:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ще има нови експертизи по делото за взривовете на Петолъчката

Районният съд в Ямбол отхвърли две ключови експертизи и назначи нови по делото за взривовете на Петолъчката, при които загинаха трима души, съобщиха присъствали на процеса. Инцидентът в складовете за боеприпаси стана през юни 2012 г. Обвиняеми са шефът на "Берета трейдинг" Десислав Делев и Иван Пеев, който бе шеф на производствената база. "Берета трейдинг" извършваше утилизация на ненужните армейски боеприпаси.

Причината за неприемането на техническата експертиза е, че двама от вещите лица са работили за фирма, наемател на взривените складове, както и за собственика на помещенията - "Берета трейдинг". Адвокатите са представили доказателства, че единият експерт, който е готвил оценка на щетите, е работил за компанията "Сейдж консултанс". Тя е една от трите фирми, която също е държала стока в складовете на Петолъчката. По неофициална информация "Сейдж консултанс" е съхранявала военна продукция за близо 10 млн. долара, която е била готвена за износ. Другите две са фирми са "Хан Аспарух" и "Берета трейдинг".

Експертизата е паднала и заради присъствието на втори експерт, който пък е обучавал служителите на "Берета" да обезвреждат боеприпаси. От защитата са представили договор за обучение, което той е извършил, и фактури за плащане. Сега същият твърдял, че работниците, които са обезвреждали боеприпасите, не са били достатъчно квалифицирани. Още в първите дни след взривовете стана ясно, че на Петолъчката са били доставени боеприпаси, които не са били в договора за утилизация между МО и "Берета".

Втората експертиза, отхвърлена в съда, е за щетите, нанесени от взрива, включително на къщите в близкото село Лозенец и нивите. В нейния екип не е имало агроном, а оценките са направени само на база протоколи за оглед.
1100
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД