:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 102
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фондът за научни изследвания е източван незаконно

Съдът потвърди, че 22 от проектите са финансирани неправомерно през 2012 г.
Сергей Игнатов
Фонд "Научни изследвания" е класирал неправомерно 22 от проектите в скандалната сесия от 2012 г., когато на власт бе правителството на Бойко Борисов. Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото бе заведено от Института за модерна политика на бившия депутат от "Новото време" Борислав Цеков, след като негов проект за 460 000 лв. бе класиран, но по-късно отменен.

През 2012 г. бяха класирани 95 от 1064 участвали проекта, които получиха общо 14.8 млн. лв. Оказа се, че значителна част от колективите са на близки до тогавашната управа на фонда и на министъра на образованието от ГЕРБ Сергей Игнатов. Скандалната сесия на фонда стана причина учените да излязат на безпрецедентни протести, довели до оставката на Игнатов. След проверка новият министър Стефан Воденичаров отмени 22 проекта в областта на педагогиката и мултидисциплинарните изследвания. Тези две направления бяха добавени в конкурса в нарушение на изискванията той да е в пет приоритетни области - зелена енергия, биотехнологии, нови материали, ИТ и културно-историческо наследство.

Част от ощетените, сред които и Институтът за модерна политика, обжалваха заповедта на министъра. Дело срещу заповедта на Воденичаров води и братът на Цеков - Калин, който също получи финансиране в размер на 150 000 лв. от фонда чрез фирмата си "Хидропрогруп". На първа инстанция през лятото съдът се произнесе по 11-те жалби в полза на министерството.

Сега върховните магистрати потвърждават решението на своите колеги от тричленния състав по жалбата на Института за модерна политика с мотива, че заповедта за отмяна на класираните проекти е правилна. Работна група, назначена от премиера на 19 декември 2012 г., е извършила проверка по сигнали за допуснати нарушения при провеждането на конкурса и докладът е предоставен на министър-председателя, се посочва в окончателното решение на съда.

До подаването на оставката на правителството "Борисов" акад. Воденичаров успя да освободи Изпълнителния съвет начело с анголския професор Рангел Гюров и управителя Христо Петров. След това сесията трябваше да бъде повторена без участието на класираните, а само с отхвърлените 1064 проекта. Предвидените средства бяха около 12 млн. лв. Конкурсът обаче бе внезапно прекратен през лятото още преди да изтече срокът за кандидатстване, а новоназначеният тогава министър на образованието Анелия Клисарова спря финансирането на проекти и поиска оставката на Изпълнителния съвет. Оттогава няма нито един проект, финансиран с пари от фонда.

-------РЕАКЦИЯ

От правната дирекция на министерството на образованието обясниха, че част от делата още не са приключили. След окончателното решение на съда по всички жалби ще се обсъдят възможните варианти, по които ведомството и фондът ще си търсят неправомерно раздадените средства, поясниха юристите на просветното ведомство.
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Нарушенията в научния фонд извадиха на улиците учените, които протестираха срещу манипулациите на министър Сергей Игнатов.
15
4157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
27 Януари 2014 00:10
За сметка на това, родната ни наука се обогати със следните знания: http://ebox.nbu.bg/unclo10/
27 Януари 2014 00:27
За сметка на това, родната ни наука се обогати със следните знания: http://ebox.nbu.bg/unclo10/


На това му се вика ужасТ:

натисни тук
27 Януари 2014 07:22
"Както вече загатнах, женското бельо е първо (с оглед новата си комуникативна роля) да премине от една опростена знакова функция, отразяваща принадлежност към определен лайфстайл или социален слой, към по-сложната функция да предостави цяла знакова система за себеизразяване на модерната жена."
27 Януари 2014 11:15
А как се източва законно?
Или когато наще го правят е законно , когато са други не е...
27 Януари 2014 12:55
Изпълнителния съвет начело с анголския професор Рангел Гюров и управителя Христо Петров.
А Клисарова какво се услушва за дисертацията на така наречения анголски професор. Голяма докторска му се е присъдила за посещението на 2 конференции в чужбина и 6 в България, без да се знае дали въобще е докладвал нещо. Ние вече от студентите искаме да участват в научни стати, а на този му харизаха голяма докторска без една статия. Трябва да се отнеме титлата и рецензентите да се накажат, кат0о им се отнемарт научните звания, между тях и един академик, който заради това,м че си е затворил очите го наградиха от фонда. Да не говорим за онзи университет по библекознание, в който въпросната личност защити.
А какво да кажем за калинкатан игнатов, който не можа да стане голям доктор и професор, когато беше в НБУ, ама стана когато стана министър. Ей туй ако не е конфликт на интереси пепел му тури.
27 Януари 2014 13:02
Отдавна беше известно, че ФНИ се използва за допълнително финансиране на БАН и на СУ. Лошото за тях е, че при Игнатов парите отидоха за други групи в тези научни организации, поради което останалите без пари атакуваха. Премахването на старото ръководство и отмяната на тези проекти е за връщане настарото статукво, като се очакваше тези пари да бъдат допълнително преразпределени чрез нова сесия няколко месеца по-късно. Само че някои много засегнати взели, че протестирали в ЕК и пратили правилата, които били отпреди 2000 г. Резултатът е, че ЕК заплашва България с наказание, защото тези правила протичоречат на правилата за държавно подпомагане. Затова сега няма сесии (в БАН и СУ вият от това, защото без тези 10 млн. годишно са зле), а ФНИ ще се мести от просветата към финансовото министерство (това се иска от ЕК и сега финансовото министерство пише нов правилник, който трябва да одобрят в Брюксел, но който вече няма да позволява такова допълнителни финансиране на БАН и затова не се бърза с него).
27 Януари 2014 15:00
Maznislav 27 Януари 2014 11:15
А как се източва законно?
Или когато наще го правят е законно , когато са други не е...[/quote]
И аз това питам - има ли изобщо законно източване? Виж - Усвояване на средства...
27 Януари 2014 15:16
Тоз фонд си е източван напълно законно. Питайте тези, дето са си наточили от източването.
27 Януари 2014 22:34
Oказа се, че значителна част от колективите са на близки до тогавашната управа на фонда и на министъра на образованието от ГЕРБ Сергей Игнатов
То цялото правителсво на Боко си беше само далавери!
27 Януари 2014 22:35
Така лесно ли се източват милиарди от държавата за 3,5 години?
27 Януари 2014 22:37
Трябва да се работи колективно, всичките калинки в един и същи строй!!!
28 Януари 2014 00:27
Bonjorno 27 Януари 2014 13:02
Отдавна беше известно, че ФНИ се използва за допълнително финансиране на БАН и на СУ.


Де да беше така - а би следвало да е, при положение, че БАН и СУ дават около 80% от научната продукция
на България, а заедно и с Медицинския Университет - почти цялата международно призната такава.

Но още по времето на Даниел Вълчев 2008 започна голямото крадене на парите за наука - виж току-що излязлата документална книга на професор Емил Хорозов - под благовидния предлог за увеличаване дела на проектното финансиране.

Последният, хептен нагъл, пладнешки грабеж в края на 2012 преля чашата, макар, че ставаше дума за значително по-скромна сума. Файдата от протестите поне е, че беше изритано НБУ недоразумението игнатов, пък той повлече крак на цялата герберска пасмина ...



28 Януари 2014 01:51
Винаги са се правели далавери в този фонд. Чашата, обаче, беше препълнена от Игнатов и сие. Една друга причина (без да оневинявам мумията) е, че имането за разделяне (между разбойниците) беше много малко. По този начин се създаде критична маса от недоволници и знаете какви бяха последствията.

28 Януари 2014 09:46
....
28 Януари 2014 09:57
От времето на Даниел Вълчев професорите у нас се назначават от ФНИ, което доведе до деградация в науката.
Тя може да бъде спряна единствено от там, от където започна - от Фонда за научни изследвания. Натисни тук

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД