:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Рискът за загуба на евросредства през 2013 г. е бил сведен до минимум

Заложеният дефицит няма да бъде надхвърлен, а парите за селските райони са усвоени напълно
Петър Чобанов
Рискът от загуба на евросредства през 2013 г. е сведен до минимум. Парите, които България няма да получи по 7-те оперативни програми заради неспазване на сроковете, вероятно ще са двуцифрено число при прогнозирана загуба от 276 млн. евро към юли. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов вчера. Според депутата от БСП Димчо Михалевски загубата може да бъде сведена до още по-малка сума - около 7 млн. евро. Точните данни ще бъде представени днес от премиера Пламен Орешарски и неговите заместници на отчетна пресконференция за свършеното от началото на мандата.

"Нито един лев няма да бъде загубен заради непревеждане на средства от бюджета, въпреки че Брюксел замрази за всички държави членки възстановяването на средства заради дефицит", коментира зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. Според запознати загубата по оперативните програми при негативен сценарий, свързан с проблеми по ОП "Околна среда", ще стигне максимум около 30 млн. евро. Никакви загуби няма да има и по Програмата за развитие на селските райони, обеща земеделският министър Димитър Греков. Към септември песимистичният сценарий бе страната ни да не може да усвои навреме по нея около 90 млн. евро. "Успяхме да изплатим 100% от средствата, които бяха предвидени за 2013 г.", отчете Греков. Той допълни, че само за периода от 1 до 19 декември са разплатени 616 милиона лева. За сравнение в първите 6 месеца на годината сумата е била едва 146 милиона лева, изтъкна министърът.

Тази седмица се разбра, че заради решението на правителството да продължи да финансира оперативните програми през националния бюджет, въпреки замразеното възстановяване на средствата от ЕС, дефицитът по тази сметка е нараснал с 371 млн. лв. и е стигнал 700 млн. лв. Това е близо 44% от планирания дефицит по консолидираната фискална програма от 1.593 млрд. лв. "Не можехме да си позволим още по-голямо нарастване на дефицита по европейските средства, макар че имаше заявления за плащане на още 300 млн. лв., които остават за началото на следващата година", обясни Елкова. Очаква се Европейската комисия да възстанови плащанията от началото на февруари или март, но парите може да се приведат и от фискалния резерв, който в хода на годината може да пада и под минимума от 4.5 млрд. лв.

------ОБЯСНЕНИЯ

"Имаше много спекулации, че ние залагаме дефицит за 2013 г. в рамките на законовия минимум от 2% от БВП, който обаче не смятаме да спазим. Това няма да се случи и ще изпълним параметрите на бюджета", обяви още финансовият министър Петър Чобанов. Той не се ангажира с прогноза за евентуалното изпълнение на приходите, но обяви, че само при корпоративния данък са наваксани близо 200 млн. лв. изоставане. Чобанов бе категоричен, че кабинетът не е задържал изкуствено капиталовите разходи, за да се побере в дефицита, а дефицитът по европейските средства е покрит основно от икономии по линия на разходите за лихви. "За първите 6 месеца показахме друго отношение към фискалната политика, която не се стреми самоцелно към индикаторите за сметка на растежа", обобщи Чобанов.
2
3139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
25 Декември 2013 19:54
Никой в България няма понятие как работи съвременната парична система. Главният проблем за жестоката безработица, ниски реални доходи и дефлация е това, че дефицитът е твърде малък… Твърде малък е, защото валутният борд не позволява да бъде по-голям - това едно. И второ - никой не разбира за какво говоря :-(
И никакви евросредства не могат да помогнат. Еврозоната е в същата ситуация - не позволяват дефицит по-голям от 3% от БВП. Ще има бунтове на безработни европейци догодина. Честита Коледа на всички!
27 Декември 2013 09:51
Заглавието трябваше да е следното: Евросредствата за селките райони бяха усвоени успешно от софийската администрация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД