:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 191
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво постигнаха протестите и какво не

Равносметка от едно дълго лято с много гняв и майтапи
Ясен Бориславов
Ясно беше, че все някога протестите ще свършат. Краят им се видя след унилата развръзка на шумно прокламираното депутатско посрещане на 4 септември. Дойде времето на протяжните коментари и анализи относно същността, видимите и скритите цели и резултатите от тези три месеца на нескончаемо дюдюкане по властта. За прецизно осмисляне на станалото е нужно повече време, но и от съвсем близка дистанция вече може да се кажат важни неща.

Успя ли протестът или не? Какво постигна и какво не? Кои са видимите последици и кои са скритите, но все пак значими, защото има и такива? В социалните мрежи вече оживено се коментират тези теми.

Онова, което протестите постигнаха, колкото и странно да звучи, изглежда повече и по-значимо от онова, в което те не успяха. Нека се опитаме да калкулираме успехите и провалите и да ги подредим до важност.Протестът предизвика паническо оттегляне на назначението на Делян Пеевскии по много изразителен начин показа, че и гражданството може "да страхува" властта, ако използваме един екзактен езиков израз от словесния арсенал на несбъднатия председател на ДАНС. Той ясно очерта и моралното дъно, под което оттук насетне властта трудно ще пада безнаказано. Колкото и скандални назначения да има, случаят "Пеевски" задълго ще служи като дебела червена линия между допустимо и недопустимо поведение във властта.

Протестът очерта възможния мащаб на една гражданска солидарност отвъд фикциите на "лявото" и "дясното". В първите дни на площада имаше и леви, и десни, но еднакво погнусени от налудничавите кадрови решения на кабинета и невнятните им обяснения.

Освен това протестът ясно показа, че в България вече има средна класа, която иска страната да бъде измъкната на мафиотския партийно-олигархичен политически модел, наложен от елитите на т.нар. преход, и ще търси начини да го постигне. За тези хора е ясно, че мафията произвежда бедност.

Чрез медиите и социалните мрежи протестът се превърна в мащабно и публично усилие за самовглеждане на българското общество, усилие да се наложи нов морален климат. Той принуди не само политическите елити, но и цялото общество да се изправят пред собствената си етична абсурдност и това няма как да не се приеме за успех. Показа също, че част от политическите лидери в левицата (но и в десницата) са доста по-елементарни (избягвам по-точната дума, защото е груба), отколкото изглеждат, поради което трябва постоянно да бъдат държани под око. И това око след протестите обещава да остане будно.

В продължение на три месеца сред много гняв и майтапи протестите се занимаваха сплощадното извайване на един иронично пародиен, карнавален образ на власттаУ нас (а и не само) тя отдавна си е заслужила тази масова пародия. На Запад подобно пародиране е част от традицията на карнавалите, развита през Средновековието и все още запазена в много градове, макар и с фолклорно-туристически привкус. Българската културна традиция не познава карнавала и може би заради това първото мащабно карнавално пародиране на властта продължи близо три месеца, а не три дни. Пародията е модерна интелектуална игра, която предполага известен социален и културен интегритет у публиката, както и способност за иронично и дистанцирано самовглеждане. Явно, ако не в цялата страна, поне в София и големите градове този интегритет съществува. Ироничното чувство за живота е важен вентил за изпускане на социалната пара. С пародии обаче власт не се сваля. Смехът може да неглижира, но едновременно с това може и да легитимира властта. Не вицовете за Тодор Живков го свалиха от власт, а други неща. Вицове за него имаше през целия период на дългото му властване. Това между другото.

Протестите, поне в началото, освен граждански гняв носеха и непознат по-рано интелектуален чар и това беше най-тежкият шамар за управляващите. Този интелектуален чар се дължеше на основното ядро, на критичната маса на протеста. Имаше после и дразнещо интелектуалничене, маниерно пиарстване, инфантилно геройстване, но на площада тези неща са неизбежни. Площадните задявки с Дьолакроа, както и пърформансите на отделни тв журналисти, изявени писатели, писателки и манекенки, явно водени от едно чисто човешко желание за публична изява, бяха не по-малко колоритни от вездесъщия Йоло Денев. Възможно е да е имало и "хонорувани протестанти", но те не бяха критичната маса и не те диктуваха облика на протеста.

Вероятно в студените есенни вечери много хора ще си спомнят с умиление за зрелищните летни шествия с тъпани, свирки и вувузели в центъра на София, ще си припомнят остроумните хрумвания, каламбури и лозунги от протестите. Моят фаворит като драматургичен замисъл и изпълнение е надписът "Оставка", изплувал от морето срещу плажа на Евксиноград. Във всичко това прозира една нова за България култура на протеста, която в следващите месеци и години вероятно ще се развива. Това също е успех.Политически ли бяха протестите или не?Дали нещо е политическо, е въпрос на мащаб, а не на представителство, програма, лозунги и искания. Протестът беше политически въпреки антипартийния му и в голяма степен етико-естетически патос. Заради антипартийния патос до 4 септември никой политически субект не посмя открито да застане пред шествията на тъпаните и вувузелите, а когато това стана, протестът угасна. Дотогава партиите само потриваха ръце отзад.

Протестът катализира консолидиращи процеси в десницата. От отломките на старата десница и някои нови партии беше сглобен Реформаторския блок. Седемте партии в него дори измислиха нов механизъм за вземане на политически решения. Учредиха Граждански съвет от експерти и интелектуалци, които ще бъдат нещо като регенти на партийните лидери. Интересно хрумване. Предстои да се види как ще проработи. Бъдещето на блока засега изглежда неясно, но е сигурно, че буди симпатии и надежди сред десните избиратели.

Краят на протестите вещае искорошен край за победоносната харизма на Бойко БорисовОт десет години той печели избори и заприлича на митичния фригийски цар Мидас. Според митологията всичко, до което се докоснел, се превръщало в злато. Така беше и с Борисов. Обаче при Мидас и храната ставала на злато и не можел да се храни, а после му пораснали и магарешки уши. Остава да видим дали и на Борисов ще му пораснат магарешки уши и как ще ги крие. На 4 септември се разбра, че всичко, до което се докосне ГЕРБ, изглежда глупаво.

Протестът имаше и своите провали. Поради несръчно пиарстване и умело демагогстване той очерта някои вредни разделителни линии в българското общество - между "умните и красивите" и... останалите, между столица и провинция, между селяни и граждани, леви и десни, комунисти и антикомунисти. Резултатът от тази несръчност беше охотно прегърнат от проправителствената пропаганда и така тя постепенно успя да замаскира истинската разделителна линия от началото на протестите - между почтеното гражданство и лицемерната партийна клептокрация.

В същото време покрай пропагандните битки около протеста пролича, чев България има глад за едно ново и "почтено ляво",истински ангажирано към изграждането на по-привлекателен образ на социалната среда, което да измести все по-трудно мимикриращото "олигархично ляво". Това е по-скоро страничен ефект, но също може да се смята за успех.

Събитията от лятото, както и разменените наскоро реплики между Станишев и Местан, очертават и вероятна политическа изолация на ДПС при следващите избори. Не би могло да се каже дали това е успех и за кого, но и то е резултат от протестите.

Единственото, което протестите не постигнаха, е оставката на правителството. Но кабинетът загуби повече, отколкото успя да запази. Загуби престиж, доверие и (да се надяваме) увереност в безнаказаното лекомислие. От него зависи дали и доколко ще успее да навакса загубеното. Единственото, което запази, е властта. Засега.

В заключение би трябвало да се отвори една скоба и да се каже, че единственият министър, който запази доза престиж за кабинета, беше министърът на вътрешните работи. Въпреки че протестът беше миролюбив и независимо от грозните сцени около белия автобус в нощта на 22 юли трябва да се признае, че при друг министър вероятно и развитието на нещата би било друго. Честно би било дори и най-гневните противници на правителството да го признаят. Полицията е инструмент, който за общ късмет през тези три месеца се оказа в ръцете на един все пак уравновесен и разумен човек.
Снимка: Импактпресгруп
Моят фаворит като драматургичен замисъл и изпълнение е надписът "Оставка", изплувал от морето срещу плажа на Евксиноград. В кадъра - малко преди водолазите да извадят лозунга над водата.
Снимка: Юлиян Савчев
Протестите, поне в началото, освен граждански гняв носеха и непознат по-рано интелектуален чар и това беше най-тежкият шамар за управляващите. Имаше после и дразнещо интелектуалничене, маниерно пиарстване, инфантилно геройстване, но на площада тези неща са неизбежни.
140
18690
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
18 Септември 2013 20:05
На 4 септември се разбра, че всичко, до което се докосне ГЕРБ, изглежда глупаво.

18 Септември 2013 20:06
Ясно беше, че все някога протестите ще свършат.

Написаното във вестника обаче си остава, и брадва няма да може да го изсече.
18 Септември 2013 20:10
А най-голямата полза от уличните вандали е че ни научиха за какво са ни неправителствени организации и независими обективни медии.
Поне десет години напред никой няма да има илюзии, а после интернет ще закрие медиите.
Ще използвам любимия израз на медиите, за да илюстрирам тоя процес: медиите сами се простреляха в краката.
18 Септември 2013 20:15
Вижте плаката на последната снимка. Аз лично не намирам нищо интелектуално или интелигентно в омразата.
А тази лелка би трябвало да е от Х.У.И.-лицата на протеста.
18 Септември 2013 20:38
Я да опонираме малко на артсъчиненията авторски и да кажем за какво точно става дума в т.нар. "протести". За целта ще препостна написаното от мен под статията за вота на Бате Бабуин, защото тук е съвсем намясто:
Ходих да протестирам срещу назначението на Пеевски на втория ден след обявяването му, но веднага разбрах за какво става дума - бяха наизлезли всички добре познати ми торни бръмбари от годините на седесарските протести през 90-те. Бъкаше от познати муцуни, не научили за 20 и кусур години нищо друго освен "Кой не скача, е червен", "Червени боклуци", "Мафия" и "Уууууууу!". Липсваше трисричното СЕ-ДЕ-СЕ.
Стана ми пределно ясно - използваше се този гаф, за да се предизвикат нови избори един месец след проведените. Причината: седесаро-десебарските отломки бяха изхвърлени извън талвега на политиката. Гробокопачът на СДС Велзевул Ваньо, преди да се отдаде окончателно на теменужките си, беше ударил последния пирон в ковчега и ДСБ - направил беше коалиция с някакъв файтон, чийто име и досега не знам, отлично знаейки, че ако не премине 4-те процента, ще лиши за 4 години партията си от държавна субсидия. И точно така стана: ДСБ се оказа без пукната пара, което не му даваше възможност за каквито и да било действия през този период. Същото се отнася и за СДС на карловската мотика Кабагайдов.
Е, точно тези седесаро-десебарски измамени камилчета жадуваха за реванш, защото бяха в кофата за боклук точно преди циганите да я обърнат в боклучарския камион. И те приритаха. Което беше добре дошло и за Мутрафон Орловец от Банкя. Той бавно и последователно превзе т.нар. "протест" на седесарските Х.У.И.-та.
Те това е. Започна епохален цукално-клоако-боклучарски панаирджилък.

Някои, които нямат гнус, обоняние и сетивност, наричат това "карнавална естетика" и "артистичност". Дори му приписват нравствени послания.
Sancta Simplicitas!
18 Септември 2013 20:42
тез протести нямаше ли да бъдат вечни или поне докато добрите реформаторско-блокови сили победят? защо така унило и примиренчески?

и от къв зор пак за някакво автентично ляво се мъчиш да се хванеш бре, авторе? не си ли виждаш ос.аните прогнози от цялото лято, та пак се пробваш? погреби реформаторите, глътнати и изплюти от герберите, и толкоз.
18 Септември 2013 20:47
"Левски" пада в София с 1:6 от "Ботев" /Пд/...Разстроени, запалянковците мълчат и се чудят какво да кажат...Накрая един промълвя: "Ама Патрата какъв гол им отцепи...Разката им фамилията..."
Туй по повод "успехите" на протестърите...
-------------------
Сайтът на Генек

18 Септември 2013 20:50
трябва да се признае, че при друг министър вероятно и развитието на нещата би било друго. Честно би било дори и най-гневните противници на правителството да го признаят. Полицията е инструмент, който за общ късмет през тези три месеца се оказа в ръцете на един все пак уравновесен и разумен човек
Това е така, но трябваше ли да стигна до края, за да прочета едно смислено нещо? Като цяло текстът е много повърхностен и на базата на една тясна и идеологически обременена перспектива се опитва да прави всеобхватни заключения. Няма как да се говори за протестите извън контекста на сблъсъка на олигархичните кръгове - този на Ц. Василев, Доган и Пеевски, този на Прокопиев, Безуханова и Бориславова, че дори и по-малките кръгове около Бойко, около тимаджиите, Гриша Ганчев и т.н. Протестите бяха изблик на първично отчаяние у много хора. След реалния резултат - оставката на Пеевски - тяхната агитка бяха антисоциални вандали, които трошаха общинска собственост, а на техен гръб действаха маргинали жадни за внимание (Н. Тицин примерно - но и Чехльо е добър пример) - дето правеха онова дето му викат "пърформънси". А междувременно протестите бяха поддържани от политически партии (ГЕРБ), озлобени реваншисти (Реформаторите), мутренския кръг на Прокопиев и чуждите фондационери. Разделението град-провинция е реално - но също реално е разделението между лумпени и граждани. Защото лумпените се надяват, когато властта се преобърне да изпадне нещо и за тях (въпреки, че всичко изпадащо е вече разпределено). Но гражданите осъзнават, че ако искат да променят нещо те трябва да имат алтернатива, трябва да действат с инструментите на демократичната власт и да постигат резултати чрез граждански и политически обединения вместо с безпринципни подскоци по площадите, надувайки вувузелите и ревящи, че всички са маскари.
18 Септември 2013 21:00
Янтар,
Казал си това, което мислех да добавя към горния си постинг. 100% си прав.
18 Септември 2013 21:06
Пародията е модерна интелектуална игра


Курсивът мой. Айде бе! Модерна?!? А "Батрахомиомахията" от юни 2013 г. ли е или ...

"The Battle of Frogs and Mice" is a comic epic or parody of the Iliad, definitely attributed to Homer by the Romans, but according to Plutarch the work of Pigres of Halicarnassus, the brother (or son) of Artemisia, queen of Caria and ally of Xerxes. Some modern scholars, however, assign it to an anonymous poet of the time of Alexander the Great.


Да не говорим пък за "интелектуалния чар".

Барем Монти Пайтън да бяха известни на автора, като по-пресни, например "Животът на Браян"... Барем в детството сцената с балона от "Диктаторът" на Чаплин да е мяркана...


18 Септември 2013 21:09
Допускам и стратегията "Насрещен огън", или "Откраднатият протест": вандалите откраднаха правото и възможността за протест на ония, които наистина имат причина да протестират. Вандалите попречиха на лудналият от тиквите народец да им съобщи мнението си за тях. Така вандалите спасиха тиквите.
18 Септември 2013 21:12
Х.У.И.-тата попречиха и на каквато и да било оценка на четиригодишното вилнеене на маймунарника в политиката. Нула анализ - нула изводи за този период. Това накара и правителството да замълчи за положението, което завари в различните сектори.
18 Септември 2013 21:21
Кисела сте нещо, уважаема, май? Тромбите ли Ви липсват? Поздрав с една:
Suoni la tromba
18 Септември 2013 21:28
Авторът се мъчи да даде все някакво самочувствие на хората, направени на маймуни. Има право, съчувствам им, но нито движението беше читаво, нито статията. Aut bene, aut nihil.
18 Септември 2013 21:30
в България има глад за едно ново и "почтено ляво",
Абе, добър анализ, ама това накрая направо оцапа пейзажа. Какво значи ново ляво? Лявото е едно-единствено. Социалното. Както и дясното е едно-единствено. Някой умник измисли тези архиглупости като "автентично ляво и дясно" и всички ги заповтаряха като папагали. Социалдемокрацията не е комунизъм или болшевизъм. Базата на съвременната социалдемокрация е съвсем различна от тези на Първия и Втория интернационали.
А "почтенно ляво" пък поредната напарфюмирана безсмислица. Ако авторът е имал предвид "почтени ръководители на левицата" е друг въпрос, но можеше да го каже и по-простичко.
18 Септември 2013 21:36
.
18 Септември 2013 21:38
Вероятно в студените есенни вечери много хора ще си спомнят с умиление за зрелищните летни шествия с тъпани, свирки и вувузели в центъра на София, ще си припомнят остроумните хрумвания, каламбури и лозунги от протестите. Моят фаворит като драматургичен замисъл и изпълнение е надписът "Оставка", изплувал от морето срещу плажа на Евксиноград. Във всичко това прозира една нова за България култура на протеста, която в следващите месеци и години вероятно ще се развива. Това също е успех.


Стоя и виждам отдалеч, как дружен плач ехти от "Орлов мост" и "Позитано" в студените есенни вечери - плачат хората, дето не можеха да спят лятото от тъпани, свирки и вувузели. Редом с тях се заливат със сълзи чистачите пред Народното Събрание - те скърбят за пикаещите клекнали. Протяжен стон се носи и от полицейските редици - как да не си спомниш с умиление вдигнатото срещу теб жълто паве в малките часове на нощта! Какъв успех за демокрацията, какъв удар на качеството срещу количеството, на Дьолакроа срещу Георги Данчов - Зографина!
Ако това е новата култура за България, може ли ресто? Не струва!
18 Септември 2013 22:00
В заключение би трябвало да се отвори една скоба и да се каже, че единственият министър, който запази доза престиж за кабинета, беше министърът на вътрешните работи. Въпреки че протестът беше миролюбив и независимо от грозните сцени около белия автобус в нощта на 22 юли трябва да се признае, че при друг министър вероятно и развитието на нещата би било друго. Честно би било дори и най-гневните противници на правителството да го признаят. Полицията е инструмент, който за общ късмет през тези три месеца се оказа в ръцете на един все пак уравновесен и разумен човек.


Да си дойдем на думата.
Откритието на сезона: Цветиии, йеее. Цветя и рози за новата звезда!

Чекаме го като топъл леб да стане новият спасител от ченгеджийските среди, след харизмата на Боцко.
18 Септември 2013 22:01
Ако това е новата култура за България, може ли ресто? Не струва!

Не е, бе, не е това! Мишо Шамара и фенките му са!
18 Септември 2013 22:01


интелектуален чар

А бе наистина ли в София можете да мислите с подобни категории за лумпениадата? Ако е така - да ме прощавате, но с мен сте в различни интелектуални измерения.
18 Септември 2013 22:24
Ако е така - да ме прощавате, но с мен сте в различни интелектуални измерения.

Ние твоето измерение го видяхме: "Да издавим печенезите у София".

===
Доста уравновесена равносметка от Бориславов
18 Септември 2013 22:27
Не е, бе, не е това! Мишо Шамара и фенките му са!

Без такива! Мишо Шамара и фенките му са другата страна на монетата. Те си вървят неразделни, като мента с мастика в облак!
Сега чакам да видя дали Змея плаче някъде по ъглите, да го добавя в монументалната картина.
18 Септември 2013 22:43
Малко встрани от темата, но отдавна искам да ви обърна внимание кой използва безмисленото словосъчетание "оттук насетне" вместо от тук нататък. Това са Михаил Миков, спортните коментатори, някои младежи от БНТ и писалият по-горе автор. Нека си спомним, че то беше наложено под влиянието на един претенциозен пловдивски бракоразводен адвокат преди 15-ина години. "Сетен" означава последен: "Сетни сили"= последни сили, а "Сетне" означава после, след това, т.е."от тук насетне"= от тук след това (после)? Статията, която все-пак прочетох, не ми се коментира, защото тезите и са неверни, а нивото - твърде ниско за форума на СЕГА
18 Септември 2013 22:58
безмисленото словосъчетание "оттук насетне"


18 Септември 2013 23:09
Малко встрани от темата, но отдавна искам да ви обърна внимание кой използва безмисленото словосъчетание "оттук насетне" вместо от тук нататък. Това са Михаил Миков, спортните коментатори, някои младежи от БНТ и писалият по-горе автор. Нека си спомним, че то беше наложено под влиянието на един претенциозен пловдивски бракоразводен адвокат преди 15-ина години.

К.во викахте за интелектуалните измерения?
Оттогава насетне Василчо всеки ден беше на Бръдо, на механата. Някога му свиреха цигулки, някога — не. Но никога той не минаваше вече покрай къщата на хаджи Вълка. Стоеше на чардака и гледаше все към двора на Божура.
18 Септември 2013 23:11
и непознат по-рано интелектуален чар
Aх!
18 Септември 2013 23:19
Теноре, грацие е салути. Имам си плоча Decca, 1973: Joan Sutherland, Luciano Pavarotti, Piero Cappuccilli е Nicolai Ghiaurov.
18 Септември 2013 23:47
С магарешките уши е цар Траян. За Мидас е само златото. И последвалият глад.
19 Септември 2013 00:01
Протестаците имаха ЕДНО искане - Оставка! -, то не беше постигнато, ерго, протестът им е НЕУСПЕШЕН. Другото в дописката е преразказ на изсмукани от пръстите през тези месеци измислени цели, чиито постижения също са свободни съчинения. Това, че огромен брой българи никак не харесват този депесарски кабинет, съвсем не означава, че одобряват многодневното политическо шоу около парламента, инспирирано и поддържано чрез платени агитки от гербаджии, седерасти и соросови НПО-та. Това, че имаше хора, които и безплатно мразят т. нар. червени боклуци, не е попречило на повечето и да мушнат по нещо в джобовете. Типингпойнтската схемичка на прокопиевците се провали, манипулациите не успяха да привлекат десетки хиляди дори в синята допреди седем-осем години столица.
Оценка на статията няма да дам , пак ще ме санкционират.
19 Септември 2013 00:12
"оттук насетне"


Филолози... пфу.... какво разбират те от пространствено-времеви континуум.....
19 Септември 2013 00:14
Manrico 18 Септември 2013 23:09. Изглежда не сте ме разбрали. В литературата ни има какви ли не думи и комбинации от тях. Но това не значи, че трябва да ги употребяваме без да се замисляме какво означават. Прочети още веднаж какво съм написал и не изопачавай казаното. Бракоразводният адвокат наложи, а не въведе този "претенциозен" израз. А това, че "интелектуален" за теб е обида, оставям без коментар.
19 Септември 2013 00:51
Дами и господа форумци на "Сега",

Този форум беше изключителен, често много по-интересен от текстовете, под които се развихряше. Беше място, където словесните фойерверки, изящните езикови конструкции, истинските задълбочени анализи бяха норма, а всеки студент-първокурсник би могъл да изкара безплатен курс по история, философия, литература, социология, лингвистика и какво ли не още. Беше институция! Беше...
След днешния ви гениален, многопластов и безкрайно разнообразен форумен анализ на анализа на протестите, на които авторът и вие сложихте кръста (малко рано между другото - тази вечер пак излязоха 1000 души) някак става очевидно, че този форум също си е отишъл. Останали са бледи сенки на онези блестящи форумци, с куха претенция за интелектуално превъзходство. Вечна му памет!
П.П. На тези, които ще ме хранят, няма да отговарям, но да кажа предварително - да го ... вие си знаете.
19 Септември 2013 01:22
Тъкмо щях да питам, озадачена от глаголното минало време, употребено за протестите, както от автора, така и от коментаторите - ама свършиха ли вече, ще може ли да се минава вечер по центъра, и разбрах, че пак били хиляда (от едно уж новаче, дето пък ни знаело отдавна). Понеже вече в интернетните сайтове не ги отразяват, макар и със стари снимки. Защо това преждевременно освобождаване на трафика, може би само пожелано от автора, не знам. Очевидно на Жан Рено още не му е дошло времето. Аверките от махалата ще сменят сламените капели с филцови такива, леко засегнати от молците, и пак ще продължи шоуто. Вардено от единствената, най-толерантна и благосклонна полиция, похвалена в континентални измерения и от европейски комисари, та макар и от ПЕС.
19 Септември 2013 03:18
Някой още доизживява лятото по нашите гео ширини.
Пише, а пишенето му се клати, той си вика
- Дали ми лопна мандалото? .
19 Септември 2013 07:07
Без да споря, но: оттогава - свързано е с време- насетне, оттук-свързано е с място ( казваме тук и сега) - насетне. Има разлика между двете словосъчетания и не споря дали са правилни.
19 Септември 2013 07:26
Стоянчо,
затуй ли трябваше спешно да се регистрираш, та да демонстрираш Йохановска плам, жар и готовност за кебапчета?
---------------------------
Сайтът на Генек

19 Септември 2013 07:49
Voila вам един от най-иронично пародийните карнавални образи на властта на ГЕРБ - интелигентен чаровник, излъчен от редиците на форум "Сега".

Натисни тук

Жалко, изтрил е от блога си - който е Proudly powered by WordPress - "много гняв и майтапи". Болезнено ми се губи една "площадно изваяна" задявка от раблезиански тип - относно какво печено му се било дояло.

Нооо - и това, неговото необахтинско "око след протестите обещава да остане будно".

19 Септември 2013 08:01
Рано е още за оставка! Туй хортуват много хора. Вярно е - нека си мине зимата и нахъсаните пенции да видят "оттук насетне" к'во ги чака. Същото, като при предишните, само че завоалирано, опаковано в целофан и поднесено със свеж магданоз. Увеличение на пенсии - нанайсе, прогресивен данък - ниц!, ама пък данък лихви си остава. 5% на 20 лева ток на месец намаление. Браво! Детски и социални - само за цигани. Ама пенциите доволни. Техните са на власт! Ако ги питаш кои са техните, ще се объркат. В момента защитават някакъв седераст, и се хвалят с кадър на Софиянски. ДПС си ги такова откъдето й скимне. Ама пък си е на тяхната. Вен-серем-ос!
19 Септември 2013 09:02
Рекапитулацията е, че най-значимите успехи на протестите са няколкото случая в които управляващите получиха пристъпи на синдрома на наплашеният г*з. Та после трябваше да си ги лекуват с катарзиси. Не, че е малко, ама сякаш може и повече.
19 Септември 2013 09:07
С извинение, че не е по темата. Някой знае ли, кое е тъпото парче, което ме разсмива от няколко минути по БНТ?
19 Септември 2013 09:14
с катарзиси


И с катахрезиси?
19 Септември 2013 10:08
Освен това протестът ясно показа, че в България вече има средна класа, която иска страната да бъде измъкната на мафиотския партийно-олигархичен политически модел, наложен от елитите на т.нар. преход, и ще търси начини да го постигне.

Съгласно класическото вече определение.
Егати държавата, ако това по протестите е нейната средна класа.
19 Септември 2013 10:35
той очерта някои вредни разделителни линии в българското общество - между "умните и красивите" и... останалите, между столица и провинция, между селяни и граждани, леви и десни, комунисти и антикомунисти.
тези разделителни линии са обективни, реални, никой не ги е очертавал. и то обществото винаги е било разделено-на русофили и русофоби, на сляни и граждани, на активни борци и незаслужили и т. н. това си е една реалност.
защо не успяват протестите. да оставим настрани факта че имат срещу себе си хора за които властта е единственото средство за препитание. тези които са избрали тази власт са много , те болшинство. и те принадлежат към социалното и интелектуално дъно на обществото-пенсионери с малки пенсии неподпомагани от децата си, цигани, необразовани гаменории и т.н. това са избирателите на бсп, дпс и атака. те искат да живеят на гърба на средната класа, която растеше всекидневно при бойко борисов. и успяват. по статистически данни 46 процента от българските граждани имат доходи 600+ лева. останалите са 54 процента. повече са. и са страшно нахални. откъде накъде един млад успяващ програмист ще издържа със заплатата си някакви червени пенсионери чиито ръце са опръскани с кръвта на родителите му и прародителите му?! общото на избирателите на управляващите е че те не работят, нито искат, нито могат да работят. какво ли не искаха, само лозунг 'работа и хляб' не се чу, ни видя.
историята, особено в близкото минало е пълна с примери колко опасно и вредно е когато социалното дъно диктува политиката. резултатите и в българия нама да закъснеят. няма да бъдат толкова бляскави като в зимбабве например, където всички са милиардери, но мугабето е 5 пъти по образован от орешарски. има 5 дипломи и то от престижни английски университети , а пък този орешарски само една и то от унсс. най много милионери да направи всички българи.
19 Септември 2013 10:36
много хора ще си спомнят с умиление

ХЪ!
Странно твърдение...
С умиление за вувузелите и барабаните, боклука и пикнята по площадите и градинките, злобните муцуни на дъртите демокретени...
Хайде холанД!!!
19 Септември 2013 10:43
медиите продължават да героизират изстъпленията на софийскта гъзория и да се правят, че не виждат каква е истината февруарските демонстрации бяха ясни, че са свързани с икономически проблеми. Там загина човек чрез самозапалване. Летните демонстрации бяха за да се смени правителството и да се върнат Боко и СДС-расията в парламента. Затова така комично завърши гладната стачка на субекта Сугарев, който 23 години ни занимава с простотиите си. Летните демонстрации се ръководеха от богато заплатени от западни фондации субекти (Асен Генов, Антоанета Цонев и др.), които се опитваха да проведат оранжева революция. Тази гъзория не каза нищо съществено освен ОСТАВКА, не назова нито един олигарх, защото трябваше да започне от офшорникът милионер Плевнелиев и неговото обкръжение. Цялата дъндания беше стани, че аз да седна.
Джурналята от основните българските медии изпадаха в телешки възторг (като тази статия), когато докладваха за летните протести, без да иската да видят тяхната истинска природа. Тези, които бяха леви в началото бяха срещу Станишев, вътрешна борба в БСП, но те скоро се отдръпнаха.
19 Септември 2013 10:45
тези които са избрали тази власт са много , те болшинство. и те принадлежат към социалното и интелектуално дъно на обществото-пенсионери с малки пенсии неподпомагани от децата си, цигани, необразовани гаменории и т.н. това са избирателите на бсп, дпс и атака. те искат да живеят на гърба на средната класа, която растеше всекидневно при бойко борисов.
Tака де - льош човешки материал - ами че той Бокаса си го каза - ти да не си от онези в Чикаго дето са му ръкопляскали? Впрочем ако някой иска да живее с фантазиите на Борисов, вместо с реалността растящата средна класа е най-малката илюзия която ще си втълпи. То са магистрали, спортни зали,...
19 Септември 2013 10:47
защо се иронизират 'хубавите' протестиращи? че те са хубави тези моделки и артистки. много хубави. пуста женска злоба на остаряващи 'дрогарки'
19 Септември 2013 10:50
Асолке,

Не съм гледал ьТV, но пък и тук американчето, с номера отдире, също се старае здраво в разсмиването!
19 Септември 2013 10:51
151yan
19 Септември 2013 00:51
Абе смешко, ти току що се появи и затвори форума. Този форум съяествува десетки години, първоначално беше в Монитор след това се премести тук. Жалко, че някои ги няма. Някои си заминаха от тоз свят, други са баннати. Трети се отказаха, но той има голям традиция.
19 Септември 2013 10:55
Марксе,
Явно Стопедесеиедноенча, е по Х.У.И. от теб.
От мен също.
Бе изобщо си е Х.У.И.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД