:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Национализацията на Унгария

Страната, която се изправи срещу съветската диктатура и която беше с ясна прозападна ориентация, сега тихомълком одържавява фирми, гради правителствени монополи и укрепва ръководната роля на партията
СНИМКА: www.libcom.org
През 1956 г. унгарците първи се надигнаха с оръжие в ръка срещу комунистическата система в Източна Европа.
Новите магазини за цигари в Будапеща приличат по-скоро на секс шопове, отколкото на обикновени търговски обекти: върху затъмнените им витрини на видно място е изписано възрастовото ограничение - "18", в съответствие с изискванията, въведени от началото на юли. Официално правителството твърди, че се грижи за здравето на унгарците. Мнозина се питат обаче дали зад всичките новости не се крият и съвсем конкретни материални интереси. Броят на магазините за продажба на цигари е намален междувременно от 40 000 на по-малко от 5000. No more sale, обясняват продавачите по будките, на които още стоят рекламите за продажба на тютюневи изделия. Голяма част от тях са останали без лиценз след установяването на новите правила.

В същото време някои среди, близки до управляващата партия "Фидес", явно са се облагодетелствали, раздавайки си част от ценните лицензи. Тези лицензи на практика гарантират чисти печалби от десет процента. Възмущението от раздадените "на тъмно" лицензи нарасна до такава степен, че опозицията поиска да бъде изяснен механизмът, по който са били раздавани. Оказа се обаче, че в Закона за достъп до информацията набързо е било въведено съответното ограничение, така че всичко да остане скрито-покрито.

Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан - Янош Лазар, категорично отрече да са били обслужвани частни интереси и на свой ред обвини концерна "Филип Морис", че води кампания за очерняне на правителството. Болшинството унгарци обаче явно са на друго мнение. Данните от едно допитване сочат, че близо 70 процента от тях са убедени, че раздаването на лицензите за продажба на тютюневи изделия е облагодетелствало "хора, близки до управляващата партия "Фидес". Атаките, насочени към чуждестранни концерни, междувременно са станали неразделна част от правителствената пропаганда.

Целият тютюнев скандал, определен от левите медии като "държавна афера", е симптоматичен за унгарската икономика. Редица експерти, при това не само критично настроени към правителството, изтъкват, че откакто управлява "Фидес"(тоест от три години насам), влиянието на държавата се е увеличило многократно, а клиентелизмът и монополизмът са станали масова практика, коментира "Дойче веле".

Вярно е, че управляващите са постигнали и някои успехи - държавният дефицит например е намален под три процента, пазарът на труда е станал по-гъвкав, инфлацията спада. Но цената за тези успехи, според експертите, е твърде висока: въведени са близо 20 нови данъци, част от които със задна дата, а най-потърпевши от тях са големите концерни и международните фирми. Готовността за инвестиции рязко е спаднала, а одържавяването на приватизираните навремето фирми води до изкривяване на конкуренцията. Самият Орбан хвали своята "самостоятелна" икономическа политика и твърди, че дори Брюксел бил оценил неговите "изключителни постижения". Унгарските икономически експерти обаче критикуват непоследователната данъчна политика и растящата бедност, както и необяснимите финансови подаръци на правителството за някои социални слоеве. Недоволство пораждат и импровизациите на управляващите в икономическата сфера, които по-скоро "кърпят дупки", отколкото да водят последователна политика. А всичко това намалява конкурентоспособността на страната.

Унгарското правителство се опитва с помощта на нови монополи и все по-активна държавна намеса да ограничава свободното функциониране на пазара, смята икономистът Золтан Фаркаш, консултант на фондация "Фридрих Еберт". Примери има много: създаването на енергийния концерн МОЛ, изкупуването на газовия сектор от ЕОН, одържавяванията в машиностроенето и в алуминиевата промишленост, при банките и телекомуникациите, сметосъбирането и водоснабдяването, здравеопазването и образованието. С тази ренационализация на икономиката правителството на Орбан се опитва да укрепи партийния монопол на "Фидес" във властта. Външните наблюдатели обаче смятат, че протекционистката политика на Будапеща, която насърчава унгарските фирми и възпрепятства чуждестранните, рано или късно ще завърши с неуспех. В крайна сметка това е недопустима намеса в икономиката, която нарушава правилата на свободната конкуренция. Икономистът Шандор Рихтер смята, че и в сферата на фискалната политика правителството на Орбан допуска грешки, защото изтласква чуждестранните капитали, с което предизвиква спад на инвестициите, а оттам и трудности за унгарската икономика да се модернизира и да остава конкурентоспособна. "Изгледите за Унгария не са добри", прогнозира Рихтер, който говори за "депресивно общество" и за "непредвидимост" в поведението на Орбан. А един германски дипломат горчиво се шегува: "Преди 15 години тук масово се откриваха германски фирми. Актуалната тенденция е да се закриват."

Преди дни стана ясно, че Унгария обмисля да въведе данък "лукс", за да се увеличат приходите в държавната хазна, обяви премиерът на страната Виктор Орбан. Всъщност новият данък "лукс" ще представлява по-висока ставка на данък добавена стойност, който за луксозните стоки ще бъде в размер на 30-35%. В момента ДДС за голяма част от стоките и услугите в Унгария е 27% и е най-високата подобна ставка в страните - членки на ЕС. Според Орбан налогът "лукс" ще бъде "малък, но символичен елемент в данъчната система" на страната. Виктор Орбан даде луксозните автомобили и бижутата като пример за стоки, които ще бъдат обложени с новия данък. Премиерът сподели, че вече инструктирал министъра на икономиката Михай Варга да включи в проектобюджета на Унгария за следващата година по-висок ДДС върху луксозните стоки. Това е втори опит на Будапеща да въведе данък "лукс" - през 2011 г. Виктор Орбан лансира за първи път идеята за въвеждането на налог от 35%, но инициативата му бе отхвърлена от Брюксел. Междувременно Виктор Орбан призова етническите унгарци по света да се обединят, за да изградят силна нация. Орбан обясни, че правителството се е ангажирало да предложи паспорти на етническите унгарци, както и да им помогне да получат достъп до образование на унгарски език и да поддържат националната си идентичност. "По този начин можем да се превърнем от разпръсната в силна нация", допълни той. Това е поредният популистки ход на бившия лидер на студентите, който помогна много за свалянето на комунизма някога.
 Хиляди протестираха в Будапеща срещу промените в конституцията два дни преди вота в парламента. Въпреки демонстрациите и политическия натиск от Вашингтон и Брюксел промените минаха. Управляващите уверяват, че Унгария е жертва на международен заговор.
 Унгарци горят знамето на Евросъюза по време на една от многото демонстрации, свикани от крайнодясната партия "Йобик", която вече няколко години управлява Унгария заедно с консерваторите от "Фидес".
Снимки: ЕПА:БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан (в средата) на среща на Европейския съвет в Брюксел. До него са върховният представител на ЕС Херман ван Ромпой и британският премиер Дейвид Камерън. Решението на Унгария да промени конституцията си е открито предизвикателство към ЕС, а неудобната истина е, че Брюксел не може да направи много за бързото обуздаване на Будапеща, коментират анализатори.
38
4706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
05 Август 2013 21:04
Междувременно Виктор Орбан призова етническите унгарци по света да се обединят, за да изградят силна нация. Орбан обясни, че правителството се е ангажирало да предложи паспорти на етническите унгарци, както и да им помогне да получат достъп до образование на унгарски език и да поддържат националната си идентичност.


Червените еничари от бесепето и атакаджиите, никогаш нема да направят таквози нещо, щото са долнопробни слуги на Сава ефенди.
05 Август 2013 21:40
Апценцата и в леглото ! Айде...
05 Август 2013 21:50
Виктор Орбан
05 Август 2013 22:16
Да си извикат обратно и унгарския евреин Дж.Сорос. Да ги научи как се правят милиарди и то не от данъци. А по същество, много от мерките на Орбан плачат да бъдат приложени и у нас.
05 Август 2013 22:21
aver4e 05 Август 2013 21:40
Апценцата и в леглото ! Айде...

Koи 'апченца - онези с "качествената ерекция" от рекламата на екрана вляво, ли?
...
Унгарците са поналучкали нещо, но май управляващите им са наблегнали повечко на личното/партийното обогатяване.
Засилване ролята на демократичната държава е необходимо, но само до степен контрол и няколко насочващи закона - останалото трябва да се остави в ръцете на акционерите (един от който е държавата) и наетите от тях директори. Чужденци не бива да притежават повече от 49 %-та в която и да е национално-значима дейност/предприятие. Холдинги, с поне 40 %-на държавна акционерна собственост и 11 %-та гражданска (частна), трябва да контролират и активно участват в управлението на всички значими за нацията предприятия и дейности. Всяка частна собственост се ограничава конституционно до максимум 75 години.
06 Август 2013 00:30
Глей унгарчетата как се кефят около изкъртената кратуна на болшевишкия сатрап. Така бяха нагънали продажните куманизи, че се наложи, да ги "освобождават" втори път.
06 Август 2013 10:18
Е нали ние сме по-демократи от най-демократите и си подарихме всичко на чужденци,сега ша лапаме к...ра.
06 Август 2013 11:02
Примери има много: създаването на енергийния концерн МОЛ, изкупуването на газовия сектор от ЕОН, одържавяванията в машиностроенето и в алуминиевата промишленост, при банките и телекомуникациите, сметосъбирането и водоснабдяването, здравеопазването и образованието.
все добри неща.
Всъщност новият данък "лукс" ще представлява по-висока ставка на данък добавена стойност, който за луксозните стоки ще бъде в размер на 30-35%. В момента ДДС за голяма част от стоките и услугите в Унгария е 27% и е най-високата подобна ставка в страните - членки на ЕС.
Това с ДДС-то, обаче не върви в рамките на пазарната икономика. Аз специално отидох в Делауеър, където няма VAT да си купя лаптоп. Оказа се, че цените са същите, ако не и по-високи опт другите щати, където има VAT. След махнето на данъка търговците си вдигат цените и де факто те печелят, а не купиувачите. Във Вашингтон, където има VAT купих далече по-евтин лаптоп.
06 Август 2013 11:05
Глей унгарчетата как се кефят около изкъртената кратуна на болшевишкия сатрап. Така бяха нагънали продажните куманизи, че се наложи, да ги "освобождават" втори път.
Ей големи глупости пишат някои суеци. Янош Кадарсъвсем не беше сатрап, а беше направил Унгария да изглежда като Запада за нас.
В Белгия разговаряхме с един професор-унгарец избягал през 1956г. Говорихме си за политиката. Накрая той каза "и тук на Запад нещата не са наред".
06 Август 2013 11:14
Глей унгарчетата как се кефят около изкъртената кратуна на болшевишкия сатрап. Така бяха нагънали продажните куманизи, че се наложи, да ги "освобождават" втори път.


Верно ама чакаха да умре и тогава! И то не веднага а чакаха три години да не би случайно да вземе да се разгневи и да изкочи от мавзолея...




И шот имаха опит в посрещането на РККА през 1945. Това беше феерично събитие достойно за да бъде написан легендарен марш за него от великия Семен Чернецки и да има специален медал "За взятие Будапешта"....

Натисни тук
Натисни тук

06 Август 2013 11:23
Mrx
Янош Кадарсъвсем не беше сатрап, а беше направил Унгария да изглежда като Запада за нас.

Не думай Марксе! Хубаво ли ти изглеждаше Запада? Ами що държахте тогава българите в соц. концлагер? А иначе, ясно е на всички, че вие, БГ комунярите, бяхте от най-продажния савецки сорт. Това не значи обаче, че унгарците са били щастливи от техните си комуняри.
06 Август 2013 11:38
Това беше феерично събитие достойно за да бъде написан легендарен марш за него от великия Семен Чернецки и да има специален медал "За взятие Будапешта"..

Взеха Будапеща, ама не взеха унгарците. Затуй 90г посрани напуснаха централна европа. Тогава празнуваха унгарците.
06 Август 2013 11:43
Ъхъм,

Също кат Александър Македонски или Юлий Цезар. И те така напускаха. Ама историята друго казва....

06 Август 2013 11:50
Юдейските нео-троцкистчета, типична НПО-шорош конфекция, като Светослав Абросимов, отново ни пробутват лакейско поръчково анти-унгарско мат'рялче. Естествено , като всяко медийно слугинче, автора не е забравил да спомене и поръчителите на мат'рялчето, нео-колониалната анти-българска германска фондация "Фридрих Еберт", която обслужва дясно-консервативната номенклатурно-олигархична партия от мафиотски тип БСП, и любимото на всяко бившо българче и днешно жалко източноевропейско имигрантче, ненавиждащо бившата си Родина, колониалната анти-европейска медия Дойче веле. Ясно, че Берлин и германските колониални евро-чиновници в Брюксел са просто бесни, че Виктор Орбан, яростно се противопоставя на германския колониален обир над унгарците и отказва неговите съграждани да плащат с бедност, мизерия и унижения жизнения стандарт на германските бюргери и обслужващите единствено и само германския колониален интерес, брюкселски чиновници. Още по разярен е Берлин и Брюксел, че Орбан защитава с всички средства средния и дребния унгарски бизнес и жизнения стандарт на средно-заможните и по-бедните си сънародници, а от това естествено, както лакействащото авторче признава "... най-потърпевши от тях са големите концерни и международните фирми...". Естествено платеното, нещо като журналистче, искрено страда, че неговите господари имат такива проблеми. Накрая, за да подчертае, че наистина е платено евтино, немско колониално агитпропче, ни показва, къде ги стяга чепика, поръчителите на мат'рялчето
"А един германски дипломат горчиво се шегува: "Преди 15 години тук масово се откриваха германски фирми. Актуалната тенденция е да се закриват."
Мъка-а-а-а...Само "забравя" да спомене, че в Унгария няма срив на чуждите инвестиции, и вместо германските бандити-инвеститори, в страна влизат доста по-нормални и готови да спазват местното законодателство инвеститори от Китай, Русия, Великобритания и т.н. Виктор Орбан действа като един национално-отговорен държавен ръководител, който е отхвърлил нео-либералистките шорошки мантри и заблуди, който е напълно наясно с механизмите и технологията на германския колониален анти-европейски обир на страните от немския ЕСсср и който
поставя личния интерес на унгарците и националния интерес на Унгария, над интересите на германските бюргери и колониалните евро-чиновници в Брюксел.
Жалко, че България и българите не желаят да видят тези реалности и да потърсят своя , български Виктор Орбан....
06 Август 2013 12:15
Също кат Александър Македонски или Юлий Цезар. И те така напускаха. Ама историята друго казва....

Буцата в нечии гърла ще си остане за цял живот. Да държиш половината свят и да се скапеш от собствената си простотия и лакомия, е факт, който болшевикот не мое да преглътне. Е, поне да потърсим утеха в историята и пак малко да си помечтаем...
06 Август 2013 12:24
Ъхъм,
Такова скапване, че Русия в момента е на 4 място в ранглистата на империите за всички времена! За днешните държави дори не отварям дума. А "Империята в която Слънцето не залязва" в момента се тътри на 80 място....

06 Август 2013 12:36
ЗИП-е,

Защо се хващаш на евтините опити на платените дойчевеле-слугинчета да преместят акцента от коментарите в абсолютно друга посока, само и само да не се обсъжда поръчковото анти-унгарско"мат'рялче" и битката, която води Виктор Орбан срещу Берлин и германските нео-колониални евро-чиновници в Брюксел, в защита интересите на унгарците и Унгария. Форумният германски колониален слугинаж много често използва тази техника, когато коментарите не са по вкуса му....
06 Август 2013 12:42
Дън,
кометирам това което ми е кеф и има някъква връзка със статията!

А за Орбан моето мнение отдавна съм го казал! За съжаление в Мамковината никога няма да има такъв политик и не виждам защо требе да се абя в коментари.
Мамковината е обречена. Народа също го знае затова изчезва с огромна скорост и е най-бързо топящия се народ на планетата!

Дарвин за съжаление се оказва прав. Трябва някъкво чудо да се случи примерно кат на Парк де Пренс. А дано ама надали....

06 Август 2013 12:44
06 Август 2013 12:45
Дън,
коментирам това което ми е кеф и има някаква връзка със статията!
06 Август 2013 12:45
06 Август 2013 12:45
06 Август 2013 12:46
ЗИП
Ъхъм,
Такова скапване, че Русия в момента е на 4 място в ранглистата на империите за всички времена! За днешните държави дори не отварям дума. А "Империята в която Слънцето не залязва" в момента се тътри на 80 място....

Браво, веднага откликна на ценния ми съвет. Виждаш ли, че ще ти е по-леко, като се обърнеш към историята и малко си помечтаеш. Не е важно, че мечтите са вятър и мъгла, щом помагат.
06 Август 2013 12:46
06 Август 2013 12:52
Мъжествения,
Ако не си забелязал аз говоря за настоящето!

06 Август 2013 13:03
Юдейските нео-троцкистчета, типична НПО-шорош конфекция, като Светослав Абросимов, отново ни пробутват лакейско поръчково анти-унгарско мат'рялче. Естествено , като всяко медийно слугинче, авторът не е забравил да спомене и поръчителите на мат'рялчето, нео-колониалната анти-българска германска фондация "Фридрих Еберт...

Дън
Нещата трябва да се назовават с истинските им имена, макар че мнозина ще се почувстват засегнати.
П.П. Хубаво би било да си имаме български Орбан. Но той трябва да е силно независима личност. Необвързан с никакви чужди фондации, институти, НПО-та и еврейски гурута по промиване на мозъка.

06 Август 2013 13:12
Къв български Орбан, бе!? Ний си имаме Сатанишко, дето е негов върл идеен душманин и го критикува по сите европейски и световни форуми. Те това е положението.
06 Август 2013 13:39
Унгарското правителство се опитва с помощта на нови монополи и все по-активна държавна намеса да ограничава свободното функциониране на пазара, смята икономистът Золтан Фаркаш, консултант на фондация "Фридрих Еберт". Примери има много: създаването на енергийния концерн МОЛ, изкупуването на газовия сектор от ЕОН, одържавяванията в машиностроенето и в алуминиевата промишленост, при банките и телекомуникациите, сметосъбирането и водоснабдяването, здравеопазването и образованието.



Абе този Орбан дали не експериментира бъдещия икономически модел на Европа?
06 Август 2013 13:45
ЗИП

В очакване сме, да се появи другарчето ти, Душко. И то е от твойта секта. То пък се е видиотило на тема бели хора, диаманти, блондинки и т.н. И при него пост-CCCР травмата е нелечима. Като дупе и гащи сте си.
06 Август 2013 15:12
Може ли една корекция към снимката горе от 1956? Не е вярно,че Унгария била първата. Първи бяха Германците от ГДР на 17. юни 1953 в Берлин. Унгарците са втори, после чехите 1968, накрая поляците 1981. Ние никога не се опитахме. За сърбите дето показаха на Стали среден пръст още приживе да не говорим.
06 Август 2013 15:54
Външните наблюдатели обаче смятат, че протекционистката политика на Будапеща, която насърчава унгарските фирми и възпрепятства чуждестранните, рано или късно ще завърши с неуспех. В крайна сметка това е недопустима намеса в икономиката, която нарушава правилата на свободната конкуренция.




Няма как да бъде неуспех. Практиката показва, че неуспехът идва от унищожаване на собствените си производства и закриване на собствените си фирми. Все едно да кажеш на руснаците, че пътят към успеха е закриването на Газпром и поемането на руския газов сектор от западните фирми.
И чии правила се нарушават? Унгарците ли са ги създали тези правила? Правилата на свободната конкуренция изискват също така държавата да не спасява фалирали частни предприятия, но американската държава го прави. Досегашните правила за свободна търговия са дотолкова компрометирани, че донякъде е срамно да се споменават.
Другари, вземайте пример от Унгария. Подобни статии са тенденциозни и даже лъжливи.
06 Август 2013 15:57
injenercheto
Може ли една корекция към снимката горе от 1956? Не е вярно,че Унгария била първата. Първи бяха Германците от ГДР на 17. юни 1953 в Берлин. Унгарците са втори, после чехите 1968, накрая поляците 1981. Ние никога не се опитахме. За сърбите дето показаха на Стали среден пръст още приживе да не говорим.

Ние се опитахме да станем 16 република на СССР по решение на пасмината, която безнаказано дерибействаше 45 години и остави страната в руини. Чедата им дооглозгват до днес.
06 Август 2013 16:05
Gozambo
Няма как да бъде неуспех. Практиката показва, че неуспехът идва от унищожаване на собствените си производства и закриване на собствените си фирми. Все едно да кажеш на руснаците, че пътят към успеха е закриването на Газпром и поемането на руския газов сектор от западните фирми.
И чии правила се нарушават? Унгарците ли са ги създали тези правила? Правилата на свободната конкуренция изискват също така държавата да не спасява фалирали частни предприятия, но американската държава го прави. Досегашните правила за свободна търговия са дотолкова компрометирани, че донякъде е срамно да се споменават.
Другари, вземайте пример от Унгария. Подобни статии са тенденциозни и даже лъжливи.
06 Август 2013 16:21
Всички сфери, в които през последните години се реализират доходи в България, са използвани от организирани престъпни групи и за пране на пари. Това става ясно от последния юнски доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ за легализирането на мръсни пари в различни държави по света. Според документа на практика няма област, в която мафията да не е разпростряла пипалата си, за да изпере придобитите от наркотици, проституция, контрабанда, оръжие, данъчни измами и източване на банкови сметки.




"Ненамесата" на държавата до това води. Липсата на официална държавна икономическа политика дава възможност на държавните чиновници да участват самосиндикално в структурите на сенчестия бизнес. Държавният чиновник не може да бъде неутрален. Той или е срещу мафията и престъпността, или е с нея.
06 Август 2013 16:30
Червените еничари от бесепето и атакаджиите, никогаш нема да направят таквози нещо, щото са долнопробни слуги на Сава ефенди


Ами че гласувайте за АТАКА, какво се правите на ощипани госпойци ? Ето, Унгария ни показва нагледно , че една мотивирана нация, макар и малка, може да се пребори с неоколониализма и да поддържа висок външен авторитет. Както и средноевропейски жизнен стандарт.
06 Август 2013 16:34
Абе то какво може да разбере мужик от статия освен снимката.
06 Август 2013 16:52
Подлоги си бяхме, и подлоги си останахме.
06 Август 2013 19:26
Готин политик е тоз Орбан. Аз значи съм за дясното, щом и той бил от дясна партия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД