:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,342,396
Активни 120
Страници 11,451
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Вярвам в Чили”

Няма никакво значение дали смъртта на президента Салвадор Алиенде настъпва в резултат на самоубийствено действие. Или преди, или веднага след смъртта му той е разстрелян с автоматично оръжие и от морална гледна точка това е напълно достатъчно
Чилийският президент Салвадор Алиенде остава на власт по-малко от три години - от 4 ноември 1970 г. до 11 септември 1973 г., когато е свален в резултат на кървав преврат, организиран с помощта на САЩ. Убит е или се самоубива малко преди превратаджиите да достигнат до него, същия ден след 14.20 ч. Долу вляво - погромът в президентския кабинет след събитията в него на 11 септември след обяд. Горе вляво и по часовниковата стрелка - посещението на Фидел Кастро в Чили през есента на 1972 г. продължава 25 дни - от 8 ноември, когато е направена снимката, до 2 декември. Салвадор Алиенде и Пабло Неруда след връчването на Нобелова награда за литература на чилийския поет (1971 г.). Многохиляден предизборен митинг на партиите от блока "Народно единство" през есента на 1970 г., Сантяго.
(продължение от миналия четвъртък)Рано или късно престъпленията на правителствата на САЩ след Втората световна война със сигурност ще бъдат подробно описани в документацията на едно представително международно съдилище. Пак там превратът в Чили от септември 1973 г. ще трябва да заеме полагащото му се място. Макар всички подробности за ролята на САЩ в тези събития да не са докрай изяснени, главното отдавна се знае. То е толкова страшно, и същевременно нагло до крайност, че ако искаме човечеството да продължи да съществува в приемлива морално-етична среда все някога трябва тези събития да получат възмездие. Извинението в случая никак няма да е достатъчно, ще са нужни твърди гаранции, че подобна политика, която впрочем никак не се е променила и днес, ще трябва да бъде забравена напълно.

Не е съвсем за вярване, но още преди Салвадор Алиенде да встъпи в длъжност през есента на 1970 г., за неговото сваляне има изграден план. В наскоро разсекретено указание от 16 октомври 1970 г., изпратено от Държавния департамент до посолството им в Сантяго, недвусмислено се твърди, че новият чилийски президент трябва да бъде свален с преврат, "усилията в тази посока ще продължат усърдно и след тази дата [24 октомври, когато пътят на Алиенде към властта трябва да бъде преграден на общото заседание на Сената и на Палатата на представителите на Националния конгрес (Народното събрание на Чили)] . . . Наложително е тези действия да се изпълнят тайно . . . така че правителството на САЩ и американската страна да останат прикрити . . .".

Не знам дали е възможно да съществува по-красноречив исторически извор. Не може да има никакво съмнение, че на съвестта на Вашингтон ще трябва да лежи завинаги отговорността за хилядите убити и безследно изчезнали веднага след преврата, за 100-те хиляди политически затворници, подлагани на нечовешки изтезания, за 1 милион (10 процента от тогавашното население на Чили) принудени да напуснат страната след септември 1973 г., но освен всичко това и за смъртта на чилийския президент Салвадор Алиенде.* * *Странно е, може би, как в историята някоя подробност, някой частен случай дори, могат да предизвикат особено силно обществено любопитство, съществено превъзхождащо интереса към големите, към основните исторически процеси и явления. Тази особеност може да се обясни по един-единствен начин само - чрез достъпността на "всекидневното" обществото по-лесно успява да се добере до същественото и значимото в историческите явления и процеси. Сигурно е класически един скорошен, от гледна точка на хилядолетното историческо развитие на човечеството, въпрос, който се обсъжда масово по целия свят.

Очаквано бе, че смъртта на чилийския президент Салвадор Алиенде на 11 септември 1973 г. след 14, 30 ч., една от тия уж маловажни загадки, ще получи окончателен отговор след ексхумацията на тленните останки на президента-герой през 2011 г. Нека ми бъде позволено, в случая като археолог, разкопал няколко десетки средновековни гроба, да не се съглася напълно с изводите на съдебните медици, понеже след 38 години престой в гробището Виня дел Мар и в семейната гробница в Сантяго тленните останки са придобили напълно характера на археологическа находка, та ми се струва, че имам право на мнение по толкова специализиран проблем.

Ексхумацията от 23 май 2011 г. е всъщност втора поред, на 4 септември 1990 г. по нареждане на тогавашния чилийски президент Патрисио Ейлвин (1990-1994) Алиенде бе препогребан с държавни почести. Огледът от 1990 г. установява друго, Салвадор Алиенде е убит с изстрел в тила. Голяма международна медицинска комисия през 2011 г., по искане на семейството, постанови категорично, че президентът Алиенде се е самоубил с два изстрела от АК-47. Не би могло да се каже на какво се дължат съществените, да не кажа противоречащи си, данни от двата огледа.

Твърдя категорично, че след 38 години от тези трагични събития, тая авторитетна комисия не би могла да установи нищо повече от отворите в костите, през които са проникнали куршумите, и следователно, тяхната посока. Съществуват за съпоставка няколко свидетелства на служители в президенския дворец "Ла Монеда", но сред тях няма нито един очевидец. Съществува също и поне една посмъртна снимка, но нейната достоверност, като на всяка фотография, е крайно колеблива. Пълната истина, която да е достатъчно категорична, никога няма да научим всъщност, освен ако по някакво чудо не ни я съобщи някой, който е присъствал на огледа веднага след смъртта на президента.

Причина за смъртта на Салвадор Алиенде, по данни от лятото на 2011 г., е един отвор, през който са преминали два куршума, което е характерно за изстрели от автоматично оръжие. Отворът е в костите на задната част на лицевия дял на черепа. Така следва да се заключи, че двата куршума навлизат под брадичката и след отвора в костите унищожават лобната част на крайния мозък. Според посмъртната снимка куршумите трябва да са излезли в ляво, някъде около границата на лявата половина на челната кост и лявата теменна кост на черепа. Днес не съществува никаква възможност да се определи кога двата съдбоносни, според изследването от 2011 г., куршума навлизат по описания път - приживе или посмъртно, не могат да съществуват никакви данни за фаталността на точно тези два куршума, чийто път е достатъчно добре документиран. При отсъствието на меките тъкани и при многократното разместване на тялото е невъзможно също да се прецени дали разглежданите два куршума и техният път са следствие от самоубийствено действие или от наподобяването му.

Още повече, че огледът от 1990 г. показва, че през 1973 г. в гробището Виня дел Мар тялото на президента е погребано с общо 13 куршума в него - факт, който се потвърждава напълно от окървавеното до неузнаваемост тяло на посмъртната снимка.

Може и да има някакво чисто правно значение дали законно избраният президент на Чили Салвадор Алиенде е загинал при самоубийствено действие или от автоматите на превратаджиите, във всички случаи тази смърт е принудителна, от гледната точка на общочовешките ценности и морал такова обсъждане е напълно излишно. Трябва да са напълно достатъчни тия 13 куршума, открити в тялото през 1990 г., без значение дали точно те са причинили смъртта или са изстреляни скоро след това. Трябва да е достатъчно, защото за да се определи характера на дошлата на 11 септември 1973 г., тези 13 куршума са напълно достатъчни.* * *Ако последните минути на президента Салвадор Алиенде са важни за да се определи античовешкия характер на чилийската хунта, то прегледът на стопанските аспекти на неговото управление от ноември 1970 г. до септември 1973 г., а и на последвалите властници, е от съществено значение за да се намери исторически вярното място на управлението на блока на Народното единство в Чили.

За определяне на главните цели на управлението на правителството на Народното единство, за характера на това управление ще да са напълно достатъчни последните думи на президента Алиенде, отправени по обед на 11 септември от обсадения президентски дворец: "Вярвам в Чили и в нейната съдба. Тези чилийци, които преживеят този мрачен и трагичен час . . . в някой съвсем близък ден, ще проправят широк път, по който ще преминат достойни хора, за да строят едно по-справедливо общество."

Цялата стопанска политика на президента Алиенде, въпреки блокадата, въпреки невъзможността да се получават изгодни външни заеми поради американския натиск над финансовите институции, е насочена към строителството на по-справедливо общество, тук няма какво да се добави.

През първата година от своето управление правителството на Народното единство завършва аграрната реформа, започната още от християндемократите през 1967 г., като преобразуват повече от 4400 поземлени имота в селски кооперативи, те са разглеждани обичайно като "ядрото на бъдещото социалистическо стопанство" (Peter Winn, The Pinochet Era, London, 2004). По същото време Алиенде отчита: "Ние контролираме 90 % от това, което бе владение на частните банки. Ние контролираме също повече от 70 от стратегическите и монополистични предприятия . . . Ние сме собственици . . . ние сме в състояние да кажем "нашата мед", "нашите въглища", "нашето желязо" . . . Основите на тежката промишленост днес принадлежат на Чили и на чилийците . . ."

Пак през първата година от управлението на Народното единство реалните заплати се увеличават с 30 %, брутният вътрешен продукт - с 8 % при незначителна инфлация. Появяват се обаче първите неблагоприятни стопански признаци - бюджетният дефицит нараства значително, от 3, 5% в края на 1970 г. до 9, 8 % година по-късно. Първите признаци на недостиг на стоки се забелязва през второто тримесечие на 1971 г., а в края на годината от магазините изчезва захарта.

Въпреки стопанските трудности, особено през 1973 г., на 4 септември същата година, седмица преди преврата, чилийците часове наред минават покрай президенския дворец в Сантяго за да покажат подкрепата си за президента Алиенде. Когато едно общество е разединено обаче, то лесно бива поваляно, Чили е типичен пример.Свързан текст:

http://www.segabg.com/article.php?id=665382

74
20619
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
74
 Видими 
18 Септември 2013 20:31
Причина за смъртта на Салвадор Алиенде, по данни от лятото на 2011 г., е един отвор, през който са преминали два куршума, което е характерно за изстрели от автоматично оръжие. Отворът е в костите на задната част на лицевия дял на черепа. Така следва да се заключи, че двата куршума навлизат под брадичката и след отвора в костите унищожават лобната част на крайния мозък. Според посмъртната снимка куршумите трябва да са излезли в ляво, някъде около границата на лявата половина на челната кост и лявата теменна кост на черепа. Днес не съществува никаква възможност да се определи кога двата съдбоносни, според изследването от 2011 г., куршума навлизат по описания път - приживе или посмъртно, не могат да съществуват никакви данни за фаталността на точно тези два куршума, чийто път е достатъчно добре документиран. При отсъствието на меките тъкани и при многократното разместване на тялото е невъзможно също да се прецени дали разглежданите два куршума и техният път са следствие от самоубийствено действие или от наподобяването му.


Таквози нещо може да се пише от колегите на дофтор Тренчев.
Инак, българските пишман-археолози, требе проучват и анализират многобройните древни артефакти по нашенско, щото са много назад с материала.
18 Септември 2013 20:49
Не разбрах, все пак, що трябва на съвестта на Вашингтон да лежат Алиенде и всички други преследвани и избити по политически причини. Некой ако рече да контрира, че Пиночет е трепал, а Вашингтон има само заслугата за липсата на "икономически затруднения" (много ми хареса това), по ще е убедителен. А не че на Вашингтон това не е било поне толкова изгодно, колкото и на Пиночет, ама когато единственият аргумент, че Алиенде бил добър и справедлив, обаче некой му изцапал гащите, т.е. имал затруднения, сам ги цапал, ама не много, дребни затруднения, малко храната не стигала, иначе икономиката не била много зле... Човек, като мине 15 години, може да пробва да гледа малко по-сложно на историята, даже и да не е професор, да не ги определя само кои са добри и кои лоши.
18 Септември 2013 22:24
Вашигтона само плати на превозвачите / нещо подобно на нашите соатаджии от едно време / да стачкуват. Това парализира страната и над Сантяго заваля.
18 Септември 2013 22:37
Демек, Чили е бил демократизиран, защото Аленде е издърпал лоената копаня от местните "предприемчиви" и раздал на смачканите от мизерия чилийци ?
Ако не е бил идеализма на Алиенде , промяната на Латинска е щяла за започне много по- рано . Едва с идването на власт на Команданте започва изритването на "предприемчивите " от континента . И с вдигане на разходите за отбрана в рзмер на 6 % от БВП.
18 Септември 2013 22:55
Една от последните снимки на Алиенде:
Натисни тук
СТРАННО ЗАЩО хората около него не са въоръжени с оръжие на
чилийската полиция или на чилийската армия.
ЗАЩО са със съветско оръжие - АК-47?
АК-47 и патрони за тях в президентския дворец?
Дали Алиенде не е получавал и сериозни суми в долари от КГБ,
които да са му помогнали на изборите така да се каже?
С две думи -
Бил ли е Алиенде РУБЛАДЖИЯ?
18 Септември 2013 23:08
Съвременната история на Чили, на цяла Латинска Америка и не само, обяснява днешната "популярност" на североамериканците почти в целия свят. Наистина няма никакво значение как е загинал Алиенде, дали се е самоубил или е бил убит. Това, което е сигурно, е, че след организирания с помощта на САЩ преврат са убити хиляди цивилни чилийци, десетки хиляди са репресирани, а още повече са напуснали страната си. И всичко това защото Алиенде е започнал национализация на природните ресурси на страната си. Нещо за което сега плачем и ние.
18 Септември 2013 23:08
Какъв друг коментар може човек да очаква от някой с ник strike eagle?
18 Септември 2013 23:58

САЩ подкрепяха всички хунти в Южна Америка. И всички дебилни и садистични диктатори в Централна Америка. ФАКТ!

Но, нали са демокряци... сигурно може така...
19 Септември 2013 00:15
Какъв друг коментар може човек да очаква от някой с ник strike eagle?
Да де, ама понякога дори надминава собствените си дълбини на невежество и малоумие. Имаше едно време един ФЛ дето пишеше досущ нато него. Всички го знаеха като форумния идиот.
*
Иначе статията на Петрински е много точна - въобще трябва да се престане с подобни плиткоумни твърдения, че видите ли Алиенде се бил самоубил (визирам в частност една първобитна статия в Дневник, на Икономедия дето мернах миналата седмица) - истината е, че никой не знае. И няма как да знае. А кое е по-вероятно е бая ясно. Не знам защо някой се опитват да хвърлят капки мед върху кацата с катран, гаче ли хиляди не са били избити, стотици хиляди не са били изтезавани, а повече от милион прокудени от страната си вследствие на насилствения военен преврат и това че президентът се е самоубил, а не е бил брутално убит някак си прави нещата по приемливи. Също препоръчвам на никой невежа да пише глупости за икономическо развитие на Чили по време на Пиночет, без дори малко да се е запознал с фактите. Има бая книги по въпроса - накратко, малкото икономически растеж от онова време е вследствие на робски труд и мизерия за болшинството от населението, съчетана с изгонването на друга част. По този начин естествено се е освободил държавен капитал, който е бил вложен в производство и инфраструктура, след Пиночет. Но днешното Чили щеше да бъде много по-богато и с по-нисък gini коефициент ако не беше превратът. И естествено днес хиляди хора и техните наследници щяха да са живи.
19 Септември 2013 00:38
Иван Петрински
19 Септември 2013 01:30
Мекушави се оказаха чилийските другари. Да бяха поканили няколко съветски дивизии, па да бяха турили един Мирчо Спасов да обясни на бившите колко много им е минало времето и гледай какво става. Синовете на видните им партийни другари в момента да са най-умните и успелите капиталисти.
19 Септември 2013 07:16
Кого подкрепяше СССР в Латинска Америка , се премълчава, ноо ефектът от тази подкрепа й досега тежи в/у подкрепените.
19 Септември 2013 07:23
Алиенде е вземал сухо - за себе си и за Партията.
***
Сегашните ни управляващи БСП и ДПС -
И сухо И петролни квоти са вземали.
***
БКП от 1919 до 1944 - само руско злато и американска/британска валюта...
19 Септември 2013 08:33
Не може да има никакво съмнение, че на съвестта на Вашингтон ще трябва да лежи завинаги отговорността за хилядите убити и безследно изчезнали веднага след преврата, за 100-те хиляди политически затворници, подлагани на нечовешки изтезания, за 1 милион (10 процента от тогавашното население на Чили) принудени да напуснат страната след септември 1973 г., но освен всичко това и за смъртта на чилийския президент Салвадор Алиенде.
Историята напомня май настоящето.
ИП,
19 Септември 2013 09:55
героите се сражават до последна капка кръв като тези на шипка
19 Септември 2013 09:58
Дали Алиенде не е получавал и сериозни суми в долари от КГБ,
които да са му помогнали на изборите така да се каже?
да се смее ли, да плаче ли човек...
19 Септември 2013 10:48
Ний оправихме на България "истинската история", сега на Чили захванахме...

19 Септември 2013 10:49
да се смее ли, да плаче ли човек...

Ами да. Както преди време същите "доказваха", че Вапцаров и другарите му са получавали не само рубли, но и англйски лири. Освен всичко друго, ако беше вярно, интересно как биха си послужили с тях в България по онова време. Може би банките на Буров или Губиделников нямаше да откажат да ги приемат или поне да им ги обменят в левове или райхсмарки?
19 Септември 2013 11:02
Добре е да се познават фактите. Пиночет избива 3 000 (безспорно, ужасно престъпление), Кастро избива 30 000 (десет пъти по-ужасно престъпление). Къде е днес Чили и къде е Куба? Писнало ми е от двойни стандарти, така любими на западняците (за комунистите не говоря, при тях стандарти няма). Същото и с Хитлер от една страна и Сталин и Мао от друга (за големия приятел на другаря Живков, лицето Пол Пот, съзнателно премълчавам, че той изби само 3 милиона от общо 8 милиона в Камбоджа).
Хитлер изби 10 милиона в лагерите, Сталин изби поне три пъти повече, а Мао - поне 10 пъти повече. Но Сталин беше съюзник на Запада във ВСВ, та западняците не обичат да им се напомнят тези факти. Има ги в "Черните книги на комунизма" обаче. Престъпленията на лицемерния Запад не са от такива мащаби, но са не по-малко гадни. В историята добри няма и това е медицински факт.
Бъдете здрави, ако можете!
19 Септември 2013 11:05
Рано или късно престъпленията на правителствата на САЩ след Втората световна война със сигурност ще бъдат подробно описани в документацията на едно представително международно съдилище.
Победителите не ги съдят. САЩ излязоха победители от Студената война и колкото и да са слаби сега, все още няма кой да им се опъне в глобален мащаб.
19 Септември 2013 11:14
Искам да внеса леки поправки в стативята.Изпуснати по невнимание или съзнателно.
Чили през 1968г е една от "Белите" държави в Латинска Америка,заедно с Аржентина локомотива на икономиката на континента.Само 6 г преди това е успяла да организира и приеме световно първенство по футбол,което е показател за възможности.Чили в същоте време е лидер по производство на мед,волфрам и сребро,както и един от основните доставчици на световният пазар.Благодарение на ик.реформи на правителството на Алиенде ,минна промишленост почти умира,а от там и основните приходи на твърда валута.Въпреки секнналият поток долари от износа на мед и сребро,започва да се увеличава вноса на оръжие ,като разходите за отбрана достигат 9-10% от БВП на страната.И не както свенливо автора посочва ,че е имало инфлация от 8% ,стойностите и достигат трицифрено изражение.Следва рязко обедняване на иначе "леви" слоеве на обществото като учители,минъори и държавни чиновници.И тази стачка не е а 1-2 дена ,а е цели три месеца.Битовата престъпност стига до висините(познато звучи).Та монетата си има 2 страни.
Да имало е финансиране на преврата от страна на САЩ.ЦРУ и от собствениците на национализирани мини,имало е убити,имало е репресирани ,имало е затворени без причина на Нац.стадион в Сантяго.Имало е масова емиграция към Ебропа(Франция,Норвегия,ГДР и източна Европа)
А другата страна на монетата е:Кой ли знае колко умрели от глад щеше да има след още 1-2 ик.експеримента от страна на Алиенде,Колко затворници(реакционни), щеше да има ?Колко ли емигранти щеше да има(със сигурност доста повече от 1 милион,защото все пак Чили има 3000км сухопътна граница с Аржентина!!Все пак не е остров като Куба)А и някой знае ли след ерата Пиночет ,Чили на кое място по ик.просперитет се намира в Латинска Америка?
Отговорът е на (1)
19 Септември 2013 11:21
Благодарение на ик.реформи на правителството на Алиенде ,минна промишленост почти умира,а от там и основните приходи на твърда валута.
Мдааа, основният и хроничен проблем на социалистическите икономики чак до края им преди 24 години.
19 Септември 2013 11:22
...за големия приятел на другаря Живков, лицето Пол Пот...

Проф. МишоК, най-добре е (да не кажа задължително) да не се лъже! Почти колкото вас съм на години и много добре помня историите около Червените кхмери и Пол Пот в Камбоджа 1975 - 1979 г. Достатъчно ни занимаваха по комсомолска (а предполагам и по партийна) линия с режима и репресиите там!
19 Септември 2013 11:37
Благодарение на ик.реформи на правителството на Алиенде ,минна промишленост почти умира,а от там и основните приходи на твърда валута

Или благодарение на икономическата блокада на Чили, наложена му от САЩ? Да не говорим за най-красноречивия факт, изложен ето тук:
Струва си да се припомни, че след преврата национализираните от Алиенде медни мини си остават държавна собственост, но с условието 10% от печалбата им да отива в бюджета на въоръжените сили. Така е и до днес.
19 Септември 2013 12:36
А другата страна на монетата е:Кой ли знае колко умрели от глад щеше да има след още 1-2 ик.експеримента от страна на Алиенде,Колко затворници(реакционни), щеше да има ?Колко ли емигранти щеше да има(със сигурност доста повече от 1 милион,защото все пак Чили има 3000км сухопътна граница с Аржентина!!Все пак не е остров като Куба)А и някой знае ли след ерата Пиночет ,Чили на кое място по ик.просперитет се намира в Латинска Америка?


Чувал сьм подобен аргумент от сьден за убийство на един дядо при пьтно транспортно произшествие. Отбраната му беше базирана на факта че дядото така или иначе като вьзрастен човек скоро е щял да умре....
Желязна логика и в неговия и в твоя случай.
19 Септември 2013 12:46
Профил на потребителя
Прякор Рангел
Вид Потребител
Теми 0- Покажи
Мнения 1 - Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 1990-01-01 00:00:00
Регистриран на 2013-09-19 10:24:02
E-mail Proynova@abv.bg
Име Емил Ранглеов
Пол Мъж
Лична страница
Държава Bulgaria
19 Септември 2013 12:47
Кървава драме се разигра в Чили 1973г. И на всички е ясно защо(не се правете на умрели лебеди) - аграрна рефорна, национализация на най-важните отрасли. И тогава както винаги, световните "защитници" на частната собственост скочиха на смъртен бой. Това е човешката история засега...
19 Септември 2013 13:18
Има една много интересна реч на Алиенде през септември 1970г.:

„Чуйте ме ясно, защото ще го кажа високо – ние ще използваме революционно насилие!”

Апропо, избирателите му са малцинство - 36,3%.
19 Септември 2013 13:29
Или благодарение на икономическата блокада на Чили, наложена му от САЩ?
Оправдания, оправдания!... А къде е мощният по онова време СССР, та не се притича на помощ на Алиенде, както се притича на Кастро по същото време, спрямо когото е наложена същата, че и по-сурова икономическа блокада? Брежнев явно се е разбрал с американците и е отписал Чили от съветската сфера на влияние. Признаците за проблеми в социалистическата система стават все повече и ... започва Разведряване.
19 Септември 2013 13:42
Бъдете здрави, ако можете!

Дано и вие оздравеете най-после гусин професоре.
Бройкането на труповете в Чили и Куба доказва единствено вашия исключително ниЗък морал. Още повече, че Алиенде идва на власт в резултат на истински демократични избори, а е свален и убит чрез преврат инспириран отвън. В Куба другарят Кастро като какъвто и да го квалифицираме, просто изгонва един кубински диктатор на практика американска марионетка. Кастро знае, че Америка няма да му прости това и прави следващия логичен ход ...Но такива неща е безсмислено да се обясняват на кученца като вас. За МишоКа има ли кокал, върти опашка, няма ли кокал - лае!
19 Септември 2013 13:46
Кастро знае, че Америка няма да му прости това и прави следващия логичен ход ...
Да изтрепе 30 хил. човека? А комунистите у нас от кого се плашеха, та изтрепаха горе-долу същата бройка хора в първите месеци след 9-ти?
19 Септември 2013 13:57
А къде е мощният по онова време СССР, та не се притича на помощ на Алиенде, както се притича на Кастро по същото време, спрямо когото е наложена същата, че и по-сурова икономическа блокада?

Защото на власт е Блокът на народното единство, а не Чилийската компартия и Алиенде не е нито Кастро, нито Корвалан
Ето тук е разказано всичко това, което не желаеш да видиш. Но много държа да цитирам някои неща от там:
...................Осъжда съветското нахлуване в Чехословакия през 1968.
.....................
По време на президентския период на Алиенде са национализирани ключовите отрасли на чилийската индустрия, в това число и добивът на мед, който в голямата си част е в ръцете на концерни от САЩ.
....................
Всичко това води до изпадането на Чили в тежка икономическа криза, до нарастване на инфлацията на над 300% и до липса на инвестиции в страната, а САЩ налагат търговско ембарго. Алиенде иска финансова помощ от Брежнев, но руснаците изпращат само оръжие, което засилва влиянието на армията и довежда до военен преврат и диктатурата на генерал Пиночет.
19 Септември 2013 14:01
Комунистите са се плашели от тези ,които преди 9-ти са рязали глави и заравяли живи партизани , нелегали , ятаци, деца, палели са цели села, пращали са в Еникьой.
Въпрос на гледна точка и пострадали в българските семейства преди и след 9-ти .
19 Септември 2013 14:01
Петрински
19 Септември 2013 14:21
Та монетата си има 2 страни.
Най- ми се писнало невежи да оправдават зрерства и убийства с други такива или с хипотетични предположения. Ето горе мишокът довлече и Сталин и оная глупост пембената книга на комунизма (гаче ли ако някой напише книга за престъпленията на капитализма или на монархията тя няма да се разстлее по десетки томове). Везте в час - тук става въпрос за Чили - не за Гулаг или за атомните бомбардировки над Нагасаки. Става въпрос за конкретно престъпление. За хиляди избити без съд и присъда, за стотици хилядли малтретирани, за робски труд и ограбването на един народ - за конкретни неща, които са се случили. И никой разумен човек няма да търси оправдание за престъпленията, защото за тях няма оправдание и не би могло да има.
19 Септември 2013 14:24
на съвестта на Вашингтон ще трябва да лежи завинаги отговорността за хилядите убити и безследно изчезнали веднага след преврата, за 100-те хиляди политически затворници, подлагани на нечовешки изтезания, за 1 милион (10 процента от тогавашното население на Чили) принудени да напуснат страната след септември 1973 г., но освен всичко това и за смъртта на чилийския президент Салвадор Алиенде.

Има ли спор по тези факти?
Хиляди ли са убити и безследно изчезнали веднага след преврата?
Имало ли 100 хиляди политически затворници, подлагани на нечовешки изтезания?
Вярно ли е, че 1 милион чилийци /10% от тогавашното населние на Чили/, са били принудени да напуснат Чили?
Вярно ли е, че при преврата умира Салвадор Алиенде?

Не трябва да се забравя, че хората в всяка една държава имат правото сами да решават съдбата на държавата си. Ако те решат да се върнат в първобитнообщинния строй - да се върнат, тяхно право е. Ако искат феодализъм - пак те решават. Ако искат монархия или република - тяхно право е. Намесата на други държави във вътрешните работи на чужда държава е престъпление.
19 Септември 2013 14:28
но руснаците изпращат само оръжие, което засилва влиянието на армията и довежда до военен преврат и диктатурата на генерал Пиночет.

пак от там
На 11 септември 1973 в страната е извършен военен преврат с активното участие на ЦРУ.


По дороге голодать не будете. Это я беру на себя. Бензин ваш - идеи наши.

туй е от друго

Значи така, руснаците - оръжието, ЦРУ - акъла, от военните и Пиночет - превратът.
19 Септември 2013 14:28
Комунистите са се плашели от тези ,които преди 9-ти са рязали глави и заравяли живи партизани , нелегали , ятаци, деца, палели са цели села, пращали са в Еникьой.
Въпрос на гледна точка и пострадали в българските семейства преди и след 9-ти .
Така ли? Със Съветската армия на наша територия? А по тази логика, какво трябваше да се случи с комунистите след 1989 г.? И не се ли престараха малко след 9-ти - отрязаните глави и заровените партизани и ятаци определено не са били 30 000?
Ето тук е разказано всичко това, което не желаеш да видиш. Но много държа да цитирам някои неща от там:

....................
Всичко това води до изпадането на Чили в тежка икономическа криза, до нарастване на инфлацията на над 300% и до липса на инвестиции в страната, а САЩ налагат търговско ембарго.
Това само потвърждава правилото, че социализмът НЕ е възможен в една отделно взета страна, ако тя не разполага със значителни природни ресурси, които да изнася срещу твърда валута или пък да разчита на помощта на свои съюзници, както беше с повечето социалистически страни по онова време. Ако оставим настрана общественото разложение и идеологическите извращения, социалистическата система изпадна в дълбока финансова зависимост от запада, а нашата икономика фалира заради брутен външен дълг от около 10 млрд. долара, при условие, че брутният външен дълг (частен и държавен - по онова време частен външен дълг нямаше) в момента е над 50 млрд. долара, без да сме заплашени от фалит, а се говори, че от индустрията по социалистическо време днес работят около 8-10%.
19 Септември 2013 14:37
Комунистите са се плашели от тези ,които преди 9-ти са рязали глави и заравяли живи партизани , нелегали , ятаци, деца, палели са цели села, пращали са в Еникьой
, или някога са рисували карикатура на др. Сталин като Райко Алексиев например.
19 Септември 2013 14:44
Комунистите са се плашели от тези ,които преди 9-ти са рязали глави и заравяли живи партизани , нелегали , ятаци, деца, палели са цели села, пращали
са в Еникьой

Дали са се плашели не знам, но са ги наказали за стореното.
Тук въпросите би трябвало да бъдат примерно такива:
Трябва ли да бъде наказан някой, който е рязал глави?
Трябва ли да бъде наказан някой, който е заравял живи хора?
Трябва ли да бъде наказан някой, който е изтезавал до смърт хора?
Трябва ли да бъде наказан някой, който е пращал хора в концлагери?
и т.н.
Следващата група въпроси се върти около въпроса - трябва ли да бъде наказан някой, който е наказвал тези предишните?

19 Септември 2013 14:47
И да се върнем на темата - Чили, САЩ, Салвадор Алиенде, Пиночет и т.н.
Колко чилийци са убити, безследно изчезнали, изтезавани, пратени в затвор по политически причини, пращани в концлагер и т.н. по времето на управлението на Салвадор Алиенде?
19 Септември 2013 14:49
Дали са се плашели не знам, но са ги наказали за стореното.
Наказателната политика не е ли приоритет на държавата, а не на Доброволните отряди? Тук говорим за десетки хиляди избити без съд и присъда след 9-ти, а раздадените от народния съд смъртни присъди са около 2700, като не всички са изпълнени.
Колко чилийци са убити, безследно изчезнали, изтезавани, пратени в затвор по политически причини, пращани в концлагер и т.н. по времето на управлението на Салвадор Алиенде?
Алиенде все пак е социалист, а не комунист и се е стараел да придаде по-човешко лице на управлението си.
19 Септември 2013 16:04

Колко чилийци са убити, безследно изчезнали, изтезавани, пратени в затвор по политически причини, пращани в концлагер и т.н. по времето на управлението на Салвадор Алиенде?
След отговора на по-горния въпрос следва следващият въпрос - защо при свалянето на Алиенде бяха избити толкова много хора, защо толкова много хора бяха изтезавани и затворени, защо 1/10 от чилийците бяха принудени да напуснат Чили?
19 Септември 2013 16:21
защо 1/10 от чилийците бяха принудени да напуснат Чили?
Защо? А защо изобщо са били пуснати да избягат от Чили
19 Септември 2013 16:25

Колко чилийци са убити, безследно изчезнали, изтезавани, пратени в затвор по политически причини, пращани в концлагер и т.н. по времето на управлението на Салвадор Алиенде?
... следва следващият въпрос - защо при свалянето на Алиенде бяха избити толкова много хора, защо толкова много хора бяха изтезавани и затворени, защо 1/10 от чилийците бяха принудени да напуснат Чили?

Отговорите на тези два въпроса показват същността на преврата срещу Салвадор Алиенде и на превратаджиите в частност, както и на тези, които сега с голи гърди на амбразурата защитават този преврат.
19 Септември 2013 16:39
Отговорите на тези два въпроса показват същността на преврата срещу Салвадор Алиенде и на превратаджиите в частност, както и на тези, които сега с голи гърди на амбразурата защитават този преврат.
Щом ще съпоставяме числа, по твоята логика излиза, че превратът на 9-ти юни у нас е образец за демократичност, в сравнение с този на 9-ти септември, нали?
19 Септември 2013 17:05
Много ме кефи странната (липса на) логика при комунистите. Ама много!
Бъдете здрави!
19 Септември 2013 17:29
проф. Константинов, за жалост пренебрегвате етиката на учения - първо фактите а после интерпратациите. С фактологията засега сте зле. Представяте я избирателно. А конкретно какво в мисленето на комунистите ( ако има такова нещо) ви забавлява. Бихте ли споделили.
19 Септември 2013 17:33
Понеже се повдигна въпроса за 09/09/1944. Аз си имам една проста схема питай старите какво мислят за преди 9-ти и след него та и за след 10-ти. 90 % от старите хора с които съм говорил, които вече са измрели са положително настроени за 9-ти и това което се е случило след него. Останалите 10 са от тогавашната буржуазия която е била просто 10% от населението по онова време.

Дали са избити хора? О да! Дали те са били лекари, адвокати, журналисти, студенти О да!. А дали тези лекари са лекува ли всеки ??? О не! Щом си доктор си длъжен да помагаш ако ли не един ден ще играе тоягата по гърба ти и не само. А дали другите изброени не са сътрудничили с гестапо? Питайте старите хора.

Да не забравяме ,че убитите след 9-ти са съдени от СЪД докато много от убитите преди 9-ти и в Чили никакъв съд не са видели.
19 Септември 2013 18:09
Аз си имам една проста схема питай старите какво мислят за преди 9-ти и след него та и за след 10-ти. 90 % от старите хора с които съм говорил, които вече са измрели са положително настроени за 9-ти и това което се е случило след него.
Така е. Баба ми, лека й пръст, казваше: "Комунистите държаха добре първите 20 години, после и те започнаха да крадат." Преломният момент е въвеждането на Член 1 в Живковата конституция - крушението на БКП започна почти веднага след това и то, защото сами си го причиниха. Писал съм тук по този въпрос.
Дали са избити хора? О да! Дали те са били лекари, адвокати, журналисти, студенти О да!. А дали тези лекари са лекува ли всеки ??? О не! Щом си доктор си длъжен да помагаш ако ли не един ден ще играе тоягата по гърба ти и не само. А дали другите изброени не са сътрудничили с гестапо? Питайте старите хора.
Аха, малко като в баснята за вълка и агнето. Тридесет хиляди лекари, които не са лекували и адвокати, журналисти и студенти, сътрудничили на Гестапо? Покъртително! А това ли е записано в мотивите на присъдите им? Истината е, че каскетите никога не са понасяли интелигентните и инакомислещите хора.
Да не забравяме ,че убитите след 9-ти са съдени от СЪД
Всичките 30 хиляди ли?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД