:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ние с Обама мислим така за Сирия, а вие?

Българските политици си търсят място в международния дебат, но трудно ще се разберат каква да бъде позицията на държавата
Светослав Терзиев
Позицията ми е идентична с тази на президента Обама, установи на 2 септември българският президент Росен Плевнелиев, запитан каква е позицията на България за кризата в Сирия. Той откри прилика между себе си и американския президент, защото и двамата прехвърлиха проблема за дебат в парламентите на двете страни.

Да равняваш крачка с президента на най-силната държава е респектиращо, но неразумно. След седмица Барак Обама може да преодолее колебанията си и да нареди военен удар по Сирия дори без ясна подкрепа от Конгреса. Дали тогава нашият главнокомандващ Плевнелиев ще заеме "идентична позиция" за нападение срещу Сирия? Ако не му стигне решителност, ще има ли поне смелост да заяви, че по този въпрос се разминава с позицията на президента Обама?



За предупреждение трябва да му служи ужасното положение,



в което се оказа френският президент Франсоа Оланд, който заемаше войнствена поза, докато си мислеше, че тръгва с Обама на война в Сирия. Но сви бойните знамена, след като разбра, че не само Германия и Великобритания отказват да участват в наказателна операция в Сирия, но и че САЩ са склонни да изчакат. Да изтичаш сам пред строя, е конфузно. Съюзниците в лагера на френската левица веднага се дръпнаха от социалиста Оланд и комунистическият в. "Юманите" го подигра с голямо заглавие "Сирия: а сега - смешникът".

Плевнелиев е добил навик да предизвиква усмивки, когато се изказва по международни въпроси. За щастие, неговата роля по конституция е по-скоро представителна и освен излагане на държавата други сериозни последици не настъпват от неговия ентусиазъм във външната политика. България обаче е поставена пред изпитание да заяви позиция, и то по въпрос, от който може да понесе щети за своята национална сигурност - както в резултат на събитията, които предстоят да се случат не много далеч от нейните граници, така и поради липсата на обща политика на нейните съюзници в ЕС и НАТО. В усилията за координация тя трябва да каже какво мисли по сирийския проблем в Съвета на министрите на външните работи на ЕС и в Северноатлантическия съюз. Отделно всяка от големите държави, чийто глас се чува по проблемите на Близкия изток, се стреми да улови сигнали от малките, за да си изгради представа за международните нагласи. А България няма интерес да си разваля отношенията с никого.



Как постъпва в такава деликатна ситуация правителството?



В деня, когато Плевнелиев застана до Обама, без да знае какво ще реши американският президент, премиерът Пламен Орешарски огласи позицията на своя кабинет: "България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието в Сирия". С други думи, България очаква великите сили да се разберат (иначе няма да има решение на Съвета за сигурност), след което тя ще ги подкрепи. Удобно, ала непрактично, защото е ясно, че не могат да се разберат. При отсъствието на съгласие е важно държавата да има и резервен вариант, защото пак ще бъде питана с кого ще се чувства политически близка по сирийския проблем. На всичко отгоре може да й бъде поискано съдействие, което тя не изключва, обяснявайки, че още нищо не й е поискано. Тази готовност личи в изявлението на Орешарски, че България "ще допринася според възможностите си за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия". Тук възниква въпросът



какви са нейните възможности



В Афганистан започна участието си в операцията на НАТО през 2002 г. с полева баня (банно-перален комплекс) и 32-ма рейнджъри, после прати механизиран взвод, две охранителни роти, съветници и пр., които във върхови моменти наброяваха около 600 души. В Ирак се записа в "коалиция на желаещите" през 2003 г. и до края на 2008 г. участва с 11 контингента с общо 3367 души, които дадоха 13 жертви. В операцията срещу Либия "Обединен защитник" през 2011 г. бе по-сдържана и предостави само фрегатата "Дръзки" със 160 матроси да патрулират в Средиземно море срещу нарушаване на оръжейното ембарго.

Най-внимателно следи днешните военни възможности на държавата министърът на отбраната Ангел Найденов. "България не разполага с такива способности за участие в преки бойни действия. Не разполагаме и с бойна авиация, която да участва при нанасяне на бойни удари, както и със самолети, способни да зареждат във въздуха", поясни той и добави, че към България не е отправено запитване или искане за участие в т.нар. "коалиция на желаещите". "България трябва да е резервирана към този вариант и за мен той е неприемлив", отсече авансово Найденов. В този смисъл той се доближава в рамките на НАТО до позицията на Германия, която заради предстоящите избори на 22 септември изключва всякакви разговори за нейно участие в операция срещу режима на Башар Асад. Нито дясната Ангела Меркел, нито нейният ляв съперник Пеер Щайнбрюк биха провокирали германската общественост с непопулярната по принцип идея за включване на страната в нова война. Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че САЩ не са искали германско участие в удар по Сирия "и ние не предвиждаме" да участваме.

Не толкова категорична е позицията на българския външен министър Кристиан Вигенин, който също набляга, че още не са ни канили в операция срещу Сирия, но спира дотук и не отхвърля евентуално участие. Той е по-уклончив от Найденов и си оставя вратичка: "Аз мисля, че е много малко вероятно България да се включи в "коалиция на желаещите", и подчертавам, че до този момент не е имало каквито и да е било искания - конкретни, нито за военно или друго участие, нито дори за политическа подкрепа на подобни действия". Колкото и малко да е вероятно, все пак има такава вероятност, както се разбра, от негово изявление след заседанието на външната комисия в Народното събрание в сряда.



Бившият премиер Бойко Борисов го нападна по повод ситуацията в Сирия:



"Тя е изключително опасна, а българският външен министър е много слаб". Вероятно го сравнява със своя бивш външен министър Николай Младенов, който бе хиперактивен около кризата в Сирия и се стараеше да играе ролята на координатор и обединител на сирийската опозиция. Ако правителството на ГЕРБ бе повторило мандата, сигурно България щеше да стои най-близо до нетърпеливата Франция за бърз удар по режима на Башар Асад. И вероятно щеше да изпрати отиващия си посланик Филип Отие с традиционния орден "Стара планина", който му бе отказан от Вигенин.

Получава се парадоксално политическо разместване - управляващите френски социалисти се разминават с управляващите български социалисти и биха могли да намерят съмишленици по-скоро в българската десница, докато резервираната към нова война в Близкия изток френска десница може да разчита на разбиране в левия сектор в България. Подобна беше ситуацията при управлението на десния президент Жак Ширак, който се обяви против нашествието в Ирак - за радост на българската левица, докато нашата десница имаше по-войнствена нагласа.

Политически синхрон между Франция и България в момента може да се намери единствено в крайния десен сектор. Председателката на Националния фронт Марина льо Пен се обяви "яростно срещу всяка намеса, независимо от доказателствата (за химическата атака)", като обясни: "Интересите на Франция не са засегнати. Няма за какво да се намесваме". Тя сякаш се бе консултирала с лидера на "Атака" Волен Сидеров, който няколко дни преди нея бе заявил: "Позицията на "Атака" е категорично против участието на България в какъвто и да е военен конфликт. "Атака" е за пълен неутралитет на държавата ни".

Единственият, който не се колебае да зове за военно участие на България в Сирия, е бившият министър на външните работи Соломон Паси. Както при нашествието в Ирак не се интересуваше от доказателствата срещу режима на Саддам Хюсеин, така и сега не са му нужни заключения на експерти по химическите оръжия, за да провъзгласи режима на Башар Асад за виновен и заслужаващ наказание. "Президентът на Сирия Башар Асад трябва да бъде отстранен от власт, независимо дали е използвал или не химическо оръжие срещу цивилни", отсече той. Ако бе станал генерален секретар на НАТО, както се бе кандидатирал преди 4 години, България щеше да шие вече знамето на операцията в Сирия, за която дори президентът на САЩ още се колебае. Все пак е хубаво, че българските политици имат кратък срок на годност и не се задържат повече от един мандат на власт.
Карикатура: Христо Комарницки
--------
Снимка: президентството
Президентът Росен Плевнелиев разговаря с президента на САЩ Барак Обама преди заседанието на Северноатлантическия съвет на НАТО миналата година през май.
54
6668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
05 Септември 2013 19:51
Поздравление за доброто завръщане!
05 Септември 2013 19:52
Липсва коментар за предложението на В. Сидеров България предварително да обяви неутралитет. Да не се окаже, че това е най-разумното предложение.
05 Септември 2013 19:55
Президентът Росен Плевнелиев разговаря с президента на САЩ Барак Обама преди заседанието на Северноатлантическия съвет на НАТО миналата година през май.

Моля в.Сега да даде стенограмата и звуковия файл от този разговор,след като ни съобщава,че е разговор.Щото може да не е разговор,а две думи срещу една..
05 Септември 2013 20:06
Хюсеин Обама мисли за американските национални интереси в Сирия. Чехльо също...
------------------------------
Сайтът на Генек
05 Септември 2013 20:16
Моля в.Сега да даде стенограмата и звуковия файл от този разговор,след като ни съобщава,че е разговор.


Стенограмата е ясна:

Плевньо: Хелоу мистър грейт президент оф дъ грейт контри (тъпа усмивка и изплезен език). Со найс анд проуд то мийт...
Обама: take care bud.
05 Септември 2013 20:22
Аз предлагам - ако доживеем дотогава - за Нова година ПрезидентО хич да не се хАби да търси американски картички за илюстрация на речта си, а направо да ни пуска речите на Обама.

За по-патриотично може екипът му да добави субтитри.
05 Септември 2013 20:39
карикатурата е боклук
05 Септември 2013 20:39
Кой е тоя дебил срещу Обамба?
05 Септември 2013 20:51
Така де, интересите не са засегнати, а избиванто на десетки хиляди не само не е наш проблем, но и не ни вълнува. Да си напълним търбусите, другото е вятър работа, нали !
05 Септември 2013 20:52
Прочете ли внимателно статията, герберке?
05 Септември 2013 20:54
Г-н Терзиев

Часовник Слава, явно пак е изостанал
05 Септември 2013 21:02
Много добър анализ.
05 Септември 2013 21:10
В деня, когато Плевнелиев застана до Обама, без да знае какво ще реши американският президент, премиерът Пламен Орешарски огласи позицията на своя кабинет: "България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието в Сирия". С други думи, България очаква великите сили да се разберат (иначе няма да има решение на Съвета за сигурност), след което тя ще ги подкрепи. Удобно, ала непрактично, защото е ясно, че не могат да се разберат.

Г-да, това не е позицията на Орешарски, а международното право.
САЩ може да се нападне Сирия ако Съвета за сигурност гласува единодушно или ако съществува непосредственна опасност за сигурността на САЩ от Сирия. И двете условия не съществуват. Ако САЩ нападнат това ще е с/у международните закони (това каза и Бан Ки Муун) и се нарича АГРЕСИЯ. Като обикновенно в помиярските медии въпроса със законността се заменя с въпроса за дали ни харесва Асад.
СЕГА, карикатурата с кървавата баня е гадна и лъжлива. Крадеца вика „дружте крадеца”. Сирия беше нападната от десетки хиляди джихадисти, защото президента не бил като тях – суни, не бил контролиран от ЦРУ/МОСАД. Зад цялата тая помия още от самото начало стояха западните медии с рекламата на сирийската „революция”. Невежото българско население, което в по-големия случай даже не се справя добре с руския език се храни като прасе на коритото на казионните медии като СЕГА, прокарващи про-НАТО, анти-българска пропаганда. Има много публикации, че именно терористите използват химически оръжия за да предизвикат намесата на запада. Кери каза, че вече няма значение кой тровел хората, Асад трябва да си върви. Кери също каза, че нямало Ал Кайда в Сирия. По цял свят хората са бесни на безогледния начин по който запада използва Ал Кайда за да се срине още една страна. Българската публика свежда всичко до игра на големите сили. Робски душици, без душа, достойнство и позиция!
Америкамски конгресмен казва „ако САЩ нападне Сирия ще се превърне във ВВС на АлКайда”. Колко са още кретените, които не го разбират?
Палячото президент показва за последен път, че България не е държава откак влезе в НАТО и ЕС. Не само, че не ни питат за нищо, но и си налагат мнението по начин уронващ и най-скромното достойнство.
България трябва да поиска от САЩ да покажат доказателствата, че сирийската армия е използвала БОВ, които сега са „секретни” (разбирай смехотворни). Ако се окаже, че опозицията е виновна както в няколко предишни случая България трябва да помогне на правителството на Сирия, не на Ал Кайда. Не за пръв път продажните български правителства помагат на Ал Кайда. Спомняте ли си Ал Зауахири в България, организиращ терористи за Босна и Косово с турски паспорти?
05 Септември 2013 21:14
Добра статия, дано Симпли я прочете...
05 Септември 2013 21:34
Не разбирам защо Терзиев нарича Сидеров и партията му "крайнодесни" и го уподобява на Националния Фронт във Франция.
Сидеров си е обикновен комунист, червена кратуна, последователен марксист-ленинец. Другото по него е камуфлаж.
05 Септември 2013 21:34
Добър анализ - показани са всички гледни точки! Точно такива статии липсваха в последно време. Съвет към останалите му колеги във вестника - прочетете няколко пъти написаното от Терзиев и се учете.
05 Септември 2013 21:44

Карикатурата просто е цивилизационно недопустима.
Не бих искал да живея в едно и също социално пространство с човек, имащ подобен поглед към света.
05 Септември 2013 21:44
Много ВАЖНО!!!
Натисни тук


Power served on the advisory board that created the “Responsibility to Protect,” or R2P doctrine that would be used to justify any U.S. strikes in Syria.
The U.S.-NATO bombings in Libya in 2011 have been widely regarded as a test of R2P.
The doctrine, now backed by the United Nations, is based on the idea that sovereignty is not a privilege but a responsibility that can be revoked if a country is accused of “war crimes,” “genocide,” “crimes against humanity” or “ethnic cleansing.”
The term “war crimes” has, at times, been used indiscriminately by various U.N.-backed international bodies, including the International Criminal Court, or ICC, which has applied it to Israeli anti-terror operations in Gaza. There is also concern the ICC could be used to prosecute U.S. troops.
Billionaire George Soros’ Open Society is one of only three non-governmental funders of the Global Centre for the Responsibility to Protect, the main body behind promoting the doctrine.

Посланника на САЩ в ООН Саманта Пауър спазва традицията да играе ролята на бясна кучка, не по-зле от предишните 2-3 такива.
Новия световен ред налага доктрината „Responsibility to Protect (R2P)” – отговорност да предпазва, която може да се използва за да се оправдае агресията на САЩ с/у Сирия. Тоази доктрина беше използване и с/у Либия. Помните ли? „Трябва да бомбардираме Либия защото Кадафи МОЖЕ да бомбардира Бенгази!”. Идеята е, че суверинитета не е привилегия, а задължение и може да бъде анулиран (от НАТО ако не стане чрез ООН ) ако държава е обвинена в геноцид, престъпления с/о човечеството или етническо чистене. Любимеца на нашите NGOта и политици Сорос е главен двигател на тази форма на Новия световен ред. Кой посочва нарушителите? Разбира се НАТО, като маша на имперския кабал. НАТО не беше ли създадено за защита на невинните, безпомощни западни империи? От кога им стана задължение да се ровят в чуждото бельо? Какви са „успехите” на НАТО? Раздушаване на Виетнам, Лаос, Камбодиа, Югославия, Ирак, Афганистан, Либия и сега Сирия да назовем част от успехите. Кретените не разбират, че задача номер 1 на НАТО е да не допусне държава извън него да просперира, да се развива независимо в интерес на собственното си население.
Представете си един ден осъмваме с цигански училища, мормонски църкви с/у всяко училище и джамии във всяко село? Децата започват да учат цигански и турски за да не чувстват малцинствата неудобно. Нямам против хората да избират какъв език да учат, но съм против тези, които пречат на самоопределението на нациите.

05 Септември 2013 21:47
Пя я мислим, дека "умно куче у мъгла не лае"
05 Септември 2013 22:07
Че сме бананова република и колония е ясно, но че президента ни се държи като евтина к......, на която никой не обръща внимание е много ниско.
05 Септември 2013 23:26
Веднъж попитали Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ:
- Какво представлява „притискащата дипломация“?
Кисинджър отговорил:
- О, това е уникален еврейски метод. Ще ви обясня с пример. Да речем, че искате да омъжите дъщерята на Рокфелер за обикновено селско момче от България.
- Какво? Как може да стане такова н...ещо?
- Много лесно. Отивам в едно българско село, избирам си един приятен младеж и му казвам.
- Искате ли да се ожените за американска еврейка?
Той объркано отговаря:
- У нас тук е пълно с момичета.
Аз продължавам:
- Да, но тя е дъщеря на милиардер!
Младежът се почесва по главата и казва:
- Е, това променя нещата…
Тогава отивам в Швейцария на среща в банката и питам:
- Искате ли да имате за президент на банката българско селянче?
- Фу, – отговарят от банката.
- А ако той е бъдещия зет на Рокфелер?
- Е, това разбира се променя нещата..
Отивам при Рокфелер и му казвам:
- Искате ли за зет български селянин?
А той възмутено:
- Какво говорите, в нашето семейство всички са финансисти!
Казвам му:
- Да, но той е председател на управителния съвет на швейцарската банка!
Рокфелер се замисля и клати глава:
- О, но това променя нещата! Сюзи, ела тук. Господин Кисинджър ти е намерил годеник. Той е президент на Швейцарската банка!
Сюзи недоволно мърмори:
- Ох, все финансисти, скучни и неприятни.
Но аз й казвам:
- Да, но той е едно здраво и силно българско момче!
А тя с възторг:
- О-о-о! Това променя нещата...
06 Септември 2013 00:01
Този виц беше известен през 80-те като "дипломатическа совалка".
06 Септември 2013 00:16
Туй, че нашият пряпорец се държи от всекакви пишман-политици е ясно.
Въпросът е, кога най-сетне ще попадне в истински български ръце.

06 Септември 2013 00:36
Обама е политически коректна кукла на конци и общо взето интелетуално импотентен.
Нашите марионетки са още по-импотенти.
Да се иска военна подкрепа от БГ в полза на американска военна дивотия където и да било по света е като да се иска от импотентен кастрат да прави деца!

Изобщо казано - пълен конфуз!
06 Септември 2013 01:04
Магдалена Ташева- депутат от "Атака" : "...Имайте предвид обаче, че американската икономика е базирана върху военно-промишления комплекс. Още при първите ракети „Томахоук“, които се посипят върху сирийската територия акции на големите корпорации ще се вдигнат. Военно-промишленият комплекс тегли като мощен локомотив цялата американска икономика. При война това означава многомилиардни поръчки не само за военната индустрия. Тя от своя страна дава поръчки на автомобилна индустрия, на компютърната индустрия. При войната в Ирак дори фирмите, осигуряващи слънцезащитни кремове на американската армия натрупаха огромни пари. За това Щатите не могат да съществуват без войни..."
"...Тъй наречените бежанци, струпани по границата между Турция и Сирия са главорези, канибали и масови убийци.
Това се дискутираше в турския Маждлис. Светските партии – Отечествената партия, Републиканската партия, Кюрдската партия искаха моментално да бъдат разтурени тези лагери и тъй наречените бежанци да бъдат екстрадирани в родината им... Защо Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ не приемат бежанци? Те категорично отказват. Тези бежанци там биха живели много по-добре, първо защото това са охолни държави, които могат да се грижат за тях и второ, защото имат верска и езикова съвместимост. Защо Израел не приема бежанци?..."
...............................
На 30 август 2013 г. депутати от Атака внесоха в деловодството на парламента проект за решение за обявяване на пълен неутралитет на страната ни при евентуален военен конфликт в Сирия. Настояват България да не участва с контингент, да не предоставя бази, съоръжения или логистична подкрепа.
От Атака очакват внесения от тях документ да влезе веднага като първа точка в дневния ред на Народното събрание другата седмица.
Проекторешението на "Атака" гласи:
На основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 78, ал. 1 от ПОДНС внасяме проект за решение за обявяване на неутралитет, неизпращане на български военни контингенти и формирования, забрана за предоставяне на територии, военни бази и/или цивилни съоръжения във връзка с евентуален военен конфликт в Близкия изток и мотиви към него, гласи текстът на проекторешението, адресирано до председателя на парламента Михаил Миков.





06 Септември 2013 05:52
А защо няма поне една статия, посветена на Съединението? Или то вече е без значение при днешното ни разединение?
06 Септември 2013 07:39
нашият офшорник Арлекино, с глупавата усмивка, няма начин пръв да не покаже, че българските политици са ибрикчии. И той се пише барабар Петко с мъжете. И ако може да му се забрави комсомолското минало.
06 Септември 2013 07:45
карикатурата е боклук
Действително, че си е пълен буклук. Комарицки все повече се излага с липсата на каквотои и да е въображения. Само простотии.
06 Септември 2013 07:50
Честит празник на всички българи . Днешната дата е велика,и според мен тя трябваше да бъде обявена за национален празник на Република България,защото въпреки съпротивата на великите сили България осъществи САМА своето национално обединение.
06 Септември 2013 09:08
Мдам, политическият слугинаж за кратки срокове силно уврежда не само таланта, но и, очевидно, интелекта и способността за обективна преценка. Човек е добре да крепи публичния си образ чист. Въпрос на личен избор...

Честит празник на всички форумци!
06 Септември 2013 09:32
Честит ден на Съединението на вси! С откъс от народния поет Иван Вазов:

Случаят или по-добре - логическият ход на нещата, който събра в Пловдив неколцина от героите на тая история, пръснати досега по разни страни на България, беше довел и Ивана Боримечката. Нашият стар познайник не беше устоял най-подире против влечението на сърцето си и преди две години и половина напусна България. Неговото родно село стоеше още в полуразвалини и той се засели в богатото село Д., в долината на Марица, недалеко от Пловдив. Вкусил доста от политиката, той и сега не оставаше равнодушен на нея и колчем дохождаше в Пловдив, отбиваше се при приятеля си Стремски да узнае нещо по въпроса на съединението. Засега неговата политическа роля се ограничаваше в това въжделение. За депутат да се избира тука той нито помисли. "Де може в автономията един селяк да влезе в камарата! Тук не е простотия, като Шопландия... Тука образовани глави само се избират!" - думаше си Иван не без гордост за "Тракията". Тоя път Иван водеше Гурка и Скобелева - да ги кръсти в огъня на борбата за съединението. Тълпата заприщи улицата, из която вървеше. Вместо да се намали, тя растеше от нови съчувственици. Имаше там: търговци, занаятчии, денгубци, изпъдени чиновници; имаше печатари - напуснали всичките печатници в столицата, имаше гимназисти, изключени и не - между тях - Борис Шамуров, имаше хамали, селяни, чужденци любопитни и всичката празна сган на крайните пловдивски махали, застървена от вчера за днешния митинг - днес беше неделен ден. Но тая смесена тълпа, доведена тука от различни побуждения, се сливаше духовно в едно искрено патриотическо чувство.
Полицията оставаше свободно мирното политическо шествие, позволено от законите. Градоначалникът, един русин, не намираше за добре да пречи на народа да иска онова, което Русия бе искала и подписала в Сан Стефано.
Иван Боримечката, който по ръст и по разпаленост изглеждаше като един от вождовете на множеството, показваше особено усърдие - неговия огромен глас задушаваше другите и даваше тона. Той често се обръщаше към децата си:
- Гурко! Викай!
- Скобелчо! Като идем пред руския цар, да извикаш ура, да не стоиш като папин?
"Руският цар" беше руският консул, пред балкона на когото тълпата отиваше да манифестира. Боримечката нямаше време тука да обяснява Скобелеву разликата между двамата и да го посветява в тънкостите на държавната наука.
Това шествие към домът на руският представител, скръбно по своето възпитателно значение за младото поколение у един млад народ, фърляше едно триумфално изражение по всички лица. Култът към Русия в Южна България, тогава още горещ и непокътнат в масата, а в интелигенцията омекнал до чувството на една разумна признателност - движеше още с магийна сила духовете. Разочарованието в Русия не беше ги докоснало още, както в княжеството, гдето намясата на русите в злочестия преврат от 1881 г. беше произвела първия разрив между интелигенцията и тях. Когато наближиха до къщата на Цветанова, навалицата спря.
- Да извикаме Цветанова!
- Господин Цветанов, народът, майка му стара, иска да му гълчиш...
Раздадоха се безброй гласове. Народът чакаше да види Цветанова.
Скоро се изправи на балкона депутатът и поздрави народа, който му отговори с бурни викове, сред които изскачаше по-ясно гръмовития глас на Боримечката.
- Да живее съединението! - викаха стотините гласове.
Иван извика:
- Долу княз Богориди!
Такъв смел вик днес пръв път се пускаше.
Един господин със златни очила го дръпна и му каза:
- Не думай княз Богориди: кажи Алеко паша! - Той не познаваше Ивана.
- Мълчи бе, не учи баща си как се правят деца! - изхока го презрително бившият искрецки депутат и политически мъж.
Цветанов произнесе реч, която беше една гореща филипика против съществуването на Източна Румелия, "грозен паметник на вопиющата несправедливост на Европа, която чрез разчленението на България осъди отечеството на слабост и политическа анемия". Заключителните му думи: "Съединението ще стане, стига да го искаме. Да живее целокупна, неразделна и велика България!" се покриха с възторжени ура и ръкопляскания.
- Да живее! Аз първи ще издигна байрака на връх Балкана! - извика Иван Боримечката.
- Ура! Да живее велика България!
- Да живее Русия!
- На консулатото!
- Викайте, бре! Майка ви... - извръщаше се възторжено Иван към Гурка и Скобелева, които възпитаваше в политически живот. Рангел, чужд още на тая страна и непознат със страстите, които я вълнуваха, едвам къде края можа да разбере в що се състои работата. Той се наелектризува от общото вълнение и зафана да вика. Мирната манифестация отмина нататък. Но тя скоро доби малко бурен характер. При един кръстопът, из една тълпа, която стоеше настрана, чу се вик:
- Долу!
Тоя оскърбителен възглас, фърлен очевидно на манифестантите, направи ги да се обърнат към казаната купчина зрители. Между другите познаха там доктора Догански с гневно лице. До него един млад поп, с килната назад килимявка, с лице сухо, с рижда рядка брадица, стискаше юмрука си и говореше нещо ядосано на окръжающите го като погледваше презрително към тълпата.
- Кой извика: долу? - питаха някои.
Догански благоразумно влезе в кафенето.
- Тази ли козя брада вика: долу? - попита зачуден Боримечката, като се вгледа в попа.
- А бе този е аргосаният: поп Кън! - извика един.
- Поп чапкън! - изсмя се друг.
- Долу черните раси! Долу идиотите учители! - извика Борис Шамуров, като зърна пред кафенето и някои от своите учители.
- Тоя пък какво! - попита един, като посочи Борис Шамуров.
- Той е изпъден гимназист.
- Кого де боли, там се чеше - усмихна се другият.
- Да живее Алеко Богориди! - извика попът дръзко. В туй време двама стражари го приближиха, за да му дадат покровителство, ако стане нужда.
Това повторно извикване и появлението на полицията разгневи тълпата. Неколцина от най-буйните се фърлиха върху попа, като разблъскаха стражарите, и пръв го улови Рангел за гушата. Той разбра, че тоя същи поп е влизал у Миткови с безчестно намерение и зафана да го дави. Но Иван Боримечката го изтегли из ръцете му веднага и каза на уплашения поп:
- Изреви едно: "Да живее съединението!" или ще ти сплескам главата!
Като видя страшния юмрук на Боримечката, попът извика с разтреперан глас:
- Да живее съединението!
- Хай сега върви си.
Попът се вмъкна в кафенето сред смеховете на тълпата, която продължи шествието си нататък, шумяща и внушителна, за да прави овация на Русия пред балкона на нейния представител и да го моли да предаде на царя народното желание за съединение.


06 Септември 2013 10:00
"България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието в Сирия". С други думи, България очаква великите сили да се разберат (иначе няма да има решение на Съвета за сигурност), след което тя ще ги подкрепи. Удобно, ала непрактично, защото е ясно, че не могат да се разберат.


Много съм удивен, когато автори като горния се опитват да ни вменяват някакъв комплекс за малоценост, че не се произнасяме по въпроси свързани с конфликти по света. Все едно, като каже някой български политик нещо вярно или грешно, ще променим хода на събитията?!?! И нищо да не кажем, на никого няма да му пука.

Въпросът е, да не го отнесем покрай една бежанска вълна. Но и да пискаме, пак никой няма да ни чуе. Простичък факт. Така че, самият текст е толкова високопарен колкото позата на Мистър Чехльо.
06 Септември 2013 10:35
Сидеров си е обикновен комунист, червена кратуна, последователен марксист-ленинец. Другото по него е камуфлаж.


Авторът на горните глупости борави с понятията като слон в стъкларски магазин.
06 Септември 2013 11:32
OtvoriO4i
06 Септември 2013 11:47
За постингите на OtvoriO4i, тук и другаде от днес и вчера -->

Изпитвам същото разочарование като Дон от няколкото карикатури по "темата". Тук е скрит един друг феномен, който за жалост ние не коментираме, но го забелязваме ката ден с невъзможните по убогост коментари на проскубаната гарга, зетът на тьощата, "боцман"-а портиер уж от цру, арпаджик 2 и още един двама, далеч по-безмозъчни "герой" от по-близката околност. Тезата ми е, че тези и не малка част от нео-либералните апологети, живеят в миналото. Когато, поради младост, глупост и не информираност всеки що-годе разумен човек вярваше, че трябва да е готов на мига и да грабне букетите цветя за да приветства любимите американци-освободители на гара София!! Така беше преди няколко десетилетия, но животът ни даде всякакви възможности да прогледнем, дори да развием повече или по-малко мисленето си, логиката, човещината - дори тя да е останала на латентни позиции, все пак трябва да я имаме...

Но в същност нещата са точно обратното! Наблюдава се дегенерация дори в мнозинството, което намирайки се заедно, по-лесно може или би могло да запази положителните си настройки. Докато изолирани единици от нацията нямат никакъв шанс ако не са много твърди и устойчиви характери - особено емигрантите. Което на свой ред също не е за чудене! - Че как иначе, след като и в местните координати (било поради едно или друго) способностите да се обмислят, претеглят и решават нещата стигат само до първите срички на идеята? Та не е ли този ментален недоимък виден на всеки един метър, да не кажа сантиметър в заобикалящата ни действителност тук ?! Не прозира ли този във всяка една дума, жест и постъпка на всеки един/една от т.нар. "елит", политици, общественици - и така до най-долу - до бай Иван и бай Мангал?! Може да наречем липсата както си искаме, но няма да можем да я отхвърлим или замаскираме с всякакъв род извинения. Неспособността да се мисли целенасочено и изяло, от "А" - до "Я", оплитането на "конците" не по-късно "М" или "Л" и в най-добрият случай: спиране на "П" е тъжна даденост. Но "П" - само като подкуп, а не Постижение!!

Описаната умствена недостатъчност за мен е дори нещо повече: - Тя е Проклятие! За индивида, семейството, групата, народа...

Така излиза, че талантът и дарбата не са достатъчно и окончателно условие за прескачане на зацикляния и оставане в миналото. Както "онова", с букетите за "добрите". Още повече в сила когато се оказа, че в същност тези са били винаги възможно най-лошите. За да възприеме и премели този шок, не всяка душа намира сили. Просто предпочита да не прогледне.

Което си е и нейно право, но не когато тя е Президент на няколко милиона загубени и предварително осъдени от съдбата, души!
06 Септември 2013 12:53
ОтвориОчи, . Уви!
06 Септември 2013 13:04
Не си спомням и една карикатура на външнополитическа тема от Комарници, да е сполучлива. Виж на тема, български зоопарк, Комарницки има изключителни произведения. Една идея за вестник СЕГА си позволявам да дам. Комарници може и да има гениални хрумвания, но очевидно не му идват по желание и всеки ден. Като няма нищо интересно, заменете карикатурата с некое убаво маце, пак ще зяпаме с интерес, нищо че публиката тук не е младежка.
06 Септември 2013 13:06
безмозъчни "герой"
 
06 Септември 2013 14:45
За всички смотани и неграмотни комунисти
06 Септември 2013 15:19
Айсблок - комунист, смотан и неграмотен

Слава на размотаните и грамотни Слави
06 Септември 2013 18:50
Отвори очи е най-близо до същината на нещата. Както и позицията на народната представителка от "Атака". Единствено техните позици заслужват внимание.
Що се отнася за опростялата до оскотяване проамериканска сволоч , ще им се сбъдне мечтата - Ще има война! Пак и пак!
Защото капитализмът неизбежно стига да тежки кризи - локални, регионални и глобални. И едиственият начин да излезе от тях е ВОЙНАТА!
Ще се оживи икономиката на империята, ще се реализират натрупаните запаси от оръжие и муниции, ще се преразпределят суровинни източници, пазари, ще се затрият част от "излишните" за империята второкачествени народи, ще бъдат "поучени" всички други, които не слушат и не слугуват на Великият "бял" Баща от "най-хуманната и най-демократичната в света" империалистическа държава - САЩ!
А българският слугинаж на Господарят за пореден път ще изуе гащи и ще заеме удобна за онождане поза! И ще спечели своите 30 сребърника!
А българският народ ще трябва да приюти, да нахрани и облече част от стотиците хиляди жертви на поредната хуманна и демократична война за своя сметка.
Така ще стане! Както ставаше и както ще става, дорде не рухне империята на финансово-монополистичния капитал, който някога се наричаше империализъм, а днес "Глобализъм".......
06 Септември 2013 19:12
А българският народ ще трябва да приюти, да нахрани и облече част от стотиците хиляди жертви на поредната хуманна и демократична война за своя сметка.
Така ще стане! Както ставаше и както ще става, дорде не рухне империята на финансово-монополистичния капитал...


Обидно, че пипалата му са абсолютно навсякъде в "цивилизования свят". Като съзерцавам нашата евротетка, ой, исках да кажа notre euronana, м-м Кристалина Георгиефф - и любимият ЕС е част от тази империя на капитала. Та камо ли комисарките му!

Виках аз на колегите - бе дайте да не влизаме в ЕС, а те ми викат - а, що, те ще изправят кра..., ой, кривиците. Изправиха ни обаче краставиците на търкалета! После дойдоха на друг акъл, същи Боко - давай обратно към кривите кр... към кривиците. Те ни сега бежанци - а човеци са, не зеленчуци!!! - и бюджетът на Нана току-що свършил.

Тфу!
06 Септември 2013 19:29
Тезата ми е, че тези и не малка част от нео-либералните апологети, живеят в миналото. Когато, поради младост, глупост и не информираност всеки що-годе разумен човек вярваше, че трябва да е готов на мига и да грабне букетите цветя за да приветства любимите американци-освободители на гара София!!
Сега, като гледате какво става, кажете не бяха ли прави комунистите преди 1989г., като казваха какво представлява американския империализъм. Или Ленин, който преди близо 100 години написа "Империализмът като най-висок стадий на капитализма". Сега трябва да разберете защо бяха ограниченията в страните на Варшавския договор, защо Северна Корея е такава, защо Иран се е затворил и защо те искат да притежават ядрено оръжие. На техните граници имаше и има и сега американски войски. Страхът, че с всяка страна може да се случи това, което се случва сега със Сирия. САЩ са тръгнали по една спирала, която води до страшни конфликти.
06 Септември 2013 21:12
Още при първите ракети „Томахоук“, които се посипят върху сирийската територия акции на големите корпорации ще се вдигнат.

пара, надеждата е ракетите да стигнат сирийското небе цели, но до територията да стигнат посипани и на части. това веднъж ще отрезви много войнолюбците, защото те друг език не разбират, второ ще срине доста успешно акциите на въпросните корпорации, демек ще ги удари където ги боли най-много.
06 Септември 2013 22:19
Какво мисли Офшорнелиев не е важно. Той е един жалък палячо.
По-важното е какво е станало по време на срещата Путин - Обама.
Очакваше се ако не се постигне някакво решение по време на Г20
Китай и Русия да обявят създаването на Общ валутен фонд за
за нисколихвено кредитиране на фирми от двете страни.
А това хич не е хубаво за хартийките, наричани долари.
Независимо, че ни съобщиха, че по време на срещата Путин - Обама
не е постигнат напредък, все пак Китайско - Руското съобщение за
създаването на въпросния фонд не беше направено.
Може би трябва да изчакаме какво ще реши конгресът - сигурно
Путин по време на 20-те минути е задал темата Сирия за размисъл.
06 Септември 2013 22:44
Дядо Заре 06 Септември 2013 18:50
Отвори очи е най-близо до същината на нещата. Както и позицията на народната представителка от "Атака". Единствено техните позици заслужват внимание.
Що се отнася за опростялата до оскотяване проамериканска сволоч , ще им се сбъдне мечтата - Ще има война! Пак и пак!
Защото капитализмът неизбежно стига да тежки кризи - локални, регионални и глобални. И едиственият начин да излезе от тях е ВОЙНАТА!
Ще се оживи икономиката на империята, ще се реализират натрупаните запаси от оръжие и муниции, ще се преразпределят суровинни източници, пазари, ще се затрият част от "излишните" за империята второкачествени народи, ще бъдат "поучени" всички други, които не слушат и не слугуват на Великият "бял" Баща от "най-хуманната и най-демократичната в света" империалистическа държава - САЩ!
А българският слугинаж на Господарят за пореден път ще изуе гащи и ще заеме удобна за онождане поза! И ще спечели своите 30 сребърника!
А българският народ ще трябва да приюти, да нахрани и облече част от стотиците хиляди жертви на поредната хуманна и демократична война за своя сметка.
Така ще стане! Както ставаше и както ще става, дорде не рухне империята на финансово-монополистичния капитал, който някога се наричаше империализъм, а днес "Глобализъм"....... Дядо Заре, Бай Любен те приветства за точната и смела позиция. Споделям я напълно и бих добавил като препоръка на по-младите,дето ги плашат с думите комунизъм и комунист-марксист /не псевдото/ да прочетат някои неща от Дядото /Димитър Благоев/ , Ленин /най- точния в анализа на империализма/ до Сталин /най-директно посочващия кой е главния империалист/.Маркс ще бъде много непонятен за интелекта на днешните млади,за това да го четат само при силна мотивация.
06 Септември 2013 23:24
Карикатурата просто е цивилизационно недопустима.
Не бих искал да живея в едно и също социално пространство с човек, имащ подобен поглед към света.


***

По-твоята логика (пък и както показа историята) Гео и Вапцаров са сред цивилизационно недопустимите отсекъде....
07 Септември 2013 00:36
Те не мислят.
Просто се подчиняват.
Затова ги обичат ВСИЧКИ -
един след друг...
07 Септември 2013 02:16
Едно рамо за ОтвориОчи за страстта с която продължава да громи империализма
07 Септември 2013 13:10
По-твоята логика (пък и както показа историята) Гео и Вапцаров са сред цивилизационно недопустимите отсекъде....
Айде бе ти ще сложиш на едно Гео и Вапцаров с Ал Кайда и платените от феодалните монархии Саудитска Арабия, Катар и др. разбойници. Аз вече писах, че САЩ създадоха и поддържат ислямския фундаментализъм за свои цели. Това стана още преди 1989г. в Афганистан и от там плъзан по цяла Азия и Африка. Е дават някои жертви, като 11 септември и Бостън, но какво значение има това пред великата цел за Нов ред на земята. Той и Хитлер така беше решил да се дадат много жертве за Нов ред.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД