:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов призрак броди из Европа - призракът на площадния популизъм

Дискусиите, срещите с гражданското общество и прочие раздумки в стил "Говори си, не ми пречиш" заместват все повече истинската политика
Галя Горанова
Един призрак броди из Европа - призракът на популизма. Политиците са на път да се преквалифицират в продавачи на утеха с кратък срок на годност. Особено замирише ли на избори. За всяка болка или нетърпимо раздразнение предлагат лек. Ниски са ви доходите? Вдигаме минималната работна заплата! Мъчат ви монополите? Сваляме ви тока с 5%! Познато, а? Само дето политическите решения постепенно се заместват с експресни кредити на доверие. Сърбежът се лекува с подръчни мехлеми. Популизмът е всъщност това - искате, обещаваме ви го - тук и сега! Нищо, че впоследствие парите свършват и увеличението на минималната работна заплата си остава химера, а токът скача, вместо да поевтинее. Политическият пиар е свършил своята работа. Изборите са спечелени. Медиакрацията е най-яркото проявление на популизма -



управление чрез явяване по телевизора,



прочувствени думи, хвърлени в ефира. Вятър работа, но с мигновен ефект. Бойко Борисов ни го показа нагледно в адаптиран, български вариант. Преди него Силвио Берлускони изкара няколко мандата по тази магическа формула.

Парадоксално, глобализацията направи управляваните по-невзискателни, по-разсеяни, а в същото време много по-недоволни. Както пресищането с информация ни прави по-невежи. Вихрената надпревара в областта на новите комуникации формира нова потребителска култура - мигновената консумация. Както на стоки, така и на политически продукти. Старите, тромави процедури за взимане на управленски решения се оказаха непригодни за успокояване на непрекъснатите обществени раздразнения. И постепенно бяха заместени от популизма, политическия пиар и медиите - високоскоростните средства за реакция на социалните очаквания. Раздумките с обикновените хора, дискусиите, кръглите маси и срещите с гражданското общество, накратко -



патетичното местене на въздуха



се оказа балсамът за разтерзания електорат. Примерите за това изобилстват, но да се спрем на българския опит.

Само преди няколко месеца в София зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг изнесе открит урок по популизъм на дискусия с представители на гражданското общество. От сбирката, която магнетизира голям брой гневни, унизени и онеправдани граждани, едва ли ще произтече конкретно политическо действие, тъй като диалогът остана в рамките на общите приказки и личните жалби. Но "слизането при народа" само по себе си постигна плацебо ефекта на площадната демокрация. Българите си изплакаха недоволството от олигархията, монополите, корумпираните политици и беззаконието пред госпожата от Европа, техните случаи вероятно ще бъдат систематизирани в някоя европейска книга за оплаквания и толкоз. Но ще им остане приятното чувство, че някой си е направи труда да ги изслуша, че Европа мисли за тях, че иска да ги чуе. А догодина идат европейски избори.

Примерът на Рединг се оказа заразителен и не след дълго свой "диалог с гражданите" подхвана и президентът Росен Плевнелиев. По конституция правомощията на държавния глава са твърде ограничени, за да се очаква, че той може да реши проблемите на пазарната икономика, правосъдието и медийната свобода - темите на президентските дискусии. Но някакви хора се събраха, побъбриха си, дадоха ги по телевизията, политиците уж "ги чуха" и поуспокоени се разотидоха.



Резултатите от тези сбирки са най-вече психологически



Но за президента те са и политически - ще се покаже като "обединител на нацията", заслушан в народните скърби. Ще размаха пръст на лошото правителство. И най-вече ще прокара определени послания, като например това, че не трябва да се построи "Белене", а пазарът на ток трябва да се либерализира. Тоест ще отметне и доста лобистка работа.

От преките ползи на площадния популизъм реши да се възползва и бившият президент Георги Първанов като захвана да гради мрежа от дискусионни клубове в цялата страна със свръхамбициозната цел да оздрави политическата система и партиите. Първата такава говорилня се оказа напълно ялова. Шкартирани от политиката соцактивисти обмениха впечатления за българската псевдодемокрация в компанията на неколцина видни интелектуалци и учени за разкош. След нея политическата система си остана същата, но затова пък изпадналият в немилост сред съпартийците си Първанов напомпа самочувствието си като политик, способен да събере 100 човека на едно място. И да покаже на бесепарската върхушка, че още е в играта.

Потресен от зъбния статус на провинциалните баби, в бясната популистка надпревара се включи и журналистът - кандидат за премиер Николай Бареков. Нескритата му амбиция е с помощта на площадно лозунгаджийство, танци и редовни бани в народната любов да учреди нова партия, белким и той влезе в голямата политика. А докато дойде време да се изпълняват големите обещания, я камилата, я камиларят... Важното е да се постигне мигновеният политически ефект.

"Говори си, не ми пречиш" - ето до това се свежда площадната демокрация. Тя е продукт на гражданското нетърпение и като всяко недоносче, слепи ги ражда.



СНИМКА:БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Вивиан Рединг, Европа и "ТИ"...
СНИМКА:БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Първанов и неговите "дебати за националния успех"...
33
8417
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
24 Септември 2013 19:47
Ауууууууууу! Вивиан Рединг - душеприказчикът на Х.У.И.-тата - била площадно-канцеларска популистка!
Вай, вай, вай! Дъл е политкоректно туй? И как се вписва в ню-дийла на борбата с правителството и сътрудничеството между Местан-ага и Кюфтехвъргача?
Апропо, защо бе премълчан въпросът кой предложи Делян Пеевски?
24 Септември 2013 19:56

Боже, колко елегантен начин да се рече, че площадната демокрация е кучка!
"Говори си, не ми пречиш" - ето до това се свежда площадната демокрация. Тя е продукт на гражданското нетърпение и като всяко недоносче, слепи ги ражда.

Великолепна Горанова!
24 Септември 2013 20:00
Въх !
Горанова е решила да покаже, че може и иначе.... Похвално !
24 Септември 2013 20:06
Вторите ще са Безриза - данайската държава.
После другите ще намалеят...
***
P.S. Безриза ще са са вторите след БСП/КДС и ДПС/КДС,
които ще гепят властта само с голи обещания...
24 Септември 2013 20:15
Бай Ганю го е казал по-кратко: "Всички са маскари".
24 Септември 2013 20:51
Популизмът е всъщност това - искате, обещаваме ви го - тук и сега! Нищо, че впоследствие парите свършват и увеличението на минималната работна заплата си остава химера, а токът скача, вместо да поевтинее. Политическият пиар е свършил своята работа.

Аз съм скептик - мисля, че всичко е, за да се вмъкнат тия три изречения...Не, че не съм съгласен с тях - напротив. Но предишните статии си бяха по-честно насочени, а не така заобиколно-тарикатски...
-----------------------
Сайтът на Генек

24 Септември 2013 21:31
Аз съм скептик - мисля, че всичко е, за да се вмъкнат тия три изречения...Н

Жалко, ако си прав.
24 Септември 2013 22:11
Не, не, не, сто пъти не!
Никога няма да повярвам, че г-н Бойко Борисов е популист!
Всеки друг може да е популист, но г-н Борисов НЕ Е ПОПУЛИСТ!
Нито пък президентът е лобист! Подсказва ни го здравата логика, защото президентът е пастирка-обединител!
24 Септември 2013 22:51
Досега беше протест, а сега вече е популизъм.
24 Септември 2013 22:53
Добре де, протестът може да затваря улици, а популизмът може ли?
24 Септември 2013 23:37
Спомням си таз Рединг като я питаха как се борят с корупцията на европейско ниво тя убедено каза, че корупция в Брюксел просто нямало. Имало си институции и всичко си било чисто като сълза. Чудя се таз женица дали си дава сметка колко идиотски звучи, но прави това което се очаква (също като съветски политкомисар). Или просто там ги подбират да са толкова малоумни, че да не пречат на никого. И в двата случая, човек който се занимава да води диалог с подобен индивид само си губи времето. Ако се бориш с прасе най-много да се окаляш, а на прасето ще му хареса.
*
Иначе авторката е права, че управляващите групи не само в България, но и в цяла Европа са се отдалечили диаметрално от обикновените хора и истинските проблеми. Демокрацията отдавна е фасадата зад която едни хора преразпределят едни пари. Човек е или вътре в кръга - или извън него. Когато е вътре - играе играта и не му пука да променя нещата. А когато е вън, нищо не зависи от него - дори да протестира докато остане без глас, или изпише многомилионни блогове или форумни мнения. Седих се за една фраза дето въплащава всичко по този въпрос: "Може да решава, който има пари бе." Сещате се от кого е и за съжаление, както за много други неща, беше болезнено прав...
25 Септември 2013 01:02
"Говори си, не ми пречиш" - ето до това се свежда площадната демокрация. Тя е продукт на гражданското нетърпение и като всяко недоносче, слепи ги ражда.


Въпросната площадна демокрация се нарича - пряка демокрация.
И много се различава от фасадната.
Има време.
Ще го разбереш.
25 Септември 2013 01:33
/:/ Нов призрак броди из Европа - призракът на площадния популизъм
............................................................................
Нов призрак броди из Европа - призракът на медийния манипулизъм!
25 Септември 2013 07:12
"Говори си, не ми пречиш"...
Тук пишем, не говорим.
Така че - "Пиши си, не ни пречиш".
25 Септември 2013 07:29
Иначе авторката е права, че управляващите групи не само в България, но и в цяла Европа са се отдалечили диаметрално от обикновените хора и истинските проблеми. Демокрацията отдавна е фасадата зад която едни хора преразпределят едни пари.

Не бива да се заблуждаваме.
Управляващите никога не са били близо до обикновените хора. Кои проблеми се броят за 'истински' - не знам.
Демокрацията винаги - още в древния Рим - е била фасада.
25 Септември 2013 07:56
Нека се поизприкаже човека, пари не иска я? — успокои го бай Ганьо с този типичен аргумент: "Пари не иска я!"

Галя Горанова
25 Септември 2013 09:58
Натисни тук
25 Септември 2013 10:00
Натисни тук
25 Септември 2013 10:08
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
25 Септември 2013 10:36
Слаби политици, слаби протестиращи и слаби журналисти.НО всички врекливи и с претенции и се прадават за пари.
25 Септември 2013 10:43
Гледам в един съседен матриал че на едни утешители на безработни им плащат само 450 на месец! Не може ли и на политиците толкоз?
25 Септември 2013 22:08
Протестът е на път да се провали, защото комунисти от власт с трансперанти, викове "Оставка", шеги и аргументи не се свалят. Протестиращите трябваше да приложат стратегията Грамада - да хвърлят по един камък по парламен***
25 Септември 2013 23:15
showstopper, знаете ли, в предложената от Вас стратегия има рационално зърно. Само че на всеки трябва да се позволи да хвърли само по един камък (жълто паве, откъртена плочка, според предпочитанията) за да се установи точния брой. И, за да не пострада някой, може да се използват по-леки предмети, например лист хартия. И за да се внесе известен позитивизъм, на листа се отбелязва "за кого", а не "против кого" е хвърлен/пуснат. После се преброяват листовете... Ма това вече е измислено. Викат му избори.
Все пак поздравления showstopper! Вие сте на път да изобретите велосипеда.
25 Септември 2013 23:15
showstopper, знаете ли, в предложената от Вас стратегия има рационално зърно. Само че на всеки трябва да се позволи да хвърли само по един камък (жълто паве, откъртена плочка, според предпочитанията) за да се установи точния брой. И, за да не пострада някой, може да се използват по-леки предмети, например лист хартия. И за да се внесе известен позитивизъм, на листа се отбелязва "за кого", а не "против кого" е хвърлен/пуснат. После се преброяват листовете... Ма това вече е измислено. Викат му избори.
Все пак поздравления showstopper! Вие сте на път да изобретите велосипеда.
25 Септември 2013 23:17
Извинете за неволното дублиране на поста
25 Септември 2013 23:49
Galfonizator, изборите може да са решение на проблема, но комунистите не искат да ходят на избори. Мнозинството, което са си спретнали е напълно легитимно, както и излъченото правителство. Крякане и балерини пред парламента няма да ги накарат да се откажат от властта и да проверят какво точно иска електората.
26 Септември 2013 06:06
Комунист от дума не разбира - освен ако не е придружена от куршум, естествено.


Като през 1923 година ли ? А после ред сълзи,ред сополи. Както казва Брус Ли "Дъската не отвръща". Ама гледай да не искочат на улиците истински недоволните,че тогава от соросоидите и всяква реформаторска паплач и плюнка няма да остане.
26 Септември 2013 06:22
Относно статията - че каква е разликата от преди двадесетина години например ? "Като ви върнем земята всички ще забогатеете","Демокрация означава равен старт за всички" ,"Нов морал в политиката" и т.н.т. или какво беше с влизането в НАТО и ЕС "Като влезем в ЕС ще се прекрати корупцията,ще се развие производството,ще влезат пари " .Какво стана ? Сегашните "популистки " решения са опит да се възпре народа от това да измете цялата сган вътре и вън от парламента. Защото бройката на хора ,които няма какво да губят расте заплашително.
Между другото в Украйна : Натисни тук
26 Септември 2013 06:49
Много съмнителен ми се вижда нагонът у някой форумци удобничкo да наричат капиталистическата олигархия в България "комунисти"! Е какво им е комунистическото на тия, бе?! Може ли някой от "антикомунистите" да посочи ПОНЕ ЕДИН признак на нещо комунистическо у онези, които така напоително укорително наричате "комунисти"!?...
26 Септември 2013 08:38
Ами те самите се наричат така, бае Тодоре.
А истинските, доколкото са останали, викат: Абе, гадини са тия, ама все пак няма как, наши са си...
26 Септември 2013 15:06
Е какво сега, Сократе, вълкът влязъл в стадото, ти го виждаш как тръшка овцете, но не вярваш на очите си, щото чуваш вълка да крещи в екстаз "аз съм най-голямата овцааа"!...
26 Септември 2013 16:03
Моето мнение е, че Галя Горанова е готино парче.



26 Септември 2013 17:21
Много добра статия.
Добро начало за по-задълбочен анализ относно проблемите и лицемерието на пряката, площадната и останалите деноминации демокрация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД