:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Свекър и снаха не могат да са в едно ведомство, ако се ръководят

Искам да кандидатствам за работа в МВР. Там обаче имам роднини и разбрах, че не можело да сме заедно, защото имало забрана и някакви определени условия. Какви са тези изисквания? Изобщо ли не е възможно да кандидатствам и работя?



Я.М., София



В действащия в момента закон за МВР - чл.177, изрично и изчерпателно са изброени хипотезите, при които се счита, че държавните служители във вътрешното министерство са в несъвместимост със заеманата длъжност. Именно една от тях е ситуация, в която те "биха се оказали в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, лице, с което се намира във фактическо съжителство, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен, както и по сватовство до четвърта степен включително". На практика тази норма е в този й вид от 2009 г. Тя копира разпоредба, която я има от години в закона за държавния служител и която определя както условията за назначаването на един човек в администрацията, така и пречките за това. Например сред условията е съответното лице да е пълнолетно, да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода, да не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност. Но на първо място сред пречките за назначаване е, ако кандидатът би се оказал в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, с лице, с което е във фактическо съжителство, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен. Така вече режимът в цялата администрация, включително и в МВР, за всеки държавен служител е уеднаквен, що се отнася до проблема с роднинството.

Това означава, че в едно ведомство не могат да работят едновременно примерно съпруг и съпруга или мъж с жена, с която, най-общо казано, живее на семейни начала. Това обаче важи, ако са в ситуация на ръководство и контрол - например не може единият да е директор, а пък другият шеф на отдел в същата дирекция. Не може да е началник на отдел единият, а другият да работи в този отдел. Но пък не би трябвало да има проблем, ако са в два различни отдела, които не се ръководят или контролират.

Същото изискване и забрани има и при роднинството по права линия - тук са баща и син, майка и дъщеря, внук и дядо или баба и т.н.

Тези правила ги има и при съребрената линия и при сватовството, които обаче определено са по-усложнени заради степените и начините на изчисляването им. И в двата случая законът говори за забрана до четвърта степен включително.

В Семейния кодекс е записано, че родството по съребрена линия е връзката между две лица, които имат общ родоначалник, без едното да произхожда от другото. Съребреното родство може да бъде пълно, когато лицата имат общ баща и обща майка или са потомци на лица с общи родители. Ако е общ само единият родител, родството е непълнокръвно. Когато това е майката, се означава като едноутробно. Когато е общ бащата - еднокръвно. Съребрени роднини са братята и сестрите, чичо (леля, вуйчо) и племенниците, първите братовчеди и т.н. Няма родство между доведени и заварени деца (децата на единия съпруг и децата на другия съпруг). Няма родство и между тях и техния втори баща и втора майка. Тук връзката е по сватовство. Иначе между двама роднини по съребрена линия има толкова степени, колкото са поколенията от единия от тях до общия родоначалник и от последния до другия роднина - чл. 75, ал. 2 СК. Например леля и племенник са роднини по съребрена линия трета степен, а двамата първи братовчеди са от четвърта степен. Или иначе казано, не може един първи братовчед да е в йерархична връзка с друг първи братовчед.

Що се отнася до сватовството, то преди години е било дори пречка за встъпване в брак. Сега обаче родството по сватовство има правно значение само в предвидени от закона случаи. Такива са случаите със закона за държавния служител и закона за МВР например.

Според чл. 76, ал. 1 от СК роднините на единия съпруг са роднини по сватовство както на другия, така и на неговите роднини. На практика това е своеобразно определение на сватовството. По-просто казано, то е правната роднинска връзка (без кръвна връзка) между всеки от съпрузите с роднините на другия съпруг. В говоримия език тук се имат предвид свекър, свекърва, тъст, тъща, зет, снаха и т.н. В линията и в степента, в които едно лице е роднина на единия съпруг, то е роднина по сватовство на другия съпруг. Степента на родството по сватовство между роднините на единия съпруг и роднините на другия съпруг се определя, като се съберат степените на родство между единия съпруг и неговите роднини и другия съпруг и неговите роднини, пише в СК. Например съпругите на двама братя или съпрузите на две сестри са роднини по сватовство от втора степен. Родителите на съпрузите са роднини по сватовство също от втора степен, децата им от предходни бракове - също. Необходимо е да се наблегне, че в сега действащия СК изрично се определя, че родството по сватовство се прекратява с прекратяването на брака. Иначе казано, една снаха може да работи в йерархична зависимост с бивша свекърва например. Но ако все още са реални снаха и свекърва, дори и младите да са разделени, но да нямат развод например, то забраната пак ще действа.

4
5641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Септември 2013 20:01
Искам да кандидатствам за работа в МВР. Там обаче имам роднини и разбрах, че не можело да сме заедно, защото имало забрана и някакви определени условия
Тези условия са за тези, които ВСЕ ОЩЕ немат роднини в МВР.
Ако ВЕЧЕ имат роднини в МВР - могат да влезнат с жените децата, любовниците и балдъзите
и т.н.
25 Септември 2013 00:18
Одобрям-с. Страйки, нали знаете заморския (руски, де) патриархален табихет "снохачество"? Няма да го поощряваме у нас ние задунайците, я!

25 Септември 2013 11:07
Ми тя държавата малка, народът малко, май всички сме някакъв вид роднини
25 Септември 2013 12:30
Свекър и снаха не могат да са в едно ведомство, ако се ръководят


Та, от друга страна, кой кого ръководи? Но щом се ръководят, значи е взаимно, реципрочно - не говори добре за потенциала на свекъра...

--------------------------

Diurnarius non supra grammaticos.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД