:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел загуби доверие в България заради Пеевски

Скандалното назначаване на директор на ДАНС, което предизвика масови протести, е едно от основанията за неограничено продължаване на мониторинга на ЕК
С назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС България уби доверието на европейските си партньори, констатира новият доклад на Еврокомисията за България, който ще бъде огласен официално в сряда по обед. Остро критичният документ не посочва поименно Пеевски, но от текста се разбира за кого става дума, съобщи базираното в Брюксел електронно издание "Юрактив".

В абзаца, отнасящ се до Пеевски, пише: "Отговорностите на ДАНС бяха поставени под въпрос от назначаването на нов директор. За такъв пост напълно важат препоръките на Комисията назначенията да се правят въз основа на ясна процедура, която позволява истинско съревнование и поставя ударението върху качествата и почтеността. Комисията е заемала публична позиция по този въпрос. Номинираният се оттегли и парламентът прегласува решението си в резултат на надигналите се реакции. Като цяло тези събития оставиха лоша следа в доверието на обществото и между партньорите на България, за чието преодоляване властите ще трябва да работят много упорито."

Докладът е изготвен съгласно Механизма за сътрудничество и проверка, въведен за контрол над България и Румъния от началото на членството им в ЕС през 2007 г. заради неефективната работа на съдебните им системи, корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Той определя като "ограничен и крехък " общия напредък на България през последната година.

"Това е критичен доклад. Той не е партиен и политически, покрива управлението на три правителства за 18 месеца и отбелязва, че тази политическа несигурност не помага", е казал източник в Брюксел, цитиран в блога на журналиста Веселин Желев. "Има хора, които продължават да избягват правосъдието, има политическо влияние върху съдебната система", е добавил източникът, без да посочи имена.

Според БНР в доклада ясно е казано, че резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, а проектът БОРКОР е неуспех. Отчетено е отслабване на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите. Без да се споменава поименно Цветан Цветанов, е описано как бивш вътрешен министър кръщавал полицейски операции на името на магистрати, които не са отговорили на очакванията му, и че тази практика е била прекратена от приемника му през 2013 г. Макар и не поименно, Цветанов е посочен като изправен на съд министър заради нерегламентирано подслушване, а за случая с Христо Бисеров е посочено, че срещу един депутат е заведено дело за пране на пари.

Тежки критики търпи Комисията за конфликт на интереси и скандалът с тефтерчето на бившия й шеф Филип Златанов. Пише, че от 103 дела за установен конфликт на интереси, които е внесла в съда, 92 са били отхвърлени, както и че не е реагирала по важни случаи, изнесени в медиите.

Правосъдният министър Зинаида Златанова не пожела да коментира предварителните информации от доклада. От Висшия съдебен съвет не го били виждали и също се въздържаха от коментар.



"НАДЕЖДИ"

Говорителят на ЕК Марк Грей опроверга външния министър Кристиан Вигенин, според когото наблюдението трябвало да отпадне, преди България да поеме за шест месеца през 2018 г. ротационното председателство на ЕС. "Няма никаква връзка между механизма и председателството", каза Марк Грей пред БНР. Той припомни, че Европейската комисия не е насрочвала дата за приключване на механизма и това ще зависи изцяло от постиженията от българските власти. "В никакъв случай не трябва да се правят връзки между механизма и бъдещото ротационно председателство на ЕС", каза Грей. Докладът ще съдържа препоръки по всеки от шестте показателя на наблюдението. Той ще препоръча на следващата Еврокомисия да публикува поредния доклад след около година. Но окончателното решение ще бъде нейно. "Наблюдението ще го има дотогава, докогато е необходимо. Българските власти трябва да знаят, че ЕС няма да го замете под килима", е казал и източник от Брюксел пред блога на Веселин Желев.



007

Комисията засекрети доклада по-строго в сравнение с предишни години. Попадналото в редакцията на "Юрактив" копие е било върху специална хартия, която пречи на сканирането или копирането. Върху всяка страница ясно личало името на служителя, на когото е предоставено - застраховка, че няма да бъде размножавано безконтролно. При опит за копиране излизала черна страница.
8
1969
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
21 Януари 2014 21:18
Забравяйки Томина неделя 2013, БрюСел се самоунижава...
Така не бива, Европа, че и аман от докладите ти!!!...
На този фон, казуса "Пеевски" е като вечния "Доган", "тънко" изместване на общественото внимание от същественото...
21 Януари 2014 22:50
Брюксел загуби доверие в България заради Пеевски

Президентът също загуби доверие в правителството заради Пеевски и беше оплют като разделител на нацията.
Следва оплюване на Брюксел.
22 Януари 2014 10:27
Поредната европейска порнография ... Пеевски ...Пеевски. Че кво му е на Пеевски ! Няколко мандата депутат , не е съден, не е криминален ... не е купувал имоти в Гърция и не е лъгал тамошните данъчни , пари през офшорни фирми и сметки не е прал, не е бил сикаджийска или висаджийска мутра , не е тровил хората от една цяла община с производствената си дейност, не е ренегат и популист и не е лъгал публиката , не е "купувал" избори и даже фалшиви бюлетини не си е отпечатвал, ... А правилният въпрос е КОЙ реши ,че Пеевски не става за председател на ДАНС , макар да отговаря на образователния ценз и условията. Значи за законодател и депутат става а за "висш пъдър" не става. Смешна държава с невежо население - някой да е чувал някъде и някога "обществото " да е протестирало срещу назначаване на шеф една толкова специфична и "свръхспециална" структура? Такива назначения обикновено само се огласяват като станат факт . А Пеевски явно беше заплаха и то сериозна заплаха за "тиквите и кратунките" . Щото имаше и "топките" и желанието да разчисти доста от старата мутро-политическа помия. Сегашния шеф на ДАНС е поредния страхлив и ослушващ се кариерист . За това трябваше да пише в "доклада" - че в БГ няма и скоро няма да има заслужил за затвора политик и причината за това са сивите мишки ,назначавани да ръководят основните правоохранителни структури ...колко удобно ! Та КОЙ си създава и ръководи това "удобство" ?
22 Януари 2014 10:57
А правилният въпрос е КОЙ реши ,че Пеевски не става за председател на ДАНС , макар да отговаря на образователния ценз и условията.

Моралът, здравият разум и инстинктът за самосъхранение на нацията. ДАНС е репресивен орган по дефиниция и по закон. Ако неговият председател разполага освен това и с една медийна империя и има зад гърба си една мощна финансова група, те също започват да действат като репресивни органи в синхрон с първия. Може би щяха да смачкат омразния ти Боко, но цената би била чудовищна.
Всъщност протестиращите допуснаха голяма грешка, питайки КОЙ. Правилният въпрос беше С КАКВА ЦЕЛ.
22 Януари 2014 11:32
Моралът, здравият разум и инстинктът за самосъхранение на нацията.


Понятията от тази категория не могат да се използват в такъв контекст. Няма "морал" "здрав разум" и "инстинкт за самосъхранение" на нацията. Има индивидуални и само индивидуални прояви на тези категории и понятия - другото е политическо-медийна манипулация на която и Гьобелс би завидял.И какво е това "чудовищно нещо", което Пеевски щеше да направи ? ДАНС е единствено и само информационна структура с ограничени разследващи функции и освен това е една от най-регулираните структури в БГ. Фантазиите са лош съветник а "болните фантазии" могат да послужат само за оправдания в кварталната кръчма или при психиатър. Иначе една е вярно- "Моралът, здравият разум и инстинктът за самосъхранение" и основно гузната съвест и страхът ама не на"нацията" а на точно определени хора , потенциални затворници, накараха същите тези хора да изхарчат един сериозен финансов ресурс за да повлияят по един изключително перверзен , болшевишки ( идва от "больше вики" - повече викове !!!) и недемократичен начин на решенията на Парламента и законното правителство. Дали в една нормална "бяла" държава, едно кресливо и пренебрежими малко малцинство може да "кадрува в управлението" чрез уличен терор и "виковете" на политически маргинали ? Жалка картинка на фона на българската политическа история.
22 Януари 2014 13:35
Ние, местните жители, туземците де, отдавна си знаем, че на Българската власт доверие не може да се има. И с Пеевски и без Пеевски.
22 Януари 2014 14:32
макар да отговаря на образователния ценз и условията


Не забравяйте , че образователния ценз и условията на които трябва да отговаря кандидата за шев на ДАНС , бяха променени от НС така, че да стават за Пеевски.
22 Януари 2014 14:34
сухар, кефиш пич.
редактирано от мен
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД