:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК пита за системните грешки в обществените търгове у нас

Кои са системните грешки в провеждането на обществените търгове у нас е бил основният въпрос, който представители на Европейската комисия са поставили вчера на срещата с камарата на строителите. Чиновниците от Брюксел са у нас на редовна мисия, за да изследват нормативната уредба по отношение на обществените поръчки и прилагането й. Вчера те бяха на работна среща и с вицепремиера по еврофондовете Зинаида Златанова.

Експертите на ЕК проверяват поръчките с еворопейски и държавни средства в последните 3-4 години, а докладът им се очаква след два месеца. В него най-вероятно ще има препоръки за подобряване на условията, по които страната провежда обществените поръчки.

"Нашето посещение в България цели да види как обществените поръчки работят тук. Това, което бих искал да чуя, е кои са систематичните грешки при провеждането на търговете. Необходимо ни е да ни посъветвате къде са проблемите и кои са добрите практики", заяви Йоаким Нунес де Алмейда, отговарящ за политиката по обществените поръчки към Главна дирекция "Вътрешен пазар и услуги" на ЕК на срещата със строителите. От камарата са посочили като проблеми високите и дискриминационни изисквания към фирмите от страна на възложителите. По данни на камарата в около една трета от поръчките има дискриминационни и насочващи условия. Затова браншовиците настояват да се въведат типови процедури и договори. Такива вече са изготвени за инфраструктурните тръгове, но макар че са дадени на управляващите, те не се прилагат, обясни пред "Сега" изпълнителният директор на КСБ Иван Бойков. По думите му с тях може да се прекратят непрекъснатите обжалвания. В момента се подготвят стандартизирани тръжни процедури и договори за водните проекти. Камарата е поискала още да се засили ролята на агенцията за обществени поръчки, която да преценява търговете не само по законосъобразност, но и по целесъобразност, тоест да преценява ефекта от поръчките.
4
1063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
28 Ноември 2013 23:11
Обсъждане търговете за строителство - добре - там са парите и най-големите далавери! Но въведената от ГЕРБ Глава 8А на ЗОП е ДАЛАВЕРАТА НА МЕСТНАТА ВЛАСТ! И удря малкия и среден бизнес - абсолютно "тъмна Индия"! АБСОЛЮТНО НЕПРОЗРАЧНО и НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАЩИТА ОТ СТРАНА НА КАНДИДАТИТЕ! Ало, Управлявящите погледнете сайта на АОП - по откритата процедура на ден има 5-6-10 обяви. А по Глава 8А - 50-60!!! Това не ви ли говори нещо?! Прилагат се какви ли не хитрини за разделяне на поръчките само и само да минат "законно" по този ред /Пловдив е "отличник" в тази дисциплина/. Защо ли??? Там не са длъжни да обявяват нищо, не са длъжни да дават никаква информация на кандидатите, не са длъжни да допускат никого на далаверите си и изобщо им развързва ръцете, за да избрат, когото си искат, даже да загърбят първоначалните си условия!!! А пък КЗК и ВАС - отговорът на жалбите е един - това не е "процедура" и не ни интересува кой какво прави с вас!!! Пълна порнография и подигравка с кандидатите, които разчитат САМО на едната честност!!! И това става съвсем законно!!!
29 Ноември 2013 00:36
Четец 28 Ноември 2013 23:11
29 Ноември 2013 10:38
То затова в Брюксел ни ловят - и да ги разделяме на прачета за Брюксел всички еднотипни търгове в една година (напр. техника, консумативи или нещо друго) трябва да са били в един търг и еднакви правила. И връщат търговете, при които топ хартия веднъж е 5 лв, а друг път - 15.
29 Ноември 2013 13:47
Няма системни грешки, всичко е нарочно и целево!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД