:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Чужда дума

Калин Донков
"Кауза" е чужда дума и в речника, който притежавам, е обяснена така: 1. Дело, обща работа. 2. Причина.

Второто значение е буквален превод на латинското causa.

Освен с произхода си, "кауза" е чужда в нашия живот и поради рядкото си, почти никога правилно и честно присъствие в него. Липсата на кауза (дело, обща работа) е един от фабричните дефекти на всяко сдружаване, на всякакво начинание в политиката и в публичния живот. Каузата в онзи смисъл, в който (вече извън речника) я разбираме като посвещаване, отдаване, обричане, не е разпространена в съвременното българско общество. Тя предполага вярност, доблест и отстояване, предполага усилия и дори жертви - непопулярна екзотика в сегашната действителност. Други идеали движат днешните политически лица, други са моторите на тяхното издигане и просперитет.

"Кауза" е ключова дума в бъдещето на всеки народ. Делото, общата работа свързват усилията на неговите дейци, само там могат да израснат неговите водачи и само там усилията му (общи!) ще дадат изстрадан плод. Каузата е еманация на неговите ценности и сама по себе си висша, съдбоносна негова ценност. Неподатливостта към разумно общо дело е фатална за цели поколения. Липсата на дарба и интуиция за постигане на сговор и сплотяване за такова дело може да се превърне в проклятие за цели нации.



Такава кауза липсва на днешния политически "елит"



Лични осъзнати каузи липсват и на повечето от неговите представители. Каузата, като "причина" за политическа дейност, не е присъща на преобладаващ процент от изявяващите се в политиката лица. (Обяснявам си го, че те имат друга "причина" за това.) Сега, в треската за бързо преразпределяне на властта, то се прояви отново - жегващо, драстично. В "букета" от претенденти да осребрят недоволството на множеството лидеруват персони с богато многопартийно минало, развявали различни пряпорци и дрънкали на различни гусли. Ако са имали каузи (партийни), то те са ги сменяли неведнъж. Изоставяли са едни, прегръщали са други. Повечето вече са се проваляли във властта, но изглежда им се е усладило да се провалят, щом са готови да повторят. Цинизмът, който подобни салтоморталета пораждат, е тяхната действителна кауза (причина). Колкото и да е странно, той е и главната причина за един възможен успех на подобни екипи. Това може би обяснява защо протестите на жълтите павета вече извикват меланхолия не само у онези, които нервират, но и у онези, които им симпатизират. И при победа, и при фиаско те ще имат един и същи край - поривът към истински ценности в националния живот ще има за резултат управници, които са сменяли ценностите си няколко пъти и са готови да опитат още. А повикът за нов морал ще бъде само повод да се мълчи за истинския, "стария", единствения (и все по-неудобен) морал в политиката и живота.



Каузите не са непременно победоносни,



те също и не триумфират само от това, че са каузи. Велика кауза са имали нашите възрожденци - тя е победила. Велика е била и каузата на героите от обединителните войни - завършила с покруса. Но всяка от тях е била пропита от възторг и катарзис, от вдъхновение и саможертви. Всяка от тях е стъпало от израстването на нацията, от което не можем да се откажем. Каква е каузата ни днес: провъзгласена, не, намекната дори? Имат ли такава върховете на държавата, имаме ли я и ние - да я следваме, докато се боричкаме с кризата и съдбата си? Вече трети месец тя напира на гърлото на множеството, но то не може да я напипа и да я изрече. Негово ли дело ще бъде накрая тя, или други хора ще бъдат посочени да го направят? Днес-утре ли ще стане това, или тя ще трябва да зрее още десетилетия? И ние с вас ще бъдем ли тук - това е въпросът!

Разбира се, всеки, който осъзнава своето място, както и това, че не е нито първи, нито последен в потеклото си, не може да живее без лична кауза. На това се крепи и светът - дори нашият. Разбирането за дълг, за доблест, за принос движи честния човек. И всеки се е на нещо посветил, отдал, обрекъл. Това е част от съкровението на човешкия живот. На въпроса: "За кого работиш ти?" адвокатът Пери Мейсън гордо обяснява: "Работя за една сляпа жена, чийто образ е издълбан в камъка на съдебната палата. Тя има теглилка в едната си ръка и меч в другата. Наричат я Правосъдие и за нея работя аз". Такъв образ пред себе си имат немалко съвременници - нещо, издълбано в камък, за което другите може и да не подозират, но което те никога не изгубват от погледа си. Хората с кауза се отличават от останалите. И се отличават изгодно. Поне в романите...

Но трябва да ми повярвате: сборът от хиляди, от милиони лични каузи не можа да замести общата, от която се нуждае всяко общество, всяко време. Тя е неговата причина да се развива, да бъде честно и справедливо. Горчиво е, когато това е просто чужда дума...





26
4766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
05 Септември 2013 20:11
Кауза...Когато хилядата протестъри изчезнаха из кривите улички при пристигането на наетите контра /при прегласуването на бюджета/ и наивниците разбраха, че те кауза нямат. За кауза човек се бие, умира ако трябва...Но...
А обща кауза няма. Не бива да се лъжем. Това изчезна заедно с морала, нравствеността, идеите...Остана пазарната демокрация. Всичко за продан...
А какви каузи са изнесени на жълтите павета...Като вносни плодове - лъскави, примамливи, безвкусни, изкуствени...
--------------------
Сайтът на Генек
05 Септември 2013 20:13
Единствената възможна кауза днес е ОЦЕЛЯВАНЕ.
05 Септември 2013 20:16
Негово ли дело ще бъде накрая тя, или други хора ще бъдат посочени да го направят?

Ех, г-н Донков, това вече се знае - каузата я формулира и ще я осъществи НП британския посланик.
05 Септември 2013 20:24
Има лесни начини за оцеляване, има и трудни начини.

Трудните начини са свързани с възвръщане на основните ценности - морал, почтеност, грижа за слабите (социално и физически), изграждане на държава, която работи в интерес на своите граждани.
Това е мисия невъзможна поради състоянието, до което е докарана България в момента. Когато масово пенсионерите загиват с 200 лева пенсии, когато РЕАЛНАТА безработица е 1/3 от работоспособното население, когато образованието е докарано до степен да подготвя секретарки и сервитьорки.

Лесния начин е свързан да си грабнеш парцалите, и да се изнесеш колкото е възможно по далеч от тази нещастна страна.
05 Септември 2013 21:04
С една дума causa perduta
05 Септември 2013 21:13
Ама стига с тия загиващи пенсионери, че вече се чудя в коя държава живеете Абе как не се чу поне за един пенсионер, който да не е дал хилядарки на телефонните измамници, даже и в най-забутаните села ! То бива митове и легенди, но всяко прекаляване е вредно. Само в България поне от 6-7 год. цъфти едър бизнес, наречен "телефонни измами" Благодарение на "бедните" ни пенсионери.
Каузи в България има, имало е и ще има. Независимо от чуждата дума. Посочвам само една - спасяването на медиците в Либия. Има и други, но медиите не се занимават с тях. И те си имат каузи, които не винаги съвпадат с тези на обществото. Най-вече по финансови причини. Това , че различни групи от хора имат една и съща кауза, без да са се обединили официално в по-голяма организация, и без да тръбят, не означава , че са малко , не означава, че каузата им е незначителна или неуспешна.
05 Септември 2013 21:15
Ама стига с тия загиващи пенсионери, че вече се чудя в коя държава живеете Абе как не се чу поне за един пенсионер, който да не е дал хилядарки на телефонните измамници, даже и в най-забутаните села ! То бива митове и легенди, но всяко прекаляване е вредно. Само в България поне от 6-7 год. цъфти едър бизнес, наречен "телефонни измами" Благодарение на "бедните" ни пенсионери.


Такава простотия досега не бях чел досега във форума, дори и от FL или Щръкльо

Слава, нужна ви е спешна психиатрична помощ
05 Септември 2013 21:19
Това , че различни групи от хора имат една и съща кауза, без да са се обединили официално в по-голяма организация, и без да тръбят, не означава , че са малко , не означава, че каузата им е незначителна или неуспешна.

Точно това означава. Освен ако не са се обединили около causa (cosa) nostra.
05 Септември 2013 21:29
Термопили

Константинос Кавафис

Превод: Стефан Гечев


Чест на онез, които във живота
да пазят Термопили са се врекли.
Те от дълга си нивга не отстъпват;
прями и справедливи във делата си,
но със тъга и със съчувствие дълбоко;
великодушни, ако са богати, а
ако са бедни, пак във малкото са щедри,
помагат, колкото им е възможно;
те само истината винаги говорят,
но без лъжците да презират или мразят.

И още по-голяма чест на тях се пада,
като предвиждат (а предвиждат често),
че Ефиалт ще се яви накрая,
че персите накрая ще преминат.


1900-1911
05 Септември 2013 22:56
Батинка мили, ,
Не е трудно да разпознаеш Фор-умните ни хиндивиди от по-горе, те са типични в днешната ни "каузалност".
За тях, тя е безгранична и не подлежи на Критика.
Раздават се като хисторични и нямат страх от бъдещата ни История.
Колкото и да ги ползват, такива, от чужди думи не отбират.
Вземи в пример, "думичките" на поне три Превъзходителства, при това и от Велики народи, и начина, по който ги сетихме в "каузалното" ни Пространство...
06 Септември 2013 00:12
Калине, шапо!
06 Септември 2013 14:40
nikola_tsanev
05 Сеп 2013 21:15
Истина ли е или не ? Простотията идва от факта, че всички пенсионери вадят и дават, още щом им звъннат. А ти кога ще спреш да коментираш мен и ще започнеш да коментираш по същество. Опровергай ме, вместо да се излагаш с тъпизми.
06 Септември 2013 15:20
Простотията идва от факта, че всички пенсионери вадят и дават, още щом им звъннат.


Имате ли познати пенсионери Слава? Съмнявам се
07 Септември 2013 10:41
Авторът,
За каузите, четете по-долу 3 писма по най-голямата злоба на деня. Белким открием къде сме и за какво се борим. А дано, ама надали.
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
07 Септември 2013 11:36
nikola_tsanev
06 Сеп 2013 15:20
ти да не си от измамените
08 Септември 2013 09:11
В "букета" от претенденти да осребрят недоволството на множеството лидеруват персони с богато многопартийно минало, развявали различни пряпорци и дрънкали на различни гусли.

Кажи го просто, не само да те разберат, ами да не си кълчиш езика и мислите! Кажи: същите тъпанари, от оня и по-оня ден, от години, от двадесет или тридесет години, едни и същи мекерата и т.н. Както и да е, няма да давам акъл и да се излагам повече.
08 Септември 2013 10:19
Кажи го просто, не само да те разберат, ами да не си кълчиш езика и мислите! Кажи: същите тъпанари, от оня и по-оня ден, от години, от двадесет или тридесет години, едни и същи мекерата и т.н.


Да пробваме дали ще разберете и ще ви задоволи една езиково неизкълчена гледна точка върху подобната структура на Викторианска Англия. Тя е на Чарлз Дикенс:

• The Barnacles were a very high family, and a very large family. They were dispersed all over the public offices, and held all sorts of public places. Either the nation was under a load of obligation to the Barnacles, or the Barnacles were under a load of obligation to the nation. It was not quite unanimously settled which; the Barnacles having their opinion, the nation theirs.

• The Circumlocution Office was (as everybody knows without being told) the most important Department under Government. No public business of any kind could possibly be done at any time without the acquiescence of the Circumlocution Office. Its finger was in the largest public pie, and in the smallest public tart. It was equally impossible to do the plainest right and to undo the plainest wrong without the express authority of the Circumlocution Office. Whatever was required to be done, the Circumlocution Office was beforehand with all the public departments in the art of perceiving — HOW NOT TO DO IT.


08 Септември 2013 10:29
...И пак Дикенс за частица от правосъдната система, но обобщаваща я:


This is the Court of Chancery, which has its decaying houses and its blighted lands in every shire, which has its worn-out lunatic in every madhouse and its dead in every churchyard, which has its ruined suitor with his slipshod heels and threadbare dress borrowing and begging through the round of every man's acquaintance, which gives to monied might the means abundantly of wearying out the right, which so exhausts finances, patience, courage, hope, so overthrows the brain and breaks the heart, that there is not an honourable man among its practitioners who would not give--who does not often give--the warning, "Suffer any wrong that can be done you rather than come here!"

The evil of it is that it is a world wrapped up in too much jeweller’s cotton and fine wool, and cannot hear the rushing of the larger worlds, and cannot see them as they circle round the sun. It is a deadened world, and its growth is sometimes unhealthy for want of air.


08 Септември 2013 10:50
Уважаема, къде е Викторианска Англия, Дикенс и ние? Много добре разбирате за какво говоря, пък и няма какво да се обясняваме - така мисля и толкова.
08 Септември 2013 11:06
Уважаема, къде е Викторианска Англия, Дикенс и ние?


Ами ако четяхме внимателно Дикенс, когато му беше времето - в нашата младост, не в неговата - можеше много неща да ни се изяснят навреме! И да бъдат избягнати впоследствие.

Но вие си мислете така - или онака. Ваше право. За което няма да дам живота си, щото няма нужда от това. Но не отричайте на Калин Донков правото да пише така, както му иде най от сърце и най-отръки.

08 Септември 2013 13:47

а з а медиците спасяването им излезе солено на цялата държава при все доказани техни по няколко престъпления.
08 Септември 2013 13:51
колегата не отрича, просто се чуди публично как за 1 хонорар човека се прави на ..
те така а дикенс е непригоден дори за пример в Бг условията хеле пък дълги постове на английски език../демек много сме учени/
09 Септември 2013 13:59
Чудесна статия! Благодаря!
09 Септември 2013 14:17
а дикенс е непригоден дори за пример в Бг условията хеле пък дълги постове на английски език../демек много сме учени/


И Маркс, и Енгелс, и Хегел - айде те философи, дълги постове на немски език /аман от учени/, но и Томас Ман, и Балзак, и Толстой, и Варлам Шаламов, и Пенчо Славейков - хаотично нахвърляни - и оня кьоравият Омир - и те непригодни за българските условия.

За българските условия - само "Вие сте прости, и аз съм прост". Че то било мноо просто, като "картофи да посееш".

Сущото - и в изкуствата...

Годините на страдания започнали от момента, когато в града пристигнал нов художник, Теофан Мухин.

Първата негова работа вдигнала голям шум в града. Това бил портрет на управителя на хотелиерския тръст. Теофан Мухин оставил триножниковистите далече зад себе си. Управителят на хотелиерския тръст бил изобразен не с маслени бои, не с акварел, не с въглен, не с темпера, не с пастел, не с гваш, не и с черен молив. Той бил изобразен с овес. И когато художникът Мухин откарвал с файтон картината в музея, конят неспокойно се озъртал и цвилел.

С течение на времето Мухин започнал да употребява и други житни растения.

Шумен успех имали портретите от просо, пшеница и мак, смелите наброски от кукуруз и булгур, пейзажите от ориз и натюрмортите от грухано просо.

Сега той работел над групов портрет. Голямото платно изобразявало заседание на окръжната планова комисия. Тази картина Теофан работел с боб и грах. Обаче дълбоко в душата си той си оставал верен на овеса, който му създал кариера и го отклонил от позициите на диалектическите триножниковисти.

— С овес, разбира се, е по-лесно! — възкликна Остап. — А пък Рубенс и Рафаел са диванета, с маслени бои се мъчили. Ние също сме диванета като Леонардо да Винчи. Дайте ни жълта емайлова боя.


Ех, компири...

10 Септември 2013 09:34
Г-н Цанев, стане ли дума за проблеми та дори и лична или национална каузи, все се намира някой да се хване за пенсионерите. Аз не съм пенсионер, но имам родители, които са. И ако имат някой заделен лев, това е с цената на много лишения от тяхна страна и на помощта, която им оказваме ние с брат ми. А тези пари са заделени за наистина "черни дни", както те казват. Всъщност за каква кауза говорим, като винаги става въпрос за пари и че някой друг ние е виновен.
10 Септември 2013 21:33
Поздравления за Калин Донков за хубавия разказ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД