:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СБЛЪСЪК

Кой клати Ердоган

Турският премиер премина в открито противостояние с бивши съмишленици и влиятелен ислямски духовен водач преди ключовите избори в страната
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Вицепремиерът Бюлент Арънч говори с премиера Реджеп Ердоган, докато двамата слушат изказване в парламента в Анкара. Арънч изпадна в немилост заради несъгласие с Ердоган.
През последните седмици в Турция стремглаво набира сила политическа буря, която може да коства много на всемогъщия премиер Реджеп Ердоган. Първоначално изненадващо дойде новината, че първият вицепремиер в турското правителство и смятан за "сив кардинал" в него Бюлент Арънч е решил да напусне голямата политика. "Мисля, че е необходимо да напусна активната политика. Може би по този начин намирам възможност да си почина", заяви той в Истанбул. 65-годишният Арънч, един от най-приближените хора на Ердоган, изпадна в немилост, след като публично си позволи да разкритикува решение на министър-председателя. Вицепремиерът заяви, че не одобрява разделянето на момичетата и момчетата в студентските общежития - решение, което Ердоган обяви наскоро, и изпълнението му започна незабавно. Разделението в общежитията по полов признак предизвика напрежение и недоволство, че правителството се намесва в личния живот на турците. В телевизионно предаване Бюлент Арънч обяви: "Аз не съм само министър и вицепремиер, аз представлявам много други неща. Не трябва да бъда изолиран и пренебрегван". Това пък на свой ред издава, че решението му едва ли се дължи само на разделението в общежитията, тъй като той не е известен като голяма привърженик на светската власт в Турция. В политическата буря, завихрила се през последните дни в Анкара, обаче Арънч отново зае страната на премиера Ердоган. Преди месеци пък се появиха съобщения, че президентът Абдулах Гюл може да създаде нова партия от недоволни привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), което обаче засега не се потвърждава.



От няколко дни елитът на Турция се тресе



В безпрецедентна полицейска акция бяха задържани най-малко 52-ма души, сред които държавни чиновници, известни бизнесмени и синовете на трима министри - на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда. Арестите са във връзка с три големи разследвания. Едното е за предполагаем престъпен кръг, включващ азербайджанския бизнесмен Реза Зараб, в който министри от кабинета са получавали подкупи, за да прикриват подозрителни финансови трансакции към Иран през управляваната от държавата Халкбанк. Според турската информационна агенция "Доган" при претърсването на дома на генералния мениджър на банката Сюлейман Аслан полицаите са намерили 4.5 милиона долара, скрити в кутии за обувки в неговата библиотека. Второто разследване се върти около сина на министъра на околната среда Абдула Огюз Байрактар, за когото се смята, че е организирал престъпен кръг и е получавал рушвети от големи компании в замяна на разрешителни за строителство в райони, за които е отговаряло министерството. Третата линия проследява подозрения за това, че защитени части от истанбулския квартал "Фатих" са били застроени незаконно в замяна на подкупи и че районният кмет Мустафа Демир е разрешил строежа на хотел, пренебрегвайки отрицателните доклади на инженери и държавни институции.

Задържаните са Баръш Гюлер, Салих Каан Чаглаян и Абдула Огюз Байрактар. Те са синове на министрите на вътрешните работи Муамер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар. И тримата министри внезапно отмениха всичките си ангажименти за няколко дни. Полицията е претърсила централата на управляваната от държавата Халкбанк в столицата Анкара и е задържала ръководителя й Сюлейман Аслан, съобщиха източници на агенцията от държавната администрация и банковия сектор. Акциите на банката поевтиняха на борсата с над 8%. Халкбанк е една от банките, движещи плащанията за енергийните сделки с Иран, и в понеделник иранският посланик Али Реза Бикдели каза, че тя ще остане ключова за търговските отношения между двете страни. Но за деветте месеца на 2013 г. турският износ, две трети от който са злато и ценни метали, се срина на 3.4 млрд. долара (при почти 10 млрд. година по-рано) заради международните санкции срещу Иран, забраняващи използване на злато като разплащане за петролни доставки. Полицията е претърсила и офисите на "Агаоглу груп", собственост на строителния магнат и милиардер Али Агаоглу. В разследването е обхваната и TOKI - станалата благодарение на Ердоган изключително мощна държавна компания за жилищно строителство, която е подчинена директно на кабинета на министър-председателя. Акциите на нейното поделение за имоти EKGYO се обезцениха във вторник с 12%.

На следващия ден след арестите обаче



петима полицейски началници, ръководили шокиращите арести,



бяха уволнени. Това са шефовете на звената за финансови престъпления, организирана престъпност, контрабанда, антитерористичното и звеното за публична сигурност. Наблюдателите разтълкуваха случващото се като знак за драматичен разрив в турската политика, доминирана от ПСР на Реджеп Ердоган. Според наблюдатели разследването и арестите са предприети от последователи на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен. Макар че живее над 10 години в самоналожено изгнание в САЩ, всички в Турция говорят за огромното влияние, с което разполага Гюлен върху турската политика. Предполага се, че той има свои хора в повечето важни институции като тайните служби, полицията и съдебната система. От години Гюлен и неговите хора бавно проникват във властта и заменят старите кемалистки структури. Всъщност възходът на ислямистките партии в Турция през последните десетилетия - партията на покойния вече Неджметин Ербакан и управляващата в момента ПСР, в които настоящият премиер Ердоган играе ключова роля, се дължи основно на Гюлен, твърдят западни коментатори.

През последните месеци отношенията между хората около Ердоган и поддръжниците на основаното от теолога движение "Хизмет" драстично охладняха. Причина за това е стремежът на турското правителство да затвори частните училища в страната, включително тези на "Хизмет". Те са част от глобална мрежа за влияние, създадена от Гюлен и наброяваща близо 500 религиозно-образователни институции в целия свят.

По същото време депутатът от ПСР и бивш футболист Хакан Шукур напусна партията на Ердоган в знак на протест срещу враждата на Ердоган с Гюлен. Самият Шукур е поддръжник на Фетхуллах Гюлен и движението му "Хизмет". Той заяви, че е лично обиден от "враждебните мерки" срещу движението. "Над 20 години познавам и обичам "Хизмет", каза Шукур в изявление. "Да третираш тези хора, които са подкрепяли правителството във всяко отношение, като врагове, е неблагодарност", казва бившият футболист на "Галатасарай", "Интер" и "Блекбърн". Медии коментираха, че напускането на Шукур е най-ярката илюстрация на конфликта между Ердоган и Гюлен.

Премиерът Ердоган отказа пряк коментар, но в реч в Коня каза: "Никой, вътре или извън Турция, не може да залага капани в моята страна. Турция не е страна, където може да се правят подобни операции. Това не е бананова република или третокласна племенна държава." В изявление след арестите



премиерът обеща да не се поддава на никакви "заплахи"



или "мръсни съюзи", целящи провокирането на разцепление в неговата управляваща партия. Говорителят на ПСР Хюсеин Челик заяви, че всички са равни пред закона и че организацията е изключително чувствителна, като стане дума за корупция.

В сряда на пресконференция в Анкара с гостуващия унгарски премиер Ердоган нарече зрелищното разследване за корупция "мръсна операция" и макар да не спомена поименно Гюлен, нарече хората, стоящи зад разследването, "престъпна банда". "Ситуацията в момента е такава, че тези банди се опитват да станат държава в държава", заяви Ердоган, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

За първи път от години съдебната власт в страната, която досега действаше в пълен унисон с намеренията и плановете на премиера Ердоган, се задейства срещу него.

"Това е предупреждение от Гюлен срещу Ердоган да не се кандидатира за президент. Събитията в Турция са доста сериозно разместване на пластовете. Започва безпощадна битка между движението на Гюлен и поддръжниците на премиера", коментира Тимъти Аш от лондонската "Стандард бенк груп". "Това е много дързък ход от страна на движението на Фетхуллах Гюлен, такъв, който не може да се пренебрегне. Това е битка да се свие властта на другия", коментира Ахмет Шък, журналист, който беше задържан за повече от година заради книгата си за живота и влиянието на Гюлен. "Тези събития ще предизвикат повече от политическа нестабилност, вълни от несигурност и гъста мъгла плъзват над Турция... Единството в партията на Ердоган е разбито. Целият мит, който захранваше консервативното движение, се изпари", коментира Атила Йезълада, базиран в Истанбул анализатор за "Глоубъл сорс партнърс".

В. "Уолстрийт джърнъл" обяснява, че арестите са разтърсили политическия и икономическия елит на Турция, а ефектът се е усетил и на борсата. "Това е конфронтация в началото на дълъг цикъл от избори в Турция, започващ с мартенското гласуване за местна власт, президентския вот през август и избора за парламент през 2015 г.", коментира Волфганго Пиколи, анализатор в Лондон на "Тенео интелиджънс". Пред в. "Файненшъл таймс" финансовият анализатор Юлас Акънчълар обаче коментира, че случващото се е по-скоро ограничено като битка вътре в управляващата партия и в крайна сметка двете фракции ще се споразумеят. "Ако сте нерелигиозен, единствено ви остава да си вземете пуканки, да се облегнете и да се наслаждавате на шоуто. Хората не са в паника, макар инвеститорите да са изнервени. Повечето не знаеха, че гюленистите са толкова силни", уточнява той. Според Волфганго Пиколи от враждебността между Ердоган и подкрепялият го близо 10 години Гюлен "плъзва и към деловите среди и има потенциал да влоши бизнес климата в страната."

(По материали на чужди медии)
 Турската полиция задържа сина на вътрешния министър Маумер Гюлер - Баръш (със слънчевите очила), по време на спецоперацията в Истанбул.
19
3937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
19 Декември 2013 20:16
беше ми интересно да прочета материала.
но... в българския език "кой клати ердоган" и "кой клати стола на ердоган" са две большие разницы.
освен, ако... не е търсен ефект.
19 Декември 2013 21:43
(По материали на чужди медии)

Не думай, въобще не си личи. А иначе решил да плаща нафтата със златни лири, а не със зелена шума, и го подритнали откъм САЩ. Интереса клати феса.
19 Декември 2013 22:04
Турците го докараха дотам че власта се дели между ислямисти и ултра-ислямисти.
19 Декември 2013 23:38
Турците го докараха дотам, че власта се дели между ислямисти и ултра-ислямисти.

Наясно сте с региона. Едни ислямисти "воюват" с други ислямисти.
20 Декември 2013 00:23
Надявам се да го клати некъпан от години черен злобен манаф. А ако говорите за в политически смисъл, дано да го катурнат, че иначе лошо - ще трябва да повтаряме събитията отпреди 135 години.
20 Декември 2013 00:25
В общи линии статията е добра,но Гюлен отрича да е имал влияние за арестите и една поправка;В статията секазва,че правителството иска да закрие частните училища,това не е вярно,става въпрос за закриване на частните занимални в Турция.И нещо друго да добавя,разследването за операциите е започнало преди 14 месеца,а въпроса със занималните е от преди няколко месеца и конфликта тогава започна.





20 Декември 2013 02:33
Всичко, което касае Иран смърди силно на МОСАД. Обезкървяването на Иран е тяхна заветна мечта. Голяма грешка направи Иран като ги освободи от Вавилон. Конците в Турция се дърпат от НАТО, както и в България. Политиците са сложени да абсорбират цялат вина и да крият истинските подбудители. Кретените се чудеха какво толкова като подслушват всички. Ето това – когато искат да унищожат някого, който не слушка, материала е вече готов и чака. Глупаците още реват за досиетата на ДС, 100 пъти повече трябва да реват за тоталното подслущване.
20 Декември 2013 08:44
Отвори очички,
20 Декември 2013 08:57
Сепаратизмът и бабаитското противопоставяне на централната власт в Турция имат дълбоки корени още от османско време - те не са преставали дори в годините на най-големия възход на Девлета по времето на Сюлейман Велоколепни. Сега се оказа, че един човек от чужбина може да разтресе из основи държавата. При тези арести става въпрос за изключително премерен ход, с който бяха изкарани наяве солт@шаците на Ердоган и схемите за облагодетелстване и корупция в управляващата партия. С това ореолът на Ердоган, като човек, който се бори за налагане на традиционните морални и религиозни ценности в държавното управление и общественото устройство, значително потъмня. Като се има предвид обаче, че турците са далеч по-заслепени, фанатизирани и манипулируеми от българите, когато става въпрос за политика, то може да се очаква, че времето само ще умие лицето на Ердоган не след дълго.
20 Декември 2013 09:20
Пак черно-бялото мислене с леки нюанси, намесата на НАТО и световната конспирация. Защо да не предположим, че както преди всички избори има реален процес на уточняване на границите на маркираните електорални територии и освобождаване от нежеланите или натежалите с негативи елементи. У съседите нищо не се прави случайно или пък само под влиянието на някой - процесите там са дългосрочно планирани и следвани (Stratejik derinlik). Разбира се, за нас е важно да можем реално да оценим реалните им вектори на развитие, но е жалко, че не разполагаме нито с необходимия управленски мат'реал да стори това, още по-малко да направи необходимото за реално противодействие. Затова е и пренебрежиително-приятелското отношение със всичките му последици на влияние, включително и върху политиците, и върху значителна част от нашия електорат, и върху културното наследство, и ...........................
20 Декември 2013 09:47
процесите там са дългосрочно планирани и следвани (Stratejik derinlik).
Така ли, а нима първата точка от тази "стратегическа дълбочина", а именно за "нулеви проблеми със съседите", не стана на пух и прах буквално пред очите ни?
20 Декември 2013 11:04
заради международните санкции срещу Иран, забраняващи използване на злато като разплащане за петролни доставки.

По-умните вече са тръгнали по дирята <Злато>. Тя със сигурност води до предизвестен резултат и винаги до един и същи корен.

OtvoriO4i - Stirlic - изредените неща от теб са двете страни на една и съща монета, инак, от "дългосрочно" надолу - оправдаваш ника си.
20 Декември 2013 12:58
Но за деветте месеца на 2013 г. турският износ, две трети от който са злато и ценни метали, се срина на 3.4 млрд. долара (при почти 10 млрд. година по-рано) заради международните санкции срещу Иран, забраняващи използване на злато като разплащане за петролни доставки.


Не знам дали е останало нещо от турския износ след като външнотърговския дефицит на тази страна е близо 60%? Но както изглежда арабската пролет е надвиснала и там - съпроводена с гражданска война и борбата между различни ислямистки и етнически групи. Поредния икономически тигър ще се срути в парх, пепел и кръв. За нас това не е добре, защото имаме голям износ за Турция и ако на власт дойдат някакви талибани направо става страшно.
20 Декември 2013 14:15
За нас това не е добре, защото имаме голям износ за Турция и ако на власт дойдат някакви талибани направо става страшно.
Няма талибани в Турция - още Ататюрк изкорени всякакви наченки на ислямски фундаментализъм, а и Ердоган не ги толерираше, тъй като биха оспорили номинално властта му.
20 Декември 2013 19:15
Сикишем, сени сикишеем, домус пезевенклер.....
20 Декември 2013 22:36
Кроткия,арабска пролет в Турция не може да има,защото в Турция има пролет от 90 години насам,най-много да има турска зима,но малко възможно.За икономиката на Турция не се тревожи,в страната както виждате все още има работеща демократична държавна система.Rakita,в Турция има талибани и то в правителството,но ги е страх от законите и не могат да отиват много напред.Както вече посочих,операциите не са само вследствие на конфликта,те са планирани отдавна.
20 Декември 2013 22:43
Кроткия,можеш ли да ми кажеш какъв е този голям износ от България за Турция,какво изнасяте?
02 Януари 2014 15:43
То май сме внасяли, а не изнасяли .....
02 Януари 2014 15:44
Всяко действие, ограничаващо влиянието на духовниците, е добро. Трябва им нов Ататюрк.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД