:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 422
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

На Балканите всяка нация си приписва изключителност

Исторически факт и поетична метафора са различни неща, твърди сръбската писателка Вида Огненович
Снимки: личен архив
Вида Огненович
----

Вида Огненович е сръбска писателка, драматург, режисьор. Родена е през 1941 г. в днешна Черна гора. Завършила е литература във Филологическия факултет на Белградския университет, а през 1965 - режисура в Белградската академия за театрално, филмово и телевизионно изкуство. Специализира в Сорбоната, Париж, защитава магистърска степен в университета в Минесота, САЩ. Автор е на романи и пиеси, лауреат е на голям брой награди. Председател е на сръбския П.Е.Н. клуб, вицепрезидент е на Международния П.Е.Н. Издателство "Сиела" издаде на български романа й "Прелюбодейци". В момента Вида е посланик на Сърбия в Дания.

----

- Международната П.Е.Н. организация не е особено позната в някои страни. Защо съществува тя? Какво иска да промени?

- П.Е.Н. е планетарна организация на писателите с клубове в 145 страни на всички земни континенти. Осъществява си дейността главно през националните центрове и като професионална организация най-вече брани свободата на словото, автономията на книжовното дело. Защитава правата на пишещия срещу политическите, държавните, религиозните и всякакъв друг вид ограничения. Има, разбира се, и други цели - застъпва се за свободната циркулация на творческото писане по света, помага за популяризирането на добрата литература, съдейства за превеждането й, особено се грижи за правата на малките езици. За около сто години съществуване (П.Е.Н. е основана през 1921 г. в Лондон) П.Е.Н. винаги се е вълнувал от своевременното откриване на опасностите пред света - както по време на мир, така и по време на война. Е, имал е и много врагове...

- Така ли? Че какви?

- Ами - невежеството му е враг. Примитивната сила също. П.Е.Н. е организирал масови протести срещу горенето на книги от нацистите, спасявал е писатели от сталинистките лагери и от други диктаторски режими. Понякога го казвам и така, извинете, ако изглежда твърде патетично - П.Е.Н. е охранител на пламъчето на книжовността, нещо като пазител на планетарната енергия на Невинността.

- Да, доста приповдигнато и метафорично. Но на писателя му отива... Кажете, моля, на тазгодишната П.Е.Н. конференция в Скопие предложихте декларация от името на балканските П.Е.Н. центрове срещу жестокостта и цензурата в Турция, засягаща писатели и журналисти. Това хубаво, но има ли някакъв ефект?

- Какво да ви кажа - колкото и да изглежда сякаш властта там не забелязва тези неща, аз вярвам, че не е така. И знам от опит, че показното равнодушие на всяка власт към подобни критики е външно. Всъщност тя ги забелязва и още как. По правило властта демонстрира винаги свян и дискретност спрямо интелектуални предизвикателства, диалогът не й е любима форма в управлението - дори и в най-развитите и демократични организации. Властимащите, каквито ги познаваме, прогресивно почват да вярват, че от слово тяхната власт няма никога да падне, а единственото важно, което я държи, са оръжията. Обаче забравят, че са дошли на власт тъкмо с помощта на словото, най-често празно, демагогско, като канонада с халосни муниции слово. Не, не, убедена съм, че дори с крайчеца на съзнанието си те все пак се догаждат какво оръжие е словото и ги е страх от него. Затова чрез цензура, чрез подкупване или чрез натиск върху словото гледат да излекуват собствения страх, че властта им върху хората омеква... Затова трябва да им се напомня постоянно, че властовата им твърдина е от стиропор, че се гради върху собствения им властнически аутизъм.

- Балканските ни страни все още интерпретират по коренно противоположен начин общи исторически събития. Такива интерпретации често ни настройват един срещу друг. Мислите ли, че някога ще се излекуваме от националистическата реторика в учебниците си? И дали пък, ако го сторим, няма да загубим част от идентичността си?

- Да, да, и на мен ми се струва, че никъде освен на Балканите няма толкова комични примери как всяка съседна нация приписва на себе си изключителна уникалност, голям митотворчески потенциал. И вместо да насочваме усилията си към повече заможност за всички, към синхрон и хармония, ние се караме кой държи първенството в някой мит, чий е еди-кой си юнак или герой, сърбин ли е, българин ли, друг ли. Тъкмо поради тези особености сме били често части от чужди империи.

А исторически факт и поетична метафора са различни неща, пък ние едното често пращаме на мястото на другото. Затова все газим в мътната вода на преувеличената представа за себе си, хабим си енергията да помпаме собствената самобитност. То ни души и се въртим в кръг, от който другите европейски народи са успели да изскочат още в минали векове. Мисля, че модерната история трябва да се еманципира от народните песни и да служи на науката, а не на натруфената метафористика. Книжовността не би трябвало да насажда политически и идентификационни митове, да не служи като допинг за националистически грандоманщини.

- Казвате книжовността. Но днес се чете по-малко, думите на писателите не се чакат с трепет, сякаш са важен урок. Това белег за обща криза на хуманитарното ли е, или знак за някакъв дефицит на авторитети, на социална хармония?

- Трудно е да повярва човек в това, което казвате, днес, когато комуникационните средства са стигнали най-смелите фантазии от неотдавнашното минало. Но наистина днес идол може да възникне за една нощ, след някой концерт, а авторитети все повече липсват. Много сме далече дори от намек за социална хармония, а писателите не са вече говорители на истината, по-скоро от тях се иска да са нещо като обществени бавачки, шоумени. Твърде ограничена е ролята им във формирането на общественото мнение. Ако обаче поговорим за качеството на информацията като такава, то бързината на нейния обмен става сама по себе си проблем. Тя вече престава да бъде свързана с източника си, самодостатъчна си е в някакво кибер пространство и цената на този процес е нейното дехуманизиране. За да противодейства на тези процеси, информацията търси патериците на развлечението, на забавното и тази забавност постепенно измества съдържателния - търговския, дори политическия смисъл. Така побеждава и книгите, и много други изкуства. Атракционът на бързата комуникативност иска експлозивна развлекателност, без почивка и граници. Но такава развлекателност изсмуква жизнената енергия и води до депресии обществото, на които и прозак не помага. Все пак мисля, че книжовната култура ще преодолее тези кризи. Преодолявала е и по-големи. Истинската литература не може да не е вярна на хуманността, в центъра й винаги ще бъде човекът със своята драма, съмнения, разочарования, тайни. Докато има човек, той ще има интерес да се познава чрез словесността. Ние живеем живот, който би изглеждал на хората от миналото като научна фантастика. Можем да говорим с хора от различни континенти в едно и също време, можем за един ден да облетим земята, можем да обядваме в Париж, а да вечеряме в Ню Йорк, можем да видим на екрана своя събеседник от другия край на планетата... Но не можем все още да разберем какво мисли той - тайната си остава. Тази тайна се нарича човек. Затова сферата на литературата няма скоро да се изчерпа.

- Но и човекът е доста различен от Изток към Запад, от Юг към Север. Вие сте посланик на Сърбия в Дания. Усещате ли разделението в Европа - на бедни и богати, на стари и нови демокрации?

- Различията са обусловени от географски и от природни дадености. Деленето на богати и бедни не е само европейско, планетарно е. То корозира доверието между хората. Като посланик не съм приемана ни най-малко като представител на второ качество Европа, но вярвайте, понякога ми е мъчно за всичките тези - наричам ги сирачета на богатството. Сякаш паричните им авоари са им отнели и разума, и силата. Парите си те харчат като истерични нещастници, всичко им отива за задоволяване на нагона и лекуване на страха от собствената празнота. Разбира се, по-голямата покупателна сила дава някаква привидност на повече свобода, но ужасно е да видиш човек, който иска смисъл, а не може да си купи - никъде. От тази гледна точка смятам преситеността за също толкова опасна за човешкия живот, колкото е и гладът.

- А приличат ли си според Вас протестните движения днес по света? Виждаме вълнения къде ли не - в Египет и Тунис, в Бразилия, в Гърция и България... Глобален феномен ли е това, или навсякъде си има локална причина?

- Изглежда като глобално явление, но не е. Причините навсякъде са почти диаметрално различни. В Тунис искат връщане към конфесионалната държава, в Египет искат секуларизация на своята държава, в Гърция се бунтуват против твърде строгите мерки на ЕС, в България не искат повече корупция. Всеки протест има смисъл, но в зависимост от разумността си заслужава по-голяма или по-малка подкрепа.

- Занимавате се с театър и литература, с дипломация, с администрация, с политика - кое е най-важното в живота Ви? Семейството, кариерата, писането, парите?

- Много неща смятам за важни, но в основата на всичко е любовта. Сигурно не съм никак оригинална с този отговор, но така е. В привидната си незащитеност любовта се оказва всемогъща, с безброй лица. То е най-важното.
17
5199
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
05 Септември 2013 20:06
Е те такива глупости отдавна не бях чел. Тука някой психиатър трябва да се произнесе какво й е на тази. Въпреки че много подобни объркани женици, изгубили връзка с истинския свят съм виждал и у нас... не знам, просто в нашето съвремие, натискът върху здравия разум е по-силен от когато и да било. Колкото до това, че всяка нация на Балканите си приписвана изключителност - това е общотиражирана глупост. Всяка нация си приписва изключителност. За някой като САЩ и Швейцария е ясно защо - той Обамича на повечето речи натъртва, че САЩ са greatest country in the world, без да се майтапи. Но дори и пакистанците си мислят, че са изключителни. Лошо няма човек да има самочувствие, стига то да е оправдано, да не е за сметка на другите и да е смислено.
05 Септември 2013 22:35
Апа на Великденския остров кво самочувствие вадят! Едно от множествените наименования, което дават тихоокенските "Великденчета" на родния си край, е:

Те-Пито-о-те-хенуа: Пъп на Земята /света/.
05 Септември 2013 22:57
На Балканите всяка нация си е изключителна и няма нужда да си приписва нищо. Всички имат специфичен изработен през вековете собствен и богат език, собствена култура и вековна история. ***
05 Септември 2013 23:25
Много неща смятам за важни, но в основата на всичко е любовта. Сигурно не съм никак оригинална с този отговор, но така е. В привидната си незащитеност любовта се оказва всемогъща, с безброй лица.


Обикнах Ви. Съжалявам, че досега не бях чел нещо от Вас.


05 Септември 2013 23:33
Според скромното ми мнение, има две неща на този свят, призвани да ни превеждат Божието слово -
жената и литературата
05 Септември 2013 23:40
На Балканите всяка нация си приписва изключителност
Да ама само ние сме изключителни, другите са в грешка.
05 Септември 2013 23:56
"На Балканите всяка нация си приписва изключителност"

Да ама само ние сме изключителни, другите са в грешка.

Това безусловно е така.
Единствените, които не сме в грешка на Балканите, сме
гърци, българи, сърби, румънци, албанци, хървати, черногорци, турци, бошняци, словенци, цигани
06 Септември 2013 00:15
внимателният
2013-09-05 23:56:32

Забравилите сте най-основополагащите - "Луно, Луно, земьо македонска"
06 Септември 2013 00:24
Но не можем все още да разберем какво мисли той - тайната си остава. Тази тайна се нарича човек.

Това е интересно. Защо повечето писатели смятат, че голямата тайна се нарича Човек?
Не може ли да е мравка, тревичка, зелена еуглена или счупен графит?
06 Септември 2013 01:22
"Но не можем все още да разберем какво мисли той - тайната си остава. Тази тайна се нарича човек."

Това е интересно. Защо повечето писатели смятат, че голямата тайна се нарича Човек?
Не може ли да е мравка, тревичка, зелена еуглена или счупен графит

Не само че може, но е точно така.
Бог се проявава във всички и във всичко.
Но само жените го предусещате и само литературата ни дава представа за Него
06 Септември 2013 06:41
Днеска Лянчовски е изцяло обсебен от Музата.

Неведоми са пътищата Божии.
Амин.
06 Септември 2013 13:41
внимателният
2013-09-06 01:22:24
Бог се проявава във всички и във всичко.
Но само жените го предусещате и само литературата ни дава представа за Него


И много правилна представа дава:

"И господ от свода, през гъстия дим,
гледаше на всичко тих, невъзмутим!..."
06 Септември 2013 14:21
Добро интервю. Браво Бойко.
06 Септември 2013 15:44
На Балканите всяка нация си приписва изключителност


Ами вярно е, че само на Балканите е така. А така е защото само Балканите в света , са едно , и всички са изключителни с изключение на навлеци като турци и гърци , от които им е останало само името.Остава , Вида, родена в Черна гора , да усвести сърбето за това.Щото сърбето само от гйостерица разбират. Ама като ги удари гьостерицата им направиха Косово.
Внимателния ,
Това безусловно е така.
Единствените, които не сме в грешка на Балканите, сме
гърци, българи, сърби, румънци, албанци, хървати, черногорци, турци, бошняци, словенци, цигани
06 Септември 2013 20:57
понякога ми е мъчно за всичките тези - наричам ги сирачета на богатството. Сякаш паричните им авоари са им отнели и разума, и силата.

много вярно наблюдение! колкото повече пътувам из Западна(ла) Европа, толкова повече се удивлявам как парица е царица. на сърцето, на душата, Ледена. малцина са тези сред тях, които могат да се задоволят с малко, да оценят душевното.

наскоро срещнах някакво обсъждане покрай статия колко струва отглеждането на дете. доскоро живеех в блажено невежество, че изобщо може да съществува такава простотия. учудих се на поляризираността на мненията и особено ме шокира настървеността, с която нападаха малцината, които се изказваха, че това не се мери в пари.
в тази насока педивикията изкърти всичкия санитарен фаянс, извежда го от приблизителна стойност и после го смята с точност до цент по курс през нощта:
Based on a survey called "Cost of a Child" LV= (formerly known as Liverpool Victoria), it costs approximately £218,000 to raise a child in the United Kingdom from birth to 21 years of age. (In U.S. dollars, according to XE.com, based on mid-market rates on August 13, 2012 at 04:04 UTC, this amount would be approximately $341,684.32. The mid-market rates were 1 British pound being equal to 1.56736 U.S. dollars.[5])

ако мислите да раждате към полунощ или чак на сутринта, отказвайте се докато е време!



ние се караме кой държи първенството в някой мит, чий е еди-кой си юнак или герой, сърбин ли е, българин ли, друг ли.

българин е, точка!
надлъгвали се немец, французин, сърбин и българин кой как люби жена си по време на бременността. немецът се изказва предпазливо и казва, че пази майката на бъдещото си дете. французинът трябва да защити славата на нацията и открива наддаването с три месеца. сърбинът прави опит да го надмине и надига до шест месеца. нашенецът не е впечатлен и обявява, че го прави както преди до последната минута. сърбинът, обиден, че са го надцакали, процежда:
- те затОва си сте бугари ***** у главу!
06 Септември 2013 23:41
Българите отдавна са известни като талантливи, изобретателни, здрави, високо работоспособни при добра мотивация. Ненапразно Германия има специални облекчения за български ИТ специалисти, а Норвегия, Швеция, Германия, Финландия и други страни предлагат великолепни условия за наши лекари.
Всички си спомняте програмите за обучение на български деца в приемни семейства в Америка. Малко известен факт е, че след Втората световна война, Германия моли българското правителство да изпрати мъже за работа. Заради категоричния отказ на социалистическото правителство, Германия се обръща със същата молба първо към Югославия и Турция.
Гените на българите са много силни. Българинът е смесица от местно население, от многопрабългарски и други народности, които са минавали оттук.
ОКОЛО 30% ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ НОСЯТ СЪЩИЯ ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ КАТО ТОЗИ НА ДРЕВНОТО БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТПРЕДИ 7800 ГОДИНИ!
нашите корени, нашата родина се е зародила тук, на Балканите, а след потопа много от местното население се е преселило из цяла Европа, достигайки до Азия
В частност, почти целият фонд от митохондриална ДНК на българите има западно-евразийски произход и включва отличителни генетични маркери от всичките европейски популационни вълни от късно-палеолитната колонизация на Европа до по-скорошната ‘неолитизация’ на Европа
Общите резултати от това генетично изследване сочат, че най-близки по кръв с българите са техните съседи – гърци, румънци, сърби, турци, но и унгарците. Родството ни с тях е от далечната ни прародина в Средна Азия и общото ни придвижване с хуните към Европа.
Въпросният генетичен маркер ЕМ78-алфа (който е на 7800 г. – б. а.) е открит и в Египет, у доста хора в Кипър, в Палестина. Други маркери пък показват с кого сме се смесвали преди 2 хилядолетия, по времето на Христос. Най-близки тогава са ни били румънците, гърците, сицилианците, тюрките. Днес езикът ни е славянски, но геномът ни е прабългарски


малко дъфка за дъфчене
ето Натисни тук
07 Септември 2013 20:04
Много ми хареса интервюто с г-жата. Такъв тип хора са най-добрите посланици на страните си. Като си помисля какъв плевенски партиен ръб сложиха за консул преди няколко дни в Германия, и ми става чак неприятно от подобни сравнения.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД