:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Диагноза

Автобусна демокрация

Да организираш нещо с автобус, продължава да е най-откровеният знак, че си политически активен. И същевременно най-ясният показател за идейната ти импотентност
Драго Симеонов
Едва ли съществува друг обект, който по-красноречиво да символизира нивото на ментална зрялост у българската политическа класа от автобуса. В родния контекст това отдавна не е обикновено превозно средство, а важен фактор в движещите процеси на разбирането ни за демокрация.

С автобуси бяха докарани онези верни клакьори на правителството, които с гърди бранеха актуализацията на бюджета; и пак с автобуси ГЕРБ мобилизира симпатизантите си, за да резонира в тях риториката на лидера им. Не беше толкова далеч времето, когато автобуси подсигуряваха електоралната мощ на политическите търговци от ДПС.

Белият автобус от онази гореща юлска нощ се превърна в нарицателно за организационното слабоумие на властта, мобилизирала в своя защита провинциалната полиция, докарана също на свой ред с автобуси.

Нищо случайно няма в участието на рейсовете в обществените събития на България, независимо какво пише на предното им стъкло. Возенето и извозването станаха неизменна част от политическия арсенал и автобусите заеха мястото си в демонстрацията на демократична мощ, така както танковете имаха своята запазена роля в репресивната. И в двата случая става въпрос за една и съща мотивация.

По-апатичните, по-наивните или по-непаметливите не биха забелязали нищо странно в автобусите. Когато симпатизантите на една политическа сила желаят да я подкрепят на столичен терен, те използват средства за придвижване, подобно на футболните агитки, получаващи адреналинов прилив само в непосредствена близост до дразнителите си.

По-задружно, по-организирано, по-театрално и понякога по-евтино на общия фон на дългосрочните сметки. Правителството има своите привърженици и противници и извън жълтите павета и това всяка формация, претендираща за масовост, е длъжна да демонстрира. И именно в тази демонстрация е проблемът.

Защото в мисленето си родните лидери не са се променили особено от времената на Петър Младенов и неговия блян за налагане на воля с танкове. Ако алюзията ви е прекалена, нека споменем друг мотив на обществената масовка - тракторите; по-мекият вариант на тежката машинария в служба на политиката.

През 1990 г. текезесарката Руска Налбантова щеше да ги докара в защита на управляващите, двадесет и три години по-късно един друг майстор на кооперирането - Мирослав Найденов, беше готов да направи същото. Ето как между танка, трактора и автобуса има редица общи белези.

Те и трите са средства да се докарат в столичния център, сърцето на политическата ни система, външни аргументи и така илюзорно да се покаже национален мащаб. Всъщност единственото, което се излага, е ограниченото мислене на партийните кадровици и стадната подчиненост на зависимите от тях.

Да се върнем на рейсовете. От една страна, те трябва да са израз на масовост, а от друга страна, нищо друго не прави тази масовост по-нелепа от тях. Организацията им напомня същите механизми, с които политическата класа оцелява през изборите.

И най-ужасяващото е, че тя изобщо не се опитва да скрие това или поне да имитира промяна. Възможността да организираш нещо с автобус продължава да е най-откровеният знак, че си политически активен. И същевременно най-ясният показател за идейната ти импотентност.
27
3519
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
05 Септември 2013 20:14
От една страна, те трябва да са израз на масовост, а от друга страна, нищо друго не прави тази масовост по-нелепа от тях. Организацията им напомня същите механизми, с които политическата класа оцелява през изборите.

Сложи вместо "рейсове" - "протестиращите"...И става още по-точно...
Уеб кафето се мъчи да промива мозъци. Но колкото и да повтаряш "халва", в устата ти няма да стане сладко. /арабска поговорка/
-----------------
Сайтът на Генек
05 Септември 2013 20:23
Доста добро.
05 Септември 2013 20:40
Появи ли се вече камиончето с тонколоните начело на протеста?
05 Септември 2013 20:47
И най-ужасяващото е, че тя изобщо не се опитва да скрие това или поне да имитира промяна.


Ми да оправят БДЖ-то.
Дотогава рейсовете нямат алтернатива, което изчерпва темата.
05 Септември 2013 20:49
Доста глупаво
05 Септември 2013 20:54
Що за препечат!?

Ето как между танка, трактора и автобуса има редица общи белези.


Има един много голям общ белег. Изучават се във ВМЕИ (сега ТУ), в един и същи факултет - наречен Транспортен. И там влизаха и дори завършваха хора с повече в междуушието от самозвания критик
05 Септември 2013 20:55
Увлечен в преднамереността на тезата си, авторът пропуска ... очевидното. Автобусът е транспортно средство. Пътува от точка А до точка В. И ... пренася. Явлението е ... преносно. Нещо, което е в дефицит в точка А, се компенсира с друго, в излишък в точка В. Което прави А различна от В. Да, точка А и така си е особена - със статута си на столица е съсредоточие на ... власт. Но тази власт произтича (и) от точка В и от точките, назовани до края на азбуката, а и тя не стига. Което битуващите в съсредоточието А често ... забравят. И се налага да им се припомня.

Светът (ни), макар и малък, изглежда различен, гледан от точка А и от точка В. Въпрос на ... перспектива. Така автобусът става средство за промяна на перспективата. Тези от точка А не знаят гледката от точка В, не я разбират. По силата на съсредоточието, тези от точка А се мислят като алфата на мирозданието, родени са с убеждението, че те въртят света. Тези в точка В нямат това ... усещане. Като сиеминутни посетители на точка А те изведнъж получават непознатото за тях усещане, че (и) те могат да движат света - насам или натам. И това им харесва - "Пак ще дойдем!". И защо не - нима този тъй малък свят не е (и) техен?

Автобусът е транспортно средство. Тези в точка В имат свой опит с ... автобусите. Те свързваха точките в малкия им свят. Вече не ги свързват - не е изгодно на превозвачите. Това в точка А не знаят. И не разбират. В точка А плашат с Терминал 2. В точка В Терминал 2 е неясна метафора. От точка В тръгват за Европа не самолети, дори не и Авиоотряд 28. От точка В тръгват автобуси. По джоба им е, за самолет и Терминал 2 те пари нямат. Автобуси за полята на Португалия, Испания, Англия, Гърция. През прозорците на тези автобуси Европа, светът е различен.

Автобусите ... В точка В още им викат ... рейсове. Рейс ... "Рейс", Стратиев ... Спомнихте ли си вече, ... метафористи?
05 Септември 2013 20:57
Идеята е:
"Да оставим протеста на симпатичните и интелигентни протестиращи от София! Те най-добре знаят защо трябва да се протестира, докато останалите не го знаят това толкова добре!"
В идеята да се вадят горещи кестени с ръцете на субконтрактори от вебкафе обаче има нещо рационално - предпазва донякъде деморализирането на своя персонал - току-виж пак потрябва за нещо ексцентрично.
05 Септември 2013 21:00
Мдааааа, автобусната демокрация се появи, когато Пашата престана да плаща /платена демокрация?/ и протестът "Оставка!" стана близък до серия едновременни моноспектакли в камерен театър.

Автобусната демокрация показа няколко важни неща. Първото-че без проблем голяма партия може да организира по-многоброен митинг от протестиращите с "Оставка" срещу правителството/ и при ремонта на бюджета, и при "голямото посрещане"/. Второто- че Тиквоний не е в състояние да организира достатъчно масов, многохиляден митинг срещу правителството. И третото- че оставка и предсрочни избори с този протест просто няма да има.
05 Септември 2013 21:02
И‌да сме си спомнили, не сме сите за Алдомировци (‌навремето брилянтно изигран от Васил Попов)
05 Септември 2013 21:46
Все пак вчера автобус от редовната Софийска линия 76 проби кордона полицаи и протестиращият и отпуши "Орлов мост" като Медикс-Идеал тоалетна чиния!

Всъщност това ме дразни мен в протестите - как пък един не се сети, че не е редно да пречи на хората, които нямат и не желаят да имат нищо общо с пърформанса.
05 Септември 2013 22:10
маргаритка2


Да, да, да!
05 Септември 2013 23:05
Андрешко се е придвижвал с каруца...
05 Септември 2013 23:29
Фирмин, не се мъчи да обясняваш нещо което на самият теб е мътно и не можеш, а и не искаш да проумееш. От точка А до точка Б са бла,бла бла! Проблемът е в това, че това правителство е като Рейса на Ст. Стратиев, който пътува за НИКДЕ! А мнозина от тези, които се събират пред пилоните на НДК са като героя Алдомировци, който все иска да се прибере, но е хванал грешния рейс.
06 Септември 2013 00:08
"Случаен превоз"...
Тъжно е.
Г-н Донков е прав от съседната тема. Няма го общото дело! Има личен интерес, ограничен най-общо от обикновена тарикатщина. Даже личната кауза е приравнена към кола, телефон или изгоден "пакет". Пфу!
"Случаен превоз"



06 Септември 2013 00:23
По-нелепо писание в тая газета рядко съм чел. А чета газетата от първия й брой.
06 Септември 2013 01:02
Еклектично, едностранчиво, мъгливо.
Всеки си има светоусещане, но май това е доста особено...
06 Септември 2013 01:56
Що бе всичко си е на мястото - дойдоха да протестират по моловете хората - изразиха отношение. От това повече има има ли какво да се каже за характера, философията и въобще смисъла на партията ГЕРБ? БСП не виждам какво да ги обсъждам - контрапротест, колкото да има там нещо да се споменава по медиите... Чудя се само тия хора вярават ли си, по инерция ли ги правят тия неща или поставят театър за чуждите медии.
06 Септември 2013 02:00
Ах, да - наистина протестиращи има - моя брадчед дори ходи редовно, ама какво от това? Човек или прави някаква промяна или мрънка, перманентен протест без ясен билет за някъде си е просто мрънкане, а откак водихме един разговор с подобно съдържание не съм го чул да ми говори за протести и как ДПС владее държавата - ами владее я - щом може. Пък да мрънкаш за това, дори и на жълти павета, е нещо като културно турско робство - раята има право да се жалва на глас - страшно геройство, страшна революция. М-да, ако не сте ме разбрали, питам всеки протестиращ "какъв е плана за вземане на властта и коя я взема?"
06 Септември 2013 05:50
Това не е автобусна демокрация, това са партийни митинги! Всъщност и протеста е такъв от третия ден още. Разгониха всички хора, които са им неудобни и нямат връзка с реформаторите и желанието им за връщане във властта, което е постижимо точно, колкото е съизмеримо с морала им. Тези превратаджийски номерца минават вече 2 пъти, но този път се скриха зад тълпата, за да не се усети. Защото не случайно са загубили изборите заради кавгите си и съюза си с ГЕРБ. Това хич не беше морално и хората го помнят! Наказаха ги. Сега ще накажат и БСП за подобни неща. Но това не решава нищо! Чака ни хаос, мизерия, избори без избор и евентуално връщане на Борисов и кликата му на власт с някоя патерица, за да избягат от правосъдието.
06 Септември 2013 07:51
Провинцията също трябва да си каже думата пред Народното събрание Така, че няма друг начин, освен с автобуси. Протестите в София също се организират, но понеже софиянците са си тук, за тях няма автобуси. Така, че какво е искал да каже този автор?
06 Септември 2013 10:31
А защо смятате, че демокрацията не е железопътна? Разбира се поради простичката причина, че железниците бяха унищожени от същите тия, дето държат автобусните компании и обслужват политически интереси когато трябва. То се видя какъв отпор видя предложението за налагане на допълнително облагане на автобусни компании, с цел съживяването на пътническия железопътен превоз.
06 Септември 2013 17:05
До къде стигнаха тия! Няма по жалка картина от това да видиш как от тия автобуси слизат едни старци на по 75-80 годин. Прегърбени, кретащи с бастуните. И объркани се насмитат на некъде. На къде тръгнали и те не знаят. Много, много тъжно . И кой е на пълна далавера от целата разправия - БСПто и Атака под ураганен огън, пълна дескредитация сред обществото, а ДПС отзад граби. Назначи си обласните, министрите и зам министрите и прибира ,прибира. Пълни тъпаци се оказаха и Сергей и Сидеров. Аре дано поне е верно, че Сидеров е взел 20 милиона да ги крепи - поне да го разбереш , че не е пълен идиот.
06 Септември 2013 20:21
Драго Симеонов е обучен за полуинфантилно хилене в сутрешни радиопредавания. С това и да се занимава, защото другото видимо не му се удава.
06 Септември 2013 21:02
Отлична статия.
От една страна - говори за очевидното, но пък явно, че трябва да се повтаря очевидното, наглостта на партийните функционери у форума го изисква...
Провинцията също трябва да си каже думата пред Народното събрание

казва един от тях
Но..., кой си казва мнението, нещастният човечец, когото са поставили в небрано лозе, който честно си признава, че не знае кой е министър председател на държавата?
Или този, който му е платил превоза, вечерята, нощувката, закуската и вероятно дневните...
Цялата работа е пошла и воняща...
Болшевиките нямат проблем с имитацията на социална активност, само че вече не върви!
08 Септември 2013 12:07
Но..., кой си казва мнението, нещастният човечец, когото са поставили в небрано лозе, който честно си признава, че не знае кой е министър председател на държавата?
Хайде сега, пак почнаха да търсим доказателства за тезите си в изключенията. Тъй като доста обикалям провинцията отлично знам какво е мнението там на хората за протестите и то хора много с по-висок интелект от дъртиот. За тях това си е проява на софийската гъзария (което впрочем и аз твърдя).
Минал съм покрай протестите в Шумен, Пловдив и Бургас, съберат се 15-20 човека, от които 10-тина са кибици.
08 Септември 2013 15:34
Сириозну?! Автобуса ли бил символ на менталната зрялост у българската политическа класа? Не е ли Кугъра? И с какво да дойдат хората от провинцията, бе умнико? Аааа, с Кугър, щото така истинските софиянци обикалят провинцията. Аман от тиквеници с интелектуални претенции, които всъщност само лепят стереотипи от високата си кула от слонова кост.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД