:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мощен тайфун заплашва Фукушима

СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Работници от компанията оператор на АЕЦ "Фукушима" - ТЕПКО, започнаха работа по демонтиране на един от контейнерите с радиоактивна вода в централата.
Мощният тайфун Ман И напредва към японския архипелаг, където метеоролозите отправят предупреждения за проливни дъждове и силни ветрове. Има опасност бурята да помете в понеделник района на Фукушима.

Ман И, който е 18-ят тайфун за сезона в Азия, сега е във водите на Тихия океан южно от Япония и се придвижва с пориви на вятъра до 126 км/час. Очаква се в понеделник той да удари Хоншу, главния японски остров, а след това да се придвижи направо към Токио, след което да прекоси североизточните райони, включително Фукушима. Поради нанесените й поражения от природния катаклизъм на 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима" е много уязвима, предупреждават ядрени експерти. Компанията оператор на централата ТЕПКО започна да демонтира контейнери с радиоактивна вода, след като установи и обяви, че замърсена с радиация вода изтича от централата в океана.

Междувременно мексиканските власти евакуираха около 5000 души заради урагана Ингрид, който се очаква да достигне Мексико в понеделник. Бурята идва няколко дни, след като проливни дъждове се изсипаха над югоизточния щат Веракрус, отнемайки живота на 14 души. По данни на щатските власти около 5000 души са евакуирани от бреговете на река Теколтула. Разрушени са 20 моста в щата, 21 общини са останали без връзка с останалия свят.

Най-малко 218 американци остават в неизвестност заради най-голямото през последните десетилетия наводнение в щата Колорадо, предизвикано от проливни дъждове. Местните власти съобщиха, че тези хора все още не се водят като безследно изчезнали, но с тях е невъзможно да се установи връзка.

Бедствието вече отне живота на четирима жители. Напълно откъснати от света са 2000 жители на градчето Лионс, над 4000 жители от град Боулдър са евакуирани. Най-много от бедствието са пострадали населените пунктове покрай Скалистите планини между колорадската столица Денвър и съседния щат Уайоминг. Водата напълно е разрушила няколко сгради, над 50 постройки са сериозно повредени. В петък президентът Барак Обама обяви въвеждането на извънредно положение в Колорадо.

Експертите смятат, че сегашното бедствие е съпоставимо по мащаба на разрушенията единствено с наводнението в САЩ от 1976 г. Тогава бяха загинали 150 жители на Боулдър, а щетите възлязоха на 85 млн. долара.

Девет души загинаха и близо 7000 бяха евакуирани заради наводненията в източна Румъния. Внезапно излелите се поройни дъждове станаха причина за преливане на реките в района на Галац. И днес продължава да вали, което води до допълнителни материални щети и наводняването на повече от 3000 хектара земеделски площи.
888
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД