
---------------------------------------------
Блогът на Генек
24 Юли 2013 21:36
а телевизиите няма да показват окървавени софиянци.

Само софиянци са окървавени! Няма начин да има българи, които не са софиянци! Отвъд околовръстното нямат право на глас! Софиянци са жертва на цяла България, която не иска да играе по вувузелата на жълтопавеседящите и жълтопавехвърлящите!
24 Юли 2013 21:36
Този път писанието е обективно и точно!
24 Юли 2013 21:57
Айде Петьо, зехте я властта ... още малко остана

Не знам как ще я поделите с Прокопиев... не че лично ще вземеш нещо освен заплата и хонорар. Ма малко от Комарницки и Джимо имайте срама....

Какво написа колегата ти Комарницки преди 3-4 дни? Цитирам:

Журналистиката върви след Победителите, както казваше А.Агов.
Протестиращите трябва да се радват триумфиращо,че маститите масмедии ги следват на всяка крачка като верни кученца.
Само грозноват и тъп като мен би си задал неполиткоректния въпрос "Защо?
24 Юли 2013 22:01
Властта търсеше провокация
Когато умен човек е принуден да обслужва с ибрик-Фарс.
24 Юли 2013 22:34
Действително на пръв поглед Орешарски изглеждаше приемлив, но основният проблем е, че се оказа човек с остра морална недостатъчност. Пък и да си го кажем направо - пълен мушморок. Разбира се, това не може да впечатли нито червените бабички, нито чугунените дедковци, нито шибаните марулеци.
24 Юли 2013 22:35
Умният човек не само сочи, но исе мотивира - обективна и пълна с примери статия, която показва истината за окървавените и компрометирани донемай-къде цоциалисти.
След вчерашната кръв на плащада, тези мръсници-камунезите ще плащат също с кръв, няма друг начин - 1997-а приближава и на следващите избори червените боклуци ще се издънят за пореден, 6-и път, защото освен политическата слабост, тези помиярЕ няма да направят и нищо по т.нар. "спешен соц.пакет" на скапания Орешак и неговата банда олигархови уличници...
Оставка на правителството и избори най-скоро!Долу тиранията, която провокира Народа...
24 Юли 2013 22:39
колко арогантна самоувереност бе демонстрирана през последните два месеца
неуморно, денонощно се лее толкова напоително, че да може всичко живо да се отврати. Демонстративно съзнателно самоубиване - така са решили.
24 Юли 2013 22:41
Това е агресия към нормалността.


24 Юли 2013 22:42
Някога това място беше клуб за интелектуални дискусии. Сега е кенеф. Да влезе човек - да друсне едно говно , па да се върне на Лазурния...
24 Юли 2013 22:51
***

От първото прозрение на автора- властта търпеливо изчаква протестите да стихнат с настъпването на отпускарския сезон ...и седмица преди това прави провокация с цел да ожесточи протеста и да се изкара жертва.
При това провокацията е насрочване на заседание на комисии на законно избрания парламент в края на последния неработен ден за тази институция.
И вместо да претупат нещата и да побегнат преди 20ч., депутатите остават до по-късно и след 22ч опитват да си тръгнат през мирно протестиращите граждани.
Абе, провокация отвсякъде!
Е, авторът е пропуснал да отбележи, че закъснението вероятно се дължи и на внезапно и неслучайно разработилите се депутати от Герб.


...
и така до И разбира се, няма как - най-голямото безумство на това управление е общата подкрепа от "Атака" и ДПС. Това вече бе обществен грях с трайни последици.

Да припомним само, че и трите упоменати партии са в парламента по волята на българския народ, и опитват да вършат работата ,за която са избрани.
А извън парламента протестират тези, които не заслужиха доверието на избирателите, плюс Герб.
Точно те искат оставка и избори, те имат полза затихващия протест да се възобнови.
Та кой организира провокацията, г-н Цеков?
Впрочем, и статията си е провокация.
24 Юли 2013 22:55
Статията е права в твърдението, че управляващите са неадекватни, и че единственият изход е предсрочни парламентарни избори. Не е права в това, че вече е възможно да са догодина и в това, че управляващите са търсили провокация за да разпръснат протеста.

Станишев, Местан, дори Миков са крайно неадекватни, но ако сме обективни трябва да оценим високо интелекта и професионализвма на Цветлин Йовчев. Ако Станишев и Местан още не висят по стълбовете, а скрадата на парламента не е в руини, то това го дължат на него.

Всеки протест си има организатори, технология и дори финансиране. Който твърди обратното или лъже или е неграмотен наивник. При този, както и през февруари се разпознава един и същ почерк и повече от добро медийно осигуряване. Сценарият и организацията и на този протест е по модела на цветните революции, ползвали, като наръчник книгата на Джийн Шарп. Но за разлика от други този протест е много лесен за организация, защото управляващите са толкова корумирани, свързани с мафията и нагли, че чак трябва да си ненормален за да не участваш в него или поне си му съпричастен напълно.

Но, това което исках кажа и се отклоних е, че правителството няма никакъв интерес от силови сблъсъци с протестиращите, но протестиращите имат. Защото това им дава основание и сила, увеличава популярността им и делегитимира правителството. И Йовчев видно го знае. Знае и че не протестиращите са проблемана правителството, а огромната маса от народа, която ги подкрепя. С няколко хиляди, даже реално няколкостотин протестиращи лесно ще се разправят, но с това само ще затънат неспасяемо. Затова и полицията не използва дори минимално насилие, въпреки, че има всички юридически основания за това.
24 Юли 2013 22:55
А бе, Rommel , ква тирания бе, пич... и тази вечер гледам, 50 бунаци окупирали Орлов мост и карат ролери... коя тирания ще ги остави да правят каквото си искат, когато си искат? И 50 000 будали се чудят как да се приберат след работа, щото булеварда е затворен?!? Що се вдебилавате? Що не протестира срещу тиранията Бокова? Що? Дето всичко ставаше с "тоя да натиснем", "този да го проверим", "онзи да го сплашим"... що не протестира срещу тиранията която протектираше бизнесмени, а после се отърваваше от тях? Що не протестира срещу Пеевски ТОГАВА? Малко пари ли наля държавата в банката на боса му? Не продаде ли държавата мултиплексите на Пеевски? Протестира ли?

Аман от двуличници...
24 Юли 2013 22:56
Да припомним само, че и трите упоменати партии са в парламента по волята на българския народ,


По дяволите!
това са 8 на сто от народа.
24 Юли 2013 22:56

Не вярвам на очите си. Петьо Цеков, това ти ли си?
24 Юли 2013 23:00
Властта търсеше провокация, защото само така можеше да компрометира протеста и да се изкара жертва на агресия
И в ОАЕ е така - жените със скверните неща, които имат, предизвикват мъжете към грях и напълно заслужено си получават това, което им се полага, пък после лицемерно твърдят, че били изнасилвани.
24 Юли 2013 23:01
Не вярвам на очите си. Петьо Цеков, това ти ли си?
Че кой друг? Всяка думичка си е негова.
24 Юли 2013 23:02
Да припомним само, че и трите упоменати партии са в парламента по волята на българския народ, и опитват да вършат работата ,за която са избрани.

Дрън-дрън!
Откога българският народ е един милион?
И ако държеше на тези "избранници", нямаше ли да има контра-протест?!?
А ако не бяха костинбродските предизборните манипулации на БСП, вече никой нямаше да си спомня за нея!
Е, агитката до пилоните пак щеше да я има - живейте си с нея!
24 Юли 2013 23:03
Не вярвам на очите си. Петьо Цеков, това ти ли си?

Купили са го! И него! Сал ти един чугунен стожер остана!
24 Юли 2013 23:03
По дяволите!
това са 8 на сто от народа.
А победителите в опозиция са само 6 на сто, нали? А, живак?
24 Юли 2013 23:04
По дяволите!
това са 8 на сто от народа.

Ти па... Нема и 1 процента...
24 Юли 2013 23:06
Не вярвам на очите си. Петьо Цеков, това ти ли си?

Този автор чат-пат се включваше във форума. Ще е хубаво да отговори на този въпрос...
24 Юли 2013 23:07
А победителите в опозиция са само 6 на сто, нали? А, живак?


А другите що ги няма в бройката?
Щото си падат по БСП, нали?
24 Юли 2013 23:08
Ако изходът е неизбежен, няма защо да се бърза.

Аз - съгласен.. Даже и до пролетта (аку устискат) е още по-дбре...
Абе разбира ги тия неща Сергейчо... Бравос, аферим и машаллах значи
24 Юли 2013 23:09
Как може властта да е жертва?
Ще ти обясня, щом не ти се занимава да мислиш. Властта в България, в 21ви век, не се крепи на физическа сила. Капацитетът на нашата армия или полиция не позволяват безметежно управление на този който е на управленска позиция - дори и да иска това. Властта в България се крепи на демокрацията - на принципа на разбирателство между всички граждани, че тази политическа организация спечелила доверието на избирателите в общонародни избори ще управлява страната и общите ресурси на нейните граждани. Полицията пази сгради от разбиване и хора от побой. Тя не пази властта. Легитимността на властта е именно в обществения договор, заложен в конституцията на страната. Това дава правна база за съществуването на властта. И това отхвърля всякакъв опит за алтернативна власт върху управлението на страната - като тази от агитка вандали надули вувузели пред парламента - без съблюдаване на демократичия процес. Така че - дори утре Орешарски да разпусне полицията и протестиращите да сринат парламента и изпопребият депутатите - то той пак ще бъде министър-председател. Единственият начин да престане да бъде такъв е посредством демократичните механизми, които са го издигнали на този пост. Всичко друго е опит за нарушаване на обществения договор, опит за диктат и чиста проба агресия срещу обществото.
*
Но понеже е трудно да се игнорира ирационалната, първичната агресивност на софийските вандали - поощрявани обилно и използвани по най-брутален начин от единия от многото кръгове мутри в България (за справка Натисни тук ) - следва да се направи нещо. И това не са предсрочни избори, каквато е първичната реакция, на плиткия интелект. Защото предсрочни избори ще доведат само до политическа криза, 5 сменени правителства през 2013 и една загубена година. А най-бедната страна в ЕС не може да си позволи една загубена година. Нашите най-големи проблеми не са Пеевски или пък СССР (това най-малко) - а бедността, мизерията и безперспективността. Изходът, драги е референдум. Да референдум - също като този за Белене. В най-кратки срокове. Нека да се формулира въпроса както и да е - но в смисъл "1) Искате ли избори веднага или 2) Искате ли Орешарски да продължи да управлява". Ето това е демокрация. Това са механизмите за народовластие. А вие ни пробутвате някаква охлокрация (от гръцки - охлос, тълпа) и ни обяснявате как няколко хиляди вандали в центъра на София трябва да дават дневния ред на страната. Ама докато тези вилнеят в София - онези стотина пенсионера пред пилоните събраха 200 хил. подписа в подкрепа на Орешарски - за една седмица. Така че не бъдете съвсем сигурни в изхода от референдума. Колкото до цената - няма да по-висока от тази, която сега трябва да платим на българските полицаи за извънредния им труд или пък тази на изпотрошения център на столицата.
*
Хайде стигат ви толкова уроци по демокрация. Щото сме и пазарна икономика, а то знанието е пари - нали така?
24 Юли 2013 23:15
това са 8 на сто от народа

Имат ли 50% + 1 глас от гласувалите?
Да, доста повече даже.
Изборите касирани ли са?
Не, обявени са за законни и от КС, и от наблюдателите от ЕС.

Ама били малко гласувалите?
Само тези , дали гласа си за БСП са над триста пъти повече от тези на площада.

Ама не представлявали негласувалите?
Щом не са гласували, значи им е все тая кой и как ще управлява.

Ама десните не били представени в парламента?
На каквото си постелеш, на това ще легнеш.
24 Юли 2013 23:16
А другите що ги няма в бройката?
Щото си падат по БСП, нали?
Това, че ти и лянчата мразите БСП, не я прави незаконна. Тези, другите, аз не знам по кого си падат. Ти знаеш ли? Във всеки случай не са много тези, които си падат по тях.
24 Юли 2013 23:27
mi6osp От което следва какво ? Следва че наблюдаваме опит за държавен преврат . А Властта е наистина неадекватна. Защото срещу опит за държавен преврат не се /без/действа по този начин.
24 Юли 2013 23:27
И ако държеше на тези "избранници", нямаше ли да има контра-протест?!?

Контрапротестът бяха изборите.

Е, сега се чака реконтрапротест от видния белотаджия, играещ на вързано.
24 Юли 2013 23:34
Някога това място беше клуб за интелектуални дискусии. Сега е кенеф. Да влезе човек - да друсне едно говно ...

Факт, ти това правиш единствено...
24 Юли 2013 23:43
Muktadasaxkoburgidiotski
24 Юли 2013 23:27


Като цяло си прав. Ако се спазваха законите, протестът щеше да е приключил отдавна. Достатъчно е полицията да задържа нарушителите на реда и да показва защо са с белезници в снимков материал по телевизията. И бърз съд с разгласяване на присъдите.
Относно неадекватността /на властта/- целта на такива статии като тази е именно да я покажат такава. Сам виждаш как- с обръщане на логичните връзки между събитията.
24 Юли 2013 23:43
Съгласен съм с повечето изводи в статията , но все пак няколко въпроса ме глоздят отвътре : Кого обслужват протестите волно или неволно ?А нима ЦЦ беше по- правилният министър на МВР? Къде беше моралният критерий на нацията, когато човек от върхушката на СИК, стана Гл.секретар на МВР,кмет на столицата и премиер на България?Всички казват , че чашата сега преляла.Ами ако някой е подменил чашата в суматохата ?
24 Юли 2013 23:50
Давидоф абсолютно. Налице е тежка обществена и гражданска шизофрения. Или поне сред тия , които крякат на площада. 3 години и 8 месеца при едно ярко-гангстерско управление - никакви ги нямаше по площадите , и назначенията на формени олигофрени се приемаха с обществен сън. Медиите пееха псалми , а Мутрьо им тикаше в устите пачки като чалгар в чалготека Падна Мутрьо по законен начин - с избори... И изведнъж - "Чашата преляла!"
24 Юли 2013 23:51
Властта в България, в 21ви век, не се крепи на физическа сила.

Никоя власт, никога и никъде през цялата история на човечеството не се е крепяла на физическа сила ! Самата природа на понятието власт не го позволява. Властта, противно на нечии недообразовани заблуди не е процес от горе на долу, а от долу на горе. Властта не е в това, че подчиняваш, а в това, че ти се подчиняват. Тя не зависи от подчиняващият, а от подчиненият. Доколко той е готов да се подчинява и сътрудничи.

Физическата сила не е нищо повече от аргумент, (редом с облагите и убеждението), който да накара подчиненият да се подчинява. Но този, който вземарешението дали да се подчинява е подчиненият. Както казва и Ботев - няма власт над тази глава, която е готова да се отдели отраменете си. Такива глави не са много и затова насилието работи, но много слабо и за кратко. По добре работят облагите, а най-добре убеждението "че така е полезно, че така е редно, че това е естественият ред на нещата".

Затова и понятието легитимност винаги е било основното за всяка власт. В древността и средновековието, това е била "божията воля", днес е "народната воля".

А управлението на БСП и ДПС нямаше как със 120 депутата, получени при това с преизчисление на гласовете под 4% да ималегитимност още в началото. Защото, както и да се смята, това е по-малко от половината от гласувалите. Това управление шоково загуби и остатъчна легитимност, като се афишира, като явен слуга на мафиотски олигархични интереси. Интереси изначално нелегитимни и определяни, като престъпни.
24 Юли 2013 23:52
Контрапротестът бяха изборите.

Не позна, мой човек!
Изборите бяха голямото театро със сто годишната блудница в главната роля и преамбюла на 11.05.13 в Костинброд.
Ако хората не се бяха хванали на тая въдица, сега нямаше да има протести.
А бсп щеше да е кошмарен спомен от близкото и по-далечно минало.
24 Юли 2013 23:55
Къде беше моралният критерий на нацията, когато човек от върхушката на СИК, стана Гл.секретар на МВР,кмет на столицата и премиер на България?

Ако си настъпал веднъж мотиката, трябва ли да го повториш, за да не я настъпиш трети път?
За протестиращите - не е необходимо!
За критикуващите ги - явно: да!
25 Юли 2013 00:00
Управлението си е парекселанс легитимно. Зад него стоят гласовете на БСП, ДПС , когато трябва и на Атака. Т.е. три от четирите парламентарно представени партии. 143 депутатски гласа /срещу 97 гербераста. Това са резултатите и те са признати от Конституционния съд на РБ. И правителството е легитимно , защото бе избрано при кворум от 121 депутата. Това са фактите. Другото е софистиките на превратаджиите и лумпените на Иво Прокопиев.
25 Юли 2013 00:02
Прочетох статията,с някои заключения съм съгласна,с други не. Предсрочни избори трябва да има,но не веднага, а с изборите за европейски парламент,защото има неща,които неотложно трябва да се свършат и гласуват от парламента,започвайки с промените в изборния кодекс. БСП е партия на олигархията,както и тези пребивавали преди нея във властта си имат олигархични кръгове. Ходих няколко дни на протеста,просто като наблюдател и си направих няколко извода. Хорта които протестират поради накърненото си чувсво за морал не са чак толкова много. По голямата част от протестиращите са на площада заради накърнени интереси и са основно привърженици на СДС,ДСБ и ГЕРБ и приближени до тях,новата буржоазия така да се каже. Освен оставка на правителството и моментални извънаредни избори друго искане не чух. Не чух най-важното:искане на тотална ревизия на прехода и искане да се знае кой кой е в България,нещо без което каквито и и промени в избирателния закон да правим,каквато и нова конституция да гласуваме няма да промени нещата по същество. Новият дом иска здрави и стабилни основи. И точно непоставянето на подобни искания събуди в мен подозрението,че тази нова буржоазия е по някакъв начин свързана с партиите извън парламента,осигурявала и не позици във властта ,както на олигарсите,но част от държавната баница чрез държавни поръчки,консултантски услуги и други такива дейности нямащи нищо общо със истинкият малък и среден бизнес доколкото го има и който наистина се бори и работи за своето оцеляване. Моралът на тези същите не е по-висок от този срещу,който протестират. Мълчанието с което са обградени последните 24 години ме кара да се съмнявам че благосъстоянието им е резултат от много труд и усилия. По-скоро се дължи на близки отношения с някои хора,които не са във властта и заради които са протестите .
25 Юли 2013 00:04
***
25 Юли 2013 00:05
Никоя власт, никога и никъде през цялата история на човечеството не се е крепяла на физическа сила
Аха. Българските царства доброволно се подчинили на османците - просто били склонни да сътрудничат със султана - нямало нищо общо с армията му. Много хора сътрудничали по този начин с Чингиз Хан, Хитлер и Франко - властта била отдолу нагоре.
25 Юли 2013 00:12
За мен е ясна бТВ-частна е и който плаща поръчва музика СЕГА също беше частна, но поръчаната музика беше друга Сега СЕГА се сля в хор на абсурдно манипулативните медии, дори възприе техния НОВОЯЗ. Естествено е в света на всеобщата парична размяна. Но някак гнусна е мигновената промяна , както го каза ДИ на 95% от редакцията. Предстоят обаче още много цикла на това преобръщане, защото веднъж се случи, ще се повтаря с неизбежност на пазарната логика
25 Юли 2013 00:15
А управлението на БСП и ДПС нямаше как със 120 депутата, получени при това с преизчисление на гласовете под 4% да ималегитимност още в началото
А да - и прочети конституцията преди да пишеш глупости. Правителството на БСП+ДПС е подкрепено от повечето регистрирали се депутати. Но дори и да не ти се занимава с конституцията - само ще подскажа, че предишното правителство и имаше 116 депутата ( <120) - схващаш ли?
25 Юли 2013 00:16
Някога това място беше клуб за интелектуални дискусии. Сега е кенеф. Да влезе човек - да друсне едно говно , па да се върне на Лазурния...

Вярно.
Форумът бе съсипан от авторите на подобни шедьоври.
И твърде дългото им толериране.
25 Юли 2013 00:18
Мукта, чувал си израза "политическо пространство". В него, включително и на избори са разположени партиите и техните избиратели, които желаят политика в определени посоки.

Затова и когато събираш резултатите или броя депутати на отделни партии в една коалиция, не можеш да ги събираш, като прости положителни числа, а трябва да ги събираш, като вектори. Тогава ще получиш реалната стойност и нейната посока.

В случая със съюзът на ДПС и Атака можеш да походиш и по-просто - да събереш отрицателно с положително число, тъй, като посоките им са напълно противоположни. Противоположни дотолкона, че едната се създаде и прокламира почти единствено за да противостои на другата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД