:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политик и престъпник са едно и също за всеки трети българин

Ксенофобията се лее основно от телевизията, показва проучване за езика на омразата
Всеки трети българин си представя политик, като чуе думата "престъпник". Това сочат данните от изследване на "Отворено общество", направено през юли, за обществените нагласи към езика на омразата. За 19.9% от населението извършителите на престъпления са роми, а според 14.9% това са т.нар. скинхедс. Следващите аналогии за престъпници са бизнесмените - за 13.9%, и адвокатите - за всеки десети от попитаните. Само около 2% от анкетираните посочват "турчин", "евреин" и "чужденец" като асоциация с "престъпник".

Почти половината от българите са се сблъсквали през последната година с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства. Около една трета от анкетираните са чували изказвания, които насърчават насилие срещу малцинствата. "Това означава, че речта на омразата достига до значима група от населението", според Иванка Иванова, директор на Правна програма в "Отворено общество", автор на изследването.

Ксенофобията се лее основно от малкия екран, показва проучването. Близо 75% от анкетираните я слушат по телевизията, като основните "говорители" са политиците (според 68%) и журналистите (според над 32%). Втората значима медия за разпространение на езика на омразата сред младите и сред образованите е интернет. На трето място е общественият транспорт - там 18.2% от населението е ставало свидетел на агресия, като процентът за София е още по-висок - 34.3%. На четвърто място са кафенетата и магазините.

Мнозинството от хората (51%) не одобряват публичната агресия спрямо представители на малцинства. Колебаят се 35.1%. Като одобряващи ксенофобията са се обозначили едва 6%. 58% от анкетираните смятат, че държавата трябва да защитава различните, а между 66% и 73% от запитаните са на мнение, че прокуратурата трябва да преследва политици и журналисти, които си служат с езика на омразата или проповядват агресивен национализъм. В същото време една трета не знаят, че този тип говорене е престъпление, а над половината от запитаните не биха съобщили в полицията, ако чуят публично ксенофобски фрази.

45% заявяват, че никога не проявяват словесна агресия спрямо малцинства. Тези, които си признават, че употребяват езика на омразата "много често" и "често", са под 10%. Анкетираните намират за силно обидни етикетите "лумпени", когато се отнасят за протестиращите, "мързеливи" и "крадливи" като характеристика на ромите, "глупави" за тези, които не са емигрирали, а по отношение на пенсионерите - "лош материал".

През последните години политическото говорене е много агресивно и заплашително, гласи един от изводите на изследването. Агресивен и заплашителен е тонът на общуване между представители на различни политически партии, както и говоренето на определени политически партии спрямо представители на отделни професионални групи като лекари и съдии. Всеки четвърти съобщава, че през последните 12 месеца се е почувствал лично обиден от изказвания на политици или журналисти.

Една от особеностите на езика на омразата в България в сравнение с други страни на ЕС е, че чужденците и имигрантите са много по-слабо определяни като заплаха в сравнение с "местните" малцинства, като ромите например, констатира изследването. Малко вероятно е обаче това да се дължи на по-високата степен на толерантност спрямо чужденците. По-скоро причините са, че през юли все още нямаше толкова голяма бежанска вълна, както и че голяма част от населението няма преки впечатления от имигрантите.
41
3976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
28 Ноември 2013 19:29
Честните крадци трябва да се жалят в Страсбург,че ги слагат в един кюп с политиците! Това си е чист расизъм!
28 Ноември 2013 19:32
.. и по форумите има понякога, език на Омразата .. някои хора, като нямат аргументи ..и споменават, че щели да развъртят сапьорна лопатка
...
28 Ноември 2013 19:36
Българите са лъгали яко, като гледам резултата.
Наистина е субективно и оценката е през умерено-либерасткия ми поглед, обаче разминаванията между писаните закони и приложението им от една страна и традиционните схващания от друга, са огромни - Натисни тук
28 Ноември 2013 19:37
Щом за 24г, само 30% от българите са успяли да забележат очевидното...... верно сме тъп народ.
28 Ноември 2013 19:40
Всеки трети българин си представя политик, като чуе думата "престъпник".

A какъв процент от българите си представят престъпник, когато чуят думата "политик"!?
....
Относно прословутата фраза "Езикът на омразата", бих я коригирал - избиване на комплекси.
28 Ноември 2013 19:43
Това сочат данните от изследване на "Отворено общество", направено през юли, за обществените нагласи към езика на омразата.

Четох дотук!
28 Ноември 2013 19:45
Малко офтопик -
Днес се навършват 70 години от Техеранската конференция...
И най-накрая взето решение за Оверлорд
28 Ноември 2013 20:12
Ами не сте прави.
Днес видях един политик в трамвая.
Извади от джоба омачкано билетче, поогледа го, поколеба се, накрая въздъхна тежко и го продупчи... Сигурно се питаше дали има пари за друго билетче.
28 Ноември 2013 20:21
В трамвая - не знам.

По редовната столична автобусна линия 76 се говори само езика на любовта!
28 Ноември 2013 20:25
Днес се навършват 70 години от Техеранската конференция...

Да, в Техеран е била определена съдбата на България за десетилетия напред, а също така и на .... Чехия например.
28 Ноември 2013 20:28
И политика и престъпника присвояват чуждите пари с измама или изнудване. Но в Абсурдистан е в тежка форма и доста под санитарно допустимият минимум. Това се нарича епидемия. Тежка и хронична епидемия срещу която не се провежда лечение. Щом и "отвореното общество" е разбрало, положението е отчайващо трагично.
28 Ноември 2013 20:32
Почти половината от българите са се сблъсквали през последната година с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства


Госпожо Иванова, в дълбока заблуда сте.
Когато българите псуват на "педерас", те псуват депутатите, а не гейовете (или както там се самоопределят хората с алтернативна сексуалност).
Такова е положението и с обидите по адрес на "циганите" - епитетът е насочен отново към властимащи разни ("краде като циганин", "лъже като циганин"...), а не към етноса (както и да се самоопределя), който толкова горещо защитавате.
Ако се замисли човек, на нашата територия има само една група хора, които са дискриминирани словесно от цялата нация и това са едни 240+ парчета, знаете къде се местонахождават. Но не знам доколко може да се претендира за дискриминация, при положение че те успешно работят за елиминирането (напълно физически) на всички останали граждани. И ще успеят!
Смешен плач, както е казал поетът...


ПП Най-опасен в тази държава е еничарският корпус, ама... Забравете. Вие не ги разбирате тези работи.
28 Ноември 2013 20:35
и адвокатите - за всеки десети от попитаните.

Даа, даа. Адвокатите са големи престъпници, докато не ни повикат да отидем "за една справка" Тогава стават най-големите пичове. Така мислеше и Цуци, ама сега се сополи на морно адвокатско рамо. Даже на две. А иначе, заглавието, съобщаващо ни, че повече от 2 600 000 българи смятат политиците за престъпници е доста тъпичко. Мислете бе, хора! Обръщайте ги тези проценти в цифри и помислете как ви звучат.
28 Ноември 2013 20:52
Така мислеше и Цуци, ама сега се сополи на морно адвокатско рамо. Даже на две
Съсипа им костюмите викаш.....е =ще му ги прихванат....надявам се да са скъпи Неприлично скъпи.....
28 Ноември 2013 21:00
ще му ги прихванат

Абе, единият апартамент на тъщата ще замине.
28 Ноември 2013 21:07
Абе, единият апартамент на тъщата ще замине.
"Гражданска санкция в наказателен процес".....тъщата ще го прати да спи м/у вратата и фикуса
28 Ноември 2013 21:28
псувнята е вентилатор за душата...
стара и проверена българска мъдрост.
29 Ноември 2013 00:13
Не ми хареса статията.
Стори ми се повърхностна.
А и много ми е трудно да повярвам, че адвокатите са сред най-мразените хора.
Просто не е истина.
29 Ноември 2013 08:00
А и много ми е трудно да повярвам, че адвокатите са сред най-мразените хора.
Просто не е истина.


Снощи не четох, щото престъпно към себе си работих поредно почти до сутринта и сега да взема да се събуждам точно с тази статия, в която и аз съм сред асоциираните, та се замислих
При толкова вицове за адвокати, включително и за доброто начало...омразата не е изключена.
Тука иде реч обаче не толкова за омраза, колкото за престъпници, което вече е озадачаващо.


29 Ноември 2013 09:03
за 19.9% от населението извършителите на престъпления са роми
Айде сега Хелзинския комитет да изпълзи и да набие канчето на Отровно Общество за това расистко проучване, което само по себе си е език на омразата. Основните "говорители" на езика на омразата са на второ място
журналистите (според над 32%)На трето място е общественият транспорт - там 18.2% от населението е ставало свидетел на агресия, като процентът за София е още по-висок - 34.3%
Извода е, че журналята ходят по обществения транспорт да хейтят, нъл тъй? Не е щото в центъра на София е съсредоточен беснодесния електорат на ДСБ, който като види трима роми и се разплаква от страх.
29 Ноември 2013 09:03
Политик и престъпник са едно и също за ВСЕКИ българин!
29 Ноември 2013 09:09
Просто ... едно болно общество
29 Ноември 2013 09:10
Много плява - малко зърно! Склонен съм да мисля,че поне половината от анкетираните са си "изкривили душата". Ама нещо не ми връзва ! Ако политици и адвокати са престъпници,колко от тях са с ефективни присъди и са " на топло " ??.Както и да го въртим и сучем,ключа от мазето очевидно се намира в нашата добре обгрижена, " независима " и недосегаема КРИВОСЪДНА система !!
29 Ноември 2013 09:16
Ако политици и адвокати са престъпници,колко от тях са с ефективни присъди и са " на топло " ??

Ндаа.. не са на топло, защото не са "престъпили" законите, които те самите "създават"
29 Ноември 2013 10:28
над половината от запитаните не биха съобщили в полицията, ако чуят публично ксенофобски фрази
А другата под половината тича към полицията
29 Ноември 2013 11:45
Политик.символ за корупция и престъпник са едно и също нещо за 80% от българите бих добавил още съдии,прукорори,висши полицаи. За 70.9% от населението извършителите на престъпления битови кражби особено по селата са роми, а според 14.9% това са т.нар. скинхедс, съобщава
29 Ноември 2013 11:50
Лошото в случея е ,че те политиците не разбират това което вършат и си мислят ,че това което хората наричат кражба за тях е хонорар и ,че така е редно.ГОЛЯМА ШИЗОФРЕНИЯ
29 Ноември 2013 12:12
И аз съм трети.
29 Ноември 2013 12:27
Къде е новината?
--------------------------
Сайтът на Генек
29 Ноември 2013 13:11
Почти половината от българите са се сблъсквали през последната година с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства.


Другата половина за съжаление са представители от последните изброени групи. Превърнаха ни в животни някакви.
29 Ноември 2013 16:05
Факта, че първата асоциация (не само на 1/3) от българите с думата "престъпник" е думата "политик", е доказателство за политическата им зрялост и за юридическата им незрялост, защото в една „правова държава” е юридически и фактически невъзможно политиците да са най-големите престъпници, ако магистратите и адвокатите не са по-големи престъпници от тях.

Доказателството за юридическата зрялост на българина ще бъде времето, в което от челната позиция не само на неговото съзнание за оБлИКЪТ на Престъпността, дУМАта „политик” ще бъде ИЗМЕсТЕНА от дУМАта "магистрат" и дУМАта "адвокат" – с което ще стане ясна и Причината за Престъпността не само в България, през последните 5.000 г..
29 Ноември 2013 16:09
Политик и престъпник са едно и също за всеки трети българин


Това още нищо не значи ... От тези половината (всеки шести, демек) знаят, че Борисов е престъпник, но си го харесват за политик

29 Ноември 2013 16:15
KIRMAN:
Както и да го въртим и сучем, ключа от мазето очевидно се намира в нашата добре обгрижена, "независима" и недосегаема КРИВОСЪДНА система!!

Бум! И КИРМАН-а удари точно в целта ...За разочарование на otvrat, Miranda и deneb.
29 Ноември 2013 16:34
За разочарование на otvrat, Miranda и deneb.


Не си познал, колкото по-далече си от системата - толкова по-малко разочарования имаш. Съответно и обратното.
29 Ноември 2013 17:02
Ха дано, deneb щото:
тази статия, в която и аз съм сред асоциираните
29 Ноември 2013 17:39
тази статия, в която и аз съм сред асоциираните


Имам предвид разочарованието, което се споменава в поста ти и мисля, че това е пределно ясно.
За другото - да, адвокат съм и нямам спомен някога да съм нарушила закона при работата си, още повече пък да съм извършила престъпление. Това се отнася и до болшинството колеги, които познавам отблизо.
От друга страна, "престъпник" от 2/3 от хората се употребява не за себеподобните им, които са извършили деяния по НК, а по предположения, че професията предполага непременно извършването на всякакви нарушения, но не непременно престъпления, щото щяха най-малкото да са сезирали прокуратурата за това и ако не друго, то съответен на проучването брой на досъдебни производства срещу изброените категории щеше да има. Но няма. Що така?
29 Ноември 2013 17:42
В България всеки политик е престъпник, но престъпникът не винаги е политик. Просто политиците български са големи престъпници, които не крадат, а присвояват.
И както е по закона - за кралите - бързо производство и ефективна присъда, а за присвоилите - отлагане, отлагане, оправдателна присъда. Показателно е делото по програмата САПАРД
29 Ноември 2013 18:23
В България всеки политик е престъпник,


Мурано, що ти рекох по-горе?
29 Ноември 2013 18:49
От тези половината знаят, че Борисов е престъпник, но си го харесват за политик

Firmnin, изглеждаш умен, а ръсиш бисери(глупости). Опитите да обясниш ”произхода на видовете” с с Борисов те нареждат плътно до копчеведа от Позитано, a не до Дарвин. Аналогично заболяване има Параграф39, умен, умен и като чуе магическите думички ”Сидеров – Атака” и умът му изтича през крачола.
Или сигмалът
Политик и престъпник са едно и също
за БГ реалности е аксиома в диапазона от червените бабички гласуващи за БСП до ”експертите” на Отворено общество, т.е. те не са виновни, че го забелязват.
За голямо съжаление в този форум има доста които се правят на неразбрали или по-точно си правят автоцензура, че не го забелязват.
29 Ноември 2013 19:52
58% от анкетираните смятат, че държавата трябва да защитава различните, а между 66% и 73% от запитаните са на мнение, че прокуратурата трябва да преследва политици и журналисти, които си служат с езика на омразата или проповядват агресивен национализъм.
Сега, как да сезирам прокуратурата, че Иванка Иванова и Иван Николов си служат с "езика на омразата" и проповядват агресивен правен и държавен нихилизъм!? Не бях се сетил, че критиките към простотиите, де ги ръсят подлогите в "Отворено общество" могат да бъдат кръстени като "език на омразата".
Когато в една анкета срещу въпроса "Какво си представяте, когато чуете думата "престъпник"?" са поставени десет възможни отговора: политик, ром, скинхедс, бизнесмен, адвокат, съдия, турчин, евреин, арменец и чужденец, се ражда горната простотия, уж статия, а е сбор от думи. Дори и да не бяха лимитирани възможните отговори, без описание на методологията на анкетата (брой и разпределение на анкетираните, начин на анкета, брой въпроси с или без подсказани отговори, време за отговор), статията си е пак простотия- общи и празни приказки. После простакът се чуди що го били фобирали, хейтвали, оплювали. Ами прост е! Затова се получават недоразумения, като например в съседната статия, където Atlantis се позовава на друг подобен "умник", който твърди че безработицата намаляла, защото се бил увеличил коефициентът на икономическа заетост. Да, увеличил се от 68.6% за 2012 г. на 69.6% за 2013 г. (трето тримесечие). Да, ама населението намаляло (в повече от страна на незаетите) и имаме "икономически ръст" при спад на работната ръка от 3.0171 млн. на 3.0129 млн. души (Заети лица на 15 и повече години - хиляди) и ръст на безработицата от 393.2 хил. на 411.6 хил. души (Безработни лица - общо - хиляди). Тава са данни на Националния статистически институт, от които другия "умник" също е произвел набор от думи с безсмислени твърдения в прослава на "работещето" правителство.
За да няма недоразумения:
- подлоги - хора, които харчат чужди пари и имитират работа или вършат безсмислена работа. Тази анкета, с поставена преднамерена цел доказване на ксенофобия, кого и как обслужва? Кой плати за него? Кой предложи Пеевски, опс анкетата?
- "престъпник" - в разговорния език е всеки, който лъже (прокурорката с измисленото обвинение срещу Божидар Нанев) или прави опит за измама (как американският ядрен реактор бил на сметка) или говори неаргументирано (как автора)
29 Ноември 2013 19:57
а ето и още по темата за политик=престъпник Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД