:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството се готви отново да прави държавна строителна компания

В браншовата камара са озадачени, идеята не била обсъждана с тях
БГНЕС
Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обещава спешни промени в Закона за устройство на територията, за да се облекчи режимът за разрешаване на строежи.
Малко повече от година след като държавата продаде една от последните си строителни фирми - "Техноекспортстрой", сега правителството обмисля създаването на ново държавно строително предприятие. Това изненадващо е заявил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на среща с кметове от Благоевградско, съобщиха от ведомството му. Мотивите на министъра са, че държавната компания ще дава необходимите финансови гаранции при участие в големи инфраструктурни търгове навън, най-вече в арабските страни. Идеята бе изненада и за камарата на строителите.

"За да помогне на строителния бизнес да се върне на чуждестранни пазари, където българските строители са имали добър авторитет, правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие. Това се налага, тъй като нито една българска строителна компания няма капацитет да участва в търгове за големи обекти", е казал Данов пред кметове и областни управители, съобщиха подчинените му. "Сега" поиска информация от министерството за функциите на новото предприятие, на кого ще е подчинено, с какъв капитал ще е и как ще работи с частните строителни компании, но не получи отговор до редакционното приключване на броя.

"Прочетох мотивите на министъра, но не съм сигурен, че това е начинът. Имахме не една голяма държавна фирма, последната я приватизирахме миналата година. Унищожихме ги, сега пак ще си създаваме. Кой ще даде финансови гаранции на една малка фирма? Търговете в арабските страни са за милиарди и как една нова компания ще пробие? Освен това откъде ще вземе средства държавата. Не мога да преценя идеята, но не съм сигурен, че това е начинът", бе първият коментар пред "Сега" на изпълнителния директор на камарата на строителите Иван Бойков. Той посочи, че и сега български фирми участват като подизпълнители на обекти в Катар например. Сега фирмите си осигуряват финансовите гаранции, които арабските държави изискват, чрез Банката за развитие и Агенцията за експортно застраховане. Според Бойков идеята трябва внимателно да се обсъди и с тях. От агенцията коментираха, че връзката им с фирмите е косвена, защото тя не им издава финансови гаранции. Към агенцията се обръщат търговските банки, за да обезпечат дадените на фирмите заеми, когато преценят, че поемат висок риск.

Преди десетилетия, още по времето на социализма, с цел да работят в чужбина са създадени държавни строителни дружества като "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", но те бяха продадени. Приватизацията на "Техноекспортстрой" приключи през септември миналата година. Компанията бе продадена за 51 млн. лв. на "АТ Инженеринг 2000", която изтегли кредит от Корпоративна търговска банка. Освен като подизпълнители в големи търгове български строители напоследък успяха да пробият на пазарите на съседни страни и да спечелят обекти в Сърбия, Македония, Косово.

ПРОБЛЕМИ

На срещата с местната власт Данов е обсъждал проблемите на строителния сектор. "Въпреки бума в строителството браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентоспособен", е тезата на министъра. Проблемите в проектирането са липсата на качество, "силно усложнената процедура за проектиране, фактът, че понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект". Данов е обещал бързи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които сроковете за издаване на разрешителните за строителство да станат предвидими и да се улеснят процедурите. Това е една от причините инвеститорите да избягват България. Истинско решение било обаче да се направи изцяло нов ЗУТ, защото в "сегашния си вид той създава, а не решава проблеми". Данов заговори за промени в закона още от лятото. Според него за някои от строителните обекти няма да се изискват разрешения, те ще са само на информационен режим. За големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет.
6
1514
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
28 Ноември 2013 19:37
"Въпреки бума в строителството браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентоспособен",
Те сега го глежираха
29 Ноември 2013 08:31
Правим държавни предприятия, приватизираме ги за без пари, после правим нови! Това е пътят! А за ЗУТ е прав. Не е нормално за едноетажна къща или гараж да се искат почти същите проектни части като за МОЛ или 20-30 етажна сграда. А и ЗУТ по германски образец, който не допуска незаконно строителство е допустим само в държава където има кой да следи и събаря незабавно започващо незаконно строителство, а не да стои с години. Обаче не вярвам че промените които ще се направят са в правилната посока.
29 Ноември 2013 08:34
Въпреки бума в строителството браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентоспособен

А къде отиде невидимата ръка на Пазара?!
При пазарната икономика който е неконкурентен - фалира, а не хленчи за държавна подкрепа! Нали така, господа либерасти?
Или либерализацията я разбирате така - когато частника пИчели, пичалбата 100% е за частника, когато губи - 100% от загубата е за държавата?
Да го бяхте обявили на всеослушание, а?
29 Ноември 2013 13:47
и що ги ручаха некои хора жабетата, че сега пак наново?
29 Ноември 2013 15:52
Няма лошо да има държавни фирми, не само в строителството, но да бъдат управлявани добре!
29 Ноември 2013 15:53
Във Франция дори и Пежо е държавно, но мениджърите не отстъпват на тези в частните фирми!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД