:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите на държавните фирми в КТБ де юре намаляват, де факто - растат

Заемът на БЕХ от 1 млрд. лв., депозиран в Българската банка за развитие, осигурява алиби за останалите фирми, които дори са увеличили депозитите си в любимата финансова институция на властта
Реализацията на идеята да се намали концентрацията на парите на държавните фирми в една банка е довела до точно обратния резултат. От наличните към момента данни се оказва, че част от дружествата дори са увеличили влоговете си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която държеше основната част от парите на държавните предприятия и заради която бяха приети новите правила.

Това показа проверка на "Сега" за изпълнението на правилата за ползване на финансови услуги от големите държавни фирми с над 50% държавно участие. Фирмите имаха 6-месечен преходен срок да намалят под 25% от общите си депозити, които държат в дадена банка, т.е. да започнат да работят с поне 4 финансови институции. Срокът изтече в началото на декември.

Във вторник вицепремиерът Даниела Бобева се похвали, че в момента вече няма банка, която да държи повече от 22.67% от парите на държавните дружества и предприятия. "Към 31 март към една от българските банки нетната експозиция е била 47.05%", добави тя.

Вицепремиерът пропусна да отбележи, че падането на процента на общата експозиция на държавните дружества се дължи най-вече на един-единствен трансфер. Кредита от 500 милиона евро, близо 1 милиард лева, който бе изтеглен в средата на ноември от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и е бил депозиран по сметка в Българската банка за развитие. Така в държавната банка за развитие се концентрират почти 90% от парите на енергийния мастодонт, показва справка на МИЕ към 30 ноември.

Сравнението на останалите налични към момента данни обаче показва, че в едни от най-големите транспортни и енергийни фирми концентрацията не намалява, а на места дори и расте. Така например средствата на Национална компания "Железопътна инфраструктура" в КТБ се увеличават от 28.2% през март на 36.7% към края на септември (последния месец, за който има данни). Докато делът на сумите в КТБ е нараснал, НКЖИ е положила усилия да ограничи концентрацията си към друга банка - ПИБ. За 6 месеца парите на държавното дружество в нея като дял са намалели от 40.9% на 25.5%.

Подобна е тенденцията и при летище София. Докато делът на средствата в КТБ расте от 29.3% през март на 34.3% през септември, концентрацията на ресурси в друга банка - ЦКБ, пада от 58.5% на 28.9%. При "Информационно обслужване", която работи преимуществено с ЦКБ, делът на парите на фирмата в банката се вдига от 88.6% на 93%. Това вероятно се обяснява с нарастването на депозитите в хода на годината. В сферата на транспорта все пак има и фирми, които са отпаднали от списъка на дружествата, които държат на едно място пари над позволените нива - като "Български пощи" и "Пристанище Варна".

Вместо да пада, концентрацията се задълбочава и при някои от големите енергийни дружества. Делът на средства на "Булгаргаз" в КТБ е нараснал от 90.8% през март на 98.5% към края на ноември. При "Енергиен системен оператор", който също работи с КТБ, процентът се е увеличил от 94.8% на 98.8%. КТБ вече е предпочитана банка и от АЕЦ "Козлодуй", като експозицията на дружеството в кредитната институция в края на ноември е 53.5%. АЕЦ "Козлодуй" е имала проблем с концентрация на средствата и през март, но към друга банка - Инвестбанк (42.5%). "Мини Марица-изток", Държавната консолидационна компания, НКК "Индустриални зони" вече са извън списъка на дружествата с нива на концентрация над позволените 25%.

От транспортното министерство в продължение на три дни не успяха да отговорят настъпили ли са промени от септември насам в данните за концентрацията на ресурсите и ще бъдат ли наложени санкции на управителите на фирмите за престъпването на правилата.

Последната актуална справка за дружествата на икономическото министерство - към края на 30 ноември, мистериозно изчезна от сайта на ведомството. Това стана само ден след като вицепремиерът Даниела Бобева обясни с логистични затруднения неспазването на правилата. От министерството не коментираха защо справката вече не е налична. В отговор на питане на "Сега" ще бъдат ли наложени санкции на фирмите, от министерството на икономиката отвърнаха уклончиво, че такива ще има само при установено виновно поведение.

Според икономическото министерство всички дружества са предприели действия за изпълнение на правилата с обявяване на съответните покани за избор на банки. Процедурата обаче се забавила, включително и по обективни причини като необходимост от стиковане на методиката с тази по Закона за обществените поръчки. Неспазването на правилата се санкционира с намаление на възнагражденията на членовете на органите на управление на фирмите с до 50%. Орязването на заплатите се допуска за срок от максимум 3 месеца.

9
5955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
19 Декември 2013 22:39
Адекватно раазследване и разкрития на редакцията и Таня Петрова. Което ще доведе до възмущение от страна на БСП/ДПС ибрикчиите. Докато е на власт най-гнусната, нагла и престъпна част от продажници, все ще е така.
20 Декември 2013 08:04
Самото разделяне не е така проста задача на + и -, както си мислят някои. Големите фирми работят с акредитиви, с множество овърдрафти, с различни валути, техните клиенти и доставчици имат определени предпочитания към банките, с които се разплащат /правилото е, е че таксите са по-ниски или въобще няма такси при разплащане между вътрешнобанкови сметки/. Какво искате - всеки ден да кипи безсмислен труд по прехвърляне тук и там на пари, което пък многократно ще вдигне разходите за банкови такси. Не е така просто. С време може да се изградят стабилни отношения с три-четири банки, но никога няма да е точно 25%/25%/25%/25%. Самата наредба е леко абсурдна.
20 Декември 2013 08:09
Да идват опорните точки. Тази Бобева и тя голям лъжец се извъди.
20 Декември 2013 09:19
Кой им е виновен на Марин Райков или по-скоро на Плевнелиев който го назначи,че за да обслужат интересите на Прокопиев който е във война със собственика на КТБ измислиха тази чутовна глупост държавните предприятия да работят задължително с пет,а не с четири банки както са написали,защото дела на която и да е не трябва да надминава 25%? Никъде по-света не са стигнали до тази гениална идея и никой бизнес не работи с толкова много банки. А и тези 25% са нетна експозиция което означава,че от общата сума на депозитите трябва да се извадят кредитите които е получила дадената фирма. В крайна сметка може и да не е точно навреме,но фирмите ще спазят изискванията.Само не виждам каква точно ще е ползата,много по-важно беше да има правила за избор на банка които да гарантират,че тази която предлага най-добрите условия ще печели,а не да само да преместим парите от едно място на друго.
20 Декември 2013 10:07
Докато има държавни фирми, не само няма да се свършат песовете, които чакат да изпадне някое кебапче, но и обществената енергия ще се пилее за подобни глупости.
20 Декември 2013 10:17
Хайде стига бакалски сметки, правени на селски тефтер...
Кой какво държал на депозити - нека първо покажат процентите, които им е дала въпросната КТБ - В СРАВНЕНИЕ с другите банки, и тогава да повтарят мантрите си за концентрация на държавни средства. И още нещо - защо първо не помислите не къде се съхраняват тези средства, а ЗА КАКВО И КАК СЕ РАЗХОДВАТ (всеки елементарен икономист знае, че салдото по една сметка е променлива величина, а как се изчислява доходността от тези средства пък е нещо съвсем друго).
Защото това е много, много по-важно...

За съжаление и аз ще кажа нещо отегчително банално - никой не иска статуквото във въпросните държавни фирми да се промени.

П.С. Прочее, Сашо Дончев да спре да завижда на други хора с големи пари, достатъчно се е набозал и досега - особено като се има предвид откъде тръгна...
20 Декември 2013 10:52
Не случайно КТБ, ТВ7 и фирмите на Пеевски се намират в една уютна бизнес сграда в София. Да им е близичко и да са под един покрив, все пак циркът е на един собственик.
20 Декември 2013 11:15
сега ще накацат червените гарги и ще ни изграчат че това всъщност е нещо много хубаво и угодно ... просто се басирам
20 Декември 2013 12:17
Жалко. Поредна поръчкова статия. Госпожата е наръсила цифри, които трябва да възбудят позаспалата агитка. Само че не е рабрала, за какво говори Бобева и какъв е смисъла на мерките. Става въпрос за нетни експозиции, а не за моментни наличности. Трябва да си иабсолютен дебил, за да очакваш, че преводите към държавни фирми ще се цепят на части към различни банки, за да не се надхвърля в някой момент някакъв определен процент. Или пък да се прави график на плащанията от различните длъжници, за да не се надхвъли същия процент.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД